Välkommen dvärgbandmask?

, ,

Nyskjuten räv som skall skickas för analys till SVA Foto: Gunnar Glöersen

Lyssnade på en lokal företrädare för Naturskyddsföreningen idag. Inte ens hotet om att vi aldrig mer kan sitta i en skogsbacke och stoppa blåbär i munnen, pga av dvärgbandmasken, motiverar att vi skjuter räv för undersöka dem.

– Det kan bli ungefär som när man skjuter av varg. Det är obefogat och sker brutalt, säger SNFs företrädare till radio Jönköping.

Finns det någon beslutsfattare som tar SNF på allvar längre? Jag läste på deras hemsida att man bör sluta äta jätteräkor för att de skadar miljön och lokalbefolkningen lämnas utan försörjningsmöjligheter. F-n vet? Kanske borde man ta en tur ner till Sushibaren och köpa sig en måltid med jätteräkor, enbart i protest! Jag litar inte en sekund på den information jag får från SNF numera. Kanske är det bara synd om räkorna? De var säkert där först, de också! Träffade på en gammal medlem i SNF  härom dagen när jag handlade, som nu lämnat föreningen. Han stod och valde bland diskmedlen, medan han ondgjorde sig över vargdebatten. – Jag vill vara säker på att det inte finns någon falk på den, det är det enda val jag gör. Jag struntar i priset!

Nej, SNF har blivit en allt mer extrem djurrättsorganisation under den nuvarande ledningen, det är inte märkligt att allt fler gamla trogna medlemmar flyr föreningen. Vise use eller klokt nyttjande av naturresurserna är ett minne blott. De jägare som en gång i tiden var med och bildade Naturskyddsföreningen, vänder sig i sina gravar.

132 Kommentarer
  1. Sture Sjöstedt says:

    Luttrad.
    Har du läst vad jag skrivit ??? Var står det att jag är vargkramare ???

  2. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg.
    I suggflocken är det inte bara ledarsuggan som får kultingar så nog kan vildsvinen föröka sig våldsamt där jägarna inte håller efter dem. Går du in på http//www.atl.nu kan du läsa om hu Ingvar i Verum löser problemen

  3. albert fridborg says:

    Sture sjöstedt det är uppenbart att vi inte kommer att stå närmare varandra
    oavsett hur lång den här tråden blir.
    Ilegal utplantering ökar nog inte tätheten,det ligger nog i sakens natur att inte plantera ut vilt där det redan förekommer.
    Det påskyndar dock spridningen.
    I en vargflock är det bara alfatiken som löper ser du ett mönster?
    Du kan väll inte på allvar tro att vildsvinen femdubblar sig varje år.
    EX. antal på våren 200 000 ,förökning 800 000 djur.
    avskjutning 80% av 1 000 000 djur =800 000 djur = ingen tillväxt (grovt förenklat.)

  4. Björn Isaksson says:

    Sture,
    Jag är inte ilsken, jag vill bara belysa att problemet är tudelat. Markägarna vill både ha och inte ha vildsvin. Man vill gärna ha dom skyhöga arrendepengarna som danskar, tyskar och holländare betalar för att få jaga. Nej, jag kritisera inte dom som arrenderar, dom har ju belalat massvis med pengar för bra vildsvinstillgång. Då är det ju självklart att dom också ska få det dom betalar för.
    Vildsvinet har också ett värde för markägaren och det vill man självklart maximera, men då får man också ta konsekvenserna av en stor vildsvinsstam. Valet ligger hos markägare, inte hos de lokala jägarna eller SJF.
    Huruvida redaktören hittade på detta eller faktiskt varit med om det kan jag inte ha någon synpunkt på. Men det fanns med på tidningens ledarsida beskrivet som självupplevt.
    Dina förslag på hur vi ska komma tillrätta med vildsvinsstammen har varit både lagvidriga och etiskt tveksamma.
    Att beskylla SJF för att inte utbilda tillräckligt med jägare är magstarkt, det finns hur många som helst som vill jaga vildsvin men inte har råd.
    Så din ilska mot vildsvinen får du rikta mot någon annan än SJF.

  5. Luttrad says:

    Sture S är bara ännu en som pgr av sitt stora känslomässiga engagemang för varg, hyser oresonligt ogillande av jakt och jägare överlag, Vildsvinsfrågan är för honom endast ett sätt att försökas få jägarkåren att framstå i dålig dager, inget genuint intresse eller egen erfarenhet av vildsvinsjakt förekommer bakom Stures inlägg…

  6. Sture Sjöstedt says:

    Björn Isaksson. Du riktar nog din ilska mot fel personer.Den enkla sanningen är att det grisstammen vuxit sig för stor för att det finns pengar att hämta för samvetslösa grisodlare som utnyttjar att de som har stinna plånböcker lyckats driva upp arrenden och fällavgifter så att vanliga jägare inte får tillfälle att jaga. Det är ju dessa vanliga jägare som skall förvalta viltstammarna och hålla dem på rimlig nivå. Såväl klövvilt som rovdjur. De penningstinna vågar du inte kritisera utan ger dig på de stackars bönder som drabbas av vildsvinen. Anektoten om redaktören på Vildsvin finns i många varianter och vittnar väl inte om något etiskt sinnelag , eller hur ?

  7. Sture Sjöstedt says:

    Albert Fridborg.
    Det är enligt NVV ledarsuggan som styr gyltornas brunst , hur det går till. Skjuter man
    70 % av populationen och fortsätter beräkningarna enligt din beräkning räcker det med 4.7 kultingar /sugga för att hålla populationen konstant. Matning gör att suggor får större kullar och illegal utplantering bidrar också till att grisstammen ökar.
    Göteborgaren har nog rätt när han skriver att man kan skjuta 80% av populationen utan att den minskar.

  8. Björn Isaksson says:

    Sture,
    Att du hatar vildsvin över allt annat står helt klart, att det är SJF:s fel att dom inte är utrotade framgår också tydligt. Din respekt för etik och jaktlagar lyser också med sin frånvaro. Vi andra försöker hålla oss till lagar och förordningar kryddat med lite jaktetik. Där skiljer sig våra uppfattningar åt.
    Ska man komma till rätta med de problem som vildsvinen ställer till med så kanske man ska sluta ta ”svinpriser” för att få jag på dessa problemdrabbade marker. Man kanske inte ska arrendera ut jakten till folk som bor 50 till 100 mil bort bara för att dom har större plånböcker än lokala jägare? Dom kommer aldrig att sitta och passa vid havreåkrarna. Dom vill ha valuta för sina pengar de gånger dom är och jagar och valuta för pengarna är många vildsvin.
    En redaktör på tidningen vildsvin blev uppringd av en ilsken jordbrukare som tyckte att jägarna inte skötte sitt jobb att hålla efter vildsvinen. Redaktören sa, ”Jag tar med mig några jägare och hundar så kommer vi och ser om vi kan lösa ditt problem.”
    Vet du vad den klagande jordbrukaren svarade?
    ”Hur mycket betalar ni?”
    Där har du en del av problemet, vildsvinen betingar också ett värde för markägaren.

  9. albert fridborg says:

    Sture sjöstedt nu när jag läst din källhänvisning så får jag nöja mig med att säga
    att mina påståenden står att finna i rapporten.
    Det står en del om trikiner förövrigt.
    Det står faktiskt att vildsvinen skulle kunna gynna den biologiska mångfalden.
    Det står att trafikolyckorna ökar i proportion till stammen,så om olyckorna minskar.
    Det står att om man skjuter suggor riskerar man att gyltorna brunstar,
    fler kullar istället för en.
    70-80% av tillväxten inte stammen,för noll tillväxt.
    Det var intresant läsning, tack så mycket.

  10. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg.
    Är det ”effektiv population” du tänker på när du skriver : naturligtvis ska man eftersträva en jämn könsfördelning ?
    Råkar man skjuta en trikinbemängd gylta någonstans kommer nog Gunnar Glöersen med inlägget : Välkommen trikin ? och då kan vi debattera vildsvinsfrågan igen.
    De fakta jag fört fram finns i NVV:s 91-sidiga pdf-fil om vildsvinsförvaltning.

  11. albert fridborg says:

    Sture Sjöstedt naturligtvis ska man eftersträva en jämn könsfördelning.
    Nu handlade de inte om det,du förslog att man skulle skjuta kultingförande
    sugga.

    Nu kommer nästa tvivelaktiga förslag.
    Mitt tips är att du läser jaktlagstiftningen så ska du få se att man inte får
    locka vilt från grannmarken,inte heller skjuta fler vilt än vad som kan tänkas
    produceras på den egna marken.
    Om Hälften av alla vildsvin (på våren) är dräktiga suggor måste dom
    lyckas föda upp mer än åtta kultingar var om utaget ska kunna vara 80%.
    Du har inte backat upp dina tidigare påståenden med riktiga fakta.

  12. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg.
    Läs Göteborgarens inlägg om minst 80 % så förstår även du att man måste skjuta hondjur för att kontrollera grispopulationens storlek.

  13. Sture Sjöstedt says:

    Göteborgaren.
    Jo dina uppgifter är nog korrekta. 80 % är nog i underkant för att stammen ska hållas på jämn nivå. Underligt att SJF inte utbildar fler jägare så de kan jaga gris och lösa problemen bönderna drabbas av. Din kompis kan väl samla ihop jaktkamrater så han får bukt med grisproblemen på sina marker. Har han bra foderplatser kan han ju locka till sig grisar från andras marker också. Har man 35 hektar jaktmark kan man locka till sig grisar så man har jaktmarker på flera kvadratkilometer.

  14. Göteborgaren says:

    Sture, jag har en kompis som fört lite egen statestik över sina skjutna grisar. Han säger att det för honom går i snitt går 14 vaknätter/ skjuten gris. Om inte jag missminner mig så krävs det att 80% (rätta mig någon om jag har fel) av stammen skjuts för att hålla den på en jämn nivå. Om man då räknar att man har 100 djur på marken man jagar på, blir det 1120 vaknätter för att stammen inte ska fortsätta öka. Även om det jag skrivit inte är direkt vetenskapligt belagt så kanske du förstår att det inte bara är att springa ut i skogen och skjuta 50000 grisar eller mer.

  15. albert fridborg says:

    Sture Sjöstedt I ex Östergötland ser det ut som både trafik olyckor och avskjutning
    minskat under dom senaste snörika vintrarna.
    Viltforskare pekar också på vildsvin,tillsammans med dovhjort som varande
    extra känsliga för stora snömängder.
    Jag får känslan av att du inte gillar vildsvin och det är okey men göm
    inte det bakom andras uttalanden.
    Att förspråka att man ska avliva suggor som fångats i fälla med hänvisning till att
    man ska avliva kultingarna sammtidigt är för det första olagligt,grymt och oetiskt.
    Det finns inget som säger att du får tag på alla kultingarna.
    Det finns väll ingen anledning att förespråka ilegal jakt eller?

