Jakt i Polen

Jag har jagat vildsvin förr, men aldrig skjutit annat än på åtel. När chansen dök upp att få jaga i Polen, tvekade jag inte en sekund. Äntligen skulle jag få uppleva en riktig drevjakt på vildsvin.

Mina jaktkamrater var från Sverige, Frankrike, USA, Tyskland och England. Redan första kvällen utmanade fransmännen oss svenskar. Inte bara jaktkung skulle utses utan det skulle bli landskamp, med tre lag. Fransmän, svenskar och resten av världen! Nu kanske man inte skall tävla just i jakt, men på kontinenten och givetvis även i Polen utses alltid en jaktkung vid en högtidlig ceremoni vid jaktdagens slut. Det är inte bara antalet fällt vilt som avgör vem som blir jaktkung, att t ex fälla en kronhjort medan andra skjuter flera vildsvin gör hjortskytten till jaktkung. Viltet har alltså olika status och de läggs efter ”rang” på viltparaden.

Jag måste säga att tempot och organisationen imponerade. Vi hann med 8-11 såtar per dag och det var vilt i alla. Sista dagen såg jag själv 55 klövvilt i de olika dreven. Tyvärr hade vi otur med vädret. Inte under själva jakten, det var perfekt. Men även i Polen har det regnat hela hösten så majsfälten var oskördade och huvuddelen av vildsvinen gömde sig i dem. Det är omöjligt att få ut vildsvin ur ett 50 hektars majsfält. En synnerligen intressant lärdom, som kan vara bra att känna till, är ersättningssystemet för viltskador. Precis som i Tyskland måste jakträttshavarna ersätta skador på gröda. Den som tycker att det låter som ett bra system skall fundera på följande. Det visade sig att det var tyskar och holländare som odlade majsen i området där jag jagade. År med dåliga priser på majs bryr man sig inte om att skörda, de nöjer sig med ersättningen för viltskadorna! Jordbrukare kalkylerar alltså med att det skall finnas så mycket vilt att de får stora skador som ger intäkter! Det måste betyda att jordbruksmark är mest attraktiv där viltstammarna är som störst. Dessutom gäller ersättningen alla skador t o m sista oktober. Perfekt om det blir en regnig höst. Tänk er det scenariot i t ex Södermanland. Jag hoppas att översättningen från franska inte blev fel, men så uppfattade jag budskapet.

Vi svenskar har en del att lära av deras drevjaktsupplägg. Men även polackerna skulle må bra av att ta till sig lite av det vi prioriterar. Framför allt tänker jag på eftersöken, där har vi i Sverige otroligt mycket att lära ut. Vår jaktetik, i den delen, är vida överlägsen. Säkerheten är något som vi istället kan lära oss av. Jag har aldrig varit på en älgjakt i Sverige där man står med ryggen mot såten, givetvis delvis beroende på att vi har stora såtar. Men här var det endast tillåtet att skjuta vildsvin och räv inåt i såten och på högst 40 meters håll så att skotten gick marken. De högre hjortdjuren fick enbart skjutas när de passerat ut ur såten. Hur många hundförare har inte upplevt långhållsskytte rakt in i svenska såtar. Stående skog är inte kulfång!

När jag som boende och jagande i Värmland upplever de vilttätheter som finns i Polen påminns jag om vilken viltöken det börjar bli här till följd av överstora rovdjursstammar. Visst, det finns motsvarande vilttätheter i andra delar av landet, t ex i Södermanland. Men den som rör sig i markerna i skogsbygderna i Mellansverige inser varför jägarkåren är förbannad. Det finns snart inget kvar att jaga och det som vargar och lodjur inte tagit vill skogsbruket att vi skall skjuta. Vilttomma marker verkar vara målet.

Hur det gick för mig? Jo, jag sköt en räv, ett rådjur, tre vildsvin och en kronhjort.

16 Kommentarer
  1. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin, så om vi slutar jaga älg och stammen femdubblas då står du gärna för kostnaderna själv? Varför skulle den grupp som håller stammarna nere stå för kostnaderna? Viltet är ju en gemensam resurs som ingen äger sägs det.
    Det finns inte mindre viltstammar i Polen eller Tyskland om du tror det. Däremot arrenderar jägare inte jordbruksmarker eftersom de inte vill riskera att få betala för eventuella skador. Hur löser det problemet?

