Kronor, ören, Carlgren och rovdjur…
Förutom påkörda kajor så är det två jägarnära frågor som syns i media just nu, vargjakt och den hårda vintern för det vilda. Det finns faktiskt intressanta beröringspunkter mellan dessa frågor. Jägareförbundet har som paroll ”vi vårdar det vilda”. Nu har vi också fått siffror från forskarna på hur mycket reda pengar vi lägger ned på detta, 265 miljoner eller en tusenlapp per jägare och år. Tidigare har vi också räknat fram att rovdjuren kostar markägarna cirka en halv miljard årligen i uteblivet jaktvärde. Sist men inte minst så betalar alla jägare i Sverige 300 kronor per år i jaktkortsavgift som används till såväl information, förvaltning och forskning om våra stora rovdjur. Till detta ska läggas de ideella insatser som jägarna gör vid spårning, inventering och skyddsjakt kopplat till stora rovdjur.
Man behöver inte vara matematikprofessor för att räkna ut att det är många hundra miljoner som markägare och jägare bidrar med till de stora rovdjuren varje år. En vinter som denna skulle säkerligen många lodjur svälta ihjäl, utvandra eller dö av skabb om vi inte hjälpte deras föda, rådjuren, genom den hårda vintern med skattade pengar ur egen ficka. Får vi då den tack från samhället som man faktiskt skulle kunna förvänta sig? Nej.
Jägarna och jägareförbundet anklagas istället för att uppbära skattemedel för dunkla syften och för att ”köpa” forskning. Man skulle med fog kunna bli förbannad för mindre. Dagens rovdjursförvaltning bygger till stora delar på jägares och markägares pengar och deras ideella insatser. Då kanske man måste börja tänka på hur man hanterar förutsättningarna för de rovdjur vi alla är överens om att bevara? Utan jägarna får vi skjuta till många hundratals miljoner till rovdjursförvaltningen årligen och tvingas anställa hundratals funktionärer med olika uppgifter i viltvården och rovdjursförvaltningen. Den dag alla som högljutt anklagar oss för både det ena och det andra i rovdjursdebatten själva bidrar med tusentals kronor ur egen ficka i frågan ska jag erkänna att vi har ett annat läge, men idag är rovdjuren beroende av jägarna och markägarnas välvilja och pengar. Därför är acceptansen för förvaltningen från oss en nyckelfråga.
Den acceptansen äventyrar Andreas Carlgren mycket allvarligt och klantigt när han i dagens DN påstår att Regeringen på sikt vill ha fler än 200 vargar. Dessutom samtidigt som den utredning han själv tillsatt håller på att utreda framtidens måltal för de stora rovdjuren. Ministerstyre, blotta misstanken om dolda agendor och dylika klantiga uttalanden är precis vad vi inte behöver just nu. Vargjaktsbojkotten är ett illa genomtänkt och kontraproduktivt symptom på svårigheterna med accetansen för vargen och rovdjurspolitiken från de som berörs och bidrar, men den får med största sannolikhet ingen stor effekt. Däremot skulle det vara synnerligen allvarligt om jägarna, och dessutom kanske markägarna, som är så viktiga för de stora rovdjurens bevarande tappade tron på förvaltningen eller helt enkelt la av för det inte längre är värt all spott och spe samt kontinuerliga baktalande vi utsätts för. Idag har jag lite svårt att motivera såväl mig själv som jägarna där ute att bidra med tid, svett och några tusenlappar per år ur egen ficka till rovdjuren, direkt eller indirekt. Det bör nog Carlgren och de där ute som vessar pennorna inför årets vargjakt ha i åtanke.
Do you people have a facebook fan page? I looked for one on twitter but could not discover one, I would really like to become a fan!
Förlåt Kerstin, det var ett fult trick. Jag hoppas du godtar min ärliga ursäkt. Det ska inte ske igen.
Ifall du godtar min ursäkt och för att du ska slippa leta i gamla kommentarer:
Bakgrunden är att SJF öppet gtt ut och meddelat vilka mål man har m.a.p antal och fördelning av vargstammen.
SRF skriver: ”Föreningens mening är att stammarna av rovdjur och
bytesdjur skall tillåtas utvecklas parallellt. Naturliga cykliska variationer, där
stammarna av rovdjur och bytesdjur varierar och påverkar varandra, skall
eftersträvas.”
Mina frågor till er var:
Hur stora cykliska variationer menar SRF när man skriver ”naturliga”?
Vad innebär det konkret i antal vargar och bytesdjur lokalt (i ett revir) och på landsbasis?
Om du menar att mitt övertramp var för stort och väljer att inte svara får jag bara stå mitt kast, men jag hoppas du kan förlåta mig.
Mats S Johansson!
Vad menar du med ”Som andra på det här forumet noterar jag att det är svårare att få ärliga svar från SRF.”
Förklara, så lovar jag att ge dig ett ärligt svar!
Per Begtsson, det finns bara två anledning till att jag jämför varg-hund risken med trafiken. Det krävs ingen större insats för att hitta grunddata och det är en risk som vi alla värderar och därför kan förhålla oss till.
Tack för ditt svar Per. Jag hoppas att det framgått av mina kommentarer att jag också står bakom förslaget att vi ska ha en livskraftig vargstam även om jag kanske väljer att lyssna på de forskare som menar att det räcker med färre vargar än de 500-1000 som du nämner. Intressant vinkling på jakthundsfrågan förresten och Gunnars jämförelse med trafiken är också intressant, men jag måste erkänna att jag inte riktigt hänger med på promillen och procenten.
13/17761=0,0007319 * 30 (dagar) *8 (år) = 0,175656 d.v.s drygt 17%
13/17761=0,0007319 *100 (dagar) * 8 (år) =0,5855 d.v.s nästa 59%
Vad gör jag för fel?
Kerstin. Som andra på det här forumet noterar jag att det är svårare att få ärliga svar från SRF.
Per: Först, tack för två saker, dels för att du håller diskussionen på en nivå jag inte är van vid längre och dels för att du anser vårt forum mer ”sakligt” än andra.
Rädsla är aldrig rationell. Min sambo är rädd för daggmaskar. Vargfallet är inget undantag. Jakt är svårt att beskriva, det blir gärna bara en diskussion om huruvida vi njuter av att döda eller inte. För många av oss är jakten en rättighet knuten till markägandet, en livsstil och framförallt ett rent och skärt nöje. Jag är medveten om att detta är en smula flummigt, men så är det. Ett okontrollerbart hot blir då en mycket allvarlig inskränkning även om den i reda tal förefaller liten. En ständigt närvarande oro förtar nöjet. Idag kan vi kontrollera, i ganska hög utsträckning, vägar, vatten, vildsvin och vådaskott mm genom pejlar, rationella val av var vi släpper hunden och utbildning / träning. Vargen är helt oberäknelig.
Du vill gärna ha en acceptabel nivå på vad vi accepterar, tyvärr kommer du nog aldrig att få en. Jag vet jägare som släpper hund mitt i orkanens öga i vargrevir, jakten är allt för dem, och jag vet folk som sålt hunden trots att vargen bara vandrat förbi. Sist men inte minst så tror jag, som Mats mycket klokt påpekade, att vi lider varje dag av att vara tydliga och klara. Jägareförbundet är idag, enligt mig, de enda som har tydliga, nationella och i åtminstone våra ögon vetenskapligt underbyggda mål. Det har reducerat oss till en enda stor klagomur trots att vi i mina ögon borde vara en föregångare. Tyvärr är det i vargdebatten idag en stor nackdel att vara tydlig, det är mycket enklare att vara den som angriper…
Men jag tycker ändå du ska fortsätta driva denna diskussion. Jag kanske, tyvärr, inte har tid att bemöta dig med tillräckligt engagemang de närmsta dagarna men du har ändå en relevant frågeställning i någon mening och ytterst är det hund / varg som är det stora problemet. Kan alla ta problemet på allvar, erkänna det och samla kraft för att lösa det kan vi faktiskt ta oss ett pinnhål upp ifrån den bottennivå debatten befinner sig på idag.
Kerstin: Jag önskar jag kunde ge dig ett mer uttömmande svar men det är för få timmar på dygnet just nu. Jag kör därför kortvarianten…
Ja, ”brottsprovokation” är kanske inte det jag tror mest på men det vore onekligen intressant att veta mer om vad som gör vissa vargrevir så mycket ”fredligare” än andra. Där finns faktiskt ett halmstrå att famla efter som skulle kunna ge oss något. Jag jagar själv i Galvenreviret som inte krökt ett hårstrå på en hund på 4 år, är det bara en slump?
Din avslutande tanke är riktigt intressant! Det är många som säger ”adaptiv förvaltning” idag men få vet vad det innebär, ännu färre tillämpar det. När det gäller lodjuren har vi idag faktiskt utrymmet att exprimentera lite, hur hemskt det än må låta. Trots att vi lagt stora pengar på forskning om våra rovdjur vet vi ganska lite och ännu mindre om effekterna av en aktiv och adaptiv förvaltning. Den idé du presenterar tror jag definitivt på och jag tror dessutom den skulle accepteras av jägarna, du får kanske något svårare på din kant, men blotta tanken inger ett visst hopp.
Tack Gunnar för att du lyfter diskussionen till att handla om vad jag egentligen vill få fram, det vill säga reella och upplevda risker. Det är lite kopplat till det i vissa delar mycket bra inlägg du skrev om värderingar på din egen blogg igår. Hur värderar man en risk, och hur stor risk är man beredd att ta i olika sammanhang? Det är en mycket komplex fråga och inte många av oss agerar alltid rationellt vad det gäller det. Jag kan till exempel ge mig tusan på att det bland de mest rabiata vargmotståndarna, som är djupt oroade för sina hundar, finns rökare. Likväl som att det bland vargförespråkarna finns människor som får panik av tanken på att använda fästingmedel på sin hund, och när deras hund sen får en fästing skyller det på och svär över de stora rådjursstammarna.
