Vargjaktsprotest i SVT

Sveriges television valde i morse att göra ett inslag om att SNF uppmanat till ett upprop mot vargjakten. Personer i alla länder uppmanas att protestera mot vargjakten genom att skicka ett färdigskrivet brev till EU kommissiären.

Vi har aldrig fått så stor feedback för några frågor från  människor i andra länder, säger Mikael Karlsson i inslaget. Inte ens för miljögifter i våra kläder eller för det globala miljöhotet, fortsätter han.

Är det fler än jag som tycker att reportern borde ha frågat om inte tycker att SNF i så fall prioriterar fel frågor? Det finns ju trots allt 250 000 vargar i världen och de ökar. Agerandet förklarar också varför de valde en gråtande björn på annonsen om hotet från skogsbruket. Ren och skär populism.

En annan reflektion är att vi, Jägareförbundet, samlade just exakt 3000  fysiska personer i Falun inför valet 2006, för en bättre rovdjurspolitik. Det imponerar betydligt mer än att samla ihop 3000 knapptryckningar via webben. Men de som åkte buss och bil till Falun var ju ”bara” vanligt folk från Sverige. SNFs röster som kommer från länder som Chile ,Indien, Fiji,och Guatemala, är  väl mycket viktigare än rösten från Orsa, Bograngen eller Ockelbo?

Frågan om den här typen av påverkan tål att diskuteras. Är det verkligen demokrati? Eller är det otillbörlig påtryckning. Jag har en personlig uppfattning i frågan. Men när jag ser att EU beslut, artiklar m.m. refererar till den här typen av massutskick och webbomröstningar inser jag att det bara är att acceptera och börja med samma sak. I förlängningen kan man undra vart de ideella arbetet i föreningar kommer att ta vägen. Jägareförbundet representerar ca 190 000 medlemmar. Ändå beskrivs vi som en liten minoritet. SNF har förresten färre medlemmar än vi.

20 Kommentarer
  1. Gunnar Glöersen says:

    Lena, jag är övertygad om att Carlgren vann röster, inte förlorade dem idag. Han sa att inga föräldrapar fällts! Men att föräldradjur skjutits (två st). Det var alltså helt rätt det han sa.
    Varsam var den också, min medelhastighet under spårningen var 2,68 km/timmen.
    Om du nu tycker att acceptensen redan är hög, hur kommer det sig då att protesterna är så stora i varglänen.
    Att dina hundar ännu inte dödas är bra för dig, men andra är inte lika lyckligt lottade.
    Jägarna är den grupp som har störst kunskap om varg, vi bygger vårt ställningstagande på fakta.

    Valpar som är nyfödda (1-2 veckor gamla, är knappast att betrakta som tama, de har ingen aning om att de är födda i det vilda eller i fångenskap.

  2. Lena says:

    HUR kan Carlgren gå ut i ett pressmeddelande och ljuga svenska folket mitt upp i ansiktet.
    Säger att föräldradjur har inte skjutis….
    Hur kan han säga att det var en varsam jakt…
    Hur kan han säga att svenska folket önskar mera acceptans…och då speciellt på landsbygden..
    Då kan man fundera på varför människor som är boende mitt i ett revir med fåruppfödning, gående ute både vinter o sommar, och helt accepterar vargen.
    Kennelägare bor mitt i reviret, tränar sina hundar lösa i reviret, helt utan problem.

    Det gäller endast rädsla och okunskap för vargen, som gör att jägare hatar dem.
    Sedan ’är det macho att ha ett vargskinn på väggen hemma.

    Revir har tömts på vargar, Alfa-djur har dödats, märkta vargar har dödats, invandrade vargar från Ryssland o Finland har dödats…
    Är det det han kallar för varsam jakt ???
    Carlgren har tidigare lovat att samma antal som dödats, ska planteras in igen.
    I dag säger han att 1 eller 2 vargar ska tas in.
    Valpar ska tas från djurparker, alltså valpar som är mer eller mindre tama.
    Ska dessa sättas ut i det vilda, utan någon kunskap om hur de ska överleva, de kommer att dra sig till bebyggda ställen, där de blir skjutna p g a skyddsjakt !
    Dags att folket vet vad de ska rösta på i nästa val…………..

