Är vildsvinen de nya vargarna?

, ,

Ingen har väl missat att vargdebatten inte alltid är faktabaserad och att medierna kanske inte alltid väljer korrekta fakta då de tenderar att vara såväl tråkiga som osexiga och passar dåligt på en löpsedel eller ger sunkiga rubriker. I dagarna har många medier hakat på DN´s artikel om vildsvinens utveckling och invasion av städerna. Tyvärr tycker jag det luktar precis lika mycket sensationsjournalistik och selektivt väljande av fakta här som i vargfallet. Jag har en otrevlig känsla av att vildsvinen snart omgärdas av lika många myter, skrämselbudskap och villfarelser som vargarna och som vanligt känner jag mig en smula förvånad. I såväl vildsvinsfrågan som vargfrågan är intet nytt under solen. Vi har massor av kunskap, erfarenhet och kompetens att luta oss emot. Problemet är väl att den inte säljer några lösnummer…

Ska vi börja med att titta på DN´s siffror på trafikolyckor med vildsvin inblandade? De slår fast att vi körde på 755 vildsvin 2003 och nästan 2500 vildsvin 2010! Hemskt va? Man glömmer dock att nämna att vi körde på betydligt fler vildsvin 2008 och 2009 än vad vi gjorde 2010. Nedgången mellan 2009 och 2010 var faktiskt 21%, en mycket dramatisk nedgång i trafikolyckssammanhang. Då ska vi också komma ihåg att vi vid årsskiftet fick en ny lagstiftning som ledde till att betydligt fler viltolyckor anmäldes, nedgången i vildsvinsstammen kan därmed antas vara ännu större. Tittar vi sedan på de fyra första månaderna i år så fortsätter nedgången med ytterligare 7%…

Men avskjutningen då, den ökar ju exponentiellt! Japp, jägarna försöker nu skjuta ned vildsvinsstammen precis som vi redan gjort med älg- och rådjursstammarna som haft en identisk utveckling de senaste decennierna. Inget konstigt med det.

Bilden visar normaliserad avskjutning av älg, rådjur och vildsvin under en 20-årig tillväxtfas.

Visst har vildsvinen en potential att såväl störa oss människor som att göra stor skada i jordbruket samt en mycket snabb tillväxtpotential. Men jag tror vi lär oss hantera dem precis lika bra som vi lärt oss med älgar och rådjur. Frågan är nu snarast vilket som blir nästa vilt vi blir hysteriska över och som media kan sälja lösnummer med. Jag röstar på kronhjorten, och att vargen nog blir kvar på löpsedlarna…

26 Kommentarer
 1. Urban says:

  Sture är du riktigt funtad?
  Vart vill du komma med din fråga? Om det nu är så att det skulle vara 3000 fall av trikiner vad spelar det för roll, har du ont av det, köp ditt kött på Ica eller om du är vegetarian/ vegan låt andra köpa sitt kött på Ica om du tror att det är så miljösmart. Vi jägare testar vildsvinskött/björnkött mm om det finns trikin i det, och är någon dum nog att låta bli för att det är så oerhört liten risk så får ju personen i fråga skylla sig själv, den kommer definitivt ångra sig den dagen som den får trikiner.
  Själv äter jag viltkött gissningsvis 250-300 dagar per år och är glad över att jag kan göra det men det är väl som vanligt där skon klämmer och det kallas AVUNDSJUKA!
  Men när vi får våra första fall av dvärgbandmask på mäniskor så kommer reaktionen komma då ska allt vilt som är bärare skjutas avlivas på alla möjliga humana eller inhumana sätt, typexemplet är rådjuren som äter upp folks rabatter då ska man gärna skjuta rådjur om grisarna bökar upp en gräsmatta så skriker folk på jägare ni skjuter för lite avliva oknyttet.
  Börja inte en diskussion som du inte kan stå för!

 2. Daniel Ligné says:

  Ingen fara Sture, vi har nog koll, har du?

  Skillnaden mellan Trikiner och Dvärgbandmasken är ganska fundamental. Ett trikintest kan du göra för under hundringen så är du säker på att du käkar OK kött. Hur testar du blåbär, sallad eller din hunds päls för dvärgbandmask?