Det är just denna problematik som är anledningen till att jag vill få igång en debatt om den reella risken för hundangrepp i vargrevir. När jag diskuterar dessa frågor i andra och inte fullt så sakliga forum tycks vissa tro eller iallafall ha känslan av att det är en ungefärlig fifty-fifty chans att deras hund södas av vargar. Jag tycker att Jägareförbundet kunde vara bättre på att informera sina medlemmar om hur stor den reella risken faktiskt är. Det innebär inte på något sätt at ni måste börja acceptera vargar, men det känns väldigt tråkigt om vissa anser att jakten är ödelagd utan att ha tillgång till hur stor/liten risken faktiskt är. Men frågan kvarstår, hur stor risk kan Jägareförbundet acceptera? På sätt och vis är det ju centralt för frågan om hur många vargar jägarna kan acceptera.
Till sist kan jag inte låta bli att småle lite att du för att sätta risken i perspektiv gör en jämförelse mellan hund-varg problematiken med risken för människor att förolyckas i trafiken! Märkligt att just trafiken alltid ska blandas in från båda sidor när den har absolut noll-med varg-hund problematiken att göra. Och de flesta sätter sig ändå i bilen och kör.
Per Bengtsson, jag lägger mig i den diskussion som du har med Daniel, som inte ens är publicerat ännu när jag skriver (hoppas att du ursäktar, jag skall åka hem strax). Det gäller frågan om risken att få sin hund dödad vid jakt. Du skriver att ”Det innebär att om en jakthund i vargrevir har 30 jaktdagar per år i åtta år, så är genomsnittsrisken för att den någon gång under sin ”aktiva” livstid ska attackeras av varg <0.2%. "
Frågan om det är en stor risk är relevant. Jag tror att de flesta skulle uppfatta det som en mycket liten risk, eftersom <0,2% inte går att relatera till. Är det en stor eller liten risk?
Nu kollar jag inte dina beräkningar, de är säkert rätt. Jag använder istället Viltskadecenters siffror, de sa att genomsnittsjägaren kan jaga i 150 år innan hunden blir dödad. Försumbart?
För att få något att jämföra med valde jag att göra motsvarande beräkningar av trafikdöden. Ett problem som samhället gör allt för att minska. Vi säger alltid till varandra, kör försiktigt.
Genomsnittsbilisten kan köra i 10 000 år utan att bli döda i trafiken! Det ger en lite annan bild av varg-hund problematiken, eller hur.
Daniel: Tack för dina svar. Jag måste säga att jag inte avundas dig i ditt jobb vad det gäller just den här frågan. Det är många olika intressen och åsikter du ska balansera, inte bara mellan jägare, politiker och den icke-jagande delen av befolkningen, utan även inom den grupp du representerar.
Sen önskar jag fortfarande bättre siffror och jämförelser vad det gäller jakthundsproblematiken. De resultat du hänvisar till i svensk jakt vet jag har anklagats för ”cherry-picking”, men i en sansad debatt är den kritiken lite tramsig och orelevant. Det är inte hur många jakthundar som förolyckas i trafiken och hur det förändras som är det intressanta, utan hur många som drabbas av vargen och hur stor risk vargen utgör. Jag har själv högst ovetenskapligt sammanställt de data som presenteras i Viltskadecenters undersökning ”Jakthundar i viltrevir” (är det den studien från millenieskiftet du hänvisar till?):
Antal jaktdagar: 17761
Antal angrepp: 13
Antal angrepp / antal jaktdagar: 0.00073
Risken att hunden angrips av varg under en dags jakt i vargrevir är alltså cirka sju promille. Det innebär att om en jakthund i vargrevir har 30 jaktdagar per år i åtta år, så är genomsnittsrisken för att den någon gång under sin ”aktiva” livstid ska attackeras av varg <0.2%. Om man pressar hunden rejält och jagar 100 dagar om året i tio års tid blir risken <0.8%. Jag menar absolut inte att bagatellisera, men är de siffrorna verkligen höga nog för att som du skriver ”ödelägga jakten”? Hur stor risk är jägarförbundet beredda att acceptera? Är det 0.1% under en jakthunds aktiva period, eller är det 0.01%?
Håkan: Jag förstår hur du tänker och visst har du en poäng, men i dagsläget har jag faktiskt en precis lika stor laglig rätt att utöva mina hobbys i skogen som de jägare som arrenderar/jagar i den, även om det är markägaren själv. Det kan man såklart tycka vad man vill om. Ett alternativ hade varit att avskaffa allemansrätten och öka självbestämmandet över både brukande och användning av den (skogs)mark man faktiskt äger. Markägaren får avgjöra vad skogen ska används till och vem som betalar bäst: svampplockare, jägare eller kanske till och med någon pengastinn stiftelse för vargens återförande och bevarande. Det hade varit en ganska stor och kontroversiell reform att genomföra bara. Dessutom hade den inte löst problematiken i de statliga skogarna. De äger jag precis lika mycket som du, och jag har lika stor rätt som du att utnyttja min demokratiska rätt att uttrycka min åsikt om hur de ska nyttjas.
Mats: Som svar på dina frågor får jag utgå från den forskning som säger att 500-1000 vargar borde vara nog för att säkerställa populationen, förutsatt att den genetiska variationen är stor nog för att inte göra en så pass liten population sårbar. Detta antal är betydligt lägre än den population våra svenska skogar kan bära, och för att reglera och hålla nere antalet kommer såklart jakt i någon form krävas, precis som med i stort sett allt annat vilt. Vad det gäller utbredningen tycker jag att det är helt orimligt att dessa vargar enbart ska få finnas i några få utvalda län. Det kommer leda till att vissa i de länen känner att de ”offras” och om jag själv hade varit vargmotståndare hade jag frågat mig varför till exempel renägare och smålänningar inte ska bära en del av ”bördan”. Jag ser för övrigt det inte alls som en politisk omöjlighet att vargen kommer tillåtas sprida sig söderut. Norrut blir nog värre tyvärr…
Detta är vad jag ser som rimligt och tror kommer hända. I min drömvärld hade vi haft betydligt större populationer än så av alla de stora rovdjuren. Jag har bott och arbetat i skogen i områden med bortåt 100-falt gånger högre rovdjursdensitet än de vi har här, och jag erkänner att just jag är väldigt förtjust i och ödmjuk inför en något mindre reglerad och industialiserad natur än den vi har i sverige. Tyvärr är även ett sånt scenario helt orimligt. Det skulle krävas en enorm utbildningsinsats av hela svenska folket, kräva ett helt nytt sätt av var och en att närma sig och bete sig i naturen, plus en massa förändringar av samhällsfunktioner såsom sophanteringssystem och dylikt. Så nej, jag propagerar inte för 5000 vargar, 30000 björnar, och 15000 lodjur. I några få områden i andra länder och miljöer fungerar det eftersom folk som bor där är uppvuxna med och vana vid det, men inte här.
Daniel L och Kerstin F.
Varför bara skriva om att Skjuta vargar utan hänsyn till deras genetiska status ???
Tittar ni på Newsmill.se finns där ett förslag om att vargarna infångas levande och man avgör deras genetiska värde innan de avlivas. Dag Lindgren har skrivit en positiv kommentar till artikeln. Kan ni inte reonera lite om det förslaget också ???
Kerstin
Jag kanske får lägga till att det sannolikt för en jägare, eller vem som helst för den delen, är svårt att avgöra om vargen har i kikarsiktet på 100 m är en ungvarg eller ett alfadjur. Att sedan avgöra om det är problemvarg eller inte låter ju ännu svårare.
Jag menar, hur många har sett tillräckligt många vargar i det fria för att avgöra det?
Vi är nog tvungna att helt enkelt acceptera det utfall vi får när vi summerar jakten.
Kunde man välja att skjuta bort de vargar som är hundjägare och kreatursjägare hade vi inget vargproblem, det vore den bästa av världar.
Per Bengtsson,
Det är inte utan en viss bestörtning jag läser om hur du tycker dig ha anpassat dig efter jägarna! Menar du på fullt allvar att du anser att det är du som har fått ge vika när du inte kan plocka svamp när du vill på någon annans mark? Menar du även att det är en självklarhet att jag som markägare skall upplåta min mark dig och dina hundar och när du måste anpassa dig till för att någon vill bruka sin mark så är det inte rätt?
Tack för ditt svar Daniel!
Som du säkert redan förstått så inser jag också svårigheterna med att ”pricka” rätt individ i många fall, men jag hyser ändå förhoppningar om att man ska komma på något som kan funka, kanske i stil med ”brottsprovokation” för att få bort just en besvärlig individ vid beviljad skyddsjakt.
Även om licensjakten inte försiggår i ”laboratoriemiljö”, så är den ändå så pass kontrollerad att man inom ett jaktområde inte får tillåtelse att skjuta fler än en varg i taget, och att man snarast måste meddela varje påskjuten varg. Kan man då från början komma överens med de jaktlag som jagar inom revirets kända gränser om en ”intern” regel, där endast ett fullt utvuxet djur får skjutas inom området – dvs efter att ett vuxet djur är skjutet, så är det stopp tills man kan avgöra om det är ett föräldradjur eller inte (ibland går det ju även äldre valpar kvar i reviret). På så vis har man i alla fall kommit en bit på väg att undvika att skjuta båda föräldrarna när det finns ungar i reviret. Jag tror dessutom att det skulle hjälpa till att frammana bilden av en jägare som – trots att han/hon kanske ogillar varg i jaktområdet – ändå klarar av att ta viss etisk hänsyn till de ungar som finns kvar i reviret.
