Med sådana vänner behöver man inga fiender!

Att jag ofta hamnar i blåsväder i rovdjursfrågan är väl inte så konstigt. Är man ”Jägareförbundets rovdjursexpert” lär man bli granskad, kritiserad och citerad. Självklart är det helt i sin ordning. Den som vill vara populär i alla led skall nog välja att jobba med andra frågor än rovdjur. Jag kallas allt från ”skjutmaffians främsta företrädare” till ”vargkramare”, men får också många uppskattande kommentarer. Kanske är det ett tecken på att jag trots allt har en lite mer nykter syn på rovdjursfrågor än extremerna ute på kanterna.

Men något som retar mig är jägare som gör allt för att misskreditera, medvetet förvanska och vinna egna kortsiktiga poänger av det jag sagt eller inte sagt.

Nu senast är det ordförande i Folkaktionen ny rovdjurspolitik som förvanskar det jag sagt i ett öppet brev till vår ordförande och som Jakt o Jägare dessutom valt att publicera. Med citat vill han försöka visa att jag och förbundet skulle ta lätt på varg-hund frågan. Men det citat han försöker tillskriva mig är en medveten förvanskning av det som verkligen stod i tidningen. När jag påtalar detta för honom i telefon förstår han inte ens att han blandar ihop vad jag sagt med journalistens ord, trots att det jag sagt föregås av citattecken vilket journalistens egna ord inte gör. Istället kräver han att jag skall dementera! Men vad skall jag dementera, journalistens personliga tolkning av det jag sagt?

Jag talar dagligen med förtvivlade jägare som inte längre vågar jaga med sina hundar pga. varg. Dessutom har jag besiktigat ett trettiotal vargangripna hundar de senaste åren, många dödade. Medan jag skriver det här kommer en ny rapport om ytterligare en vargdödad hund i Värmland. Det vore mig fullständigt främmande att beskriva varg-hund problemet som hanterbart, det vet även ordförande för Folkaktionen. Ändå väljer han att skriva ett öppet brev med det påståendet med efterföljande hot om medlemsflykt. Man kan undra varför? Vad är det ni vill uppnå?

Det är också intressant att följa vissa jägares kommentarer till att vi nu genom hårt och seriöst arbete äntligen lyckats få till vargjakt. De är fortfarande lika missnöjda! Priset tar nog den jägare som sa ”den som jagar varg är en förrädare”! Vad skickar det för signaler till våra beslutsfattare?

Vargdödad  hund.jpg

28 Kommentarer
  1. Tony says:

    Inget att skriva äntligen för! Tycker staten kan hyra in helikoptrar och sköta avskjutningen själva. Att staten förstört jakten för så många och nu har mage att tycka att vi skall lägga tid och pengar på att skjuta vissa utvalda svaga individer, detta för att ersätta dessa med nytt blod från Europas vargstam. Nej jag hoppas att alla jägare struntar i vargjakten och istället ser till att skydda sina barn och djur med de lagliga medel som finns.

  2. Håkan says:

    I området där jag lever och jagar med mina löshundar finns i dag 10-15 vargar kanske några till. Det du tycker är rimligt innebär en av skjutning på 1 kanske 2 vargar, för oss som bor här innebär en sådan avskjutning ingen skillnad alls. Jag hoppas att du förstår att vi inte kan jubla och tycka att jägarförbundet gör ett bra jobb.
    Så länge det finns varg i skogen så är löshundsjakten något helt annat än förut, förr kunde man stå och njuta när man hörde och såg sina hundar arbeta i skogen, idag står man och hoppas att hunden fortfarande lever när man åker hem från skogen, när skallen tystnar och pejlsignalen försvinner knyter sig det i magen och man börjar må illa. Detta är vad framtidens jägare kommer att få leva med och detta innebär också slutet på den långa traditionen vi har med löshundsjakt.

  3. Håkan says:

    Det du kallar för utopi har jag och många andra växt upp i och levt i, för oss är det ingen utopi att åter få leva, jaga, fiska och bara vara i naturen utan detta vargelände.
    Jag tycker inte det är någon bra ide att du/jägarförbundet går ut och påstår att 20-40 vargar är en rimlig tilldelning. Dom som kommer att besluta om tilldelningen kommer då att få möjligheten att motivera den låga tilldelningen med att jägareförbundet tycker att ”det är rimligt”.
    Varför inte göra en riktig medlemsomröstning om hur
    jägareförbundets ska agera i vargproblemet.
    Vinterns kretsmöten skulle få besök av många medlemmar om detta fanns på dagordningen, skulle detta vara möjligt?
    Om detta skulle göras så slipper vi alla spekulationer om hur många medlemmar som tycker si och så.

