Vitsvanshjort – något att se fram emot??

Vaknade upp till -22 grader och klarblå himmel! I morgon ställer vi om till sommartid….

Hade en lång bilkörning hem från umeå igår efter att ha deltagit på ett seminarium om vitsvanshjortens eventuella framtid i Sverige. Kanske lite tidigt påtänkt eftersom den första och enda vitsvanshjorten vi med säkerhet vet har funnits i Sverige blev skjuten under älgjakt i höstas. Men arten ökar i Finland och drar sig norrut så det är väl en god gissning att vi kommer att träffa på fler vitsvanshjortar i Norrbotten framöver.

 

Hjorten är ju en art som blev inplanterad i Fínland på 1930-talet. Den hör egentligen hemma på amerikanska kontinenten där den finns från mellersta Kanada till Brasilien!

 

En intressant träff där de flesta i grunden var rätt positiva till att låta vitsvanshjorten etablera sig. Både forskare, veterinärer och jägarföreträdare gav en försiktig ”grön flagg” och Finländaren som var där hade bara goda vitsord att ge om arten.

 

Det ska bli spännande att se hur det går med etableringen! Det kan ta många år, men det är bättre att vara beredd för tidigt än att bli överrumplad för sent!

1 svara

Kommentering är stängd.