Svintid(igt)

Jag gissar att det är fler än jag som något avundsjukt sneglar åt Norrland, där älgjakten nu drar igång med buller och bång… Medan vi otåligt väntar ännu en månad så finns det dock många goda skäl att satsa på att jaga vildsvin! Nu exponerar sig vildsvinen på de tröskade åkrarna för att äta spillsäd, men det gäller att vara ute så man utnyttjar det absolut sista eller första ljuset. Jag missade själv en galt härom morgonen, eftersom han drog sig undan medan jag smög och det ljusnade allt mer.

Det finns självfallet ännu större anledningar att satsa på att decimera stammarna där skörden ännu inte är bärgad. Igår kväll var jag ute på hemmamarken, och hade inte gått mer än femtio meter innan jag hörde lyckliga små grymtanden och såg en lång rad svarta ryggar röra sig inne grannens rybs. Nu är grödorna höga, mogna och välsmakande; det finns liten anledning för vildsvinen att alls röra sig ut ur fälten. Produktionsbortfallet för växtodlaren kan bli mycket stort, och här MÅSTE vi få till en bättre dialog och samverkan mellan jägarkåren, markägare och arrendatorer. Det kommer självfallet att krävas att alla bjuder till!

Det går att bedriva lönsam växtodling där det finns vildsvin, men det kräver inte sällan att man anpassar val av grödor och/eller brukningsformer, samtidigt som det krävs regelbundna jaktinsatser och störningar under växtsäsongen. Om inte markägaren eller arrendatorn själv jagar och är villig att regelbundet ge avkall på nattsömnen gäller det att man har lokala jägare som ställer upp. Det krävs också att jägarkåren tar sitt ansvar när det gäller utfodring och avskjutning.

Jägareförbundet håller tillsammans med bland annat LRF och Jordägareförbundet som bäst på att lägga sista handen vid gemensamma rekommendationer för vildsvinsförvaltning. Parallellt har Jägareförbundet tagit fram en ny vildsvinsutbildning. Just nu är det faktiskt något av en ödesfråga att vi uppnår en bättre samverkan när det gäller vildsvinen i södra och mellersta Sverige.

Gör en insats för att bättra på relationerna till markägare och bönder genom att jaga vildsvin nu i september!

Galt4.JPG

 

Fotnot. Familjegruppen i grannens rybs fick passera utan åtgärd igår, eftersom jag inte har jakträtten där. Däremot smög jag mig in på 30 m från denne galt, som stod framme på min åtel längre upp i skogen.

Dela

    12 Kommentarer
    1. Fredrik Widemo says:

      Tja Danne,
      i så fall måste jag kontra med att det onekligen låter som om även du tycker att du vet bäst ;-)… Skämt åsido så tror jag att jag törs påstå att det finns fler med motsvarande kompetens, och jag tänker inte på mig själv i första hand. Självklart har vi aldrig trott att SOF skulle applådera, eller acceptera, ett förslag att införa jakt på en (fågel)art till. Självklart är vi dock glada för allt engagemang i frågan!

      Det hade inte gjort något om någon drivit frågan om SOF:s syn på jakt underifrån inom den organisationen. Och självfallet är var och en av våra medlemmar hemskt välkommen att engagera sig som förtroendevald eller genom att lämna in motioner när det gäller denna fråga eller andra.

      Och därmed är vi klara med fåglar och jakttider, för den här gången. Vi får säkert anledning att återkomma till ämnet…

    2. biogeodanne says:

      Bara ett litet inlägg till: jag ställde samma fråga till sof angående jaktfrågor och vad fick jag till svar från Lars Lindell? Jo: Vi kan redan jaktfrågorna utan och innan så vi behöver ingen hjälp med det, detta kallas dead end och är ett fenomen som uppstår när alla vet bäst.

      Näe nu ska jag plocka fram en vildsvinskotlett ur frysen så vi har nåt att äta idag, sedan tar jag med kameran ut och ser om jag kan plåta nån gris, bössan får stanna hemma ett tag eftersom den högra axeln säger ifrån lite.

    3. Fredrik Widemo says:

      Danne,
      frågor som rör jakttidsberedningen inom SJF är ett exempel på frågor som bereds synnerligen grundligt av en grupp bestående av både tjänstemän och förtroendevalda. Gruppens förslag går sedan på intern remiss inom organisationen. Det slutgiltiga förslaget är alltså en kompromiss mellan en hel del olika synpunkter och viljor. Biologiska kunskap och aktuell forskning lägger dock alltid grunden för förslaget. När det gäller fåglar så sitter vi ju numera dessutom på egen spetskompetens med flera disputerade med fåglar som specialitet och även andra hängivna skådare och forskare inom det nationella kansliet och organisationen i övrigt. Man kan också notera att de flesta instanser, inklusive Naturvårdsverket, stödde de flesta av våra förslag. Däremot var det tvärnit på nivån över. Även om Jägareförbundet vann ett pris som skickligaste lobbyorganisation förra året så finns det fler som kan den konsten, och ser man til hur många medlemmar SOF har så är de väl ännu mer framgångsrika, sett per medlem…

      Vi avvaktar internationella rättsfall när det gäller morkullejakten i andra delar av Europa, sedan får vi se.

      Men nu var det inte detta den här tråden skulle handla om ;-)! SOF driver ju dock numera även frågan om vildsvinsförvaltning, och med detta vill jag föra tillbaka ämnet dit.

