Vargjakt i EU kommissionärens hemland!
Jag fick en fråga i en kommentar till mitt förra inlägg, ”EU kommissionärens märkliga turer”, om hur vargförvaltningen ser ut i Slovienien, Janez Potocniks eget hemland. Eftersom jag inte visste kollade jag upp det. Miljödepartemtet i Slovenien anger att det finns 70-100 vargar och 450-500 björnar i Slovenien. 2010 fick de tillstånd att fälla 12 vargar och 75 björnar på skyddsjakt.
Det mest intressanta är att de tycks ha som mål att stabilisera stammarna på den nivån. ”We want to keep both populations in steady numbers,” säger Mladen Berginc, ansvarig för frågor kring policys för bl a de stora rovdjuren i Slovenien, till Reuters. Det svenska taket sägs ju vara ett problem enligt EU kommissionären. Så kanske det räcker med att ta bort siffran 210 och bara säga stabilisera stammen? Om inte måste väl Potocnik starta en process mot sina egna. ”LYCKA TILL!”, som Uno Hedin i radion brukar säga!
Jag tycker inte det är mer än rätt att lite mera fakta kommer ut om landet Slovenia.
Det snackas om att Janez borde ”sopa rent framför egen dörr”… Varför?
Kan det verkligen vara så att det är personer med låg kunskap/kännedom som härjar i sandlådan och skriker efter att döda vargen.
Kör en beräkning på hur vi i Sverige skulle kunna ha i antal vargar om vi hade samma yta.
Slovenien.1 kontra Sverige.2
1. Yta: 20 273 km² 2. Yta: 449 964 km²
1. Folkmängd: 2 010 347 Befolkningstäthet: 99,8 inv/km²!!! 2. Folkmängd: 9 401 925 Befolkningstäthet: 23 inv/km²
PeltoPekka Nu ska du inte lita allt för mycket på Wikipedia. Det är ett forum som vem som helst kan lägga upp information, även fel information i bland, Visst Wikipedia är bar att ha om man skka kolla fakta om något, då kan man via Wikipedia få vissa rikt linjer, så att man kan lättare dubbelkolla uppgifter mera sakligt, samt vilka referenser som det hänvisas till. Se Wikipedia som ett verktyg… inte som en färdig produkt.
Otroligt vilka bortförklaringar folk hittar på för att försöka dribbla bort det faktum att EU kommisionärens hemland gör precis det som han kritiserar Sverige för.
Rent ut sagt patetiskt.
Per: Vår licensjakt är ju medvetet så liten att det måste till en omfattande skyddsjakt för att hålla stammen på beslutad nivå. Vi pratar inte ”ränta på ränta” beträffande våra jaktformer i Sverige. Naturvårdsverket har också resonerat kring ett maxtak för mortalitet i Sverige. Där ingår bl.a. licensjakt, skyddsjakt, trafik, naturliga orsaker och befarad tjuvjakt. Poängen är att Slovenien skjuter bort ca 15 % av sin stam för att hejda en tillväxt (de har självklart ytterligare mortalitet av de övriga faktorerna). Med övriga frånfälleorsaker ligger de säkert på ca 25 % mortalitet vilket över en tid borde betyda en nolltillväxt. Samtidigt är deras stam mindre än vår.
Jag skulle definitivt föredra att byta 6 % licensjakt + 4 % skyddsjakt mot 15 % skyddsjakt. Många jägare menar ju också att staten ska skyddsjaga vargen istället för att vi som jägare ska ställa upp och göra det åt dem. Debatten var aktuell i december då det skulle skyddsjagas en varg i Homnareviret.
Jag vill inte ens jaga varg personligen. Det är för mig inte alls ett begärligt vilt. Jag vill inte ha den på mina marker (därför var jag ifjol med på jakten ändå, för att dra mitt strå till stacken för att reducera stammen på mina marker) och jag anser mig ha rätten att få bestämma det själv, tillsammans med en majoritet med samma uppfattning (lokala majoriteten ska bestämma!) som delar min mark. Jag accepterar inte att en folkvilja i EU eller för den delen Iran eller Fiji (hej SNF!) ska besluta att vargen ska vara på min mark. Och jag tänker inte lägga mig i om andra vill ha varg eller inte på sin mark. Det är nämligen inte min ensak.
Per Bengtsson, i EU direktivet finns intet som heter licensjakt eller skyddsjakt. Det finns bara fem undantagsbestämmelser. De är inte rangordnade inbördes. Vi har valt det som kallas 16.1e, att skjuta ett begränsat antal individer. Slovenien använder 16.1 b antar jag, som handlar om skydd. Vi tillämpar samma undantag vid skyddsjakt. Men den springande punkten som kommissionären tar upp är taket. I den frågan har det ingen betydelse vilket undantag vi använder. Alltså bryter i så fall även Slovenien mot direktivet.
