Jakt på Koster

Häromdagen skrev jag ett blogginlägg där jag starkt ifrågasatte hur man kunde tillåta räktrålning i Kosterhavets nationalpark, när man förbjudit jakt. Sedan jag skrev inlägget har jag uppmärksammats på att man inte alls helt förbjudit jakt, så som rapporterades i media i onsdags. Efter att jag nu gjort vad jag borde ha gjort från början, dvs kollat källorna genom att  läsa föreskriften för nationalparken, får jag raskt göra avbön och ge litet beröm istället.

 

Enligt föreskriften kommer jakt att medges enligt riktlinjerna i skötselplanen för nationalparken. Någon fastställd sådan finns ännu inte, åtminstone inte i publicerad form på nätet, men enligt remissversionen kommer medlem i den lokala jaktvårdsföreningen att få jaga ett begränsat antal arter fågel samt hare. Jakten kommer att begränsas i tid och omgärdas av omfattande rapporteringskrav. Man kommer också att bedriva riktad skyddsjakt efter mink.

 

Följer man remissförslaget till skötselplan så blir det till delar ett fall framåt, eftersom man fastställer att jakt som sker på ett långsiktigt hållbart sätt och med höga etiska hänsyn är ett rimligt sätt att nyttja de förnybara naturresurserna som viltet utgör. Däremot förefaller förslaget att undanta rödräv, grävling, mård samt alla kråk- och måsfåglar från allmän jakt, samt förslaget att ”jakt i syfte att begränsa naturligt förekommande arter ska inte ske” mindre välbetänkt.

 

I skötselplanen uttalar man att det varit en strävan i planeringen av Kosterhavets nationalpark att göra så små inskränkningar som möjligt i det traditionella nyttjandet av områdets resurser. Klockrent! Jag är fortfarande tveksam till det kloka i att tillåta trålning, som måste vara ett betydligt större hot mot vad man söker skydda än all jakt, men måste medge att logiken inte haltar lika mycket som jag trodde från början.

 

Jag kommer att kolla mina källor bättre framöver, och ber om ursäkt om jag bidragit till att vilseföra någon genom mitt förra inlägg…

6 Kommentarer
  1. biogeodanne says:

    Tjena Fredrik! som du kanske märkte fans det inte så mycket bilder under rubriken viltförvaltning, det beror på att de gånger jag går på jakt (på tok för få) har jag alltid bössan i handen och inte kameran men det ska väl bli ändring på det.

  2. Fredrik Widemo says:

    Det viktigast är att man från myndigheterna, inte minst länsstyrelserna, har förståelse för vår verksamhet och de positiva effekterna av viltvård. Vidare att möjligheterna att fortsätta att hållbart nyttja viltet som resurs är en viktig del för att skapa lokal förankring för många myndighetsbeslut. Att skapa den förståelsen är en del av vår kärnverksamhet, och de flesta av oss arbetar med den saken på ett eller annat sätt. Enklast blir det dock förstås om det också finns tjänstemän på myndigheterna som själva är jägare. Jag hoppas alltså att fler gör som du, Danne!

    När det gäller fågeligenkänning så kikade jag på de snygga bilderna, och skall passa bollen vidare till rätt bord (dvs inte mitt)!

  3. biogeodanne says:

    Här gäller det Fredrik att trycka på ordentligt för att jakten ska få bättre gehör, jag är gärna med och hjälper till med detta, jag har ju trots allt varit med och bildat naturreservat där jag med bestämdhet hävdar att jakten bara är en fördel att ha kvar. Fundera lite mer även på matrial till mer info i t ex jägarexamen eller dyligt, jag har matrial kolla gärna in på http://www.danand.se och titta igenom men observera att detta bara är en liten del av allt bildmatrial jag sitter på. Med vänlig hälsning Dan Andersson

  4. Fredrik Widemo says:

    Visst har man inskränkt jakten ganska ordentligt, betydligt mer än vad man kan tycka att det finns fog för. Isynnerhet när det gäller sådana predatorer som kan komma att påverka häckningsframgången för markhäckande fåglar. Och det står till och med på en av infomationstavlorna på plats att jakt är förbjuden, utöver att föreskriften är litet ologiskt upplagd…

    När det gäller den typen av aktiviteter som du diskuterar Danne, så har vi planer på att ta fram liknande föredrag och bilder. Än så länge har vi dock inte kommit till skott utöver vad som ingår i Jägarexamen och bilderna i jakttidtabellen. Håller helt med om att det inte vore dumt med ett sådant material!!! Det var ju desutom inte bara en fadäs förra året, även om toppskarvarna exponerades extra tydligt…

  5. Fredrik says:

    Det är lätt hänt men nu vet ju många iaf om att man kommer få jaga inte så säker på att det annars hade kommit fram så bra.

    Skönt att höra att det finns lite förnuft bakom besluten iaf.

    Ha en bra dag/Fredrik

  6. biogeodanne says:

    Hoppsan då måste jag också göra avbön om det kommit kritik från mig, men som sagt Fredrik så SKALL det fungera att ha kvar jakten vid nästan all ombildning till reservat eller nationalpark. Jag tycker nog själv att ni på förbundet bör sätta er ner och fundera på om någonting i jakten här kan tänkas gå förlorad, i sådana fall är det dags att agera. En sak jag undrar över är hur det är ställt med artkunskapen hos de som jagar? Förra året hände en fadäs som fick sof att gå i taket, en jägare hade hängt upp en massa sjöfågel på staketet vid sin tomt, inget fel i det, jag tycker väl att man kanske kunde skött det lite snyggare men det som ställde till det var att där hängde även några toppskarvar vilka ju faktiskt är fridlysta, skulle man inte kunna hålla några föredrag med bilder där man tillsammans med jägare artbestämmer och diskuterar artbestämning? Har själv funderat på att ge ut en bok riktad till jägare om artbestämning av jaktbar fågel, förväxlingsrisker mm

Kommentering är stängd.