  3. Bjärven says:

    Rätt Mats W!
    Jag tycker det är bra om det finns tigrar i Indien. Om jag bodde i en liten by i Indien med tigrar strykande runt byn är jag inte säker på att jag skulle tycka det var lika bra.
    Respektera de som drabbas!

  4. mats westerlund says:

    Med all respekt för Adams problem med Kanadagässen men för mig är detta ett jätteklart exempel på NIBY (not in my back yard). Det är lätt att ha en åsikt i en specifik fråga. Exempelvis för eller emot varg. Eller som Adam som säger ”vargen hit eller vargen dit”. För honom är Kanadagåsen ett stort problem. Rovdjurs-vännerna ger blanka fan i Kanadagåsens vara eller inte vara för dom är inte besvärade varken av Kanadagäss eller varg.

    För dom som är drabbade av Kanadagäss, vildsvin, varg, huliganer som slår sönder butiksfönster eller vad det vara månde så är det akuta problemet det som är viktigt.

    Det som drabbar någon annan än en själv är väldigt lätt att bagatellisera.

    Jag efterlyser mer respekt för drabbade personer inte detta evinnerliga hackande på personer med andra åsikter än dom egna.

    Mats Westerlund

  5. Stefan says:

    Undrar bara om hur stort ska släktet canis vara i Scandinavien, vad vore ett bra antal att behålla`?

  6. Gunnar Glöersen says:

    Adam B, det finns en skillnad, du får skjuta gässen årtet runt om de gör skada. Så skjut bara!

  7. Fredrik Byh says:

    Man ser ofta bra kommentarer och artiklar på bloggar och i jaktpress. Det är ju oftast vi jägare som läser dessa tidningar och bloggartiklar. Samtidigt syns en hel del ledare och insändare i morgontidningar och kvällspress som oftast bygger på stor okunskap och är oerhört vilseledande för de som inte känner till ämnet så väl, dvs de som vet varken ”ut eller in”. Dessa människor får inte de välskrivna artiklarna med bra och sunda förklaringar runt vargdebatten från jägarna i tex Svensk Jakt Nyheter och dyligt. Det kanske är dags att bemöta alla dessa artiklar i de tidskrifter som de uppkom i för att bemöta all okunskap, vilket i sig är numer en storstadsdebatt. Det är först då som de som inte förstått problemen kan förstå oss landsbygdsbor, djurhållare och jägare. Dvs att en dam som bor på femte våningen i Uppsala och anser att stadsparken är att vara ute i naturen kan ha svårt att förstå problemen som vi har, om inte jägarna på ett bra sätt bemöter debattartiklar som till största del består av lögner, i rätt media som når den samme.

  8. Adam B says:

    Vargen hit och vargen dit. Det finns faktiskt andra djur! Vad gör jägarförbundet för att kraftfullt minska (i mina ögon allra helst utrota!) kanadagässen? Inplanterades väl i Sverige på 40-talet. Och i dag? Jo, i dag går de på min tomt varenda vår/försommar. De skiter. De skiter mycket. Det är som att ha en inkontinent kennel på tomten. Rejäla korvar. Vargen bereder mig inga problem, kanadagässen gör det.

  9. Gunnar Glöersen says:

    Fredrik, Finland fälldes inte. De fick bara marginalanmärkningar. Därför jagar de fortfarande efter mindre juseringar. Jag har svårt att tro att Sverige ens hamnar i domstol.

  10. Fredrik says:

    Tjena Gunnar !

    Som smålänsk jägare så har jag ju som bekant ingen varg på markerna ännu men följer
    ändå debatten med stort intresse . Började för 10 år sedan att åka på ”riktig” älgjakt uppe i jämtland sedan efter det så är det septemberjakt i värmland som gäller och därmed så har intresset för vargen och vargfrågan kommit.

    Självklart så är jag för jakt på varg och gratulerar er i rovdjurslänen att ni äntligen har fått den också. Men så har vi den andra sidan som vill stoppa jakten och allra helst vill ha upp den i eu-domstolen med den gode MK (nsf) i spetsen. Om jag har förstått det rätt så hände samma sak i Finland och och där blev det även en fällande dom . Men så vitt jag vet så jagar finnarna fortfarande varg , så min fråga är , vid en ev fällande dom i eu-domstolen hur ser förutsättningarna ut för att vi ska få behålla vår jakt på varg.

  11. Uffe B says:

    Mikael Karlsson driver en kampanj..inte en faktagrundad, forskningsförankrad sådan heller.