  16. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg.
    Var har jag skrivit att naturvården (utan citationstecken) inte har problem med vildsvinen ? Fler och fler upptäcker att grisarna är ett hot mot den biologiska mångfalden och det kommer du nog att göra också.

  17. Sture Sjöstedt says:

    Bjärven. Vad är trikiner ? Varför lyckas inte jägarna hålla stånd mot den våldsamma tillväxten hos vildsvinsstammen ? Att jägarna kan köpa Sinkabirum i byggsats och sedan fånga grisar verkar inte vara så effektivt. Enligt http://www.atl.nu ska den fällan byggas om efter det att SVA testat grisburen.Det är Henrik Barnekow i Skåne som anser att man bör skjuta hondjur också. När man nu får använda fälla och ta suggan i kan man ju avliva kultingarna också. Det är väl enda sättet att göra för att minska grisarnas skadegörelse , eller hur ?

  18. albert fridborg says:

    Sture Sjöstedt vuxna vildsvin är fredade mellan 15 feb och 16 apr,års ungar får jagas
    närsomhelst, vuxna djur som kommer in på gård eller trädgård får jagas året om
    om dom riskerar att orsaka skada.
    Det är vad jag menar med nästan fredlösa,myt eller?
    Du skriver att naturvården inte har problem med vildsvinen,sedan skriver du att
    dom hotar den biologiska mångfalden.
    Vildsvin har status som ursprungsvilt så vilka arter hotas av vildsvinen?
    Jag har förklarat myten om det fredlösa vildsvinet så nu ser jag fram emot
    myten om miljöboven.

  19. Björn Isaksson, tidigare Bjärven. says:

    Jadu Torbjörn,
    Du är tydligen också försvarare av dvärgbandmasken.
    Du är nog t o m lite enkelspårigare än vad jag trodde.

  20. Björn Isaksson, tidigare Bjärven. says:

    Sture,
    Vad har det med dvärgbandmasken att göra?
    Men för att förklara:
    Vildsvinet får jagas året runt, dygnet runt, med belysning, med mörkerriktmedel och nu även tas i fälla.
    Att man inte får skjuta förande sugga är lika självklart som att inte skjuta en förande älgko eller råget.
    Så ett mer fredlöst djur får du leta efter…

  21. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg.
    Jag vet inte varför SJF odlar myten att vildsvin är fredlösa så du bör förklara bättre. Henrik Barnekow i Skåne tycker att man bör skjuta hondjur för att komma tillrätta med vildsvinsproblemen i Skåne. SNF , om det är dem du menar med ’naturvården’ har inget mot vildsvinen . Det är Eskil Erlandsson och de som har sin försörjning av jordbruk som vill minska vildsvinsstammen som är ett hot mot den biologiska mångfalden.

  22. Björn Isaksson, tidigare Bjärven. says:

    Kerstin, det jag hade synpunkter på var att SNF utvecklats till en rent jaktfientlig organisation under Mikael Karlsson. Det svarade du inte på.
    Jag har inte angripit dig, däremot saknar jag din idé om mer rovdjursjakt vid svåra vintrar, jag kallar det för verklighetsanpassning, kanske lite ovanlig komponent i rovdjursdiskussionen.

  23. Mats S Johansson says:

    Per Bengsson.
    Jag har med en viss förundran följt din och Gunnars debatt om vilken sjukdom som är farligast.(inte direkt för att jag är imponerad av debattnivån) Gunnar nappar helt uppenbart inte på ditt bete, men är du verkligen så säker på att det ökade antalet fästingar och dess ökade utbredning (och därmed givetvis en ökad risk att drabbas av de sjukdomar som sprids av fästingar) bara beror på att jägarna vägrar, av egenintresse, att skjuta ner rådjurstammen. Om man studerar vad Naturvetenskapliga Fakulteten på Lunds universitet skriver om den svenska fästingen ser det ut som om det inte är riktigt så enkelt. Tänk om det är så enkelt att vi jägare inte tror oss kunna påverka antalet fästingar alls. Dessutom förstår jag inte det där med egenintresse. De gånger jag fått fästingar på mig har det varit i samband med att jag tagit vara på ett skjutet rådjur. Vad med följande teori: Vi jägare är så rädda för fästingar att vi inte törs skjuta rådjur.

    Ska vi kanske försöka höja debattnivån igen?
    Länkar här till den sidan som diskuterar frågan: ”Har fästingar blivit vanligare?” För den som är speciellt intresserad finns det mer om fästingen på närliggande sidor.

  24. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, nog kan man tycka att vi prioriterar konstigt. Din jämförelse belyser det problemet. Vi vet att en massa människor dör pga rökning, 30 000 om året om jag minns rätt. Sätt det i relation till trafikdöden i stort och dödsolyckor med vilt.
    Våra val präglas långt ifrån objektivitet utan handal om känslor och värderingar.
    Den som älskar jakt tycker inte att det är värt risken att få sin hund dödad av varg, men kanske samtidigt är storrökare.

    Jag har lovat att skriva om just risker och varg-hund problemet. Tiden räcker inte till. Men jag återkommer. Men den som vill kan ju ta en funderare på hur stor risken att dödas i trafiken egentligen är. Vi talar ju alla om att den risken är alltför hög och att vi måste minska den. En jakthund kan jaga i 150 år utan att dödas av varg (30 dagar om året) sägs det i debatten. Hur stor är risken att dödas i trafiken. Hur många år kan genomsnittsbilisten köra utan att dödas i trafiken? Jämför sen riskerna! Är hund-varg risken stor eller liten?

  25. albert fridborg says:

    Sture sjöstedt att man inte ska missbruka statestik var själva poängen.
    Du kan inte koppla olyckor direkt till viltstammarna,även om man kan avläsa
    trender och samantaget med ex avskjutning kan man skapa en bild.
    Nu var inte min avsik att visa på eventuella förändringar i vildsvinsstammen.
    Jag har skjutit några potatistjuvar i år inte för att jag odlar potatis.
    Det är lite farcinerande att ett djur som är i praktiken fredlöst har så många
    fiender innom ”naturvården”.

  26. Torbjörn Eriksson says:

    Svar till Jörgen Bergmark.
    Nej, det var inte jag som skrev det.

  27. Per Bengtsson says:

    Gunnar: Den här frågan är inte en tävling om vilken sjukdom som är värst. BÅDE blåsmasken och fästingburna sjukdomar ställer till med elände, lidande och till och med enstaka dödsfall. Det som är intressant att observera är att alarmklockorna ringer högt, paniken ligger i luften och hela jägarkåren mobiliserar i enbart ett av fallen. Min tolkning av varför motsvarande mobilisering inte sker eller har skett vad det gäller fästingfrågan kan inte bli annan än att folkhälsan och hur vi förhåller oss i och till naturen enbart är intressant att bry sig om för jägarkåren så länge det inte drabbar deras egna intressen, vilket en minskad rådjursstam skulle göra. Men vill du inte ta den delen av diskussionen så lägger jag ner den här frågan.

    Däremot skulle det vara intressant med ett förtydligande av en av dina andra kommentarer (8 mars 19.50) som jag tycker inger ungefär samma känsla. Du skriver att det skulle behöva skjutas bort hundra tusen fler älgar från vinterstammen för att spara fem människoliv (underförstått att det skulle vara oacceptabelt och en orealistisk stor uppoffring?). År 2009 dödades 27 hundar av varg i Sverige. Detta är (om jag har förstått det rätt) enligt dig och SJF helt oacceptabelt och riskerar att till och med att ta död på löshundsjakten. Tolkar jag dig rätt om jag utifrån det drar slutsatsen att du och SJF värderar 27 hundars liv högre än fem människors liv?

  28. Mattias Johannesson says:

    Sture du har så rätt. Jakt är ett sant nöje! Nähä nu blev jag sugen, nu går jag ut och nöjesjagar lite räv! Har jag tur blir det en räv att skicka in till SVA.

  29. Sture Sjöstedt says:

    Albert Fridborg och några till.
    Vildsvin kan vara potatistjuvar så de ska hållas efter. Tänk om de kommer och tar din midsommarpotatis. Då pangar du väl på ? Allvarligt menat ! Enligt Svensk Jakt måste man sätta elstängsel runt kyrkogårdar för att hindra gravskändning och en hel del andra grisproblem redovisas också i vårt husorgan. De liftande grisarna i Sälen minns du väl ? Svensk Jakts tomte var en galt med röd luva på. Var det humor ? Statistik ska man vara försiktig med och icke missbruka.

  30. Göteborgaren says:

    Sture, tror du verkligen att vissa jägare bara jagar skarv och inte kanadagås?!

  31. Fredrik says:

    Sture,

    det ”pangas” nog betydligt mera Kanadagås än skarv idag. Jägarna skjuter nog det man hinner av Kanadagässen.

  32. albert fridborg says:

    Sture Sjöstedt det inlägg du svarat på är i kategorin ironi!
    Läs gärna inlägget jag svarade på.
    Så när jag skrev om naturliga predatorer hadde jag agapaddan i åtanke,ingen
    toppen lyckad introduktion(ironi alltså).
    Vad det gäller vildsvinen så är det så att det är många som använt olycksstatestik
    som ett bevis för ökande viltstamar(läs gärna rovdjursföreningens komentar till lo jakten).
    Om man nu använder trafikolyckor som måttstock kan inte en minskning av olyckor
    betyda en ökning av viltet.

  33. Sture Sjöstedt says:

    albert fridborg. Enligt Eskil Erlandsson växer vildsvinspopulationen exponentiellt och fördubblas vart tredje år och han bör ju vara tillförlitlig. Han startar också små viltslakterier som ska ta hand om allt det klimatsmarta kött jägarna kommer att leverera. Vilken predator på kanadagås är det du vill plantera in ? Kanske kan de jägare som nöjesjagar skarv också panga på kanadagäss ?

  34. jörgen bergmark says:

    Torbjörn Eriksson, var det du som hade en insändare om vindkraft i AB igår?
    Ifall det var du så var det det bästa som du har skrivit, jag höll med om allt!
    Mycket bra! Där har du en viktig miljöfråga som vi borde enas kring.

  35. albert fridborg says:

    Torbjörn Eriksson Vildsvins olyckorna i sverige minskade från 09 – 10 med
    18% och jämför man jan 10 med jan i år så har olyckorna halverats.
    Om vildsvinen exploderar så gör dom det på latin.
    Vad det gäller kannadagässen kanske vi skulle importera någon naturlig fiende
    det brukar ju vara lyckad naturvård.

