Hur mycket hycklar just du?

Jag läste en mycket tänkvärd ledare i Smålandsposten igår. Förutom att den väldigt träffsäkert beskriver det jag senaste tiden försökt få fram här på bloggen så väcker den en del tankar. Jag började fundera på hur vi egentligen ser på djuren?

I min värld är det ganska enkelt. Alla djur är inte värda lika mycket och människor är alltid värda mer än djur. När det sedan kommer till djurens inbördes ordning är det nästan lika enkelt. Tamdjur är alltid mer värda än vilda djur och djur jag har en relation till är alltid mer värda än djur jag inte har en relation till. Dessutom tycker jag däggdjur är mer värda än andra djur. Vid det här laget har nog många av er ramlat av stolen eller börjat leta efter mitt telefonnummer för att skälla ut mig. Vilken djurfascist va!?!

Nu ska jag göra er ännu argare. Håller ni inte med mig är ni värsta sortens hycklare!

Vi hör rätt ofta, inte minst i rovdjursdebatten, att alla djur är lika mycket värda. Skitsnack. Alla graderar djuren på någon sorts skala. Sedan har vi alla våra egna skalor beroende på vilka djur vi har en relation till, tycker är söta eller helt enkelt gillar. Säger man att alla djur är lika mycket värda borde man inte resa en minnessten över Kynna utan istället gråta över de tiotusentals tamdjur som hon och de andra stora rovdjuren dödar varje år. Dessutom måste man sluta slå mygg och spola ned fästingar.

Jag har en otäck känsla av att vi blir allt mindre medvetna om att vi alla graderar djuren och istället envist försöker lura oss själva att ”alla är lika mycket värda”. För visst är det som Smålandspostens ledare så träffsäkert konstaterar exakt samma tendenser vi nu ser i varg- och djurrättsdebatten som vi tidigare sett i könskampen, apartheid- och slaveridebatten samt många andra kamper. Den stora skillnaden är dock att alla dessa strider utkämpats mellan människor, inte mellan människor och djur. Ska vi jämställa människor och djur faller hela vårt samhälle. Samtliga religioner vi har i den här världen, på vilka allas vår etik och moral är uppbyggd, slår fast att människan är mer värd än djuren. Människan är satt att styra över djuren, vare sig vi vill eller inte.

Givetvis har vi alla ett moraliskt ansvar och snudd på en skyldighet att så långt som möjligt värna djuren. Men kom inte att påstå att de alla är värda lika mycket för då är du en hycklare. Punkt.

 

160 Kommentarer
 1. Laks - den djurrättande feministen says:

  ”En gris skiter i andra grisar och en fästing delar inte med sig i onödan.” Och sen när gör alla människodjur detta? Människan är väl antagligen den mest etiskt idiotiska varelsen på planeten. Vi förtrycker andra arter och oss själva, och vi är extremt konservativa. Sen finns det vissa som försöker göra annorlunda (veganer och andra egentänkare) men den stora massan är ett okontrollerbart flockdjur som inte har så mycket intelligent tankeverksamhet… Annars skulle vi väl inte förstöra planeten vi bor på samt döda och plåga alla som bor på den?

 2. Urban says:

  Patrik
  Jag undrar när du för djurens talan, HUR VET DU VAD DOM TYCKER?
  Kanske har du varit på kurs hos damen på Öland som det stod om i tidningen Barometern igår (8/12-11) som säger sig tala med djur?
  Vi jägare dödar djur ja, det händer även att vi skadskjuter djur ja, men om vi ser det biologiskt utan etik så händer detta ständigt i naturen, med den skillnaden att vi har etiken med oss vi vill att djuren dör så snabbt som möjligt därför använder vi så effektiva vapen som möjligt och om olyckan skulle vara framme så säger både våran egen etik och lagen att vi har skyldighet till eftersök tills det skadade djuret är hittat och avlivat eller kan konstateras oskadat.

 3. Per Bengtson says:

  Patrik, vänta nu! Att du är för aktiv dödshjälp får jag ihop med din syn på världen, men abort??? Ett ofött barn på drygt tre månader har precis samma vilja att leva och förmåga att känna smärta som många djur, och exakt lika små medel att uttrycka detta. Varför har vi rätt att bestämma över livet i det ena fallet men inte i det andra? Visst, fostret är beroende av en annan människa för att överleva, men det gäller även för mängder av olika djur. Bäst att tillägga att jag själv är solklart för abort och tycker att pro-life rörelsen i framförallt USA är en bisarr företeelse. Du har inte lagt märke att du delar retorik och argumentation med denna rörelse? Byt ut deras ofödda barn mot dina djur så blir det i stort sätt samma utlagor.

  Till sist kan jag inte låta bli att av ren nyfikenhet fråga vad du anser om husdjur? Ska de också helst försvinna ur samhället, och är det i så fall berättigat med civil olydnad mot ”Svensson” för hans katts skull? Vet inte vilket svar jag helst vill ha. Jag tror jag skulle respektera dig mer om du svarade ja (för konsekvensens skull), men samtidigt älskar jag mina hundar…. Vissa djur räddar dessutom människor från depressioner, hjälper dem röra sig i samhället trots att de är blinda eller funktionshindrade på andra sätt, nosar upp hudcancer, osv. Samtidigt kräver de mat, ofta i form av animalier, och katter ställer till med ett fasligt massa dödande och annat lidande i naturen. Kanske kan man i och för sig hålla dem instängda och komma på vegetarisk mat som funkar, men då har man å andra sidan fängslat dem på livstid. Lite off-topic, men jag blir nyfiken på om det är jag i egenskap av hundägare som ska drabbas när du/ni är färdiga med jägarna och andra köttätare. Vad blir nästa steg?

 4. jörgen bergmark says:

  En rättelse, när jag skrev att bara vi människor påverkas av hur vi väljer att leva så menar jag, att det totala dödandet och lidandet bland djuren inte påverkas av om människan jagar eller inte. I övrigt så påverkas naturligtvis andra arter av vårt sätt att leva, miljöförstöring och habitatsförluster mm.

 5. jörgen bergmark says:

  Patrik, ett sista inlägg?. I ditt sista svar till mig skrev du en klok sak. Nämligen att naturen inte kan ha några synpunkter. Helt rätt, och naturen pågår ett ständigt dödande och där ingår du och jag! Vi bådas liv kräver att massor av andra liv förgås. När vi båda en dag vänder näsan i vädret så har vi båda lika många liv på våra samveten trots att jag har jobbat som slaktare. I ditt svar till Urban och Lj så skrev du att det bara är vi människor som kan bestämma vad som är rätt och fel, precis lika klokt. Det är just detta som jag har försökt få fram. Det är bara vi som kan påverka och det viktigaste av allt det är bara vi som påverkas av hur vi väljer att leva. För dom vilda djuren fortsätter dödandet och lidandet alldeles oavsett vad vi gör. Så avstå gärna från jakt, eller fiske som ju också är jakt om du inte gillar det, men inbilla dig inte att det är för någon annans skull än din egen som du gör det. Slutligen så är jag glad för att du inte tror att du är mera utvecklad än naturfolken! Att vi lever under andra förhållanden med all vår teknik och pengahets hade jag ju redan sagt. Deras jägarlivsstil är naturligtvis tusen gånger bättre för miljön och djuren än vår livsstil med datorer och sånt. (själv är jag inne på min andra dator totalt, och jag har min hittills andra mobil, som jag naturligtvis använder tills den pajar. Mitt miljösamvete förbjuder mig att köpa nya hemelektronikgrejer bara för att det kommer ut nya bättre modeller på marknaden!)

  Men som övriga debattörer också har sagt. Fortsätt med din livsstil som är beroende av att människor i avlägsna länder skickar sin soja och ris och andra grödor till oss fastän det kanske finns svältande människor där. Så fortsätter vi att äta klimatsmart vilt som lever på sly och barr och gräs och annat som vi predatorer inte kan tillgodogöra oss. Det är bara vi själva som kan avgöra vad som är rätt och fel.

 6. Patrik says:

  L-J Kroonder:
  Vi bestämmer själva vad vi tycker är rätt eller fel. Sveriges lag är ett exempel på en ”rätt & fel”-bok som försökt fånga allmännhetens genomsnittliga värderingar och åsikter. Problemet jag har med (eller rättare sagt, inte jag direkt, men alla de som missgynnas) lagen är att den omfattar och beskriver hur vi får ta död på djur som inte ens fått komma till tals i frågan. Eftersom de inte får, eller kan, yttra sig i frågan är det rimligt att avstå legalisering av mord på dessa individer då det är ganska uppenbart det inte ligger i deras intressen att bli misshandlade, utnyttjade eller dödade.

  Nu skrev både du och Urban i övrigt liknande frågeställningar så jag ber dig läsa mitt svar till han också så det inte blir för mycket upprepningar från mitt håll.
  Och tack för att ni håller diskussionen på en vuxen nivå, till skillnad från vissa andra här.

  Urban:
  Jag förmedlar bara djurens intresse i frågan, jag kunde inte bry mig mindre om vad jag själv tror och tycker i frågan, de drabbade skiter ju fullständigt i vad jag tycker, de bryr sig bara om vad som faktiskt påverkar dem i vardagen, och att vi sitter här och diskuterar rör dem inte i ryggen – förrän det sätts i praktik. Tycker du att det är egoistiskt av mig att säga vad jag säger medans det inte är egoistiskt att döda djur för att man vill äta en bit kött?
  Det är intressant att du lägger fram din frågeställning med bara två alternativ, verkligheten, som du vet, ser ju onekligen annorlunda ut. Det borde du själv veta som jägare. Jag hade nog själv, med facit i hand, föredragit ett skott i nacken om alternativet var skrivet i sten. Men jag tror de flesta människor som satt fast i ditt dilemma hade kämpat in i det sista, inklusive jag själv, även om det hade inneburit att de tappade tänder. Det tror jag gäller de flesta arter, inte minst vilda djur, men som sagt, även människor. Annars hade vi inte haft fattiga länder, kriminella, och sjuka. För alla hade fått ett skott i nacken istället för att långsamt tyna bort.
  Nu tycker jag då inte att du är helt ute och cyklar, jag är själv för aktiv dödshjälp och för abort. Men problemet med att rättfärdiga jakt med det här resonemanget är bland annat:
  1) Vilda djur kan själva inte låta oss veta när de vill bli avlivade
  2) Man kan anstränga sig mer för att hjälpa till både på individnivå och att förebygga, istället för att bara trycka av geväret.
  Med detta i åtanke, samt att det är vi och våran enorma utbredning över jorden som sett till att de återstående vilda djuren får allt mindre ytor och mat så tycker jag att det är rimligt att vi håller dödshjälp på samma nivå som för människor, alltså att det ska vara frivilligt, samt att vi åtminstone erbjuder vård och hjälp när det är vi själva som är den direkta orsaken. När det handlar om svårt sjuka eller skadade djur bortom all hjälp kan jag ibland tycka att det är okej med avlivning, men det får avgöras från fall till fall och då jämför jag det med dödssjuka människor i svåra smärtor som själva inte kan ta det beslutet. Så visst är det ett problem att vi inte direkt kan kommunicera med alla djur, men jag är övertygad om att majoriteten av de djur som dör på grund av jakt dör långt innan en människa i samma situation hade sagt ”Okej, det är kört, du kan likagärna skjuta mig och äta upp mig”.
  Någonstans, för mig i alla fall, finns det en gräns där avlivning är att föredra framför anhörigas känslor eller en liten chans att offret som lider svårt ändå skulle vilja fortsätta leva men inte kan förmedla det. Men det är givetvis svårt att veta och jag tror nog det är bäst att ”fria” snarare att ”fälla”, om du förstår vad jag menar. Det kan faktiskt ske oförutsägbara förändringar som innebär att tillståndet förbättras eller hävs.

  Och till sist, det är väl ändå inte så att all jakt bedrivs med det här resonemangt ändå? Ett dödshjälpståg genom skogarna. Även om det vore så så finns det problem med det, som jag skrev ovan.

