Vargdebatten har nått dagis

,

Gårdagen var en mycket omtumlande dag. Det började runt lunch i Upplands Väsby. Kopplingen rasade på min bil. Som tur är hade jag min extremt mångkunnige och gladlynte samt nervlöse kollega Niklas bredvid mig. Vederbörande sparkade med våld i 4:an och körde de cirka 15 milen till Öster Malma, genom Stockholms utkanter i rusningstrafik och snöstorm, utan att växla en enda gång.

Jag var således rätt sliten mentalt när jag stegade in där hemma och kände iskylan i luften och min sexårige sons blixtrande blick från övervåningen. Vargdebatten hade nått kuddrummet på dagis och nu hade den stackars splittrade sonen fått veta att jägare hatade vargen och ville utrota den. Jag gjorde ett tafatt försök att övertyga honom om motsatsen men märkte direkt att här krävs något mer än en allvetande faders bedyranden och intyganden. Vi fick börja med farfar och morfar, båda inbitna jägare som visade sig varken hata varg eller vilja utrota den. Jag såg hur tvivlet föddes i sonens ögon. Efter att ha kollat med Knivjanne (som fått sina hundar vargtagna), Snusbaronen och Skabbis stod det nästan helt klart att ingen jägare hatar varg och ingen vi kände ville utrota den. Men tvivlet låg kvar någonstans där inne. Det var då vi fick ta till Traktortommy.

Traktortommy är sonens störste idol. Han är en mycket flitig jägare som kör skogstraktor och bjuder på glass. Dessutom kretsar mycket av hans liv runt jakthundar och han bor samt jagar mitt i det enda revir som var undantaget från årets vargjakt, Galvenreviret. Om någon jägare hatar varg och vill utrota dem så borde det vara Traktortommy.

Traktortommy visade sig inte alls hata varg och han ville inte heller utrota dem. Han tyckte dock att nu när den beryktade ryssvargen där hemma i Galven fått yngla av sig tre gånger så kunde man kanske få jaga den nästa vinter. Sonens tvivel var helt undanröjda. Traktortommys ord är lag.

Det var en mycket gladlynt, lättad och revanschsugen 6-åring som åkte till dagis i morse med Traktortommys ord ringande i öronen. Så nu funderar jag bara på om inte Traktortommy skulle kunna få prata med sveriges samlade journalistkår och kanske stora delar av allmänheten.

38 Kommentarer
  1. Daniel Ligné says:

    earnie: Läs mitt senaste inlägg så får du se vad jag tycker om det…

  2. earnie says:

    Daniel….Dalarnas Tjuvskytteförening har återigen lyckats….så var det med den acceptansen….

  3. Jan Bratt says:

    Bommar och skadeskjutningar kommer man nog aldrig ifrån men förbunden måste ju alltid arbeta för en sådan minskning, det hörs röster från jägarna själva om något som liknar björnpasset, men det kommer man väl nu att diskutera. Kanske det blir sån press att de som jagar får skjuta upp för det eller de större viltslag som jakten avser, lite långsökt men det kan bli förändringar snabbt.
    Annars har ju sättet att reducera vargstammen på, trots allt gått framåt om man jämför med tider då vi använde alla möjliga påhittade konstruktioner som åsamkade både vargar och ibland åteldjur som ankor, grisar och får stor plåga, för att inte tala om gift som väl användes ofta. Många ondgör sig också över de svenska jägarnas skjutskicklighet mende kunde ju åka till Italien och studera jaktpremiärerna.
    Överskjutning blir nästan omöjligt att komma till rätta med, men betydelsen är ju starkt överdriven av media.
    Slutligen tycker jag det är väldigt tråkigt för jaktlaget i Hasselfors.

