Inget stöd för illegal vargjakt!

Ibland blir man bara trött. Vad är det för idioter som med berott mod tjuvjagar varg mitt på en sjö när det är spårsnö. Är det för att man vill bli att brottet skall bli upptäckt? Ett par jägare har redan hört av sig och menar att det måste vara vargkramare som vill svärta ner oss! – Så jävla dum kan väl ingen jägare vara, nu när vi äntligen fått möjlighet att jaga varg, sa en av dem. Egentligen är det nog ingen som på allvar tror att det är några vargkramare som tjuvjagar för att misskreditera oss, det är mera ett uttryck för frustration. De har svårt att själva förstå hur någon jägare kan vara så korkad och söker därför andra förklaringar.

Jag hoppas att lokalbefolkningen samarbetar med polisen i utredningsarbetet och att den eller de som skjutit vargen hittas.

Dela

15 Kommentarer
  1. Jan Bratt says:

    Gunnar, såg att du medverkar i debatten ikväll, vi får hoppas att det blir intressant och att ni inblandade verkligen får komma till tals. Kanske det blir nåt om den illegala jakten också.

  2. Gunnar Glöersen says:

    Robert, självklart var det lika illa tidigare. Däremot kan människors inställning till tjuvjakt ha förändrats till det bättre, dvs mindre acceptens för den, nu när vi fått en legal jakt. Fler brott kan uppdagas för att fler är villiga att anmäla nu.

  3. robert says:

    Man får lite känslan av din blogg att det på nåt vis är värre att tjuvjaga nu än det var innan – jag hoppas verkligen det INTE är så du menar. Tjuvjakt är alltid fel och jag tror att en betydande del av de som ägnar sig åt det inte gör det av rationella skäl. Alltså inte sitter dom och tänker: va bra, nu har vi legal jakt på varg,då slutar vi med det. Deras aversion mot varg och nonchalans mot lagar och förordningar består nog tyvärr. Pessimistiskt måhända, men jämför man med andra typer av kriminalitet så tror jag tyvärr at det är och förblir så.

  4. Roland says:

    Ja du Gunnar håller med dig att man blir riktigt trött och besviken, vi som jobbat så under det här året och alla de tidigare 25 för att få till en vettig rovdjursförvaltning.
    Och när den äntligen har startat händer detta. Bedrövligt!

  5. Gunnar Glöersen says:

    Erold, bra att du uppskattade våra uttalanden.
    Jag uppskattar att du säger att jakten gick bra och din tolkning av skotten. Jag vet inte om du fortfarande är aktiv i SRF men det hade varit trevligt om SRF också hade valt att först undersöka verkligheten innan man gav sig in i vargjaktsdebatten. Tyvärr bidrog SRF och SNF till att debatten spårade ur fullständigt vilket i sig triggade en massa dårat som började hota jägare som helt legalt jagat varg.
    Tyvärr verkar varg dra till sig dårar från båda sidor, precis som du skriver.

  6. Jens H says:

    Det är ju bra, på alla sätt! Och välformulerat i pressmeddelandet. Men, är det inte märkligt att det behövs, eller ens att det efterfrågas att förbundet skall ta avstånd från Illegal jakt? Det är väl gott och väl en självklarhet, och står ju att läsa ganska tydligt i verksamhetens beskrivning…

    Men, talar för vissa stora hål i förståelse överlag – man måste ”bevisa” att man verkligen menar vad man säger, och vad blir tilsut effekten av det? Jo, att många håller truten istället och hemligheterna blir allt större, allt fler och kanske allt grövre..?

    Och, gillar inte heller uttrycket ”vargkramare” men i förhållande till vad jägarkåren blivit kallad både nu och innan så är det synnerligen harmlöst!!!

  7. Erold says:

    Hej Gunnar!

    Vill bara på detta sätt kommentera Jägareförbundets pressmeddelande angående det kraftfulla avståndstagandet från jaktbrotten på varg. Mig veterligt är det första gången som förbundet så starkt har reagerat på illegal rovdjursjakt. När nu jägarna i demokratisk anda fått tillstånd till en ganska omfattande jakt på varg, då kan ju olaglig jakt på arten inte komma mycket sämre. Det finns ju och kommer tyvärr alltid att finnas människor som aldrig blir nöjda med tilldelningen. De beslut som fattas måste vi dock alla finna oss i, alldeles oavsett vad vi tycker om dem. I annat fall rasar hela samhällsordningen.
    Jag har fått många frågor om hur vargjakten har skötts, men har ju bara kunnat betrakta den på håll. Min uppfattning är att den generellt har skötts bra. Om några vargar har skjutits med flera skott, varav ett eller par har suttit på ”fel” ställe, så säger det inte på något sätt att jakten har skötts dåligt. Ett skott ”för mycket” är inte fel om djuret ändå ska avlivas.
    Att ge sig på jägare och t.o.m. hota dem som fått tillstånd att jaga varg är lika tokigt som dem som skär sönder däck och hotar fältpersonal som spårar varg. Att Svenska Jägareförbundet nu gjorde denna markering ser jag personligen som mycket positivt i den skeva debatt som icke sällan gått överstyr, från båda hållen så att säga.

