Vad är viktigast, ord eller handling?

,

Idag kan man läsa WWF´s, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningens replik Jägareförbundets debattartikel på DN debatt. Jag tänkte vi skulle granska deras replik lite…

De hävdar att de gör allt i deras makt för att minska konflikten runt vargarna genom ”otaliga möten” runtom i landet och hjälp med att sätta upp rovdjursstängsel. Jag ägnade en stund nyss åt att gå igenom de tre organisationernas kalendarium för 2010 och 2011 och hittade inte ens tvåsiffrigt antal möten. I min värld är det inte ”otaliga”… Majoriteten av de möten som annonserades var dessutom i Stockholm… Efter en snabb blick i Jägareförbundets tidsrapportering för 2010 till Regeringen kan man hitta tusentals arrengemang av den typen. Vilka var det som var konstruktiva nu igen?

Sedan har vi det här med stängsling. Den enda av organisationerna som sysslar med det är Rovdjursföreningen. 2010 bidrog man, i varierande grad, till att hela 7 stängsel uppfördes. Jättebra, men knappast tillräckligt för att lösa vargfrågan kanske.

Vidare skriver man att man har ett ökat stöd från allmänheten i rovdjursfrågan. Skitsnack. Alla attitydundersökningar pekar åt samma håll. Acceptansen för rovdjuren minskar stadigt. Sedan fortsätter man med att påstå att en majoritet även i varglän accepterar vargen, förvisso sant men också ett utmärkt exempel på just det vi anklagar dem för. De skiter ett stort stycke i de som ska bo med rovdjuren på allvar. För är det intressant vad folk i Gävle, Borlänge eller Karlstad tycker om varg? Nej, de drabbas lika lite av vargen som folk i Stockholm, Malmö eller New York.

Sedan påstår man sig välkomna regional förvaltning. Det var något nytt. Samtliga tre organisationer har mycket aktivt motarbetat detta och WWF deltar över huvud taget inte i någon Viltförvaltningsdelegation.

Det är förvisso gulligt att dessa organisationer vill minska konflikterna, det hade bara varit klädsamt om man talat om hur. Jag har aldrig sett en enda av dessa organisationer tillstyrka en enda skyddsjakt. Vi kan ju också konstatera att deras ”otaliga” möten och stängsling inte gjort underverk.

De påstår sig nu tålmodigt sitta kvar vid förhandlingsbordet. Jag hävdar att de aldrig ens satt sig där. Att nu påstå att man är kompromissvilliga, diskussionslystna och vill minska konflikterna är tomma ord. Att diskutera med folk som inte är villiga att ge något tillbaka eller komma med ett enda förslag eller kompromiss är förspilld tid.

Vad dessa organisationer borde göra nu är ställa sig frågan om det behövs en konstruktiv jägarorganisation eller en konstruktiv naturvårdsorganisation? Den konstruktiva jägarorganisationen har funnits länge, däremot har vi inte sett ett enda konstruktivt, framåtsyftande och realistiskt förslag, någonsin, från dessa organisationer. De får gärna sitta kvar vid sitt imaginära förhandlingsbord, men vill de ha sällskap får man nog prestera mer än tomma ord och halvsanningar på Dn debatt.

115 Kommentarer
 1. Anton says:

  Bengt: Du gör ett rejält självmål när du blundar för det faktum att sällskapshundar blir vargtagna på den egna gården. Det har hänt ett flertal gånger bara under det senaste året. Bland annat med en papillon i Voxnan, en golden i Hagfors och en blandrashund utanför Surahammar. Utanpå det exempelvis en riksbekant wachtel utanför Riala. Den sistnämnda visserligen en jakthund, men den gick på söndagspromenad med matte och barnvagnen. Rasbeteckningen i stamtavlan var i sammanhanget helt oviktig.

  Dessa faktum kan ingen hundvän blunda för och det kommer att understryka NIMBY-effekten bland alla hundägare. Vem vill inte kunna ha sin hund lös (eller ens på lina) på sin egen gård? Ska framtidens hundägare alltid hålla sina hundar inspärrade? Vad säger djurskyddsmyndigheten om det? Ska hundägarna konsekvent ”flytta om det inte passar”?

 2. Bengt says:

  Tommy, det är en sanning med modifikation att en varg kan hoppa 2,5 m detta stämmer inte. Ursäkta jag hade visst fel beträffande SKK lokalisering. Men att banden mellan SJF och SKK är täta är inte att ta miste på. Så en annons på SKK här på hemsidan. Det är möjligt att det finns fler jakthundar registrerade i SKK jämfört med brukshundar. Men under ett år så är det tveklöst så med alla valp, agility, sök, spårkurs etc, hundägare som betalar avgift till SKK för en á fler kurser. Så är dessa mångfallt fler än de som jagar.
  Anton, de flesta som har intresse för brukshundar har inget problem att rasta sina hundar utan koppel, varför? Jo hunder de kommer när hundägaren ropar på hunden. Hur många jägare får in sin jämthund när den har ståndskall? Inte många. Är det omöjligt att får in sin jämthund när den har ståndskall, eller när stövaren har hittat spår? Nej det handlar om träning och tålamod.
  Fjollträsk, vem är extremist? Du som verkar vilja skjuta på allt fyrbent i naturen eller jag som väljer mina mål med omsorg.

 3. Fjollträsk says:

  Bengt, jag är inte särskilt arg, man börjar ju bli van vid alla dessa extremister som är dåligt upp lysta och lever med sina konspirationsteorier, som att SJF kan toppstyra Kennelklubben över fikat. Fast den som tror att SJF fortfarande sitter på Möllan är mer än lovligt efter…

  Noterar som vanligt vid konfrontation med verkligheten så heter det fortfarande ”mer skydd”. Poängen var förstås att du menade att det bara var frågan om en tråd däruppe och en därnere, vilket det ALDRIG är.
  Själv punchlinen i artikeln jag tog upp var att Inga Ängsteg på Viltskadecenter sade att ”de har gjort allt, nu återstår bara skyddsjakt”. Alla praktiskt möjliga skyddsåtgärder är vidtagna, ÄNDÅ fortsätter de att tappa tamdjur till rovdjuren. Det återstår bara att skjuta.
  Samt att länsstyrelsens besiktningsman enligt artikeln vid en uppvaktning av Miljödepartementet/Carlgren påpekat att ersättningarna måste upp.
  Vad du har att ta ställning till är vad du tycker det är värt att ha varg. Jägarna betalar 300 kronor om året till jakten via staten (eftersom staten är den enda som har rätt att avgiftsbelägga/beskatta medborgaren så var det den mest praktiska lösningen), som bl a finansierar det allmänna uppdraget (det är alltså inte skattepengar eller ens statens pengar vi talar om). Det du har att ta ställning till;
  1. Vilket beviskrav skall krävas för att man skall vara ersättningsberättigad?
  2. Hur skall man värdera ett tamdjur, vilket är det verkliga värdet, vilka begränsningar skall anses godtagbara, avelsvärde, rasvärde m m?

 4. Jan Bratt says:

  Ang. Kennelkluben har du så rätt Daniel L. Kennelklubben organiserar nästan alla våra jakthundsraser.
  Det finns säkert som du skriver medlemmar som har en annan åsikt men jag tror nog att Svenska kennelklubbens grundare hovjägmästar A.P. Hamilton hade ställt upp för jägarna. Hamiltonstövaren är ju uppkallad efter honom och visst har vi väl alla läst om hans för rasen betydelsefulla Pang och Stella.

 5. Tommy Olsson says:

  Bengt en vuxen varg hoppar 2,5 meter högt utan ansträngning tror du det hjälper med två trådar till
  På tal om kostnader tre miljoner för dvärgbandmasken
  en och enhalv miljon för att flytta två vargar jag undrar var det är lämpligast att spara först
  jag vet att om någon jägares hund river får eller andra tamdjur avlivar man dom direkt det finns ingen anledning att behålla en sådan hund då den för all framtid är oduglig som löshund

 6. Anton says:

  Fjollträsk: Bra inlägg! Jag kan komplettera det med den regelmässigt vanligaste ”lösningen” för familjer likt den i ditt exempel:
  Gilla läget eller flytta!
  När sedan frågan väcks om varifrån köttet på tallriken ska komma så är det ju så lyckosamt att lamm ifrån Nya Zeeland samt nötdjur från Sydamerika regelbundet simmar över oceanerna till Södermalm. Väl landstigna är dessa djur lyckligtvis så utmattade att de självdör just utanför snabbköpet. Puh! Skönt att kunna leva fullständigt ekologiskt och i samklang med naturen!

  Vad gäller SKK och deras inställning till vargjakt så är det enligt min uppfattning en typisk NIMBY-situation. ”Hundtjejerna” (som Bengt betraktar dem) är säkerligen i grunden positiva till frilevande vilda hunddjur. Deras egna älsklingarnas naturliga stamfader. Men när densamma plötsligt genom sin blotta närvaro omöjliggör rastningar utan koppel på den egna gårdsplanen ljuder det sannolikt ett annat ljud i skällan!? Jodå, så är det. Garanterat!

 7. Uffe Stridsberg says:

  Tommy Olsson!

  ”Uffe av vilken anledning skulle Sjf vara en part i vargförvaltningen”, skriver du inledningsvis i ett inlägg. Ja främsta skälet är att Jägareförbundet har det allmänna viltförvaltningsuppdraget och får för detta upp emot 50 miljoner årligen från staten.
  Det är klart att de kan de avsäga sig det uppdraget, men det har ännu inte gjort, så vitt jag vet.
  När du sen skriver att ”andra parter” föder upp rovdjur som dödar hundar, så förstår jag inte på vilka ”andra parter” du syftar på. Rennäringen eller vad?
  När du skriver att du gärna ser mig bakom lås och bom och som en samhällsfarlig person, så tycker jag att du övervärderar min betydelse.

 8. Fredrik-AC says:

  Bengt: Fråga dessa hundtjejer som dansar och hoppar med sina hundar om de ser något problem ifall deras träningsspår och anläggningar är mitt i ett vargrevir? De allra flesta har ju inget problem med varg och bryr sig därför väldigt lite. Men ingen verkar vilja ha varg där man bor och lever oavsett om man är jägare, hundägare, industriarbetera eller vad man nu är. Detta finns det ju till och med forskning om.

 9. Daniel Ligné says:

  Bengt: Nu sitter jag i samma hus som Mörner och här syns inga kennelklubbsanställda till. Du får nog läsa på. Det var snart 10 år sedan vi satt i samma hus.

  Förutom ”hopp och lek tjejer” så är även alla jakthundklubbar med i SKK. Om du kollar antalet registreringar av olika raser så kanske du förstår att jakthunden är stommen i Kennelklubben. Nu finns knappast en organisation där alla medlemmar tycker exakt likadant. Men i fallet Kennelklubben torde det nog stå rätt klart att vargen i allra högsta grad är ett problem.

 10. Bengt says:

  P.S beträffande att Kennelklubben skulle vara för vargjakt. Tror ni på fullaste allvar att alla dessa (mestadels) hundtjejjer som spårar, dansar, hoppar med sina hundar och är med i en klubb som organiseras av SKK, skulle vara för vargjakt?!
  Förslagsvis gör ett besök på närmaste SKK-ansluten klubb och bilda er en egen uppfattning.

 11. Bengt says:

  Opps, du verkar ha blivit arg Fjollträsk. Är det något att bli arg över, mina åsikter alltså? Det du räknar upp om om djur som dött är lösbart med stängsel eller hur? Nu är det en ralitet med varg och lösahundar (som även de kan gå bersärk i en hage). Är man intresserad att ha tamdjur så borde man vara intresserad att hålla dessa skyddade. Vem ska få för sig att stängsla in sina höns med Gunnemostängsel? De är som att duka bordet för vråken, ska vi skjuta alla rovfåglar också? Hade ni jägare hjälp till med att försvåra spridningen av drägbandmask genom att jaga på annat sätt än löshundsjakt, så hade man kunnat använda de 3 miljoner som finns avsatta till att bekämpa drärgbanmask till ersättning för de som fått sina tamdjur rivna. Som bonus skulle hundrivningen av tamdjur minska, och med detta totalen rivna djur.
  Beträffande kennelklubben (vars VD sitter i samma hus som Mörner och CO) så är det en sanning med mycket modifikation att dess medlemmar är för vargjakt. En gång i tiden hade jag amstaf/pitbull blandning och var med i den lokala kennelklubben, gick 4-5 olika kurser under flera år. Under denna tid mötte jag många olika människor med olika intressen, men jag hörde ALLDRIG någon säga så mycket vargtass, trots vargrevir runt knuten. Saken är denna, precis som för Röda korset så är Kennelklubben en paraplyorganisation som lokala kennelklubbar är anslutna till för utbildning av ledare, kursledare, kursmaterial, organisera tävlingar osv. När Kennelklubbens VD sticker ut hakan och ger uttryck för sina åsikter, så är det långt ifrån säkert att han talar för alla i Sverige medlemmar i en Brukshundsklubbar, agilityklubbar osv. Jag tror att Mörner har en mycket stark inverkan på hur Ulf Uddman (VD SKK) uttrycker sig. Värt att ha minnet om man komma nära sanningen.