 7. L-J Kroonder says:

  Patrik skriver: ”Tyvärr har naturen ingen synpunkt och kan inte ha rätt eller fel så hela ditt ”resonemang” faller platt.”
  Okej, så vem/vad bestämmer vad som är rätt eller fel? Samvetet?

  ”… vi idag har möjligheten, kunskap, teknik och empati nog att kunna avstå från onödigt dödande, till skillnad mot våra förfäder…”
  Vem/vad bestämmer vad som är onödigt/nödvändigt dödande? Endast självförsvar?

  Vem ansvarar för att viltet inte orsakas onödigt lidande, om vi slutar reglera viltstammarna? (svält, sjukdom, predation av andr arovdjur än djuret människan, som inte förstår hur dumt evolutionerade de blivit som bara kan äta kött, mm)
  Eller anser du att det lidandet är ett nödvändigt ont, för att rättfärdiga din vision av en rättfärdig människa, som inte kan ta sig rätten att döda?

  Får vi förkorta ett döende djurs liv av barmhärtighet eller skulle vi inte lägga oss i dess öde?
  När (av vad) och varför lider ett djur?
  Jag är inte säker på att du, Patrik och dina likasinnade förstår sista frågan, men om du funderar på olika arters levnadsförhållanden (i vilt tillstånd) och betänker att de känner köld, värme, hunger, smärta, stress (faror, fortplantning, revir), törst mm.
  Fundera sedan på hur mycket de kan tänkas uppfatta eller ”fundera” på känslor som: orättvisa, förtryck, frihet.

  När blir en princip, en princip för principens skull???

  Jag har inga svar själv. Bara en känsla….

 8. Urban says:

  Patrik
  Du pratar om egoism, skulle vilja påstå att du är den enda egoisten här. Då vi gärna bjussar på att du ska få ha din rätt att tycka och tro på vad du vill så länge du håller dig till sanningar och inte svamlar ut i massa hyckleri. Jag är en jägare och är stolt över att kunna ge mina barn en sund uppfattning av hur och vad man använder vapen knivar och andra farliga tillhyggen till samt att man får ett kött som är taget av daga utan att det egentligen vet om det, det har inte behandlats med vare sig antibiotika i mängd för att vara kostnadseffektivt eller gödslats med konstgödsel eller innehåller så stora mängder (det är ju inte omöjligt att det vilda är ute och äter i fälten) med ogräsgifter.
  Du tycker att jag läser fel, hur ska jag då tolka att inget djur vill bli dödat, jag tror inte heller att någon/något VILL bli dödat men det kommer alltid att ske i det vilda.
  Nu en fråga till dig om du var ett klövdjur (jag skriver inte djur för vi är alla djur, med de instinkter som kommer med det t.ex. äta jaga samla föröka oss mm) skulle du vilja svälta ihjäl för att du inte kan tillgodogöra dig maten för att du tappat tänderna eller dö snabbt av ett skott?
  På denna fråga vill jag inte ha något undvikande eller kringgående utan det är bara dessa alternativ du får.

 9. Patrik says:

  Jörgen Bergmark:

  Tyvärr har naturen ingen synpunkt och kan inte ha rätt eller fel så hela ditt ”resonemang” faller platt.

  Nej, jag är inte naiv nog att tro att dödsdömda djur har en plats i jordbruk utan köttproduktion. Sluta föd upp djur till slaveri och dödsdomar tack.

  Berättigade eller ej så svarar jag helst bara på relevanta frågor. Ska göra ett undantag för dig. Med utveckling syftar jag på att vi idag har möjligheten, kunskap, teknik och empati nog att kunna avstå från onödigt dödande, till skillnad mot våra förfäder (och uppenbarligen väldigt många människor som har tillgång till datorer). Du låtsas dock som att vi inte har det och hänvisar till tradition och ”naturlagar” för att rättfärdiga barbari och primitivism.

  Det är du som försvarar dina handlingar med vad naturgudar anser vara rätt likt en religiös, inte jag. Hur du får en kamp för likställda rättigheter till religion är dock obegripligt. Egoism leder tyvärr alltför ofta till trångsynthet, ignorans och förtryck.

 10. jörgen bergmark says:

  Detta blir nog mitt sista inlägg i den här tråden. Ur naturens synpunkt så är det rätt att döda! Detta gäller alla arter och har gällt i alla tider. Individer av alla slags djur har alltså rätt att döda individer av såväl andra arter som inom den egna arten. Detta dödande pågår ständigt. Exempelvis så dödar björnar regelbundet älgar och andra djur för att äta och dessutom dödar björnhanar även björnungar så fort dom kommer åt (av konkurrensskäl). Detta ständiga dödande är en del av någonting som kallas evolutionen (googla gärna evolutionen Patrik).
  Precis som Per B skrev så är det enda sättet att få bukt med detta dödande och lidande som är normaltillståndet på jorden att utrota alla djur! Precis som ni veganer arbetar för att utrota alla grisar, höns, får, kor mm, eller trodde du att dom djuren skulle ha en plats i ett jordbruk utan köttproduktion? Så naiv är du väl inte? Ja förresten, det är du nog.:( Dessvärre skulle vi människor inte överleva i en värld där alla andra arter är utrotade för att stoppa dödandet!

  Som sagt, enligt ”naturens lag” så är det rätt att döda, till och med människor . Detta sista låter hemskt och kanske Daniel inte släpper igenom det! Men det är ändå sant, Vi människor lyder också under naturens lagar och kan inte säga till ett virus eller krokodil som angriper oss att dom inte har rätt att göra det! Däremot så har vi människor av praktiska och känslomässiga orsaker stiftat lagar som förbjuder oss att döda varandra. Eftersom jag både lyder under naturens och människornas lag så har jag rätt att döda djur, men absolut inte rätt att döda människor. Det här är så självklart att jag skäms för att jag ens behöver skriva det! Den absoluta majoriteten av mänskligheten förstår ju naturligtvis detta, ni som inte fattar är tack och lov försvinnande få!
  Till sist, så är det ju typiskt att du inte har några svar på berättigade frågor som ställs till dig, istället så försöker du framställa alla frågor som personangrepp! I ena inlägget så frågar du mig om jag inte tror att vi har utvecklats sen stenåldern, den frågan svarade jag på lätt, i nästa så vägrar du svara på min motfråga om du anser dig vara mer utvecklad än jägare och samlarfolk! Faktum är att du inte har lyckats att besvara en enda fråga! Då borde du ställa dig själv frågan om du inte borde skippa din märkliga religion. Jag är övertygad om att du som säkert är en klipsk kille kommer att göra det,när verkligheten förr eller senare tränger sig på. Lycka till!

 11. Markus says:

  Hej..
  Mitt namn e Markus o jag skrev på Patriks profil, ett oseriöst inlägg. Trodde man kunde radera det men det gick ju inte. Så sorry för de.
  Hej Hopp!

 12. Patrik says:

  Urban:

  Semantik. Vi pratar fortfarande om samma sak.

  ”Så bör ju alla som har möjlighet att ta någon/något annan/annats liv inte få existera?”

  Nej? Nu läste du nog fel.

  ”Var i historien gick det så här fel?”

  Svårt att sätta ett specifikt datum på det, men det var ett bra tag innan du föddes.

 13. Urban says:

  Patrik enligt din kommentar:
  Men det är inte punkt slut där. Om du söker vidare på varför du inte vill att människor ska döda människor kommer du så småningom komma fram till att det är samma anledningar som att andra djur inte vill bli dödade av andra djur (inkl. oss). Det är därför de flesta jägare (om inte alla) inte är konsekventa i sina resonemang och det är när speciesismen sätts i praktiken som det mynnar ut i artdiskriminering.
  Så bör ju alla som har möjlighet att ta någon/något annan/annats liv inte få existera?

 14. Urban says:

  Var i historien gick det så här fel?
  Försök skilja på mord och jakt, detta är två vitt skilda saker, enligt lag är mord inte tillåtet!
  Jakt är tillåtet.
  Hur är dessa barn uppväxta/fostrade som inte ser verkligheten som den är, kött är mat vegetabilier är mat som passar bra till kött!
  Att skjuta, fånga (det är olika sätt att tillgodogöra sig kött)
  slakta (detta är inget skällsord, det är en process i kötttillvaratagande),
  stycka (detta är inget skällsord, det är en process i kötttillvaratagande)
  äta kött är fullt normalt.
  Så har vi gjort så länge mäniskan har kunnat tillgodogörar sig kött!

 15. Patrik says:

  Jörgen Bergmark:

  Ungefär hälften av det du skrev sist kommer jag lämna utanför diskussionen då det bestod av påhopp, irrelevanta argument och antaganden. Ifall du skulle undra.

  Det är ju något löjeväckande att du propagerar för demokratiska metoder när du själv går ut och skjuter oskyldiga djur utan att först ens fråga djurets anhöriga eller den själv om den vill dö. Att du dessutom är emot aktiv dödshjälp är ju väldigt knepigt.

  Problemet med demokratin när det handlar om djur är att de själva inte kan göra sin röst hörd. Deras öden ligger således helt i våra händer och våra intressen har en tendens att komma ivägen för deras. När det handlar om massmord på oskyldiga så kanske det vore rimligt att undersöka hur offren ställer sig till saken och ta deras intressen på allvar. Att bli av med sitt liv är ju trots allt en ganska stor uppoffring.

  Nu är jag, och förhoppningsvis du, ganska säkra på att offren här faktiskt inte vill dö eller misshandlas. Men ni skiter i det. Förstår ni verkligen inte kopplingen till nazityskland och andra förtryckande regimer överhuvudtaget?

  ”Men det var ju människor! Inte djur!” – säger de flesta. Ja, det var det. Det är där erat resonemang inte håller. Människor är också djur. Största delen av de som slaktas till mat varje dag delar samma känslor som oss. Sorg, medvetande, vilja att leva och har förmågan att känna smärta och sakna sina anhöriga. Den största skillnaden mellan människor och andra djur är utseendet.

  Slutsatserna som du, och andra här drar, blir som dem blir när man blandar in känsloargument, egna ”värdeskalor” och annat trams. Det funkar inte i ett logiskt resonemang att utgå ifrån att alla har personliga värden på allting och sen försöka rättfärdiga beteenden och regler utifrån det. Det säger sig självt.

  Jag förstår att det är självklart för dig att leva som du gör och att svara lätt på mina frågor. Det är precis som du säger, du har dina värderingar och jag mina. Dina värderingar är bara inte konsekventa och du verkar stolt över det.

  ””Varför är det fel av en människa att döda dig men inte fel av en varg?” Därför att det är en människa och vi ska inte döda varandra, punkt slut!”

  Men det är inte punkt slut där. Om du söker vidare på varför du inte vill att människor ska döda människor kommer du så småningom komma fram till att det är samma anledningar som att andra djur inte vill bli dödade av andra djur (inkl. oss). Det är därför de flesta jägare (om inte alla) inte är konsekventa i sina resonemang och det är när speciesismen sätts i praktiken som det mynnar ut i artdiskriminering.

  Du får tycka att det är okej att döda alla djur förutom människor bäst du vill, men det är fortfarande hyckleri och personligen tycker jag (och antagligen alla som får sätta livet till pga dig) att det är fel. Hoppas du lägger lite mer tid på empatin i framtiden, för allas skull. Jag tror också att du skulle uppskatta om du själv eller dina anhöriga inte blev mördade för något så onödigt som ett mål mat eller ett plagg när det finns alternativ. Men jag kanske har fel?

 16. Uffe B says:

  Massdiskriminering?? Frågan var om vår roll som människa skiljer sig från djuren då diskriminering är ett begrepp som måste fungera på flera arter då. Jag förstår dock att det är frågan om hur man tänker här. Moral och etik är ju i allra högsta grad mänskliga och subjektiva saker. Jag kan tycka att det är både etiskt och moraliskt rätt att skjuta ett djur. Vad skulle vara fel med det? Att djuret dör? Döden är lika naturlig som födseln. Vari ligger problemet? Högst omoralikst är det att sk befria djur som sedan skall lida för att de inte kan hitta mat eller skydd eller att förstöra för människor så att de inte kan försörja sig som djurhållare. Om nu djuren har svårt för att tänka i andra banor t e x så kan ju vargen bli asätare om han nu har förmågan att ta till sig etik och moral så som du betraktar det, så finns det ett induktionsfel i resonemanget du för.

