Sätt värmlänningar och dalmasar i reservat!

Jag börjar bli riktigt trött på vargar och vargdebatt. Idag, snart en månad efter vargjaktsstarten har jag gjort en radiointervju, ett TV-inslag och ett par intervjuer med journalister på tidningar på temat varg. Dessutom skall jag hålla ett föredrag ikväll i samma ämne.

TV inslaget handlade om en debattartikel i DN idag. Åtta personer med fina titlar sågar vargjakten och föreslår att Sverige skapar ett vargreservat! Exakt var reservatet skall ligga framgår inte, men eftersom de vill att det skall vara tillräckligt stort för att bytesdjur och rovdjur skall återta sin ekologiska roll måste det vara stort. Värmland och Dalarna är säkert ett tänkbart område. Vi som bor här, har alltså att se fram emot att likt indianerna i Nordamerika få bo i reservat. Gud nåde den som försöker ingripa i det naturliga!

Debatt inlägget innehåller direkta faktafel och en rad irrelevanta påståenden.

De skriver, ”Det vi vet i dag är att kullstorleken minskat dramatiskt och att flera enskilda arvsanlag som leder till ärftliga kotdefekter och sterilitet nått en hög spridning i populationen.” Det första är sant, med reservation för ”dramatiskt”, resten är inte sant. Man har inte kunnat påvisa andra ärftliga defekter som kan kopplas till inavel.

De säger också att vi har en onaturligt stor älgstam, kollega Björn har redan skrivit om det i sin blogg. Inte heller det är sant, åtminstone kommer inte fler vargar att minska antalet älgar! Isle Royale, en ö i nordamerikanska sjön, brukar vara vargentusiasternas favorit att nämna. Där sägs vargar och älgar leva i en naturlig balans. Verkligheten är dock inte heller där fullt så enkel. Älgstammen på Isle Royale har sedan vargarna kom dit för drygt 50 år sedan pendlat mellan 10 och 70 älgar per tusen hektar. När maten tar slut kraschar älgstammen och vargarna får det lätt något år, sen blir det tufft för dem och även de minskar i antal. Men det intressanta är att den kraschade älgstammen är lika stor som de tätheter vi har i stora delar av Sverige. Det onormala är alltså att vi har så lite älg i förhållande till foderutbudet! Jämförelsen med Yellowstone nationalpark haltar också betänkligt. I Sverige har vi valt att genom jakt ta vargens roll. I nationalparken tilläts hjortdjurens stammen växa utan jakt.

De skriver också om biologisk mångfald, ett synnerligen märkligt begrepp. Flest arter i Sverige hotas idag p g a att vi människor slutar bruka marken! Många arter som tidigare fanns enbart tack vare mänsklig störning hotas idag av att vi slutar bruka marker. Skogsängar, strandängar och hagmarker betas inte längre och växer igen. Den biologiska mångfalden hotas. Men den finns bara tack vare människan! Faktum är att artrikedomen skulle minska i Sverige om vi slutade bruka skog och mark! Så de åtta debattörerna gör det enkelt för sig när de enbart pratar om utarmning pga mänsklig aktivitet.

Jag hoppas att andra personer, också de med fina titlar, bemöter debattinlägget. Jag har ju bara den enkla titel, viltmästare. Men samtidigt kanske en doktorsgrad i t ex tvestjärtens sexliv inte per automatik är en garanti för kunskaper samhällsbyggnad.

1 svara
  1. Börje Olsson says:

    Helt rätt Gunnar!
    Det är fantastiskt hur människor utan lokal förankring (som rimligen borde ge viss insikt om vederbörande normalt sett vistas i naturen) eller specialkunskap i ämnet yttrar sig i rovdjursfrågan. En av de sista ”ögonbrynshöjarna” var den TV-sända partiledardebatten, där man som förväntat var negativ mot licensjakt på varg ifrån Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men även Mona Sahlin slirade betänkligt i sin retorik när frågan var om partiledarna var för eller emot licensjakt på varg. Efter mycket tvekande och försök att undvika frågan sade hon sig vara för licensjakt, men hon ogillade att licensjakten som den bedrevs i år med ”tusentals jägare” som sprang ut i skogen. Varför hon tyckte så förklarade hon inte och hon sa inte heller hur hon tyckte jakten skulle bedrivas. Jag tycker nog att man skall klämma henne på pulsen i frågan och låta henne förklara sig vad hon baserar sina åsikter på. Vidare bör nog Sahlin förklara vad som händer om de röd-gröna oppositionspartierna kommer till makten. Det kanske är så att det är spiken i kistan för flera skogsregioner ffa i Värmland och Dalarna.

Kommentering är stängd.