 12. Fjollträsk says:

  Bengt – den förnumstige extremisten…
  Tänk att ingen kommit på att det är så enkelt med rovdjursstängsling, kan du inte skriva en insändare om det?

  Annars kan du läsa Land Lantbruk av den 12 augusti:
  Ett par i Västmanland köpte 1999 en gård som de 2002 ställde om till köttproduktion. Den ligger i Västmanland N om Västerås. De har 115 tackor och 53 hereford. De har haft en stark lostam, 2010 kom även Skultunareviret (varg). De har beteshagar på 56 hektar. Det är således inte möjligt för dem att kontrollera av ytan. Gården har en 2 km lång strandremsa med strandäng som varierar 80 cm i vattennivå mellan översvämning och torrperiod, det är klassad som skyddsvärd våtmark och Natura 2000-område. De får 70 000 kronor från EU för att de skall hålla strandängarna och våtmarken betad. När de hittade en död tacka får så gick de skallgång.

  I sammanfattning:
  -2010 har det dödats eller försvunnit 82 får, två kalvar och en kviga. Kvigan hade hoppat över två rovdjurstängsel men hittades död och förruttnad. De hittade åtta öronlappar från får.
  – Bara den nyslagna tackan kunde med säkerhet sägas vara dödad av rovdjur, dvs berättigade till ersättning.
  – Länsstyrelsen gav totalt ersättning för 20 tackor. ”Rovdjuren åt för 200 000 kronor, men vi fick 58 000 kronor i ersättning”.
  – De fick två av tre avelsbaggar dödade av lo på strandängen, nu vill de inte ha djur på ängarna längre. Lodjuren hade antingen hoppat in eller simmat in, då det inte finns något stängsel mot sjösidan eftersom vattennivån varierar så mycket att det omöjliggörs, det skulle bara blir kortslutning.

  Det har under 2010 uppförts 12 km rovdjursstängsel hos dem. Länsstyrelsen har betalat 20 kronor per meter, vilket knappt täcker materialkostnaden. De har fått betala arbetskostnaden 1 000 000 kronor. Då är inte kostnaden för underhållet inräknat, dvs det ingen som sköter underhållet löpande och klipper gräset som minskar effekten eller kortsluter rovdjursstängslet.

  Problemet du har är att du tror att du bara talar om jägare; när vargen i själva verket är ett problem inte bara för jägare utan även för markägare, tamdjursägare och hundägare i allmänhet. Dessutom – för att komma med en briljant Bengt-slutsats – det kan ofta vara så att en person är både markägare och jägare, ibland tom alltihop.

  Sedan är det ju ett nödargument att tala om jakthunden som spridare av dvärgbandmask. Futtiga 3 miljoner kronor, och jakthundar är en liten andel av lösspringande hundar i naturen som kan få dvärgbandmask. Dessutom kan de/bör alla hundar avmaskas med jämna mellanrum. Så den spridningsrisken är försumbar (och pengarna futtiga).
  Jämför med vargens inverkan på fastighetspriser, arrenden, tamdjursskador etc. Och då ersätts inte ens de verkliga värdena; hundar max 20 000 kronor och får enligt slaktpris, utan hänsyn till fårras, avelsvärde etc. Hur mycket är du villig att betala för vargen, Bengt?

  För att någon måste börja betala är uppenbart, annars har vi ingen vargstam att tala om i Sverige.

 13. Daniel Ligné says:

  Bengt: Vi gör oss inte till talesperson för någon. Vi har i vargfrågan alltid haft en enad front tillsammans med samer, fäbodbrukare, LRF, Kennelklubben m fl. Vi tycker likadant. Av våra nästan 200 000 medlemmar äger nästan hälften mark. Det gör att en stor del av våra medlemmar också är skogsägare, jordbrukare och tamdjursägare. Betydligt fler än t ex rovdjursföreningens drygt 3000 medlemmar som gång efter annan hävdar sig uttala sig som ”svenska folket”. En i mina ögon mkycket allvarligare generalisering helt utan grund, eller vad säger du?

  Jag är ingen stängselexpert men du har säkert rätt. Men, om det nu är så enkelt och billigt, varför avsätter inte staten de där småslantarna? Tror du glömde underhållet också…

  Visst kan jakthundar, precis som vargen, sprida Dvärgbandmask. Men vad har du för belägg för att så skett? Jakthundar kan vi avmaska, det blir onekligen svårare med såväl rävar som vargar…

  Ledsen att du behövt tvärnita för hundar. Men, hur många gånger tror du att du behövt tvärnita för vilt om inte jägare och deras hundar funnits?

  Vargjakten är ett utmärkt exermpel på hur svårt jakt utan hund är i våra marker. Tusentals jägare gick åt för att få död på några vargar. Tror du att vi med motsvarande ansträngning skulle kunna skjuta de vildsvin, älgar och annat som behövs för att balansera stammarna?

 14. Bengt says:

  Tydligt är att jägarorganisationer inte finner argument i sin egen verksamhet för att argumentera emot en livskraftig vargstam. Alla ni som gör er till talespersoner för tamdjurshållare, fäbobrukare etc. Tror inte ni att dessa människor kan tala för sig själva? Menare ni som att ni som jägare har insikt om tamdjurshållares dagliga problem?
  Beträffande rovdjurssäker stängsling, så framställs detta här på forumet likvärdigt med att bygga en rymdraket. I själva verket är det många gånger inte mer komplicerat än att lägga till två trådar. En längst ner så att vargen inte kan krypa in under fårstängslängslet och en högst upp, för att förhindra hopp. Beträffande löshundsjakt, så bidrar den genom att hundar äter diverse avföring och kadaver till spridning av dvärgbandmask. Vilka kostnader medför inte detta? I årets budget avsätts 3 miljoner kr till bekämpning av dvärgbandmasken. Pengar som skulle kunna gå till nyttigheter, lägg till att lösa hundar som påpekats tidigare river tamdjur, håller hundrädda människor från skogen under de bästa svamptiden, kan orsaka olyckor med bil etc. Har själv ett flertal tillfällen tvingats att tvärnita på frosthala vägar för spårande hund.
  Tradition? måste man göra som man alltid gjort? I Katalonien så förbjöd man tjurfäktning, trots att det var tradition. Man kan jaga utan löshund, de två senaste vintrarnas vargjakt är ett tydligt bevis på detta.

 15. Tommy Olsson says:

  Uffe av vilken anledning skulle Sjf vara en part i vargförvaltningen om dom inte får gehör för sina krav tycker du det är rimligt att jägare skall ställa upp på eftersök skydsjakt att samla in rävar eller inventera Rovdjur när de andra parterna föder upp Rovdjur som dödar våra eftersökshundar och som dessutom hotar all jakt och möjligheten att ha tamdjur på skogen som hotar att ödelägga mång hundra årig kultur om du verkligen tycker det så anser jag att du är sammhälsfarlig och borde plaseras bakom lås o bom

 16. Tommy Olsson says:

  Daniel jag vet inte var vi har flest nya jägare men där jag bor o verkar har vi åtminstone ett 35 tal om året och dom flesta av dom har jag i träning 35 är ganska mycket för en så liten ort
  vi har varit i stort sett förskonade från varg men dom kryper närmre dag för dag så jag vet att det bara är en tidsfråga innan det händer något
  Nu är det faktiskt så att jag bryr mig om mina jaktkamrater ute i landet som har och har haft vargen i många år jag kan inte bara skita i att bry mig
  jag är ingen sur gubbe men det här liknar ingen ting som har med medmänsklighet att göra
  vi är så många som har jakten som en livsstil och när någon försöker ta ifrån oss det ser jag rött
  jag har aldrig och kommer aldrig att aceptera när någon slår mig på käften
  att jag jämt o ständigt skäller på er beror på att jag vet att ni kan vända detta med rätt metoder
  över 300,000 jägare är en faktor man inte kan bortse ifrån ni har makt att få som ni vill ha det om ni visar pondus det är min övertygelse
  du behöver inte tro på mig bara du gör som jag vill (skämt) jag tycker nog att ni i första hand skulle hjälpa dem som har det värst och inte vända dom ryggen Jag skulle tveklöst ge bort en Arm om jag viste att det hjälpte dom som lever med Rovdjuren in på knuten

 17. Daniel Ligné says:

  Tommy: Då är frågan om jag ska tro på dig eller de studier vi gjort. Tror jag på studierna ska vi nog tagga ned och lägga mindre resurser på rovdjursfrågorna…

  Detta är vårt eviga problem. Där vargen finns är den jägarnas största problem, där den inte finns är den helt irrelevant. Var har vi flest nyblivna och blivande jägare?

 18. Daniel Ligné says:

  Uffe: En part i vargförvaltningen kommer vi alltid att vara, det törs jag lova. Men, när en överenskommelse brutits är det väl rätt naturligt att vi avvaktar de nya spelreglerna innan vi bestämmer oss för hur vi ska arbeta med frågan framgent. Även t ex SRF har väl sagt nej, bojkottat osv.?

 19. Daniel Ligné says:

  Uffe: Jag är gammal forskare på SLU och vet därför att det är i det närmaste omöjligt att konsekvensutreda kulturarv, socioekonomiska förhållanden på alla plan och ekonomiska värden samt förluster när det gäller känslor, irrationella rädslor mm. Det är lätt att beställa en konsekvensutredning men nästan omöjligt att fånga alla konsekvenser. Risken är då uppenbar att man endast öppnar en ny konflikt.

 20. Tommy Olsson says:

  Daniel tyvärr tror jag att unga nya jägare vill se ett förbund som driver rovdjurs frågorna på ett sådant sätt att vi jägare ser en ljusning i framför allt löshundsjakten
  till Uffe och andra vill jag tala om att det finns runt 300,000 jägare och ca 7 miljoner registrerade fordon så att hundar förolyckas på det sättet är inte så märkligt men det är något som vi hundförare vet om vargen är något helt meningslöst ett djur som vi inte på något sätt har glädje av bara elände alltså yterligare en fara för våra hundar
  Jägare måste det finnas annars kan vi inte fortsätta vår hund jakt fordon måste finnas för att folk skall kunna komma till sina arbeten och för att varor och livsmedel skall komma oss till nytta Däremot vargen är något som vi klarar oss bätre utan
  som en upplysning kan jag ochså tillägga att Fäbobruk är djurhållning utan stängsel

 21. Uffe Stridsberg says:

  Mats S Johansson!

  När jag i ett annat forum betecknar Jägareförbundets avbrutna ”vargsamverkan” i avvaktan på hur nya skyddsjaktsförordningen kommer att se ut, som ”ett vågspel”, så är det alls inget hot. Det är istället min reaktion på det hot från Jägareförbundet om att inte vara en part i vargförvaltningen ifall inte förordningen, när det gäller kommande skyddsjakt på varg, faller Jägareförbundet på läppen.

 22. Uffe Stridsberg says:

  Daniel!

  ”Jag kan väl omöjligt vara vare sig positiv eller negativ till något som inte ens finns beskrivet, vare sig med syfte eller metod,” skriver du när det gäller min åsikt att en konsekvensutredning av löshundjakten vore bra.
  Återigen, syftet är att få en bra bild över löshundjaktens alla konsekvenser, både positiva och negativa och jag har tidigare på tråden exemplifierat negativa konsekvenser. Du Daniel, med din yrkes- och jägarbakgrund känner säkert till alla positiva konsekvenser. Metoden vid en eventuell konsekvensutredning, som du efterlyser, tycker jag personligen att vi överlåter att besluta om till den instans som får det eventuella uppdraget.