 17. jörgen bergmark says:

  Patrik, eftersom jag ibland har roat mig med att besöka div djurrättssidor på nätet för att se hur ni resonerar så känner jag igen dina frågor. Det är den typen av frågor som ni uppmanas att ställa till ”köttisar”. Uppenbarligen så anser ni att frågorna är extremt finurliga och att vi därför kommer att bli svarslösa och ”inse att ni har rätt”. Tyvärr så är frågorna jättelätta att besvara om man är äldre än sjutton år och har erfarenhet av både människor och djur. Jag såg förresten på Laks hemsida att hon tydligen är just 17 år, en säkert smart och trevlig tjej, men vis? Ja, om 30 år kanske. Jag gissar att du Patrik är i ungefär samma ålder och det är jättebra att du är engagerad, se bara till att du är engagerad genom enbart demokratiska metoder!

  Ditt förvirrade resonemang kring vad mina åsikter kan leda till lämnar jag därhän eftersom det är uppenbart för alla att ditt resonemang är helt bakvänt, men jag ska svara på dina frågor.
  ”anser du att vi inte har utvecklats sedan vi var grottmänniskor?” – Jag antar att med ”grottmänniskor” så menar du stenåldern och vad jag vet så har vi inte utvecklats sedan dess, våra levnadsförhållanden har förändrats drastiskt, men biologiskt så är vi inte förändrade. Våra drifter och behov är samma som för tiotusentals år sedan. Det finns ju fortfarande några naturfolk som kan sägas leva i stenåldern, du anser dig kanske vara en högre stående och mer utvecklad människa än jägarfolk i tex sydamerika eller afrika? Dessutom kanske du tror att vårt ”utvecklade” sätt att leva är bättre för miljön än deras?
  Lustigt nog så var jag på en ergonomikurs just idag och kursledaren påpekade att problemet med vårt moderna arbetsliv är att vi inte är anpassade för det utan att precis som för 140000 år sedan är anpassade att leva som jägare!

  ”Varför är det fel av en människa att döda dig men inte fel av en varg?” Därför att det är en människa och vi ska inte döda varandra, punkt slut! Jag vet att det ändå händer dagligen men det är fel ändå, själv är jag till 100 procent emot dödsstraff och även aktiv dödshjälp. Däremot så har jag inga problem med att slå ihjäl mygg eller skjuta en gris. Jag anar att din följdfråga kommer att bli ”hur definierar du en människa eller något liknande?” Det är världens enklaste sak för mig, jag brukar aldrig ta miste på en människa eller en annan livsform och jag är säker på att det är detsamma för dig!

  Du har dina värderingar och jag mina, en av fördelarna med mina värderingar är att jag till skillnad från dig aldrig behöver kompromissa med mina värderingar pga verklighetens omständigheter, exempelvis så kan jag om mina barn eller jag själv drabbas av sjukdom med gott samvete ge dom medicin fast jag vet att den (som jag antar all medicin är) framställd med djurförsök. Jag kan åka buss fast det är oundvikligt att kanske tusentals insekter kommer att för att jag tog bussen istället för att gå, osv osv. Men jag ska inte hindra dig från att ha din syn på livet.

 18. L-J Kroonder says:

  Patrik: Du skriver till Jörgen:
  ”- Om du nu anser att vargen har rätt att döda dig och att du har rätt att döda vargen, varför är det då fel av en annan människa att döda dig? För att hon ser ut som du?”
  Om nu ett mänskligt samhälle dragit erfarenheten att det blir ganska rörigt när en person dödar en annan person, eftersom offrets vänner blir så arga och ledsna att de vill ge igen osv., att de stiftat lagar om vad som är brott och hur brottslingar ska straffas. Då är det ju samhället som också anser att det är fel att samhällsmedborgare dödar varandra.
  Vi kan också relatera till hur det känns att förlora en anhörig eller vän och vad det kan få för konsekvenser. Där kanske moralen kommer in. Människor tänker och känner på människors vis och utifrån vårt sätt att leva. Olika djurarter har sina sätt att känna , tänka och reagera på, utifrån deras levnadsbetingelser. Det blir tokfel när man ska jämföra djurs känsloliv med människors utifrån mänsklig aspekt.
  Ja, vi kan se likheter när vi letar efter dem och när vi bara utgår från likheterna, förmänskligar vi djuren och det är inte detsamma som att respektera dem eller ta ansvar för dem.

 19. Tommy Olsson says:

  L-J Patrik är nog en i grunden förnuftig mäniska som förmodkigen kommer att inse hur det fungerar i verkligheten
  Laks däremot är nog den farligaste fanatikern vi sett han anser sig stå så högt över andra mäniskor så där kan det nog kugga över när som helst om det inte redan gjort det

 20. Patrik says:

  Uffe B:
  Svaret på frågan är att jag inte satt vid frukostbordet och diskuterade saken med Fröken Evolution innan hon bestämde sig för att sätta sina planer i verket. Seriöst, vad är det för en fråga du ställer? Och vad har det med saken att göra? Evolution är bara den förändring som sker från generation till generation. Det är ingen egen entitet och har inget etik eller moral. Det är det vi som har.

  Självklart finns det djur som gör annat än att bara äta (göken, uppenbarligen). Jag pratade om massdiskriminering i ett samhälle. Det finns säkert det med nånstans i djungeln, men jag känner inte till något. Vart vill du komma?

  Vad som är moraliskt rätt och fel har inget att göra med att någonting är naturligt eller inte.

  Jörgen:
  Jörgen, det är inte min syn på människor jag hade i åtanke när jag skrev det där. Det är dina resonemang. Dina egna. Jag förklarar bara för dig vad det är du säger, för du verkar inte förstå det själv. Se det som Laks skrev.

  Dina resonemang har ingenting med veganism eller min ideologi att göra. Så lämna det utanför. De flesta, om inte majoriteten, av alla jag känner till som lever veganskt är ganska pacifistiskt lagda. Det är du och andra likasinnade som anammar den här dödsideologin. Inte jag. Det är följaktigen inte min människosyn jag lägger fram. Har inte ens nämnt den. Jag har bara diskuterat våra åtaganden och ansvar.

  Vill bara förtydliga att det du uppfattar som stötande eller snedvridet här är inte veganism, vem som helst kan dra de slutsatserna från era resonemang, det är dina egna tankar om vad du tycker livet är värt och hur man bör se på det. Uppenbarligen verkar det som om du tycker att vi har avstannat i utveckligen sen grottmänniskorna, i varje fall att vi ska låtsas som det så vi kan döda djur hejvilt utan att behöva tänka på rätt och fel.

  Följdfråga:
  – Om du nu anser att vargen har rätt att döda dig och att du har rätt att döda vargen, varför är det då fel av en annan människa att döda dig? För att hon ser ut som du?

  Anton:
  Du får anstränga dig lite mer än så om jag ska svara vettigt. Det finns alternativ till sterilisering och sterilisering är ingen förutsättning för omtanke och respekt.

  Jag antyder inte heller att Jörgen likställer människor och andra djur, i så fall hade vi nog inte haft den här diskussionen.

  Tänk efter lite, helst mycket, innan du skriver. Och läs igenom tidigare inlägg om du inte gjort det.

 21. L-J Kroonder says:

  Laks, som i varje fall vet att han är vegan , vilket kön han tillhör, att han är vis och har genomtänkta svar synar sig själv tämligen omedelbart.
  Patrik däremot, med sin retorik, tog faktiskt lite tid att syna (fullt ut), fast han använder mord och misshandel i sin retorik. Kan inte låta bli att tycka att det är stimulerande att argumentera mot honom, när andra undrar (typ jobbarkompisar) hur orkar du? Grabben är väck! Men jag tycker inte det. Just han är inte väck.
  Jo jag tycker nog vissa resonemang är skruvade, men han har en ståndpunkt han utgår från, som han är lika övertygad om som vi jägare har våran.
  Han har dock inte svar på frågor som t. ex. populationstätheters påverkan på arternas egna välbefinnanden. Jag tolkar det som en brist på erfarenhet på det området och att han inte ger sig in i den debatten. respekt för det. Han kanske lär sig det med. Det blir ju ytterligare en dimension i livet.
  För övrigt: Jaktinstinkt varierar, i synnerhet jaktlust. Liksom bollintresse.

 22. Göteborgaren says:

  Det ser visst ut som länkarna försvann. Det skulle vara:
  Patrik, vad säger att din väg , det här: http://www.youtube.com/watch?v=Y4K04aHTL-Q&feature=related, skapar mindre lidande för djuren än min väg, det här: http://www.youtube.com/watch?v=fGudt8u5IZM ? Hyckleri? Eller är det bara lättare för dig att förtränga lidandet genom att blunda och ”låta naturen sköta sig själv” och därigenom få mindre dåligt samvete för mänsligheten.

 23. Sture Sjöstedt says:

  Daniel Ligne.
  Hur mycket gycklar just du ? kan kanske passa som ditt nästa bloggämne . Bland de här brokiga inläggen finns även många som är ute och cyklar

 24. Uffe B says:

  Jag läser att du tycker att det är mord om man dödar ett djur. Kan då ett djur dömmas på mänskilga gruder om det skadar en människa. Skall en häst som sparkar en människa sitta inne. Om vi lägger mäsnkilga aspekter på djuren och kallar slakt och jakt för avlivning så måste man väl kunna vända på detta? Vi är allätare, javisst men det vi är bäst lämpade att ta upp i näringsform är just proteiner vilket det finns en mängd i kött. Sojann räckte inte riktigt till på svannen. Vidare så finns det jaktinstinkt i de flesta människor. Ta bort maten ett par veckor så får du se.

 25. Uffe B says:

  Patrick: Jag förstår om du inte förstår. Evolutionen hade inget med skane att gör askrev du in ett tidigare inlägg. Den var nedast en teoretisk konstant enligt dig. Dock har evolutionen utvecklat alla de arter på jorden, både de du försöker att göra, enligt ditt sätt att se det, livet bäättre för samt även oss människor. Att då påstå att arter inte påverkats av detta genom inbördes konkurrens är nog att mer än blunda för verkligheten. Frågan var nämligen hur det kan komma sig att evolutionen utarbetat arter som lever av andra arter när detta enligt dig strider mot naturliga lagar? Sedan uppgav du att du inte kände till något enda fal i naturen där en art förtryckte en annan om det inte handlade om mat. Jag gav ett sådant exempel, Göken. Jag förstår att du inte gärna vill gå in på detta och jag respekterar det men skriv inte folk på näsan om vad som är rätt och fel och kalla dem inte för saker för att de handlar efter övertygelse och dessutom gör det inom vad som samhället anser vara godkänd lag samt moral. Jakt, död, äta-ätas, flyckt och strid är lika naturligt som födelse, tillhörighet, utveckling. Det finns inget som är fel med att äta ett djur. Hade det varit fel hade det aldrig funnits en möjlighet att göra så, den hade försvunnit på vägen. Naturlig konkurrens mellan människa och djur är de facto något som funnits ända sedan och faktsiskt långt innan vi blev homo sapiens. Jaga och äta kött är betydligt mer naturligt i en longitudinellt perspektiv än att föda upp köttet eller bara odla grönsaker.