  36. Mattias Johannesson says:

    Per Bengtsson: Som Gunnar tidigare nämnde är rådjuret långt ifrån den enda bäraren av fästingar. Ska vi försöka stoppa de fästingburena sjukdomarna får vi kraftigt decimera/utrota ett stort antal däggdjur och fågelarter, även icke jaktbara arter. Men det kanske var det du förespråkade?

  37. Calle Seleborg says:

    Per Bengtsson
    Var har SVA sagt att man kan botas från rävens dvärgbandmask? Man kan kanske diskutera huruvida en lyckat levertransplantation betraktas som ett verkligt botande av problemen. Men efter en organtransplantation har du ett annat livslångt bekymmer.

  38. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, det ena handlar om skogsbruk det andra om trafik. Inte nödvändigtvis samma sak i fråga om vilja att anpassa jakten. Många markägare vill ha mer älg, eftersom älgen ger något tillbaka.

  39. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, vi är oeniga om vilket som är värst, vi får nöja oss med det.
    Måste rätta mig själv på en punkt, TBE är en anmälningspliktig sjukdom, inte borelia.

  40. Per Bengtsson says:

    Gunnar: Vad jag reagerade mot i frågan om älgstammens storlek så var det att du i en annan kommentar antydde att älgstammarna varit bra mycket större om det inte vore för att jägarna av hänsyn till trafikanterna bestämt att de skulle hållas nere. Du klagade på min kunskap vad det gäller viltförvaltning och hur våra stammar regleras när jag ifrågasatte detta, men bara ett par dagar senare visade det ju sig att en annan av era bloggare tvärt om mot vad du skrivit påstod att det var skogsbolagen som ville minska/hålla nere stammarna, inte jägarna. Precis som jag konstaterade från början med andra ord, och som fick dig att anse att jag var okunnig och förvirrad.

  41. Per Bengtsson says:

    Gunnar: Har anmälningsplikten för TBE och Borrelia tagits bort? I så fall har jag missat det. Om de nu gjort det antar jag att det är för att de anser slaget förlorat. Har du mer information om detta eftersom du vet att de inte är anmälningspliktiga längre?

    Sen undrar jag vad är det som får dig att tro att jag är ovillig att förstå konsekvensen av dvärgbandmasken? Det enda jag har gjort är att sätta risken i perspektiv och fråga varför ni oroar er så mycket för det samtidigt som ni inte bryr er om den betydligt större risken som fästingburna sjukdomar innebär, utan anser att det är en risk som är värd att ta för att ni ska få skjuta många rådjur.

    Jag skulle snarare säga att det är du som är ovillig att förstå konsekvenserna av den värderingen. Vad dvärgbandmaskens eventuella etablering kommer innebära är att vi eventuellt får låta bli att äta råa bär i naturen. Det är illa, det håller jag med om, men de fästingburna sjukdomarna får folk att sluta vistas i naturen överhuvudtaget. Det är i mina ögon än värre. Men självklart ska vi jobba för att minska förekomsterna av båda sjukdomarna, inte bara den som passar inte passar ens egna syften och värderingar.

  42. Torbjörn Eriksson says:

    Svar till Glöersen.
    Jag har inget att skämmas för. Det är jägarna som är enkelspåriga. Ni gör allt bara ni får hålla på med eran fritidshobby. Ni är inte allena rådande i skogen det måste ni som minoritet börja förstå. Jägarnas riksförbund vill till och med ta bort allemansrätten. Jag är inte bara försvarare av rovdjur, jag värnar alla djur, men på ett annat sätt än jägarna. Det finns fler sätt än med vapen. Om ni söker problemdjur att skjuta på så har ni vildsvin, dovhjort och kanadagås det är viltstammat som snart har gått ifrån er helt och hållet och som kostar stora pengar och ställer till med mycket skador.

  43. Svante Sandgren says:

    Fiskodlingen av t.ex. hajmal är bara ett exempel på varför det är nödvändigt att det finns miljöorganisationer som granskar brukarintressenas miljöpåverkan. För vem gör det annars?!! I det här fallet hotades WWF med att inte få verka längre i Vietnam och man valde då kompromissen att fortsätta dialogen för att få till stånd bättre miljöförhållanden vid fiskodlingarna. Påståenden om egenintressen och mutor tycker jag är ren och låg smutskastning.

  44. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, varför tror du att blåsmasksjuka är anmälningspliktig medan fästingburna sjukdomar inte är det? Kan det ha något med folkhälsa att göra?

  45. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, även du verkar ovillig att förstå konsekvenserna av dvärgbandmasken. Ingen vinnare finns om den etablerar sig, eller är du av annan uppfattning? Den lär knappast ha någon ekologisk roll heller, vilket är ett ämne som vissa älskar. Den är enbart ett elände.
    Älgen däremot har positiva värden jämte de negativa ”folkhälsorisker” som du tar upp. Jag kan räkna upp jaktvärde, som vargmat, turist magnet, bidrar till biologisk mångfald m.m.
    ”Stor älgstam” vad är det in din värld? ”Stor” är en fråga om värdering, rent biologiskt är de mycket få i förhållande till foderutbudet. Så vad vi vill är att bibehålla en älgstam som är jaktbar, räcker till vargar, lockar turister och biter i tallar så att det åtminstone blir små luckor i monokulturerna! Är du emot allt detta? Var går gränsen. Vissa driver ju linjen att antalet viltolyckor är direkt relaterat tillantalet älgar. För att ”spara” fem liv innebär det att 100 000 älgar ur vinterstammen måste skjutas bort nästa höst! Du kan ju fortsätta att räkna ut hur många älgar du tycker att vi skall plocka bort för att rädda de sista fem människoliven!

  46. Per Bengtsson says:

    Calle Seleborg: Enligt SVA kan man bli symptomfri, även om det tar lång tid. Oavsett vilket är fortfarande dödligheten och risken för bestående men mångfaldigt gånger högre för TBE, borrelia och andra fästingsjukdomar. Det innebär såklart inte att vi inte ska göra allt för att förhindra att dvärgbandmasken etablerar sig, men VARFÖR är det helt ok att den betydligt större risk som fästingburna sjukdomar utgör är acceptabel? Snälla, gör som Robert och säg som det är: Många rådjur ger mer jakt och eller/pengar, och då är det värt att offra några liv om året.

  47. Per Bengtsson says:

    Robert: Ditt svar är mycket talande och det var just det som var min poäng. I det ena fallet bekymrar ni er om folkhälsan och vårt förhållningssätt till naturen eftersom det innebär ökade möjligheter till jakt, i det andra struntar ni i folkhälsan och vårt förhållningssätt eftersom det skulle innebära minskad jakt. Jag har inga problem med att ni ser efter era egna intressen, men när ni försöker framhålla det som något annat blir det bara patetiskt. Lite som när man läser att Gunnar tar åt sig äran för att de omtänksamma jägarna håller älgstammen långt under sin bärkraft för att trafikolyckorna ska minska, och man sen bara för att ett par dagar senare får läsa att nu måste vi jägare stå upp mot skogsbolagen för en fortsatt stor älgstam.

  48. Gunnar Glöersen says:

    Svante Sandgren, möjligen talar vi förbi varandra jag kan ha varit lite otydlig. Naturvårdare finns även på myndigheter, inte enbart i intresseorganisationer. Det är de som behöver utbildas för att nå samhällets mål.
    Intresseorganisationerna däremot får finna sig i att granskas, speceillt SNF och WWF som närmast är att likna vid myndigheter. De ger ut listor på vad vi kan köpa och vad vi bör undvika. WWF t ex har varit föremål för diskussion för hajmals odling i Vietnam. Det påstås att ekonomiska intressen ligger bakom ändringen från rött till gult för den odlade fisken. Värt att granska? Inget egen intresse?

  49. Svante Sandgren says:

    Gunnar. Jag skrev ju att argument självklart skall synas och diskuteras från båda håll, så vad är det du egentligen ifrågasätter!? Använd inte det retoriska skamgreppet att tala om vad jag menar, det fungerar inte.
    Vad är felet med att naturvården studerara pedagogik och hur man kommunicerar med människor ? Det är ju för att naturvården insett hur viktig kommunikation och dialog med berörd lokal befolkning är, just det du efterlyser. Det skulle verkligen många andra, ingen nämnd och ingen glömd, också behöva inhämta färdigheter i.
    Sen förstår jag inte vad du menar med att ”ansvariga har insett att naturvården saknar förmåga att koppla sitt arbete till samhällets önskemål”. Har du inte förstått att själva meningen med en miljöorganisation är att den skall vara politiskt och näringsmässigt obunden och självständigt agerande. Deras granskning ska slå i alla dimensioner och etablissemangets och brukarnas protester är snarast ett kvitto på att man ligger rätt i sin granskning och kritik. Men visst förstår jag att du som brukare skulle föredra en foglig och tandlös naturvård som snällt delade dina intresseanpassade policydokument.
    Jag kan definitivt inte hålla med dej om att naturvården har samma egoistiska intressen som brukarintresset, det faller på sin egen orimlighet och det inser du också om du tänker efter.
    Och vad du menar med att sanningen alltid hinner ikapp dem som bluffar förstår jag inte alls. Vem bluffar och vad är det för sanning du talar om? Du brukar ju i andra sammanhang alltid hävda att allt handlar om värderingar, inte ”sanningar”.
    Det är alldeles, alldeles utmärkt att svenska folket gillar jakt i allmänhet, det gör jag också i allra högsta grad. Men den här diskussionen handlar inte alls om det. Den här diskussionen handlar enbart om den jakt som bedrivs på stora predatorer som endera har ett status av sårbarhet eller akut hot. Och det är något helt annat som tål och ska granskas.

  50. inge johansson says:

    Vapen i mask frågan är inte det viktigast att vi får bukt med masken det måste vara det viktigaste så om vi tar bort någon varg eller räv har väll ingen betydelse o till Te hur kan du sitta som nämnde man när du är en sån Jakt hatare.

  51. Gunnar Glöersen says:

    Torbjörn Eriksson, ditt inlägg är bland de dummare man kan skåda! Att du struntar i allt utom rovdjur vet vi sedan tidigare, men att du t o m med är beredd att offra vårt sätt att nyttja naturen för att du är rädd att diskussionen skall spilla över på vargfrågan är bedrövligt!
    Frågan om att få bukt med rävens dvärgbandmask är viktigare käbbel om varg! Du borde skämmas på samma sätt som nollvisionärerna som också försöker använda masken som vapen i vargfrågan!

