Bajsar räven i skogen?

, ,

Suck. Sitter och går igenom senaste veckans nyhetsrapportering som berör jakt, vilt och skog. Man blir lite trött. Allra tröttast blir jag faktiskt på ett inslag från Sveriges radio angående rävens dvärgbandmask. En reporter har bevisligen satt sig in i hur masken sprids men törs absolut inte ta ordet ”bajsar” i sin mun. Istället upprepar hon ständigt att ”räven går på toaletten”. Ursäkta mig, men när började rävar nyttja vattenklosetter, var finns de och fäller hanrävarna upp ringen när de kissar? Eller de kissar givetvis inte, de ”tisselissar” eller möjligtvis gör de ”nummer1”, antar jag.

Andra exempel från senaste veckans nyheter är ”det sörjande älgstoet”, ”rådjursbarnen som leker”, en ”hjortko” och en ”vargmamma” samt en ”bilpåkörd vildsvinshane” som tydligen lidit svårt, av kyla, när han tvingades ligga i diket i en timme innan eftersöksjägaren anlände.

Vad betyder detta? Jo, journalisterna blir nog faktiskt sämre på biologi men framförallt har ”disneyfieringen” eller förmänskligandet av djur tagit ytterligare ett steg in i våra medier.

Räven bajsar, eller kanske skiter, i skogen. Det är jag helt säker på.

Dela

6 Kommentarer
  1. Johan says:

    Detta är ju för sorgligt. Finns det ingen stolthet inom journalistkåren… Och precis när jag skrev detta kom jag på hur dumt det lät, räcker ju att slå upp vilken kvällsblaska som helst så blir man ju klart och tydligt upplyst hur det står till med den saken.
    Vi får väl be en bön att regeringes införande av lärar legitimationer och krav på ökad kompetens inom lärarkåren på sikt kan öka upp kunskapen om djur, biologi och de korrekta termerna för hjortkor, vildsvinshanar och vargmammor.
    Men samtidigt utan att vara allt för insatt i hur informationsarbetet fungerar hos er på SJF kanske det kan vara dags att titta över de kort- och långsiktiga strategierna för hur ni lyckas, eller kanske misslyckas med att få ut information om djur, natur och jakt till den breda allmänheten både nationellt och lokalt för att styra opinionen vår väg så att säga. Jag är på inget sätt expert inom PR-branschen men om man ställer sej frågorna VARFÖR lyckas våra meningsmotståndare få så mycket plats i media för att bilda opinionen åt sitt håll så VARFÖR skulle inte vi lyckas med detta? Och följdfrågan på det blir ju VAD skall vi göra för att bli mer synliga och bättre att få ut vårat budskap? DET borde vara ett långsiktigt mål för förbundet. För hur det än är, utan en ändrad bred opinion kan nog SJF framöver säga tack och adjö till det lilla inflytande ni har i maktens korridorer.

  2. MartinJ1 says:

    Hur många sekunder tog det innan WWF i Gomorron Sverige soffan sa Mamma med barn för att förklara vad en lodjursföryngring är? Under 1 minut iaf!
    Resten låter jag bli att kommentera

  3. MartinJ1 says:

    Kan säga att det börjar med felaktiga fakta redan för de små….
    Skulle köpa en bok om djuren i skogen till lillan där bilden visade om jag minns rätt amerikanska Whitetail och blacktail deer (vet inte om det är de rätta benämningarna) som rådjur respektive kronhjort. Fick bli en annan bildbok om djur på gården som iaf hade rätt bild och text.
    Konstigt att man inte kollar upp fakta innan tryck.

  4. Lars Dahlén says:

    Det är nog så att journalisters biolog kunskaper inte är mer bristfälliga än några andra kunskaper, kan konstatrera att det som skrivs om mitt eget yrkesområde är lika skrämmande okunnigt.

  5. johan says:

    Ja älgstoet hahaha det heter ju älgko för fa… med det var ju i aftonbladet om jag inte minns fel. För nått år sen hade dom en bild på en ståtlig kronhjort i den tidningen med under texten ”skogens konung älgen” man blir ju mörkrädd undra om dom är lika nogranna i vad dom skriver om andra saker eller gissar dom där med?

Kommentering är stängd.