 3. Sture Sjöstedt says:

  Daniel Ligne.
  Strutsen gömmer huvudet i sanden , när en fara är för handen , står det på ett ABC-kort jag fick när jag skulle lära läsa. Gunnar G eller du har ju haft detta tema i någon blogg så du ska nog ta reda på lite mer om trikinförekomsten hos vildsvin . Dvärgbandmasken har det ju skrivits åtskilligt om

 4. Daniel Ligné says:

  Sture: Har du data som visar på fler än 10 fall så tas de tacksamt emot. Jag tror jag vet av 8 fall genom alla år, men du verkar ha andra data än mig.

  Sedan kanske det är Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SVA eller någon annan som ska sammanställa detta. Kan inte riktigt se varför Jägareförbundet ska ta detta ansvar…

 5. Sture Sjöstedt says:

  Daniel Ligne. Det var mycket med tro och torde i ditt svar och en gissning på totalt 10 trikinsmittade vildsvin i Sverige är ett önsketänkande. Det finns ganska många ställen där trikintest utförs så varför inte sammanställa statistik från dem och redovisa det verkliga antalet trikinsvin i Sverige ?

 6. Daniel Ligné says:

  Sture: Jag vet inte om det finns någon sammanställd årlig statistik på trikinfall. Det är åtminstone en handfull lab som utför trikintest. I år har vi två fall, mig veterligen, så här långt och jag tror det var totalt två fall ifjol. Det totala antalet trikinsmittade vildsvin i Sverige torde ligga runt 10.

 7. Fjollträsk says:

  //callef
  Jag tror inte du har läst den korta blänkaren hon skrev, där hon tror att jägare har tagit testiklar respektive ”tassar” från fällda vargar som troféer. Du får hemskt gärna peka på var du hittar en ”humoristisk pik”, det kan användas i en analys av dig.

  Det är inte så att ”stora delar av befolkningen” ansåg vargjakten vara vidrig. En stor majoritet accepterar den, de inser att vi är framme vid det skedet då vargen är räddad och nu måste förvaltas som vilket annat djur som helst.

  Att du och en liten grupp extremister inte kan förlika er vid tanken på vargjakt är en helt annan sak, glöm dock inte bort att ni är få.

 8. Sture Sjöstedt says:

  Daniel Ligne. Har du ingen statistik över antalet vildsvin med trikiner. Det lär skjutas en hel del sådana.

 9. Anton says:

  Intressant att en ledarskribent på DN dyker upp här i kommentarsfältet. Läser du här ofta eller googlar du bara på ditt eget namn Erik Helmersson? Om du skriver här ofta, hur kan du då ha undgått faktumet att renbetesområdet ska vara vargfritt? Det är väl inte så att du blundar för detta faktum i syfte att vilseleda dina läsare? Eller möjligen för att misskreditera Daniel Ligné och jägarkåren i stort?

  Media är den tredje statsmakten och detta är inget annat än ett maktmissbruk. Medveten vilseledning av allmänheten. Kvällspressen har väl egentligen alltid sysslat med det. Dag ett är det svarta rubriker och sidorna 6-10 om scoopet. Dag två kommer dementin i marginalen på sidan 24… Tråkigt att DN gått samma väg. Peter Kadhammar i Aftonbladet nådde en ny bottennivå härom dagen då han skrev en krönika präglat av direkt jakthat. Med andemeningen att jakt borde förbjudas för att det dödar så många hundar. Han menade bland annat att jägarna sköt sina hundar i tron att de var älgar. När jag började min skolgång som sjuåring hade jag följt med på småviltjakter i ca fyra år. Jag hade vid den tidpunkten kunnat skriva en bättre krönika, men bättre förkunskaper än vad Peter Kadhammar gjorde (googlar du också Peter Kadhammar?). Det säger mer om honom än om mig, för övrigt.

  Sonen till en av Sveriges största skidåkare genom tiderna träffades för övrigt av hagel vid en guidad jakttur med (om jag minns rätt) italienska ripjägare för ca 10 år sedan. Han överlevde tack och lov men skadades. Tror du Peter Kadhammar att skytten hade svårt att se skillnad på denna tonåring och fågeln? Borde vi förbjuda ripjakt? Jaktturism? Vilka konsekvenser skulle det få för Härjedalens kommun? Skulle vi spara liv genom att inte låta människor bedriva jakt? NEJ! Det är nämligen en folkrörelse som gör att människor förlänger sina liv. Så även hundarna, som får daglig motion. Därtill besparar vi miljön. Det är bättre att äta en ripa på värdshuset i Sveg än en kyckling importerad ifrån Thailand (det är tydligen ett vanligt importland för kyckling enligt gårdagens Rapport i SVT1).