Att sedan kunna avstå från ytterligare fällda vargar inom ”sitt eget revir”, och kanske istället hjälpa till på annat håll, kan väl knappast vara en nackdel för ”grannsämjan” eller?
Jo då Daniel, jag vet att det är lätt att säga tulipanaros, betydligt svårare att odla fram en ;-)
Från licensjakt till rovdjursinventering! Jag kan förstå om det blir en massa extrajobb om t ex en samordnare för ett område ska hålla på och kolla tidtabeller för folk som inte har eller vill åka med egna bilar. Jag trodde i min enfald att detta var något deltagarna klarade av att själva fixa.
Jag har inte heller uppfattat det som att jägare ska bytas ut mot icke-jägare, utan snarare att andra kan vara till hjälp när det saknas folk som bor i området. Visst kan det finnas risk för kulturkrockar, men här tycker jag det enkelt borde kunna gå att lösas genom att ta upp den risken redan innan, om man känner att det kan finnas anledning. Får folk klart för sig att inventeringen definitivt inte är en sammankomst för att diskutera åsikter i speciella frågor – då borde man göra de klart för alla att sådana diskussioner kan förstöra för hela projektet. Kanske ska man t o m avstå från att delta om man vet att man är lättprovocerad ;-)
Jag är själv anmäld till inventeringen nu år, och ser verkligen fram emot att få hjälpa till med det lilla jag kan. Det blir inte i mitt eget hemområde, utan i ett annat, och just för att det saknades folk där. Dom jag träffade på ett möte med länsstyrelsen och en av dina kollegor, och som kommer att ge mig instruktioner i vilket område jag ska inventera gav ett mycket trevligt intryck – ”trots” att de från början fått klart för sig att jag även är medlem i SRF ;-) Jag kommer i alla fall att göra mitt bästa, för utan en bra inventering är det svårt att förvalta en art, vare sig man nu vill göra det via jakt, eller på annat sätt.
Just när det gäller jakt på lodjur, så finns det folk som menar att man kanske skulle ge större tilldelning för jakt på dom, de vintrar rådjuren har haft det extremt svårt att klara livhanken, men mindre tilldelning efter en mild vinter. Vad tror du om en sådan anpassning?
Per, du behöver inte alls be mig om ursäkt och jag kan lova dig att jag läst hela din senaste och andra kommentarer. Det är en sak jag saknar både hos dig och Kerstin (som förresten ser ut att ha blivit väldigt bundis med Daniel i ett annat inlägg) och det är att ni beskriver hur era alternativ ser ut. Hur många vargar vill ni ha? Var ska de vara?Hur ska vargstammen regleras i framtiden? SJF presenterar ett tydligt mål och ställer sig därmed också givetvis i skottgloggen för olika typer av angrepp. Är det en del av taktiken att undvika att presentera era alternativ?
Speciellt till dig Kerstin som representant för SRF. Varför ska det vara så svårt att få svar på min fråga i kommentaren 08:51 idag?
Per: Först och främst ska du ha all heder av ett sansat och konstruktivt inlägg.
Jag menar dock att du gjort en lite sned analys. Vargjakten har i alla tidigare mätningar haft ett gott stöd. Nu kan man alltid önska sig ännu bättre mätningar men de jag känner till uppvisar ett grundmurat stöd för den svenska vargjakten från allmänheten. 309 av Riksdagens 349 ledamöter (om jag minns rätt) stöttade också vargjakten i Riksdagen. Du antyder att detta var en frukt av lobbyarbete, det kanske det delvis var, men vi har knappast lobbat mot allmänheten.
När du då beskriver vårt arbete som ”hets” så tycker jag ärligt talat att du blir en del av det osakliga drevet. Vad tycker du i så fall om SNF´s önskemål om tusentals vargar? Är inte det också då hets? Varfrågan är den absolut svåraste fråga jag någonsin stött på i mitt arbete och då har jag ändå forskat och jobbat i många länder vid det här laget. Tyvärr är den idag extremt polariserad men jag tycker, rätt eller fel, att vi fortfarande tillhör de som försöker kompromissa och stå på stadig faktagrund ”i mitten”. Det blir dock allt svårare, vilket är vad jag vill få fram med mitt inlägg.
Även jag förstår att vi inte stiger på allmänhetens poppislista genom vårt arbete i vargfrågan men vad är alternativet? I vargrevir är jakten för de allra flesta idag ödelagd, vi talar om nästan hela län redan med dagens låga stam. Att då ett jägareförbund skulle överge mellansverige eller vilka områden vi nu talar om är otänkbart. Vi lär nog stå upp för vår vargpolitik tills inte en enda gillar oss längre, alternativet är att självdö i andra änden av att det inte längre går att jaga, över stora områden. Så tyvärr…
När det gäller hundar så finns en artikel i ämnet i Svensk Jakt i våras, nummer 5 tror jag. Väldigt förenklat så var vargen och trafiken lika stora faror för jakthunden i vargrevir vid millenieskiftet. Sedan dess har vi mer än halverat antalet trafikdödade hundar med hjälp av främst hundpejlen men vargfaran är tyvärr densamma. Så om du jagar i vargrevir är vargen det enskilt största hotet, även om vi klumpar ihop alla bilmärken. Faktum är att alla skadeorsaker för våra jakthundar minskat mycket drastiskt, drunkning, vådaskott trafik mm mm. Men vildsvinen och vargen är de skadeorsaker som ökar. Nu är dessa analyser extremt svåra eftersom olika revir är olika aggresiva, andra faror för hunden varierar med revir mm mm. Men jag törs nog tvärsäkert slå fast att om du jagar med hund i vargrevir så är vargen det absolut största hotet mot din hund.
Sist men inte minst så har du helt rätt i att det är extremt svårt att få västar eller andra åtgärder testade, precis som det är mycket svårt att göra riskanalyser. Detta förutsätter nämligen att vi fortsätter jaga som vanligt när en hund blivit vargdödad på trakten vilket av förklarliga skäl är omöjligt. Man slutar istället jaga…
Mats, din analys av mina versaler stämmer till viss del: Jag blev förbaskat upprörd när folk bedrev jakt i min trädgård. Det tror jag du också blivit. Men du, det hände långt innan vargjakten var ens påtänkt och påverkade inte min inställning till jägarkåren i det stora hela. Det var just det som var min poäng: hur skulle jag kunna klandra jägarkåren för två enstaka individers idioti? Samla en tillräckligt stor grupp människor oavsett vilken intressegrupp de tillhör och det kommer alltid finnas en eller annan tok ibland dem. Jag har mycket svårt att se jägarförbundet sanktionera deras beteende.
Sen ber jag om ursäkt om jag tycker frågan är för viktig för klatchiga one-liners och det blir för långt för dig att läsa. Det här är en fråga jag brinner för precis som du och Daniel, och de frågor jag ställde i mitt inlägg önskar jag uppriktigt ett svar på. Inte för att kunna trycka dit någon, utan för att det här är väldigt väldigt viktigt. Jag ska se till att undvika versalerna i fortsättningen så du kan koncentrera dig på hela texten och inte bara valda delar.
Kerstin: Jag kan inte påstå att jag i sak har en särskilt annorlunda syn på skyddsjakten än den du har men jag ser en del praktiska problem. Att avgöra vilken individ som är skadegöraren är mycket svårt, i många fall omöjligt, så det riskerar iställett att tolkas enbart som ett sätt att förringa eller förhala ärendet från myndigheterna. Att sedan vänta tills nästa tillfälle då vargen skadar eller dödar en hund eller annan tamboskap riskerar att bli en parallell. Det förutsätter att en vapenförsedd jägare är med vid angreppet och törs skjuta. Om jag minns rätt så var det just vargar från Homna som mitt på dagen höll på att bryta sig in i en hundgård och då fanns en jägare på lats. Han vågade dock inte skjuta annat än skrämskott. Jag håller dock med dig om att vi hela tiden ska överväga dessa möjligheter och göra allt för att få så tydliga och enkla regelverk i detta system att alla vet vad de får, och inte får, göra.
Nej, ideella insatser är definitivt inte något unikt men Homnajakten är ett bra exempel på vad som krävs för att skjuta en varg. Flera personer arbetade mer eller mindre drygt heltid och körde hundratals mil i bil innan man alldeles i jaktens slutskede lyckades skjuta en av vargarna. Detta då trots mer eller mindre optimala förhållanden. Nyhetens behag med vargjakt är numera borta så jag ser tydligt hur det blir allt svrare att motivera jägarna till dessa insatser. För acceptansen och förtroendet tror jag således att det hade varit bra om man nu överväger att effektivisera skyddsjakten genom olika åtgärder. Vargen ska ju bort snarast möjligt, då kanske man ska undvika tjafs och onödig byråkrati samt övervakning och helt enkelt skjuta den från bil, helikopter eller med Länsstyrelsens hjälp?