Sloveniens yta 20 273 km² varav vatten 0,6%
Kroatiens yta 56 542 km² varav vatten 0,01 %
Ungerns yta 93 030 km² varav vatten 0,74 %
Österike yta 83 858 km² varav vatten 1,3 %
Italien räknar vi bort,för dom har inte samma ras som slovenien.
Men där är alla länder som sitter ihop med slovenien. total yta 253703Km2.
Sveriges yta 449 964 km² vatten 8,67 % !! minus 50% pga samerna 224982 km2
Sloveniens vargstam 70-100 vargar (40-60) skyddsjakt 12 djur 2010
Kroatiens vargstamm 230 skyddsjakt på 15% ca 35 djur av stammen 2010/2011
Ungern mindre än 50 djur igen jakt.(har inte hittat nån jakt iaf) 2007
Österike ingen stam alls enligt uppgift (kan finnas strö djur)2007
Vargar totalt allt mellan 300-380
Jakt på vargar totalt år 2010, 42 vargar i dessa områden.
Fortsätt och fyll gärna i hur stor den svenska vargstammen är, och hur många skyddsjakter som gjorts 2010 plus dom 27 på licensjakten.. räkna inte in dem på samisk mark.
Vill gärna veta total antalet!
Göran, du har rätt, visst var det de juridiska förutsättningarna du tog upp (även om du inte kunnat motstå frestelsen att göra andra jämförelser i dina kommentarer). Så vitt jag förstår utifrån ditt inlägg så bedrivs det skyddsjakt med ett maxtak för antal skjutna individer i Slovenien. I Sverige har vi skyddsjakt OCH licensjakt. Det är väl den senare vi debatterar? Vad har skyddsjakten med det hela att göra? Det är licensjakten jag (och jag tror de flesta med mig) motsätter mig, så länge stammen är så liten och sårbar.
Men åh vad less jag blir på argument om hur stort Sverige är och hur få som bor här. Faktum är att vi i Sverige har en naturbefolkning som har en rennäring som alltid prioriteras före rovdjuret vargen och detta med all rätt! I dagarna har även FN kritiserat Sverige för att vi inte i tillräcklig omfattning underlättar för samerna i rovdjurspolitiken (de har som bekant fullt upp med >2000 björnar, >1000 lodjur, >500 järvar, kungsörnar och andra rovdjur inom renbetesområdena).
På återstoden av Sverige har vi sedan bland annat härliga Mälardalen, vidunderliga Varaslätten, gemytliga Gotland och sköna Skåne för vargen att frottera sig på!
Eller så fryser vi stammens tillväxt och backar bandet en bit. Vi har idag fler vargar i Värmland än vad de har i Slovenien. Detta på samma yta. Slovenien har sina boskap. Värmland har boskap, fäbodbruk och löshundsjakt. Livsvillkoren för lokalbefolkningen måste få tolkningsföreträde. Det är de som ska bo där och ingen annan! De har rätt att bestämma över sin närmiljö!
Fallet Slovenien klargör i all sin tydlighet att medlemsländer i EU visst kan reglera sina vargstammar genom jakt (dessutom på en liten population!). Det är detta som i första hand ska uppmärksammas!
Per Bengtsson, du har en poäng. Men det gäller i fråga om de biologiska förutsättningarna. Men när vissa fortsätter att påvisa skillnader mellan t ex Sloveniens antal vargar och Sveriges måste jag påminna om att det finns andra skillnader. Men frågan nu som jag tog upp handlade inte om det, utan de juridiska förutsättningarna för vargjakt. Där gäller exakt samma regler i båda ländena, eftersom vi är med i EU.
Gunnar! Har inte du alltid hävdat att det är både irrelevant och osakligt att jämföra Sverige med andra länder vad det gäller rovdjur/vargar? Gäller inte det längre? Varför är det okej nu helt plötsligt?
Slovenien 20 273 km²
folkmängd 2 010 347
befolkningstäthet 99,8 inv/km²
70-100 vargar
Sverige 449 964 km²
Folkmängd 9 401 925
Befolkningstäthet 23 inv/km²
200 Vargar
Kanske inte så konstigt att dom jagar varg i Slovenien så trång bebott det är där…
Ha god jakt lycka!