  SJF har verkligen en viktig uppgift att göra i form av information. När det börjar gnällas i pressen om långt lobbyverksamhet, skjutbanor i riksdagshuset osv. kan vi fastslå att vi är på rätt väg. Det är också otroligt viktigt att rätt personer företräder jägarkåren i exempelvis debattprogram, och att budskapet kommer ut till allmänheten. Som utvecklingen med de nya medierna ter sig blir det tyvärr överdrifter på överdrifterna (som Naturvårdsverkets försiktighetsprincip på försiktighetsprincipen) och lögner på lögnerna när en historia går från den ena till den andra. Källangivelsen är noll och vandringssägner om baltiska skogvaktare berättas slutligen som sanningar i SVT1.

  Om det är något som en undersökande journalist borde gräva i är det inte i fabulerade historier om terroristliknande vargjägarsekter i Värmland (När kommer dementin på ”dokumentären” ”Vargkriget”?) Nu har vi ju svart på vitt att tjuvjakten dessutom minskar!) utan i det faktum att en svensk myndighet vid namn Naturvårdsverket pga. sina tjänstemäns egenintressen frångår beslut tagna av Sveriges riksdag. Börja skriva om det istället Peter Kadhammar och Erik Helmersson, istället för att envist hävda att antalet är 210. Skrapa lite på ytan och se vad som döljer sig därunder! En klar majoritet av befolkningen står bakom en rovdjurspolitik som innebär jakt på varg för att begränsa antalet till 210. Om jag minns rätt var det dessutom 85 % av riksdagens ledamöter som röstade för detta. Andelen svenskar som vill ha mycket mer varg var i en av Aftonbladet beställd SIFO-undersökning vecka 1 2010 (mitt i värsta vargjaktshatarpropagandan) 2-8 % (störst andel i Malmö). Men ändå kommer vi nu i sommar att ha storleksordningen 350-400 vargar i våra skogar, dvs 75 – 100 % fler än riksdagsbeslutet. Är detta rimligt och godtagbart?

  Därtill är det inte en sak som hela svenska befolkningen ska ha samma rätt att bestämma om. Tolkningsföreträde ska ges till de som faktiskt tvingas leva invid dessa djur mot sin vilja. Kompensationsåtgärder måste fram och fakta (inte lögner) måste läggas på bordet. Det kunde lika gärna varit en fråga om uranbrytning eller förvaring av kärnbränsle. Sådana frågor hanteras alltid lokalt via exempelvis folkomröstningar.
  Genom att utvidga området man frågar så får man till slut en majoritet av svar ifrån folk som är minst drabbade. Det är ren geometri. På en fråga om vilket språk som bör vara officiellt i Sverige kan man säkerligen få svar på både halländska, göteborgska, svenska, tyska eller kinesiska. Det beror på hur stor man gör cirkeln ifrån Varberg…

 10. Calle f says:

  Och Fjollträsk, är du helt humorbefriat?
  Kunna du verkligen inte ta det Kjöller skrev som en liten humoristisk pik i debatten mot de som utförda vargslakten, den slakt som hon och stora delar av befolkningen ansåg var direkt vidrigt?
  Läste du någonsin det hon skrev eller följde du som en trogen och underdånig jycke, det spåret som Gunnar Glöersen gick på?

 11. Fjollträsk says:

  Tillbaka till Nespressomaskinen och läs på, Helmerson!

  Låt gärna Hanne också utveckla sina något freudianska teorier om vad som hände med de delar som saknades på de flådda vargarna efter första licensjakten. Jag tror alla jägare är nyfikna på vad hon egentligen menar…

 12. Magnus K says:

  Man kan se ett annant mönster med, så fort det händer något nära huvudstaden så blir det hysteri. Nyheterna om både vargen och vildsvinen är gamla nyheter på många andra ställen i landet men det skapas inte rubriker försens det händer i huvudstaden eller dess närhet.
  Det är tydligen skillnad på folk och folk. Nä jag tror man blir en bättre människa av att inte läsa större tidningar, dom har i alla fall bränt sina skepp för min del. Har inte läst en rad sen förra vargjaktens medie hysteri.