Med ”vi” menar jag endast vi alla, staten alltså. Jägarna har dock mig veterligen inga stora invändningar mot jakttiden, vi vill bara göra rätt. Givetvis skulle vi kunna stoppa jakten i ett område om ett föräldradjur skjutits men det är inte alltid i laboratoriemiljö vi arbetar och vargarna går sällan helt på led. Jag menar bara att vi genast får nya svåra avvägningar att göra så fort en varg skjutits. Är det ett föräldradjur? Hur stort område ska vi avlysa för det andra föräldradjuret? Osv. Jag tror att vi i sak är överens om att vi bör snegla på att skjuta bort hela familjegrupper, vilket blir svårt med en låg tilldelning, så kanske ska vi då prova att skjuta bort revirhävdande par utan valpar? Det är ett sätt att inte riskera ”ensamma” ungvargar och dessutom en chans för de som inte är så förtjusta i vargen att slippa dem på skogen något år. Jag inser dock problemet med att välja vilka som ska bort…
Avslutningsvis så var mitt svar till Jan inget revirhävdande. Det finns reella problem som ger merarbete. Det blir inte minst nya delar som ska in i en etablerad organisation och jag ska inte sticka under stol med att det blir kulturkrockar som man får medla i. Sist jag försökte fick jag också sitta i flera dagar och studera tidtabeller för kollektivtrafiken för att kunna ge icke – jägarna områden som de kunde ta sig till på vardagar respektive helgdagar med buss och tåg. Därmed inte sagt att det kanske inte är värt det men det finns en del knutar att knyta upp…
Bra inlägg Daniel! Kämpa på! Ni gör ett bra jobb i ett svårt läge. Man kan notera att Per Bs och Kerstins kommentarere bara blir längre och längre (fler och fler ord) i ett desperat försök för att kompensera för bristen på substans. Per Bs försök att ge dig ansvaret för ökad polarisering är bara simpelt. Var skon klämmer på honom syns ju tydligt. Det är bara att se var han använder versalerna. (underskatta inte det undermedvetna …) Var var han när de styrande organen bestämde om etappmålet på max 210 vargar?
Daniel: Jag kan omöjligt tillhöra drevet eftersom det är jägare representerade av bland annat jägarförbundet som utgör det. Det var ni hetsade fram vargjakten genom framgångsrikt lobbyarbete, och det är ni som hetsar på för större avskjutning. Att reagera på det är inte att tillhöra något drev. Jag tror att de starka reaktionerna från en stor del av allmänheten tagit er på sängen. Ni är helt enkelt inte vana vid en sån massiv missnöjesyttring från den icke-jagande delen av befolkningen. Visst har det skämtats om jägarstereotyper emellanåt men så är det nog för de flesta grupper, och det stora flertalet har nog insett att det i nuläget inte finns några alternativ till allmän jakt i för att hålla viltet på rimliga nivåer. Däribland undertecknad, och jag har i alla år anpassat mig och mitt liv efter era intressen: Jag har undvikit plocka svamp i vissa områden under vissa tider, jag släpper inte mina hundar hur som helst under jakttider, jag svär över de stora rådjurs och viltsvinstammarna som äter upp min trädgård och begränsar mitt hundägande, och jag har till och med vaknat av skott utanför sovrummet, tittat ut, och sett en hund stöta upp fasaner som sen besköts I MIN TRÄDGÅRD!
Jag tror det är många ickejägare med mig som gjort motsvarande uppoffringar men fallit till föga i vetskapen att ni trots allt behövs och de allra flesta gör ett i stora delar bra jobb. Inte ett ont ord har jag sagt om detta och inte ett argt brev har jag skrivit. Tvärtom anser jag att de flesta under alla tider anpassat sig efter er hobby på ett sätt som är få andra grupper förundrat, men i just den här frågan säger folk stopp, nu får det räcka. Vad händer då, jo ni beter ni er nästan som sura små ungar som inte får exakt som ni vill för första gången. För en gångs skull har ni inte allmänheten helt och fullt på er sida. Tänk om ni kunde acceptera det istället för att riskera att förlora det stora förtroende och stöd ni haft i alla tider. Du spelar ett högt spel Daniel. Vill du verkligen bli ihågkommen som en av dem som skapade klyftor mellan och underminerade allmänhetens förtroende för jägarna. Redan nu är den klyftan djup nog för att ta tid att reparera, men det går. Fortsätter ni på den inslagna linjen lär det bli än värre och det gör mig nästan ledsen. Vi behöver inte fler motsättningar mellan olika grupper i vårt samhälle. Det finns inte en chans i världen att ni uppnår ert mål med 150 vargar inom överskådlig framtid, är verkligen striden för ett ouppnåligt mål värd den skada i anseende som jägarkåren åsamkar sig själv just nu?
Så nej, något drev är jag verkligen inte del av. Jag protesterar mot er syn på vargstammen och ert sätt att argumentera i frågan. Punkt. Däremot kan jag fortfarande ha fel i sak. Du har antagligen tillgång till betydligt färskare och bättre siffror än jag, men vad menar du med ”I ett vargrevir är vargen det enskilt största hotet mot jakthunden, utan tvekan.”? Menar du att majoriteten av jakthundar som förolyckas i vargrevir gör det i vargens käftar, eller menar du att av alla femtioelva risker som finns för jakthundar i vargrevir så är vargen den största? Om det senare tycker jag att det är fult argumenterat. En sådan statistik kan du alltid få till genom att till exempel dela upp trafikdödade hundar i de som dödats av saab respektive volvo, gått igenom isen på en göl eller sjö, och så vidare. Tramsigt, jag vet, men vad som är intressant i riskanalyser är hur stor risken är är procentuellt. De siffror jag sett hävdar att 10-15%. Har du andra siffror får du hemskt gärna presentera dem för mig, och även den sammanlagda risken per jaktdag i vargrevir kontra andra trakter. Om det är här skon klämmer är det såklart viktigt att även såna som jag får tillgång till och argumenterar utifrån aktuella data och rätt förutsättningar.
Jag önskar även jag att jag hade en magisk lösning på att minimera risken för vargattacker på hund. Det har jag såklart inte, men det finns många små åtgärder som sammantaget kanske iallafall kan reducera risken (avspårning innan jakt, hänsyn till tidigare vargobservationer, pinglor, vargtelefoner, bra träning på din hund, skyddsväst, och så vidare). Jag vet mycket väl att ingen av dessa lösningar enskilt ger ett fullgott skydd, men håll med om att om samtliga jägare rustade sig för problemet på alla sätt det går så skulle det ge iallafall ett visst resultat? Och nej, jag har inga siffror att grunda det på. Såvitt jag vet har inga såna studier gjorts. Problemet är ju att vargangrepp trots allt fortfarande är så pass ovanliga så det är svårt att testa och få ett vettigt statistiskt underlag ens för ett skydd i taget. Men visst, så länge det finns varg kommer det finnas en risk med löshundsjakt, precis som det finns risker med allting annat. Har jägarförbundet någon siffra för hur stor risk ni kan acceptera? Jag är uppriktigt nyfiken.
Daniel!
Visst ökar risken att genetiskt värdefulla vargar skjuts med en utökad skyddsjakt, men jag ser inte att det genetiska värdet ska gå före att ta bort en individ som verkligen är till besvär – gör du?
Det finns även risk att ett av föräldradjuren blir skjutet, men jag ser det på samma sätt här – en individ som återkommande visar ett dokumenterat oskyggt eller skadegörande beteende som inte tycks kunna åtgärdas på annat sätt, bör tas bort. Om det då är ett av två föräldradjur, så har ungarna fortfarande en förälder kvar. Skulle det vara fråga om ett ensamt föräldradjur som är skadverkaren, då är det frågan om inte hela flocken borde tas bort – alternativt att någon av ungvargarna skjuts för att se om det gör någon verkan. Att istället skjuta föräldradjuret före ungarna innan den tid på året då de normalt lämnar flocken, kan skapa ytterligare problem.
När det gäller Homna, så hade man aldrig identifierat vem av vargarna som var till bekymmer och det ser jag som ett problem. Att skyddsjakt beviljades antar jag inte enbart hade att göra med att ett antal jakthundar hade blivit dödade, utan det fanns även tecken som visade på en viss oskygghet hos en individ som bl a varit inne bland bebyggelsen och ”besökt” en hundgård, och eventuell även dödat en Papillon.
Som jag resonerar, så hade det alltså varit bättre att avvakta tills en liknande situation uppstod igen, och först då skjuta djuret. En form av paragraf 28-situation, men utan risk att ärendet behandlas som ett brottsärende
Nu förstår jag naturligtvis, att det finns massor med problem med detta mitt resonemang, men jag ser ingen annan möjlighet att försöka lösa problem med enstaka individer, om det inte är just dom som tas bort. Att skjuta en varg – vilken som helst i en grupp – lär inte göra det mindre riskabelt att släppa sin hund i området.
Att ställa upp vid skyddsjakt, antar jag är helt frivilligt. Som jägare kan jag tänka mig att det också ger tillfälle till nya erfarenheter och nog får väl personerna själva ut något för egen del av det som de hjälper till med. Vårt samhälle idag bygger f ö på massor med frivilliga och obetalda insatser, så jag tror inte det jägarkåren ställer upp med, är något unikt i det stora hela.
Du skriver: CITAT: Vi kommer aldrig ifrån att vi inte kan skilja på vuxna vargar och ungvargar. Då har vi valt att jaga så sent det går med hänsyn till att inte riskera att skjuta bort hanen för en betäckt tik. Jag kan nog inte se hur vi skulle kunna driva etiken ytterligare ett steg. SLUT CITAT.
Att det är svårt att skilja vuxna från ungvargar i januari, håller jag fullkomligt med om. Däremot förstår jag inte vad du menar med att jägarna har ”valt” (du uttrycker det som ”vi”) att jaga så sent som det går för att undvika att en betäckt tik blir lämnad utan sin partner.
Val av jakttid har myndigheterna bestämt med hänsyn till ungarna. Både de som föddes året innan, och de som kan tänkas födas innevarande år. Naturligtvis är det inga problem för jägarna att bestämma sig för att inte skjuta ytterligare djur inom ett revir, om det visar sig att man har fällt ett föräldradjur. Menar du verkligen på allvar att detta inte skulle gå?