    Med hälsning

    Erold Coleman

  8. Martin says:

    Gunnar. Du ber om lokalbefolkningens samarbete med polisen, vad gör SJF, annat än det riktiga och förväntade, att fördöma?
    Det är enklare för ett förbund att samarbeta och utreda och samla in tips. Förslagsvis, till en av era jurister, som vet att hålla dessa tips anonyma. Att be enskilda, sannolikt vänner och grannar till idioterna, att kontakta polisen är ytterst känsligt.
    Starta en anonym kontaktmöjlighet för att leda polisen i rätt riktning.

  9. Gunnar Glöersen says:

    Bosse, du har rätt i att det kan vara så att faktiskt fler väljer att anmäla nu, när vi fått en legal vargjakt. Det kan ju faktiskt leda till att ”tjuvjakten” förefaller öka, precis som du skriver. Men beräkningarna av den illegal jakten bygger på studier av sändarförsedda vargar. Forskarna borde alltså få en riktig bild även om anmälningarna ökar.

  10. Gunnar Glöersen says:

    Kristian, att man t o m misstänker den andra sidan är väl inte så konstigt egentligen. När de som jagar legalt och helt i enlighet med riksdagens intensioner och NV beslut kallas de för mördare, blodtörstiga, fått jakten jämför med napalmbombning av barn och möts av att det bedrevs hetsjakt. Man behöver inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att få sådana tankar när man ser hur drevet gått. Vissa skyr inga medel för att nå målet, att stoppa vargjakten.
    Nu tror jag inte för ett ögonblick att det är så i de här fallen. Men fundera hur du själv skulle uppfatta ”drevet” om det varit du som valt att jaga varg. När jag själv blivit hotad och polisanmält det har jag möts av ”- det säger du bara för att misskreditera oss som vill ha fler vargar” från de som är emot vargjakten. Det finns anledning för alla att reflektera över vilka argument som används.

  11. Hillve says:

    Vad skall man säga? De ansvariga tjyvjägarna drar sig uppenbarligen inte för att skjuta hål i huvudet på sina grannar och vänner. Den liknelsen får duga för att beskriva att dådet bekräftar omvärldens allra värsta fördomar om oss jägare; att det är direkt kontraproduktivt för vår framtida möjlighet att reglera vilt med jakt och att det effektivt rycker undan benen på alla de goda krafter som jobbar häcken av sig för att försöka förklara jaktens alla fördelar. Man tänker lyriskt på Tjära och Fjädrar i dessa dagar!

  12. Bosse says:

    Överjävligt korkat!
    Och nu får vi väl kritik för att det tjuvjagas trots den legala jakten som skulle skapa acceptans…

    Fungerar det som man tänkt sig så tror jag faktiskt att man kanske får räkna med fler fall som anmäls nu än tidigare. Ökad acceptans för varg och vargjakt borde leda till att fler jägare och andra rapporterar missdåden. Alltså kan det se ut som en ökning av den illegala jakten, när det egentligen bara är fler fall som anmäls… trots att den illegala jakten kanske minskar.

  13. Kristian Bernstone says:

    När jag av en kamrat, som är jägare, fick pressmeddelandet, blev jag glad! Bra rutet! Jag har väntat i många år på denna nedsatta SJF- fot mot dessa bedrövliga aktiviteter, nedsvärtande en hel kår.
    Dessa figurers lagbryteri är en skam både för vårt land och för anständiga jägare! Hoppas att SJF:s appell till folk som vet bär frukt.
    Jag är som det heter ”vargkramare”, gillar inte uttrycket; kramar aldrig vilda djur. Osnyggt att jägare uttrycker sig som att kolleger till mig skulle ha gjort något sådant, när ansvaret ligger närmare egen farstu – möjligt är dock att man inte vill kalla dylika figuranter för jägare
    Vi lever i banbrytande tid – sådana här saker har ibland förmåga att välta kiosker.
    .

  14. Kerstin says:

    Gunnar! Inlägget här och SJFs pressmeddelande idag tycker jag visar på att ni nu sätter ner foten ordentligt! JÄTTEBRA! Ska bli intressant att se hur JRF reagerar på detta, och om de gör det enda rätta – dvs detsamma som SJF – och med kraft fördömer dessa tilltag.

  15. Harjägar´n says:

    Hej Gunnar! Med ilska och bestörtning tar jag del av ännu ett fall av tjuvjakt på varg..Det känns lite tungt att i eget sammanhang ha försvarat den första licensjakten på varg på många år och sedan efter att denna avslutats så får man reda på är det några banditer som ägnar sig åt tjyvjakt. Det är nästan så att man får känslan av att dessa typer på något sätt har försänkningar i de lokala jaktlagen och sammanhangen och sedan fortsätter det hela på egen hand och under andra former, när väl den lagliga jakten är avklarad…Mycket bra med jägareförbundets officiella pressmeddelande i ärendet och även din egen uppmaning till lokalbefolkningen om samarbete med polisen.

Kommentering är stängd.