  Mvh
  Uffe

 23. Daniel Ligné says:

  Bruno: Det enkla svaret är att vi inte släpper hund i vargrevir. Det innebär att miljoner hektar jaktmark inte kan nyttjas fullt ut med enorma ekonomiska och sociala konsekvenser.

  Uffe: Jag kan väl omöjligt vara vare sig positiv eller negativ till något som inte ens finns beskrivet, vare sig med syfte eller metod. Om jag var i dina kläder skulle jag dock tänka till ännu en gång innan jag driver den frågan. Risken är uppenbar för ny och fördjupad konflikt. Allt i vargförvaltningen handlar om människan och dess värderingar och jag tror vi alla är överens om att de som lever med vargen måste få möjlighet att påverka och styra sin situation. Att då börja tafsa på en av de absolut största hobbies och själva livsstilen i vargområdet riskerar att driva frågan mot ytterligare polarisering och konflikt.

  Löshundsjakten är själva fundamentet i nordisk jakttradition och den ger man aldrig upp, det törs jag lova dig. Oavsett vad man kommer fram till i en konsekvensutredning. Ta bara älgjakten, den omsätter drygt 1,5 miljarder årligen och är helt beroende av löshund. Tror du på allvar skogsindustrin och folket där ute ger upp den? Jakten i sig har inga nämnvärda negativa konsekvenser, det är vargen som har negativa konsekvenser. Där har du skillnaden mellan mitt och ditt resonemang.

 24. Jan Bratt says:

  Uffe när jag skrev det värsta rovdjuret så är det faktiskt så att det knappast finns något annat rovdjur hos oss som har den kapaciteten att döda, lemlästa och skapa förödelse än
  vargen. Bilar är inga rovdjur och jag anser att det jag kör på är mitt ansvar, vilda som tama djur.
  Du får en liten ursäkt för det med kunskapsnivån. Jag känner dig inte.
  Ang. våra fäbodar. Att beta skogen och ängar var ett bra sätt då man inte hade foder att tillgå hemomkring. Näringsvärdet på det som betas är lågt och därför tas större områden i anspråk. Hägnar man in sådana områden så måste man oftast tillföra annat foder och då är det inte ett fäbodbruk.
  Byter man skaft och blad på farfars yxa så är det inte farfars yxa.

 25. Uffe Stridsberg says:

  Daniel!

  Att du inte är negativ till en konsekvensutredning av löshundjakten är noterat.
  Syftet är förståss att få en totalbild av jaktformens konsekvenser, bra och dåliga, för att kunna vidta rätt åtgärder för att minska de negativa konsekvenser som jaktformen uppenbart har.
  Tack för ditt besked!
  Vänligen
  Uffe

 26. Bruno R Zetterberg says:

  Citat; ”Uffe: Vi släpper lös hund cirka 2 miljoner gånger / säsong i det här landet. Det går ”dåligt” färre än 1000 gånger. Jag vet inte om jag håller med dig om att det är särskilt ofta…”

  Daniel, varför är du då så brydd över att vargen hävdar revir och tar en och annan lösspringande jakthund? Din argumentation haltar betänkligt.

 27. Jan Bratt says:

  Kunskapsnivån är nästan pinsamt dålig hos vissa. Samma person som orerar om konsekvensutredningar för löshundsjakten påstår också att stängsling av djur på fäbodar är rimligt och rätt för det ger staten ersättning för.
  En sak skall man ha klart för sig, stängslar min inne djur är det inget fäbodbruk, hela idén med fäbodbruk bygger på frigående djur.
  Staten kan ju hitta på och kalla det för vad som helst, det blir inget fäbodbruk för det.
  Fäbodbruket i Sverige har så långa traditioner så här finns ingen tvekan.
  Djur som dessutom rör sig på stora områden kan man ju heller inte hägna in då det inte ens är säkert att dagens djurägare äger marken djuren betar utan arrenderar.

 28. Mats S Johansson says:

  Vad är det som får en representant för en förening med färre medlemmar än det bor folk i ett typiskt vargrevir i vargbältet att tro att han vet bättre var SJF står i vargfrågan än SJF själva gör?
  Vad är det som får en representant för en förrening med aktivt stöd från färre än 5 hushåll per kommun att mena att de kan bestämma hur hela Sveriges natur och viltvård ska se ut?
  Varför anser Uffe att det är viktigare med en oberoende konsekvensutredning om löshundjakten än att utreda vad en vargintroduktion innebär för de som ska leve med varg?
  I ett annat forum skriver Uffe S. ”Ett vågat spel för berörda jaktintresserade vill jag påstå, för vad kommer den breda allmänheten i så fall att välja?” Vad är det för fakta som får dig att tro att du representerar den breda allmänheten och varför känner du att du måste hota dina meningsmotståndare?
  Uffe S, du efterlyser konstruktivitet från andra men avfärdar Daniels frågor och förslag som, citat ”tämligen tunna och inte ens värda att föra vidare.” slut citat.
  Det är inget fel på självförtroendet i alla fall…

 29. Uffe Stridsberg says:

  Jan Bratt!

  Du skriver: ”Vad våra löshundar gör ansvarar ägaren för och då löser det sig för det mesta.
  Då tycker jag att du har rätt när du skriver att ägaren ansvarar för lös hund, men när jakt med lös hund förorsakar så mycket död och lidande för hundarna som det gör, så är det väl inte mycket till ansvar man verkligen tar.
  När du Bengt skriver om ”det värsta rovdjuret som finns i vår del av världen” och syftar på vargen, så ska du veta att av 887 skadeärenden hos Agria som gällde hundar, var det blott i elva fall som varg var skadeorsaken under år 2010 och det var faktiskt färre skadeärenden än som gällde vådaskjutna hundar. Fler än 700 lösspringande hundar råkade ut för trafikolyckor samma år och Agria försäkrar något mindre än hälften av landets hundar.

 30. Daniel Ligné says:

  Tommy: Du ser ingen svårighet i att vara tuffare och argare mot regeringen och samtidigt värna vår svenska jakttradition? Jag har tillgång till en lång rad medlemsundersökningar och studier av de som hoppat av förbundet. Det är inte tuffare tag de vill ha, snarare tvärtom. Att vi tappar medlemmar beror egentligen inte på att folk hoppar av, du är väl ndantaget som bekräftar regeln. De medlemmar vi har är extremt trogna och det finns inga tendenser till att t ex fler hoppar av i rovdjurslänen. Problemet är att vi inte skaffar nya medlemmar i samma takt som folk ”dör bort”.

  Då kan man ställa sig frågan om det är argare och surare vi ska bli. Jag tar inte för självklart att unga nya jägare tycker det är sexigt att vara med i ett argt förbund som är sura mest hela tiden. Vad tror du?

 31. Daniel Ligné says:

  Uffe: Vi släpper lös hund cirka 2 miljoner gånger / säsong i det här landet. Det går ”dåligt” färre än 1000 gånger. Jag vet inte om jag håller med dig om att det är särskilt ofta… Faktum kvarstår dock, i vargrevir är vargen det enskilt största hotet mot hunden och så länge vi inte finner en lösning på den konflikten kommer vi alltid ha just konflikt. Att konsekvensutreda löshundsjakten kan man väl göra, beroende på vad man nu är ute efter. Att förbjuda eller överge löshundsjakten lär aldrig bli ett alternativ, av väldigt många olika skäl.

 32. Tommy Olsson says:

  Måste bara komentera om vad SJF skall göra för att hejda att medlemmarna försvinner
  jo som vanligt vill man göra bätre tidningar en rappare hemsida och en bätre försäkring
  Är det då så förbenat svårt att förstå att det jägarna vill ha är en tuffare atityd gentemot Regeringen och andra organ som styr jakten medlemarna vill ha något förbund som värnar om vår jaktkultur hur många jägare tror ni kikar på hemsidan löjligt se till att ta tag i dom verkliga problemen istället för nuvarande fjanteri jag blir aldrig medlem för att läsa er tidning eller er försäkring vilket jag kan få lika bra till ett lägre pris värna om vår jakt det är er uppgift så löser sig problemet med svikande medlemmar

 33. Jan Bratt says:

  Daniel, ursäkta jag lägger mig i.
  Ser att någon Uffe S. frågar om du stödjer en konsekvensutredning om löshundsjakten.
  Man häpnar då det kommer från en person som stödjer det värsta rovdjuret som finns i vår del av världen. Här borde det göras ordentliga konsekvensutredningar där allt nagelfars.
  Vad våra löshundar gör ansvarar ägaren för och då löser det sig för det mesta.

 34. Uffe Stridsberg says:

  Tommy Olsson!

  Du må ha din åsikt om vad som är fäbodbruk eller inte. Staten har sin och miljöersättning för fäbodbete kan utbetalas från Jordbruksverket om betesmarken ligger vid en fäbod med en lång historia av fäbodbruk och därför har höga naturvärden. Marken skall betas årligen med fritt bete eller bete i storhägn.
  Alltså, hägn och tryggare djurbesättningar på fäbodar är inget som diskvalificerar brukare av fäbodar när det gäller ersättning. En mycket rimlig tolkning av staten tycker jag.

 35. Tommy Olsson says:

  Uffe och eventuelt andra att värna om fäbobruk handlar inte om stängsling för då är det inte fäbobruk längre
  och en fråga av vilken anledning skall vi lägga ut milion belopp på stängsling för att försvara betesdjur mot varg det finns tusentals bätre ställen lägga dom pengarna tex åldringsvård barn skolor vägar det är bara några få exempel som är mycket viktigare än era förbannade vargar
  vad är viktigast att värna om mäniskor eller varg och skall ni stängsla så be staten om ett stort område där ni kan värna om era vargar så är allt bråk ur värden
  jag anser att inte ens 100,000 vargar är värt en enda fäbobrukares sätt att leva och ha sina djur på skogen dom är inte värd en enda hund som rivs
  och till Daniel jag har aldrig sett något så andefattigt och handlingsförlamat som er just nu
  förlåt att jag kanske är elak men skärp er Sätt en käpp i hjulet för regering och staten
  låt vår halvkriminella poliskår sköta eftersöken på trafikskadat så kanske dom gör något vettigt under tiden istället för att åka omkring och ställa till jävulskap ute i markerna
  Och i himelens namn ge mig en enda vettig anledning till vad vi har för nytta av varg hitils i historien har dom bara stält till ett elände för alla parter fy f-n vad jag är trött på hyckleri

 36. Uffe Stridsberg says:

  Daniel!
  Först, jo jag har sett er vargplan med i princip en vargföryngring i varje län. Men ni har uttalat ställt er bakom att varg ska ”vara en naturlig del” i vår fauna och det är något annat och är självklart betydligt fler vargar. Det hoppas jag att ni fortfarande står för.
  Vill man ha vargar så måste vargarna också få ha sitt naturliga beteende att försvara revir mot andra inträngande hunddjur. Att också få vara en naturlig del i ekosystemet genom sin predation på främst hjortdjur och förse andra arter med näringstillgång genom de kadaver vargarna lämnar.
  Dina förslag till vad SRF kan göra för att skydda jakthundar var tämligen tunna och inte myckat att föra vidare till dem. Kan konstatera att SRF sällan motsätter sig skyddsjakt på björn eftersom stammen är livskraftig. Men en livskraftig vargstam tror jag SRF skulle resonera på liknande sätt.
  När du ifrågasätter mitt antagande att löshundjägarna gör vad de kan för att skydda sina hundar, jaktkamrater, så häpnar jag. Jag tog helt enkelt för givet att de gör det, utan att snegla på det faktum att tamdjursägare (ägare till lantdjur) får praktisk och ekonomisk hjälp med att bygga säkrare stängsel. Skillnaden är också att hägnade lantdjur inom rovdjursavvisande stängsel är en konkret och väl fungerande metod för att kunna ha både tamdjur och rovdjur i samma områden. Det är betydligt svårare för andra än löshundjägarna själva att skydda sina hundar när man jagar i vargområden. Har väldigt svårt att se vad SRF som förening kan göra i det fallet.
  När du undrar vad löshundjakten har för oönskade konsekvenser så är väl svaret, eller svaren helt givna. Lösdrivande hundar råkar ofta illa ut helt enkelt. Det är bara att se till olycksstatistiken. Trafik, vådaskott, vattendrag, rovdjur, andra vilda djur är alla riskmoment för en hund som springer fritt och utan egentlig kontroll. Dessutom vållar lösdrivande hundar skador hos tamdjursnäringen och det tycks vara mer vanligt än det är känt. Lammproducenterna uttalade för ett par-tre år sedan att det var ett större problem än rovdjur. Drivande hundar som inte jagar selektivt är en annan olägenhet. Dåligt utbildade hundar som ofredar djur som det inte är jakt på och då helt emot § 5 i jaktlagen och dess intentioner. Det finns fler oönskade konsekvenser, men jag ser också att det inom begreppet jakt finns fördelar med jaktformen. På det hela taget tycker jag att det vore bra med en konsekvensutredning av jaktformen. Då skulle det gå att få en totalbild av jaktformens förtjänster och oförtjänster och konstruktiva förslag till förändringar/förbättringar skulle kunna tas fram. En konsekvensutredning, inte genomförd av SRF eller Jägareförbundet, utan av en neutral myndighet eller instutition. Vad säger du Daniel, skulle du stödja tillkomsten av en sådan opartisk konsekvensutredning av löshundjakten??