  4. Jensh says:

    Man kan skriva samma sak om och om igen, och bedrövas över det faktum att man tycker att sina åsikter skall överskugga fakta – DET är den tydligaste smaken man får efter den här debatten som pågått…

    Men, om ett förbund sköter om sin del av jakten som i detta fallet och några enstaka individer inte klarar av, av olika skäl, att utföra uppdraget felfritt, betyder det då att hela förbundet och hela jakten är helt åt helvete fel..? Märklig ekvation tycker jag…

    Man kan inte ”tycka” bort fakta och majoritetens beslut (demokrati, kommer ni ihåg?). Jag kan ju ex. inte ”tycka” att vänstertraffik är bättre och sen köra ihjäl massa ”idioter” som inte fattar att min åsikt är den rätta… Lite drastisk och ”lustig” jämförelse kanske…

    Men, kan man inte avvakta och se hur vi ser på detta ex. till sommaren, varför måste man hänga syndabockar IDAG? En utvärdering pågår ju och jag tyckera tt både berörda politiker och representanter från jägarkpren varit tydlig på att det finns brister och att ex. skyttet i vissa fall varit omdömeslöst. Vad kan man mera göra?

    Och, att dra i Per Garthon..? Han, om någon, har väl gett det dåliga omdömmet ett ansikte…

  5. Daniel Ligné says:

    earnie: Njaä, med helikopter kommer du ofta ganska nära vargen. Jag säger inte att det är enkelt men det verkar onekligen som om alla former av vargjakt är svår, när det kommer till skyttet. Vi får nu analysera vad som ligger bakom bommarna och skadeskjutningarna. Säkert kommer vi att finna många orsaker. Fel attityd, tekniska problem med vapnen till följd av kylan, bristande kunskap i vargens rörelsemönster och träffområde mm mm. Vissa saker är enkla att åtgärda och andra svårare.
    Vad gäller kommentarerna så hoppas och tror jag att de som likt du själv är seriösa stannar kvar eller återkommer. Vi åsiktsregistrerar ingen men vi måste på något sätt få bort hot och andra olagligheter samt de som bevisligen inte är intresserade av en seriös och konstruktiv dialog. Det är sorgligt, jag håller definitivt med, men Internets anonymitet gör väldigt konstiga saker med människor…

  6. earnie says:

    Daniel. Det är väl ändå en milsvid skillnad att skjuta ett rörligt snabbt objekt från en flygande helikopter än med båda fötterna på marken. Erfarenhet, inställning, rekommendationer och aktning borde rimligen vara grundläggande kriterier för licens att skjuta varg. Nu vet jag inte men det får bara inte vara så att någon nybakad oerfaren jägare släpps ut för att knäppa varg. Läs: ett sätt att skapa acceptans hos oss vargföreträdare.
    Era bloggar kommer hädanefter bli predikningar med påföljande bekräftelser från den egna församlingen. Ni steriliserar debatten. Ni har brutit bort udden av uppiggande i vissa avseenden tillspetsade kommentarer, dumheter skall ni självklart befria er ifrån. That´s all.

  7. Daniel Ligné says:

    earnie: Jag är den förste att erkänna att skadeskjutningsfrekvensen varit på tok för hög i årets vargjakt. Vi måste jobba stenhårt med detta till nästa års jakt. Så här får det inte gå till. Utbildning kan visst bidra, men vi ser samma problem även hos de ”profesionella” och synnerligen välutbildade vargjägarna som deltar i Länsstyrelsernas skyddsjakter från helikopter. De skadeskjuter också för mycket.
    Vargfrågan är infekterad. Så infekterad att mer än en journalist de senaste veckorna varit rent skräckslagen av de båda extremistsidornas argumenterande när de ringt. Man kan bara spekulera i orsakrna men jag tror att denna debatt är den första av många kommande som bottnar i hur vi ser på vår natur. Brukare eller betraktare…
    Tyvärr måste vi, som nästan alla andra, börja sålla bort de som inte kan stå för sitt ord. Egentligen en självklarhet men ändå tråkigt då antalet kommentarer säkert minskar rätt drastiskt.