  52. Mats S Johansson says:

    Tack för svaret Svante, men jag tror du missuppfattade mig. Jag frågade vad som skulle hända om SNF och SRF linje fick gälla, d.v.s ingen rovdjursjakt förutom på problemdjur. Det vill säga helt andra tal än de du nämner.
    Du svarar fjollträsk att det är brukarna som står för en direkt fysisk påverkan. Jag kan hålla med om det om man lägger trycket på ordet fysisk, men varför ska en indirekt potentiellt minst lika skadlig (då menar jag SNF och SRF rovdjurslinje) få stå utan kritisk granskning.
    Jag provar igen. Hur ser dynamiken ut i SNF/SRF exemplet fram till det stadiet när vi har så många ”problemdjur” att människan igen spelar huvudrollen?

  53. Torbjörn Eriksson says:

    Tänk att det görs allt för att skrämma upp folk, allt i syfte att få skjuta bort vargen.
    Tänk att en smittad räv kan ställa till med sån panik.

  54. Gunnar Glöersen says:

    Svante Sandgren, vad du säger är att naturvårdens argument inte behöver granskas, eftersom de har ett gott uppsåt! Inget kan vara mera fel! Allas argument behöver granskas! ”Det ligger i sakens natur att naturvårdare är provokativa, kritiska och offensiva medan brukare är defensiva och konservativa”, skriver du. Kan du då förklara hur det kommer sig att naturvården numera har nationella utbildningar av just naturvårdarna i konsten att möta människor. Ansvariga har insett att naturvårdare är just konservativa och defensiva samt att de saknar förmåga att koppla sitt arbete till samhällets önskemål i övrigt. I andra delar av världen börjar naturvårdsarbete byta inriktning, från rent bevarande (betraktande) till att fokusera på dialog med berörd lokal befolkning.

    Sen har du rätt i att brukarintresset har svårt att vinna över miljöorganisationer. Men var säker saningen hinner alltid ikapp dem som inte är ärliga i sitt uppsåt! Att ensidigt se till bevarandeintresset är precis lika egoistiskt som att enbart se till brukarintresset.

    Så du kan vara säker, vi kommer att fortsätta att trumma ut budskapet att betraktarsidan bluffar och driver en politik som inte fungerar. Oppinionen har vi på vår sida, 86 % gillar jakt och ökar, drygt 80% av Sveriges riksdag är för licensjakt på varg, osv.

  55. Svante Sandgren says:

    Fjollträsk. Eftersom det är brukarna som står för en direkt fysisk miljöpåverkan är det rimligt att de också granskas och ifrågasätts. En ideell miljöorganisation har naturligtvis inte på långa vägar samma fysiska inverkan på miljön, därav skillnaden.
    Argument ska självklart synas och diskuteras från båda håll och det pågår ju ständigt men det ligger i sakens natur att naturvårdare är provokativa, kritiska och offensiva medan brukare är defensiva och konservativa. De vill ju gynna sin näring av ekonomiska och egoistiska skäl och ser inga orsaker att ändra sin verksamhet även om den är skadlig för miljön.
    En sak står dock ganska klar. Oppinionsmässigt är det mycket svårt för ett brukarintresse att vinna över en miljöorganisation. Det är i det närmaste en hopplös uppgift, det visar all historia. Därför är det obegripligt hur företrädare för SJF i tanklös affekt fortsätter kampanja mot SNF och WWF. Om man tror att man kan vinna oppinionsmässiga sympatier så tror man fel och åter fel och fel igen. Det är en taktik som bara ytterligare försämrar oppinionsläget. Tyvärr är det så, vill jag tillägga och jag önskar att någon kunde tala om det för dem. Dålig taktik är inget annat än dålig taktik..

    Mats S Johansson. Jag kan inte se att ett tillstånd med ”naturlig dynamik”, som du skriver, någonsin kommer att komma till stånd i Sverige mellan större bytesdjur och stora predatorer. Hur ska det kunna ske med 1500 lodjur, 210 vargar, 3000 björnar på 350 000 älgar och 600 000 rådjur?! Lägg därtill rennäring på halva Sveriges yta med ständig skyddsjakt på störande rovdjur och åretrunttillämpning av §28 i övrigt. Därför kan naturligtvis inte några av dej efterfrågade beräkningar göras.

  56. Gunnar Glöersen says:

    Albert Fridborg, ja man kan tycka det. Jag har skickat maill till de två som uttalat sig och fått svar från en. Hon är sönderklippt! Det är journalisten som vinklat det hela till att stammen kan vara mindre, Saningen är att det kan vara precis tvärt om! I lotätaområden får avståndskriterierna som tyvärr används för ofta motsatt effekt fyra grupper kan bli en!

  57. Gunnar Glöersen says:

    Andreas Mårtensson, jag skrev om exakt det du skriver i ett tidagare inlägg, ”Skicka inbetalningskort till SNF”

  58. albert fridborg says:

    Har naturvårdsverket fått dårpippi?
    Magnus kristofferson hävdar i vetenskapsradion (enligt dala demokraten)
    att det finns risk för att lodjur föryngringarna räknas 4ggr med dagens inventerings
    metod.
    Altså att stammen i själva verket bara är en fjärdedel så stor som beräknat.

  59. Robert says:

    Per Bengtsson, du nämner de få smittade människorna i centraleuropa av masken. De är ju bra att de är få, men det berorväl i stor del på att de exemplevis inte är ute och plockar och äter råa bär som så många av oss ser som självklart att kunna göra. Jag var ute med 2 tyskor på exkursion och blev väldigt förvånad över att de var livrädda för att käka lite lingon. Att äta bär direkrt i skogen var det inte tal om. Jag och fler andra försökta förklara att i Sverige är det helt ofarligt, men dom ”vägrade” benhårt att prova ändå. Många utöver jägare skulle nog uppleva det som en stor begränsning om vi inte längre kan äta bär i skogen. Sen upplever jag att många som är rädda för fästingarna inte är rädda för sjukdomar primärt, utan att det bara är äckligt att få en fästing på kroppen. Du frågar också varför jägare inte argumenterar fär nedskjutning av råjursstammen. Svaret är ju självklart! Då skulle ju vi begränsa vår egen jakt.

  60. Robert says:

    Kerstin, du skriver ett citat där det står att i första hand så skall djuren förvalta sig själva och att människan i andra hand får ta det som blir över – då i form av ex jakt. Men, om alternativet ”i första hand” fungerar optimalt så blir det ju inget i ” andra hand”. Eller säg att människan kanske får jaga, men att det blir väldigt oregelbundet, vem vill då jaga om du inte vet om du får jaga nästa år eller först om 12 år ?

  61. Calle Seleborg says:

    Per Bengtsson.
    Det finns inget botemedel mot blåsmasksjuka orsakad av rävens dvärgbandmask. Man kan uppehålla livet för ca en miljon om året (uppgift från Schweiz) men man kan inte bota den. Hundens är inte fullt ut lika farlig. Den går att bota i många fall men ca 6 % dödlighet får man räkna med.

  62. Fjollträsk says:

    //Svante
    Det är inte här du behöver mässa om naturens avsaknad av balansläge, ta det på möten hos SOF, NSF och SRF. Där är det väldigt vanligt med argument som att ”återställa balansen”, anledningen att jag skriver om det är de ekoreligiösa företrädarna som skriver här på bloggen använder terminologin.

    Sedan håller jag inte med dig om att naturvårdsorganisationerna skall få fribrev på vad de säger, men inte brukarna. Rimligtvis skall båda sidors argument synas på samma sätt. Vems argument är det som behöver synas i rovdjursfrågan utifrån ideologisk grund och bakomliggande motiv just nu, är det NSF:s eller SJF:s tycker du?

    SRF finns ju förstås inte på kartan, det ser man ju om inte annat på Kerstins sätt att skriva här dag ut och dag in utan att ta ett uns av ansvar för hur hennes egen sida beter och uttrycker sig. men inom NSF kanske det finns några vettiga kvar någonstans, exempelvis i Kalix (se länken jag hänvisade till nedan).

  63. Per says:

    Vad underbart att se att fler än jag numera undviker att välja Falkenmärkt!

  64. Andreas Mårtensson says:

    Hej Gunnar,

    En sak som slår mig många gånger i denna debatt är att jakträtten inte kommer på tal!?
    Om nu SNF s och SRF s medlemmar är villiga att lägga så mycket pengar på rovdjuren varför arrenderar dom inte jakträtten som vi jägare gör? Det står ju alla fritt att arrendera jakträtten och på så sätt bestämma vad som skjuts på marken i fråga. Gäller väl bara att få med markägaren på sådan arrende uppgörelse!?

    Ta tex. vad jag hört om en gård i Norrtäjetrakten som årligen (innan Rialareviret) säljer jakt (arrenderar ut) för ca 600 000 kr, detta har på något år gått ner till 300 000 kr alltså en förlust på dito. Kan tycka att Mikael Karlsson och den organisation han företräder skall gå in och täcka upp denna typ av förluster innan dom öppnar munnen och skriker högt…
    Och det är många fler sådana exempel (kanske inte så drastiska) i Uppsala län där markägare inte kommer att kunna arrendera ut jakträtten för samma summa då tex rådjurs stammen har kraschat i stora delar av dom norra länsdelarna. Även där om nu betalnings viljan är så stor, kan väl MK och hans gelikar gå in och täcka upp!?
    Skulle t o m tro att om man spenderade lite tid på att göra efterforskningar på fastighetsvärde i rodjursområdena, skulle man få se att priserna på fastigheter sjunker.
    Även där kan väl MK med gelikar gå in och visa att betalnings viljan är stor….

    Brukar ha ganska stort tålamod med personer som har en annan syn än jag på saker och ting, men den senaste årens utspel från ”Rovdjurs Muppar” (förlåt Marianne Fredin, du verkar ju ändå ganska vettig även om jag inte håller med dig) gör att man baxnar.

    Och för dom som tvekar om hur stor Lodjursstammen är i Uppsala län är, kan jag meddela att jag dom senaste 2 åren spenderat sammanlagt 6 dagar med jakt på Lodjur och det jaktliga resultatet har blivit 5 st skjutna Lodjur (under licens jakt för att inga missförstånd skall göras) för mig och mina jaktkamrater.

    Talar för sig själv tycker jag!

  65. Mats S Johansson says:

    Svante Sandgren.
    Intressant kommentar. Jag har ingen speciell biologisk skolning och kanske därför oroar jag mig i onödan för vad den dynamiska interaktionen innebär. Googlar jag beståndsdynamik finner jag en hel del skräckexempel på hur populationer exploderar för att kort därefter krascha fullständigt.
    Går det att svara på den här frågan?
    Hur stora ”svängningar” omkring medelvärdet kommer vi att se med det SNF och SRF kallar ”naturligt dynamik” utan otillbörlig mänsklig inblandning?
    +-2,3,4, ..? gånger medelvärdet?
    Hur stora blir de om alla jägarna skulle sälja bössan och köpa kamera istället?