 26. Göteborgaren says:

  Patrik, vad säger att din väg , det här:skapar mindre lidande för djuren än min väg, det här: ? Hyckleri? Eller är det bara lättare för dig att förtränga lidandet genom att blunda och ”låta naturen sköta sig själv” och därigenom få mindre dåligt samvete för mänsligheten.
  Du kräver säkert också att djur i mesta möjliga mån ska utveckla sina naturliga beteenden. Vilket är helt rätt om du frågar mig, men frågan är om du då lever som du lär. Borde inte du också utveckla ditt naturliga beteende i mesta möjliga mån eller hycklar du? Du kanske borde följa med någon gång på fiske/jakt för att se vad detta igentligen innebär och åtminstånde lära dig att man tex inte fiskar lax för att man ska få slå ihjäl den. För hade det varit så, så hade nog slaktaryrket varit det mest eftertraktade yrket i landet. Eller?
  Sedan kan man fråga sig varför någon vill stoppa det med säkerhet enda (tillsammans med fiske och samlande och naturligtvis rätt skött) över tid ekologiskt hållbara sättet att livnära sig. Samtidigt som man anser sig till varje pris vilja rädda miljön. Dubbelmoral, hyckleri?
  Tll sist, det spelar roll om du bor i en stad och sedan ska tala om hur man ska leva på landet. Om det inte hade gjort det kunde lika gärna sametinget bestämma trafikreglerna i Stockholm, men hur intelligent hade det varit?

 27. Laks - Genusmedveten vegan says:

  Jag påstår att alla har samma rättigheter. Eller ska ha det i alla fall. Jag är ingen hycklare – jag är en väldigt vis person som har genomtänkta svar.

  Precis som du resonerar i detta inlägg, resonerade slavhandlarna om afrikanerna, nazisterna om judarna och nuförtiden köttätare om djur. Förtryck som förtryck.

 28. jörgen bergmark says:

  Glömde svara på en fråga Patrik.
  Skulle det vara okey om en människa dödade mig för att rädda en älg? Naturligtvis inte! Är din fråga seriös så behöver du hjälp!

 29. jörgen bergmark says:

  Daniel Ligne, många upprördes över ditt tidigare blogginlägg om den grumliga människosynen inom djurrättsrörelsen, själv blir jag mer upprörd över att gång på gång få bekräftat av djurrättsfolk att deras ideologi är så hemsk som den är.

 30. jörgen bergmark says:

  Men herregud Patrik, du skriver att jag är ute på tunn is och att jag är farligt nära ett resonemang som skulle kunna leda till förintelse. Detta efter att du själv har skrivit att jag kanske borde ”viltvårda det farligaste skadedjuret människan” !! Detta visar på vilken människosyn din ideologi vekligen står för, och att du inte har fattat någonting av det som vi andra skriver! Med tanke på att du tydligen har skrivit ännu sjukare saker som inte Daniel har släppt igenom, så vet jag inte om jag vill ha med dig att göra mer ens i en bloggdebatt!

  Tyvärr bekräftas alla våra fördomar om vissa veganer tack vare dig.
  Jag ska trots det svara på dina enkla frågor.
  Vore det fel av en varg att döda mig? Naturligtvis inte, men jag skulle göra allt för att undvika det!
  Vore det fel av en människa att döda mig? Absolut! Enda undantaget från detta, skulle vara om personen dödade mig för att rädda sitt eget eller andras liv!
  Spelar det roll om jag bor i skogen(det vilda) eller i stan? Förstår inte frågan! Bor själv på landet.

 31. Anton says:

  Patrik: Med ditt världssamvete behöver jag ställa frågan: Har du och dina veganvänner alla steriliserat er? Om inte: Är ni då per definition hycklare eller bara egoister?
  Vid debatter är det viktigt att faktiskt läsa vad motdebattören skriver och menar om man själv vill behålla sin trovärdighet. Hur kan du då ens antyda att Jögren Bergmark likstället människor med djur? Det är ju bara ni extremveganer som likstället dödande av djur med dödande av människor. Det är ju också det som tråden i grund och botten handlar om: Det är hyckleri att hävda att allt liv har ett lika värde. Jag hoppas verkligen att du inte har körkort, för jag vill inte befinna mig på samma vägar som en bilist som föredrar att frontalkrocka med en annan bilist (med förhoppningsvis ”bara svåra skador”) före att köra på en ekorre som smet ut på vägen (med en garanterad död på den ena parten). Frågan är faktiskt om du med dessa värderingar inte utgör en direkt fara för samhället och borde låsas in! Slår du ned en främmande människa på bussen om denne är i färd med att slå ihjäl en mygga på sin arm?

 32. Henrik says:

  Daniel.
  Jag tyckte blogginlägget var okontroveriellt. Jag hade uppenbarligen fel.
  Du har lockat fram en massa troll och fantastiska åsikter ur gömslena.

 33. Patrik says:

  Kalle:
  Du gillar att prata mycket om ingenting. Jag sa aldrig att vi skulle odla på betesmarker. 90% av allt majs och ungefär 80% av allt spannmål och bönor som produceras i USA går direkt till att föda djur. Det tar betydligt mindre arealer att producera likvärdig mat direkt till människor som det tar att producera motsvarande mängd kött.

  Siffror tagna ur luften för dig kanske, jag orkar tyvärr inte leta reda på källor nu men du kan få det som hemläxa eftersom du inte hade tänkt skriva mer ändå. Läs på och kom tillbaka lite visare!

 34. Patrik says:

  Vill bara tillägga att jag redan skrivit ett svar till Mats och Tommy, men det inväntar fortfarande granskning av någon anledning.

  Jörgen Bergmark:
  Bara för att du inte förstår ett resonemang eller inte håller med, så blir det inte automatiskt ”flum”.

  Och nej, att hävda att något är naturligt som argument är inte bara värdelöst i min värld, utan i våran värld, i de allra flesta fall (alla som jag kommer på i varje fall, du får gärna upplysa mig om annat). Det är inte ens ett argument, det är bara ett konstaterande.

  Det är just för att vi är allätare som vi INTE behöver äta kött. Jag vet inte vad du har fått din jaktinstinkt ifrån men en betydande del av våran befolkning har definitivt inget behov av att jaga. Och vore det en instinkt hade det nog funnits i oss alla. Jag skulle snarare kalla det för jaktlust.

  Du har nog fått allt om baktassen om du tror att vi vill klippa band till djur och natur. För det första är vi beroende av naturen för att kunna leva och för det andra vill vi samleva med djuren på jorden, inte döda dem. Att ta livet av någon är väl om något att klippa bandet till denne.

  Om du anser att jakt är så viktigt så borde du kanske ägna lite mer tid åt att ”viltvårda” det farligaste skadedjuret på jorden – människan. Du rättfärdigar mord med att du med största sannolikhet ger offret ett snabbare avslut på livet än andra alternativ samt att vi har en inneboende jaktinstinkt som måste eller åtminstone bör bejakas. Du kanske inte inser det själv men du är ute på väldigt tunn is och farligt nära resonemang som skulle leda till en ny förintelse (i omfattning mätt, inte av samma anledningar).

  Om du nu anser att du har rätt att döda andra individer..
  – Vore det fel av en varg att döda dig?
  – Vore det fel av en annan människa att döda dig?
  – Vore det fel av en annan människa att döda dig för att rädda älgen du tänker skjuta?
  – Spelar det någon roll om du bor ute i skogen (det vilda) eller i stan?

  Det är ju trots allt naturligt för människor att mörda varandra. Se bara på världshistorien, och för all del nyheterna.

  Per Bengtsson:
  Ingen livsstil är (helt) oproblematisk, så långt är vi nog alla överens. Det finns dock alternativ till konstgödsel (mänsklig avföring, som det finns väldigt gott om, http://www.worldwatch.org/node/5394) och det finns möjligheter att utveckla och förbättra konstgödsel. Men utvecklingen går väldigt långsamt i önskvärd riktning då samhällen med djurhållning med fördel gärna använder djurspillning som gödsel – det finns ingen anledning för dem att använda något annat, i alla fall inte småskaligt, och forskning och resurser fördelas som bekant ofta i relation till efterfrågan. Så i framtiden kan det se mycket annorlunda ut i fråga om hur jordbruken sköts, jämfört med om alla skulle gå över till vegankost över en natt, vilket är lite orealistiskt.

  Huruvida jakt är nödvändigt eller ej får nog framtiden i den hypotetiska ”utopin” du målar upp avgöra. Alla individer på denna gjord slåss dagligen (mer eller mindre) för att överleva, så om det då, som du beskriver, står mellan att vildsvinen äter upp våran mat och att vi äter upp maten så ligger det givetvis i vårat intresse att se till vi får den mat vi behöver även om det innebär att de som saboterar för oss får sätta livet till, om det nu är det enda alternativet. Men det är det såklart inte. Jag tror dock inte heller att vi kommer undan helt utan att använda våld.

  Det handlar i slutändan om hur mycket energi, tid och ork vi vill lägga ner på att inte ta död på djur i onödan.

  Jag är fullt medveten om att veganism i sig inte är en lösning på alla världens problem, men jämfört med hur vi lever idag är det en klar förbättring för alla inblandade, både för människor, djur och miljön.

  Tyvärr är diskriminering ett ganska allomfattande begrepp. Men du har helt rätt i att artdiskriminering och speciesism inte alltid går hand i hand (som jag antar att du syftar på när du tvivlar på att det går att jämföra med rasism), i det att artdiskriminering inte alltid förutsätter speciesism. Men i detta sammanhanget gör det det, som Daniel så fint har förklarat för oss.

 35. Kalle says:

  Ja, du Patrik,

  vi kommer inte att kunna få dig att förstå, och det gör inget, för kunskap och förmåga att ta in den kommer ofta med åren. Att vara revolutionär hör ungdomen till, men din empatiska revolution kommer att falla platt till marken, den blir aldrig något rättesnöre som jordens befolkning kommer att behöva förhålla sig till. Däremot är jag övertygad om att djurhållningen kommer att transformeras, djurfabrikerna kommer att försvinna, tack och lov. De stora monokulturer som kommer att krävas för att föda jordens befolkning är lika förödande för vår natur som vilka giftiga miljöutsläpp som helst. En massa frågor kring detta kvarstår, det är alla vetenskapsmän överens om, hur kan man gödsla jordarna utan att samtidigt utarma dem? hur kan man bevara den fauna som utrotas genom just dessa monokulturer? hur kan man bekämpa de skadedjursangrepp som alltid blir följden i en skapad miljö? Det finns ett fåtal grödor som skulle komma i fråga, och man måste garanterat använda sig av genteknik. Att kunna föda jordens befolkning på enbart vegetabilier är ett fruktansvärt komplicerat steg, och det kommer ta hundratals år innan vi ens kan föda en bråkdel av jordens befolkning på detta vis. Det är så lätt att snacka, vet du, Patrik, verkligheten har alltid överraskningar i beredskap åt oss. Det finns egentligen enligt min mening endast ett problem på jorden, och det är överbefolkningen, jag tycker att du ska åka runt världen och dela ut preventivmedel, tänk vad många liv du kunde rädda om det föddes 10 procent mindre människor om låt oss säga 10 år. Detta kan vi förhålla oss till och detta är fullt möjligt, i synnerhet som man i t.ex. Asien redan ser en uppstannande befolkningsökning pga den stigande levnadsstandarden.

  Det märks så tydligt Patrik, att du bara skaffat din kunskap via böcker, TV, internet o liknande. När du säger att vi kan använda tamdjurens betesmarker för att odla vegetabilier på så blir jag nästan bara trött, hur kan man debattera med någon som absolut inte har någon som helst koll. Vet du, Patrik varför dessa marker är just betesmarker? Därför att det inte GÅR att odla på dom, enkelt va. Det vore väldigt lönsamt för oss bönder om vi kunde odla istället. Men detta är oftast marker med mängder av sten, berg och allmänt magra marker. Det enda alternativet för dessa marker är att plantera gran, och igenplanteringen av dessa marker stegras i Sverige just nu. Småbruken läggs ner i en rasande takt, inga unga människor orkar eller vill leva snålt och arbetsamt, ingen tar vid. Alla vill sitta vid skrivbord i städerna och trycka på knappar. Som sagt, snacka går alltid att göra, men i verkligheten är matproduktion inget som gör sig självt. Det i särklass bästa sättet att utnyttja dessa magra marker är via djuren, alternativet känner vi till, noll matproduktion. Det ser ut på samma sätt över hela världen, magra marker i Nordafrika, i Asien osv. Har vi dessutom nu en klimatförändring hängande över oss så kommer arealerna att producera vegetabilier på att minskas ytterliggare.

