Respekt Carlgren!

Andreas Carlgren, miljöminister, var tydlig idag. Hans huvudbudskap var att vargförvaltning inte bara handlar om biologi utan om att också visa ”respekt” för alla dem som påverkas negativt av varg. Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv.

Carlgren var också föredömligt tydlig med att säga att det blir vargjakt även nästa vinter. Det enda som kan stoppa det är att inte antalet vargar når över de 210 som riksdagen satt som tak.

Jag var rädd att regeringen efter den onyanserade mediedebatten skulle skynda på den andra delen i riksdagsbeslutet, den genetiska lösningen. Carlgren var även här mycket tydlig. Det måste få ta tid, åtgärderna skall genomföras, men först efter ett grundligt förankringsarbete. Svenska Jägareförbundet fick också beröm för vår tydlighet i frågan, medan Jägarnas Riksförbund fick en skarp uppmaning från ministern. – Jag förutsätter att Jägarnas Riksförbund också kommer att bidra i det arbetet, sa han.

 Jag var egentligen ledig idag. Först redde vi ut en viltolycka, det visade sig att det gick bra både för älgen och också bilisten, inte en skråma ens i lacken. Älgkon som blev påkörd gick med hela sitt sällskap in i en trädgård där de tydligen tillbringade natten. Arborist behövs inte till de äppelträden i vår! Via telefon fick jag rapporter från presskonferensen. Det såg ut att bli en bra dag, utan en massa negativa rubriker.

Men glad fick jag inte vara speciellt länge. – De har skjutit på två vargar i Hasselfors, den ena är död, den andra är skadad. – NEJ, inte nu igen! En varg över tilldelningen och en skadskjuten, det var beskedet jag kunde ha varit utan!

Vi får vargjakt nästa vinter, sa Carlgren. Överskjutning minimerar vi med det SMS-system vi håller på att utveckla här i Värmland. Men då skall det ta mig f-n också vara bättre skytte!

Dela

21 Kommentarer
  1. Calle Johansson says:

    ”Allt vilt är för oss en ovärderlig resurs som vi vill ska finnas så mycket som möjligt av.”

    Konstigt, jag som trodde att de rakryggade jägarna på Jägareförbundet ville ha så lite varg som möjligt.
    Hoppas då att ni jägare som är medlemmar ser till att såna som Gunnar som inte alls företräder dina åsikter om viltstammarnas storlek, ja även ser vissa viltarter som ett problem, omedelbart får ledigt från jobbet sådär 12-15 år!

    Och SNF samt SRF har INTE accepterat jakt på denna lilla spillra av en vargstam vi har i dag.
    MEN, man är inte heller motståndare till jakt vare sig på varg eller andra djur såsom SJFs propaganda maskineri har beskrivit det gång på gång.
    En jakt på en LIVSKRAFTIG vargstam är det väl egentligen ingen som är emot om bara den sker på ett sansat sätt och inte bedrivs utifrån ett sjukt sätt att se jakten på där det ska vare ”häftigt” och ”spännande” och ”actionfyllt” och där det djuretiska får stå tillbaka för de andra begreppen.
    Exempel på detta är grisjakt och lojakt med hundar, med många skadade hundar vid båda typen jakt och många skadeskjutningar vid det senare, och där man ändå tycker att jakten varit vällyckad!

  2. jörgen bergmark says:

    Och du Calle, för oss jägare är vilda djur ALDRIG några problem. Allt vilt är för oss en ovärderlig resurs som vi vill ska finnas så mycket som möjligt av. Endast för det moderna konsumtionssamhället kan natur och vilt ses som ett problem. Jag kan överhuvudtaget inte förstå ett sådant synsätt.

  3. jörgen bergmark says:

    Hej Calle Johansson, möjligen är jag ute på svag is just nu men detsamma gäller väl för SNF och SRF i så fall, dom accepterade väl vargjakten mot att det skulle få komma in nytt blod, säkert visserligen under protest men dom fick ge med sig. Likadant med LRF SSR SKK SJF och JRF dom accepterade också under protest och nu i efterhand så vill ingen sida fullfölja avtalet men det var ju SNF och SRF som började bryta mot uppgörelsen med att anmäla till jakten till EU och med att ljuga och missleda media, eller hur? Jag kan ha fel men tänk noga på saken! God natt jag ska tyvärr upp å jobba i morgon. MVH

  4. Calle Johansson says:

    Ja Jörgen Bergmark, visst är vargproblemet en liten obetydlig skitsak, som ni hobbyjägare har blåst upp till proportioner som inte står i förhållande därtill och blir rentav skrattretande om de jämförs med andra problem vi har med andra arter, såsom älg och vildsvin.