  2. Kerstin says:

    Tack, mycket intressant. Systemet med att jakträttshavarna måste ersätta skador på gröda är definitivt något vi bör införa också i Sverige, dessutom borde ju också jakträttshavarna ersätta kostnaderna för viltolyckorna, både det förebyggande arbetet och kostnaderna för olyckorna. Först då skulle viltstammarna förvaltas på ett sätt så att inte en liten grupp, jakträttshavarna, vinner på viltet, men resten av samhället får betala kostnaderna för viltet.

  3. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    Nu finns det ju områden i Polen som har både varg, björn och lo, så där du var kanske kan jämföras med Södermanland, trots att det även fanns varg där – medan andra delar av Polen kanske är som Värmland eller Dalarna?

    Att jag inte har något emot jakt generellt vet du säkert, men samtidigt är min erfarenhet att om man enbart tänker på ekonomiska värden så riskerar man att missa och förstöra värden som i det långa loppet är essentiella för både människor och allt annat levande.

    Visst behövs jakten, men kanske även med andra förtecken än enbart de rent ekonomiska.

  4. Gunnar Glöersen says:

    Torbjörn Eriksson, jag åkte dit för att jag tycker om jakt. Så för mig var det ett rent nöje att åka dit. Däremot är förvaltningen av viltet där otroligt reglerad och allt bygger på omfattande viltvård och selektivt jakttuttag. Men en förutsättning för viltvården är att det finns någon som betalar för den. Utan jägare, ingen eller mycket begränsad viltvård!
    Jag förstår varför du ställer frågan! Ställer du samma fråga till fritidsfiskare?

  5. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, olika delar av Europa har olika förusättningar. Det fanns enstaka vargar i det område där jag jagade och det poängterades att de var helt fredade. De hade inga lodjur, inga björnar och inga järvar. Däremot har de klövvilttätheter som vi bara kan hitta i Södermanland och angränsande län. Jag skulle gissa att de har 300-400 klövvilt per tusen ha! Jag jagar bl a i södra Värmland där det fortfarande finns hyfsat med klövvilt. Vi har ca 30 klövvilt per tusen ha. I mellersta Värmland har vi kanske 20 per tusen och i norra kanske 15. Så fundera på varför effekterna är stora för oss jämfört med det område i Polen som jag jagade i.
    Idag talade jag med en jägare som jagade i just Södermamland. De betalar 350 kr per ha för en jaktmark på 400 ha. 140 000 ha. De kan skjuta 4-5 rådjur, ett par hjortar, 5-6 vildsvin per år. Gissa vad den markägaren förlorar om vargen kommer dit! Samma sak inträffar givetvis i Polen om de får samma rovviltstammar som vi har. Där är jaktturismen otroligt viktig för landet som helhet och landsbygden i synnerhet. Försök sätta dig in i vad rovdjurspolitiken kostar oss som skall härbärgera överstora stammar.

  6. Kerstin Fredin says:

    Gunnar! Du skriver:

    CITAT: När jag som boende och jagande i Värmland upplever de vilttätheter som finns i Polen påminns jag om vilken viltöken det börjar bli här till följd av överstora rovdjursstammar. Visst, det finns motsvarande vilttätheter i andra delar av landet, t ex i Södermanland. SLUT CITAT

    Vilka rovdjur – som vi har i Sverige – finns INTE i Polen?

  7. Björn Isaksson says:

    Jahapp, det är bara att sätt igång att spara. Det vore roligt att få uppleva något liknande.

  8. Gunnar Glöersen says:

    Björn Isaksson, jag fick erbjudande att följa med ett gäng som brukar åka på samma jaktresa varje år. Jakten som sådan köps på vanligt sätt via Polsk jaktreseagentur. utan tvekan kommer jag att åka tillbaka. Har redan börjat lägga pengar i kistbotten för en ny tur.

  9. Björn Isaksson says:

    Det är lurigt med datorer, men den det är skönt med nolltolerans mot varg i någon tråd;)
    Det finns trots allt mycket roligt att diskutera oxå!
    Jag har aldrig gjort en sådan jaktresa, åkte du med en resebyrå eller fixade du själv resan?
    Kommer du att göra om det?

  10. Gunnar Glöersen says:

    Det blev en soppa av kommentarerna när jag försökte flytta dem till rätt inlägg som Björn föreslog. Sorry!

  11. Björn Isaksson says:

    Nämen va f-n, hur kom vargarna in på detta spå som skulle vara lite vargbefriat?
    Klipp ut våra inlägg och flytta dom till det förra spåret eller ett nytt.
    Jag ber om ursäkt att jag svarade Dick i det här spåret.
    Jag lovar att komma med lite frågor om Polenresan:)

Kommentering är stängd.