Allemansrätt?

Snart är det april och när jag tittar ut snöar det lätt och snövallarna är fortfarande höga. Till och med upplega i träden! nåja, vårvärmen kommer väl krypande upp hitåt också så småningom!

 

Har haft en ganska vanlig dag på jobbet med kontakter med medlemmar och förtroendevalda via telefon och mail. Försöker samtidigt få lite grepp på jägarskola, älgutredning och lite frågor runt rävsnarning. Kanske inte helt enkelt att hålla en röd tråd en vanlig arbetsdag, men det är samtidigt en del av charmen med jobbet.

 

Något som jag fick mycket reaktioner på i höstas och som nu är på gång igen är frågan om konflikter mellan jägare och bärplockare. Inte så att jägarna i norr har något emot att det plockas bär i skogen, men när det körs in stora mängder bärplockare på marker där man har tänkt att jaga kan man förstå att det blir reaktioner. I grunden är det ju en fråga om i hur stor utsträckning man får nyttja andras marker för kommersiella ändamål, för det är ju inte någon husbehovsplockning det är frågan om.

 

Hur man ska lösa dessa konflikter återstår att se. LRF i Norrbotten vill begränsa allemansrätten vad gäller kommersiella aktiviteter. Förhoppningsis kan man också lösa mycket med information om bara de som ansvarar för bärplockningen är villiga att samarbeta.

 

Som någon sa till mig på telefon nyss: Sommaren är kanske långt borta, men den är snart över!

 

Kanske inte så kul att höra innan snön har smält bort, men visst är det sant att tiden rusar iväg!