  8. earnie says:

    Daniel. Bixbo och anhang är av självklara skäl direktdiskvalificerade till licens att skjuta varg i min värld och ja som varg vill jag nog slippa lidande av några triggerhappy nöjesjägare.
    Igår ringde jag min förtrogne och kloke vän sedan 30 år med vilken vi alltid har givande och långa filosofiska samtal om allt. Han är skolrektor, jägare, bor till skogs och har frekvent möten med både varg och björn. När vi kom till vargfrågan så rök vi ihop för som jag tror för första gången. Argumenten han framförde var just de mantran som cirkulerar i media, ihjälbitna får, hundar, vargkramare i asfaltdjungeln mm mm. Kände inte igen min vän i denna ytterst enkla argumentation. Efter att vi argumenterat ett tag falnade glöden för oss båda och försökte finna orsakerna till varför vargfrågan är så hätsk. Största bekymret som vi kom fram till är ”inaveln” och det näst intill religiösa uppfattningarna hos de troende i respektive gruppering. Vi är fortfarande bästa vänner och vi lyssnar på varandra.
    Det här var mitt sista besök hos er, tråkigt att ni skall börja registrera kommentatorerna.

  9. Daniel Ligné says:

    earnie: Du verkar kunna läsa, så vi kanske kan skippa steget att lägga åsikter på varandra och sedan sabla ned dem, det brukar bli bäst så. Jag har inte sagt att en jakt kommer att leda till toppenacceptans, jag är kanske rentav skeptisk till att det räcker. För att bli accepterad brukar det behövas att folket som berörs också får något positivt av arten ifråga. I dagsläget har jag dock svårt att se alternativen. Vi vet att acceptansen för vargen hos dem som lever med den minskar, ganska snabbt. Så i min värld är det lite bråttom med åtgärder. Har du andra förslag än jakt så krysta ut dem bara, jag lovar att lyssna. Det hjälper dock föga att några genetiker debatterar invecklade frågeställningar här, det är verkstad och aktiv förvaltning som krävs.
    Information och jakt är de metoder vi nu testat. Omflyttning av varg, om det behövs, är en annan metod som kan minimera de negativa sidorna av vargen i mina ögon. Jag må ha kass fantasi men jag har ärligt talat svårt att se vad vi annars skulle ta till. Att skita i de som ska bo med vargen är givetvis ett annat alternativ. Historien, förutom forskningen, har dock visat att det konsekvent går åt pipan.
    För övrigt måste jag bara fråga, vad är en äkta och genuin jägare? Bryr sig vargen om vem som skjuter?

  10. earnie says:

    Mats. Då vi har en stark och livskraftig och allmänt och brett bedömd genetisk stark stam av varg, då kan vi väl släppa ut äkta och genuina jägare som klarat av stenhårda licenskrav.
    Daniel. Ja jag har läst Fredriks kloka inlägg. Men varför efterfrågar dessa ”några” forskare detta ämne? Vänligen hänvisa dom till källorna eftersom du anser dessa ”några” forskare har fel, märkligt att så många forskare missat att det finns synnerligen gott om forskning på den fronten….
    Fortfarande, vad du säger är att bara man får möjlighet och nöjet att få döda en varg skapar det acceptens, kvalificerat nonsens. Inte ens UICN har någon skrivning i närheten av sådan argumentation.

  11. Daniel Ligné says:

    earnie: Det finns synnerligen gott om forskning på den fronten och ännu mycket mer praktisk erfarenhet. Läs t ex Fredrik Widemos blogginlägg ”Konflikthantering inom naturvården”. Jag tror att samtliga insatta är överens om att IUCN, naturvårdens högsta samlade organ, är en smula mer betydelsefullt än några svenska forskare. Här har alltså världens samlade naturvårdare och absoluta forskarelit slagit fast att acceptans är det absolut viktigaste och en förutsättning för ett framgångsrikt bevarandearbete och naturvård.
    Jag säger därmed inte att jakt är det absolut bästa eller ens tillräckligt. Men utan acceptans hos de som ska bo med vargen så kommer det att sluta illa, för vargen och för de som vill ha den. Jag har sagt det förut och säger det igen. Genetik är såväl intressant som viktigt men faktiskt sekundärt i det här läget.