 13. Daniel Ligné says:

  Erik: Bakgrunden är att jag skrev att vargen nu är fullt etablerad i norr. Du raljerade då något om att det skulle vara lite svårt att kliva av tåget i Kiruna utan att snubbla över en hungrig vargkull. Mitt fel var att jag utgick ifrån att alla som debatterar i vargfrågan visste att vargen inte tillåts etablera sig i renskötselområdet, det är i grunden hela orsaken till våra förvaltningsproblem med varg och inavelsproblematiken. Ditt fel var att du skrev en ledare i Sveriges största morgontidning (?) utan att ens ha kollat de mest grundläggande fakta. Jag tyckte då att vi kunde undvika tjafs genom att erkänna att vi båda gjort ett misstag.

  Läsarna får väl avgöra vem som gjort det största snedsteget…

 14. Erik Helmerson says:

  Daniel,
  Vi har skilda intryck av vår korta mailkonversation om min DN-ledare. Mitt bestående minne är att vi var överens om att du nog ska uttrycka dig lite exaktare nästa gång.
  Vänlig hälsning
  //Erik

 15. Magnus K says:

  Det tar ett par år innan man lär sig förvalta vildsvinen efter att dom ha etablerat sig. Det har märkts tydligt här i kronoberg, eller åtminstånde där jag jagar. Både grisar och jägare lär sig. Vidsvinen vågar inte ge sig ut på åkrar i samma utsträckning som i början. Vi jägare har också lärt oss att jaga på ett effektivare sätt. Jag skulle nog påstå att vi fått ner stammen här till en normal, hanterbar nivå. Innan trodde man att den var helt omöjlig att hantera.

  Svensk media är totalt okunniga när det gäller jakt och vilda djur överlag. Att dom inte skäms när dom publiserar felaktigheter stupalöst.

  Här hemma gapas det mer om tranor och gåsar än vildsvin numer.

 16. Daniel Ligné says:

  Arne: Figuren är tagen ur ett infoblad och skulle jag förklara alla detaljer går nog ytterligare ett par blogginlägg åt. Bildtexten i infobladet är:

  b)Ökningstakten i avskjutning för vildsvin (blå linje), älg (lila) och rådjur (grön) under en 20-årig tillväxtperiod. Denna period inträffade 1990-2009 för vildsvin, 1963—1982 för älg och för rådjur 1974-1993. Index (1-6) är en normalisering av avskjutningsdata för att visa populationens relativa tillväxt under en 20 årsperiod. Alla tre arter uppvisar exponentiell tillväxt efter en period (mellan ca år 5 och 10) av långsam ökning.

  Om du mailar mig så kan jag skicka över hela foldern så får du en kanske ännu begripligare förklaring…

 17. Arne Orrgård says:

  Hej Daniel
  Kan du ge en tydligare förklaring till diagrammet >normaliserat avskjutningsindex<
  Har googlat på begreppet, men bara hittat det på din blogg.
  Vad mäter indexet? Det är verkligen en dramatisk utveckling som beskrivs, men jag kan inte placera den i min verklighet.
  När jag jobbar med index så brukar f.ö. startåret sättas till 100. Konsultera gärna Elin Brander nästa gång du publicerar diagram, hon är duktig på att göra dom begripliga.

 18. Daniel Ligné says:

  Rune: Nu tror jag inte ni blir av med vildsvinen bara för att ni flyttar matningen, men prata med jägarna så kan de säkert flytta den eller hjälpa er med ”skyddsjakt”.

  Du får gärna tro att vi inte har allmänheten med oss, men fakta visar något helt annat. Läs alla färska attitydstudier, det finns rätt många om just varg och rovdjur, ingen av dem visar på någon som helst majoritet någonstans för en ökad vargstam.