 37. jörgen bergmark says:

  Uffe Stridsberg, sätt dig ner och fundera en stund i lugn och ro. Det är väl ändå dom som vill ha vargen som ska göra rätt för sig, och inte den ena drabbade partens uppgift att hjälpa den andra drabbade. Jag försöker att hålla debatten på en hyfsad nivå från min sida, men du är nära att få mig att skriva något elakt! Jag hoppas att du avser att skämta när det gäller vem som ska stängsla, för humor har jag.

 38. Kroonder says:

  Att be mig ställa upp och stängsla för att vi ska kunna hysa fler vargar vore som att frugan skulle be mig rulla på gummit åt hennes vänsterprassel.

 39. Björn Isaksson says:

  Nej men Uffe.
  SRF har i högsta grad bidragit till att se till att jakthundarna hotas genom att protestera mot all skyddsjakt. SRF har ju bara en lösning på problemet: Sluta jaga med löshund! Den slutgiltiga lösningen med andra ord. Vissa raser dör ut.
  SRF har aktivt bidragit till att bryta upp ett demokritiskt fattat riksdagsbeslut genom att frånhända Sverige beslutsrätten och överföra den på EU. Samma EU som ser nu till att SRFs rovdjursstängsel snart blir värdelösa på grund av lägre spänning.
  Vad ser du för konstruktivt i det?

 40. Daniel Ligné says:

  Uffe: Visst har vi sagt att vi ska ha varg i landet. Max 150 stycken enligt vår policy. Nu har vi det dubbla, minst. Varför ska vi då med rovdjursstängsel medverka till en ännu högre vargstam?

  Vad skulle ni kunna göra för oss? Ja, forskning, hjälp med att få till fler vargtelefoner, ni skulle kunna börja tillstyrka skyddsjakt på vargindivider som slår mycket jakthundar, ni skulle kunna medverka till att de höga koncentrationerna av varg i några få län minskas, ni skulle kunna medverka till att en livskraftig vargstam inte är större än nödvändigt… Listan kan göras lång.

  Varför får man förutsätta att jakthundsägarna gör vad de kan medan man förbehållslöst förutsätter att andra tamdjursägare behöver hjälp, såväl ekonomiskt som med t ex stängsling. Vari ligger skillnaden?

  Vad har löshundsjakten för oönskade konsekvenser?

 41. Uffe Stridsberg says:

  Daniel!

  Du skriver att det frivilliga stängslingsarbetet som SRF utför är jättebra, men otillräckligt.
  Ja det var ju kärnan i mitt första inlägg. Skulle SJF med alla sina medlemmar visa samma engagemang som SRF-medlemmarna, då skulle uppemot 300 rovdjursavisande stängsel kunna byggas under bara ett år och tamdjuren (läs hägnade lantdjur) skulle få ett säkrare liv. Om det sen är tillräckligt, det vet jag inte, men bättre blir det. Du skriver att du bara kan ”snacka” om Jägareförbundets eventuella engagemang i ”saken”, om SRF gör någonting ”aktivt” i frågan rovdjur – jakthundproblematiken. Då uppstår naturligtvis frågan, vad tycker du Daniel att SRF ska göra för att skydda jakthundar mot rovdjursangrepp och då handlar det väl i första hand om varg? Jägareförbundet liksom Rovdjursföreningen anser att varg, liksom de andra stora rovdjuren, ska vara ”en naturlig del” av vår fauna. I det läget får man förutsätta att jakthundägarna gör vad de kan för att skydda sina hundar, eller låt oss säga jaktkamrater, från rovdjursangrepp.
  Vi är ense om att löshundjakten ibland har oönskade konsekvenser och det är dessutom oavsett om det finns rovdjur eller ej. Men vad ska SRF göra för jakthundarnas säkerhet?

 42. Björn Isaksson says:

  Emil,
  Jag vet inte vem som är dummast.
  Men jag tror personligen att nollvisionärerna är dummast.
  Oavsett vad vi tycker om vargar kommer vi få hysa en stam i Sverige. Att stånga sig blodig för att få utrota vargen i Sverige är utsiktslöst så länge som vi är med i EU.
  Är det då inte bättre att göra som SJF, försöka få en stam så stor så att problemet blir hanterbart? Eller som JRF säga att ett län bara ska behöva tåla en föryngring, det blir lite drygt SJFs mål på 150 vargar. Det är ingen större skillnad på förbundens policys.

  Sedan kan jag liksom du konstatera att svenska politiker har lurat upp jägarna på läktaren i sin paniska skräck för att hamna i EU-domstolen, det är löjligt, Frankrike har som regel hundratals fall i domstolen hela tiden. Varför ska svenska politiker vara såna superfjollor när det gäller EU?
  Jag tycker det är bättre att du riktar din ilska åt rätt håll: Mot betraktarna som driver Sverige in i klorna på EU!
  Skäll på WWF, SNF och SRF i stället, det är dom som vill att EU ska bestämma över jakten.
  Varken SJF eller JRF har den målsättningen.

 43. jörgen bergmark says:

  Tommy Olsson, Du har nog rätt i att fakta inte hjälper oss framåt, eftersom naturromantiskt svammel tycks smälla högre hos etablissemanget. men tycker du att oenigheten inom jägarkåren har hjälpt oss så mycket mer?

 44. Anton says:

  Att Uffe anser att Sveriges jägare ska stå för stängsling är inte alls förvånande. I nästa giv kanske vi sätter SRF på att ordna med skyddsjakten, nu när SJF Västmanland t.ex. deklarerat att man avstår?

  När jägarkåren nu i större omfattning än tidigare får med sig ett större antal tamdjursägare i och med spridningen söderut är jag inte ett dugg förvånad över att Uffe och SRF i ren desperation söker driva frågan att de hundrafalt fler jägarna ska dra sitt strå till stacken. Då är plötsligt vår överlägsna majoritet gångbar och viktig!

  Nej du Uffe. När vargen skadar våra intressen och livsstilar tänker jag fortsätta driva linjen att ta bort inkräktaren och skadedjuret istället för att springa med förbandslådan.

  Som Daniel skriver är skyddsjakt i Östergötland helt fel väg att gå. Istället ska konsekvensberäkningen göras till fullo. Enbart Östergötlands betesmarker kostar med detta kända exempel 267 miljoner att stängsla. Vad blir det när vi adderar övriga län? Vad kostar underhållsarbetet på dessa stängsel? Kommer de ens att fungera, när nu EU begränsat tillåten spänning i trådarna? Hur blir miljöpåverkan av att hela Götalands betesmarker elektrifieras?

  Debatten borde ha lyfts redan när VFD Södermanland var eniga om att länet inte var lämpligt för varg. Inte ens SRF eller SNF ansåg att vargen var lämplig i länet! Varför?

 45. Mats S Johansson says:

  Uffe Stridsberg. Du brinner för stängslingen. Inget ont i det. Jag beklagar att jag glömde att SRF har blivit ”de” för dig. Bara stryk (u) i mitt inlägg.

 46. Daniel Ligné says:

  Uffe: Jag har varit på älgjakt norrut så jag har endast godkänt kommentarer och inte själv haft tid eller möjlighet att kommentera. Nu finns det dock en stund över…

  För det första har jag aldrig förringat er insats. Den är jättebra. Dock ej tillräcklig. Östergötland fick idag 500 000 riksdaler för rovdjursstängsling, det räcker till 75 av 40 000 hektar betesmark i länet. Såväl ni som vi borde trycka hårdare på staten att ska vi ha rovdjur i hela landet, dvs varg utanför renskötselområdet, kommer det att kosta hundratals miljoner eller miljarder. Idag kommer politikerna undan med skyddsjakt. Det är inte rättvist eller långsiktigt hållbart. Även Kronoberg, Östergötland, Halland och Jönköpings län måste hysa varg med den ambitiösa vargpolitik man nu slår in på. Om vi alla ska vara rakryggade och ärliga måste vi föra fram i ljuset vad stängslingen kommer att kosta, eller?

  Din sista kommentar är mycket intressant. Är det inte just tamdjursägarnas rovdjursproblem vi så hårt värnar och driver? Är inte en jakthund ett tamdjur? Vad är värdet respektive avelsvärdet på ett får kontra en halvhyfsad jakthund? Den dag ni accepterar och gör något aktivt för att jobba med problemen med också jakthundarna kan vi snacka. Innan dess blir ni lätt lite populistiska, onödigt selektiva och i mina ögon en smula världsfrånvända.

 47. Uffe Stridsberg says:

  Jo, Mats S Johansson, du har rätt än en gång. Ditt svamliga inlägg med irrelevanta paralleller förtjänar egentligen inget annat än tystnad.
  Men jag vill bara i sammanhanget meddela att det kommer nya möjligheter för jägarorganisationernas medlemmar att ta ansvar för tamdjurägarnas rovdjursproblem, genom att haka på nya kommande erbjudanden till samverkan med Rovdjursföreningens stängslingsfolk. Haka då på och gör något konkret och positivt du också Mats S Johansson!

 48. Mats S Johansson says:

  Jan Bratt.
  Jag är rädd att du har rätt. Över hundra år av långsiktigt vilt och naturvårdsarbete är på väg att offras på kortsiktighetens (politikens) altare av två makthundriga småpartier som egentligen inte ger tre röda ören för vargen, eller några andra rovdjur för den delen. Den är bara ett perfekt verktyg i jakten på lättfångade röster.
  Det är absolut ingen tillfällighet att andelen röster på de två partierna ökar med avståndet till skogen och naturen.(möjligtvis med undantag för några övervintrade urkommunister i Norrbotten :) ) Ju mindre du vet om jakt och natur desto lättare att manipulera.

 49. Jan Bratt says:

  T Olsson som jag gärna läser eftersom det kommer från hjärtat skriver: Bevarandesidan har redan kontrollen.
  Hur har det blivit så här? En liten organisation som SRF med endast 3000 medlemmar har en agenda som nu går hem.
  Nja, man får inte glömma att bakom, ligger ett politiskt parti om inte två.
  Bakom jaktorganisationerna finns inget motsvarande.
  Regeringen sitter pyrt till, utan egen majoritet kan det gå dåligt med egna reformer och förslag. Man måste ha en samarbetspartner.
  Miljöpartiet är det som ligger närmast till hands och överläggningar pågår.
  Det kan ha varit besvärligt för regeringen att tillåta vargjakt som vi vet att MP motsätter sig. EU skyller vi ju på, men EU kanske inte är hela orsaken.

 50. Emil says:

  till Mats

  Jag vet vad det står i den policyn. Jag kan knappast se att de vill ha 30% fler vargar än vad ni vill ha. JRF är ett väldigt klokt förbund som tänker på fäbobrukare och ortsbefolkningen i första hand. De börjar med att fråga de som är drabbade om de kan tänkas sig att ha varg i området, säger de nej så accepterar de detta och jobbar för att det inte kommer dit någon. Men Jägareförbundet börjar med att samarbeta med de största svinen(regeringen) i hela Sverige och tror att hjälper vi till så får vi den stämpeln att vi är ett bra förbund som ställer upp för vargen och viltvården, och sen så har vi löst problemet med varg. Ni måste vara så dumma att ni inte fattar att ni inte kan lita på en enda politiker. Man kan nästan tro att det är ett gäng snorungar som sitter i jägarförbundets styrelse och leker med jägarnas och fäbobrukarnas traditioner och livsstilar. Det är ju så ni tappar medlem efter medlem. Jag lovar er, det kommer inte sluta här.