Vad är det ni dissekerar? Fakta är att Slovenien har 10 ggr tätare med vargar och det bor 4,3 gånger fler innevånare/km2 än i Sverige! Spelar ingen roll hur mycket dom väger eller vilken underart de tillhör. Halvera antalet och dubbla vikten på de slovenska vargarna i så fall så ser ni att det fortfarande skulle finnas 5 ggr fler varg i Slovenien och nu riktiga monstervargar…..
Frågan Gunnar ifrågasatte var kommissionärens trovärdighet, det är väl det vi här skall kommentera.
Äshdå, Sloveniens vargar hör nog till samma underart som vår varg, vilket antagligen var frågan. Dock är de mindre till storleken såsom Gunnar påpekade.
Gunnar & Stefan
Jovisst indelas vargen i underarter men nominal arten C lupus lupus är den som finns både i Ryssland och Skandinavien. Canis lupus är enligt IUCN klassifiserad som ”least concern” dvs den är i samma hotkategori som tex människan. Detta enligt Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Subspecies_of_Canis_lupus
Att en ickehotad art skyddas framom en annan ickehotad art är nog enbart en fråga om lokala värderingar.
Bevarandesidan har ju jämt hävdat att man har fler vargar i andra länder och naturligtvis är ju fem myror alltid fler än fyra elefanter.
Stefan, jag tror inte att man delar in dem i underarter. Däremot skiljer de sig kraftigt åt vad gäller storlek och vikt. Individer av en art blir större ju längre norrut man kommer (Bergmans lag). Det innebär att det inte vore klokt att flytta varg från syduropa till Sverige. De skulle helt enkelt få svårt att överleva här. Speceillt i områden där födan nästan uteslutande utgörs av älg.
Hej Gunnar!
En liten fråga om Sloveniens vargar…
Jag antar att det inte rör sig om Canis Lupus Lupus där, Vilken underart är det?
Jag ser i bland komentarer i debatter om vargar.. det dras tyvärr alldeles för mycket över en kant när det gäller just Vargarna.. Speciellt när det talas om hela europa och ryssland och så vidare.. Utan urskiljning.. Om jag inte är fel underettad så den vargen som finns i Ryssland och sebirien är Canis Lupus comunis.. Och den ser inte ens lika dan ut när det gäller skelett former och storlek, samt att den har ett helt annat temprament.. ändå så dras den i hop med den svenska vargen.. Det skulle vara kul med lite mera fakta om detta.. om inte annat så för upplyningens skull så att man inte får fel uppfattning om antal och varg. Som du redan vet så står Canis för hund.. och vi drar ju inte den över samma kam som vargarnna :-) tck och lov…
Ha en bra dag..
Stefan
Gunnar, hoppas att någon kommer att påpeka detta för EU kommisionen.
Själv är jag inte med i EU, jag såg vartåt det skulle barka och har aldrig accepterat mitt medlemsskap. ;)
MartinJ1, tyvärr har du rätt!
Mats Ericson, självklart är det skillnad på Sverige och Slovenien. Du räknar upp några saker. Men många glömmer att göra andra relevanta jämförelser. I norra sverige finns 250 000 renar som någon ägar. I Mellansverige där vargarna finns är det glest mellan bytesdjuren, säkert mycket glesare än i Slovenien. Vargreviren är Italien (jämförbart med Slovenien) är reviren 10 000 hektar. Vargarna väger ca 25 kg där och nästan det dubbla här. Men det viktigaste är att de jagar varg och vill balansera stammen. Det är ju det klagan mot Sverige till EU bl a tar upp.
Skillnaden mellan den svenska licensjakten och skyddsjakten är att vargar med värdefulla gener skjuts på skyddsjakt, inte licensjakt.
Bra och jag var egentligen inte orolig för det.
Så 2 vägar att gå? Finnish or Italian way….
Om vi får våra inventeringar i ansiktet dvs att det är kontraproduktivt att utföra dom ur jägarsyn så lär nog intresset att ställa upp på inventeringar framöver mattas och utan dessa kommer jägarsatsningen på vargforskning ställas än mer på sin spets.
För övrigt tror jag att det finns risk att vargkramarna utan att vara medvetna om det förespråkar Italian way…
Två kommentarer till Glöersens inlägg ”Vargjakt i EU kommissionärens hemland” som kanske ändå har ett visst intresse vid en jämförelse mellan Slovenien och Sverige.
1. Sverige har en landyta som är ca 22 ggr större än Slovenien.
Det innebär att Slovenien har en vargtäthet motsvarande ca 3,5 vargar per 1 000 kvkm (räknat på 70 vargar totalt i landet) jämfört med Sveriges 0,49 vargar per 1 000 kvkm (räknat på 220 vargar totalt).