  66. Svante Sandgren says:

    Fjollträsk. Ingen med någon biologisk skolning talar om statisk balans, jag vet inte var du fått det ifrån. Statik existerar inte i naturen. Dynamisk interaktion mellan arter och naturliga fysikaliska faktorer är nog en bättre beskrivning på tillståndet i naturen. Man skulle kunna likna det vid en svängning kring ett medelenergiläge, om man så vill.
    Oansvarig rovdrift på naturresurser inom biosfären gör vi dock klokt i att undvika. För det behöver alla goda krafter hjälpas åt och naturbrukarna har ett särskilt stort ansvar och får helst inte begå något misstag alls.
    Om naturvårdsorganisationer inte har alla rätt alla gånger spelar faktiskt mindre roll. Huvudsaken är att de håller blåslampan tänd och alla behöver vi ta vårt ansvar för vakthållningen.

  67. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin.

    Jag trodde vi diskuterade svensk viltförvaltning och hur en del organisationer anser att det är viktigare att naturen får sköta sig själv än att samla in material til forkning om spridningen av en potentiellt dödlig parasit. Jag har inte förutsättningar att diskutera överefolkningen på jorden. Sorry.

    Till sist ett par tankar om försiktighetsprincipen:
    För mindre än 30 år sedan återintroducerades (jag hör inte till de som tror den fick hjälp) en djurart som varit borta under en längre tid. Den kom till ett minst sagt dignande ”dukat bort” vilket beståndutvecklingen sedan dess med all tydlighet visat.
    Många, inklusive jag själv, klagar ofta bittert på våra politiker, men i fallet med den här djurarten så måste jag säga att man uppvisade ett förunderligt förnuft när man uppnådde en bred politisk överenskommelse om ett ettappmål på 210 individer medan man utreder konsekvenserna av den nya situationen. Det är vad jag menar ett gott exempel på försiktighetsprincipen!
    Du vet själv vad ni och era bundsförvanter kallat det.
    En total motsats till försiktighetsprincipen måste ju vara att initiera ett landsomfattande experiment för att se hur lång tid det tar att uppnå naturlig balans med hjälp av oreglerade stammar av de fyra stora. Vad är plan B om de inte klarar det?
    PS. S, inte J.DS

  68. Gunnar Glöersen says:

    Peter S, jag kan bara beklaga att SNF valt den väg man gjort. Jägarkåren borde vara deras främsta allierade, ändå har de lyckats få majoriteten av jägakåren att tycka riktigt illa om dem. Fundamentalism har vunnit över dialog och kompromisser.

  69. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin fedin, du får tolka det han skriver som du vill. Jag gör det samma!

  70. Peter S. says:

    Vi har idag jag och min far som är 84 år och som har jagat i hela sitt liv! Pratat om SNF och den nya trend om jaktmotstånd som vi ser växer i denna organisation! Idag så tog far beslutet att inte forsätta att vara medlem i SNF efter nästa 60års medlemsskap! Detta för att man nu stirrar sig helt blind på rovdjursjakten och nu även den negativa bilden om att jaga räv för bla att se hur dvärjbandmasken spridning har fortsatt! Detta om något skulle vara A & O för SNF att stötta för en fortsatt säker framtid för vår natur! Räven har ju ty. inte några naturlig fiender (ev. sjukdomar eller dåligt med föda) och den måste hållas ner till en lagom nivå i vår natur!

  71. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    Så du påstår att det han skrivit inte är det han innerst inne menar då?

  72. Kerstin Fredin says:

    Mats J Johansson!

    Eftersom vårt ogillande av licensjakt på bl a vargar, ofta medvetet används emot oss som varande ett ogillande av jakt generellt, dvs jakt som företeelse – så vill jag försöka hålla isär begreppen.

    Vi motsätter oss inte viss predatorkontroll, och du har helt rätt i att vårt eget levnadssätt har givit vissa arter en fördel vilket förorsakat att de kunna föröka sig betydligt mer än om människan inte hade funnits.

    I många fall blir tyvärr avskjutningarna mer ett försök att mildra symptomen, istället för att försöka göra något åt grundproblemet.

    Visst konkurrerar predatorer ofta med varandra, och här kan man också hitta anledningen till att räven kunde föröka sig som den gjort, när det inte fanns varg och lo i markerna.

    Nu är vi så otroligt många fler än samtliga predatorer på vårt lilla klot, så den konkurrensen – om vi skulle låta den vara ”naturlig”, skulle antagligen utrota de flesta på mycket kort tid. Eftersom vi även konkurrerar inom vår egen art, så blev det nog inte så mycket kvar av de vilda arterna överhuvudtaget, om vi skulle släppa våra naturliga ”drifter” helt fria.

    Ja det är just det. Vi kan många gånger förutse vad ett visst handlande kan komma att kosta, men likväl chansar vi och försöker gå genvägar. En av bloggarna här skrev tidigare att han tyckte försiktighetsprincipen var tecken på feghet. Själv ser jag det som ett efterlängtat tecken på den klokhet vi ännu saknar tillräckligt av bland dom som äger makten.

  73. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, jag vet exakt vad skribenten menar. Jag har träffat honom många gånger!

  74. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, jag känner också människor som inte längre trivs i skog och mark pga av fästingarna. Jag hatar de små odjuren själv, är otroligt känslig för deras bett. Får bölder som sitter i i veckor. Men jämfört med något som jag inte kan se och något som är dödligt om jag får in det i munnen är fästingarna en bagatell.

    Det är anmälningsplikt på blåsmasksjuka i Sverige, inte borelia eller TBE. Det säger väl en del.

  75. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, du håller alltså med om att vi behöver reglera viltstammar för att det gynnar våra intressen! Vad skall lodjuren leva av om vi skjuter ner rådjurstammen? Måste erkänna att jag aldrig hört om kopplingen mellan räv och TBE, var hittar jag uppgifter om det?

  76. Fjollträsk says:

    //Svante Sandgren
    Vissa delar inom Naturskyddsföreningen kanske håller på att vakna och inse vad man centralt håller på att göra med organisationen, se sista delen av den här intervjun.
    http://www.skogsland.com/jag-ar-en-kontroversiell-debattor/2011-03-04

    Vem vill sitta där med massa fundamentalistiska Karl Marx-wannabes som religiöst tror att naturen kan uppnå ett statiskt balansläge. En teori som har ungefär samma sannolikhet som ”proletariatets diktatur”.

  77. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!
    I vanlig ordning plockar du ut vissa ord och vrider och vänder på de andra, men faktum är att det ingenstans i inlägget går att utläsa att ”Att jägarna inte skall förvalta viltstammarna, de sköter det bäst själva!”

    Det står CITAT: ” Om jägarorganisationerna ska överleva i framtiden måste de samarbeta med naturbevarande organisationer och i FÖRSTA HAND låta de vilda djuren förvaltas av – ja, just det – de vilda djuren. Det som sedan blir över kan eventuellt utsättas för mänsklig jakt. SLUT CITAT.

    Det står också CITAT: ”….. och låta naturvårdsorganisationerna tillsammans med biologiskt förstående jägare (för JAKT KAN OCH KOMMER ATT BEHÖVAS) ansvara för förvaltningen.” SLUT CITAT.

    Visst, för dig kan det upplevas som om vi är emot jakt, men vad vi menar är att även rovdjuren måste ges möjlighet att påverkar viltet, dvs få döda älgar och rådjur m fl byten som jägare eftertraktar.

    Vi människor som jagar, är så oändligt många fler än de större rovdjuren att det aldrig skulle fungera om vi tar det vi vill ha i första hand, och lämnar ”resten” åt rovdjuren.

    Det Calle F refererade till, dvs ”Jakt är ett sätt att uthålligt skörda ett överskott som naturen ger. En betydelsefull del av jaktskickligheten är att nyttja den resursen klokt och inte ta ut mer än naturen producerar. ” är faktiskt detsamma som skribenten i NWT skriver med undantaget då att han menar att den mänskliga jakten får komma i andra hand.

  78. Kerstin Fredin says:

    Fredrik! Jag har talat om jakten som företeelse när jag skrivit att varken SNF eller SRF är ute efter att stoppa den. Däremot har vi synpunkter när det gäller jakt på fredade djur som varg och lo.

  79. Per Bengtsson says:

    PS. Jag har mängder av bekanta I ”mina” delar av Sverige som har slutat ge sig ut i naturen för att plocka svamp och bär av rädsla för fästingar, så nog har mångas sätt att nyttja naturen förändrats redan med fästingsjukdomarnas intåg i de rådjurstäta delarna av Sverige.

  80. Per Bengtsson says:

    Jodå, det finns mediciner och procedurer mot blåsmasken. Hundraprocentigt effektiva är de däremot inte. Det är inte heller antibiotika alltid hjälper mot borrelia, och tbe finns det i dagsläget inga läkemedel mot (däremot kan man vaccinera sig). Enstaka dödsfall på grund av de två sjukdommarna förekommer, men mångfaldigt fler drabbas av allvarliga och livslånga komplikationer pga dessa sjukdommar än av dvargbandmasken.

    Självklart skulle inte dessa sjukdomar försvinna om rådjuren försvann. Minska skulle de däremot. Som jag skrev är det tvivellöst så att ju fler rådjur, desto fler fästingar, och desto större risk att drabbas av fästingburna sjukdomar. Likaså är rävförekomsten tydligt korrelerad med antalet fall av TBE, så där skjuter ni två rävar med ett skott vad det gäller folkhälsan iallafall (så länge det inte leder till en större rådjurspopulation). Om du inte kände till detta får jag ta tillbaka att jag tyckte det var konstigt att du/SJF inte argumenterat för minskade rådjurstammar. Det man inte vet har man varken ont av eller kan kämpa för att förhindra.

  81. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, visserligen bär rådjurs fästingar men på vilket sätt en reduktion av stammen skulle bidra till att fästingarna försvinner har jag svårt att förstå. Älgar, sorkar, tjädrar, rävar, vargar, lodjur, hjortar och hundar och katter bär alla på fästingar. Ska vi skjuta bort dem också? När jag arbetade i Skottland som yrkesjägare fick jag se bilder på en tjäderkyckling som bar på 100 fästingar! Dessutom finns det bot mot borelia och vaccin mot TBE. Det finns inte för blåsmasksjuka såvitt jag förstått.
    Desutom är inte sjukdomen i sig det allvarliga med masken, det är hotet mot vårt sätt att nyttja naturen. Sjukdomen kan vi undvika genom att sluta stoppa bär i munnen, tvätta händerna och sluta krama våra hundar.