  4. akronym says:

    ”det är få som vill ha varg på sina marker. Speciellt inte om man är hundägare. ”

    Det finns även de som inte vill ha lösspringande jakthundar på sina marker, och speciellt inte om man har tamdjur gående där, men like förbannat utsätts för detta nästan varje helg och då år lösningen från såna som DU Glöersen, och mycket apropo, Sveaskogs ”duktiga” personal, ju att stängsla bättre, hålla djuren inne eller bara acceptera att sån kan hända.
    Men i detta fallet anammar jag den lösningen ni har för vargproblemet, hagelskott och sedan blir hundjävlen stampat ner i närmaste myr, ingen diskussion!

  5. Forcy77 says:

    Framgång är bra! Men tyvär är det nollvision som gäller för de flesta och fler kommer det att bli. Jag vet ärligt talat inte om jag ser någon framtid med jakten så som det ser ut nu, speciellt inte som hundägare. Vi har vargen inpå knutarna här i västra götaland nu och blir det vargattack riktigt nära så är det väl bara att lägga ner eller offra sin hund, det är ju så man får se på det.

    Hur som helst det kommer väl ta sin tid innan det blir en riktig plåga när kanske även människor börjar börjar stryka med som det ju faktisk gör i andra länder. Vill verkligen så många ha vargen tillbaks? Det borde ju röstas ordentligt om detta för det är ju ingen liten grej med vargen!

    Mikael

  6. Gunnar Glöersen says:

    Forcy77 visst står det alla fritt att önska ett vargfritt Sverige, det är få som vill ha varg på sina marker. Speciellt inte om man är hundägare. Men det är inte detsamma som att det är realistiskt att driva nollvison. De flesta inser att det är en utopi, därför får man försöka begräsna vargantalet så mycket som möjligt. Där har vi nått framgång.

  7. Forcy77 says:

    Jag förstår att ni som jobbar aktivt med vargproblemet och som ska svara upp till våra ”beslutsfattare” måste agera på ett speciellt sett. Där funkar det ju inte med meningar som ”den som jagar varg är en förradare”. Men ni måste förstå att vill man inte ha vargen så vill man inte ha den, och tycker man inte att vargjakt löser problemet så har man rätt att tycka det. Och du kan inte säga att det löser problemet! Vad är det ni vill uppnå frågar du ovan. Givetvis ett vargfritt Sverige, och det har man all rätt att tycka och väldigt många gör det!

    Ni gör förhoppningsvis så gott ni kan men siktet borde vara inställt på ett vargfritt Sverige som det så länge har varit.

  8. Tommy Sander says:

    Jag vill tacka Gunnar för de intelligenta inläggen och det arbete du lägger ner för att vi skall få en rovdjurspolitik som vi jägare kan acceptera. Det är enbart genom saklighet och bra argument som vi kan få en rovdjurspolitik(läs varg) som både vi jägare och övriga lierade medborgare kan nå våra mål.Alltså en liten men frisk vargstam som är ordentligt utspridd i vårt land.

  9. Gunnar Glöersen says:

    Din bedömning är nog rätt Jerry. Våra politiker kommer aldrig att tillåta annat än enstaka vargar i renbetesland. Den spridning som man talar om handal om södra Sverige, med de nya probelm som det skapar.

  10. Jerry says:

    Okej, men i renbeteslandet så ska det ju inte få förekomma några föryngringar, och sen dom som strövar där kommer ju aldrig låta bli en ren och då har vi skyddsjakt på en gång. så kommer dom sydliga länen få ta över vargen?

  11. Gunnar Glöersen says:

    Bra att du ställde frågan Jerry. Enlig min mening skall vi inte ”placera” några vargar alls i nya områden. Spridningen måste ske på naturlig väg. Allt annat vore opinionsmässigt omöjligt. Just för att det inte finns någon som tar emot dem med öppna armar.

  12. Jerry says:

    Vart ska vargen spridas då?? Nu har vi ju varg i HELA Sverige, ingen som jagar med hund vill ju ha dom så vart ska vi placera dom?

  13. Gunnar Gleörsen says:

    Dreverägare Joahnsson, självkalrt skall vi göra allt för att bevara jakt med lös hund. En spridning och minskad koncentration av varg i t ex Värmland kommer förhoppningsvis att minska problemen totalt sett i länet. Men så länge vi har varg kommer den som jagar i vargrevir tyvärr att tvingas leva med riksen att hundar dödas. Möjligen kan den vargjakt som nu startar leda till att vargar blir skyggare och undviker männsikor och hundar. Kanske borde vi ha hundar med vid vargjakten så att de förknippar dem med fara.