Jag tvivlar på att det går att jämföra en länsstyrelseinitierad områdesinventering – som väl normalt ska göras över hela länet under ett enstaka dygn – med en stängsling som kan ta veckor i anspråk, och dessutom är beroende av hur många fårägare som fått bidrag beviljade och bett Rovdjursföreningen om hjälp. Vi har dessutom inte på långa vägar tillgång till så många medlemmar som t ex SJF, men det hindrar inte att vi faktiskt har folk tillräckligt för att kunna ställa upp på betydligt fler stängslingar än vi hittills fått förfrågningar om – i alla fall i Stockholms län. Det största problemet är att en större stängsling kräver arbete under alla dagar i veckan, och de flesta har ju ett ordinarie arbete att gå till i veckorna.
Däremot håller jag med dig om att jägarna är till mycket stor hjälp för länsstyrelserna, bl a vid områdesinventeringarna. När det gäller förra årets inventering i södra länsdelen, så har jag för mig att det gällde ett område i Södertörn där de inte fått ihop några jägare, utan inventeringen gjordes av bl a SRF-medlemmar under ledning av en person från länsstyrelsen. Då kanske du vet vilket område jag menar.
Vi kommer naturligtvis aldrig att kunna överta jägarnas roll när det gäller de stora områdesinventeringarna, men vi kan fylla en funktion som komplement i områden där det är svårt att få jägare att ställa upp.
I ditt svar till Jan Bratt idag, så skönjer jag ett visst ”revirhävdande” kring det här med områdesinventering. Är man hyfsat van vid att vistas i skog och mark, kan skilja ut spåren av de djur man ska inventera mot andra spår, och kan läsa den karta över området man blivit tilldelad, så ser jag inte varför man som inventerare ska behöva ha så mycket lokalkännedom, eller kontaktnät i området. Däremot är det förståss viktigt att de som är områdesansvariga har just lokalkännedom och ett bra kontaktnät att tillgå den dag det bestäms att inventeringen ska göras.
Vad är det egentligen du är är rädd för? Vad är det för merarbete du talar om? Jag ser absolut inget annat än ren vinst för bägge parter.
Kerstin och Daniel:
Jag vill naturligtvis inte genomföra ett sådant experiment, jag tror att det skulle få katastrofala följder på många områden, därför skrev jag tankeexperiment, tror jag.
Däremot borde det inte med rätt kunskap om populationslära inte vara så knepigt att räkna ut, det vore i alla fall ett bra sätt att för jaktskeptiker belysa betydelsen av jakt.
Tack för ett bra blogginlägg, Linkis! Extremt anmärkningsvärt att Carlgren i förbigående skriver att den politiska viljan är att öka vargstammen, även om han gör reservationer i slutet. Polariseringen är akut, och den som till sist kommer att lida för det är antagligen vargen.
Jag tror det är vettigt att leda in debatten på geografi/yta snarare på vargnumerären. Hur stor del av Sverige är renbetesland? Hur stor del av lämplig vargbiotop i mellansverige upptar nuvarande vargbälte? Hur många vargar rymmer hela Sverige? Hur många vargar rymmer de lämpliga vargbiotoperna i Sverige? Hur stor del av lämplig vargbiotop är det rimligt att vi har vargrevir på? Var finns det lämpliga vargmarker i Sydsverige med beaktande av tamdjursskötsel, vägar, jaktens värde i reda pengar osv? Vad skulle det kosta att etablera varg där?
Då blir det lättare i gemen för allmänheten att förstå att 1 000 vargar är en orimlig stam, en extremståndpunkt som inte förtjänar avseende. Som jägare i Värmland är det inte heller rimligt att Länsstyrelsen deklarerar efter bassett dödats av varg på Värmlandsnäs i september att ingenstans i Värmland kan man vara säker på att inte finns varg och att man därmed kan få hunden dödad på vilken motionsslinga som helst.
Tack för svar. Det finns naturliga orsaker till det mesta.
Jan: Grundstommen i en områdesinventering är jaktlagen med ortskännedom och vetskap om plogade vägar och annat, utan dem blir det helt ogörligt. I några län kräver numera Länsstyrelserna att även icke – jägare ska få vara med i inventeringen vilket i ett första skede kanske kan tyckas bra. Problemet för oss som ska ansvara för hela län eller inventeringsområden är att dessa människor mycket sällan har varken kännedom om de lokala förhållandena eller etablerade kontaktnät på trakten, vilket innebär merarbete. Om det finns vinster i form av ökad förståelse för varandras åsikter kan jag tycka att merarbetet är OK, men annars vetitusan…
Utan att vara otrevlig eller kontroversiell vill jag gärna svara på det Kerstin nämner i den sista delen i inlägget det hon skriver om rovdjursinventering. I ett annat forum på JRF har någon Jimmy M. nämnt detta också.
I de inventeringar jag varit med om har medlemmar i jaktlaget utfört dessa, så har det också varit på angränsande marker. Vi har alltid varit noga med att inte gå in på områden där andra har jakträtt. Även om syftet är legitimt så undviker man ju detta.
Nu finns det väl områden som har andra upplägg men på det stora hela funkar det så hos oss i alla fall. Vore bra Daniel om du kunde upplysa mig om det stämmer eller är olika i olika län.
Kerstin. Det är inte lätt att debattera med en som svänger som du gör och jag veta att du hoppar mellan personliga åsikter och att representera SRF som det passar dig.(jag väljer själv mina fighter tror jag du sagt en gång) Nu ser du ut att vara på det konstruktiva humöret igen och jag tar chansen igen att fråga dig. Hur ser du på SRFs policy som säger ”Föreningens mening är att stammarna av rovdjur och
bytesdjur skall tillåtas utvecklas parallellt. Naturliga cykliska variationer, där
stammarna av rovdjur och bytesdjur varierar och påverkar varandra, skall
eftersträvas.”?
Roland: Nu kanske jag inte ska bli överdrivet politisk här men det känns lite som att Centern i stort, och Carlgren i vargfrågan, måste bestämma sig för var man står. Man kan inte vara alla till lags alltid. Jag drar mig till minnes den gamla Lindeman som var ”extremcenter” och sa både ja och nej i alla frågor samt var extremt ”i mitten”. Det ligger en del i det just nu känns det som.
Kerstin: En utökad skyddsjakt skulle kunna vara ett alternativ men då riskerar vi att skjuta vargar med värdefulla gener, se bara senaste skyddsjakten i Homna som exempel. Det var ren tur att den icke fullt så värdefulla vargen sköts. Dessutom skulle väl inte en utökad skyddsjakt garantera att inte föräldradjur sköts?
Det som är viktigt här är att förstå att skjuta bort en varg här och där inte ger någon särskilt påtaglig effekt för de boende på trakten. Det är först när man tar bort hela revir som en reell effekt märks. Därför tror jag vi måste diskutera att skjuta bort hela revir för att få någon långsiktig acceptans och tro på vargjakten. Dessutom förutsätter du då att jägarna återigen ställer upp mangrannt, gratis och på kort varsel för att skyddsjaga därhelst det behövs. Jag tror att de möjligheterna till gratis hjälp med förvaltningen minskar i takt med acceptansen just nu.
Vi kommer aldrig ifrån att vi inte kan skilja på vuxna vargar och ungvargar. Då har vi valt att jaga så sent det går med hänsyn till att inte riskera att skjuta bort hanen för en betäckt tik. Jag kan nog inte se hur vi skulle kunna driva etiken ytterligare ett steg.
När det gäller stängslingen så hittade jag en uppgift i er tidning Våra Rovdjur från 2005. Då bidrog SRF med 1724 arbetstimmar för hjälp med stängsling. Det förtjänar respekt men betänk samtidigt att en vanlig områdesinventering i ett normalstort län drar cirka 5000 ideella arbetstimmar så tror jag vi kan vara överens om att utan jägarna så skulle förvaltningen falla totalt.
Jag var inblandad i loinventeringen i Stockholm ifjol och har nog inte alls samma bild av det hela som du.
Visst kan vi samarbeta och så länge man håller den ton du gör så tror jag det kan gå ganska bra. Nu är det långtifrån alla som gör det och jag känner mycket tydligt hur jägarna håller på att ge upp och tappa tron. Min poäng är att det skulle vara helt förödande för rovdjursförvaltningen. Något ganska drastiskt måste nog hända med vargdebatten om skutan ska vända nu…
Bjärven!
Jag håller absolut (och fullkomligt ärligt) med dig om att det vore mycket intressant med ett experiment där jägarna helt struntade i jakten och annan viltvård under en period. Jag tror faktiskt det skulle räcka med min mindre tid än 3 år för att allmänheten skulle förstå att jägarkåren gör en hel del nytta. Själv har jag aldrig ifrågasatt den nyttan, utan snarare försökt visa på den men blir titt som tätt motarbetad av enskilda individers agerande och dåliga omdömen.
Det betyder dock inte att den nyttan inte kan ordnas på annat sätt, så om jakten hade betytt så mycket för mig, som jag verkligen vet att den gör för många – ja då hade jag nog helst avstått från dylika experiment.
Ingen är ju oersättlig i vår värld, även om man ibland väldigt gärna vill tro det ;-D
Daniel mycket bra skrivet!
Själv skäms jag över att vara centerpartist undrar mer och mer vart centerpartiets själ tagit vägen.
Sorstads och miljömupparna inom c har tagit över dessa har inte en susning om hur de berörda har det ute i rovdjurslänen.
Carlgren borde åka till Filipstad och känna av stämmningen.
Ett enda stort svek är vad det är.
Mvh/Roland
Jo då Daniel! Jag har många gånger tidigare givit ett konstruktivt förslag för att hålla vargstammen tillfälligt nere på runt 200.