  12. earnie says:

    Daniel. vad gäller acceptans så undrade forskarna var denna acceptans skulle uppstå ifrån eftersom det saknas forskning på området.
    Är benägen att hålla med dom även här, bara att få möjligheten att få knäppa en varg så är problemet på väg mot sin lösning!? nonsens. Tyvärr, har ingen tilltro till Carlgren.

  13. earnie says:

    Mats….båda dessa inlägg i debatten säger samma sak, de går inte att vifta bort. Regeringen och sossarna är helt och hållet ur spår vad gäller vargjakten och formerna därför.
    Jag väljer att tro på denna enorma bank av kunskaper från SU, LU, SLU, UU. Att tro på något annat är att tro sig kunna slåss mot väderkvarnar.

  14. Daniel Ligné says:

    earnie: Om du läser vidare här på bloggen och bland annat lyssnar på Carlgren idag så ska du se att forskarna, medvetet eller omedvetet, valt att bortse från några ganska centrala delar. Det stavas acceptans. Alla väljer vi att tro på de forskare som passar våra åsikter men de senaste utspelen var väl ändå ganska trångsynta och enkelspåriga?

  15. Daniel Ligné says:

    Ulf: Viltförvaltningen i Sverige är synnerligen demokratisk och ingalunda någon jägardiktatur. Precis som vid vargjakten så är även annan jakt styrd av samhället, inte jägarna. Den bild du målar upp blir i det ljuset lite löjlig.
    Vad beträffar Alaska så tycker vi helt enkelt olika. Sverige har allt, en levande landsbygd, vildmark, en urbefolkning som bedriver sin ursprungliga näring osv. Att jämföra Sverige och Alaska är egentligen inte intressantare än att jämföra med Rumänien, Indien eller Brukina Faso. Världen ser lite olika ut och huvudsaken för mig är vi i god demokratisk ordning förvaltar vår natur. Genom t ex den mycket väl förankrade vargjakten.

  16. Mats says:

    Tack earnie,

    intressant link och betydligt mindre vinklad än vad forskarna från SU fick till.
    Jag väljer att tro mer på de som tycker det är bättre att satsa på en förbättring av vargstammens genetiska status hellre än en fortsatt tillväxt på en inavlad stam (NV) än de som menar sig kunna flytta vargen från ”akut hotad” till bara ”starkt hotad” bara för att man fått fler ”syskon” i familjen.

  17. earnie says:

    Fråga inte mig vem som är tokig….det är väl ni båda antar jag…näe, kanske inte ni, ni är ju bara enkla exekutörer.
    Inget som är katastrofalt för vargstammen, din och SJF:s mening. Två dagar i rad har en stor skara forskare från olika universitet och SLU kritiserat grunderna för och den nu genomförda jakten.

  18. ulf says:

    Vad är fantasier i det jag skrev, konkretisera.. jag har daglig kontakt och vet att allt sköts lika bra nu som när jag bodde där.
    Att du hellre jagar här en i Alaska är ju självklart, det var ju det jag skrev. Här härjar ni fritt, där sätts ni under luppen. Och det är ni inte vana vid, liknelsen i rapporten från Brottsförebyggande Rådet om Jägarkåren/ Motorcykelgängen !!?? Det ligger mycket i den. Känslan att glida förbi ett jaktgäng efter en skogsväg, är på något vis densamma. Varför? Ta nån billig poäng om du vill, men vi är många som tröttnat på er. Svensson ser er som en homogen grupp, men givetvis är det inte så. Det är inte dom onda vi ska frukta, Det är dom goda som är tysta. Tur att Gaharton finns, bland alla dessa tysta jägare med arselen hängande i snören.

  19. Daniel Ligné says:

    Earnie: Nu tar vi det väldigt enkelt.

    Det finns en regel. Regeln följs. Det blirändå fel.

    Är det då regeln eller den som följde den som är tokig?

