jakt på ord

Det känns som om jaktsäsongen verkligen är på gång nu! Inte bara beroende på årsmötestider, jaktlagsmöten och kretsmöten inför älgjakten. Även bekantas diskussioner om man är redo, hur hundarna har tränats, rapporter om mer eller mindre lovande tillgång på fågel, var man ser älgar och björnar, lyckade eller mindre lyckade jakter på grävling. Kort sagt, tempot ökar för oss jägare när vi kommer in i augusti!

Eftersom jakten börjar på allvar så kommer också bevakningen av jakten att bli tydligare och vårt sätt att jaga kommer att ge utrymme för synpunkter, både från andra som jagar, journalister och de som inte jagar. Eftersom vi vet det så är det självklart så att det är viktigt att vi alla tänker på vad vi gör och hur vi gör det. Jakt ska bedrivas så att vi kan få bred acceptans för vad vi gör. Det har vi idag, en mycket stor majoritet av svenska folket accepterar jakt och hur vi jägare bedriver den. Självklart finns det de som inte gör det, kanske till och med någon som kommer att kommentera detta, men sånt får man leva med. Man kan inte leva så att alla blir nöjda med allt man gör. Men för oss jägare är det viktigt att vi har majoriteten bakom oss även om inte majoriteten själv jagar. Därför är det också viktigt att vi jagar och beter oss så att denna acceptans finns kvar och i bästa fall förstärks.

Hur gör vi då det? Vi pratar om jaktetik. Det är självklart ett bra ord och naturligtvis ska vi ha jaktetiska överväganden då vi jagar. Jägareförbundet har tagit fram några korta enkla regler att fundera över. Men räcker detta i framtiden? Jag har läst ett antal böcker om hur vi och andra ser på jakten idag. Det mesta som finns är amerikanska böcker och tar upp problem och intryck ur ett amerikanskt perspektiv. Mycket är detsamma där som här, men det finns också en hel del som skiljer våra traditioner åt vilket gör att man får ta även dessa böcker med en liten nypa salt. Men det finns ett intressant språkligt problem som jag ännu inte har funnit lösningen på. Kanske jag via detta inlägg kan få någon hjälp av er som läser?

Vi pratar jaktetik och amerikanerna pratar om ethical hunting. Så långt allt väl och i det stora hela är vi nog överens i detta. Respekt för naturen, inte orsaka viltet onödigt lidande, ta tillvara det vilt man fäller o.s.v. Men i den amerikanska debatten förekommer ett annat uttryck som jag inte hittar någon bra svensk översättning på, nämligen ”fair chase”. När man läser om detta så är kanske det snabbaste och enklaste sättet att översätta det till svenska att ”ge viltet en sportslig chans” men jag känner att det borde finnas ett bättre ord för det. Fair chase är något mer än de etiska funderingarna på jakten. Här funderar man också över hur långt kan tillbehörshysterin gå utan att man förlorar jaktens själ? Stora jaktlag kontra ensamjägare – jaga med eller utan den senaste tekniska utrustningen – jaga utan hund, med en hund eller många hundar? Är något av detta mer rätt eller fel än det andra? Spelar Fair chase någon roll så länge vi gör det etiskt korrekt? Jag tror att det gör det i allmänhetens ögon! Jakt ska inte vara FÖR enkelt, det ska inte vara som att gå och köpa falukorv på ICA. Jakten måste vara något mer, men vad?!

I älgsammanhang hör man från de som jagade i början av 80-talet att det var mer slakt än jakt – hur drar man gränsen där och vad avgör vad som är vad?

Jag tar gärna emot förslag på en bra svensk översättning av ”fair chase”!

Ibland kommer det idéer om att ta fram mer detaljerade etiska riktlinjer för det ena eller det andra. Jag tror att det blir svårt. Däremot tror jag att vi jägare måste bli bättre på att prata om varför och hur vi jagar. Fundera på om du jagar som om du hade haft ett TV-team i ryggen. Om inte, vad skiljer och varför? Idag behövs förresten inte något TV-team för att nå offentligheten. Nu filmar vi själva och lägger ut det på YouTube och Facebook. Allt detta påverkar andras syn på oss jägare och jakten. Ansvaret är rätt tungt på den som publicerar jaktsekvenser på nätet även om man kanske inte tänker i dom banorna när man gör det.

Jag hoppas att alla jägare får en bra säsong, att jakten sker på ett etiskt bra sätt och att vi alla gemensamt kommer att vårda jaktens själ så att både vi och kommande generationer kan fortsätta att ”trampa Dianas stigar”.

