Det är synd om dem som inte är jägare

Så var det dags igen. Överallt runt omkring mig beklagar sig unga som gamla över att det är grått, mörkt och kallt. Och nu till och med snö… BURR! ”Man borde flytta söderut” samsas med påståenden som ”Jag ser då inte bara nackdelar med klimatförändringarna…”. Själv njuter jag bara, men har lärt mig att utåt lägga litet band på min glädje över årstidernas växlingar. Annars händer det nämligen inte sällan att icke-jägarna blir ännu mer uppretade. Vilket knappast kan vara nyttigt för dem, och dessutom blir de sura på mig...

Hällregn är för all del inte roligt. Men finns det egentligen något negativt med en riktigt grå novemberdag, då fukten hänger i luften och får alla ljud att bli dova? Själv känner jag starkt hur skogen kallar sådana dagar, kanske nästan mer än om vädret är soligt. Säkert beror det i stor utsträckning på att jag jagat mycket på hösten, vilket gör att jag förknippar höstväder med något positivt. Samma sak gäller snöfall. Visst kan det vara träligt att ploga gårdsplanen för femtioelfte gången, men varje snöfall innebär spårsnö… och i bästa fall upplega. Vilket i min värld uppväger alla eventuella nackdelar.

Jag var helt fiskegalen under min uppväxt, men inte särskilt intresserad av isfiske. Jag minns därför väl hur jag tyckte att snö, men framför allt is, var ett elände som begränsade mitt fiske. Jag minns även en ahaupplevelse runt 15-16, då jag började jaga på allvar. Plötsligt fanns det något minst lika intressant att fylla vinterhalvåret med. Sedan dess uppskattar jag alla årstidsväxlingar, vilket närmast känns som en ynnest när alla andra beklagar sig.

Få om några andra tillbringar lika mycket tid i skog och mark som vi jägare, och vi gör det i ur och skur. Flera undersökningar av svenska friluftsliv har lyft fram detta och de självklara positiva effekterna på jägarnas hälsa. Personligen tror jag dock att man kanske underskattat betydelsen för den mentala hälsan. Utöver att jakt samtidigt är både spännande och avstressande, så tror jag det för många även en ger en mer positiv syn på vårt klimat i vardagen. Så funkar det i alla fall för mig.

Det är synd att inte fler är jägare. Då hade fler kunnat njuta i fulla drag av en grå novemberdag. Eller av den första morgonen i slutet av sommaren då morgonluften äntligen känns kall och klar… Det är dock aldrig för sent att börja jaga!

Och som ett tecken från ovan faller de första flingorna, just som jag satt och funderade på en avslutande mening. Och jag ler därmed brett… inte minst som snålblåsten gör att jag kan smyga tyst.

13 Kommentarer
  1. Marie says:

    Fast jag respekterar de ställen där de är skyltar att det är jakt på gång och då går jag på gångvägar eller på andra ställen, men som sagt min vän blev illa bemött av en jägare, då hon fick en utskällning att hon gick där med sin hund i skogen och hennes hund var lös och hon har bra koll på den, då kom en jägare och sa att här fick hon inte gå och speciellt inte ha lös hund, eftersom de jagar nu…och visst kan jag förstå det, men det beror alltid på hur man säger saker och ting. Mvh.Marie

  2. Anders Åberg says:

    Marie.
    Jag jagar bara med kameran och ofta är jag ute i September månad uppe i norra Dalarna där älgjakten då har börjat.
    Jag har dock stannat och snackat med jägarna när jag sett dom och frågat vart dom skall jaga, så jag kan undvika just dom ställena.
    Jag måste säga att jag blivit mycket vänligt bemött, ibland hamnat i intressanta diskussioner och fått diverse tips på fina ställen osv.
    Om du oftast rör dig i samma marker med hundarna så borde det nog gå att skapa en dialog även där, jag tror dom uppskattar om du gör det och problemen kanske inte behöver bli så stora.

  3. Fredrik Widemo says:

    Självklart OK Marie; alla har vi olika intressen. Och alla som verkligen är ute mycket och sprider intresse för detta gör en viktig insats! Ju fler som har en nära relation till naturen och förståelse för olika processer i naturen, desto bättre!

  4. Jan Bratt says:

    Det Marie skriver får man ta på allvar och jag håller med Fredrik W.
    Annars var det ett tag sen man hörde detta från allmänheten, det som jag däremot hör
    allt oftare (i V-botten) är att man inte vågar vara i skogen av rädsla för björn som har ökat
    för varje år, och nu hör vi också om vargar som är närgångna särskilt om man har hund i närheten, då är jägaren bra att ha naturligtvis när stammen skall decimeras.

