Det är ni som är pinsamma, inte regeringen!

,

 I ett gemensamt pressmeddelande skriver WWF,SNF och SRF att ”- Det skulle vara pinsamt om riksdagen beslutar om storskalig jakt på akut hotade vargar samma halvår som Sverige är ordförande i EU, särskilt eftersom frågan om att värna biologisk mångfald står högt på EU:s dagordning.”

De ”tres gäng” har den senaste tiden bombarderat media med pressmeddelanden i syfte att försöka påverka riksdagen att inte anta den liggande rovdjurspropositionen. Men det här pressmeddelandet tar nog priset! Pinsammare får man leta efter. Huvudnumret är de menar att Sverige har en lägre vargtäthet än nästan alla europeiska länder. Sverige ligger först på 21:a plats bland Erupoas 26 länder. Men hallå, det finns till att börja med 44 länder i Europa! Vart tog t ex Danmark vägen.

Men det allvarligaste är att de i sin ambition att försöka lobba för sin sak, helt glömmer att vara källkritiska. De hänvisar till en fem år gammal rapport från LCIE (forskargrupp under EU kommissionen) där vargsituationen redovisas. Siffrorna i sig om antalet vargar finns i rapporten, men de utelämnar rapportens viktigaste kommentar. ”The quality of data available on wolf numbers and distributions varies widely throughout Europe, from those where virtually each individual is identified to others where expert assessment is the only available way to approximate wolf status. Reducing this gap in data quality should be addressed. This is especially important because it is often the countries with most wolves that have the worst data.”

Författarna anger alltså tydligt att de länder som redovisar flest vargar har det sämsta inventeringsunderlaget. Man måste vara extremt naiv eller direkt försåtlig i sitt agerande för att använda data på det sätt som ”de tres gäng” gör. Jag kan bara se utspelet som ren desperation över att deras värderingar inte längre är allenarådande i debatten. Äntligen får de människor som skall leva med rovdjuren i sin vardag komma till tals.

De tre glömmer också att nämna att EU kommissionen antagit nya riktlinjer som utarbetats av just LCIE. Jag avslutar med att citera den ansvariga tjänstemannen för rovdjursfrågorna inom EU.  Jag deltog själv vid mötet i Slovenien där EUs nya riktlinjer slutbehandlades. Han sa så här med anledning av de nya riktlinjerna, ”- Stadsbornas romantiserade bild av rovdjuren kan inte vara vägledande för rovdjurspolitiken, vi måste ta större hänsyn till de människor som skall leva med dem”. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Dela

4 Kommentarer
  1. Kerstin says:

    Bor du i Värmlands eller Västra Götalands län så behöver du nog knappast ängslas, för enligt förra numret av Svensk Jakt så tycks älgstammen där öka, och inte minska – trots varg.

  2. jan says:

    Man blir rädd när hör sånt här.Vargarna i sverige finns ju bara på en liten del av landet.Där tuggar dom i sig viltstammarna likt gräshoppesvärmar.Runt mig ligger reviren/grupperna på cirka 1-1,5 mils avstånd (minst5).Räknar man då med att dom äter 130 älgar om året så kan man räkna ut vad som händer.vi måste få jakt nu för att skydda viltstammarna och kompensation för förstörd jakt,vi som jagar inom reviren tex jakt på sveaskogsmarker eller kanske jaktreser till Alaska.

  3. Bo. Lindevall says:

    När jag läser en del kommentarer till Gunnars blogg blir jag mörkrädd. Ta en stund och analysera situationen. Det finns inte ett riksdagsparti som inte stöder vargförekomsten i olika grad. Stödet inom EU är också starkt. Att realisera en noll- version är utsiktslöst. ( Om man inte tar till olagliga metoder, vilket def. inte skulle gagna jakten och jägarna. Bilden av någon sorts ”hilly -billies” som tjuvskjuter varg lär inte väcka respekt!)
    Enda framkomliga vägen är att jobba med regering, naturvårdsverk och länsstyrelser och få gehör för jägarnas synpukter.
    Vidare bör nog förbundet,SLU eller annan part börja forska på mekaniska skydd för våra hundar. Kevlarvästar m.m.
    Andra benet att stå på är att jobba med att få jakten rumsren i det offentliga samtalet. Mätningar har ju visat att jakten har ett brett stöd i samhället. Det är alltså ett ganska bra läge för att jobba med den allmänna opinionen. Nuvarande opinionsarbete lämnar mycket övrigt att önska.
    Som sagt en nollversion är nog inte att tänka på. Däremot kan vi få gehör för nyanserade synpunkter.

  4. Calle Seleborg says:

    Visserligen var de inte med i det här uppropet men deras åsikter är desamma. Ornitologerna. Vid en e-mail diskussion med en sakkunnig på hemsidan framhölls att en minskning av älgstammen skulle gynna talltitan och entitan.

Kommentering är stängd.