  12. Gunnar Glöersen says:

    Svante Sandgren, det enda jag vill är att SNFs argument också granskas. Vad vildavästern jakt, högljudda minoriteter, skjutglada jägare, vargarna som fälldes var friska eller man släpper ut 12 000 jägare med blodad tand o s v. har med EU författningen att göra förstår inte jag.

  13. Björn says:

    Man blir inte annat än bedrövad när man ser den här typen av ”nyheter”. Är inte en av journalistikens grundbultar att inte blanda samman fakta och åsikter? Ett vanligt förekommande avskräckande exempel, som även beskrivits av SVT, på den här typen av politisk journalistik är det amerikanska nyhetsnätverket FOX NEWS, och dess förmåga att förvanska fakta och väva in sin egen politiska agenda, för att sedan presentera den som nyheter.

    Att se SVT och övriga medier göra samma sak är ju chockerande, som i exemplet med Mikael Karlssons uttalande gällande att det skjutits sändarförsedda vargar; ”Det är olyckligt eftersom de djuren är viktiga, inte minst för forskningen.” En sökning via Google visar på att MK med dessa ord är citerad på i stor sett varenda större/mindre tidnings nätbilaga. Det är INTE fakta, det är en åsikt. Som dessutom kommer från ordföranden i en intresseorganisation med en mycket tydlig politisk agenda. Således är det inte heller en nyhet! Relevant hade varit att fråga någon forskare, med insikt i vargfrågan, om hurvida dessa skjutna vargar på något sätt är en katastrof för vargforskningen.

    En tröst är att det för tillfället, precis som förra året, verkar som om medierna tappat intresset för vargfrågan efter bara några dagar, och idag får en skjuten varg knappt en plats i notis-menyn. Skönt för alla som varit så arga att få komma ner i normalt blodtryck tills nästa år. Tyvärr verkar dock hatet hållas vid liv på andra platser på nätet, ”Skämmes ta mej faen!”

  14. Svante Sandgren says:

    Din kampanj mot SNF börjar anta paranoida dimensioner. SNF:s protester vänder sej enbart mot den av regeringen beslutade jakten på varg och kritiserar den som olaglig, en fråga som nu också ska prövas av EU. Befinns den olaglig strider den mot EU:s författning och därmed också mot Svensk lag. Detta är en verklighet som också SJF får förhålla sej till och det vore klädsa

  15. Gunnar Glöersen says:

    Micael Hallström, som Daniel skrev härom dagen Vi bestämmer inte när vi vill synas i medie. Dessutom är det inte vår sak att ta debatten om politiken i sig. Den får politikerna ta. Du behöver ine vänta länge till, håll utkick brev til kommissionären kommer inom kort.

  16. Micael Hallström says:

    Hej,
    Håller med dig i din blogg, kan inte förstå hur kan jämföra med tigrar, elefanter och andra utrotningshotade djur. Jag var och lämnade kommentar på snf hemsida om detta. Jag tycker att jägareförbundet skall svara med samma sak och be våra syster föreningar i andra delar av världen att maila kommisionären i EU. Jag saknar jägareförbundet ute i media. Vi måste synas mer i media, tycker våra motståndare får alldeles för mycket plats i media.

  17. Håkan H says:

    Jag är med! Visa var jag skall trycka för att visa att jägarna inte alls är en liten minoritet.

  18. earnie says:

    Gunnar. Trot eller ej men jag håller med dig i större delen av ditt inlägg. Jag kan heller inte förstå varför man intresserar sig för en röst från Fidji? Finns varg på Fidji? En röst, för eller emot vargen, från Sjösveden väger tyngst. Sen i förlängningen en röst i ett europeiskt perpektiv.
    Därför anser jag Rovdjursföreningens upprop är mer relevant. Majoriteten av de som skrivit under kommer från Sverige, därefter Europa, sedan världen i övrigt.
    Den har till idag samlat ihop 27000 namn. Det är faktiskt imponerande.

  19. Anders Åberg says:

    Kan inte SJF göra precis som du skriver och organisera en motsvarande aktion, där vi som inser det nödvändiga med att jaga varg kan skicka vår uppfattning till
    EU-kommisionären.
    3000 i hela världen är ju patetiskt, fattar inte att det alls har något nyhetsvärde, men det borde ju gå att klå med bred marginal enbart här hemma i Svedala.

Kommentering är stängd.