Häckar verkligen alla fåglar den första februari?
Vi har ännu inte fått föreskriftstexterna till de nya jakttiderna, men inriktningen på besluten är kända. I några fall har våra förslag antagits, men i flertalet fall inte. Vi är många som tycker att det är svårt att finna någon riktig logik i vilka förslag som antagits respektive förkastats. I flera fall verkar det som om välgrundade förslag avslagits enbart för att man på sina håll varit negativ till jakt som företeelse.
I senaste numret av Vår Fågelvärld kan man läsa Sveriges Ornitologiska Förenings remissvar på vår skrivelse om jakttiderna, och SOF:s fågelskyddssekreterare konstaterar att besluten i stort följer SOF:s remissvar. Man kan även läsa en del generella uttalanden om hur SOF ser på jakten (http://www.sofnet.org/apps/file.asp?Path=2&ID=4420&File=VF2-2009Jakttider.pdf).
SOF anser att jakt inte skall bedrivas under häckningsperioden, vilket jägarkåren med säkerhet ställer upp på när det gäller de flesta arterna. SOF anser dock att häckningsperioden påbörjas med vårflytten, och fastställer att den påbörjas den första februari! Varför inte även inkludera höstflyttningen? Övervintringen? Alla med någon förståelse av utvecklingsläran vet att alla arter under utvecklingens gång har selekterats för att så effektivt som möjligt sprida sina gener till nästa generation. Med SOF:s typ av argumentation skulle man kunna se alla beteenden som en del av reproduktionen, eftersom de ytterst syftar till att individerna skall kunna sprida sina gener. Blir nästa steg att fåglar anses häcka under hela året?
SOF anser också att det finns ett antal arter som skulle kunna beskattas hårdare genom jakt utan negativa populationseffekter, men att det på inget vis är uppenbart att man därmed skall utöka jakten. Man tycker också att det behövs fler områden med totalt jaktförbud.
Det är tydligt att SOF inte, som Jägareförbundet, anammar den moderna synen på naturvård, där man i enlighet med konventionen om biologisk mångfald hållbart nyttjar den biologiska mångfalden snarare än att bara sträva efter att bevara den.
SOF säger sig inte vara motståndare till jakt som sådan, men organisationens handlingar och uttalanden rimmar dåligt med denna ståndpunkt. Det är synd, eftersom vi i många frågor har gemensamma intressen, och i flera fall även har ett väl fungerande samarbete.
Hej Fredrik? jo jag förstår fullt ut men det mesta jag vill få fram är att man från jägarhåll inte riktat in sig på rätt arter och gjort sitt yttersta för att trycka på där istället för att ta fel arter, tryck på mer på storskarv, morkulla, sothöna, korp, ringduva, enkelbeck, mfl och se till att få dessa tillbaks till listan istället för att försöka med nya arter, jag är gärna med i denna diskussionen eftersom jag besitter spetskompetens i ämnet, förresten vilka arter var det som skulle häcka på vintern? korsnäbbar kan göra det vissa år då frösättningen har varit god hos våra barrträd, annars tror jag man menar tex att låta riporna vara inna de parar ut sig (dal) eller något annat, har svårt att förstå det resonemanget faktiskt, hör gärna av er till mig så kan jag bistå med spetskompetens, vilket jag tycker behövs, vore kul också att få höra vilka argument ni lägger fram, de kanske behöver finslipas mvh danne
Hej Dan,
jag är väl medveten om att det finns olika åsikter inom SOF och har själv varit medlem (för ganska länge sedan). I dagsläget är det dock inte aktuellt, om vi säger så… Rimligen måste vi hantera det budskap som förmedlas utåt till allmänheten genom föreningens organ. Självfallet skall SOF i första hand värna fågelskyddet, och jag hade väl inte väntat mig att man skulle älska varken förslaget om snatterand eller brunand. Man har valt en viss linje utifrån värderingar som en del av av föreningens medlemmar delar, men inte alla. Hade man valt en annan linje hade en del nuvarande medlemmar inte varit helt nöjda, men andra hade kanske varit det. Man hade också kanske återfått exempelvis undertecknad och en hel del andra jägare som medlemmar.
Nu för man fram betydligt bredare argument än att bara diskutera jakttiderna för vissa arter, när man anser att jaktbara populationer kanske inte borde beskattas, häckningen börjar mitt i smällkalla vintern och att vi behöver fler jaktfria områden. Då tycker jag inte längre att man kan kalla det fågelskydd, utan bara jaktmotstånd.
Idag skall jag till LRF för att liksom företrädare för SOF, SNF osv diskutera samarbete när det gäller naturvård i slättbygden. Här kommer vi med säkerhet att avhandla betydligt viktigare frågor för fågelskyddet och naturvården än när på året man skall beskatta fågelstammar genom jakt. Isynnerhet som dessa per defintion, eftersom de ansetts jaktbara, tål att beskattas utan negativa populationseffekter.
Jag delar helt din åsikt att det hade varit bättre med ännu mer samarbete och samsyn, men vi kan inte gärna vika ner oss när man i princip ifrågasätter hela grundtanken att jakt är ett väldigt bra sätt att hållbart nyttja vår natur.
oj vad ni kastar skit på varann, jodå sof är emot väldigt mycket jakt, man säger en sak på webben och en annan i verkligheten, framförallt är det lars lindell och anders wirdhem som är antijägare i den här organisationen, jag har själv försökt att få dem att svara positivt på bågjakt, men icke, de hatar all jakt, trots att den största ornitologiska organisationen i USA uttalat sig mycket positivt om bågjakt. att jägareförbundet vill ha jakt på snatterand är säkert en orsak till irritationen i sof, det var nog som att försöka släcka en eld med bensin.
varför i herrans namn tar ni inte hjälp av mig först innan ni går ut med vilka arter ni vill ha jakt på?? på det här sättet kommer vi aldrig att få tillbaks tex morkullejakten
mvh dan andersson ornitolog, biogeovetare, och jägare