Länge leve hundpejlen!
Sitter och fnular lite med data från försäkringsbolaget Agria vad gäller skador på våra jakthundar. Agria försäkrar majoriteten av våra jakthundar så underlaget är mycket bra. För det första kan man bara konstatera att jakthundar är kusligt friska. I jämförelse med många ”sällskapshundsraser” framstår samtliga jakthundsraser som hälsan själv. Men det är klart, måste hunden kunna jobba, tänka och arbeta så måste den vara såväl frisk som i god kondition och väl tränad…
Vad som dock slår mig när jag räknar på datat är att någonting revolutionerande hänt de senaste 10 åren. Antalet ”traumatiska skador” har halverats för jakthundarna. Från 2000 årligen till under 1000 i fjol. Mer än 95% av de ”traumatiska skadorna” beror på trafiken så något måste ha hänt med våra jakthundar längs vägarna. Visst har kanske några mil viltstängsel byggts men jag tror ändå den stora förändringen stavas hundpejl.
Jag minns diskussionerna när pejlen kom. Som alltid när något nytt kommer kraxade det konventinella jägarkollektivet högt och diskussionerna om pejlens vara eller inte vara i jaktprovssammanhang var minst sagt hätska. Jag är den förste att erkänna att allt nytt inte är bra men pejlen är här för att stanna, den har verkligen revolutionerat vår svenska hundjakt med tanke på farorna för hunden. Man kan nästan inte låta bli att undra över vilken löjlig och onödig pryl vi förfasar oss över idag som kommer att vara självklar om 10 år?
Bollar man lite med siffrorna så ser man också att antalet vargdödade hundar ökar stadigt. Ett snabbt överslag ger vid handen att vargen nu är ett mer än dubbelt så stort hot som trafiken i ett ”medelvargrevir”… Kanske nästa revolution i hundjägarvärlden är någon form av vargskydd?
Ingemar: Jag har hört många som spekulerat i samma banor men vi har inga data eller undersökningar som tittat på detta. Vi ska dock komma ihåg att om du jagar i ett ”aktivt” vargrevir med hund så kommer din hund i genomsnitt att bli attackerad var 5000:nde jaktdag. Jämför vi björnjakten med annan jakt som har-, fågel-, rådjurs- och älgjakt så är den fortfarande en ganska liten jakt. Jag tror helt enkelt att björnhundarna har så pass få jaktdagar i skogen jämfört med andra typer av jakthundar att de inte utsätts för samma ”risk” som stövarna som jagar september – mars.
apropå vargar! händer det inte så mycket vargangrepp på björnhundar?Har ej hört så mycket om det.
Kan bara instämma i din hyllning till denna fantastiska uppfinning! Den har räddat såväl många hundar som många jaktdagar, tänk vilket letande det kunde vara efter hunden då den sprang vill före man hade pejl! Nu ser jag med spänning fram emot första rådjursdrevet då jag ska inviga min GPS, kan bli intressant att se hur det kan påverka min och min kamrat Ami”s jakt. Utvecklingen går bara framåt, och tur är väl det. /Kalle