    4. biogeodanne says:

      Jo ni gör så gott ni kan, fast det var väl inte så genomtänkt när man föreslog jakt på snatterand kanske, ni kan gärna höra av er till mig om något är osäkert i frågor som rör fågel (besitter spetskompetens ifråga) en sak jag undrar över: är det kört när det gäller morkullejakten? Vad behövs för att vi ska få den tillbaks? Enkelbeckasinen kan ju vara svårt att få tillbaka men sothönsen borde vi kunna få tillbaka, jag undrar ibland hur vi kunde förlora den jakten. Många frågor är det.

    5. Anonym says:

      Håller helt med om att man inte skall gömma undan frågor, men för att nå mål som vi delar kan det vara nödvändigt att åtminstone inte ta upp eventuella trätofrågor på samma dag och plats… Det ger inte sällan ett större medialt och politiskt genomslag när vi och övriga naturvårdsorganisationer gemensamt tar ställning i en viss fråga.
      Det är förstås som du säkert märkt en uttalad strategi från vår sida att ta fram fakta och kunskap när det gäller frågor som rör vilt, viltförvaltning och jaktutövande.

    6. biogeodanne says:

      Hej Fredrik jag tror inte att det är så bra att ”gömma undan” de lite obekvämare frågorna, istället gäller det att samla så mycket fakta det bara går från alla håll och sedan sas ta tjuren i hornen, men det som gör det så svårt är när de som är fundamentalister får säga för mycket, jag ska vara helt ärlig nu och de personer som sätter många käppar i hjulen för mig i mina strävanden, är bla ordföranden i sof Lars Lindell och Anders Wirdhem, de behagar inte ens svara när frågorna börjar bli lite obekväma, man skulle kunna kalla dem för antijägare. Nu är det ju ganska tråkigt att de ska få företräda en organisation där de flesta faktiskt inte är emot jakt. När man läser sof:s inställning till jaktfrågor på webben verkar det som att de inte är emot jakt, men när man ser och läser deras uttalande mm är det annat ljud i skällan. Som objektiv bedömare måste jag nog säga att jägarna lyckats ganska bra i de diplomatiska kontakterna med andra intresseorganisationer, hade man haft jaktliga fundamentalister som företrädare hade nog situationen varit än värre i de nödvändiga kontakterna med sof, snf mm du förstår säkert också vilken oerhört viktig länk du är i dessa kontakter, men hur motigt det än kan vara: tappa aldrig orken! Själv sitter jag och väntar och hoppas på ett positivt besked i bågjaktsfrågan, jag har väntat i mer än 20 år nu och har inte gett upp hoppet någon gång under dessa 20 år ( men det kan vara jobbigt att leva på hoppet ibland)

    7. Fredrik Widemo says:

      Kerstin och Danne,
      av era tidigare inlägg i våra bloggar så har jag förstås sett era ambitioner på det området. Jag kan också försäkra att vi är många som samarbetar över organisationsgränser när det gäller många av de frågor vi diskuterar här. Jag möter regelbundet företrädare för SOF, WWF, SNF, LRF osv i mitt arbete, och när det gäller de frågor jag arbetar med har vi oftast gemensamma mål och samarbetar. Inte alltid, men det betyder för de flesta inte att man inte kan samarbeta i de frågar där man är överens. Alternativt kan man jämka sig samman litet för den goda sakens skull, och låta bli att trycka på de frågor där man är oense åtminstone för stunden.

    8. Kerstin says:

      Biogeodanne! Att bygga broar mellan olika intressegrupper tror jag är en av de viktigaste uppgifter vi människor har! Jag är också en som försöker!

      Jag önskar dig verkligen ett varmt lycka till! DU kan vara en av de viktiga personerna i en förvirrad värld!

    9. biogeodanne says:

      Förstod det, läste också lite snabbt inlägget om nationalparken i kosterhavet och vad ska man säga? Det tycks inte som att beslutsfattarna riktigt tänkt igenom sina beslut. Det är ju lite tråkigt för det blir ju inte lättare för mig som försöker bygga broar mellan olika intressegrupper.

    10. Anonym says:

      Hej Danne,
      håller helt med om att det även finns naturvårdsskäl till att begränsa stammen, samtidigt som förekomst av vildsvin också kommer att gynna en del tidiga successionsarter som etableras där svinen bökat.

      Och visst kommer vildsvinen att ta reden för en del markhäckande fåglar. Just därför rekommenderar vi att man undviker att utfodra och åtla i miljöer med rik undervegetation, där fåglar gärna häckar på eller nära marken. Grisarna söker som bekant igenom även området närmast en utfodringsplats.

      Det är förstås också ytterligare en anledning att inte slentrianmässigt förbjuda jakt i skyddade områden, som sker i vissa län.

    11. biogeodanne says:

      Vildsvinsstammen behövs hållas nere på vissa känsliga lokaler, tex när vi nu inrättar ett naturreservat i Haninge söder om Stockholm är det viktigt att jägarna är kvar och kan minska stammen när så behövs, marker jag tänker på i första hand är större sammanhängande skogar där vi har spillror av skogshöns kvar, men även där det finns gott om orkideér, grisarna kan ödelägga hela bestånd med orkideér om man inte hinner stoppa dem och det finns ingen annan grupp som kan hålla koll på vildsvinsstammen förutom jägarna.

    Kommentering är stängd.