Sent skall hycklaren vakna!

Lite yrvaket, när vargdebatten redan är på väg att blåsa förbi, vaknar han. Mannen som gett hyckleriet ett ansikte. Jan Guillou gör som han brukar, angriper tidningen Svensk Jakt i Aftonbladet. Guillou är nämligen inte bara en hycklare, han är extremt långsint också. Svensk Jakts befogade kritik av TV programmet ”Grabbarna på Fagerhult” för tjugo år sedan, glömmer Guillou aldrig. Programmet lades ner efter rekord i radionämnds anmälningar.

Guillou jämför i sin krönika Svensk Jakt med den stalinistiska kommunistpressen. Som före detta marxist och nu senast i det närmaste utpekad som KGB agent borde han dock veta bättre. I kommunistiska länder tillåts inte människor att organisera sig och uttrycka sin mening. Olikatänkande demoniseras istället och förlöjligas, precis så som Guillou försöker göra med Svenska Jägareförbundet i sin krönika i Aftonbladet.

Jan Guillou kallar Svensk Jakt för lögnare. Låt oss granska Guillous egna ”sanningar”. Han skriver, att det fanns ett starkt stöd för vargjakten i Dalarna, Värmland och norra Sverige, men att majoriteten var fientlig eller skeptisk i storstadsområdena och södra Sverige. Vilket inte är så konstigt. Enligt siffror från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, är andelen som tycker om att det finns varg i Sverige 71 procent, högst i Stockholm med 81 procent och lägst i Dalarna med 57 Procent.

För de första jämför han två helt olika saker, stödet för att det skall finnas varg i Sverige med stödet för licensjakten. Lite mer intellektuell hederlighet borde man kunna förvänta sig av en så framstående opinionsbildare.

Ingen på Svenska Jägareförbundet har heller förnekad att det finns ett stöd för vargen i Sverige. Även vår policy säger att vargen skall vara en del av vår fauna. Vidare, ljuger Guillou läsarna rätt i ansiktet när han refererar till Aftonbladets Sifo undersökning och hävdar att den visar att en majoritet är emot licensjakt på varg. Sanningen, Guillou, är att i alla delar av landet var en majoritet för licensjakt. Stödet varierade mellan 69 och 52 procent. Andelen negativa var som högst i Malmö, 34 procent, alltså de som är längst från vargarna . Dessutom stöds vargjakten av 85 procent av Sveriges riksdag. Du Jan, tillhör samma försvinnande lilla minoriteter som de som vill utrota vargen. En överväldigande majoritet av svenska folket vill ha varg, men att antalet skall begränsas med hänsyn till dem som skall leva med dem. Svenska Jägareförbundet värnar till skillnad från Guillou, både vargar och människor. Forskningen kring varg handlar inte enbart om naturvetenskap utan i lika hög grad om samhällsvetenskap. Det borde Guillou ha noterat innan han likt don Quijotes, sent och yrvaket, rider in i debatten.

Så till det STORA hyckleriet. Guillou kallar vargjakten för en ren troféjakt. Jan Guillou är sannolikt en av landets främsta troféjägare. Han reser till Ungern för att, för enorma belopp, skjuta några av världens största trofébockar. Han reser till Arktis för att skjuta isbjörn för sexsiffriga belopp och jagar lodjur i de svenska fjällen, listan kan göras betydligt längre. Svenska Jägareförbundet värnar den vanliga svenska jägarens jakt. Våra medlemmar väljer att vårda viltet på den egna jaktmarken. Syftet är att behålla en bra jakt, där troféer har underordnad betydelse.

Självklart skall ändå den som skjuter en varg också få behålla skinnet som ett minne av jakten. Precis som jag inte missunnar hycklaren Guillou att pimpla årgångsviner liggande på sin isbjörnsfäll medan han beundrar ungerska viltvårdares arbete på troféväggen.

Dela

19 Kommentarer
  1. Jan Bratt says:

    Man blev lite förvånad när man läste artikeln, det som slog mig var att Jan G liksom andra sticker ut näsan och rider på vågen för att skapa uppmärksamhet om sin egen person. Nu var det inte så länge sen den andre personen med ett efternamn som också slutar på G kom med märkliga uttalande, men då for en tanke genom huvudet, om man var tvungen att välja en av dessa Jan G. eller Per G. som jaktkamrat, då valde jag Jan G. i alla fall, här finns ju chansen att få smaka på de berömda Wallenbergarna, andra alternativet, ja en person med så dåligt omdöme, aldrig!