  Men, Patrik, jag tror att det på sikt möjligen kan skapas en mellanväg. Jag tror som Anders Å m.fl. här att köttkonsumtionen bör skjunka, vi kan inte ha en djurhållning som ser ut som den gör på sina håll, idag. Den är under all tänkbar värdighet. Tänk dig att det lilla landet Holland står för en jättestor andel av köttproduktionen i Europa. Där föds det varje dag djur som aldrig får dra ett andetag frisk luft, som aldrig får vistas under bar himmel….och det är bara ETT exempel. Köttfabrikerna måste bort, vi måste få tillbaka den småskaliga djurhållningen där djur och människor på ett värdigt sätt samarbetar i matproduktionen. Där vi kan utnyttja ALLA arealer för att få en bra föda. Animalisk eller vegetabilisk. Att utnyttja vårt vilt är ett utmärkt exempel på skonsam animalieproduktion. Här kan du göra en insats Patrik, DET är en insats som är fullt möjlig och som verkligen kan komma ifråga över hela jorden. Din dröm om empatirevolution kan börja där, se till att alla djur och människor kan leva värdiga liv. Hjälp till och underlätta för människor som lever på landsbygden, hjälp till att öka intresset för småskaligheten, värna våra svenska tåliga lantraser, slåss emot den centralisering vi ser idag, med människor som sitter i betongbunkrar och skapar sig åsikter som inte ens är i närheten av verkligheten. Människor som kallar sig djurvänner utan att ha en aning om villkoren. Hjälp till med att få flyttlassen att gå åt andra hållet, det finns mängder med gårdar som står och växer igen. Du kan börja själv Patrik, köp dig en gård och hjälp till med matproduktionen istället för att prata.

  Din empati för allt levande är rörande och helt ok. Att du har gått vilse, förlåter vi dig för. Men släpp din aggressiva tolkning av empati, släpp din ofördragsamhet av dina medmänniskor, lyssna till dem som står i verkligheten varje dag. Visst kan man förändra synsätt och ibland är det nödvändigt. Men sanningen är att du hamnat för långt bort ifrån naturen, från djuren och allt det du säger dig vilja skydda. Din revolution är en konstruktion som endast kan komma ifråga av människor som alltid kan äta sig mätta, som aldrig behöver gå till sängs hungriga, mao är dina åsikter sprungna ur ett typiskt Ilandstänk, dina åsikter kan inte anammas av människor som svälter.

  I Sverige har vi det tack och lov, väldigt bra, vi har förutsättningar att göra något riktigt bra av det. Men istället så förs det debatter om ickeproblem i varenda tidning, i varenda debattprogram. Det handlar om kändisar, om mode osv osv. Vargfrågan älskas av media pga de stora motsättningarna, man underblåser medvetet och man gottar sig åt extrema uttalanden. Inga media går ut till bonden i hagen och intervjuar honom när han gråtande vadar i inälvorna efter sina djur. Avståndet till våra rötter är så stort idag att ingen ens i fantasin klarar av att känna de känslor som rivs upp när ens djur lemlestas av rovdjur.

  Slutligen så har vi detta med döden, där vi alla hamnar, döden är demokratisk så till vida, alla kommer att dö. Somliga dör i fruktansvärda plågor, andra somnar in tyst och stilla. Man kan välja att se döden som slutet, men man kan också se den som en början till något annat, som religösa människor gör. För de vilda djuren handlar det om att leva så länge som möjligt, att föra sina gener vidare, egentligen precis samma som för oss människor. Vi människor gör numera allt för att avskärma oss från döden, vi tassar på tå när någon har dött, vi undviker ämnet, vi kanske till och med slutar att ringa den som drabbats för att det är så svårt att prata om. I vårt moderna samhälle ska man var ung vacker och framgångsrik, absolut inte gammal och eller död. De generationer som växt upp i denna miljö har fått en vrångbild av döden, ibland verkar det som de tror att den går att undvika. När mormor eller morfar låg död på kökssoffan i en vecka innan begravningen så var det lättare att förstå. Patriks bild av döden är kommen ur denna vrångbild, han ser döden som det värsta som kan hända, och det är det ju om man väljer att se det så. Men döden är lika naturlig som att födas. Om man blir skjuten i ett krig eller om man dör i cancerplågor på ett sjukhus, vilket är värst? Ja inte vet jag, men jag tror att kulan är att föredra. Att slitas itu av vargkäftar innan man är död eller att dö för jägarens kula, vilket är värst? Välj själv. Den av honom så förhatliga nöjesjakten är det sista vi har kvar från ett naturligt förhållningssätt i naturen som människor. Där döden kommer som en kula i luften, snabbt och skonsamt, som ska ställas mot vargkäftar och svält död. Jakt är bara konstigt om man tappat kontakten med jorden, skogen och djuren, om man kraschlandat i en hög av skapade föreställningar om människans roll på jorden. Jag tror bara att man kan sig ur dessa vanföreställningar genom att vistas i eller nära naturen, på det sätt våra förfäder gjort fram till nu.

  Jösses, det blev långt det här, ber om ursäkt för det. Därmed avslutar jag min roll i denna tråd. Tack till alla deltagare.

 36. jörgen bergmark says:

  Nu när vi berömmer varandra så ska jag passa på att skryta upp Anders Åberg! Du slår ju huvudet på spiken gång på gång! Dig har jag aldrig betraktat som ”motståndare” däremot!
  Sen är det roligt att se så många duktiga debattörer från jägarleden också! Kalle, LJ Krondeer, Tommy och Uffe för att bara nämna några, det är ju nästan så att jag känner att jag inte behövs!

 37. Anders Åberg says:

  Ok Patrik, det är alltså inget problem att djur dör för att vi skall få mat, vi skall bara inte döda fler än vi måste.
  Men om vi måste döda tiotusen skadeinsekter för att få lika mycket kalorier som från en ko, är det inget problem heller?
  Dessutom är det ju så att om vi dödar tiotusen skadeinsekter, så dör ett antal rovlevande insekter och fåglar svältdöden, är det ett problem?
  Hur gör vi med vildsvinen när dom ödelägger våra fält?
  Dom är inte så lätta att stängsla ut kan jag säga dig.
  Varför skulle allt detta dödande vara mer moraliskt riktigt än att gå ut och skjuta en älg och sedan äta upp den?
  Frågorna hopar sig.
  Ärligt talat Patrik, det går inte att hitta någon logik och konsekvens i ditt resonemang.
  Alltihop, utom den rena miljöaspekten på minskat köttätande, framstår som en dåligt genomtänkt modenyck, påhittad av någon lagom drogad newage nisse långt långt ifrån allt vad verklig matproduktion heter och den halvreligiösa sektliknande känslan av att försöka upphöja sig över naturen och låta barmhärtigheten stråla över några få utvalda djurarter går inte att komma ifrån.

 38. jörgen bergmark says:

  Patrik: Vill jag förhandla med vilda djur? Tja det är väl lika förnuftigt och logiskt som ditt resonemang kring mord mm, med andra ord flum. Kort sagt: jag provade ett resonemang på din nivå.

  ”Naturlighet är det sämsta argumentet i världshistorien” I din värld kanske, inte i min. Jag vill leva så naturligt som möjligt utan att avstå för mycket bekvämlighet som vår moderna värld erbjuder. Vi är allätare och äter kött. Vi gillar det naturliga på gott och ont, livet innehåller glädje men också sorg. Vi har jaktinstinkt och jagar och samlar, vi kommer att dö och ätas upp av div organismer, vi vill vara en del av livet och naturen. Er idelogi vill klippa banden mellan människor och djur, mellan människan och naturen.
  Precis som Anders Åberg skrev så vill ni stå över naturen inte vara en del av den.
  Ingenting skulle bli bättre för det vilda om bara vi skulle sluta jaga, precis som Per B och andra har påpekat, så skulle dom djur vi låter bli att skjuta bara gå en minst lika brutal död till mötes.
  Naturen är grym. Det är ingen klyscha utan blodig verklighet, av alla miljoner ungar av olika slag som föds varje vår så kommer nästan alla att dö innan nästa vår. Detta oavsett vår inblandning eller ej.
  Utan Disneyfieringen så skulle inte din ideologi finnas, du bygger din världsbild på något som inte existerar annat än i vissa okunniga människors medvetande, och tillråga på allt så förväntar du dig att människor som vet hur verkligheten ser ut skall anamma din snedvridna världsbild och ideologi!
  Tänk själv! Strunta i dina ideologer ett tag, vad är det verkliga hotet mot vår planet och oss alla? jakten som alla köttätande och allätande arter har ägnat sig åt sedan livets tillkomst eller vår moderna livsstil med exploatering av naturen och kemikalier, syntetmaterial, kärnkraft och överbefolkning mm? Svara inte nu utan lär dig något om sammanhangen i naturen och om människor först, varför inte besöka en bonde eller be någon om att få följa med på jakt?

 39. Per Bengtson says:

  Jörgen Bergmark,

  Tack för de orden. Jag lever inte i villfarelsen att jag kommer ”omvända” en enda människa genom mina kommentarer på denna sida. Däremot tycker jag att det är viktigt att det finns ett forum där ”motståndarna” kan mötas och kanske iallafall få lite mer försåelse för varandras ståndpunkter. Det hade inte varit möjligt om det inte fanns bra och oftast sakliga motdebattörer som du och många andra, så beröm till dig också!

  Usch, nu blev det nästan jobbigt med allt beröm hit och dit, så låt mig påpeka att mitt syfte att skriva här inte enbart handlar om att jag värnar om vargen. Faktum är att jag även värnar om jägarkårens och Sveriges rykte. Det ryktet riskeras om man tvärt emot alla internationella åtaganden driver fram jakt på populationer som inte har en gynnsam bevarandestatus, oavsett vilken art det är. Men det är något jag tror vi säkerligen får tillfälle att diskutera i kommentarerna till ett annat inlägg. Så snart nog är vi nog oense igen!

 40. Per Bengtson says:

  Patrik,

  Jag tänker inte ge mig in i den vegandebatt som diskussionen hamnat i. Jag har spenderat halva mitt liv i såna kretsar och diskussioner. Det har varit ett ivrigt tuppfäktande med termer, citat och ideologiska värdegrunder, ofta i kombination med vem som hade det mest marxistiska skägget. Jag har hört samtliga dina argument en miljon gånger bara att terminologin var annorlunda på den tiden, Singer var Gud, och hans sidekick hette Morrisey. Nu har de flesta av dessa människor flyttat ut ur studentkorridorerna och kollektiven sen länge, skaffat hus och barn, fördelat föräldraledgheten åt fanders (ur ett könsperspektiv), börjat äta ekologiskt naturbeteskött, och inreda sina hus och bostadsrätter med dyr secondhanddesign. Så mycket var de ideologierna värda…

  Därför tänkte jag istället göra ett försök att föra tillbaka frågan till det som normalt diskuteras på denna sida, det vill säga jakt. Jakten är nämligen intimt kopplad till det du förespråkar, men kanske på ett något oväntat sätt. Ponera att du tillslut lyckas övertyga mänskligheten att äta börja äta veganmat. Du har helt rätt i att det skulle leda till mycket stora miljövinster. Det skulle samtidigt leda till problem. Till att börja med skulle vi bli än mer beroende av konstgödsel om vi inte hade boskap som kunde bidra med en del av gödslet. Faktum är att mycket av den småskaliga matprodukiton som försörjer de allra fattigaste i tredje världen är helt beroende av gödsel från boskap. Alternativet är ett ”slash and burn” baserat jordbruk, och det är definitivt inte något vi vill se mer av.

