Porten till skogens skatter
Urhugget skogsbryn på Öster Malma, där inhemska buskar nu planterats för att skapa ett sluttande bryn. Foto: Fredrik WIdemo.
Skogsbryn har alltid fascinerat mig. Här går gränsen mellan det öppna, ljusa och lättillgängliga landskapet och den mer hemlighetsfulla skogen, där man inte vet vad som döljer sig bakom nästa stam eller sten. Skogsbrynet är porten till skogens alla upplevelser, rikedomar och hemligheter. Här i gränslandet möts dessutom skogens och det öppna landskapets växter och djur. Det gör skogsbrynet till en av de mer artrika och natursköna miljöerna i landskapet. Tyvärr är gammaldags, sluttande och artrika bryn en bristvara idag. Istället ser man ofta skogen resa sig som en mörk, tvär och ogästvänlig vägg mot det öppna landskapet. Denna typ av ”bryn” är varken artrika eller tilltalande och ger inget värde för viltet. De ger dessutom dålig stormsäkerhet för skogen och skuggar ofta åkermark.
Framöver kommer Jägareförbundet att arbeta med att lyfta fram skogsbrynets värden för vilt och mångfald genom artiklar och utbildningar. Fokus kommer att ligga på hur man kan restaurera och sköta skogsbrynen. Jag har väntat sedan i juni på att kunna plantera slån, hagtorn och vildapel i de skogsbryn jag håller på att restaurera som förevisningsmarker, både på Öster Malma och i Norduppland. Kruttorr mark och 30 grader varmt är dock inte direkt rätt förhållanden för att säkerställa god etablering, om vi säger så… Den senaste dryga veckan så har värmen och torkan dock som bekant släppt sitt grepp om de mellersta delarna av landet. Nu står plantorna i jord och regelbundna regn borde förhoppningsvis få de slokande växterna att rota sig, även om de knappast hinner växa så mycket i år. På sikt kommer det ge skydd för fältviltet, mer insekter, bär och boplatser för fåglar samt foder för klövviltet. Samtidigt får man en mer tilltalande landskapsbild. Känns bra :-)!
Skogswilden,
jag håller helt med dig! Både vad gäller flisning och att samma principer självfallet även gäller i boreala bryn. Jag kan också tipsa om Föreningen Skogen och deras tidskrift ”Skogsliv”, där nästa nummer är ett temanummer om brynens betydelse och innehåller en del tips om hur man restaurerar bryn.
Oj vad bra att uppmärksamma brynen! I dessa biobränsletider ryker brynen, död ved och annat ”skräp” till mångfaldens förtret. Specialdesignade maskiner som kniper om hela videbuketter och avverkar i ett nafs syns allt oftare. Bra om ni även lyfter fram de boreala brynen med olika viden, asp och björk.
Ok tack för snabbt svar :)
Har själv lite funderingar på vad som kan göras på en liten gård med åker blandat med skog.
Köper man större volymer plantor landar man på 3-10:- styck. Man kan också självfallet flytta befintliga plantor inom egen mark. Jag har provat litet grann att driva upp själv, men det känns inte riktigt värt besväret. Här har jag velat öka andelen av inhemska, men ovanliga, arter. Då är köpta plantor mer eller mindre det enda vettiga alternativet.
Inför nästa säsong har vi påbörjat diskussioner och samarbete med en leverantör, för att kunna erbjuda plantor till förmånliga villkor.
Ungefär vad kostar det om man bortser från arbetet?
Köper du buskar osv eller driver du upp plantorna själv?