    Givetvis är inte överskjutningarna bra, men vi visste att det fanns stor risk för att de skulle inträffa. Vilket vi också påpekade och föreslog förändringar för att undvika innan jakten startade. Nu anpassades tilldelningarna istället och man tilldelade färre djur för att ha en marginal för viss överskjutning. NV´s val och det blev i och för sig överskjutningar men det är inget som faller utanför det förväntade. Det är heller inget som är katastrofalt för vargstammen.

  20. earnie says:

    näe vi har inte gjort nåt fel…det är naturvårdverkets fel att det blir fel….vi gör bara som som dom säger att vi ska göra….inte tänka alls…appropå dagis.

  21. Daniel Ligné says:

    Kerstin: Nu vet vi inte alla fakta angående de senast skjutna vargarna. Låt oss avvakta det så kan vi diskutera.
    Skadeskjutningarna är oavsett detta definitivt ett problem som vi redan jobbar med. Vad gäller överkjutningar så kommer dylika alltid att inträffa så länge man inte förändrar systemet för jakten. Nu räknade man med överskjutningar i detta system och därför kan jag omöjligt se någon fara på taket. Systemet är dock en fråga för Naturvårdsverket så där kan du nog inte lasta vare sig jägarna eller vår personal.
    Exakt vad är det vi skött så dåligt? Jag tror du har fått vår roll och våra befogenheter en smula om bakfoten här…
    Vad gäller lodjursjakten så är problemen de samma med överskjutning. De beror på systemet och det styrs av NV, inte oss. Någon nämnvärd skadeskjutningsproblematik har vi inte vad gäller lon.

  22. Daniel Ligné says:

    Ulf: Bjärven har väl redan sammanfattat mina synpunkter. Jag har jobbat med vilt och fisk i Alaska och dina utsagor är snarare fantasier än verklighet. Förutsättningarna är grymt olika och jag väljer varje dag i veckan att jaga i Sverige framför Alaska.
    Att sedan beskylla oss för lögner bara för att vi inte tycker som du är väl kanske lite magstarkt? Den dag du kan styrka dina påståenden med fakta kan vi diskutera. Innan dess så blir det tyvärr bara tyckanden från din sida…

  23. Kerstin som skrivit tidigare says:

    Kan nämna att ”Kerstin” 16:53 INTE är den Kerstin som skriver nu, och som kommit med inlägg i andra bloggar.

    Därmed inte sagt att jag tycker jakten har skötts bra, men lutar nog mer åt att skylla detta på politikerna och inte på jägarna.

  24. Kerstin says:

    Den svenska jägarkåren avslutade årets vargjakt stilfullt, genom att både överskjuta och skadskjuta samtidigt. Det är ju samtidigt en bra sammanfattning av jakten. Nu kan man ju bara hoppas att lodjursjakten får samma uppmärksamhet, så att kvalitén på jakten förbättras avsevärt. Det här har skötts så dåligt att jag nu förutsätter att Svenska Jägreförbundet omedelbart genomför personalförändringar.

  25. pp says:

    Rakryggad levererar igen, samma nonsens som vanligt, man vet inte riktigt om man ska skratta eller gråta. Att ta honom på allvar är däremot helt omöjligt.

  26. Rakryggad says:

    Bravo Daniel!

    Nu är det bara för dig att ta med dagisklassen ut i skogen och låta dom på nära håll bevittna det trevliga med jakten.
    Men nu är ju sånt lite svårt i och med att det vilda ju precis är det, vilda, men varg och hund är ju nästan samma art så släppa ut någon gammal och i alla fall oduglig och därför redan dödsdömt jämthund som du kan skjuta på, så att ungarna kan avnjuta jaktens förtjusning på nära håll och se ljuset släckas i ögonen på ”vargen” och de sista dödsryckningar.
    Men det är möjligen att vare lite för ärligt även för en rakryggig karl som du?