  82. Per Bengtsson says:

    Gunnar: Blir det inte lite märkligt att i ena andetaget argumentara att lodjuren hotar att minska antalet rådjur, och i andra vara djupt oroad för dvärgbandmasken? Hur tänker jag nu? Jo, cirka 100 000 människor drabbas årligen av de två mycket allvarliga sjukdomarna Borrelia och TBE i Sverige, det vill säga drygt 11 000 per miljon invånare. Samtidigt konstateras årligen i genomsnitt tio fall av blåsmask per miljon invånare i de mest infekterade områdena i centraleuropa. All heder åt SJF för att de ser dvärgbandmasken som ett stort problem som ni vill bidra till att lösa. Men med tanke på att fästingdensiteten är starkt korrelerad till storleken på rådjursstammen, och tusenfalt många fler människor drabbas av fästingburna sjukdomar, så undrar jag varför inte detta problem väcker samma engagemang för folkhälsan? Varför går ni jägare inte man ur huse i det fallet, med syfte att reducera rådjursstammen? Jag kan inte hjälpa det, men uttrycket sila mygg och svälja kameler klingar högt i mina öron.

  83. Mats S Johansson says:

    Kerstin Fredin.
    Jag kan heller inte hitta något stöd för att förhindra jakt på en art för ett ändamål som t ex att få kunskap om spridning av smittor som kan vara farliga för människor och/eller andra djur. Det betyder väl att vi två är eniga om att representanten för SNF var helt ute och seglade. Tack för det klargörandet.

    Varför envisas du med att lägga till orden ”som företeelse” så fort du nämner jakt? Är det inte lika bra att du erkänner att SNF, som SRF, motsätter sig att människans jakt inklusive predatorkontroll ska vara en naturlig en del av viltförvaltningen. Jag personligen skulle t.o.m vilja sträcka mig till att påstå att den idag är nödvändig p.g.a den obalans vi orsakar i naturen genom jord- och skogsbruk eller genom att bara leva som vi gör. Och det utan att ens ha tagit i en bössa. Det kan väl ändå inte vara så att ni tror att vi bara ska tiga och ta emot nu och sedan ändå stå beredda att rycka in när ”de naturliga variationerna i populationerna” blir för dyra t.o.m för er? Den förste att stå på knä och be om hjälp kommer att vara Calle f när han inte törs köra bil längre p.g.a nästa älgexplosion.
    Till sist en fråga angående vad som är naturligt eller inte när det gäller människans s.k.konkurans med rovdjuren. Har inte predatorer i alla tider konkurerat sinsemellan? Vad gör en varg med ett lodjur om det inte hinner upp i trädet? Vad gör lodjur och vargar med en räv om de får tag i den?
    Jag erkänner att vi människor har utvecklat väldigt effektiva metoder för prdatorkontroll, men å andra sidan har vi också förutsättningar att planera för framtiden och inse konsekvenserna av vad vi gör.

  84. Göteborgaren says:

    Svante Sandgren, skall inte bevarandeorganisationer också tåla granskning, kritik mm? Eller inbillar du dig att dessa alltid gör och har rätt?

  85. Fjollträsk says:

    För övrigt är det ett otyg när företrädare för intresseföreningar i insändare inte anger att de är det, utan vill förefalla vara ”concerned citizen”, d v s en ur allmänheten. Kerstin F, för att göra din organisation något mer seriös, kan du inte lära dem att de alltid skall ”hissa sjörövarflaggan” i insändare och skriva att är representanter för SRF?

  86. albert fridborg says:

    9§ Hundar som är lämpade för och individer som har anpassat sig till ständig utomhusvistelse,får hållas utomhus dygnet runt och året om.
    Om det var någon som inte hadde koll på lagstiftningen.
    Svante Var har mördare,urskiljningslös,hets och korkade lantisar med skaklig kritik och göra?
    Hur kommer det sig att man inte klagar på ex jämtland där 60 lodjur sköts ifjol och 60 skjuts i år.
    Varför är det natur vård och jaga räv tillförmån för fjällräven, när det är egoism
    och gynna fältvilt?

  87. Calle Seleborg says:

    I höstas var det en stor konferens i Frankrike om rävens dvärgbandmask. http://www.echino.eu/english/?page_id=10 Några intressanta detaljer därifrån. Multilocularis (Rävens dvärgbandmask) är på stark frammarch i Europa. En orsak är att rävpopulationerna ökar även i stadsmiljö. Man konstaterade att en bidragande orsak till denna ökning var bekämpandet av rabies genom vaccinerat bete som spreds. Vi ska komma ihåg att det konstateras 1000 ggr fler som insjuknar i blåsbandsjuka än av rabies i Europa. Rävens dvärgbandmask har en relativt kort livsläng < 6 månader. För att inte smittan ska få fäste och kunna bibehållas är det därför av vikt att rävpopulationen hålls gles.
    Därför borde, ur folkhälsosynpunkt, jakttiden på räv slopas.
    Kom också ihåg att den effektivaste spridaren av dvärgbandmaskar, vargen, är det ingen som bryr sig om.
    I äldre tider tilläts inte hundar att vistas inomhus. De betraktades som orena. I Karelen fanns det vatten för att tvätta sig med när man kom in och fotbeklädnader lämnades utomhus.

  88. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, jag ger dig rätt i att han inte skriver i SRfs namn. Men eftersom han tidigare representerat er i rovdjursgruppen ser jag en tydlig koppling. Men ok, det var fel av mig att koppla det direkt till SRF. Så jag frågar dig istället om SRF har samma grundsyn som skribenten? Att jägarna inte skall förvalta viltstammarna, de sköter det bäst själva!

  89. Kerstin Fredin says:

    Gunnar! Finns det någon anledning varför mitt svar till dig ang inlägget i NWT inte har lagt upp?

  90. Gunnar Glöersen says:

    Calle f, självklart kan man inte skörda mer än överskottet, det är liksaom jaktens hela idé. Men uppenbarligen menar SRFs representant något helt annat eftersom han kritiserar SJF. Vad han vill ha sagt är att naturensköter sig bäst självt utan vår inblandning. Det borde vara något för dig att protestera mot eftersom det skulle leda till massor med älgolyckor i trafiken, ditt favorit ämne. SRFaren vill att lodjuren skall äta upp rådjuren och sen själva minska pga brist på mat. Ont om både lodjur och rådjur. Jag tycker att det är korkat!

  91. Calle f says:

    Vad jag kan se så har skribenten från SRF på NWT helt samma syn som SJF på jakten, men den skiljer sig tydligen från den GG har.

    Så här står det på SJFs hemsida: ”Jakt är ett sätt att uthålligt skörda ett överskott som naturen ger. En betydelsefull del av jaktskickligheten är att nyttja den resursen klokt och inte ta ut mer än naturen producerar. ”

  92. Kerstin Fredin says:

    Mats S Johansson! Jag kan då inte hitta något tyder på ett motstånd mot jakt som företeelse, däremot ställer man vissa krav på att det skjutna viltet normalt ska tas omhand på ett eller annat sätt.

    Jag kan inte hitta något som helst stöd för att förhindra jakt på en art för ett ändamål som t ex att få kunskap om spridning av smittor som kan vara farliga för människor och/eller andra djur. Även när det gäller invasiva arter som t ex mink, så accepterar SNF jakt.

  93. Kerstin Fredin says:

    Jan Bratt! Om det inte hade lagstiftats om t ex omvårdnad om hundar, så är jag övertygad om att det även idag skulle gå ensamma hundar i hundgårdar dygnet runt, eller förekomma andra avarter som nu är förbjudna.

    Nu har jag – och säkert inte heller djurrättsorganisationerna – något emot att hundarna lever sina liv i hundgårdar, under förutsättning att de har sällskap av andra hundar, och får den vård och motion de behöver. Varma lägenheter kan f ö vara en ren plåga för vissa raser, eftersom de inte är skapta för en sådan miljö.

    Sedan tror jag som du själv, att tanken ”det som vi mår bra av är bra för våra hundar”, kan har bidragit till rent idiotiska regler – inte bara för hundar – utan även för andra djur.

    Inte ens under skabbperioden var räven i farozonen för att utrotas, så någon anledning till inskränkningar i jakten fanns ju aldrig. När även vargen som art i Sverige har uppnått en status av långsiktigt livskraftig – eventuellt tillsammans med stammarna i Norge, Finland och Ryska Karelen – så kommer även de att få jagas. Men visst kommer det alltid att finnas dom som ogillar jakten som företeelse, och dom kommer alltid att finnas med i bakgrunden som en påminnelse till oss andra att sköta jakten på ett etiskt och så långt möjligt, oklanderligt sätt.

  94. Kerstin Fredin says:

    Björn ”Bjärven” Isaksson! Det finns nog många medlemmar – i alla föreningar – som har sina personliga uppfattningar om sina förtroendevalda. Det finns säkerligen en del även inom SRF som har synpunkter på mig och att jag försvarar jakt som företeelse.

    Nu sitter jag där jag sitter eftersom medlemmarna har valt in mig i styrelsen trots att jag aldrig förnekat att jag själv jagar. Det tyder jag ändå som att de flesta också ser jakten som företeelse som något de accepterar, men därmed inte sagt att medlemmarna – inklusive jag själv – inte ifrågasätter vissa former av den.

  95. Kerstin Fredin says:

    Men snälla Gunnar! Skribenten är medlem i SRF och uttalar en personlig åsikt, precis som medlemmar i SJF – och även representanter för de olika distrikten – uttrycker åsikter som inte alltid överensstämmer med förbundets.

    Det skulle aldrig falla mig in att tolka dessa åsiktsyttringar som något som SJF som förbund alltid ställer sig bakom. Däremot är det ett sätt att skapa debatt kring sin sak, och kanske så småningom få igenom en förändring i förbundets/föreningens policy.

    Tills medlemmarna beslutar om något annat, så är SRF inte emot jakt generellt. Hur du sedan tolkar detta, får bli din ”huvudvärk”, men att gå ut och påstå att SRF som förening är emot jakt som företeelse, är ren lögn.

