Jägarbloggen

Drömbilden!

Häromdagen blev jag uppringd av en journalist i södra Sverige. Han ville att jag skulle granska en bild på ett lodjur. – Ser det inte lite konstigt ut, tror du att bilden är äkta, var hans frågor. Jag får ofta bilder via mailen, från privatpersoner och journalister för artbestämning eller för att bedöma äktheten. Den här gången fick jag en länk istället.

Det första som mötte mig på sidan var ett inlägg om mårdhund och att han, fotografen, inte gillade Svenska Jägareförbundets mårdhundsprojekt. Det väckte mitt intresse, vem är han? Sen kollade jag den bild som journalisten frågade om. Det var ett svartvitt foto på ett vilt lodjur fotograferat på 1 m håll! Det var konstigt, men kanske inte omöjligt. Men så började jag läsa texter och kolla andra bilder. Ju mer jag läste, ju mer skeptisk blev jag.
Även jag gillar att fotografera, mest som hobby. Det har gjort mig intresserad av andras bilder. Jag tycker mig ibland kunna se på sättet en bild är tagen, vem som är fotograf. Det var i och för sig lättare förr, innan digitalkamerans tid och innan Photoshop! För visst skiljer sig Bertil Petterssons björnbilder från t ex Staffan Wistrands.

Men här hittade jag en fotograf, som utsetts till ”Årets naturfotograf av Naturvårdsverket 2010 och som onekligen har en egen stil. Nu är smaken som baken, delad! Men för mig blir det lite för bra, för att vara sant! Och det som verkar för bra för att vara sant,  är sällan sant! 

Lite längre ner på sidan hittar jag förklaringen till hans negativa inställning till mårdhundsprojektet. Han hade fotograferat en mårdhund i Mullsjö! Nu sätter man ut fällor i området och media intresset är stort. Fotografen är i ropet igen!

Det vore mig främmande att säga att han ljuger om sina bilder. Han skriver nämligen inte att han tagit en bild, han har gjort dem. Om det har att göra med att han har norska som modersmål vet jag inte, kanske heter det ”laget et bilde” på norska, eller om han verkligen ”gör dem” låter jag vara osagt.

Finns det någon gräns för vad man får och inte får, i bildsammanhang? Naturfotografernas regler säger t ex att man måste ange om en bild är tagen i hägn eller inte. Redan där vet jag att många fuskar. Kan man via Photoshop placera ett lodjur i vacker natur? Självklart, men naturfotograf är man inte, bara flink vid datorn.

Den här fotografen blir snabbt vän med alla skogens djur. Ett litet blink med ögonen räcker för att vargar, lodjur, harar och rävar skall få förtroende för honom. På mindre än ett år är han blivit kompis med 6 vilda lodjur, i Mullsjö! Sammanlagt 150 lodjursobservationer på 9 månader! Jag ligger i lä, jag som vistas mycket i naturen har bara sett lodjur ca 15 gånger i det vilda, på 52 år, trots att jag bor i lodjurstäta Värmland.

Har inte lodjuret i juligrönskan vinterpäls? Hur är det med lodjuret som speglas i tjärnen, går den i luften eller på land och kan man verkligen se tassar i den vinkeln? Varför är gräset gult, men lodjuret blått? Borde de inte ha ungefär samma färg? Vilken slutartid krävs för att frysa en tornseglare i flykten?

De flesta naturfotografer kämpar hela livet för den perfekta bilden där ljuset är perfekt och det vilda djuret står på rätt ställe. Den här fotografen verkar ta en sådan bild i veckan! Jag kan ha fel, men jag påminns om en person i det förflutna. Han sa sig ha flera motorcyklar, redan som tonåring. När han en dag ombads visa upp dem ställde han sig framför en murad vägg och sa, herregud de har murat in mina motorcyklar!

(Redigerat: Jag har i efterhand lagt in nya länkar till bilderna i inlägget eftersom de ursprungliga inte fungerar längre)
0 Shares

330 svar till Drömbilden!

 1. Alexander 2011-12-09 kl. 00:30 #

  Fan vad bra jobbat!

 2. Jan-Olof Larsson Baremosse 2011-09-25 kl. 10:16 #

  Svar till TomasR.
  Jag hänvisar till mitt tidigare inlägg där jag säger att jag och min familj samt min syster som bor 400 meter från oss, har sett lodjur vid 7 olika tillfällen varav 5 gånger i våra trädgårdar. Detta under den senaste 3-årsperioden.
  MVH från Mullsjöskogarna

 3. Gunnar Glöersen 2011-09-20 kl. 22:24 #

  ThomasR, det finns lodjur i Mullsjötrakten. I hela Jönköpingslän hittade man endast en familjegrupp förra året vilket motsvarar ca 6 lodjur. Men samtidigt finns lite fler i de delar av Västra Götland som gränsar mot Mullsjö. Så visst kan han teoretiskt ha stött på lodjur i området, men jag tvivlar på att han ens kan säga att det är flera. Mera troligt är att han aldrig sett ett lodjur i Mullsjö.