Om vi räknar på den högre siffran för antalet vargar som anges i Slovenien, 100 st, innebär det en täthet på 4,9 vargar per 1 000 kvkm i Slovenien.
2. Det är skillnad på skyddsjakt och licensjakt, eller hur! I sverige har vi, förutom licensjakt, också en icke försumbar skyddsjakt.
T,jansson, Finland bedriver skyddsjakt på varg, men den reglerar stammen och den har lett till att stammen faktiskt sägs minskar. De vann i Eu domstolen på nästan alla punkter. Det var bara en detalj som EU hade synpunkter på. En generell skyddsjakt utan att de hade kunna visa att den hade förebyggande effekt. De gjorde smärre justeringar och jaga som aldrig förr.
Gunnar!
Ja det var väl det jag misstänkte. Det leder till att våra egna politiker måste vinnas och övertygas. Tyvärr innebär det också att först måste vi upplysa allmänheten eller allmänheten måste få egna erfarenheter av vargen. Få politiker vill ta risker att förlora röster på denna fråga. Men nog har Carlgren eroderat Cs väljarbas på landsbygden i strävanden att vinna yngre stadsbors röster.
Gunnar. Eftersom du tog upp Slovenien så tyckte jag att det var på plats med krass statistik som en bas att jämföra.
Rimligen även i Slovenien borde det finnas olika tätheter i olika områden av både varg och befolkning precis som vi har i Sverige. Därmed inte sagt att jag tycker att en hög vargtäthet, som i Värmland eller Dalarna, är en bra eller hållbar lösning.
Enligt mitt sätt att se detta skall vargen tillåtas att etablera sig självt i HELA Sverige, inga undantag, och öka till minst det dubbla. Koncentrationer av varg bör kanske aktivt upplösas. Vi måste bl.a. sluta tassa på tå eller falla till föga för rennäringen.
Sen en stilla undran,Finland blev väl fällda eller fick en tillsägelse från EU.
Dom ändrade sitt jakt sätt till att bedriva skyddsjakt,så nu har de rätt att skjuta runt 20 vargar i finland om jag inte minns fel.
Är det någon som vet hur många vargar som fick fällas i förhållande till vargstammen i Finland före EU blandade sig i?
Mats Persson, för några år sedan var jag på ett seminarium med Italiens ledande vargforskare. Han sa att de har totalförbud mot allt avsiktligt dödande av vargar. Vi sköter det ”The Italian way”. Det vill säga vi följer allt EU säger på pappret men skjuter ändå 20% av stammen varje år, illegalt. Ingen har någonsin fällts för illegal vagjakt. Han sa också att vi italienare har en annan syn på regler än ni i nordeuropa. Ni tror att regler är till för att följas, vi ser dem mer som en viljeinriktning!
Kerstin, jag är fullt medveten om allt du skriver. Men frysning av stammen, var det inte bl a det ni klagade på till EU?
earnie, i Värmland har vi en tätare stam än i Slovenien och nekas att balansera den. Läs även det jag skrivit i andra kommentarer med samma tema.
Jag kan tillägga att man inte baa kan se på vargtäthet om man väljer att jämföra. Kolla vargvikterna, födoslag och födounderlag också. Då kamske du kommer närmare sanningen. I Italien uppger man att vargarna ha revir som är 10 000 hektar. Här är de ofta 100 000 hektar.
Martin J1, nej vi kommer inte att driva processer mot våra jaktkamrater i andra länder. Men vi accepterar heller inte att kommissionen ser mellan fingrarna på sånt som rör andra länder samtidigt som de inleder processer mot oss. Min argumentation handlar alltså om att bredda frågan. Sverige har Europas bästa rovdjursförvaltning. Om inte den godkänns kommer inget annat land heller att kunna uppfylla kraven. Det i sig ställer frågan på sin spets, lönar det sig att inventera och vara saklig. Andra länder kommer bra undan med att påstå att saker är si och så. Ingen kräver bra data. När vi däremot presenterar det används det emot oss.
Kertstin.
Du skriver att dom bedriver skyddsjakt där dom bestämmer vilka individer som ska plockaskas bort,precis så fungerar det i alla länder här uppe.
Men i Sverige har man bättre ordning och reda,där berättar man vilka som inte ska plokas bort och skyddar dom reviren där dom genetiskt viktiga vargarna är.
En problem varg som man ger skyddsjakt på behöver inte vara ett djur som är oviktig genetisk för en stabil genetisk frisk vargstam.