  Vi har en anställd som jobbar med lobbyism på deltid. Att anklaga Jägareförbundet för att vara enbart skickliga lobbyister är enbart ett enkelt sätt att blunda för vad svenska folket och en mycket bred majoritet av våra folkvalda tycker. Jägarna är knappt 3 % av svenskarna, så vad vi tycker avspeglas knappast ens på marginalen i dessa attitydstudier…

 19. Rune says:

  Daniel,
  Jag tror att det är dina jägarkollegor du bekriver:
  ”Ingenstans i Sverige finns en majoritet för fler vargar än idag, inte ens i Malmö… Däremot finns en minoritet som är tämligen hysteriska över att en bred majoritet vill reglera vargstammen med jakt”

  Ni har inte svenska folket med er i denna fråga, men ni har lobbyister som är avlönade inom förbundet, därför har ni fått ett riksdagsbeslut om att skjuta varg.
  Jag och min granne har fått problem med vildsvin för att jägargänget från stan placerat en matnig för vildsvin för nära våra hus. Vi har inga problem med rovdjur.

 20. Håkan H says:

  Tommy Olsson,
  De lantbrukare som du nämner be dem att anonsera om gratis jakt på jägarförbundets hemsida så är det problemet löst…
  Jag jagar i ett av skånes vildsvinstätaste område och enligt den ansvarige för jodbruket på det godset så har vildsvinen inte inneburit någon minskning av produktionen.
  Men då är det också så att man jagar vildsvinen i de växande grödorna och i de fall som det behövs så sätter man upp eltråd för att skydda fälten.
  Vi har anpassat oss.

 21. Daniel Ligné says:

  Tommy: Givetvis kan vildsvinen ställa till med mycket stora skador. Min poäng är dock att det inte är en nationell farsot vi talar om. Vildsvinen kommer fortsätta öka länge ännu, främst på grund av att de breder ut sig i landet. Men att påstå att det skulle vara totalt okontrollerat och att vi inget kan göra är rent nys.

  Typiskt får man problem några år efter etablering eftersom jägarna och markägarna inte hänger med. Ser man ett vildsvin finns minst 10… Det är dock inget nationellt problem, snarare ett lokalt som måste lösas lokalt. Precis som vi idag har på tok för mycket älg eller kronhjort på vissa håll. Inte skriver DN om det?

 22. Daniel Ligné says:

  Calle: Vi blir nog aldrig överens om vem som är mest hysterisk, det känns kanske heller inte särskilt viktigt. Näe, jag missade inte Helmerssons inlägg och jag har pratat med honom. Vi var överens om att han nog ska läsa på lite bättre nästa gång…

 23. Calle f says:

  ”Allmänheten. Ingenstans i Sverige finns en majoritet för fler vargar än idag, inte ens i Malmö… Däremot finns en minoritet som är tämligen hysteriska över att en bred majoritet vill reglera vargstammen med jakt…”

  Det finns en MINORITET som vill ha färre vargar, och det är väl den som är mest hysterisk.
  Missade du Helmersons inlägg i DN, som just handlade om hur vissa trissade upp problemen med hysteriska påståenden.
  http://www.dn.se/ledare/signerat/varg-drevet-gar-i-medierna

  Bra va?

 24. Tommy Olsson says:

  Daniel jag har gått SJFs kurser om vildsvin och deras förvaltning där får man bland annat lära sig att skjuta alla årsgrisar som man kommer åt i dom flesta kretsar i västra götaland rekomenderar kretsarna att man skall spara alla grisar i upp till fem år någon stans brister informationen och man har i dom flesta kretsar inte kunskap och vill heller inte lära sig av dem som haft problemen i åratal
  jag har personligen varit i kontakt med flera lantbrukare i Skåne där grisarna förstör ca 2/3 av skörden
  på vissa ställen betalar lantbrukarna upp till 2000 kr per gris som skjuts andra halverar arrendeavgiften om det skjuts tillräkligt med gris att dessa lantbrukare blir hysteriska är fullt förståligt Om vi skulle få liknande efekter här i vårt län så skulle det innebära konkurs för hälften av våra lantbrukare

 25. Daniel Ligné says:

  Allmänheten. Ingenstans i Sverige finns en majoritet för fler vargar än idag, inte ens i Malmö… Däremot finns en minoritet som är tämligen hysteriska över att en bred majoritet vill reglera vargstammen med jakt…

 26. Calle f says:

  ”Frågan är nu snarast vilket som blir nästa vilt vi blir hysteriska över och som media kan sälja lösnummer med. Jag röstar på kronhjorten, och att vargen nog blir kvar på löpsedlarna…”

  Hmmmmm, vilka grupper i samhället är det som blir hysteriska över vargförekomsten?

Kommentering är stängd.