 51. Mats S Johansson says:

  Uffe Stridsberg.
  Du är tyvärr inte ensam och det är det som är vitsen med den typen av manipulation. Det första intrycket, felaktigt eller riktigt, sitter som ”berget” och det vet alla som sysslar med kommunikation. Terje Hellesø hade sina syften med manipuleringen av bilderna, vad SRF har för syfte med sin manipulering kan kanske de(u) svara på.
  Tystnad är ett annat ”smart” grepp. Det är givetvis ingen tillfällighet att bevarandesidan skyr debatter om hur ”deras idealstammar” av rovdjur kommer att påverka Sveriges natur, samhälle generellt, glesbygden speciellt och inte minst regleringen av dem som pesten. En sådan debatt hade givetvis direkt avslöjat dem för att inte tala om vad den inneburit av interna stridigheter när allt från ”Djurens Rätt” till Rovdjurs/samhällsforskare ska enas om avskjutningsnivåer och metoder. Tänk vad enkelt det är att ”arbeta i nuet” och med hjälp av ”terjemetoder” kritisera de som under tiden tar sitt ansvar och genomför den politik som 80% av Sveriges politiker enats om.
  ”Känsliga” policydokument som försvinner från hemsidor eller mårdhundar som ”poppar upp” i manipulerade bilder, vad är skillnaden?
  Förväntar inget annat än tystnad efter detta inlägget!

 52. Uffe Stridsberg says:

  Ja, Mats S Johansson, i fallet om begreppet ”tjuvskjutet” ger jag dig alldeles rätt. Det står inte i ”tjuvskjutet” GD-artikeln. Det var jag som i hastigheten missförstod.

 53. Emil says:

  Jag kommer jobba för att riksjägarna kommer få mer medlemmar runt Jönköpings län. Jag är så in i helvetes trött på att JÄGAREFÖRBUNDET tror att detta är en lek med sina medlemmarna. Ni vill värva medlemmar till erat skitförbund,men hur tror ni det ska gå till med ett gäng kärringar som inte vågar stå upp och visa att detta är inte acceptabelt. Ni ska inte inbilla mig att ni avbryter sammarbetet med våran fucking regering. Utan då mister ni erat bidrag på x antal tusenlappar som varken gör till eller från. Ni får nog bara en chans till att bevisa för era få medlemmar som är kvar att ni avbryter ALLT samabete med regeringen. Jag är medlem men kanske inte så länge till. Jag och många andra är nog beredda att betala 500 kronor i årsavgift(100.000.000 i medlemsavgift) om ni nu visar att ni sköter allt med jakt och viltvård själva och inte blandar in någon annan än riksjägarna. Ni får nog svälja stoltheten och makten ni tror ni har och börja samarbeta i vargfrågan. Jag tror att jägareförbundet och riksjägarna skulle lyckas med ett sammarbete.
  Men som sagt jägareförbundet, ni får nog bara en chans till!!!!!!!! Ta vara på den för eran egen skull.

  MVH: Emil

 54. Tommy Olsson says:

  Mats S Johansson Bevarandesidan har redan kontrollen
  Jörgen Bergmark vi har fakta på vår sida Anser du att den fört oss framåt när det gäller rovdjuren
  Naturligt vis skall vi hålla oss till fakta men att pladra fakta till någon som inte lyssnar är direkt omöjligt och har ingen efekt det är bara att kika i facit jag förespråkar en hårdare linje där motståndarna får ta smällen och där verkligen folket ute i stugorna får se vilka problem och kostnader det blir om vi inte ställer upp
  Problemet i vårt land är att ingen i beslutsfattande position behöver ta ansvar om något går åt H vete det får gärna finnas varg för min personliga del men inte i den utsträckningen att det äventyrar någon mäniskas sätt att leva och förhålla sig till naturen
  Jag skulle utan tvekan vara medlem i SJF om jag trodde på deras taktik ett dugg därmed är det inte sagt att jag tror mer på konkurenterna
  med det menar jag att det krävs att Sjf skrider till handling och inte sitter i ett hörn o väntar på nästa spark i skrevet den dagen jag ser detta skall jag omedelbart bli medlemm igen
  sen tycker jag att oavsett om man heter Daniel Eller Gunnar eller för den delen Tommy Olsson
  så skall man aldrig tycka sig vara för mer än andra oavsett vilken befattning man har
  Jag är Jägare och jag lever för min jakt med mina hundar det är jag stolt över och kommer aldrig att aceptera att någon försöker ta det ifrån mig

 55. Daniel Nilsson says:

  Till er som undrar varför inte vi jägare sätter upp rovdjursstängsel:
  Ni kan lika gärna klandra oss för att inte skänka pengar till Röda Korset, BRIS eller Läkare utan gränser. Vi är enskilda individer, inte en homogen grupp, och stöder det vi vill på det sätt vi vill och på det sätt vi kan. Jag hjälper gärna att stängsla en bekants hage om rovdjuren skulle närma sig, men att hjälpa en främling med samma sak liknar jag vid att skänka pengar enligt ovan. Jag beundrar dem i SRF som faktiskt gör detta, det är en god gärning. Men organisationen som sådan slår sig lite vääääl mycket för bröstet över deras fantastiska insats.

  Jag brinner för att främja naturen- inte för att inabsurdum haka upp mig på att främja den politiska symbol som vargen är. Med den åsikten kan jag förstå organisationer som SNF och WWF- men inte SRF som bara främjar en del av naturen på bekostnad av så mycket, mycket mer.

  Själv accepterar jag vargen, främst utifrån att jag inte anser att vi får utrota någon inhemsk art från Sveriges yta. Men jag är inte beredd att kämpa för att det skall bli fler, detta för att jag ser vilken skada vargen orsakar. Är jag då varghatare i denna svartvita fråga? Jag känner mig i alla fall jäkligt grå…

 56. Håkan H says:

  Uffe,
  Ja för inom djurrättsrörelsen kan det väl inte finnas några våldverkare, men det är klart mordbrand är ju inget i förhållande till att avliva en varg..
  Och vi kan väl för den delen vara ganska säkra på att om det nu blir en dom och personen som döms har vapenlicenser eller för den delen har tittat på ett TV program om jakt så kommer SRF att kalla den personen för jägare..

 57. Mats S Johansson says:

  Uffe S.
  Var i GDs (eller för den delen i någon annan av de strora medias) artikel hittar du ordet tjuvskjuten? Det är bara i SRFs version som det används. Det ser ut som en kopia av inledningen i GDs artikel men någon på SRF har bestämt sig för att justera lite. ”terja” tror jag är den nya termen är.

 58. Uffe Stridsberg says:

  Mats S Johansson!

  Slutsatsen att vargen tjuvskjutits är GD-journalistens slutsats i ett läge när vargen inte ännu obducerats. Journalisten hade väl svårt att föreställa sig att gärningsmannen tagit livet av vargen på ett så bestialiskt sätt som det senare visade sig vara fallet. Det blir intressant att se vem som fälls för brottet om det blir så, och vilken intressegrupp denne i så fall tillhör som kan förmå sig göra något sådant mot ett djur.

 59. jörgen bergmark says:

  Mats S Johansson, väl talat! Vi har fakta på vår sida, men det som fäller oss är att vi inte kan enas utan slåss sinsemellan. Tragiskt.

 60. Mats S Johansson says:

  Tommy Olsson.
  Jag har jagat i ett område med fast vargstam sedan mitten av 90-talet dock inte med löshund och jag har redan sagt att jag både förstår och respekterar dina åsikter. Jag hoppas det är ömsesidigt. Låt oss också vara eniga om att vi är oeniga om vilken taktik som är den riktiga.
  Du ställer några frågor och jag ska göra ett (sista) försök att förklara varför jag står där jag står. (det är jobbigt att argumentera åt två håll) :)
  Jag hade klarat mig bra helt utan varg det är bara det att jag tror det är ”mission impossible” att låta utrota den igen. Av de alternativ som då återstår har jag kommit fram till att SJFs är det bästa. En livskraftig, men så liten som möjlig (där vi hjälper till att minska inaveln) vargstam. Jag förstår inte riktigt ditt resonemang om taket på 210 vargar. Är inavelsgraden tillräckligt låg så borde det inte behövas fler än de 150+- som är (och som hela tiden varit) SJF mål om vi fortsätter att bevaka/hjälpa till att hålla nere inavelsgraden och då har vi avverkat det livskraftig-argumentet.(och förhoppningsvis fått med oss de opartiska forskarna) När det är gjort ska det bli intressant att se hur ”den andra sidan” klarar att förklara för resten av den svenska befolkningen, och inte minst markägarna, att det är värt miljontals kroner att ha en vargstam på tusentals vargar bara för att ”trycka till” jägarna och låta vargen sköta beskattningen av klövviltstammen.(eller öka den biologiska mångfalden som det så fint heter)
  80% av Sveriges politiker stödde en linje/metod som var (för) unik när det gäller hur man inför en ”nygammal” djurart med stor växtpotential en miljö med överskott på mat. Unik använd i detta sammanhanget, men en självklarhet för varje reglertekniker. Ingen reglertekniker med sinnet i behåll låter är-värdet växa okontrollerat helt till bör-värdet (med våldsamma svängningar som följd) utan man börjar påverka förloppet redan på vägen upp. (etappmål/analys av delmål/justering av slutresultat – PID)
  Om man ska kritisera de som står bakom överenskommelsen för något så är det väl för att de inte hade förankrat den tillräckligt i EU tidigare och om något av de aktuella partierna som stödde överenskommelsen nu viker ner sig av valtaktiska skäl så har de(t) i alla fall för evigt förlorat min röst.
  Javisst, vi kommer att få (har redan) en period med betydligt fler vargar än nödvändigt och vi som tillhör den här jägargenerationen ”får ta smällen”. Man kan diskutera i evigheter vem som ska ha ansvaret för det, men ska vi verkligen av ge bevarandesidan möjligheten att ta kontrollen över viltvården genom att dessutom lyckas splittra oss jägare?
  Jag kommer att vara kvar som medlem i SJF för att jag tror det är det bästa för mig som jägare även om jag skulle komma på iden att köpa en ställande älghund. Du gör givetvis som du vill, men tillsammans hade vi varit starkare.

 61. Jonas Dahlgren says:

  ”noterade du att det bara var på SRF hemsida som vargen som kördes över och slogs ihäl med skoter var tjuvSKJUTEN ”

  Och vart har du läst eller hört det?
  Inte hittar jag dylika nånstans på Rovdjursföreningens hemsida.

 62. Mats S Johansson says:

  Uffe Stridsberg.
  Nu ser jag att SRF har blivit de och inte vi. Intressant, det är inte första gången jag debatterar med någon från SRF som börjar tala om egna synpunkter o.s.v när det börjar bli närma sig lite mer konkreta saker. Det går bra att slänga sig med ord som biologisk mångfalld, hänvisa till tvivelaktig statistik från diverse länder, vinkla rubriker kraftigt (noterade du att det bara var på SRF hemsida som vargen som kördes över och slogs ihäl med skoter var tjuvSKJUTEN t.o.m i Aftonbladet var den tjuvjagad) när man ska manipulera den stora massan.

