Vem är det du försöker lura,

du som inte tror att vi genomskådar ditt fusk? Har du dålig kondition eller är du bara lat? Tror du möjligen att fusket skall gynna dig själv och ge mer kött i frysboxen, eller är det något annat som får dig att medvetet lura både dig själv och dina jaktkamrater?

I år har det varit fler utbildningar än någonsin i spillningsinventeringar. En massa jägare och markägare har tillsammans lagt ner många, många timmar ideellt arbete på att inventera våra älg och rådjurstammar, i några områden även hjort. Den absoluta majoriteten har gjort allt för att följa anvisningarna i syfte att få så bra resultat som möjligt. Ni förtjänar en stor eloge.

Men så har vi tyvärr några få som inte förtjänar något beröm alls. Ni som tycker att det är okey att förstöra allt det arbete som era jaktkamrater har lagt ner. Ni som låtsas att ni varit i skogen och räknat älg och rådjursspillning. Ni som fyller i blanketterna hemma vid köksbordet istället. Hade det inte varit bättre att säga att du helt inte vill, eller orkar?

Slumpen kan spela in. Man kan hitta väldigt mycket spillning i enstaka trakter någon gång. I mitt eget älgskötselområde hade vi en sådan ruta i år. Det var tre ggr fler högar på en kilometertrakt än det normalt högsta värdet. Sådant händer, men inte i alla rutor en person inventerar och framför allt inte för både rådjur och älg samtidigt. Det enda positiva med fusket var att det var så uppenbart, 5-10 ggr fler spillningshögar än de högsta i övrigt. Antalet redovisade högar motsvarade 300 älgar och närmare 400 rådjur per tusen hektar, i ren skogsmark!

Årets spillningsinventeringar i Värmland och Örebro, har skapat visst huvudbry. Generellt kan man säga att de visar att det finns bra med älg över stora områden. Den oro som funnits för vargpredation och vikande stam verkar ha resulterat i en försiktig avskjutning och en ökande stam. Det finns t o m anledning att redan nu varna för att det finns en risk för en ny älgexplosion om vi inte reagerar i tid. Lika illa som det är att skjuta ner stammen till bottennivåer, lika illa är det om vi får en skenande älgstam.

Jag har i viltvårdsnämnderna varnat för alltför stora tilldelningar med nyttjandegrader som ligger runt 50 % av licensen under de år stammarna var på väg ner. Licenserna fungerar inte längre som styrmedel. Flera av de dominerande skogsbolagen har protesterat högljutt och krävt höga tilldelningar, ivrigt påhejade av skogsstyrelsen. Hur gör vi när älgstammen ökar igen och vi redan har stora tilldelningar, var min fråga? Nu är vi kanske där. Vad gör vi nu?

Drar älgkalv

4 Kommentarer
  1. john e mårdner says:

    Fråga till Gunnar Glöersen.

    Medverkade Svenska Jägarförbundet i Projekt Varg?

    mvh//john e mårdner Lycksele

  2. Krister K says:

    Glädjande att läsa att älgstammen ser ut att öka. Och bra att du tar det eventuella fusket vid spillningsinventeringar. Det gagnar ingen att lämna fabricerade rapporter.

  3. Gunnar says:

    Utan att kolla kan jag gissa att ”anonym” döljer sig bakom samma ip-adress som RR m fl. Som vanligt vill du inte förstå vad jag skriver. Läs igen! Inte med ett enda ord skriver jag att man inte skall ta hänsyn till skogsbruket, tvärt om skriver jag att vi måste vara uppmärksamma på att älgstammen ökar. Tilldelningen skall fungera som ett styrmedel, det gör det inte längre.
    Alltså, förvaltningen måste utgå från dem som drabbas, men markägare tycker inte lika. Men alla är överens om att vi inte har råd att låta älgarna ens komma i närheten av dem maximala bärförmågan. Det vill vi inte med rovdjuren heller. Vi vill nyttja naturens resurser på att klokt sätt.

  4. anonym says:

    ”Flera av de dominerande skogsbolagen har protesterat högljutt och krävt höga tilldelningar, ivrigt påhejade av skogsstyrelsen.”

    Ja varför inte. Om jag inte minns fel så var det en liten hycklare som för inte så länge sedan sa ”förvaltningen måste alltid utgå från de som drabbas, INTE från de som vill ha dessa djur kvar” (inte exakt citat, men andemeningen är där). En förvaltningsstrategi för en art som han tycker om och en annan för en annan art som han inte tycker om, ja va är man då annat än en hycklare?

Kommentering är stängd.