  96. Svante Sandgren says:

    Naturskyddsorganisationer som WWF och SNF har till uppgift att granska bl.a. industrins, skogsbrukets, kommuners och brukarorganisationers påverkan på miljön. Det är en stor, svår och grannlaga uppgift som utförs utan egen vinning till allas vårt bästa.
    SNF och WWF skall vara en nagel i ögat på alla aktörer i naturen och på marknadskrafterna i stort, det är deras främsta och självklara uppgift.
    Och visst är det jobbigt att bli kritiserad och få den egna verksamheten ifrågasatt, det märks inte minst på blogginläggen här. Snarstucket och harmset kallas ledningen i SNF för ”jakthatare” och ”extremister”, bara för att man haft mage att kritiserara jakt på hotade däggdjursarter som lo och varg.
    Jägareförbundet kritiserar ju ibland skogsbruket för okänsliga avverkningsmetoder. Jag har aldrig sett att SCA och Sveaskog kallar Jägarförbundet för ”skogsindustrihatare” och ”fanatiker” för det. Man får vara försiktig med orden.
    Man måste, som naturbrukare, tåla att bli granskad utan att stegra sej i harm. Och man måste kunna ta till sej kritik, föra en saklig diskussion och granska sina egna motiv och sin verksamhet..
    Om ni läser SNF:s policydokument om jakt kan ni läsa att jakt betraktas som ett klokt tillvaratagande av naturens resurser om den sker på ett etiskt försvarsbart sätt och bedrivs ekologiskt hållbart. Vem kan inte hålla med om det?
    Vad man ifrågasätter är urskiljningslös predatorförföljelse för att därmed selektivt gynna andra jaktbara, matnyttiga arter.
    Den svårsmälta sanningen är väl att SNF, som naturvårdsorganisation, värnar en naturlig fauna medan SJF, som brukarorganisation, bedriver en slags jaktanpassad parkförvaltning där matnyttiga, jaktbara djur gynnas på andra arters bekostnad.
    Visst, man kan tycka att det ligger en brukar- och försörjningslogik i den hållningen, men det är, trots allt, en viltvård som är väldigt ”brukarvänlig och konsumtionsvänlig” och alltför selektiv för att vara till skydd av naturliga ekosystem.
    Som både mångårig jägare, skogsägare och medlem i SNF inser jag att naturvårdsorganisationer måste vara kritiska och provokativa, annars gör de helt enkelt inte sitt jobb.
    Just nu granskar SNF skogsbrukets framfart i våra skogar och skogscertifieringen, belyser handeln med jättreäkor från sydostasien, dioxiner i mat, östersjöfrågan m.m. Viktiga miljöfrågor som varje jägare i hög grad borde stödja och engagera sej i. Lägg ner det snarstuckna krypskyttet, hjälp istället till att mer aktivt driva skogsbrukets miljöfrågor. Skogen är ju den arena vi jägare är helt beroende av.
    Varje jägare skall självklart var med i SNF och stödja arbetet för miljön, inte minst för skogens och faunans skull.

  97. Jan Bratt says:

    K.F
    Jag vill inte berömma djurrättsorganisationerna för dagens hundhållning.
    Den är ett resultat av vår höga standard och allas förändrade syn på djur, en duktig hund kan också betinga ett mycket högt värde rent ekonomiskt, vi har det bättre och våra hundar likaså, tycker vi. Men är detta bättre för hunden?
    Större delen av de hundar som finns i landet vistas på ställen som kanske inte är avsedda för ett rovdjur som hunden är, centraluppvärmda lägenheter och bostadshus i stadsmiljö är kanske inte så lämpligt. Vi har inte sett slutresultatet än. Vi som har jakthundar ger åtminstone hundarna chansen att lite av deras naturliga instinkter får komma fram.
    Det är svåra frågor när det gäller hundar, kanske vissa lagar som reglerar vår hundhållning är ett resultat av ett tänkesätt som ”det som vi mår bra av är bra för vår hund”.

    I många år har vi nu jagat både björn och lodjur för att inte tala om räven som alltid jagats, Till och med när bara en spillra återstod efter skabbens härjning så fredades aldrig räven, detta utan protester och med för arterna nu ett bra resultat.
    Det vi sett sedan vargjakten påbörjades, ja, något före faktiskt, saknar motstycke i modern tid, man märker att kampanjerna utkristalliserat sig till en våldsam jaktfientlighet som man aldrig sett tidigare. Möjligen är detta ett resultat av förändringar på viktiga poster i vissa organisationer eller kanske de nya aktivisternas sätt att uttrycka sig, jag är inte helt säker.

  98. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, i dagens NWT skriver en av de era (SRF) att jakt endast skall ske på det överskott som eventuellt blir över när rovdjuren har tagit sitt! Rovdjursstammarna skall uppenbarligen inte regleras enligt honom. Är det er officiella linje eller är det också ”hans personliga” åsikt?
    Innebär det i sin tur att vi inte skall begränsa älgstammen eller vildsvinsstammen?

    För mig som markägare och jägare är det synsättet direkt jaktfientligt!

  99. Björn Isaksson, tidigare Bjärven. says:

    Jamen snälla Kerstin!
    ”SNF är f ö inte en förening som har jaktmotstånd på agendan”
    Om deras förespråkare, Mikael Karlsson och distriktsordföranden i Jönköping yttrar sig så hatiskt om jakt och jägare som dom gör är det omöjligt dra någon annan slutsats!
    Eller tror du att dom bara framför sin egen uppfattning?
    På dom positionerna företräder dom föreningen i debatten, precis som du företräder SRF och Gunnar SJF.
    Jag har min personliga uppfattning om MK, och det kan jag ha eftersom jag inte är förtoendevald: Han siktar på en politisk karriär.

  100. Fredrik says:

    Det känns som om vi nu har läge att medialt slakta SNF, dom har själv peggat upp för det.
    Om SJF och SVA gör gemensam sak och går ut i media och fördömmer deras uttalanden om rävjakten och dvärgbandmasken, så bör inte SNF kunna hämta sig för lång tid framöver.

  101. Fredrik says:

    Kerstin återigen,

    Skulle inte SNF ha jaktmostånd på sin agenda?

    gå in på deras hemsida och läs vad dom skriver om jakt på de stora rovdjuren och förklara sedan hur det inte kan vara ett jaktmostånd.

    Om man skriver så på sin hemsida (som är föreningens ansikte utåt), så HAR man jaktmotstånd på sin agenda.

    Hur var det med halvsanningarna?

  102. Fredrik says:

    Kerstin,

    Du skriver följande:
    ”Jag skulle tro att protesterna då mot att t ex inte få använda saxar, var lika stora som de idag är när det gäller t ex jakt med fälla (vad det nu är för jakt)…”

    Vad menar du med det?
    Jag skulle tro att den genomsnittlige fångstmannen lägger ner betydligt mer tid på sin jaktutövning än vad du gör, har betydligt större kunskaper om de djurarter han/hon jagar än vad du har och orsakar sina byten betydligt mindre stress och skador än vad du gör.

  103. Kerstin Fredin says:

    Gunnar! Jag försvarar inte vad vissa företrädare för SNF uttrycker, men jag ser samtidigt ingen logik i att hetsa upp sig över något som aldrig kommer att förverkligas. Möjligen kan SNF i Jönköpings agerande plockas upp som ett argument emot SNF som förening i ordkriget kring helt andra sakfrågor.

    Det är just det här sättet att argumentera som jag själv ogillar starkt, och som jag försöker motarbeta, dvs jag ogillar när en hel grupp får bära skuld för vad enskilda individer gör.

    Möjligen är jag naiv, men jag kan inte låta bli att jämför detta med politiker, som istället för att göra något de kan framhålla med stolthet, kastar skit på motståndarna för att åtminstone få dom att framstå i en sämre dager. Jag ser verkligen inte hur det någonsin kan leda framåt – gör du?

  104. Kerstin Fredin says:

    Gunnar och Micke! Ni skulle kanske börja med att fråga alla oss som betalar till Viltvårdfonden, om vi är villiga att bistå med pengar (ca 2:50/person) för att skydda t ex den vitryggade hackspetten, innan frågan skickas vidare till politikerna. Sedan kan ni diskutera vem som ska ha ansvaret för just den delen av viltvården.

    SNF är f ö inte en förening som har jaktmotstånd på agendan, men även jag kan förstå att det kan verka så på vissa av deras talesmän.

  105. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, de personer som jag skrivit om är företrädare för SNF. Tyvärr börjar det bli ett jaktfientligt mönster i deras uttalanden. Jag förstår inte varför du som representerar en annan förening måste försvara dem. Låt Mikael Karlsson uttala sig om dvärgbandmasken istället. Det vore roligt att höra honom framföra tacksamhet för det arbete som jägarkåren nu gör i syfte att kartlägga masken.

  106. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!
    Jag vet inte vad det är för uppfattning du har av mig (även om jag kan gissa), men jag har definitivt inget emot att rävar skjuts och skickas in till SVA för undersökning. Jag ringde själv för någon vecka sedan och undrande om de behövde fler rävar från Uppland, men de hade tillräckligt för tillfället sa dom.

    Vad jag försöker göra är att undvika att döma ut en hel grupp efter vad ett fåtal gör.

    Mig veterligen har SNF inget i sina stadgar som tyder på att de vill gå in för att motarbeta jägarna eller att de är motståndare till jakt som företeelse. Däremot har man under alla tider tittat på det etiska med jakten, och som jag skrev till Jan Bratt, varit delaktiga i att en del klart oetiska delar av jakten nu är förbjudna. Tycker du att det har varit bra eller dåligt?

    Jag är ganska säker på att de flesta av oss som själva är ute i naturen och plockar bär och svamp, eller har en egen täppa där vi odlar våra grönsaker, också tar maskförekomsten på största allvar. Kanske vore det bra om du och andra påtalade det viktiga kring avmaskning av hundar och katter, när man tar dom med till andra ändar av landet, istället för att reta upp dig på en liten grupp som kommer med krav som aldrig någonsin kommer att få något gehör från allmänhet eller politiker.

  107. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, var har jag sagt att inte SJF skulle vara berett att arbetat även för fåglar? Vad jag skriver är att det inte är rimligt att jägarkåren skall vara de enda som finansierar t ex vitryggsprojekt genom riktade avgifter. Speciellt absurt blir det när pengarna går till föreningar som aktivt motarbetar jägarnas intressen.

    Dessutom verkar det dölja sig ett stöd för SNF i Jönköpings uttalanden. Om du menar allvar med att du är jägare och om du ser dvärgbandmasken som ett hot borde du istället utan att blinka ta avstånd från deras uttalande, men nej!

    Jag börjar bli riktigt förbannad på alla varghatare och vargkramare som försöker göra den här frågan till en fråga för eller emot varg. Fattar ni inte allvaret? Hela vårt sätt att förhålla oss till naturen är på väg att äventyras!

  108. Gunnar Glöersen says:

    Micke, det är regeringen som förvaltar viltvårdsfonden. Men jag delar din syn att det finns anledning att ta upp frågan med regeringen om det är rimligt att jägare finansierar jaktmotståndare!