  Du har redan fått frågan från Jörgen. Varför motsätter ni er och anmäler varja ansökan till skyddsjakt om ni värnar så om tamdjuren? Svara på den, och om jag gillar svaret så ska jag överväga blåkläderna. Tills vidare är det gröna kläder som gäller.
  Jag vet inte hur jag ska få svar från SRF centralt på mina andra frågor, men jag antar att minst en person i styrelsen har sett dem vid det här laget så det är bara att svara…

 63. Tommy Olsson says:

  Hårda ord men personligen blir jag saligt förbannad när man så tydligt ser att Folk som skall vara jägarnas talesmänn skiter fullständigt i Bland annat löshundsjakten
  Daniel rubriken var vad är viktigast ord eller handling
  för mig och många andra är tomma ord ingenting värt alls det skulle vara bra om ni provade handling eller tycker du inte det är dags att leva upp till den position du har som jägarnas företrädare jag kan redan ditt svar eftersom jag inte är medlem så företräder du inte mig
  och just där är anledningen till att jag inte är medlem
  Jag stöder inte dem som hjälper till att ta ifrån mig något som varit mitt liv i 40 år

 64. Tommy Olsson says:

  Mats s johansson jag tror helt säkert att vi vinner många fler sympatier från Svensson med en eftersöksbojkott samt dom andra alternativen jag skrev för det är först då folk i almänhet får se dom verkliga problemen och kostnaderna som följer
  anser du verkligen helt ärligt att du tror på en förändring om vi fortsätter slicka stövlarna på våra motståndare
  tycker du att Carlgren var trovärdig när han med ett hånleende står och lovar utökad skydsjakt
  han är inte i den positionen att han vågar bestäma över något
  när han desutom säger att det i riksdagens beslut står att när taket på 210 vargar är nått så skall taket bort detta måste SJF ha vetat om vems sida står dom på Var anser du taket för gynsambevarande status ligger på Jägare Tror du att det stannar så många medlemmar i Sjf eller för den delen Riksjägarna om vi inte kan fortsätta med vår löshundsjakt
  kan du ge mig ett skäl till varför vi skall ha varg överhuvet taget har det Svenska folket någon som helst behållning av det finns det inte mycket bätre saker vi kunde lägga alla dom pengarna på som vargen kostar tex dom två vargarna som flyttades kostade bort emot 1,5 miljoner varav den ene sköts några veckor efter Svenska folket betalade alltså 700,000 kr som man med en kula för 15 spänn gjorde slut på efter en kort tid försvarar du och Sjf detta är det nog dags söka profetionell hjälp

 65. Uffe Stridsberg says:

  Mats S Johansson.

  Jag säger inte att SRF önskar att arbeta i nuet. Jag säger att de gör det. De jobbar i ”nuet”, tar ”tjuren i hornen” och angriper problemet med att tamdjur hotas av rovdjur som ”vi alla” vill ha. Det är handling i konkret form. Tråkigt att inte jägarna vill vara med på detta arbete och att de inte vill bidra till att begränsa tamdjurägarnas problem.
  Vad gäller SRFs visioner, som de naturligtvis har, så ta det med någon centralt i föreningen.
  Jag fortsätter att hoppas att du Mats tar på dig stängsligsblåkläderna och vem vet, Ligné kanske också är intresserad av att delta…

 66. Björn Isaksson says:

  Bengt.
  Ja, för en utomstående som inte håller på med löshundsjakt kan jag begripa att det inte är lätt att fatta.
  Det är väl ungefär som att vi förbjuder golfspelare att använda träklubbor, i vissa banor kommer det då inte gå att spela på. Eller att förbjuda gammeldansare att dansa hambo eftersom man kan skada knälederna.
  Eller varför inte förbjuda hästsport, den idrottsgren som har flest dödsfall och invalidiserande skador av alla sporter?
  OK, vi kan säkert jaga utan löshund, men det blir problem med jakt inom vissa områden och efter vissa arter.
  Låt bli då kan man kanske säga, men då får vi väl f-n för betesskador och trafikskador, det är ju alltid jägarnas fel som bekant.
  Sedan har vi avlat fram hundar som ska sköta detta på ett för viltet acceptabelt sätt, ska vi då bara lägga ner dessa raser?
  Som du kanske förstår är det inte så himla enkelt att bara lägga ner löshundsjakten om vi ska uppfylla vårt samhällsuppdrag vilket faktiskt vissa delar av jakten är.
  Vad syftet är med 1000-tals vargar förstår jag inte, särskilt som landets ledande vargforskare påstår att SJF:s linje om 150 vargar under förutsättning att invandring tillåts, är tillräckligt för att bevara stammen.
  Visst, det är bara att bygga stängsel säger du, det ska jag också göra när jag skaffar höns, jag har samma tankar som du i det avseendet.
  Det är annorlunda med får än med höns, särskilt nu när EU bestämt att strömstyrkan ska ner i elstängslen, då blir effektiviteten mot rovdjursintrång ännu sämre.
  10% av landets grisbönder har klagt ner i år, vi har redan för stora kostnader jämfört med våra konkurrentländer. Ska vi lägga ytterligare lök på laxen så har vi snart ingen kreatursskötsel norr om skåne.
  Jag tror inte man kan förenkla resonemanget som du gör, lika lite som dom som säger att vargarna ska utrotas förenklar problemet alltför mycket.
  Sedan delar jag helt din uppfattning om hundar som river djur, det gör även lagstiftaren som har sett till att man som hundägare är ansvarig.

 67. jörgen bergmark says:

  Uffe Stridsberg, jägarkåren är en av grupperna som drabbats hårdast av den okontrollerade ökningen av stora rovdjur. Vi hör till dom som har betalat vår del. Det är exempelvis vi som finansierar forskningen på dom stora rovdjuren. Det är vi som får ändra vår livsstil mm. Det är ni som motsäger er varenda form av förvaltning. Det är ni som regelmässigt motsätter er och anmäler varenda skyddsjakt. Det är ni som har önskat er denna utveckling. Men ni har inte bidragit för fem öre till kostnader som har uppstått. Nu KRÄVER ni att dom som är drabbade skall ta på sig YTTERLIGARE arbete för ER skull!
  Men vad är att vänta av en av en förening som är så OKUNNIGA om rovdjur att dom utan att blinka accepterar lögner och manipulationer från en new age fotograf som även fotograferar spöken!

 68. jörgen bergmark says:

  Bara en liten rättelse Björn Isaksson. Både Spanien och Slovenien har väl en officiell vargjakt? Till skillnad från Italien där man kör the ”Italian way”.

 69. Håkan H says:

  Smidigt av SRF att inte ha några mål och visioner att förklara/försvara nä ut och inventera med er istället…

 70. Mats S Johansson says:

  Tommy. Jag förstår och respekterar din åsikt, men jag tror bara inte på att man kan tvinga politiker till något genom utpressning (kom inte på något bättre ord). Får vi med oss Svensson kommer politikerna efter.
  Ta t.ex. inventeringarna. Där kan du bara se vad som händer. KF (SRF) kastar sig på och erbjuder ”hjälp” när vrångstutarna trilskas. Minst två flugor i en smäll.
  – frastå som den konstruktiva (vinn Svensson)
  – få mer kontroll på inventeringarna (du tror väl inte de kommer att hitta fler rovdjur än oss)
  Tala om att försvara sig genom att kasta ammunitionen TILL dem i stället för att avlossa den!
  Hur många Svensson tror du vinner med eftersöksbojkotten?

 71. Mats S Johansson says:

  Uffe Stridsberg.
  Jag har aldrig sagt att vi inte ska ha rovdjur. Jag har hittills stött SJFs linje i rovdjursfrångan och nu frågade jag dig (som tidigare väldigt central i SRF) vad jag skulle få om jag skulle välja SRFs (eller EUs om du vill) linje. Du svarar genom att kalla mina frågor hypotetiska och säger att SRF önskar arbeta i nuet. Jag trodde nuturvård var ett långsiktigt projekt baserat på kontinuerligt inhämtande av ny kunnskap.
  Tack för ditt svar. Det säger en hel del om hur SRF resonerar.
  Ibland ser man en och annan central person från SRF i den här bloggen. Det står er givetvis fritt att svara på mina frågor ifall ni vill.

 72. Björn Isaksson says:

  Vi skiljer oss på en viktig punkt, SRF jobbar i ”nuet” och byter argument i takt med att fakta kommer ikapp.
  SJF försöker arbeta mer på sikt för att säkerställa att vi kan ha en lagom stor stam av stora rovdjur.
  Vi är överens om att vi ska ha stora rovdjur.
  Just nu driver SRF mfl en linje som pekar mot att vi ska ha skyddsjakt i stället för licensjakt. Man hänvisar till att det går bra att ha några hundra vargar i länder som Italien, Spanien och Slovenien utan officiell jakt. Konstigt att inte stammarna då växer på samma sätt som vår stam växer? Hur regleras då dessa stammar, kan det vara tjuvjakt?
  Vi har i Sverige med vår reglerade jakt lyckats åstadkomma livskraftiga stammar av djur som i princip stod på utrotningens gräns och har idag den bästa vilttillgången någonsin. Varför ska vi överge den principen bara för att det råkar handla om rovdjur?
  Brottsförbyggande rådet har i sin utredning pekat på att det krävs lokalt inflytande för att nå acceptans för stora rovdjur.
  SRF driver helt motsatt linje: Låt EU bestämma!
  Som information kan jag säga att när EU bestämmer får vi heller inte ställa klimatsmarta kostråd eller kräva svensk djurskyddsregler.
  Bra, eller?
  Ni måste inse att ni bidrar till en utarmning av landsbygden när ni driver oss i händerna på EU. Men målet är kanske en obefolkad landsbygd där allt småbruk är utslaget, befolkningen utflyttad och jakten bedrivs av rovdjur.
  Som sagt, stängslen är rovdjursavvisande inte hindrande.
  Nu har EU också bestämt, i sin oändliga visdom, att spänningen ska sänkas i elstängsel. Det innebär att era stängsel kommer att fungera ännu sämre.
  Ytterligare ett resultat av att vi frånhänder oss beslutanderätten till Bryssel.
  Jag fattar inte hur ni tänker, visst ja, ni tänker i ”nuet”, OK då får konsekvenserna komma sen….

 73. Bengt says:

  Till alla ni som betvivlar att är den jag utger mej för, så kan erkänna, jag skriver detta som anonym bara för att slippa få en otrevlig påhälsning eller bildäcken sönderskruna av en olikttänkande. Som Peter S frågar. Skriver du detta bara för att reta? Nej jag skriver detta för att jag tycker så. Min fördom säger mej att Peter S reaktion är tyvärr vanlig. Håller man inte med er så är man inte accepterad, och det gör inget om man utsätter den oliktänkade för ……
  Jag förstår inte varför många jägare är så vrånga (värmländska för envis) att man måste hålla fast vid löshundsjakt i alla väder? När dessa hundar riskerar att tas av rovdjur, påkörda av bil eller skjutna av jägare. Till detta händer det ett flertal gånger om året att jakthundar river djur. Alla som har hund i skog och mark vet att hunden i fråga gärna tuggar på ett upphittat kadaver och kan tugga i sig avföring samt även rulla runt i det. Vilket kommer snabba på spridningen av sjukdommar som dvärgbandmask. Jag som är på g att skaffa höns (http://www.hedemorahons.se/), skulle inte få för mej att ha dessa lösa. Jag måste bygga en rejäl hönsgård så att ingen räv eller mårdjur kan tas sig, även ha nät över hönsgården om vråken kommer. Varför gör jag detta? För jag vill att mina höns ska få leva och frodas. Skulle jag skaffa får så ser jag till att de ska få leva säkert med ett vargsäkert stängsel, detta är inte kärnteknik. Det är bara att börja bygga om man bryr sig om sina djur.

 74. Fredrik-AC says:

  Uffe: Men i eran plan ligger ju mer rovdjur då är det väl inte mer än rätt att ni också redovisar hur ni ska hantera den? Ni kan väl ändå inte er plan räkna med att jägare ska sätta ut stängsel gratis. Räcker era medlemmar för att sätta upp allt stängsel gratis och underhållet på det eller måste staten skjuta till pengar för att anställa personer som gör det. Ni har ju fått er vilja fram nu med ökad rovdjursstammar då är det väl rimligt att NI redovisar hur dessa ska hanteras och vilka kostnader ni estimerar för detta.

 75. Uffe Stridsberg says:

  Mats S Johansson!
  Du efterlyser SRF-uppfattning i några sorts framtidsfrågor. Ställ då dessa till de som tar representerar SRF och tar beslut, om du vill ha svar på dina hypotetiska frågor. Jag tror inte du behöver mig som mellanhand.
  Vad jag vet är att SRF jobbar i ”nuet” och gör vad de kan i sin verksamhet för att förebygga de olägenheter som utan tvivel kan uppstå för tamdjursägare i rovdjurstrakter. Och ”rovdjurstrakter” ska vi ha, det är alla organisationer allt ifrån jägarorganisationerna till Rovdjursföreningen eniga om. De stora rovdjuren skall vara en naturlig del av den svenska faunan. Så gör som du i ditt första inlägg antydde skulle vara möjligt – dra på dig blåstället Mats och ta kontakt med någon av Rovdjursföreningens stängslingsgrupper.