  14. Gunnar Glöersen says:

    Per-Erik, du har rätt i att problemen inte komemr att minska nämnvärt med den kommande jakten. Men de kommer i varje fall inte att öka. Eftersom vi ”bara” komer att skjuta tillväxten har vi lika många vargar nästa år. I och för sig kan slumpen göra att det inte föds valpar i ett revir när en eller flera vargar skjutits, men risken är stor att nya vargar etablerar sig där. Däremot kommer ”ersättarna” att vara betydligt färre än de som skjuts, så de påverkar inte antalet.

  15. Gunnar Glöersen says:

    Håkan, visst finns det brister i länsstyrelsens arbete. Men jag tror däremot inte att de medvetet försöker få ner antalet rovdjur. Efterom jag inte känner till de fall du refererar till kan jag inte uttala mig om det. Men däremot har jag fler ggr stött på liknande utsagor som jag dubbelkollat tillsammans med rapportören och då har det visat sig att länsstyrelsepersonalen har rätt. Det är därför väldigt vikitgt att länsstyrelse personalen på plats visar varför man kommit fram till ett annat resultat, annars kommer det att ligga kvar som en surdeg i all framtid. Mitt tips till dig är att du begär att få vara med vid spårningen så att ni blir överens. Slutligen tror jag inte på ”egna” inventeringar, bara samarbete leder framåt.

  16. dreverägare johansson says:

    kerstin .mormor så du vill att vi inte ska ha löshunds jakt nu vet vi det men jag tror att Gunnar vill ha det jag känner ingen jägare som vill ha varg på sina marker

  17. Kerstin says:

    Dreverägarn! Jag har inga problem med att man tar bort de verkligt besvärliga individerna, men att skjuta bort en varg som kanske skulle ha kunnat visa sig vara både skygg och obenägen att ta hundar och får, tycker jag är idioti.

    Att det finns ur jägar- och tamdjursägarperspektiv bra levande vargar, tror jag t o m Gunnar G kan intyga.

    Visst skulle mina labbar kunna vara ett ordentligt skrovmål för en hungrig varg. Ser det dock som mitt eget ansvar att så långt möjligt förhindra att det sker.

  18. drever ägare johansson says:

    ja du kerstin eller mormor så du är i mot licens jakt på varg hur många vargar vill du ha vargarna äter nog labbar det är nog lika gott

  19. Per-Erik Ahrne says:

    Vargjakt är ju trevligt men löser inte nuvarande problem för de som vill jaga med hund i vargområdena, eftersom myndigheterna ersätter de vargar som blir skjutna. Storleken på vargpopulationen är bestämd i riksdagen och ändras inte. De enda som blir glada är en o annan lyckosam vargskytt.

  20. Håkan says:

    Gunnar, du säger att vi ska hjälpa länsstyrelserna med inventeringarna, det har jag gjort och kommer också att göra i fortsättningen, men vad spelar det för roll då antalet på papperet blir det länsstyrelsens personal tycker att det ska vara och inte det antalet som finns i skogen. Jag har råkat ut för detta 3gånger.
    Syn obs på lodjur med 2 ungar, länstyrelsens personal som spårar förklarar att det bara är hona med 1 unge.
    Ser minst 4 vargar samtidigt, länsstyrelse personal spårar och konstaterar att 2 vargar hade gått där.
    Har 4 vargspår (bredvid varandra) på nysnö inringade i ett område som går att köra runt med bil, länsstyrelse personal konstaterar att 2 vargar finns i området.
    Efter detta så tror jag inte på en siffra som länsstyrelsen presenterar.
    Att dom kan misslyckas så totalt efter alla timmar i skogen tyder på en total avsaknad av kunskap inom rovdjursspårning.
    Tyvärr tror jag att oavsett hur många spår jag hittar så kommer resultatet av inventeringen att ligga på ”rätt” nivå för dom som sammanställer inventerings resultaten.
    Ta fram en inventering som länsstyrelsens personal hålls utanför så kanske den kan bli trovärdig.