Istället för att skjuta vilka djur som helst, så kan istället de individer som verkligen ställer till besvär tas bort – dvs som skyddsjakt. Det skulle inte bara ge jägarna möjlighet att påverka sin situation, utan skulle kunna göra det lättare för t ex fäbodbrukare att skjuta djur som går in på fäboden och tar tamdjur, eller djur som återkommande håller sig i närheten av människor även under dygnets ljusa timmar.
Att skjuta bort föräldradjuren för ungarna, kan istället skapa obalans i flocken och skapa nya bekymmer. Här finns det i och för sig dom som menar att detta är en del av ”strategin”, och de besvär som senare kanske uppstår, kan man lösa med hjälp av den vanliga skyddsjakten – så får man kanske bort ett helt revir.
Jag är inte total motståndare till jakt på varg, men menar att licensjakt på vilka vargar som helst enbart tillfredställer jägarkårens krav på att få jaga vargen. Det finns ju andra intressenter i den här frågan, eller hur! Hur tillfredställs dom?
Inte lätt för forskar eller myndigheter att klaga, när jägarna följt de regler och föreskrifter som har satts upp. Att skjuta föräldradjur för vargungar är lika lite olagligt som att skjuta en älgko före sin kalv. Det handlar om etik – och det vill jag faktiskt tro att du förstår. Etiken kring jakten i Sverige vill jag tro är unik i världen, i alla fall den etik både jägareförbund och det andra jägareförbundet vill visa upp. I andra länder struntar man i eftersök, och jag är ganska säker på att jag någonstans läst att man i Nordamerika såg det som oetiskt att skjuta bort älgkalven för kon (kan tänka mig att man jämförde med en mänsklig mor som såg sitt barn bli dödat) – dvs tvärt om hur vi tänker i Sverige.
Att se skillnad på helt vuxna vargar och ungar i januari, är i stort sett omöjligt – det erkänner jag gärna. MEN har man för det första klart för sig att man har föräldradjuren i såtet (vilket var fallet i Amungen), skjutit ett djur och kan se att det är ett vuxet djur – ja då anser jag att man ska låta det andra djuret vara. Även förra året var det så pass få vargar att skjuta med tanke på hur många jägare som gick ut, att man gott kunde ha lämnat över till något annat område att ”skjuta sig en varg”.
Jag antar att frågan du ställde tidigare gäller arbetet med stängsling som SRF-medlemmar varit med att hjälpa till med. Jag har ingen exakt siffra, men det sista jag hörde så rörde det sig om ca 100 mil stängsel. Du kan ju kolla med något stängslingsföretag vad det arbetet skulle ha kostat fårägarna om vi inte gjort det utan kostnad för fårägarna.
Sedan kan jag tala om för dig att länsstyrelsen inte fick tag på jägare när de skulle inventerade lodjur i södra delarna av Stockholms län förra året. Det var istället frivilliga ICKE jägare (bl a medlemmar i SRF) som deltog, om jag inte har helt fel. Jag själv skulle ha deltagit men var upptagen med spårning på annat håll. Det hela är lätt för dig att kolla genom att kontakta länsstyrelsen i Stockholm.
Till sist vill jag säga att jag inte förstår varför det ska vara så svårt att inse att det inte bara är jägarkåren som hjälper till med inventeringar och utfodring av vilt. Är det egentligen något att bråka om? Varför inte istället samarbeta? Både utfordringen och inventeringen gynnar ju bådas våra syften – att hjälpa djuren, och få fram hyfsat säkra fakta kring hur många individer vi har av de olika större rovdjursarterna.
Där har du ett konstruktivt förslag på samarbete. Har du själv något annat område där du tror båda föreningarna har nytta av att samarbeta, så hör av dig!
O helga natt, vilket mörker. Carlgren vårat stjärnskott till minister talade i radion idag om att han skall skärpa reglerna för förberedelse av jaktbrott: ” Det innebär att polisen kan kontrollera stugor, bilar, lasturymmen i skotrar och om om jägarna bär med sig vapen för vargjakt vid ett tillfälle när man inte får skjuta varg eller befinner sig i områden där ingen jakt får ske skall polisen ingripa”. slut citat
Detta innebär att jakt med klass 1 vapen endast är tillåten under den period vargen är lovlig och under förutsättning att vi har kvar på licensen. Hur agerar förbundet: torsten mörner (med jäkligt små bokstäver) ” Vi har länge efterlyst detta och tycker det är riktigt”. Vad håller ni på med? Vad tyckte nv ang tilldelningen efter nya inventeringsresultaten? Du, de där Carlgren o Mörner har nån kollat genetiken där?
Per: Om jägarna skulle avstå från att släppa hund eller skjuta till förmån för naturintresset så skulle vi väl inte över huvud taget lägga pengar på bössor och hundar, då funkar det väl att bara sätta sig på en stubbe? Dessutom briljerade väl inte jägare med sin acceptans för stora rovdjur i ett historiskt perspektiv?
Du får gärna berätta hur vi skulle anpassa vår hundanvändning till vargen, idag finns det inget sätt. Hittar vi en lösning på hund – varg problemet är mycket i denna fråga löst, så tro inte att vi inte försöker. Jägarna skulle jubla högst av alla om vi hittade ett praktiskt genomförbart sätt att skydda våra jakthundar från varg. I ett vargrevir är vargen det enskilt största hotet mot jakthunden, utan tvekan. Utan hund så är stora delar vår vår nordiska jakt mer eller mindre omöjlig. Du är farligt nära att förringa detta problem och då är du själv en del i ”drevet” att förringa våra uppsåt och viljor, vilket riskerar att ge otrevliga rekyler, för både vargförvaltningen och vargen i det långa loppet.
Det finns säkert utländska exempel på både det ena och det andra, dessa argument används flitigt i just vargdebatten. Det man alltid glömmer är att biologi, kultur och förhållanden i övrigt skiljer sig åt. Jag är rätt säker på att du, oavsett vlket land du bott i, inte hittar några jägare som jagar med lös hund som gillar varg. Helt enkelt eftersom det inte heller där finns några effektiva ”motmedel”. Tro mig, vi har skt med ljus och lykta världen över.
Vare sig jaktkortet eller viltvården görs primärt för de stora rovdjuren, men min poäng är att båda dessa samt inventering och uteblivna jaktvärden är förutsättningar för dagens rovdjurspolitik. Det är en bräcklig grund att basera politik och förvaltning på när förtroendet hos de som betalar löper en mycket stor risk att minska…
Kvalitet kan man definiera på många sätt och det kommer att variera enormt beroende på när i tid och rum du studerar det. Jag tror dock det var mycket länge sedan vi hade så tunga, gamla och väl hornbeprydda älgtjurar i södra Sverige som vi har nu.
Jag vet vad jag önskar mig till nästa julklapp: en sansad debatt om vargen. Tidigare lutade jag mig tillbaka efter diverse utspel med vetskapen om att jag får försvara min hund och mitt boskap, samt att licensjakt stadigvarande ska ske – men nu börjar man fasa då vår miljöminister menar på att vi behöver fler vargar. Jag önskar lobbyisterna all lycka till i arbetet med att väcka regeringen ur sin slummer.
Daniel: Jag tar mitt stöd i att skjutandet, eller iallafall jagandet, blivit större än naturintresset i din första mening i ditt svar: ” Du har helt rätt i att det är problemet med att vargen tar jakthundar som är det centrala problemet.” Om naturintresset var större än jakten i sig skulle jägarna i de aktuella områdena fortsätta vara ute i och njuta av naturen som för och anpassa sin jakt med lös hund efter de för stunden rådande förhållandena. Det är en del av dem inte beredda att göra och skjuter hellre bort vargen än respekterar att de är en del av naturen. Alltså står jaktintresset över naturintresset.
Dessutom vet jag att du vet att riskökningen för hunden inte är särskilt stor (om än inte helt försumbar). Den upplevda risken hos jägarna är kanske desto större, och för individen är trots allt det det viktigaste. Jag tycker att ni skulle satsa ert krut på att hantera och informera detta istället för att gå dem tillmötes. Jag har bott i andra länder där man även som jägare är stolt över (och anpassar sig efter) sina rovdjur och betraktar en vildmark utan dem som en ickevildmark, men det har jag lärt mig att det av någon outgrundlig anledning inte är relevant i den svenska vargdebatten.
Jag hakade upp mig på utfordringen just för att det är där de allra flesta tusenlapparna går. De trehundra kronorna i jaktkortsutgift betalas knappast för rovdjurens skull, eller hur?
Att ni lyckats bra med älgarna beror hur man ser på det. Du vet såväl som jag att det går utför med kvaliten på stammen, vad det gäller antal och populationscykler går det såklart bättre.
Sorry. Var på Daniels ”Det här går utför” jag skrev…
Precis som jag skrev på Gunnars blogg för någon vecka sedan angående en räddhågsen Carlgren kom idag ytterliggare ett bevis för vad jag då skrev. Står Centern som parti och regeringen bakom dagens utspel av Carlgren om ännu fler vargar än idag är botten nådd! Att en företrädare för ett så kallat landsbygdsparti resonerar på detta sättet är obegripligt. Han negligerar totalt de problem som den, tydligen, allt för lilla vargstammen står för… Det vore på sin plats att Carlgren masar sitt Stockholmsarsle ut till landsbygden och träffar de människor som han planerar dödsstöten för! Eftersom ingen annan Centerpartistisk politiker överhuvudtaget kommenterar rovdjursfrågan ser jag det som att man är helt överens med Carlgren. Det gör ont att inse detta men min röst får StorstadsCentern aldrig, aldrig mer….