 76. Tommy Olsson says:

  Mats S Johansson tror du man vinner en strid där man inte ens försvarar sig
  i det här fallet ligger vi under med 10-0 att strida obehärskat har jag aldrig föreslagit men vi bör ta till sådana medel att våra motståndare verkligen förstår att vi menar allvar
  Att hålla sig till fakta understöd av den kunskap vi jägare besitter är naturligt vis en förutsätning men när inte detta har någon verkan så måste man ta till andra medel samtidigt
  på det viset komer folk att förstå vilken nytta samhället har av oss
  När tex ingen eftersöksjakt skydsjakt eller när ingen jägare går it och gör Rovdjurs inventering
  det är först då folk får se att det behövs jägare och jakt på våra viltstammar och Rovdurs stammar jag anser inte att vi har någon skyldighet att utföra detta längre inte efter dom tjuvsmällar vi fått av Regering och Nvv
  Naturligt vis skall alla agera efter sin egen övertygelse och slippa bli häklad för det
  min övertygelse är att inte ställa upp på någon som sparkar mig i ansiktet efteråt
  Om dom ledande i SJF fortfarande tror på regeringen efter detta ang utökad skydsjakt och lisensjakt 2013 då må Gud vara med oss

 77. Mats S Johansson says:

  Per Bengtsson.
  Imponerande (och du vet vad jag menar) och allt bara för att man gjorde en del saker i fel ordning.
  Menar du verkligen att det som händer nu är bättre för vargen, övriga rovdjur och Sverige?

 78. Mats S Johansson says:

  Uffe Stridsberg. Jag noterar att du väljer att ”missa” att jag skriver ”vi utgår ifrån att ni (d.v.s SRF) får som ni vill” ochväljer att gömma dig bakom en massa ord om kristallkulor och politiker. Om du inte törs svara på mina frågor kanske du kan förmedla dem till någon mera centralt placerad inom SRF som kan?
  För att göra det enkelt för dig repeterar jag frågorna:
  Vad är det för natur som nästa generation svenskar kommer att uppleva?
  På vilka konkreta sätt är den bättre än dagens?
  Hur mycket större är den biologiska mångfalden?
  Hur mycket friskare är våra klövviltstammar?
  Hur mycket mindre är skogsskadorna?
  Hur många färre viltolyckor har vi?

  Torbjörn G Jansson. Det måste gå att kriticera de som fullständigt negligerar att du inte längre kan jaga med hund även om det var regeringen som ”vek ner sig”. Jag är som du bara en enkel medlem i SJF men jag har i alla fall inte gått på moståndarnas (ett av många) favoritargument*) om att man går i politikernas ledband p.g.a stödet för det allmänna uppdraget. Det är bara två politiska partier som inte står bakom den rovdjurpolitik som EUs jurist (på uppdrag av SRF, SNF och WWF) antagligen helt riktigt strikt juridiskt har diskvalificerat. Vilka politiker skulle man smörja? Vem bestämmer nästa gång? Kommer man någonsin att se en så bred överenskommelse igen eller har ”de tre” lyckats få över politikerna på populismens bana igen?

  Nu väntar jag bara på att SRF beskriver sin favoritnatur i termer som vi vanliga människor förstår. Upp till dig Uffe! ev. med hjälp från centralt håll.

  Från en som också jagar i vargbältet och som inte har någon chans att jaga i norrland.

  *) fungerar perfekt eftersom det:
  – ifrågasätter jägarnas trovärdighet
  – triggar den berömda svenska avundsjukan (jag betalar skatt till de blodtörstiga jägarna som bara är intersserade av att fylla frysboxen med gratis kött)
  – inte behöver försvaras med fakta
  – m.m

 79. Per Bengtson says:

  Uffe Stridsberg, om det stämmer att Jägareförbundet gett kalla handen till skadeförebyggande rovdjursstängsling rimmar det illa med Daniels rubrik, men framförallt är det väldigt synd eftersom det är en så pass stor organisation som skulle kunna uträtta mycket. Samtidigt har jag viss förståelse för det. Jägareförbundet är ju en organisation som representerar jägare, inte tamdjursägare (även om de två ibland sammanfaller). Om jägareförbundet bidrog till att minimera skador som uppstår i samband med att rovdjur etablerar sig eller ökar i antal, skulle man samtidigt riskera att mista viktiga partners i varfrågan, till exempel LRF. Det är svårt för mig att se att de skulle ha samma engagemang i frågan om den enbart handlade om att underlätta löshundsjakt. Likaså har Daniel och andra debattörer ett flertal gånger skrivit att om vi kom på ett sätt att skydda hundar mot vargangrepp under jakt, så skulle vargfrågan vara löst över en natt. Jag kan inte tolka det få annat sätt än att SJFs vurm för tamdjursägare är högst sekundärt och snarast av strategisk art.

 80. Lars Bergquist says:

  : ö. i en debatt med Kerstin Fredin som jag hade på ett annat forum, så påstod hon att det inte fanns några vargsäkra stängsel. Det som sattes upp var rovdjuravvisande stängsel. Det kom upp i en debatt om hur det kunde komma sig att ”rovdjur” tagit sig in i s.k. rovdjurssäkra stängsel!

 81. Torbjörn G Jansson says:

  Nyss hemkommen från Norrlands septemberjakt som känns som ett andningshål nu när jakten med Älghund i mina mellansvenska marker känns som nästintill omöjlig: Då passar man på att läsa debattartiklar i vargfrågan. Observera att det var regeringen som vek ner sig gällande vår licensjakt, det var inte NSF, WWF eller SRF. Men att kritisera dem är väll icke görligt då stor del av Er/vår budget kommer från dem. Jag är ingen debattör utan jag ville bara pysa ut lite intern kritik medlem som jag ännu är.

 82. Uffe Stridsberg says:

  Mats S Johansson ber mig förutspå framtiden i av honom ett antal uttalade frågor och som jag uppfattade rovdjursrelaterade. Men jag har ingen kristallkula och rovdjursrelaterade frågor är starkt kopplade till politiska beslut som är i stort sett omöjliga att förutspå. Du Mats, har rätt i att jag inte är skolad i kommunikation och jag uttrycker bara min ärliga uppfattning. Min, roll i SRF är ringa och jag representerar föreningen i ett avseende. Det är som representant för SRF i Rådet De5Stora sedan informationsprojektets start. Tillsammans har vi som representerar naturvårdsorganisationer, jägarorganisationer, brukarorganisationerna, allt ifrån samerna till fäbodbrukarna och markägarorganisationer, enats om en samsyn på rovdjur där alla stora rovdjur skall vara ”en naturlig del” av vår fauna. Att då de problem som rovdjur kan förorsaka tamdjursägare endast skulle vara en naturvårdsorganisations ansvar att hantera är inte rimligt. Det kan vara ett svar även till Jörgen Bergmark.
  Jägareförbundet har också inbjudits till samarbete när det gäller skadeförebyggande stängslingsarnbete, både centralt och regionalt, men alltid visat kalla handen. Och där är vi nu. En, relativt sett, liten medlemsorganisation mönstrar engagerade människor som utan ekonomisk ersättning hjälper tamdjursägare, som ofta också är jägare, med att skapa tryggare förhållanden för tamdjuren. Detta föranleder en ledande företrädare för Jägareförbundet, Daniel Ligné, att förringa dessa arbetsinsatser, samtidigt som han efterfrågar mer handling och mindre ord. Att rovdjur utgör ett hot mot tamdjur är det ingen som förnekar. Vill man från Jägareförbundet visa handlingskraft i rovdjursfrågan, finns här alla möjligheter att i en samverkande och organiserad stängslingsverksamhet skapa bra förutsättningar för att stora rovdjur, nu och i framtiden, skall vara ”en naturlig del” av vår fauna.

 83. Per says:

  Uffe, hur ser ett vargsäkert stängsel ut i er tappning? Vill minnas att det var några vargar som tuggade sig ut genom ett djurparksstängsel för dryga 1½ år sedan…

 84. Jörgen bergmark says:

  Uffe igen, naturligtvis hjälper vi våra vänner och grannar vid behov, men i första hand så är det väl dom som har ställt till det som också ska reda upp det?

 85. Jörgen bergmark says:

  Uffe Stridsberg, varför i hela världen skulle det vara jägarnas uppgift att skydda tamdjuren från rovdjur??

 86. Jörgen bergmark says:

  Alla dom som är jätteglada och stolta över att Carlgren och Erlandsson vek ner sig för EU när det gällde licensjakten, är dom lika glada för att samma herrar nu i dagarna vek ner sig för det jättefina EU igen?
  Denna gång gällde det livsmedelsverket som tvingades att dra in sina miljövänliga kostråd med närproducerad mat mm! Det är ju tydligen så bra när EU lägger sig i vår politik enligt MP och SNF mfl!

 87. Fjollträsk says:

  //Uffe Stridsberg
  Eh, om du vill att vi jägare skall ställa upp för tamdjursägarna så gör vi det nog på vårt sätt med våra medel, så får du skicka ut dina medlemmar att göra det de klarar av. Ta ansver för situationen ni skapat nu, bara ut och gräva och stolpa på!

 88. Mats S Johansson says:

  Tommy Olsson.
  Jag har absolut inget emot att du lånar mina ”boxningsargument”, men om jag förstått dig riktigt när jag läst dina inlägg i den här bloggen så förordar du en betydligt mer ”aggresiv” taktik från SJF. Jag tror det skulle vara ett stort (kanske helt avgörande) misstag. När såg du en boxare vinna en match efter att ha tappat fattningen och börjat slåss senast? Har det någonsin hänt? Jag tror inte det. Boxning, politik (ja jakt har blivit politik) eller krig, spelar ingen roll. Den som har en sann grund (kunnskap/fakta/..), kan förmedla budskapet på ett övertygande sätt (måste bli bättre Daniel) och jobar långsiktigt vinner alltid matchen även om en eller annan rond kanske förloras till den aggressiva.
  Visa mig vem av motståndarna som har en bättre grund att stå på än vi jägare. Att vi jobbar långsiktigt i naturvårdsfrågor och är villiga att ta till oss ny kunskap borde gå att bevisa med historien. Jag hoppas att vi inte slarvar bort vinsten på att vi inte kan förmedla budskapet.

 89. Mats S Johansson says:

  Uffe Stridsberg.
  Intressant vinkling. Nu ska jag (jägare men inte tamdjursägare) också ha dåligt samvete för att jag inte hjälper till att skydda tamdjur. Jag har följt SRF argumentation i media, på er hemsida och nu senast på er egen FB-sida. Jag har aldrig varit imponerad av den nivå av förståelse för de som är direkt påverkade av effekterna av er dröm om ”den där naturen som sköter sig själv” (mina tolkning) som ni i SRF visar. (ni har ju stängslingen så klart)
  Du visar här att du är en mycket typisk representant för SRF, om möjligt inte lika skolad i kommunikation som de som skrivit debattartikeln Daniel kommenterar. Man kan kanske säga att du framför budskapet på ett ärligare sätt. Tack för det!
  Kanske man också kan få ärliga svar på följande frågor från dig:
  (vi utgår från att ni får som ni vill)
  Vad är det för natur som nästa generation svenskar kommer att uppleva?
  På vilka konkreta sätt är den bättre än dagens?
  Hur mycket större är den biologiska mångfalden?
  Hur mycket friskare är våra klövviltstammar?
  Hur mycket mindre är skogsskadorna?
  Hur många färre vilkolyckor har vi?

  Jag hoppas du tar dig tid att svara. Vem vet, du kanske kan få mig att dra på mig blåkläderna.

 90. Tommy Olsson says:

  Fjollträsk jag skulle inte tro att Karlsson med anhang är intreserade av inventeringar
  dom ser ju helst att det inte finns underlag för någon jakt
  någon skrev att vi förlorat en rond med 2 poäng som jag ser det har vi nog förlorat 10 av 12 ronder så skall vi vinna denna matchen så vet vi vad som krävs
  nu ser jag med spänd förväntan fram mot extra stämman och vad som blir resultatet av den
  en forsättning på det gamla spåret med att påverka folket i maktens koridorer ja då kan vi nog kasta in handuken ett glädjande besked är Marits möte med komisionen det är tur det finns Någon som vågar föra vår talan gentemot EU

 91. Peter S. says:

  Bengt! Är du verkligen den du utger dig att vara? Känner bara att ditt inlägg är det ligger en liten dåld agenda bakom för att reta upp oss som har problem med vargen? Men jag kan ha fel, men tror inte det!

