Ibland blir det inte som man tänkt sig…

Åter på kontoret efter en vecka i östjämtlands älgskogar. Det är med blandade känslor man sitter här på Öster Malma och tänker tillbaka, där hemma ligger nämligen en ganska sargad och omskakad gråhund. Han överlever säkert men både hans och min jaktglädje fick sig en rejäl törn i fredags…

Älgjakten hade gått bra och som vanligt i dessa älgtäta trakter skjuter vi lika många älgar som vi är jägare i laget på en knapp veckas jakt, så humöret var på topp när jag och den andre hundföraren mer eller mindre samtidigt kunde konstatera färska björnspår i markerna direkt vid släpp på fredagens morgon. Min gamle vapendragare Assar, en gråhund, tog an spåren och efter en halvtimmes spårarbete kom så upptaget, en dryg kilometer in på grannmarken. Nu är det inte något problem då alla omgivande lag gärna släpper in varandra om behov uppstår. Efter ett telefonsamtal började således ansmygningen och efter en timme låg jag inom 10 meter från en mindre björn och Assar. Jag såg björnen till och från under 15 lååånga minuter men aldrig så pass stor del att jag vågade mig på ett skott. Då jag lite het och orutinerad vågade mig på att ytterligare närma mig gick det loss och den rätt aggresiva ungbjörnen gick undan under ett fasligt liv från både hund och björn.

Efter ytterligare 600 meter stod det åter mer eller mindre fast i ett deltalandskap som bildats runt en bäck. Blöt från topp till tå låg jag efter 45 minuter väldigt nära ståndet och såg under vegetationen björnens ben med jämna mellanrum. Det var då det hände. Jag hörde bara dunsar och en andhämtning bakom ryggen då en större björn passerade mig på bara några meters avstånd i djungeln och direkt attackerade den helt överraskade Assar. Jag hörde bara hundens skrik, björnarna som försvann och innan jag hunnit de 10 metrarna fram till platsen där det hände var allt helt stilla.

Jag hittade rätt snabbt ett avslitet pejlhalsband på botten av bäcken och efter en stund också bössan som jag uppenbarligen slängt på väg fram för att rädda hunden. Efter en kvart hittade jag också Assar helt okontaktbar och strandad 50 meter nedströms. Jag fick bära honom rätt länge innan han vaknade till och väl i bilen kräktes han rätt rejält. Jag får väl erkänna att hoppet inte var stort att han skulle klara sig. Nu ligger han där hemma med ”enbart” mjukdelsskador, ett sargat öra och, antar jag, ett rätt stukat självförtroende. Jag får väl erkänna att det inte var en helt självsäker hundförare som gick därifrån med hunden i famn och jag lär säkert tänka till en extra gång då jag nästa gång kryper på ett björnstånd. Men ger man sig in i leken får man leken tåla och på torsdag morgon står jag där på samma myr vid samma bäck i gryningen och känner jag gamle Assar rätt så är han lika sugen på revansch som jag…

 

Assar13.jpg

16 Kommentarer
  1. bjorn says:

    Per Erik….kul för dig att du väljer ord med sån nogrannhet. Varför låter det helt annorlunda när ingen hör?

  2. Daniel Ligné says:

    UlfR: Undrar om inte den brune ställt till det ännu mer. Han är inte känd för att spara på krutet när det hettar till…

    Björn: Nej!

  3. Per-Erik Sjöqvist says:

    Björn,du är inte en jägare en sån använder inte såna ord,jagar kanske du gör men det är inte desamma som att kalla sig jägare,i vårat jaktlag hade du fått packat grejorna och åka hem!!!

  4. Vera says:

    Hoppas den lille grå inte fått några större bestående men av den närgående nallen… kanske håller han sig gärna närmare husses ben i början..

  5. UlfR says:

    Får hoppas han repar sig igen, den gode Assar! Du skulle nog haft med det bruna yrvädret som understöd? ;)

  6. Daniel says:

    Den lille grå är på bena och fit for fight inför kvällens resa norrut…
    Akronym: Du och jag har haft denna diskussion förr och dina argument är lika lite nya som mina. Faktum är att för en jägare med hund i vargrevir är vargen det enskilt största hotet. Att sedan trafik, drunkning, lejon, tåg eller annat är farligare i Stockholm, Holland eller för den delen Tomelilla eller Nairobi skiter väl den som drabbas i? Sedan finns en väsentlig skillnad, när jag jagar björn, älg eller vildsvin tar jag risken att få hunden skadad då pluskontot vida överstiger minuskontot, allt vi företar oss innebär en viss risk. När det gäller varg finns inget pluskonto. För jägare med hund innebär vargen enbart en inskränkning, ett hot och om man bor i vargrevir den största faran för hunden. I jämförelse med björn, jägare och drunkning faktiskt ett tusenfallt farligare hot.
    Björn: Nu har jag varken lemlästat eller slagit något vilt någonsin men om det är så du jagar tycker jag du ska lägga av och skaffa dig en ny hobby. Du är för övrigt den förste av de tiotusentals jägare jag mött som använder de respektlösa orden, så tillåt mig tvivla…

  7. Björn says:

    Ja det är kul när man själv får skjuta, lemlästa och slå men när
    offret ger igen, då får sig jaktglädjen en törn. Jo jag är själv jägare. Jämförelse med våldtäktoffer är bara felaktig.

  8. Per-Erik Sjöqvist says:

    Desto fler vargar det finns desto större är risken att bli dödad,för alla vargar dödar inte hundar TROR jag,det har ingen betydelse hur många det finns inom ett revir……..fler vargar fler individer som inte gillar hundar…………men ja är så korkad så ja begriper inte bättre,men det är tur att det finns såna som akronym(lustigt namn) som man kan fråga!!

  9. akronym says:

    Om det funnits lika många vargar som bilar, ja herregud ja:o)

    Låt oss ta ett exempel. Två vargrevir, samma storlek men i revir A finns det 16 vargar medan det i revir B endast finns två vargar. Nu dödas det i båda revir 5 hundar. I vilket revir är det mest farligt för hunden att släppas vind för våg?

    Förstår du inte hur j…. korkad det resonemang du för är?

    Det är ju risken för att din hund dödas av den ene eller den andra orsaken som är det väsentliga, INTE hur många vargar\bilar som går på varje dödad hund!
    Det är det bara stolpskotten på SJF som kan hitta på såna tokigheter!!!

  10. Per-Erik Sjöqvist says:

    Akronym,det är väl inte särskilt konstigt att det dödas fler hundar av bil och tåg,hur tror du siffrorna skulle se ut om det funnits lika många vargar som det finns bilar??

  11. Pär says:

    Akronym,med ditt sätt att resonera tycker väl du antagligen att tjejer som blir utsatt för våldtäkt,tex nu i Malmö där det hänt ett flertal på kort tid,skall hållas kopplade eller hemma annars får dom skylla sig själva???

  12. akronym says:

    Nya tongångar från jägareförbundet?

    ”Men ger man sig in i leken får man leken tåla ”

    Exakt va vi rovdjursvänner har predikat de senaste många åren!
    Jakthundar lever farligt och väljer man att släppa hunden vind för våg så ska man så klart även acceptera om hunden kan bli dödad av bil eller tåg (> 2000 varje år), skjuten av jägare (33, 2005, enbart registrerat hos Agria), att den drunknar (flera hundra) eller blir dödad av ett rovdjur (några dussin).
    Annars bör man hålla hunden hemma eller kopplad!

Kommentering är stängd.