  Men ok, låt oss säga att vi producerar mer konstgödsel och dessutom lyckas med konststycket att fördela det rättvist över världen. Har vi då löst problemet? Nej, det har vi verkligen inte! Vi kommer nämligen fortfarande behöva jakt! Utan jakt på de djur som gärna tar sig en tugga på våra grödor (och kemiska bekämpningsmedel mot ej jaktbara djur) kommer vi få enorma svängningar i densiteten av dessa arter. Såna svängningar sker inte under en förmiddag och sen är allt tillbaka till det normala igen (vad det nu är). Tvärt om kan en numerär ”topp” hålla i sig i flera år. I de perioderna kommer vi vara tillbaka i svunna dar, med med massvält och annat elände. Det moderna industriella jordbruket med allt vad det innebär av gödsling och skadedjursbekämpning (inklusive jakt) får ta emot mycket skit, men faktum är att ”the green revolution” är den enda anledingen att vi kan föda så många människor som vi kan idag. Det har räddat miljoner om inte miljarder människor från en långsam svältdöd sen mitten av förra seklet. Visst, man kan argumentera att det kostat ännu fler djurliv, men är man inte religös innebär inte att vara död att man lider. Så personligen vill jag inte gå tillbaka till den situation som rådde innan den gröna revolutionen. (Däremot inte sagt att det finns stort utrymme för förbättring.)

  Att din livsstil som vegan är beroenda av konstgödsel, jakt och annan skadedjursbekämpning innebär inte att jag tycker du ska ge upp den. Tvärt om, fortsätt gärna att propagera för att även andra ska äta mindre eller inget kött. Det finns som sagt mycket miljövinster att hämta om så sker. Men om du gör så och lyckas fullt ut tycker jag att du måste vara beredd att ta, och framförallt erkänna, de konsekvenser och krav som detta kommer innebära. Den gamla klyschan ”There is no such thing as a free lunch” är mer relevant än vad man inbland kan tro vid en första anblick.

  Till sist: Jag vet inte var du har lyckats snoka upp din definitionen av diskriminering, men någon bra definition är det inte. Den blir fortfarande allomfattande och därför meningslös. Om någon mot min vilja sparkar mig på smalbenet, kittlar mig, eller rentutav tar mitt liv för att jag har en tröja som inte han/hon har så är det defintivt inte diskriminering, trots att jag enligt din definetion utsätts för ”särbehandling på grund utav för behandlingen irrelevanta egenskaper… (jag har egenskapen att besitta en specifik tröja) …jäntemot andra individer som inte har dessa egenskaper”. Nej du, jag är inte dummare än att jag förstår att begreppet används enbart för att mottagaren av argumentationen ska lockas att tro att kampen går att jämföra med den mot rasisms och sexism. Jag tycker att det är en ful argumentationsteknik eftersom den framförallt är framgånsrik att locka med sig de som inte har ett erfarenhets- eller utbildningsmässigt kapital.

 41. Patrik says:

  Uffe B
  Ärligt talat såg jag inget som hade med diskussionen att göra. Svarade tidigare angående evolutionen och skrev även till Jörgen tror jag om naturlighet som argument. Vad Göken pysslar med förstår jag inte hur du knyter till diskussionen heller.

  Anders Åberg:
  Visst dör djur på grund av våran matproduktion. Men frågan här är om vi medvetet ska döda fler djur än vi måste eller inte bara för att kött smakar gott eller för att vi vill ha pälskläder och alla andra möjliga ursäkter folk använder. En noll-vision är väl fint i teorin men det kommer aldrig gå så långt i praktiken hur mycket vi än försöker, i alla fall inte med dagens teknik. Men det är inte heller en bra ursäkt för att bara skita i allt och fortsätta döda miljoner djur varje dag, eller att som individ gå ut och ta livet av 10 älgar per år.

  Det handlar inte heller om att fridlysa alla rovdjur i hela världen till den grad att vi bara ska se på när de äter upp våra barn… Som vissa här verkar tro. Självklart är jakt en fullkommligt acceptabel metod för självförsvar om alla andra icke-våldsalternativ är förverkade. Jag skulle inte ha några etiska invändningar mot att använda våld mot en annan människa som försökte skada mig eller mina medmänniskor, inte heller mot ett rovdjur i samma situation.

  Inte heller handlar det bara om jakt på rovdjur.

  Huruvida folk äter eller använder djur som dött i olyckor eller dödats i självförsvar eller inte har jag inga etiska problem med, det är väl mer ett känslomässigt problem för de inblandade. Om det är det du menar med ”räntor”.

  Anton:
  Det här är nog inte rätt tid och plats att diskutera meningen med livet. Inte heller är jag intresserad av att diskutera ekologi här. Det är knappt jag orkar med att svara på alla kommentarer som faktiskt är on-topic.

 42. L-J Kroonder says:

  Att djur får lida pga överpopulation för att man anser det fel att döda, är även det ett samvete att bära! Du kanske inte har blod på dina händer, men är vi som kan välja fria från ansvar? Man kan säga till sitt försvar att: ”Jag var aldrig med och mobbade”, men är man fri från ansvar om man inte ingrep?
  Nu kan Patrik , utifrån sitt synsätt, säga att han faktiskt ingrep genom sina debattinlägg. Han vill rädda djuren.
  Han har faktiskt rätt i att det går åt att odla mer vegetabilier för att föda de djur som sedan slaktas, än om vi själva skulle äta dessa direkt. Problemet är att vi även föder det vilda med dessa odlingar, framför allt vildsvin, med populationsökningar och mer skador som följd och någonstans finns det en gräns för acceptansen av skadorna och när populationerna blir en belastning för dem själva, där svält, klimat (väderförhållanden) och sjukdom blir den begränsande faktorn. Det växer ju som bekant inte på åkrarna året om i Sverige. Det är för viltet den hårda vägen. Förvaltning genom jakt är den betydligt lindrigare vägen för det vilt som blir kvar. Det finns alltid en gräns för en marks bärighet. Som Per Bengtsson skrev, har viltet en tuff verklighet ändå.

 43. Anders Åberg says:

  Patrik.
  Jag håller som sagt med om att vi nog borde äta mindre kött och således producera mer växtprotein, men inte för att det är synd om djuren och det finns inget antingen eller i det här.
  Hur vi än väljer så kommer djur, fåglar eller insekter att dö p.g.a. vår matproduktion och frågan om jakt har knappt ens med den här diskussionen att göra, mer än möjligtvis för det att jakt är nödvändigt för att upprätthålla kultursamhället.
  Mycket få skulle vilja bo och uppfostra sina barn på landsbygden om rovdjursstammarna skulle vara så stora så dom balanserade bytesdjuren.
  Dom stora rovdjuren skulle då bli så många och om dom inte jagades, så orädda för människor att det sannolikt skulle bli livsfarligt.
  Att skörda av räntan på våra vilda djur är istället en självklarhet och inte på något sätt mer omoraliskt än att bekämpa skadeinsekter på en spannmålsodling.
  I antal individer räknat är antagligen bekämpning av skadedjur vid stora odlingar värre än dödantet av uppfödda djur, så att byta kött mot grönt med empati som anledning känns som antingen bristande logik eller kanske just hyckleri.

 44. Anton says:

  Patrik: ”Empatiextremism”? Kalla det vad du vill, men jag upplever det tyvärr bara som en klyscha för svaret på den givna frågan: Varför fortsätter du överhuvudtaget att leva och tära på de knappa resurserna, som påverkar allt annat levande negativt?

  För övrigt vill jag klargöra att det är resursslöseri av mycket stora mått att inte låta boskap beta betesmarkerna och därigenom omvandla växter till animalier. Och enligt precis samma devis ska vi bedriva jakt och fiske för att skörda naturens skördar.

 45. Patrik says:

  Jörgen Bergmark
  1. Nej, har inte missuppfattat Daniel. Vi är helt på samma sida om att olika individer tycker olika mycket om andra individer. Pekar bara på felet i att använda det som ursäkt för att döda oskyldiga djur.

  2. Kort svar: Ja. Jag motiverar det med att de inte har något val och/eller att de inte vet bättre. Det är verkligen inte på samma sätt när det kommer till människor. Vi har ett val. Vi kan leva fullgott utan att jaga om man nu inte råkar ha någon mental störning som tvingar en till att döda eller någon sällsynt sjukdom som innebar att man bara kan tillgodose sig näring från animalier. Naturlighet är det sämsta argumentet i världshistorien, dra inte det. Bara för att något har varit på ett visst sätt betyder det inte att det borde vara så eller att situationen inte kan förbättras.

  3. Vill du förhandla med vilda djur? Hela diskussionen handlar om hur VI behandlar djuren, inte hur djuren behandlar varandra. Vi kan inte bestämma eller rådgöra med vilda djur om hur de ska bete sig, däremot kan vi prata sinsemellan om hur vi ser på och beter oss gentemot andra.

  Anders Åberg:
  Det blir lite upprepning av vad jag skrev till Tommy, men för att förtydliga:
  Det fiffiga är att vi inte skulle behöva kompensera med några åkermarker, när vi talar om yta, för om djurhållningen skulle försvinna skulle plötsligt all mark som användes för att odla mat till djuren kunna användas direkt av oss människor. Tänk också på att 6djuren äter många mål mat innan det är dags för dem att dö, i rent protein skulle det bli mellan 3-10 gånger mer beroende på vilket djur det var om man åt odlad mat direkt istället för att gå omvägen via djurmagar.

  Vi skulle alltså på samma ytor vi använder idag kunna mätta ännu fler människor.

  Men visst tar vi upp plats och resurser precis som andra djur gör. Jag predikar inte att vi borde lägga oss ner och dö, för det vore verkligen empatiextremism. För varje människa som föds blir det mindre luft och mat över till resten av jordens befolkning, det kommer man inte ifrån. Jorden har inte oändligt med resurser. Inte än i alla fall.

  Frågan är snarare, hur långt är vi villiga att gå och hur illa ska vi behandla alla som bor på jorden för våran egen skull (utöver vad som krävs för att vi ska kunna leva och må bra själva)? Det vi måste bestämma oss för är hur vi vill leva och hur vi vill behandla alla andra som redan lever eller som kommer att födas.

  Egentligen är hela hycklerifrågan oväsentlig, vad som i slutändan spelar roll är vad som faktiskt händer. Inte varför eller hur. Älgen eller grisen skiter fullständigt i varför den blir slaktad eller misshandlad, den och dess anhöriga och andra som känner med djuret bryr sig bara om ATT det händer i första hand.

  Verkligheten: Miljoner djur dör helt i onödan varje dag av diverse anledningar och många fler lider hela sina liv på grund av vårat synsätt på djuren.

  En klar förbättring: Miljarder djur som bara skulle finnas till för att lida och dö för våran skulle inte finnas längre. Det blir mer mat och mer resurser över till alla människor och skulle kunna göra ofantligt mycket för fattiga länder där två mål mat om dagen är sällsynt. Det skulle även tära mindre på miljön.

  Det finns såklart många fler faktorer och konsekvenser av sådan förändring, men jag tycker självklart att drivkraften bakom ett sådant förfarande borde vara av omtanke och respekt för våra medvarelser på jorden, inte egoism.

 46. Uffe B says:

  Gud eller inte, evolutionen är en linjär förändring, det kan du väl knappast säga emot?! Jag vet inte hur djuren resonerar men göken är nog en sådan som inte äter men lever på andra arters bekostnad.

 47. Patrik says:

  Mats S Johansson
  Ställer man hippiefrågor blir det hippiesvar ;)

  Jag säger inte att alla är lika mycket värda, jag tror inte ens att det finns en inneboende värde hos alla individer så det är svårt att tycka varken det ena eller andra då. Jag menar att djuren borde likställas människor i flera avseendet rent moraliskt och juridiskt, jag tänker främst på rätten att slippa bli misshandlad, utnyttjad och mördad på samma grunder som människor slipper det (rent moraliskt och juridiskt).

  Så hur du får det till hyckleri förstår jag inte. Dessutom handlar hela diskussionen om djur. Jag sa det förut och jag säger det igen, jag tror inte på att liv är heligt eller att någon Gud har satt upp olika värden på olika individer eller arter. Växter ingår tyvärr inte i djurriket och kan därför inte ligga till grund för hyckleri genom att man äter dessa och samtidigt anser man inte borde mörda djur för nöjes eller andra anledningars skull.