  2. Börje Olsson says:

    Helt rätt Gunnar!
    Det är fantastiskt hur människor utan lokal förankring (som rimligen borde ge viss insikt om vederbörande normalt sett vistas i naturen) eller specialkunskap i ämnet yttrar sig i rovdjursfrågan. En av de sista ”ögonbrynshöjarna” var den TV-sända partiledardebatten, där man som förväntat var negativ mot licensjakt på varg ifrån Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men även Mona Sahlin slirade betänkligt i sin retorik när frågan var om partiledarna var för eller emot licensjakt på varg. Efter mycket tvekande och försök att undvika frågan sade hon sig vara för licensjakt, men hon ogillade att licensjakten som den bedrevs i år med ”tusentals jägare” som sprang ut i skogen. Varför hon tyckte så förklarade hon inte och hon sa inte heller hur hon tyckte jakten skulle bedrivas. Jag tycker nog att man skall klämma henne på pulsen i frågan och låta henne förklara sig vad hon baserar sina åsikter på. Vidare bör nog Sahlin förklara vad som händer om de röd-gröna oppositionspartierna kommer till makten. Det kanske är så att det är spiken i kistan för flera skogsregioner ffa i Värmland och Dalarna.

  3. Gunnar says:

    Kestin, läs det jag skrev för flera månader sedan. ”Förgiftad jägarkår”.

  4. Kerstin says:

    Gunnar, jag har just läst det Daniel skrivit kring illegal jakt, och det han skrivit är jättebra!

    Jag hoppas det finns med nästa gång jag får Svensk Jakt Nyheter, och den varliga Svensk jakt, för jag tror faktiskt det är första gången jag läst att den illegala jakten har förkastats utan att det samtidigt givits ett antal ursäkter för den.

    Tyvärr gissar jag att det hänger ihop med överenskommelserna kring årets jakt, men du får gärna försöka bevisa för mig att jag har fel där.

  5. Gunnar Glöersen says:

    Roland H, jag har länkat mitt blogginlägg till Aftonbladet, mer lär de inte acceptera. Aftonbladet driver en antivargjaktskampanj.
    Jag såg att Guillou på annan plats kallade Svensk Jakt för ”antiintellektuell! Den kommentaren säger väl mer än tusen ord. Ödmjukhet finns inte i hans vokabulär. Men skriva påhittade historier om riddare under medeltiden, det är tydligen intellektuellt. Nu tar jag inte honom på något större allvar längre, hans bäst före datum är passerat för länge sedan. Vem tror på KGB agenter?

  6. Roland H says:

    Mycket bra skrivet, Gunnar!
    Varför inte skicka dina rader till Aftonbladet som ett genmäle mot Guillous artikel…?
    För mig är Jan G helt körd.
    – Minns deras ord under ”Grabbarna på Fagerhult” när de visade en bild av en spritflaska och en bit falukorv på ett brosteg med ungefär denna text: Säga vad ni vill men jakt och sprit hör ihop!
    – Vid ett annat tillfälle skrev han ungefär: Sluta hyckla och erkänn att jakt handlar om att döda! Inget om naturupplevelser, socialt umgänge, avkoppling, tystnad osv.
    – För att inte nämna hans sälskinnspäls som han köpt ”för att stödja ursprunsgbefolkningen eskimåerna…..”
    Nej, Jan G är och kommer att förbli överklass och verkar i det närmaste avsky oss enkla jägare som har sina rötter långt ner bland fotfolket.

  7. Gunnar Glöersen says:

    Peter Karlsson, även den som är kritisk är självklart välkommen på min blogg.
    Tyvärr har media rapporterigen och till viss del Carlgren skapat en felaktig bild av jakten och motivet bakom.
    Jag tycker att det var bra att så många som möjligt fick jaga. Plumpen i protokollet var skadskjutningar och bomskott. Media har försökt ge bilden av att fel vargar sköts. Så var inte fallet. Just de inavlade vargar som skulle skjutas var de som sköts. Alla vargar, förutom invandrarna och deras avkommor, är nämligen i princip lika inavlade. Några ”sjuka och gravt missbildade” vargar finns inte. Kända invandrarna var fredade. Den enda varg som avlivats med så svåra skelettskador att den inte kunde förflytta sig hade inavelsgrad noll, Leksands vargen.
    Jag skulle se det som ett fatalt misstag om det som sker i fjällen idag, nämligen helikopterjakt på vargar, lodjur, björnar och järvar skulle breda ut sig. Minns hur det lät när man jagade varg från helikopter i Norge för några år sedan. Vargjakt skall bedrivas av vanliga jägare med vanliga jaktmetoder.