    Och en lika liten skitsak är ett antal bokstäver satt samman så de blir ett namn eller en signatur.
    Vi ser ju dagligen hur politiker och andra hedersmän inte står för sina ord trots att de levererar dom med eget namn och partitillhörighet, eller varför inte ta SjF dalarna och JrF som ett aktuellt exempel!

  5. jörgen bergmark says:

    Ja fd rakryggad, jag tycker att ens åsikter normalt sett väger tyngre om man törs stå för dom med sitt namn än med en signatur. Visst kan det finnas orsaker ibland att få vara anonym , men i en för allmänheten så obetydlig fråga som vargjakt tycker jag inte att det ska behövas. Sen kanske en del tycker att man ska skriva ut bostadsort också, men det tycker inte jag även om jag för protokollet kan nämna att jag bor i kusmark i norra västerbotten mvh

  6. Calle Johansson says:

    ”Rakryggad, att du bara orkar. Självklart är alla skadskjutningar lika illa.”

    Men vill ni göre något åt det, och gjorde ni något åt det när ni fick ta del av den danska forskningen? NEJ
    Vill ni införa någon obligatorisk skjutprov inför rävjakten? NEJ
    Har ni någonsin tatt upp rävens lika värde, etisk sett, som älgen och rådjurets, något bland annat en av de fristående jakttidningarna gjorde för en tid sedan? NEJ
    Har ni jobbat aktivt för att höja räv och andra rovdjurs status inom jägarkåren, där påskjutningar och skadeskjutningar fortfarande inte ses som något lika allvarligt som när sånt gäller ”viktigt” vilt som älg och rådjur, där uttryck som ”det var ju vara en rävjävel” eller ”rävusling” förekommer frekvent. NEJ

    Jag förstår det du skriver som att skadeskjutna rävar är lika illa som skadeskjutna vargar, och då ingår väl även ”vargjävel” och ”vargusling” i ditt vokabulär, men att skadeskjuta dessa djur fortfarande är av mindre betydelse, OM det då inte skadar rent opinionsmässigt!

    ”Sen är det bra att du inser att det är farten som dödar, inte älgarna.”
    DU vet utmärkt att detta inte är korrekt, for annars skulle man INTE sätta upp viltstängsel, bygga mötesfria vägar eller kräva bättre snöröjning så att olyckor som den i Nyköping inte igen skulle drabba någon oskyldig.
    Fakta är att utan den stora älgstam som din LIVSKVALITET är så beroende av så skulle inte HUNDRATALS människor ha dödats i viltolyckor där älg var involverade och flera tusen skadats svårt, och det är ett in i helvete större problem än några dussin vargdödade jakthundar!

    Är jag mer ”rakryggad” nu tycker du ”jörgen bergmark”:o)

  7. jörgen bergmark says:

    Jag tycker att det är stor komik att inte våga stå för sina åsikter, och ha ”Rakryggad” som signatur.

  8. Gunnar Glöersen says:

    Peter, Carlgren har aldrig varit såtydlig som igår med att samhället skall visa respekt för dem som lever med vargarna. Det var bra

  9. Gunnar Glöersen says:

    Rakryggad, att du bara orkar. Självklart är alla skadskjutningar lika illa. Ingen har sagt något annat.
    Sen är det bra att du inser att det är farten som dödar, inte älgarna.

  10. Gunnar Glöersen says:

    Mållgan, jag tror mig ana vem som döljer sig bakom signaturen. Såvitt jag vet finns det bara en person som hävdar att Åke Pettersson är ordförande i ett älgskötselområde i Laxå. Men om du inte visste det så finns det mer än en Åke Pettersson i Sverige. Den du skriver om bor i Småland.

  11. Calle Johansson says:

    Den ”duktiga” jägaren, medlem i Jägareförbundet, Centerpartisten och oberoende rovdjursutredaren är Smålänning och var inte med om att skadeskjuta vargen i Hasselforsreviret.
    Hur det är med hans koppling till de många andra skadeskjutningar och påskjutningar av vartg under årets licensjakt, det ska jag dock låta vare osagt.

