Jägarbloggen

Miljövänligt alternativ?

Mitt i den pågående debatten om vargjakt så känns det nästan som om man klampar in och stör om man skriver om nåt annat än varg. Jag hade ändå tänkt att göra det och försöka ge några andra input i jaktdebatten. Mina kollegor gör ett i mitt tycke utmärkt jobb på vargfronten redan. Tycker fortfarande att det är intressant att konstatera att konflikten rör frågan om vi börjar få för mycket varg, men framställs som om den var på väg att utrotas, men nu skulle jag ju inte prata om vargar…

Det finns andra frågor som nog kan komma att påverka vår jakt vid sidan om vargen. En sådan fråga är vilket material vi ska använda i vår ammunition. Ett kort ögonblick hade man ju fått uppfattningen att frågan om bly i ammunition faktiskt hade landat på rätt säker mark, men nu verkar den flyta upp igen (hur nu bly kan flyta upp…) Återigen är det på EU-nivå som man börjar titta på blyet och dess påverkan på miljön och risken är uppenbar att vi dras med i en framtida debatt och beslut om blyanvändning. I det läget är det intressant att titta på vad som händer om man stirrar sig blind på bly som en symbolfråga och okritiskt tar vad som helst som ersättning. Några som har provat det är det norska försvaret som nu uppenbarligen börjar få problem! Deras soldater insjuknar av att skjuta med blyfri ammunition! Norska försvaret ska nu överväga ett förbud mot den miljövänliga blyfria ammunitionen eftersom soldaterna drabbas av zinkfeber som man tidigare främst hittat hos svetsare. Tänk om livet vore enkelt, men det är det sällan. Vi får se hur debatten om vår framtida ammunition utvecklar sig, men allt är inte guld som glimmar och allt är inte giftfritt bara för att det är blyfritt!

0 Shares

2 svar till Miljövänligt alternativ?

  1. Mats Persson 2011-01-18 kl. 13:13 #

    Blyet har trots allt använts i flera hundra år. Vi vet hyfsat väl vad som händer. Det är kanske inte så dumt att ibland ha lite respekt för så omfattande och storskalig provning som detta utgör. Så vitt jag vet har vi inte råkat ut för några alvarligare konsekvenser. Men jag är inte speciellt bra påläst i ämnet.

  2. MartinJ1 2011-01-18 kl. 12:00 #

    Bra inlägg Björn!
    Detta är något som jag själv reagerat på också. I sin iver att förbjuda bly så tänker man inte på att även alternativen kan vara dåliga och i vissa synvinklar rent av sämre.