  5. Marie says:

    Jag har inte sagt att jag ogillar jägare, det är jakten jag ej gillar, och jag äger ingen mark, och det behöver jag inte heller , bor i en hyresrätt, nära till skogen har 3 st hundar som är med mig på mitt jobb, som betyder att jag går ut med andras hundar så våra hundar får mycket motion och får vara ute i ur och skur, vi har husvagn och även där nära till skog , och vi har båt, åker ofta ut med våran båt, och hundarna är med, och vi åker ofta till Norge, och till Nordnorge, där vi har en sommarstuga på en ö, där hundarna kan springa fritt, inga andra djur där ……
    Vi är alla olika, och bra är väl det, förstår också att det är härligt att vara ute i naturen och säkert också väldigt spännande när man väntar på älgen eller hjorten man ska skjuta, men sådant har jag inget intresse av och här så har de satt upp skyltar att jakt pågår, så därmed går jag inte i skogen under dessa tider, men ibland så är det inga skyltar och har mött arga jägare som säger att man stör dem i jakten när man går där med sina hundar, och man får absolut inte ha sina hundar lösa, eftersom jakthundarna är lösa, har aldrig mina lösa i skogen, vill inte att hundarna ska jaga rådjur eller annat vilt, vi är på områden där det är antingen stor tomt med staket, eller där det ej finns andra djur eller människor som stör, våra hundar är inga jakthundar, men får väldigt mycket motion och utevistelse och olika upplevelser, då de är våra familjemedlemmar…..och därmed så ingår de i våra aktiviteter…..Så bara för att jag ogillar jakt så betyder det inte att jag inte gillar jägare, det är ett sätt att leva, men inte mitt sätt.

  6. Göteborgaren says:

    Men Marie, vet du egentligen vad du missar när du inte jagar? Vet du vad vi pratar om? Har du betalat för eller äger egen mark mm? Att tycka illa om jakten och jägarna utan att själv varit med är i mina ögon ungefär som att säga: ”Pankakor är äckligt för det har jag sett på en bild. Jag äter faktiskt bröd för det är godare och ni är ju knäppa som inte begriper detta trots att ni provat bägge delarna.”

  7. Fredrik Widemo says:

    Marie,
    hundägare är förstås ute mycket; helt rätt. Och inte minst de hundägare som även är jägare. Det finns skäl till att jakthundar enligt försäkringsbolagen är mer välmotionerade och mår bättre än andra hundar. I normalfallet ska det självklart gå att samsas i landskapet, och upplever du att det inte går är det förstås trist. Om du tar en kontakt med dem som jagar och hör dig för om ungefär var och när de tänker jaga borde det dock gå att lösa. Eftersom jakt är en form av markanvändning som bedrivs utifrån äganderätten så går den, precis som jord- och skogsbruk, dock före allemansrätten. Det finns dock plats för alla i vår fantastiska natur, om vi är beredda att visa litet hänsyn. Det upplever jag att den absoluta majoriteten gör, såväl bland jägare som andra som är ute i naturen.

  8. Marie says:

    Många av oss hundägare som inte jagar, ogillar jakt, är också mycket ute i skog och mark , i ur och skur, och jag tycker om att vara ute i alla väder både med mina 3 hundar och utan, men svårt under hösten, då ni jägare har occuperat skogen….då har man ingen lust att gå där tyvärr och det går att njuta utav både sjön, naturen och alla väderlag utan att vara jägare. Mvh.Marie

  9. Peter Storm says:

    Fredrik! Håller helt med dig på allt som du menar. Men jag såg det mer från den egoistiska sidan! :-) För dem som inte jagar vet inte vad dem missar/at!

  10. Fredrik Widemo says:

    Peter,
    du tar upp något som vi alla har att hantera men kanske inte tänker på så ofta. Ju fler som tänker som vi, desto lättare har vi att få gehör för våra åsikter. Vilket är bra, och på sikt troligen nödvändigt för att kunna fortsätta bedriva vår svenska, traditionella jakt. Samtidigt blir det större konkurrens om jaktmarkerna. Det går inte att få det ena utan det andra…

    Det är viktigt att vi alla värvar nya jägare, ser till att de verkligen får någonstans att jaga, delar med oss av vårt kött osv om vi vill slå vakt om jakten på lång sikt. Men visst; jag är inte heller glad över arrendepriserna i delar av landet…

  11. Peter Storm says:

    Jag är glad att inte fler jagar! För då hade arrendet varit mycket dyrare och hugg sexa med andra som vill åt dina marker med rejäla höjningar! Så låt dem som inte gillar hösten få göra detta så slipper vi dem i skog å mark så vi kan få ha våra höstars glädje för oss själva! :-)

Kommentering är stängd.