  109. Micke says:

    För första gången på 20 år är jag mycket orolig för jaktens framtid i Sverige. Mikael Karlsson har sedan vargjakten startade förra året blivit an självutnämnd jaktpolis. Han anmäler det ena och det andra till EU och använder sig samtidigt av en mycket medveten retorik i media för att få allmänheten med sig. Han säger till exempel att vi går ut och dödar lodjur under jakten ett flertal gånger under senaste debatten i TV på ett sätt skildrar oss som kallblodiga mördare. Beskatta, fälla eller jaga är ord som han inte använder sig av alls helt medvetet. Storstadsborna som inte vet vad jakten betyder för oss på glesbygden får ju en helt fel uppfattning om vad jakt är! Mikael K framstår jakten och dess utövare som något primitivt som utövas av primitiva människor som inte hör hemma i ett modernt samhälle. Varför tvingas jag att betala pengar till Naturskyddsföreningen? Jag vill inte lägga en enda krona på en organisation som gräver min egen grav! Är det inte förbundet som förvaltar viltvårdsfonden? Om inte, varför ska förbundet då propagera för den nämnda fonden? Kan vi inte kräva att fonden ska vara till för att främja jakten i vårt samhälle och inte tvärt om? Naturskyddsföreningen får väl skaffa en egen fond och gräva ur??

  110. Peter S. says:

    Kerstin F: Kul att se din kommentar i detta blogg inlägg, där du vill diskutera med Gunnar G. om vem som får vad av pengar och fonder till olika organisationer! Skall jag ta ditt inlägg som att du stödjer din ”SNF vän” i Jönköping att jägarna inte skall skjuta rävar för att bilda sig en uppfattning av dvärjbandsmaskens spridning i jönköpingslän? Om nu detta är fallet så tycker jag att du i fortsättningen håller dig till med dina blogg inlägg i SNF hemsida!

  111. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!
    Om nu Mikael Karlsson gör fel, så är väl det ingen ursäkt för att andra ska göra samma eller liknande fel.

    Vad jag ogillar i debatten – från bägge håll – är när man stödjer uppfattningar som inte överensstämmer med verkligheten, bara för att det ”passar” bra för ens egna mål.

    Du vet ju att jag kämpar på mitt håll kring detta, eftersom jag tycker det är fel att framföra något som bara är halvsanningar. Ska man debattera utifrån fakta, då tycker jag man i ärlighetens namn också ska föra fram och kunna erkänna de fakta som finns, och inte undanhålla sådant som inte just då ”passar”.

    F ö har jag fått uppfattningen att åtminstone SJF mer och mer vill profilera sig som en förening som just står för naturen och vården av densamma. Kanske bra att då specificera vilka av naturens invånare, och vilken naturvård man är intresserad av, om nu inte de nämnda fåglarna ingår.

    Ansvaret för naturen och dess innevånare, ligger f ö på oss alla – sedan är det väl alltid så att vissa tar på sig en större eller mindre del av detta ansvar.

  112. Kerstin Fredin says:

    Jan Bratt m fl!

    Naturskyddsföreningen har varit delaktiga i att vissa jaktformer har förbjudits även tidigare, och som idag även jägare tycker är oetiska. Jag skulle tro att protesterna då mot att t ex inte få använda saxar, var lika stora som de idag är när det gäller t ex jakt med fälla (vad det nu är för jakt).

    Djurrättsrörelserna har varit delaktiga i att jakthundar nu får leva ett liv som familjemedlemmar, istället för att gå ensamma dygnet runt i en liten hundgård – för att inte ”jakten” i dom ska förstöras. Är det någon jägare som idag kan säga att det var fel?

    Därmed inte sagt att allt Naturskyddsföreningen och djurrättsrörelser gör och säger alltid är rätt om man ser till det stora hela, men var försiktig med att fördöma det dom säger enbart för att deras namn finns med. Om några årtionden kanske även jägarkåren ser på saken på ett helt annat sätt än i dag. Det skulle så att säga, inte bli första gången.

    När det gäller jakt på räv under lovlig tid, för att få fram mer fakta kring den eventuella spridningen av rävens dvärgbandmask, så ser jag personligen inget problem med det så länge jakten utförs på ett sätt som följer lagen, dvs djuret som jagas inte utsätts för onödigt lidande. Har f ö svårt tänka mig att allmänheten skulle opponera sig emot att man gör allt för att försöka få fram fakta kring dvärgbandmasken.

  113. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, frågan är om det är jägarkåren som skall betala all viltvård i det här landet? MK säger ju själv i en debattartikel att betalningsviljan enbart för rovdjur är 20 miljarder, även om han tycks ha ändrat siffran i efterhand till ungeför hälften. På vilket sätt bidrar t ex SNF med sin höga svansföring till rovdjursforskning. Så vitt jag vet, inte alls. T o m SRF med en bråkdel av medlemsantalet bidrar.
    Så förklara gärna på vilket sätt en jägare har större ansvar för vitryggig hackspett än en SNFare?

  114. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!
    Det förekommer en massa skrönor om att naturvårdsorganisationer utanför jägarkåren, får en massa pengar från den fond som jägarnas jaktkortsavgift går till. Här skriver du att ”jägarna är med och finansierar SNFs verksamhet”, och visst är det så, men då inom ett par MYCKET SPECIFIKA områden, dvs pilgrimsfalk, vitryggad hackspett och havsörn. Varför inte nämna även detta i ditt svar till Micke?

    Det här rör väl i högsta grad viltvård, och hade Jägareförbunden engagerat sig även utanför de rent jaktbara viltet, så hade säkert SJF kunnat ta del även av dessa pengar.

  115. Fredrik-AC says:

    Är det inte slagläge för någon vass debattör nu. Läser i Jaktjournalen att protesterande från SNF försökt stoppa rävjakten som utförs för att kartlägga spridningen på bandmasken. Det borde ju faktiskt gå att snabbt samla en grupp för en debattartikel i en rikstidning. Tror faktiskt väldigt många inser risken med mask och att då offra ett 10-tal rävar känns som en lätt börda. SNF har ju annars enkelt att ta poäng med jakt på lo och varg då de flesta inte förstår vad det handlar om. Att arrendet sjunker eller jakten uteblir struntar de flesta i och SNF kan få igen sin synpunkter. Men i fallet mask tror jag SNF begår ett klavertramp. All vill ha kvar den naturromantiska bilden av nyplockade bär som barnen får äta. I mitt tycke borde det gå att visa hur extremistiskt SNF arbetar då man inte ens får skjuta räv för att stoppa en spridning på en dödlig mask. Visa på hur en så lite organisation fått obegripligt stor plats i debatten och nu till och med hellre vill ofra bär och svamp till förmån för räv.

  116. Jan Bratt says:

    Man ser ganska lätt vartåt det bär. Genom att försöka bilda opinion mot jaktform efter jaktform hoppas man att helt få bort jakten. Visserligen hävdas att man inte är emot jakt men dessa falska profeter ljuger oberörda allmänheten rätt i ansiktet. Man spelar på känslorna hos en alltmer urbaniserad befolkning som man vet inte orkar ta reda på vad som är sant eller inte.
    Ett framgångsrikt recept från naturens profeter är att gärna prata om att det vilda ägs av allmänheten vilket får jägare och markägare att framstå som om de står utanför begreppet allmänhet.
    Det kommer snart varje dag nya påhopp på jägarna och det senaste är Uno Björkmans målande beskrivning om den oetiska klappjakten på räv.
    Tyvärr nämner inte Björkman hur många klappjakter han medverkat i.
    Man kan misstänka att det som nu sker är en väl utarbetad strategi för att nå hägrande mål som innebär en helt obefintlig plats för en jägare i vår natur.

  117. Gunnar Glöersen says:

    Micke, förbundet betalar inte en krona till SNF!!! Det du syftar på är att regeringen ger dem pengar från viltvårdsfonden. Så du har rätt i att jägarna är med och finansierar deras verksamhet, men givetvis inte via våra medlemspengar.

  118. Mats S Johansson says:

    Fredrik-AC.
    Sa inte Carlgren att han inte skulle lyssna på extremisterna? Det här blir en intressant test på var han drar gränsen för extremism.

  119. Micke says:

    Vad jag förstår så får naturskyddsföreningen ca en halv miljon kronor av förbundet varje år? Vi sponsrar alltså Mikael Karlsson i hans extremt naturdiktatoriska beteende.

  120. Bo Hägglund says:

    Dax för SNF att göra namnbyte då dom verkar tappat sin grundsyn och blivit populistiskt(inte sett deras namn nämnas i annat än i vargfrågor), har dom skrivit om stadgarna eller är det några ledande som behöver uppmärksamhet?

  121. Gunnar Glöersen says:

    Fredrik-AC, du har en poäng. Men det man vinner i den ena ändan tenderar man att förlora i den andra.

  122. Fredrik-AC says:

    Men om inte MK agerar som idag skulle inte SNF ha en röst i debatten. Genom att provocera och ständigt anklaga så får han ju allt ljus på sig. Skulle tro att han har en strålande karriär framför sig (helt allvarligt menat).

  123. Gunnar Glöersen says:

    Johan, jag hoppas verkligen att SNF inte går under, de behövs. Men det kräver en ny ledning som respekterar även människor.

  124. Johan says:

    Precis liknande tankar jag hade häromdan. Den föreningen har verkligen utvecklats till en jägarhatar förening av gigantiska mått. Måste kännas otroligt trist för de övriga avdelningarna inom SNF för de hör man inget om utan det verkar som allt ”krut” :) läggs på jaktmotstånd i både stort och smått. Men på ett sätt är det kanske till vår fördel att de är så rabiata som de är… De skjuter sej själv i sank vad tiden lider. Frågan är bara hur stor skada de hinner göra mot jakten i Sverige innan de går under.

  125. Mr Marlin says:

    SNF har upphört att vara en samlingspunkt för människor med ett naturintresse, oavsett om man var jägare eller inte.
    Jag kan inte påminna mig om att det var på det här viset förut då jag var medlem, man pratade och umgicks på lika villkor med både jägare, ornitologer och vanliga skogflanörer, och ingen hackade på den andre vad jag minns.
    Nu är SNF en usel extremistorganisation, som mer och mer placerar sig i marginalerna där ingen tar notis om dem längre, pga deras oseriösa hållning.
    MK med sin svans av beundrare har förstört denna, i grunden bra och välbehövliga förening, och förvandlat den till något solkigt och löjeväckande.
    Jag hoppas innerligen att medlemmarna vaknar upp och gör sig av med MK och hans gelikar, så att föreningen får någon trovärdighet tillbaka, om det inte redan är försent..

Kommentering är stängd.