  27. Bjärven says:

    Ulf,
    Du kan ju knappast beskylla jägarna för att den så kallade vildmarken består av granåkrar. Skillnaden på Alaska och Sverige är ju rätt stor när det gäller ytor och var folk bor. Att jämföra möjligheterna att ha stora nationalparker där och hos oss är inte möjligt. Visst vore det trevligt om vi kunde avsätta stora ytor såsom i Alaska, men det finns ju andra intressen än turism att ta hänsyn till, t ex renskötsel, livskvalitet på landsbygden mm.
    Det jag tycker präglar argumenten från dig är en fullständig likgiltighet för dem som bor bland vargarna.
    Vad är det som du becknar som jägarförbundets löger? Det är inte lögner bara för att du inte håller med, man kan ju faktiskt ha olika synpunkter på saker och ting.

  28. ulf says:

    Att inte tala sanning är att blåsa enligt min gammaldags moral.
    Att vilja begränsa vargstammen till 150 djur, ÄR att vilja utrota den som vildlevande, och hänvisa den till inhägnade parker. Det finns ingen sund livskraft under 500 djur, punkt. Jag har bott i Alaska, och vet vad en sund inställning till allt levande gör. Fish and Game har haft total kontroll på jägare i många decennier och det har gjort Alaska till ett paradis för jägare och fiskare och övriga turister.6 miljoner människor kommer upp varje år, dom får allt dom kan drömma om i naturupplevelser. Där finns inga små särintressen som förtrycker sin omgivning, som ni jägare gör.Sällan har jag hört så många lögner staplade på varandra som när jägarförbundet orerar, det är bara tråkigt och lite skrämmande, skrämmande för att konsekvenserna blir så stora. Vi har ett landskap som allt mer består av granplanteringar utan blommor utan fjärilar det lockar inte att gå in i dessa mörka planteringar. Min granne som nu är död försökte i 30 år få upp tallplantor på sina gamla tallmarker men fick inte uppleva nån tallskog mer, han pratade om att inhägna hyggena men hade inte råd. 1970 sköts 30 000 älgar i Sverige i år blir det mer än 80 000. Dom stora skogsbolagen gick ut gemensamt 2005 och krävde en halvering av älgstammen. Det året sköts 6800 älgar i värmland, hur många sköts där i år?? 7200!!! Är ni dumstarka eller bara jävligt hänsynslösa?

  29. Daniel Ligné says:

    Ulf: För det första var det väl två olika jägare. För det andra är det min son. För det tredje grävs inga gravar. En utredning lär visa om man brutit mot regelverket men det är fullt möjligt att man följt det till punkt och pricka och detta ändå inträffat. I så fall är det regelverket det är fel på, inte jägarna.
    Vem har blåst vem? Att jägarna inte hatar varg eller vill utrota dem har väl knappast något med en överskjutning att göra, eller?

  30. ulf says:

    I dag sköt jägare en varg och skadade en samtidigt i Hasselforsreviret. Hur djup ska ni gräva eran grav?
    Traktortommys lögner till sin 6åriga son bådar inte gott, att han får blåsa journalistkåren på samma vis kan du glömma, inte efter denna vinter. God Natt.

  31. Daniel Ligné says:

    Mållgan: Till att börja med kan du väl förklara hur många och vilka arter som utrotats genom den typ av ”nöjesjakt” vi har idag.
    Sedan är det väl en högst relevant diskussion hur länge en invandrad ”genetiskt värdefull” varg ska vara fredad och kanske främst i hur många led vi ska freda dennes avkomma. Har du något förslag?

  32. Mållgan says:

    Svenska Jägareförbundet egen expertkommitté har alltså beslutat att det är dags att också jaga de mest skyddsvärda svenska vargarna. Om vi blickar ut lite i världen, på alla de djurarter som verkligen har utrotats, så tror jag att det är ytterst få av dessa som har utrotats medvetet. I stället har de utrotats pga att den lokala Traktornisse själv, i oförstånd, har skjutit allt för många individer.

  33. Daniel Ligné says:

    Pär: De av oss som sett Traktortommy dansa inser att det spåret kan innebära vissa komplikationer.

  34. Pär says:

    Traktortommy får säkert prata i det offentliga ljuset. Men du måste få med honom i Let´s dance först, men det vet du kanske….

Kommentering är stängd.