 92. Os says:

  Och jag ansluter mig till snask m.fl.

  Om inte kärnan i detta blogginlägg omvandlas till en debattartikel, så förblir intrycket att ”de tre” fick sista ordet! Tyvärr är det ju så med politik, att det faktiskt är så att Ord ofta går före Handling, och konsekvensen av detta måste ni hantera.

  En debattreprik bör dessutom följa precis den initierade med ödmjuka ton som alla skribenter på denna blogg använder. Bara så kan vi bryta fördomar kring vilka vi (jägarna) egentligen är och vilket typ av människor vi företräds av.

  Jobba på!

 93. Henrik Gustafsson says:

  Mycket bra och saklig skrivning! Applåder!!!
  Jag har med egna ögon sett hur mycket ”naturvårdsorganisationerna” bidragit till landskapsvården. Vid en av många slåtterdagar fick ett par eldskälar, som inte ens är medlemmar i någon av de nyss nämnda, helt sköta slåttern. Varför? Jo, ingen hade tid, de skulle göra annat. Men de uppskattade verkligen insatsen…
  Det är lätt att ropa halleluja, men det är svårt att göra!
  Inte en enda människa har någonsin erbjudit sin hjälp när det är dags att röja och fixa viltfoder, eller när vintern kommer köra ut och fixa foderplatser. Men många har åsikter och synpunkter.
  Själv har jag numera gett upp och tragglar på i min egen lilla värld där jag orkar göra lite nytta, och försöker inte vinna acceptans eller förstående för vad jag håller på med. Viltet visar sin uppskattning, det räcker för mig!

 94. Uffe Stridsberg says:

  I nyss inskickade kommentar nämnde jag att Jägareförbundet har 16 000 medlemmar. Det ska förståss vara 160 000….

 95. Uffe Stridsberg says:

  Ja, handling istället för ord Daniel!

  Du skriver att Rovdjursföreningen medverkat till att ”hela” 7 rovdjursstängsel uppfördes under 2010, som du förklenande uttrycker det.
  Rovdjursföreningen har ca 4000 medlemmar. Jägareförbundet har ca 160 00 medlemmar.
  Om Jägareförbundet hade samma nivå på ambitionen att skydda tamdjur från rovdjursangrepp i sin verksamhet och bland sina medlemmar som Rovdjursföreningen har, hade uppemot 300 stängslingar kunna genomföras under ett år. Om det hade räckt vet jag inte, men det hade räckt långt.
  Så på med blåstället och ut i beteshagarna och visa handling istället för att att bara slita på tangentbordet och skapa klagande ord.

 96. Göteborgaren says:

  Daniel, bra skrivet. Kan ni inte få in detta på DN debatt som replik. Tycker också i så fall att det som Uffe A antydde borde komma med. Då har ni dom i ringhörnan för antingen får dom erkänna att JFB behövs eller så får dom ta ansvar…

 97. Björn Isaksson says:

  Bengt,
  Ja, självklart är du kvalificerad att uttala dig i varg frågan. Du hör också till den stora majoritet, vilket du uttrycker tydligt, skiter i om det finns 200 eller 1000 vargar.
  De som då ägnar sig åt löshundsjakt eller djurhållning skiter inte i vargfrågan eftersom det drabbar dom mer direkt än vad det drabbar dig. Jägareförbundet för talan för berörda, eftersom du inte är berörd behöver du inte känna dig träffad.
  Lika lite som jag känner mig träffad när WWF säger att acceptansen för varg ökar.

 98. Håkan H says:

  Berg,
  Du kan påstå vad du vill om var du bor och vad du äger, jägareförbundet representerar sina medlemmar och det är merparten av landets jägare, är du en av dem? Om inte så har de aldrig påstått sig representera dig…

 99. Fjollträsk says:

  //Bengt
  Då förstår vi att du vare sig är markägare eller jägare eller på annat sätt brukar skogen annat än för promenader med din hund. Det är dessa människors talan som Jägareförbundet, JRF, LRF, Jordägareförbundet och Kennelklubben för) Har du hunden lös då du exempelvis plockar svamp – om du nu gör det?

  Det är mer sannolikt att vi får inbördeskrig innan vi får ”tusentals vargar”.

  Att de säger att det behövs en ”konstruktiv jägarorganisation” är bara en ovilja att ta ansvar för den situation man skapat. Kom igen nu Mikael Karlsson – ut med apelsinskalarna att inventera lo! Skapa små medlemsbrigader som kan bygga stängsel – och underhålla dessa löpande!

 100. Jan Bratt says:

  Bengt, vargen påverkar många andra, om du struntar i det är det din ensak.
  Finns ingen organisation som för din talan om du inte är medlem.
  Däremot kan en organisation driva saker som stämmer med den egna övertygelsen.

 101. Bengt says:

  Sluta hävda att ni för min talan! Jag som bor i Värmland mitt ute i skogen ägandes hund. Är jag kvalificerad att uttrycka mej i vargfrågan? Om vi ska hålla oss till sanningen, så organiserar INTE Jägarförbundet människor boende på landet, sånna som jag. Ni är en historiskt sett mycket framgångsrok lobbyorganisation, som med skattepengar lyckas genomdriva löshundsjakt i flertal nationalparker i Sverige, driva igenom jakt på varg bland annat. Jag vill åter igen understryka att, jag är en hundägare som på bor i glesbyggd. Varg är inget som påverkar mej eller mitt sätt att leva på något sätt. I och med skyddsjakt så skulle det för min del få finnas tusentals vargar i landet.

 102. MartinJ1 says:

  Håller med Snask. För diskussionen där fler än jägare läser….. även om jag gärna läser blogginlägg här också :)

 103. Björn Isaksson says:

  Daniel,
  Det är bra att granska deras argument och du har gått igenom deras kalendarium, troligtvis på webben. Om vi nu ska påpeka hur mycket luft det dom erbjuder ska vi kanske granska vårt eget offentliga kalendarium?
  Det kanske sker saker regionalt även i dessa föreningar som inte publiceras på nätet, finns det möjlighet att se allt vi gjort på nätet, om vi nu ska jämföra.
  Jag tror du har rätt, men se till när du replikerar att du har torrt på fötterna.
  Alla vi vet att de tres gäng aldrig satt sig vid förhandlingsbordet utan sagt nej till allt.
  Men allmänheten får genom medias försorg fullständigt klart för sig att det är jägarna som är problemet.

 104. Ulf A says:

  Har precis kommit hem efter att ha jobbat natt så jag kanske fick fel intryck av deras artikel pga trötthet. Jag tycker iaf att slutet är intressant !

  ”Däremot vill vi fortsätta arbeta för att problemen och konflikterna kring rovdjuren ska bli så små som möjligt. Trots att Jägareförbundet nu deklarerat att man tänker arbeta i rakt motsatt riktning finns vi kvar vid förhandlingsbordet och hoppas att Jägareförbundet är beredda att återvända dit”

  Säger man att:
  Vi klarar inte detta utan jägarna!
  Vi vill bara förhandla om era förslag för vi har inga egna ideér som vi kan stå för ? Måste vi ta ansvar för det vi faktiskt säger ?
  Är man rädd för att få bestämma själva ??

  eller så är jag bara för trött….. God natt !
  //Ulf

 105. Kjell Svedman says:

  Hej

  En helt riktig analys du gjort.
  Det är de sk. ”naturvännernas” tradition, redan när vi jägare utfodrade örn med giftfri mat så lyste de med sin frånvaro.
  Listan kan förlängas men den verkligt intressanta frågan är eftersom det verkar vara en liten elitistisk samling människor som är aktiva, Har de en demokratisk organisation som berett frågorna och beslutat hur de skall ageras i dessa, eller är det bara för denna ”elit” att låna organisationens namn?

 106. Mats S Johansson says:

  Någon har sagt att ”en bild säger mer än tusen ord”, men banne mig kan inte ett antal väl valda ord i rätt ordning också framkalla en bild.
  Läs debattartikeln en gång. Vad ser du? Tre organisationer som sträcker fram en hand och erbjuder kompromisser och lösningar på ett svårt problem trots att man har en motpart som trilskas och hotar.
  Om du är nyfiken så kanske du läser en gång till för att se vad det verkligen är i denna utsträckta hand? Vilken bild ser du nu? Erbjudande om lokal/regionalt inflytande, möten med mera. Wow! Fortfarande positivt i motsats till motparten (hobbydödarna) men kanske för bra. Har du varit med ett tag och studerat de tre organisationernas rovdjurspolicys så ställer du dig frågan (som du redan gjort Daniel) Vad är nu detta? De har ju programfästat att det inte ska finnas något lokalt/regionalt inflytande! (bara ett exempel som får lamporna att lysa ”varning”) Har de bytt strategi? Du måste läsa en gång till! Det här kan inte vara rätt!
  Du läser en gång till och ser, jo du erbjuds att påverka genom lokala/regionala möten i fora som redan beslutats (och som de inser att de inte kan stoppa) men bara om du har samma synpunkter (genom en ny jägarorganisation) som dem. Nu ställer du dig frågan, Vad står det EGENTLIGEN? Du läser igen och budskapet framträder tydligt:

  TA IFRÅN SJF DET ALLMÄNNA UPPDRAGET!

  Inget nytt under solen alltså Daniel, men jag tror problemet är att gemene man bara läser debattinlägget en gång och vilken bild sitter de då med på näthinnan. Dessutom finns det säkert en del politiker som även efter att ha läst fler gånger kan tänka: What the h..l, kanske vi skulle ompröva det allmänna uppdraget i alla fall. Vi tillsätter en utredning så vi får vara ifred ett tag åtminstone.
  Tyvärr tror jag inte ens dina protester här hjälper. Skadan är redan skedd och det här visar på ett ypperligt sätt hur viktig kommunikation är. Den här ronden tror jag tyvärr vi förlorade.(med minst två poäng) Vad blir taktiken i nästa rond?

 107. Anders Åberg says:

  När Mikael karlsson anmälde regeringen för att dom pratade om att göra om licensjakten till utökad skyddsjakt, så visade han solklart hur mycket han struntar i dom som bor i vargreviren.
  Det självklara för varje tänkande människa är ju annars att möjligheten att ta bort vargar som är närgågna eller orsakar problem är den enda verkligt hållbara grunden för att acceptera vargen.
  Deras argumentation reduceras till tomt prat och det känns lite jobbigt för mig som medlem i SNF och som ofta tycker dom gör ett bra jobb i andra frågor, att säga att Mikael Karlsson måste bort, om inte SNF skall förlora all trovärdighet.
  På dom igen Daniel, dom har jävligt lite på fötterna nu.

 108. Tommy Olsson says:

  Daniel i det hela tycker jag det du skriver är bra men föga nytta vad som skrivs här där nästan ingen icke jägare läser få till stånd en debatt där det klart och tydligt framgår hur många dessa otaliga möten var och var dom höls det hjälper inte att vi vet att dom juger så näsan växer när Svennson tror blint på det dom säger dom får ju inte mothugg som är värt namnet
  Snälla ställ saken på sin spets så att mäniskorna ute i vårt land förstår att här är det stopp och att vi jägare inte lämnar fler eftergifter

 109. Mikael Lindberg says:

  Håller med Snask!

  Ställ dom här organisationerna mot väggen och låt dom precentera sina lösningar på problemen som dom inte anser finns. Kan nog bli anska intressant!

 110. Fjollträsk says:

  Inte en mm eller millisekunds förhandling till NSF, WWF eller SRF från SJF:s sida. Lås bommarna, håll deras medlemmar borta från skogarna, i vad mån de öht besöker dem.

 111. Snask says:

  Då måste ju allt detta du skriver framgå i ytterligare en replikväxling på DN debatt. Nu är det ju dags att klämma åt detta svammel, deras friseringar av sanningen och deras direkta lögner en gång för alla. Samt detta att de öht inte verkar kunna ta in att vargen verkligen ställer till problem. Läget är NU.

Kommentering är stängd.