  Jag förstår verkligen varför du gärna vill vända på steken och försöka rättfärdiga ditt/andras beteende genom att hitta oegentligheter hos oliktänkande, men det förändrar inte verkligheten hur mycket du än försöker, även om du skulle ha rätt i sak, vilket du inte har. Tror det smög in ett missförstånd där någonstans eller så försöker du bara medvetet provocera. Föreslår att vi håller oss till ämnet och undviker ad hominem eller andra irrelevanta argument i framtiden.

  Tommy Olsson

  Hmm, jag hänger inte riktigt med nu. Om alla åt vegetariskt skulle det bli mycket mer mat över till alla människor. Inte mindre. Och det skulle fresta betydligt mindre på jordens resurser (och ja, i just det här avseendet så är jakt betydligt ”bättre” än hela djurindustrin, om man tycker det är okej att döda djur). Så det finns även miljömässiga och socioekonomiska skäl att lägga ner djurmördandet. I kort kan man säga att köttindustrin är en förlängning av jakten för att kunna mätta efterfrågan på kött. Det finns mycket att läsa i ämnet på internet, det är ingenting jag tänker upprepa eller försvara här mer.

 48. Tommy Olsson says:

  Patrik i din värd skulle 3/4 delar av mänskligheten svälta ihjäl på bara några år
  är det ok för dig
  Om vi nu skall köra Green Pease köret så får vi ju göra det fullt ut alltså man får inte döda andra djur man kan inte våldta vår jord inte skörda skog inte borra efter olja inte bygga ut vare sig vatten kraft eller kärnkraft
  Vad skall vi leva av ?

 49. Tommy Olsson says:

  Patrik Predatorer är ordet alla Rovdjur är predatorer En del växtätare äter kadaver
  vi alltså mäniskan är definitivt predatorer och dom mest utvecklade av dessa
  vi är de enda predatorerna som kan tillgodogöra sig verktyg
  så av vilken anledning skulle inte vi göra det vi är bäst på för att skaffa mat på bordet
  vad skulle ni Veganer leva på om inte vi jägare håller nere vildsvins stammen det skulle inte bli såpass stora skördar så det kunde föda tio tusen personer om vi ser tio år framåt i tiden
  och våra predatorer skulle inte kunna ta mer än någon ynka prosent

 50. Mats S Johansson says:

  Ingen fara Patrik.
  Det faktum att du inte kan svara på två så enkla frågor utan att låta som en hippie (dina egna ord) är egentligen svar nog och jag antar att du kastade dig på debatten för att du kände dig träffad av Daniels inlägg.
  Wikipedia: ”En hycklare eller hypokrit predikar om en särskild tro, religion eller livsstil, utan att själv följa det han förespråkar.”
  Du säger att alla är lika mycket värda men bara till dess att du blir hungrig.

 51. Henrik Gustafsson says:

  Självklart är det skillnad! Min gamle hund som tjänat troget i snart 14 år blir svår att skiljas från, men om grannen skulle ha en jycke som jagar mina höns smäller det utan tvekan ( nja, kanske inte riktigt, han får göra det själv). Till och med de harar, morkullor eller vad det kan vara som uppehåller sig runt boningshuset, får jag ju en nära relation till som gör att det är lite svårare att skjuta dem. Men då är det på individnivå. På artnivå är det verkligen skillnad. Insekter mosas i stora mängder utan särskild tanke på värde, ”skadedjur” får en särskilt låg status osv.
  Men med åren har jag fått avsevärt svårare att bara trycka av. Allt oftare händer det att jag släpper vilt som på ena eller andra sättet väcker någon form av sympati, men nästa gång smäller det på samma viltslag utan sådana hänsyn.
  En viktig sak dock: det får ALDRIG gå ut över individen, döden ska komma snabbt och effektivt oberoende av vilket djurslag det är, flugan, fästingen, myggan, haren, älgen eller vad det vara månde.

 52. Patrik says:

  Tommy Olsson:
  ”Vi kommer aldrig att komma överens Men vi måste ta hänsyn till hur andra mäniskor tänker det är inte vår uppgift att fördöma andra mäniskor och deras sätt att tänka”

  Det är precis såhär jag resonerar, med skillnaden att jag också tar hänsyn till andra djur. Det är det som är problemet, att människan inte tar hänsyn till vad andra djur tänker och känner (i stort).

  Kalle:
  Fin anekdot.

  Det är trist att mord är normaliserat i din värld, men det verkar som du har lite svårt för att skilja på att dö och att bli dödad. Hur mycket du än tycker det är okej att ta andras liv så tror jag att de flesta av dina offer inte håller med dig. Du kanske skulle ta och flytta till ett land med laglig dödshjälp och jobba som läkare om du tycker att det är spännande och intressant att ta andras liv? Eller ta med dig kameran ut i skogen istället för geväret om det är naturupplevelsen du är ute efter.
  Själv vill jag helst inte bli mördad för mitt kött eller min hud, och jag vill inte heller att andra råkar ut för samma öde. Kommer du ändra dig när någon starkare eller smartare än du står där med pipan mot ditt hjärta? Eller kommer du säga varsågod, det är ju faktiskt okej att ta andras liv så länge man kan och vill? Det är i denna stund som ditt hyckleri ställs på prov.

  Uffe B:
  I teorin ja, men i praktiken endast på individnivå skulle jag tro. Jag känner inte till några andra icke-mänskliga samhällen som har satt i system att behandla andra arter (inkl. människor) på vissa sätt beroende på art eller andra faktorer på samma sätt som vi kan göra. De brukar mer resonera i banor som ”Går det att äta eller inte?” och ”Kommer den att äta mig eller inte?”. Givetvis hyser de andra tankar och känslor också, men du förstår min poäng.

  Ja, om evolutionen hade vart en fysisk person hade jag också gärna velat ifrågasätta varför världen ser ut som den gör. Tyvärr tror jag inte på någon gud heller så jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig.

  Mats S Johansson:
  Det korta svaret är att vi naturligtvis måste äta någonting och då är växter the lesser of two evils. Själv tycker jag inte det är hemskt alls att döda växter, men framtida forskning kanske visar annat? Vem vet.
  Faktum (idag) är i alla fall att växter inte har ett centralt nervsystem, medvetande och följaktligen heller inte några känslor eller någon medveten vilja att leva. Jag menar inte att växter är sucidiala, men de kan helt enkelt inte bestämma själva vad de vill och inte vill då de saknar den förmågan. De bara är.
  Genom att äta växter direkt tar vi dessutom död på mycket färre växter än om man äter djur eftersom både vilda och uppfödda djur har proppat i sig mängder med mat från växtriket för att kunna växa.
  Så även om det skulle vara taskigt att äta växter så är det ännu taskigare mot växterna att äta djur eftersom man indirekt äter ännu mer växter då. Eller rättare sagt, fler växter får sätta livet till.

  Ursäkta flummigheten, men det är lite svårt att svara på en sådan fråga utan att man låter som värsta hippien.

  Ja, man skulle kunna hävda att det är en form av diskriminering av en viss typ av liv, men den blir menlös av två anledningar:

  – Där hamnar vi i samma situation som rovdjur, vi måste äta för att överleva och det handlar inte om regelrätt diskriminering då vi knappt delar några egenskaper alls med växter som vi kan negligera med vårat beteende, de enda organismer vi har mindre gemensamt med än växter, är bakterier och virus.

  – Växter förstår varken innebörd eller konsekvens av det och kan inte heller inte uppleva den (som djur kan).

  Nu känner jag att vi hamnat lite väl långt ifrån huvudinlägget av Daniel som fokuserade på djur och ber om ursäkt för det, kanske dags att styra tillbaka kosan.

 53. jörgen bergmark says:

  Per Bengtsson, jag hör inte till dom rovdjursdrabbade utan är mer intresserad av debatten om jakt och jaktmotstånd eftersom jag faktiskt i hela mitt liv själv har funderat på och lyssnat på argument för och emot jakt, och i just vargdebatten så dyker jaktmotståndare upp, det är då min debattlust väcks!
  I vargdebatten så finns rena jaktmotståndare som helt saknar sakargument både kring varg och jakt, sen finns det dom som säger sig vara för jakt generellt men inte på varg pga diverse krystade orsaker som egentligen visar sig bero på ”vargkulten”. Sen har vi dom som säger sig vara för jakt, men allt eftersom debatten pågår så inser man att i grunden så är dom emot jakt av känslomässiga skäl, men motvilligt så inser dom att det inte finns några sakskäl mot jakt. Sen har vi gruppen som tror att det ger credd att säga att man inte är jaktmotståndare när man debatterar på jaktbloggar. Aldrig har jag stött på någon som enbart ser till naturens bästa som jag uppfattar det! Utan det handlar alltid om den personens bästa.

  Per, dig har jag sett som den bästa debattören som motståndarsidan har, jag vet inget om dig eller vilken organisation du tillhör, men du har sakargument och verkar inte söka konfrontation. Trots det så har jag misstänkt att du tillhör gruppen som innerst inne är emot jakt men att dina stora kunskaper tvingar dig att acceptera jakten.

  Jag tror att du själv har känt att du är respekterad här inne, men jag ska be om ursäkt för att jag inte insåg att du VERKLIGEN menar allvar med att inte vara jaktmotståndare och att du VERKLIGEN har vargens bästa för ögonen. Ditt senaste inlägg bevisade att du ingalunda har fallit för den naturromantik som jag tycker har intagit såväl NVV som naturhistoriska museet och SNF och som är själva livskraften inom SRF.

 54. jörgen bergmark says:

  Patrik, till att börja med så tycks du ha missuppfattat Daniels blogginlägg. Han försvarar inte hyckleri, utan han säger att dom som säger att allt liv har samma värde i deras ögon hycklar!

  För det andra, accepterar du att individer av andra arter dödar och äter andra djur? Om svaret är nej, vad ska du och dina likasinnade göra åt det? Om svaret är ja, så antar jag att du motiverar det med att det är naturligt för dom och att dom följer sin instinkt, ok. Då får du acceptera att det är på samma sätt för oss köttätande och jagande människor! Det är naturligt för oss och vi följer vår instinkt. Accepterar du inte det så är det du som diskriminerar oss, eftersom det är acceptabelt för andra arter!

  För det tredje, eftersom dom andra arterna inte respekterar din inställning, vilket bevisas av att veganer blir lika hårt ansatta av mygg som köttätare och även drabbas av bakterier och virus som köttätare, så vill jag ha bevis för att dom andra arterna är beredda att sluta äta varandra inklusive oss innan jag är beredd att ge upp mina naturliga beteenden, så den dagen myggen slutar suga blod och svalorna slutar äta insekter och rävarna slutar döda oskyldiga harar och sorkar och lodjuren slutar bita huvudet av intet ont anande rådjur mm, den dagen slutar jag jaga och äta kött.

  Däremot så ska vi ta hand om djur och natur på bästa sätt om inte annat så för vår egen skull, och slutligen så får du för all del fortsätta med din livsstil, vi skall inte pracka på dig vår livsstil! Om jag blir hembjuden på mat hos en vegetarian så äter jag det som bjuds, och om en vegetarian kommer hem till oss så får han/hon äta eller avstå det som bjuds, vi gör ingen specialmat om det inte är frågan om allergi eller nåt!

