Den ens bröd den andres död…

Med lättnad i rösten berättar Skogsstyrelsens chef i Jämtland Alf Pedersen i ATL att de skador på skog som sorkarna har orsakat kan minska eftersom stammen nu under vintern verkar ha kraschat. Samma rubrik får mig som fågeljägare att istället bli bekymrad inför höstens jakt med norrbottenspetsen. Om smågnagarna nu har kraschat efter något år på topp så innebär det att alla rävungar, mårdungar och andra rovdjurs- och rovfåglars ungar måste födas upp på annan mat. Många gånger innebär det kycklingar av orre, tjäder och ripa. Svängningarna i fågeltillgången är inte alltid lätt att förklara, bara konstatera att dom finns. Men det finns definitivt en koppling till god tillgång på smågnagare och en bättre överlevnad för kycklingarna. Nu kan vi bara hoppas på att väder och vind är gynnsamma så att vi ändå får en bra tillgång på fågel till hösten. Sen har vi ju inga rapporter än från Norrbotten och det är inte alltid smågnagarna är synkroniserade över hela norra Sverige.

Det är inte bara älgen som delar skogsbruk och jägare, även vad gäller sorktillgången finns det en fram- och baksida! Enda skillnaden är väl att förvaltningen av smågnagarna sker på annat sätt än via jakt…

3 Kommentarer
  1. mj says:

    Peter Forsberg:
    Bland skogsägare precis som jägare finns det de som ser till sina egna intressen före naturen. Älgen kostar många många miljarder varje år i skogsskador och fick skogsbolagen bestämma själva så skulle det inte finnas någon älg. Det är precis som med vissa jägargruppers syn på rovdjuren.

  2. Peter Forsberg says:

    Det skulle vara tråkigt om det är mindre med Sork o lämmer iår. För det har känts som att skogsfågeln har så smått börjat att repa sig igen. För det har varit dåligt med Skogfågel i några år nu.

    Förra hösten var det mycket lämmel har aldrig sett så mycket lämmel, min lilla röding hon tyckte det var så kul att gräva efter lämmel istället för söka Fågel. MEn en sak som slår mig när det gäller skogstyrelsen är att vill dom ha några djur i skogen? Som det verkar så anser dom att de fllesta djur är skadedjur.

  3. Johannes Glännman says:

    Desto mindre ett djur är desto större betydelse verkar det många gånger ha i ett långt led. Det är spännande. Själv hoppas jag också på att orren återhämtar sig, för sämre än förra året kan jag inte ha vid ”mitt” spel, ty då hade jag bara en tupp.

    Mvh // Johannes

Kommentering är stängd.