Men hur vet man att 12 djur är så många som är problem individer i slovenien?
Kroatien är på väg in i Eu,där har dom skyddsjakt på 15 % av djuren punkt slut.
Kerstin!
Men kanske är det så att Sveriges geografi och näringsstruktur inte lämpar sig för en fritt levande vargpopulation. Vi vill ju inte ha fritt utbyte med öst p.g.a. smittspridningsrisken. Du vet säkert vad jag avser.
Calle F, självklart finns de skillnaderna. Du som gillar min blogg och följer den dygnet runt vet också att jag skrivit om det flera ggr. Men nu handlar det inte enbart om genetik utan om EUs direktiv. Slovenien är bundna av samma reler som vi och de jagar varg och har som mål att balansera stammen.
T.Jansson, det är sant att Slovenien är ett litet land, något stärre än ärmland. Men vi har idag en större vargtäthet här än i Slovenien, om man kan lita på deras siffror. Det senare är dock tveksamt.
Gunnar!
Så vitt jag förstår är det väl ett EU-direktiv att medlemsländerna måste hålla sina budgetar under kontroll med begränsade underskott o.s.v. Om inte EU klarar att få medlemländerna att följa det direktivet hur i hela friden skall EU kunna tvinga oss att hysa en stor vargstam i Sverige. Detta måste vara förhandligsbart med EU. Men då måste vi ha politiker som inte strävar efter att va bäst i klassen i ämnet varg.
Det skulle vara intressant att höra din syn på den frågan. Du har ju tampats med EU politiker och har erfarenheter. På 90-talet jobbade jag med granskning och revision av EU:s utveckligsprojekt innom telekom. Jag blev då ganska förskräkt hur man spred pengar på en mängd högst tvivelaktiga utvecklingsprojekt. Men för det mesta fick de forsätta även om granskarna var starkt kritiska. M.a.o. jag var inte imponerad av effektiviteten.
Och de uppenbara skillnaderna är de använder sig av skyddsjakt där och väljer vilka individer som plockas bort. Samt naturligtvis att man i Slovenien inte har en isolerad vargpopulation utan har fritt utbyte med vargpopulationer i andra länder, samt att Slovenien naturligtvis är mycket mindre än både Sverige och den del av Sverige som hyser vargrevir.
Vad förvånar dig? Följande är fakta.
Slovenien 20273 km2, där bor 100 personer per km2, där finns ca 0.005 varg/km2
Sverige är 450000 km2, här bor 23 personer per km2, här finns 0.0005 varg per/km2
Detta innebär att Slovenien är 22 gånger mindre, Slovenien har 4,3 gånger fler innevånare per/km2 och och de har 10 gånger fler varg per km2.
Skulle man omsätta de slovenska vargsiffrorna till svenska förhållanden skulle Sverige krasst kunna hysa 2000 varg. Vi tar bort 50% av Sverige. Alltså är 1000 varg i Sverige en rimlig siffra sett med slovenska perspektiv. Det tycker jag också och sannolikt även EU-kommisionen.
GG jag hoppas inte SvJF börjar förorda att man skall driva processer mot andra länders sätt att sköta sina viltstammar?
Jag kan hålla med om att det verkar konstigt att denne Janez inte sett till att städa framför egen dörr först men jag tror inte Sloveniens motsvarighet SvJF (antar att de har något liknande) skulle bli jätteglada om ett avlägset lands jägare kommer med pekpinnar och startar processer mot deras viltförvaltning bara för att de har en klåfingrig landsman som verkar vara en motsvarighet till Mikael Karlsson klädd till eu kommissionär…
Öjdå, och det finns inga skillnader mellan vargstammen i Slovenien och den i Sverige, såsom genetiska och geografiska som kan förklara denna skillnad?
Ja Gunnar du får väl som vanligt applåder från dina medlemmar för detta lysande inlägget.
Va det så säger om dig och dina fans det ….. :o)
Men slovenien är faktist ett litet land ungefär lika stort som värmland och tittar man på föryngringar i värmland kan jag iaf tro att antalet vargar i respektive områden kanske är rätt lika.
Sen kan jag även tillägga från en annan slovensk artikel på nätet så står det att man inte riktigt vet hur många vargar det finns i slovenien,men i den artikeln pratar dom om 40-60 vargar,men påpekar även att dessa djur även håller sig på grannlandet kroatiens mark.
I kroatien 2010 räknar dom med att det finns 230 djur och myndigheterna har gett lov att med hjälp av människor ta bort 15% av vargarna säsongen2010/2011.
under förutsättning att vargstammen bibehålls i en gynnsam bevarande.