  12. Kennet says:

    calle p, jag såg också det inslaget på rapport igår och reagerade på samma sätt. Förbundet borde hålla en rak linje. Iof vet jag inte hur lång intervjun egentligen var och ur vilket sammanhang man kan ha ”klippt” ur detta uttalande. Efter vad jag sett och hört i detta ämne senaste månaden så är det lite så media jobbar. Men som sagt, en klar och tydlig linje avsett vem av förbundets representanter man pratar med vore önskvärt.

  13. Mållgan says:

    Det var väl förmodligen Åke Pettersson, centerpartist och ”oberoende” rovdjursutredare, som passade på att avsluta jakten stilfullt.

  14. Nils says:

    Peter/ Vilken kunskap är det som inte Carlgren har som du uppenbarligen sitter på?

  15. Peter says:

    Carlgren tydlig? Carlgren visar respekt för dem som påverkas av varg? Skojar du?
    Carlgren var väl lika kunskapsbefriad som tidigare.

  16. Rakryggad says:

    ”Först redde vi ut en viltolycka, det visade sig att det gick bra både för älgen och också bilisten, inte en skråma ens i lacken.”

    Glöm nu inte att det ALDRIG är älgens fel, lika lite som det var snövallen som var orsak till att två människor dödades efter att deras bil kört ner i Nyköpingsån. Det är ju så klart HASTIGHETEN:o)

  17. Rakryggad says:

    Skadeskjutna vargar.
    Inte mycket att orda om, det är ju trots allt bara några få vargar det är fråga om.
    Varför gör ni inte något åt den årliga SKADESKJUTNINGEN av rävstammen som både NI och JAG vet är så mycket större till antal.
    Troligen är den i procent av årligt fällda rävar inte mycket annorlunda än den som kom fram när man undersökte saken i Danmark för några år sedan, och där den i fråga om räv inte har blivit mycket bättre trots man jobbat aktivt med frågan där, i motsats till här i Sverige.
    Eller är det så att den är oviktigt eftersom den inte syns på ett sätt som är ett opinionsmossigt problem?

  18. Gunnar Glöersen says:

    Calle P, jag hade missat rapportinslaget, men kollade på nätet. Jag delar uppfattningen att vi skall hålla en rak och tydlig linje. Jag har kritiserat JRF för att de har dubbla budskap. Det är ine bra om vi gör detsamma.
    Nu tror jag, utan att ha talat med Björklund, att han syftar på inplantering utifrån. Jag får återkomma till frågan.
    Vad gäller nolltolerens har vi ingen sådan! Inte heller JRF.

  19. calle p says:

    Jag vet inte om ni missade rapportinslaget idag när Svenska jägareförbundets ordförande i dalarna -Tomas Björklund , definitivt säger nej till inplantering av vargar . Var inte inplantering en av grundförutsättningarna för att ni skulle bli beviljad licensjakt? Har ni inte ordning på era lokalavdelningar eller är det er officiella hållning i frågan ?- för en utomstående ter det sig väldigt underligt att både jägareförbundet och jägarnas riksförbund utalar sig olika i frågan beroende på vilken representant man frågar – vem skall man tro på ? Ni verkar vara av samma skrot i bägge föreningarna . Den enda skillnaden är att Jägarnas riksförbund verkar stå för nolltolerans gentemot vargen vilket ni inte gör – i alla fall inte officiellt. Den ”Nyttiga idioten ” som du kallade Bengt Bixbo (vilket språkval) har i alla fall modet att stå för sina åsikter -DET skall man respektera . Det kan man inte beskylla er för i jägareförbundet när man ser er slingra er av taktiska skäl i tv-burken. Vidare är det svårt att tillmäta någon som helst respekt till vår ” miljöminister” Anders Carlgren som NU inte med ett ord nämner att hans huvudskäl till jakten var att skjuta bort genetiskt skadade individer – hade det varit krut i honom hade han backat från sina påståenden eller hållit kvar vid dom . no respect sorry

  20. Jan Bratt says:

    Japp, det är nog tämligen säkert att JRF ställer upp liksom LRF eftersom det just nu är enda vägen. Vi får hoppas att det nästa år bli dubbla tilldelningen.

Kommentering är stängd.