Per: Du har helt rätt i att det är problemet med att vargen tar jakthundar som är det centrala problemet.
Vad har du för stöd för att skjutandet blivit viktigare än ett grundläggande naturintresse? Min bild är den exakt motsatta. Vi vet att naturintresset i befolkningen i stort förändras mycket snabbt och drastiskt just nu och min spaning är snarare att jägarna är de allra trögaste i denna förändring och fortfarande drivs av samma motiv. Dessutom är jag övertygad om att insatserna, även i ekonomiska mått, för viltvården ökat markant. Det kan man säkert tolka som att vi vill skjuta mer men man kan också tolka det som att vi bryr oss mer. Oavsett tolkning så kommer det viltet, samhället och rovdjuren till del, eller hur?
Ditt misstag i denna diskussion är att du begränsar dig till enbart utfodringen, jag räknar väl upp en lång rad ytterligare och ganska rejäla bidrag till rovdjursförvaltningen än enbart utfodring?
Du måste nog precisera vad vi gjort så kapitalt fel med älgförvaltningen? Sist jag kollade hade vi utan tvekan världens mest produktiva älgstam. Dvs få älgar under vintern för att få så lite betesskador som möjligt och så många som möjligt att titta på under sommaren och skjuta under hösten. Det är i mina ögon en framgångssaga med de förutsättningar markägare och samhället gett oss. Dessutom gör vi älgförvaltningen inklusive inventeringen nästan gratis, betänk återigen alternativen…
Daniel: Jag är uppvuxen i en jagande släkt och absolut inte emot jakt. Däremot är jag emot emot när jägare glömmer bort varför de blev jägare. För de allra flesta jag känner grundar det sig i ett stort naturintresse, men för vissa tycks hobbyn och skjutandet i sig långsamt blivit större och viktigare än det interesset. För visst är det väl ändå så att den cirka tioprocentiga ökningen att jakthunden (i vargrevir) råkar illa ut under jakten är den största anledningen att många jägare har svårt för vargen, och att debatten vore en ickedebatt om den problematiken gick att lösa?
Men till saken, så om nu inte matningen har någon betydelse för vargarna, vad har då ditt argument i vargdebatten att göra? Det är trots allt med vargjakt du inleder ditt blogginlägg. Och om ni värnar om fler och större djur att jaga, varför har det då gått som det gott för den svenska älgstammen? Vad det gäller lodjuren är jag ganska övertygad om att det totala medelantalet under ett par decennier varit betydligt högre än vad det är idag om vi tog bort både jakt och utfordringen av vilt.
Till sist vill jag säga att inte jag heller tror (jag hoppas iallafall innerligt) att bildpremien inte har någon inverkan på hur det jagas varg i år, men håll med om att det är ganska rejält korkat om det nu är ”förståelse, respekt och kanske till och med lite beröm” man är ute efter just i dessa tider. Och om ni vill ha beröm av just mig får ni se till att göra ett bättre jobb med älgstammen.
Per: Att sluta mata skulle knappast ha någon effekt på kort sikt på vargen eftersom den primärt lever av älg som klarar sig finfint utan matning. Skulle vi däremot tröttna på att inventera såväl varg som älg och att ta ansvar för förvaltningen av den senare är nog Sverige illa ute. Nu lär det aldrig hända eftersom utebliven viltvård i slutändan innebär kraftiga svängningar i såväl varg- som älgbestånden och det vill ingen ha. Titta däremot på rådjuren och lodjuren, som i rätt stora områden är födobegränsade. Utan jägarnas insatser och rennäringen i norr skulle vi ganska snart ha kraschade rådjursstammar i stora delar av landet, särskilt en sådan här vinter, vad tror du händer med lodjuren då?
Jag tror knappast bildpremien bidrar till någon hets. Fullt så premiesugna är nog inte jägarna. Jag tror nog man går back på vargjakten hur man än vrider eller vänder sig…
Givetvis är en del av målet med vården att få fler och större individer att jaga, men det ligger väl i allas vårt intresse? Jakt är viltvård, det står tillochmed i lagboken om du läser noga… Du får gärna vara emot jakt för mig, men du måste betänka konsekvenserna av ditt ställningstagande för det vilda, inte bara för dig själv.
Avslutningsvis får du gärna redovisa de inkomster som vi får från vargen! Jag kräver inte att en viltart ska ”gå med vinst” för att få finnas, men så kräver vi väl heller inte utrotning av vargen? Jag önskar mig bara en förståelse för de insatser jägarna gör och vill peka på faran med att räkna med allt för stora insatser utan att ge något tillbaka, i form av förståelse, respekt eller kanske en smula beröm?
Hmm, om nu de miljoner jägarna lägger ner på att mata vilt indirekt är det som ger förutsättningar för vår population av stora rovdjur så är ju era uppfattade problem med vargarna väldigt lättlöst: Varför inte helt enkelt spara på slantarna, så slipper ni vargen? Två flugor i en smäll! Men då skulle du å andra sidan riskera att gå miste om den snabbhetspremie Svensk Jakt erbjuder de tre första bilderna på skjutna vargar från årets jakt, vilket ju bådar gott för att det ska bli mindre hetsigt och bättre skytte än förra året. Eller har jag missförstått din argumentation, det vill säga att det faktiskt är ni jägare som betalar för och understödjer våra rovdjur?
Nej du, mig övertygar du iallafall inte att ni lägger ner era surt förvärvade på att mata vilt för att uppnå målet att ”vårda det vilda”. Mata först för att ha något att skjuta sen är i mina ögon inte vård, och jag har svårt att se att ett rådjur eller vad det nu må vara uppfattar skillnaden heller. Dessutom förenklar du väl ganska rejält när du bara ser till utgifter? Skulle vi bedömma företag, föreningar och individer enbart efter deras utgifter skulle allt världen bli bra konstig.
Jan: Jag tror faktiskt Carlgren är lite illa ute just nu. Han försöker vara alla till lags men istället står han snart ensam kvar i mitten. Dagens utspel var ytterligare en spik i polariseringskistan. Susanna Löfgren sade i samband med senaste vargjaktsbeslutet att vargfrågan går mot ytterligare polarisering. Jag har tyvärr samma känsla. Detta ständiga hackande på jägarna och Jägareförbundet driver oss sakta men säkert mot en allt mer polariserad roll i vargförvaltningen och varken media eller Carlgren är oskyldiga i detta. Inte minst dagens utspel om ”mer än 200 vargar” har gjort masor av jägare säkra på att det finns dolda agendor och då är det nästan kört att bli konstruktiv igen…
Bjärven: Varje gång någon kallar oss ”mördare”, ”blodtörstiga gubbar” eller ”inskränkt jägarlobby” så tröttnar ytterligare några jägare på att vara konstruktiva, seriösa och kompromissvilliga. Precis som varje antydan till en dold agenda från Carlgren. Som jag bloggade om för någon vecka sedan så går det utför med förtroendet nu och bojkottsförslagen haglar. Jag tror inte en sekund på bojkott som medel men jag är seriöst oroad över utvecklingen just nu och andra betydligt mer förödande konsekvenser än en bojkott står runt knuten och lurar. Inte minst ur vargens synvinkel.
Kerstin: Mig veterligen finns inga svenska studier gjorda på vad som händer med olika avskjutningsstrategier. Vi har dock såväl finska som nordamerikanska erfarenheter av att såväl skjuta bort alfapar, betydligt tidigare än vad som sker i Sverige, och etablerade par. Visst finns alltid risken för att andra vargar etablerar sig, som i Amungen, men det är i alla fall en viss chans att så inte sker och då har man tagit bort vargbördan för ett revir, eller i bästa fall då tre i Dalarna. Eller har du något annat konstruktivt förslag på hur vi ska utnyttja den lilla jakt vi fick?
De enda ”folk” jag hört klaga på de två skjutna vagarna i Amungen är representanter för SRF. Varken forskare, förvaltare eller myndigheter har klagat, mig veterligen. Att vi inte vet var valparna är kan väl bero på att de aldrig sändarförseddes? När ska vi enligt dig jaga varg och hur ska vi kunna se skillnad på alfadjur och valpar? När du hävdar att man medvetet sköt bort just föräldradjuren i Amungen förutsätter du att det går att se skillnad, jag tror faktiskt att du överskattar jäganas förmåga då, för en gångs skull…
Ska jakten ses som en reell möjlighet att påverka sin situation måste vi överväga att skjuta bort alla vargar i ett område. Nu är tilldelningen på tok för låg för att ens diskutera att skjuta bort revir med valpar, då bör man enligt mig överväga och testa att skjuta bort revirhävdande par, gärna med hjälp av Länsstyrelsen som kunde peka ut var dessa finns. Det är enligt mig ett konstruktivt förslag, men som vanligt får jag känslan av att du och SRF gärna bara klagar och ser problem istället för att ens försöka vara konstruktiva.
Förresten, jag ställde en fråga till dig i min kommentar nedan till earnie.
earnie: Ibland är du faktiskt riktigt rolig, men knappast allvarlig… Hur många icke – jägare inventerade lo i Sörmland ifjol? Jag tittade på de listor jag hade över områdesansvariga, där är alla jägare… Jag har själv ansvarat för områdesinventering av rovdjur i flera län i mellansverige, jag har fått erbjudande två gånger om deltagande från ick – jägare men båda gångerna ställde man sedan in sitt deltagande av olika orsaker. Jag vet dock att det förekommit, i Gävleborg, att icke – jägare deltagit men detta ska då jämföras med de tusentals jägare som deltar varje år. Inte ens alla medlemmar i SRF skulle om de ställde upp mangrannt i flera dagar räcka till…
Hur många har rätt att ringmärka fåglar i Sverige? Leta reda på den siffran så ska du se att många av våra 377 Jaktvårdskretsar har en betydligt större ideell verksamhet mätt i dagsverken.
