När vargen blir en räv!

,

I mitt förra inlägg ”Vargen är en varg” tog jag upp frågan om hur en hittat dött hunddjur kan blåsas upp som misstänkt grovt jaktbrott på varg. Idag kom facit! Vargen var en räv. Om det skulle man kunna raljera ordentligt. Jag undviker det. Alla kan göra misstag. Det är heller inte första gången det händer. Synobsar av varg visar sig vara rävar och en jägare sköt t o m en stor vuxen varg på rävåtel i tron att det var en räv. Dött lodjur visar sig vara tamkatt, osv.

Däremot finns det anledning att raljera med alla som älskar att använda varje tillfälle att misskreditera andra. I många av de uttalanden som gjordes i samband med fyndet av ”hunddjuret” verkar syftet ha varit att kasta misstankar mot en viss intressegrupp. Vilken får ni själva lista ut.

Men den typen av uttalanden slår enbart tillbaka på dem som uttalat dem. Inte nödvändigtvis direkt i forma av medial kritik, men dessa personers trovärdighet kommer för lång tid framöver att vara naggad i kanten. Jag undrar, måste det råda ständigt krigstillstånd mellan olika intressen i vargfrågan? Är vargen verkligen så märkvärdig att den förtjänar att göra människor till ovänner för alltid?

Varg eller räv?

6 Kommentarer
  1. Sussie says:

    Och Jägareförbundet är fortfarande inte en polismyndighet, KAN INTE agera poliser…
    Förbundet säger konsekvent att de tar kraftigt avstånd från detta. Vad mer ska de göra?
    Lägga stora belöningar på den som kan komma med tips?
    En påkostad kampanj där man talar om att man inte får skjuta otillåtet vilt? Tror någon att jägarna inte redan vet det??
    Och är det vad medlemmarna vill att Jägareförbundet ska syssla med?
    Inte jag i alla fall!

  2. Kerstin says:

    Visst Sussie, jag har också hört uttalanden som ”Vi tar kraftigt avstånd…..”, men strax därefter kommer…”MEN……” och sedan ett försök att förklara varför den illegala jakten förekommer. I mina ögon finns det inget som helst som kan vare sig förklara eller förmildra illegal jakt. De som utövar sådan är brottslingar som ska fördömas.

    Det är också välkänt att det är bara genom HANDLING man visar var man står. Att bara uttrycka saker med ord – är totalt meningslöst om man vill bli tagen på allvar.

    Jag är själv medlem i SJF Sussie, och jag gillar inte när jag får svårt att förklara för jaktmotståndare att SJF verkligen tar kraftfullt avstånd mot den illegala jakten. Det finns liksom inget konkret som bevisar på detta – bara ett antal ganska utnötta fraser.

  3. Gunnar Glöersen says:

    En förusättning för att kommentarer skall bli kvar är att de inte innehåller personangrepp, åtminstone inte på andra än den som skrivit inlägget. Dessutom skall ni hålla er till ämnet. Vi bedömer själva när gränsen är passerad, vill ni föra en debatt om det får ni göra det på annan plats. Det är vi som är ansvariga för innehållet.

  4. Sussie says:

    Kerstin, Jägareförbundet sätter ner foten hela tiden och tar konsekvent avstånd från illegalt dödande. Det går att läsa i uttalanden, utredningar och policys, i jakttidningar och på nätet. Jag har också många många gånger hört företrädare för Jägareförbundet säga att man tar starkt avstånd från det illegala dödandet av vilt.

    Tror till och med att SJF utfäste någon slags belöning för tips för några år sedan.

    Men det spelar uppenbarligen ingen roll för vissa att ansträngningar görs för den informationen rinner av den som vill som vatten på en gås…

    Men som medlem tycker jag inte att förbundet ska funka som någon slags jaktpolis. Det är väl polisen och vårt rättsväsende som sköter om brottsbekämpning i Sverige?

  5. Jerry says:

    Precis, och det är inte första gången vi jägare blir uthängd i media. Men det tråkiga i det hela är att när sanningen kommer fram så är media oftast tystare och har inte lika stora artiklar om det, eller så har dom ingen uppdatering alls!!

    Tack Gunnar för du öppnat forumet på bloggen igen=)

Kommentering är stängd.