10 Kommentarer
 1. Björn Sundgren says:

  En liten replik på Calle F. I mitt inlägg säger jag att man ska jaga ”som om man haft ett TV-team i ryggen” oavsett om man filmar eller inte. Det finns självklart både personer och situationer som jag inte ställer mig bakom när det gäller händelser inom jakten. Det ska vi prata om. Men att jag eller Jägareförbundet skulle vara ansvariga för detta är ett lika bakvänt resonemang som att NTF skulla vara ansvariga för de som kör berusade eller på annat sätt inte kan hantera bilen i trafiken. Min önskan är att det inte ska finnas några ”hemliga sidor” utan det som sker i skogen är något vi ska kunna stå för i offentlighetens ljus. Jag ser inga problem med det om jakten utförs på ett seriöst sätt. Sen är dagens verklighet lite bakvänd när man i TV varnar för ”starka scener” när man visar inslag där djur avlivas men utan att säga någonting alls dagligen visar krigs- och svältoffer. Man undrar var sympatierna egentligen ska ligga i första hand!

 2. Calle f says:

  ”Nu filmar vi själva och lägger ut det på YouTube och Facebook. Allt detta påverkar andras syn på oss jägare och jakten. Ansvaret är rätt tungt på den som publicerar jaktsekvenser på nätet även om man kanske inte tänker i dom banorna när man gör det.”

  Klart att om allmänheten fick se hela den osminkade sanningen om jakte och inte den snuttifierade vesrionen jägareförbundet presenterar så skulle ni få det riktigt svårt.
  Det är väl därför att jag fick jobba lite för att kunna läsa de ”hemliga” sidorna på forumet Jaktsnack, sidor som för övrigt numera finns tillgängliga för många fler än undertecknade:o)

 3. Calle Seleborg says:

  Försök med jämbördig. Här menar man egentligen jakt av en människa , kanske med sin hund, som på egen hand överlistar viltet. Svensk älgjakt, drevjakter, godsjakter på uppfödda fåglar och liknande räknas alltså inte in i begreppet Fair chase. Fällfångst och snaror räknas inte heller in. Åteljakt är ett gränsfall.
  Boone and Crocket Clubs definition kan man läsa
  http://www.boone-crockett.org/huntingEthics/ethics_fairchase.asp?area=huntingEthics

 4. Björn Sundgren says:

  En tanke som fortsättning på detta! Det är viktigt att det här inte blir grogrund för att tala illa om andras jakt för att framhålla det man själv håller på med! Det är klokare att säga att man är bra än att man är bättre än andra! :-)

 5. Björn Sundgren says:

  Tacksam för all idéer och jag kan hålla med dig Fredrik om amerikanernas syn på hundanvändningen. Att vi har haft hunden med oss i jakten sen inlandsisens dagar gör nog att vi har en annan syn på att använda hund. Jonas devis ”jaga på viltets villkor” är ju bågjägarnas ”ordspråk” och ofta vad amerikanarna som pratar om fair chase hänvisar till. Lite ”man mot man” istället för alltför mycket hjälp för jägaren,,, Vi fortsätter att fundera och jag tror att dessa funderingar är bra för oss även om vi inte hittar den perfekta översättningen!

 6. Fredrik L says:

  Hej Björn,

  Jag vet inte om jag är så imponerad av amerikanarnas syn på ”fair chase” när det innebär att man ej får använda hundar ens vid eftersök på trafikskadat eller skadeskjutet vilt.
  Nu skiljer givetvis detta mellan olika delstater i såväl USA som Kanada och det är även olika regler för olika viltslag, men ändå…

 7. Fjollträsk says:

  Jag skulle försöka med ”ren” jakt” el ”renhårig” jakt jfr fair play, ”rättvis jakt” leder tankarna till att viltet skulle ha juridiska rättigheter och ”sportslig chans” leder tanken mot att jakten är som en sport, vilket leder till problem med antijaktrörelsen ”sporten är att döda” o dyl. Bra inlägg!

 8. Gert O says:

  Väl skrivet.

  För ett universellt perspektiv på fenomenet ”jakt”, med historisk återblick och intressanta kopplingar, rekommenderar jag varmt ”Meditations on hunting” av José Ortega y Gasset (http://www.amazon.com/Meditations-Hunting-Jose-Ortega-Gasset/dp/1932098534).

  Om man bara har i minne när och var essäerna skrevs, 1942 i Spanien, och de omständigheter som rådde där och då, är det enkelt att ta till sig essäernas budskap.

  ”Meditations on Hunting is the most quoted book in sporting literature. It is the finest work on the essence and ethics of hunting.” citat från http://www.erraticimpact.com/~20thcentury/html/ortega_y_gasset_jose.htm 2011-08-09.

Kommentering är stängd.