  8. Roland H says:

    Mycket bra skrivet, Gunnar!
    Varför inte skicka dina rader till Aftonbladet som ett genmäle mot Guillous artikel…?
    För mig är Jan G helt körd.
    – Minns deras ord under ”Grabbarna på Fagerhult” när de visade en bild av en spritflaska och en bit falukorv på ett brosteg med ungefär denna text: Säga vad ni vill men jakt och sprit hör ihop!
    – Vid ett annat tillfälle skrev han ungefär: Sluta hyckla och erkänn att jakt handlar om att döda! Inget om naturupplevelser, socialt umgänge, avkoppling, tystnad osv.
    – För att inte nämna hans sälskinnspäls som han köpt ”för att stödja ursprunsgbefolkningen eskimåerna…..”
    Nej, Jan G är och kommer att förbli överklass och verkar i det närmaste avsky oss enkla jägare som har sina rötter långt ner bland fotfolket.

  9. Peter Karlsson says:

    Det klart att Guillou skruvar det till sin spets och att ”späda på sanningen” för att få lite mer kraft och läsarnöje,
    Men tror att alla Myndigheter,förbund och aktiva pådrivare för vargjakten får ta till sig en gnutta kritik denna gång.
    Att jägareförbundet försöker rättfädiga jakten med argument som är vaga och när det inte räcker till genast ställer sig bakom regeringenbeslut så ser det inte bra ut. JAG tycker att jägareföbundet kunde ställa sig helt neutrala för att inte svärta ned sitt ansende

    Sedan ställer jag mig frågan om det verkligen är vettig att släppa jakten ”fri” till vem som helst, känns lite som att brottsoffret även får var bödel. Det finns väldigt kompitenta yrkesjägare och vargspårare som skulle kunna leta upp visa individer för avlivning, utan som nu när vi sköt stora delar av flockar och de svaga/sjuka vargarna går KANSKE kvar i våra skogar.

    Jag får väll tillägga att jag är jägare och detta är endast min uppfatting och tar gärna kritik för mitt inlägg så länge det är konstruktivt.

  10. Henrik Å says:

    Tack för en mycket underhållande och saklig läsning. Du prickade in precis vad jag kände ang. denna insändare.

  11. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin, läs Daniels nya inlägg. Jag håller med honom till fullo.

  12. Gunnar Glöersen says:

    Skogsägare=o visonär. Jag kan förstå att ingen gillar att upptäcka att han/hon är satt att vara ”nyttig idiot”. Om du läser vad jag skrivit så ser du också att jag har full respekt för att allas rätt att framföra sin åsikt. Men ”nyttig idiot” frågan handlade inte om den enskilda personen, utan om den organisation han företräder.
    Att du sen själv tycks ha en nollvision är upp till dig. Du tillhör samma lilla grupp som Guillou, du är bara på den andra ytterkanten. Som Carlgren sa häromdagen, det är inte ni som kommer att bestämma hur det skall vara.

  13. Kerstin says:

    Gunnar!

    Att krönikörerna kanske drar alla över en kam har att göra med att det största jägareförbundet inte sätter ner foten ordentlig så att det både syns och hörs!

    Jag har ännu inte sett ett enda uttalande mot illegala jakten som inte också återföljts av en eller annan ”ursäktande förklaring”.

    Jag väntar på ett uttalande där man tar solklar ställning och klargör att det inte finns några som helst ursäkter för att rovdjur jagas illegalt.

  14. biogeodanne says:

    Kan inte annat än hålla med dig Gunnar. Mitt förtroende för Jan Guillou försvann helt när de i ”Grabbarna på Fagerhult” sände det fejkade reporteget om bågjakten. Leif GW fick jag tag på och skällde ut men Herr Guillou gömde sig… Dessa herrar är säkert duktiga författare och GW är säkert en duktig kriminolog men jakt är jag inte så säker på att de ska ägna sig åt. Betvivlar även deras ekologiska och biologiska kompetens.

  15. Skogsägare=0 visionär says:

    ”Olikatänkande demoniseras istället och förlöjligas”.Det här är dina ord,Gunnar.Kom ihåg det när du kör nyttiga idioten nästa gång.

  16. Gunnar Glöersen says:

    Ja, Fredrik. Tyvärr bygger krönikörer sina alster på hörsägen och myter. Men jag fick just reda på att man hittat platsen där man tjuvskjutit en varg i Dalarna. Om det är sant förtjänar de stolpskott som gjort det att åka dit. De svärtar ner hela jägarkåren. Kita på att krönikörerna kommer att dra alla över en kam.

  17. Nils says:

    Vill minnas att Guillou för några månader sedan i någon tv-show (Skavlan?) dessutom erkände att han skjutit en fridlyst hök för att denna tagit en ”tam” hare som kommunist-Jan hade i sin trädgård, en ren hämnd-aktion alltså, mot en hök som likt vargen följer sina instinkter:) Hycklare är väl det snällaste omdömet man kan ge Jan, självupptagen, narcissistisk, oduglig författare är andra.

Kommentering är stängd.