  21. Gunnar Glöersen says:

    Hej Håkan
    Om du följt mina blogginlägg har du sett att jag är angelägen om att vi kan hitta så många vargar som möjligt och att dessa kommer med i den officiella statistiken. Så om vi mot all förmodan skulle hitta så många vargar som du räknat fram så skulle jakten bli i den storlek som du anger. Nu är matematiken inte fullt så enkel och desutom kommer vi inte att ha färska inventeringssiffror att tillgå eftersom jakten skall starta ganska snart efter årskiftet.
    Du har alldeles rätt när du räknar om 20 föryngrignar till 200 vargar. Därför är just föryngringarna det enda måttet på vargtillgången som vi egentligen kan använda oss av för att beräkna stammen. Forskarna har varje år gjort prognoser för hur många föryngringar som kan förvaätas våren efter inventeringen. Hittills har antalet föryngringar legat inom det spannet. Prognosen för i våras var 20-26 föryngringar, mest troligt i det övre intervallet. Dessutom har stammen ökat med 15-20 procent per år de senaste åren. Det skulle innebära att stammen före jakten ligger på ungefär 240-255 vargar. Alltså skulle vi behöva skjuta fler. Men det har ocskå betydelse vilka vargar vi skjuter. Men glöm inte att riksdagens faktiskt har beslutat att stammen inte får vara större än 210 vargar, den kan däremot vara lägre! Så se till att hjälpa länsstyrelserna med inventeringarna, enbart så kan vi få skjuta fler vargar. Du frågar också om vi är nöjda. Nej, helt nöjda är vi inte eftersom vi sagt max 150 vargar i Sverige.

  22. Håkan Johansson says:

    Hej Gunnar.
    Du tycker att 20-40 vargar är en rimlig tilldelning vid en eventuell jakt i vinter, hur har du tänkt/räknat då?
    Enligt rapporter som man kan hitta på viltskadecenters hemsida så har Sverige 22 bekräftade föryngringar vintern 08-09, alltså födda våren-08. I deras rapporter kan man även läsa att ”20 föryngringar motsvarar ca 200 vargindivider” alltså 1 föryngring motsvarar 10 vargar.
    22 bekräftade föryngringar vintern 08-09 innebär ca 220 vargar i Sverige innan kullarna våren-09 är födda, sedan räknar vi bort 11 kända döda vargar vintern 08-09, kvar då finns ca 209 vargar i Sverige.
    Lägg nu till de valpar som är födda våren-09, räknar lågt med 25 kullar med 5 valpar (snitt 3-8st) i varje kull, det är 125st.
    125 + 209 = 334st jag räknar sedan bort ca 20 döda under året, kvar finns då ca 314st i vinter.
    Enligt dom siffrorna jag kan få fram borde det skjutas minst 100st vid en eventuell jakt i vinter om vi ska vara i närheten av 210st totalt i Sverige.
    En avskjutning på 20-40 vargar i Sverige känns som en droppe i havet för oss som är drabbade, vargstammen kommer att öka till nästa år och motsättningarna ökar ännu mer.
    Vi har i år lite drygt 200 vargar i Sverige och det är meningen att nivån ska frysas på 210 vargar, det innebär att alla problem med vargarna kommer att finnas kvar till nästa år, ska vi få någon förbättring i vargeländet måste ju stammen minskas, eller??
    Hur resonerar du och jägareförbundet?
    Håkan, fortfarande medlem, men böjar tveka.

  23. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin, självklart måste alla vargar som fälls räknas av. Skjuts det varg på skyddsjakt så finns det motsvarande mindre utrymme för licensjakt. Slutprodukten skall vara maximalt 210 vargar. Fördelningen mellan skyddsjakt och licensjakt kan man alltid diskutera, men det är viktigt att båda används.

  24. Kerstin says:

    Gunnar, borde du inte dra bort de individer från ”licensen” som får jagas som ett skyddsjaktsärende? Det bästa vore väl om man började med att ta bort de individer som förorsakar problem, och först därefter tala om eventuell licensjakt.

  25. Gunnar Glöersen says:

    Ja Jerry 20-40 vargar är rimlig tilldelning i vinter, beroende på vilka vargar som fälls. Ju fler ungdjur som fälls ju fler vargar att skjuta. Det egentliga utrymmet är det dubbla om den illegala jakten samtidigt upphör eller minskar.
    Säkert kommer jakten att anmälas till EU. Men min bedömning är att det inte kommer att leda till jaktstopp. De nya riktlinjerna som EU antagit ger oss större handlingsutrymme. Domen i Finland, som du nämner, visar också att en vargstam får jagas och begränsas.

  26. Jerry says:

    Tror du verkligen det blir jakt på så många vargar? Har regeringen modet att genomföra en sån jakt?

    Än hur många vargar det nu blir jakt på så kommer det skrikas från bevarande sida, dom kommer väll kasta in en EU-anmälan på en gång?

    Visst vann finland i EU-domstolen när dom började md jakt på varg??

  27. Gunnar Glöersen says:

    Hej Johansson

    Exakt hur många vi får skjuta i vinter kan jag inte svara på, men någonstans i spannet 20-40 är troligt.
    Ja, jag jagar med löshund, dessutom i vargrevir så jag vet vad det innebär. Oro och frustration istället för jaktglädje.

  28. johansson says:

    hur många vargar tror du att det blir jakt på jagar du med löshund Gunnar? jag är medlem ett tag till

Kommentering är stängd.