Jägarbloggen

En ny runda med fjälljakten

Helgen tillbringades rätt mycket ute med hundarna i dagsmeja som tärde rätt bra på snötäcket. En dag på utställning med älghundar för att karelarvalpen skulle få lite miljöträning hann vi också med. I slutet av förra veckan kom beskedet från miljö- och jordbruksutskottet att de skulle säga OK till de motioner som förespråkar en återgång av reglerna för jakten på statens mark ovan odlingsgränsen till hur det var före 2007. Denna fråga har Jägareförbundet drivit ända sedan ändringarna infördes och det ledde i fjol vid denna tid att vi var i samma läge som idag. Bland riksdagspartierna fanns en majoritet för de motioner som vill återinför regler som gör det möjligt att ha positiv särbehandling för jägare bosatta i landet. Den gången blev det ett numera klassiskt schabbel och regeringen vann till slut med en röst och röstade ner motionerna. Nu är det alltså dags igen och vi kan väl bara hålla tummarna för att alla trycker på rätt knapp, är på plats de som ska och inte är på plats de som har ”kvittat ut sig”.

Regeringen är nu orolig för att en återgång till reglerna som gällde före 2007 skulle innebära mer skadestånd från staten till turistföretagare eftersom Justitiekanslern ansåg att det skulle utgå efter regeländringarna 2006. Problemet då var att regeländringarna 2006 som skärpte kraven för de jägare som inte bodde i Sverige kom så sent så att vissa turistföretag hade bokat upp sin säsong byggt på regelverket året innan och alltså chansat på att regelverket skulle se likadant ut. Nu blev det skärpningar och påföljande av- och ombokningar och det var det skadestånden byggde på. Att det finns någon grund för skadestånd om regelverket är väl känt långt i förväg har ingen kunnat påvisa. Det är redan klarlagt att jakt inte kan räknas in som vara eller tjänst inom EU utan är något som varje land har att hantera själv.

Man framför ibland att det nuvarande systemet skulle vara bra för turistnäringen. Nu hörs väldigt lite från den sidan, men de jag pratar med som seriöst vill arbeta med jakt kopplat till besöksnäring ser det som självklart att det vore bra om det infördes guidekrav på de som inte är bosatta i landet. Även om fjällen är stora så är ingen betjänt av en turism som bygger på många tillresande utan det är kvalité och vildmark som kan sälja. Det är nämligen inte som en del vill hävda att viljan till en återgång till tidigare regler är en nationalistisk strömning av att inte vilja dela med sig till andra än i Sverige boende. Självklart ska andra kunna nyttja jakten i de svenska fjällen på samma sätt som svenskar åker utomlands och jagar. Men då ska det vara just på samma sätt och det finns ytterst få ställen i världen där man kan komma och lösa ett jaktkort och sedan ge sig ut på egen hand och jaga!

Jag hoppas som sagt att omröstning går rätt till i år så att motionerna om en återgång till tidigare fjälljaktsregler går igenom. Jag hoppas också att frågan inte är besmittad med så mycket prestige att regeringen förutsättningslöst tittar på detta och åtgärdar det snarast möjligt. Tyvärr lär inget hända till höstens jakt, men tid bör finnas för att åtgärda detta inför jakten 2013. Som jag skrev tidigare, en skärpning av regelverken måste vara kända av alla i god tid vilket innebär senast årsskiftet.

Sen finns det andra inslag i denna fjälljakt som inte direkt berörs av riksdagens och regeringen hantering utan påverkas mer av hur länsstyrelserna agerar. Ett ganska tungrott och för många svårbegripligt datasystem för aktivering av jaktkort, regelverk om hur många dagar man får köpa kort för och andra administrativa rutiner som gör att en hel del jägare känner sig frustrerade. Utöver regeringen finns det alltså ändå mycket att göra i frågan.

Inte att förglömma, vi arbetar ju för att de som jagar i fjällen ska ha en bra upplevelse och ha trevligt! Nu är det några dagars vinterjakt på ripa kvar innan denna säsong definitivt är över och vi kan blicka framåt mot hösten, så jag hoppas att alla som har möjlighet tar chansen att nyttja de sista jaktdagarna!

Ensam på spaning efter ripa på fjället – en storslagen känsla!

 

0 Shares

3 svar till En ny runda med fjälljakten

 1. Björn Sundgren 2012-03-14 kl. 14:20 #

  Det är bara att beklaga att man inte känner att förbundet har gjort nog i fjälljaktsfrågan. Ursprunget till att reformen överhuvudtaget genomfördes 1993 var ett intensivt arbete av Jägareförbundet på alla nivåer från jaktvårdskrets och upp till riksnivå. Massor av arbete är under åren gjort för att bemöta felaktigheter bland de som hela tiden har velat stoppa jakten i fjällen på statens marker och återgå till hur det var före 1993. Om man i denna process och det som har hänt från 2007 och framåt inte känner stöttning från Jägareförbundet är det beklagligt. Precis som i andra frågor känns det som om man har en något överdriven tro på Jägareförbundets möjligheter att styra besluten, att en utebliven ändring av beslutet beror på förbundets bristande vilja. Så är självklart inte fallet! Oavsett hur man ser på vad som har varit och vilket jobb som är nedlagt av privatpersoner och förbund, tillsammans och var för sig, så hoppas jag på en bra lösning utifrån riksdagsbehandlingen om någon vecka. Även om det är var och en fritt att kritisera vad som är gjort och hur det är kommunicerat utåt så kan ändå delar av arbetet som förbundet gjort i fjälljaktsfrågan ses på vår hemsida – http://www.jagareforbundet.se/Jagarenojakten/Fjalljakten/

 2. fdmedlem i Norr 2012-03-14 kl. 13:42 #

  Klippt in detta från ett annat Gäng!
  1. Att slå sig för bröstet på andras bekostnad
  Av Buckshot rap. 2012-03-14 11:19

  SJF har i fjälljaktsfrågan hela tiden legat på en låg nivå för att inte besvära regeringen med Eskil Erlandsson i spetsen. Fram tills nu när man vill få det att se ut som det sk Fjällrådet verkligen gjort något. Jag har tidigare kommenterat i ämnet och gör här ytterligare förtydligande. Fem privatpersoner stämde våra grannländer via EG-domstolen. Utan hjälp av SJF. Två var Ledamöter i Kiruna jaktvårdskrets, den ene dessutom fd Ordförande. Tre av fem avbröt sitt medlemskap i SJF allt tack vare deras agerande i fjälljaktsfrågan. Inför fjolårets misslyckande att återupprätta Fjälljakten i Riksdagen matades Helen Pettersson med information från en av dessa fem privatpersoner och ingen annan.

 3. Peo 2012-03-10 kl. 19:21 #

  Vilken tur att SJF har varit så aktiva o duktiga så ni lyckades med detta.
  Peo Sjökvist (Före detta medlem i fjällrådet)