 4. ThomasR 2011-09-20 kl. 19:37 #

  Hej Gunnar
  Denne TH verkar var en ”hästskojare av stora mått.
  Jag är nyfiken på vad Jägareförbundet har för åsikt om antalet å förekomsten av lodjur i närheten av Mullsjö.
  Har följt debatten på Fotosidan iom att jag har foto som intresse sida vid sida med jakten.
  TH påstår ju med bestämdhet att han sett å ”fått kontakt” med flera lodjur, som jägare vet jag ungefär hur lodjur beter sej så det synar jag !
  Därför vore det väldigt intressant om ni hade några uppgifter om förekomsten av lodjur runt Mullsjö.

  ThomasR

 5. LarsA 2011-09-10 kl. 12:31 #

  Bildlänkarna till WordPress i Glörsens blogg verkar vara låsta ibland, och ibland inte. Så för dom som vill ha full info lägger jag upp dessa länkar, med bilder som jag ur minnet när länkarna funkade, är nästan säker på avses av Glörsen. Vissa av dom innehåller dubbla lodjur = inklistringar av bilder från weben gjorda på Flashback-forumet för att återskapa TH:s montage.

  Svartvit lo på 1 m håll:
  Mårdhund: http://data.fuskbugg.se/skalman02/f0e0369d_gif_mardhund_TheL.gif

  Lo med vinterpäls i grönska: http://a.yey.nu/kSQjD7.jpg

  Lo som speglas: http://terjehelleso.files.wordpress.com/2011/08/110816-005.jpg

  Frysta tornseglaren finns i länken ”Årets Naturfotograf”.

 6. Dan Andersson 2011-09-09 kl. 15:50 #

  Just det, kanske skulle tillägga att det var lite tankar efter att ha läst ”jagande naturfotograf”

 7. Dan Andersson 2011-09-09 kl. 15:47 #

  Jag är också naturfotograf, mycket för att jag brukar arbeta mellan varven som naturvårdsbiolog. Hur lätt är det att sälja bilder? Inte lätt alls, även om man lägger sig prismässigt väsentligt mycket lägre än vad de gör från naturfotograferna/N. Att försörja sig som naturfotograf tror jag i dagsläget är nästintill omöjligt om man inte lyckas skapa sig ett namn som tex Brutus Östling gjort. Jag var med i jägareförbundet en gång i tiden men gick ur när man så skenheligt förlorade morkullejakten bara för att man skulle agera så EU-vänligt med mr Dinkelspiel i spetsen och hur gick det? Man var vid den tidpunkten inte heller beredd att stödja bågjägarnas strävan att legalisera jakten med pil och båge. Nu har kunskapen om denna jaktform nått även jägareförbundet vilket inneburit att fler och fler blivit positiva till denna jaktform. Kanske att jag någon gång kommer att omvärdera saker och ting och gå med i jägareförbundet igen. En annan sak jag tyckte man gjorde för lite åt inom förbundet var de jägare som inte har någonstans att jaga och där tror jag man kan göra mer än idag för att även få in ungdomar i jakten.

 8. Kristina Bengtsson 2011-09-05 kl. 11:12 #

  Hm. Har bara sett ett ”fotografi” av den här fotografen. Genast såg jag att något inte stämde. Jag hade rätt i min känsla, men vet inte varför jag reagerade med en gång. Om nu jag och säkert fler med mig uppfattade detta, varför blev andra lurade då ?? Intressant att få veta från någon Expert.

 9. Jagande naturfotograf 2011-09-04 kl. 20:42 #

  Nu går jag med i Jägareförbundet. Jag har två skäl att göra det. Dels är jag jägare och dels är jag naturfotograf. Gunnar har gjort en stor insats för oss naturfotografer och utan det engagemanget hade flera av oss levt kvar i myternas värld. Ett stort tack Gunnar.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Årets största bloggposter – 2011 - 2011-12-30

  […] 1. Gunnar Glöersen – Drömbilden! […]

 2. Flashback avslöjar: del 1 – Naturfotografen Terje Hellesö « Dagens Flashback - 2011-10-19

  […] […]

 3. Swedish Nature Photographer Exposed as Giant Photoshopping Fraud | PHOTO GALERY - 2011-09-29

  […] award-winning cheating was discovered by Swedish animal conservationist Gunnar Gloerson, who called him out on his possess blog after seeing unlikely photographs. Not usually were […]