SRF talar ofta om att de hjälper till med rovdjursstängsel, det hade varit väldigt intressant att veta hur stor denna verksamhet är. Kerstin borde ha svaret!
Min poäng är inte att jag inte får något för jaktkortet, för det får jag. Snarare att du också får det och tar det för givet. Jägarna har finansierat majoriteten av rovdjursforskningen och stora delar av förvaltningen under lång tid, vad har du bidragit med?
Även om enskilda kommuner köper bröd åt ankorna i den lokala dammen tror jag du får mycket svårt att visa en sammanlagd kostnad för alla kommuner i Sverige på mer än en miljon. Dina jämförelser ska inte förringas, de är alla goda initiativ, men faktiskt en piss i Missisippi jämfört med den insats jägarna gör i reda pengar. Det borde vi tackas och högaktas för, inte hånas…
Kerstin. Daniel svarade på hur man får bäst lokal effekt av en alldeles för liten tilldelning. På din följdfråga svarade han igen ärligt och sakligt. (trots att t.o.m en blind kan se att den var menad som en typiskt ”SRF-fälla”) Jakttiden är vald bl.a för att minska risken för att valparna ska få problem ifall en eller båda alfa blir skjutna.
Hur menar du att man reglerar en djurpopulation om man ska gå efter om folk är förbannade eller inte? Vems förbannelse är mest värd? En vargkramares eller en varghatares?
earni
Skulle du kunna redovisa något, som styrker något, av alla dina påståenden?
Om inte är och förblir det bara orerande, och kommer inte heller av någon läggas någon vikt vid!
Viltet blir inte fetare av dina inlägg enbart!
Bojkotten är ett symptom på den frustration som sprider sig i de värst drabbade områdena. Det kommer inte att leda till något positivt för jägarna som kollektiv.
Men man måste ha klart för sig att det är en protest mot ännu ett svek i rovdjurspolitiken, 20 vargar, löjligt.
Många förstår inte jägarnas insatser för det vilda, för skogen, för jordbruket och för trafiken.
Om man gjorde ett tankeexperiment där man avstod från all jakt och viltvård i tre år vore det intressant att se en teoretisk beräkning på hur viltstammarna skulle utvecklas, hur skadorna på skogen och jordbruket öka och inte minst viltolyckorna.
Ett sådant underlag vore intressant att presentera för medborgare i allmänhet och jaktmotståndare i synnerhet.
Men med tanke på att 1/3 av klövviltet skjuts varje år inser man snabbt vad som skulle inträffa, men som sagt lite siffror vore spännande. Där kan jag lägga min forskningstjuga….
Det är alltid intressant att se vad saker och ting kostar och vem som betalar.
Nu undrar man ju hur mycket bevarandesidan lägger av sina egna pengar till det rovdjur dom strider för.
Carlgrens utspel, ja vart tog centervisionerna vägen. Den levande landsbygden blir svårt sargad och där åker de sista rösterna. Det hade nog varit bättre om Carlgren slutfört sina studier på 80-talet och kommit ihåg lite av Sveriges historia.
Daniel. Senast förra vårvintern inventerades det lodjur i Sörmland med ett duktigt gäng icke-jägare…..det blir likadant detta år. Rovdjursinventeringar sker av andra än jägare även i andra län. Inventeringar/märkningar av våra vilda fågelbestånd är viltvård likaså, eller? Eftersök och skyddsjakt bör rimligen utföras av den med bössa….
Du väljer även att glömma bort det ansenliga antalet gratis mantimmar och omfattande jobb på deras fritid SRF lägger ned för hjälpa främst fårägare vid rovdjursstängsling, det arbetet är i högsta grad förenat med viltvård. Du väljer även att glömma bort Sveriges kommuners stödutfordring av vilt. Kan forsätta, men då är risken att era insatser börjar se försumbara ut….
Vad jaktkortet har med detta att göra förstår jag inte, du får ju något för det… Vilket medlemskap som helst i vilken förening som helst. Du väljer.
Återigen, ni vill framstå som offer, sluta med det, det blir bara så jolmigt, inse att det inte bara är ni som är duktiga.
Kerstin. Berätta om vad som hänt med Amungen-valparna och det reviret för Daniel.
Ja ha, och vad stödjer du det påstående på Daniel?
Det var ingen av valparna i Amungen som övertog reviret. De bara försvann, och andra vargar tog snabbt över.
Vad som däremot är helt säkert, är att folk kommer bli urförbannade om det åter igen visar sig att båda föräldradjuren medvetet skjuts bort från ungarna.
På nått sätt verkar det som om SJF tror att staten är snäll och ska lyssna. Det är lite svenskt i och för sig att man tror det bästa om varandra men ändå otroligt naivt. Vi blir totalt överkörda märker ni inte det? Varför ska vi jaga varg om vi ändå ska ha fler vargar? Varför ska vi jägare betala statligt jaktkort. Ok, det kanske betalar din lön men varför?
hej daniel en fundering jag har Regeringens proposition 2000/01:57 ”Sammanhållen rovdjurspolitik” inebär att vi ska ha ca 5000 vargar i sverige hur ska ni i förbundet lyckas med eran målsätning att ha ca 150 st det är något jag inte får ihop ??
Mvh
Bra skrivet Daniel det bästa jag läst på länge tack.
Kerstin: Bäst effekt lär man få om de ännu inte fått valpar. Har de redan valpar är risken överhängande att en valp tar över reviret och då har man fortfarande varg på trakten.
Daniel! Du skriver: ” Om jag nu skulle vara en smula konstruktiv tycker jag att det vettigaste ni kan göra i det här läget är att internt i Dalarna enas om 3 revirhävdande par som ni skjuter bort.”
Menar du då ett par som ännu inte fått valpar, eller menar du en upprepning av det som hände i Amungen under förra jakten?
AK: Vad är felet? Att jägarna lägger ned tusentals kronor per person och år på att vårda viltet? Är det det du menar med hat? Skulle kanske inte viltet vara utrotat om vi inte vårdade det istället för att skjuta allt vi kom åt? Tänk till och återkom om du har frågor…
earnie: Jag tror du har fel, men du får gärna överbevisa mig. Jag har aldrig under alla mina år i denna bransch sett någon icke – jägare vid inventering, skyddsjakt eller utfodring utanför fågelbordet eller tomten. Men jag kanske umgås i fel kretsar. Så sorry, det håller nog tills dess du har en siffra på att icke – jägarna bidrar med ännu mer. Det finns säkert någon entusiast där ute som matar fåglar eller rådjur för mer än 1000 kronor per år, men bland jägarna talar vi om ett kollektiv på nästan 300 000 människor som i medeltal gör det. Dessutom betalar vi jaktkort och gör ideella insatser. Jag är rätt säker på att den insatsen är mycket svårslagen.
Daniel. Har ingen avsikt att förringa era insatser men vad du här väljer att glömma bort är att det finns markägare och andra vänner till naturen som mer än väl bidrar med åtskilliga tusenlappar per år för det vilda. Väl medvetna att dessa tusenlappar istället kan hamna i någon jägares mage, tvåbent eller fyrbent.
Är fullt och fast övertygad att dessa insatser från den ickejagande befolkningen mer än väl matchar jägarnas insatser i form av pengar och ideella aktiviteter.
Ni jägare har en väldig övertro på er själva och era insatser, sorry, det håller inte.
Det måste vara något fel på er.
Hatar ni djur eller?
Skjuter ni på allt fyrbent ni kan komma åt?
Kjell: Tack!
Peo: Vi framför nog vår åsikt till Carlgren personligen också, var så säker.
Jag tror varken jag eller din Ordförande tycker årets tilldelning var något annat än ett rent hån mot oss som ska leva med vargen. Om jag nu skulle vara en smula konstruktiv tycker jag att det vettigaste ni kan göra i det här läget är att internt i Dalarna enas om 3 revirhävdande par som ni skjuter bort. Det skulle göra skillnad för åtminstone några jägare…
Det här med ”fri lejd” söderut har jag bloggat om förr:
https://blogg.jagareforbundet.se/index.php/2009/06/varfor-skyddsjagas-vargar-sa-fort-de-kommer-nara-stockholm/
Jägareförbundet är i mina ögon de enda som seriöst försökt ta ett helhetsgrepp på vargfrågan med en nationell policy och handlingsplan som slår fast max 150 vargar och 1 – 2 revir per län. Så självklart ska vi sprida vargbördan, det tror jag även Gunnar håller med om. Det kommer att bli skitdyrt och kosta såväl blod som svett och tårar, men ska man ha varg får man betala priset. Det ska jag personligen meddela Carlgren nästa gång, lita på det.
Kanske ni på förbundet skulle ta o ringa Carlgren personligen istället för att hoppas på att han läser din blogg! Jag får inte vara med på mötena med Carlgren men det får ni, hur tycker du det går? Jag kan inte jaga på min mark längre och min ordförande i Dalarna tycker att det går otoligt bra förutom att tilldelningen blev för låg. Om vi hade fått skjuta 8 av de ca 50 vargar som dräller omkring här istället för en varg hade inte förändrat ett dugg. Hur skall vi agera tycker du? Hur går snacket, har vargen fri lejd söderut eller kommer den att skyddsjagas bort? (seriös fråga) GG talar om att jfb hoppas på att vargstammen skall frysas så att den kan begränsas till några få län, är detta förbundets åsikt? Mvh Peo Sjökvist
Med fler av din kaliber i Sjf behövde man inte dagligen fundera på att avsluta medlemsskapet.
Stå på dig Daniel.
Kjell