 4. Flashbackteamets avslöjanden om Hellesö: tre viktiga steg « TERJE HELLESØ – TERJADE FOTON - 2011-09-19

  […] källor Jaktvårdskonsulent Glöersens blogginlägg 2011-08-26 Flashbacktråden startades 2011-08-29 kl. 17:25 Diskussionsämnet på Nikon-forumet startades […]

 5. Hellesö fråntas titeln årets naturfotograf 2010 | JAKT & FISKE bloggen - 2011-09-13

  […] på forumet Flashback, efter att en anonym journalist kontaktade Svenska Jägareförbundets Gunnar Glöersen, som reagerade på de osannolika historierna om såväl lodjur som mårdhund i Mullsjös skogar. […]

 6. Terje Hellesö – ”Snusen” | Terjade foton från naturfotograf Terje Hellesö - 2011-09-10

  […] Inlägget från Jägareförbundet som startade allt […]

 7. Irriterad | monte.se - 2011-09-10

  […] från kakburken kanske det redan är kört på den fronten? Givetvis snackar jag om Terje Hellsøs snedsteg bland Photoshopsknapparna “copy” och […]

 8. Swedish Nature Photographer of the Year Exposed as Fraud | Photography How to - 2011-09-08

  […] animal conservationist Gunnar Gloerson was the first to suspect the images were frauds when he noticed one of the photos, reportedly […]

 9. Swedish Nature Photographer of the Year Exposed as Fraud | TheWorld365 | Nuno & Debora Photography - 2011-09-07

  […] animal conservationist Gunnar Gloerson was the first to suspect the images were frauds when he noticed one of the photos, reportedly […]

 10. Tatt for photoshop-juks | Fotojournalisten - 2011-09-07

  […] i en grønn juliskog. Siden vokste mistanken etterhvert som han så flere bilder. Her er blogginnlegget som startet det […]

 11. Swedish Nature Photographer of the Year Exposed as Fraud – PictureCorrect - 2011-09-07

  […] animal conservationist Gunnar Gloerson was the first to suspect the images were frauds when he noticed one of the photos, reportedly […]

 12. Award Winning Swedish Wildlife Photographer Admits to Faking Images With Stock Photos · NEWS on the Dreamspace - 2011-09-07

  […] have faked a wide variety of the images that gained him his fame. This scandal came to light when a conservationist was asked by a journalist to look over some of the photos, and noticed that a lynx in July greenery had a winter coat, and that many of his photos were […]

 13. Jägare och Flashback avslöjar Årets naturfotograf med omfattande bildfusk - 2011-09-06

  […] kunnat se fler lodjur på några månader än vad jägaren själv sett under 50 år. Han skrev en initierad bloggpost om saken som fick stor […]

 14. Swedish Nature Photographer Exposed As Photoshopping Fraud | Gizmodo Australia - 2011-09-06

  […] award-winning cheating was discovered by Swedish animal conservationist Gunnar Gloerson, who called him out on his own blog after noticing fishy photographs. Not only were Terje’s […]

 15. » Bra Artikel om fuskaren Terje - 2011-09-06

  […] Här kan ni läsa en väldigt bra & lite rolig text som Gunnar Glöersen har skrivit angående Naturfotograf Terje Hellesö. […]

 16. Fiket · Aufruhr unter Naturfotografen - 2011-09-06

  […] knapp zwei Wochen schrieb Gunnar Glöersen einen Blogeintrag beim Jägerverband, in dem er die Echtheit einiger Naturbilder von Terje Hellesø anzweifelte, die Luchse und andere […]

 17. Swedish Wildlife Photographer of the Year Admits to Faking Photos - 2011-09-05

  […] of hard-to-find animals were Photoshopped into nature scenes. The manipulations came to light when conservationist Gunnar Gloerson noticed that one of Helleso’s photographs of a lynx showed the cat with winter fur, even […]

 18. Anonym - 2011-09-05

  […] plåtat en mårdhund i Mullsjö, en ort som var helt okänd för mårdhund sen tidigare. När en erfaren jägare tittade in på hans blogg upptäcktes även att lodjur som påstod vara plåtade under sommaren hade […]

 19. Terje Hellesö medger bildmanipulation | FOTO - 2011-09-05

  […] http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2011/08/drombilden […]

 20. Naturfotografen som fuskade – så här gjorde han « JAKT & FISKE bloggen - 2011-09-05

  […] mig och han ber om förlåtelse, säger Malin Hellesö. Det var efter att jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen, ifrågasatte några av fotografens bilder i sin blogg som en intensiv debatt satte i […]

 21. Hellesös fusk – Ett uppvaknande för rovdjursförespråkarna? | Jakt- & Fiskepolitiska bloggen - 2011-09-05

  […] med stort intresse fölt debatten som följde av Gunnar Glöersens ”påhopp” på naturfotografen Terje Hellesö som gjordes i Jägareförbundets […]