 55. Anders Åberg says:

  Patrik.
  Jag är inte jägare, men jag kan ändå inte ta till mig det du skriver.
  Hur vi än vänder och vrider oss så är vi en del av evolutionen på den här planeten och som alla andra arter lever vi av den.
  Om vi slutar äta kött och kompenserar med att producera massor av grödor, så innebär ju det iallafall att massor av dom arter som levde i den skog där det istället blev en åker dör, dom är inte anpassade till att leva på en åker.
  Sannolikt har vi dödat fler djur genom att ta ifrån dom deras livsmiljö, än vi har gjort genom att jaga dom och då svälter dom dessutom ihjäl.
  Vad har vi uppnått då?
  Vi, precis som alla andra arter måste se till oss själva först, det är så livet ser ut, även om du tycker det är hyckleri och att bytesdjuren inte vill bli byten är inget som någon art tar hänsyn till.
  Vi har en förmåga till empati som kanske är mer utvecklad än hos dom flesta andra arter, så vi vill ibland minimera lidandet hos våra byten, men vi är fortfarande allätande djur, beroende av vad jorden kan ge oss.
  Jag får känslan av att ditt sätt att tänka ändå har en religiös aspekt i sig, vi skall höja oss över naturen och ge oss själva en slags gudomlig status och utgå från vad djuren tycker om oss.
  Det hela blir någon slags märklig empatiextremism, som dessutom skulle punkteras totalt om vetenskapen kommer fram till att även växterna har känslor, precis som Kalle skriver i sitt för övrigt utmärkta inlägg.
  Det hade säkert varit bra om man kunde minska köttätandet i världen, av olika skäl, men inte av dom skäl som du anför.

 56. Tommy Olsson says:

  Många bra och genomtänkta komentarer .
  Men vem har rätt och vem har fel jag tror inte det finns något rätt eller fel
  det är ju var och ens rätt att ha en åsikt med andra ord Patrik har ju rätt i sina åsikter om man tänker som honom lika väl som Sjöberg har rätt i sina
  Vi kommer aldrig att komma överens Men vi måste ta hänsyn till hur andra mäniskor tänker det är inte vår uppgift att fördöma andra mäniskor och deras sätt att tänka
  I mina ögon anser jag att Jeanette 0och Patrik har fel men jag kan ju inte påstå att det är så
  Var och en är salig i sin tro och att fördömma mäniskor för det är definitivt fel
  Mvh Tommy

 57. Uffe B says:

  Patrik om alla varelser har lika värde och om vi kan diskriminera andra varelser så måste logiskt sett också andra varelser diskriminera oss. Hur kan det komma sig att evoluionen utarbetat arter som äter andra arter när detta är så fel och strider hårt mot det du anser vara riktigt?

 58. loke says:

  Så jag håller fullkomligt med dig,vi värderar dom olika.Den som tvivlar kan kontakta närmaste försäkringsbolag.Älgen då,ja lite svårvärderad men vi gör ett försök.Fall avg arenden jägarexamen gevär o utstyrsel sem vecka ammunition bil ers.Kan ha glömt något,men nu är de väl bara och räkna ihop, o dividera med skjutna djur.Sen blandar man in religionen i de här också,då blir man riktigt rädd faktiskt,när man börjar hänvisa till fablernas värld o mytologins.Att vi människor ska styra över allt.Det handlar inte om det,utan om RESPEKT. Men i dag verkar vi som vet vad respekt är mot både människor o djur vara i minoritet.Jägare i 50 år dom sista20 bland dom lågt värderade.Med två laikor.

 59. loke says:

  Jägare mitt i bland dom lågt värderade.Sverige idag har mycket lite av natur i dess ursprungliga betydelse. landskapet är i dag, till större delen en mono kultur,åkrar ängar o plantager. Det samma som ekonomisk son.Vargen kommer tillbaka,varför ?vaar har han varit(i karelen och hälsat på farmor)skämt åsido.Pg vad fäbo bruk kon livförsäkring,hästen bilen.Vildren utrotas,ersätts med tam ren.Fjällregionen blir en ekonomisk son.Sedan sätter man i gång med att försöka bli av med dom större predatorerna,Björn Varg Järv o lo.Lågt värderade,Så nu är vi inne på värderings biten.Biffko o tjur några tusen häst kan variera kraftigt,hund raskatt får getter ren.bondkatt affektionsvärde.

 60. Kalle says:

  Patrik,
  Ja, herrejösses, du tar dig själv och din övertygelse på mycket stort allvar kan jag se. Respekterar dig för det……Men, ser du, jag har läst mein lampf, jag har läst Mao´s lilla, en hel del av Bin ladens märkliga skrifter…..och vet du vad? Jag känner igen den brinnande övertygelsen, den är inte bara brinnande, den är skrämmande, mycket skrämmande. Alla de här ursprungsmännen, för de är förstås män, skapade var och en ett ”vi” och dom, alla är ok bara man tycker samma, precis som din lilla parantes, angående min fråga om jag var ok fast jag inte tyckte likadant som dig, svaret blev: ”Det är okej att du tycker som du gör, men jag tycker inte att är okej när det i praktiken går ut över andra (om det nu gör det, det vet du bäst själv).” Förmodligen i dina ögon går det ut över andra eftersom jag är jägare, alltså är jag inte ok. Du exluderar alltså alla som jagar, det är helt klart, förmodligen även alla som njuter en god köttbit med ett gott vin, även de stackare som proppar i sig av mccdonalds skitmat.

  Om jag uppfattar det hela rätt så är det nöjesdelen i dödandet, som är din stora ”hang up”. Häller man gift i Dalälven för att skydda människor och djur sommartid från horderna av mygg är det ok? Om man lägger ut gift för att skydda sina vänner tulpanerna från mördarsniglar så är det ok? Men du, då kan du väl se det som att vi skyddar våra vänner tallarna när vi skjuter älgar, tallarna har ju också rätt att leva.

  Eller menar du att man inte kan ha vänner i växtriket? Eftersom jag anser det , så blir jag riktigt skrämd av att du alltså äter växter, skoningslöst proppar du i dig soyabarn, och små spirande söta vetegroddar, som aldrig får bli vuxna. Kanske går du i skogen och plockar svamp, för nöjes skull, fy på dig!

  Men jag antar att det är ok, för växterna har inget medvetande, vad vi vet än så länge, forskningen går ju framåt, så man vet ju aldrig. Vad ska vi leva av då?

  Jag är säker på att du är en ung person, en vältalig ung man, uppväxt i en miljö långt ifrån de platser som formar en människa att bli ett med naturen, du har aldrig som barn upplevt tidiga frostmornar på väg ut i skogen på jakt, du har aldrig upplevt när solen smälter snökristallerna i trädtopparna och dropparna faller genom solljuset, och plötsligt som ur en saga så står älgen där, ångan står som rök ur näsborrarna, hjärtat bultar i ens bröst som om det vill fly. Du har aldrig upplevt tårarna när man skulle slakta julgrisen, kompisen man haft under sommaren som man matat med nate och kliat bakom öronen. För dig är döden en abstrakt och onaturlig företeelse, för oss på landet är det inte så. Vi ser döden ofta, och ser inget märkligt i det, att plocka svamp eller att skjuta en hare, det är liksom ingen stor skillnad. Det handlar inte om mord, du har i din ekande trappuppgång inte förstått det, och jag känner stort medlidande med dig och dina medbröder/systrar, som hamnat så snett.

  Jag hoppas att framtiden består av människor som förstår varifrån vi kommit, har respekt att bevara det våra förfäder åstadkommit, förvaltar det arv som satts i våra händer för att lämna över det till miljömedvetna, omsorgsfulla djurvänner, som ser jaktens självklara roll för oss människor, som värnar en småskalig lokal djurhållning.
  Som får glädjen att tassa ut i skogen en tidig frostmorgon, som får leva här och nu i förening med den natur vi alla härstammar ifrån. Som får uppleva glädjen i att äta det man själv fällt. Som slipper äta konstgjord skit som t.ex. vegetariska flamin’ hot Cheez Cruncherz.

 61. Karpasz Ringendorff says:

  Nej, samtliga religioner fastslår inte det. Du utgår från en abrahamitisk-anthropocentrisk världsuppfattning, som oftast ger utlopp i form av patriarkal förvaltningsprincip gällande handhavandet med alla sorters djur (inkl människor) och råvaror vi som art brukar.
  Religioner som omfattas under hinduism, buddhism och jainism (cirka 1,281 miljard utövare, omkring 18.2% av världens befolkning), åtminstone ursprunget och inte dess perversioner som utövas av västerländskt präglade idag, lyfter fram det unika hos endera individ – art från art – detta synsätt påbjuder en försiktighets- och livsbejakande. Utsätta andra arter för omfattande lidande och död för emotionell och-/eller monetär profit samt för visa sin maktposition är synnerligen inte etiskt hållbart – att systematiskt förtrycka andra arter genom skapandet av institutioner, tillåta försäljning av deras kroppar och blod, förneka dem rätten till vara just de själva, våldsamt utnyttjande av våra gemensamma resurser är inte tecken på en individ som värnar om liv . Numera kan vi genom biologins läror erhålla konkreta bevis hur komplexa våra medvarelser är – utöver ekologins läror hurpass ett hållbart samhälle ska formas. Jakt eller mord? Semantik skulle jag vilja hävda.

  Som Savitri Devi nämner i hennes litteratur (Devi, S. Impeachment of Man):

  ”Man-centered creeds do not even enjoy that minimum of inner consistency which forces one sometimes to recognize a certain strength in a bad system of thought. Those who believe in them and who happen not to be by nature too irredeemably irrational, try to justify their point of view by saying that man, as a whole, is superior to the dumb beasts. He can speak, and they cannot. That is certain. He can speak, and subsequently he can define and deduce, and pass from one deduction to another.”

 62. L-J Kroonder says:

  Patrik: Ni jaktmotståndare har ju lite olika argument, även om vissa väsentliga delar förenar er. Detta gör att ni får frågor ställda på sin spets, för att reda ut vad ni egentligen menar. Du är ovanligt konkret och förklarar väl din ståndpunkt. Värdeladdade ord som mord, som är väldigt provokativa då vi har en helt annan definition på dem, ter sig ändå faktiskt en aning rationellt i ditt utvecklade resonemang. Dvs. när du utgår från ditt utopia (vilket påminner om Jehovas vittnens beskrivning av sitt paradis). Vi kan väl säga att vår värdegrund skiljer sig en hel del.
  Jag identifierar mig som köttätare. Till skillnad från Daniel går det rätt många år emellan mina älgar, men som tur är finns det andra i mitt jaktlag som lyckas och älgköttet delar vi broderligt på. Ett par rådjur lyckas jag dock oftast med och någon gris förhoppningsvis, men även om det bär emot att säga det, får vi komplettera från ICA.
  Vi som upplevde rådjursexplosionen efter att rävstammen kraschade i skabb, vet hur dåligt rådjuren mådde under den konkurrens som följde. Hararna fick harpest som snabbt spred sig i de täta populationerna. Så visst har naturen knep att ta till för att trycka till för starka populationer och naturen klarar sig utan människan. Men vi jägare ser detta som onödigt lidande och resursslöseri. Genom kontinuerligt nyttjande av denna resurs viltet utgör, har vi en förvaltning som ger något positivt tillbaks till både jägare och vilt. Man kan säga att vi lever i symbios. Vi är inte på något vis jämbördiga, men vi drar nytta av varann.
  I delar av Sverige, där det finns en stark lostam och vargrevir, är rådjursstammen på väg att eller har kraschat. Hur tacksamma ska lodjuren vara (eller rådjuren) för den rovdjurspolitik vi har, som låtit dem växa så starka att de äter sig ur huset. Ska vi tala om för dem att: Hade ni inte skaffat så många ungar, hade maten räckt!?
  Jo, jag vet att vissa resonerar att de då får anledning att sprida sig. Och sedan, när de har spridit sig ordentligt, ska vi börja förvalta dem! Vem???
  Nej visst nä! Döda är oetiskt. Vi får fodra dem med ICA:s kött. Somliga säger att det blir alldeles för mycket kött över för att det slaktas för mycket. Då finns det väl en del med kort datum.
  Förlåt Patrik! Mina sarkasmer är inte riktade mot dig, men väl mina tankar kring ansvaret att döda. Någon ska göra det och naturen har gett mig det intresset som innefattar det. Där är min värdegrund (en del av den).

 63. Mats S Johansson says:

  Patrik.
  Du är vegan och det respekterar jag givetvis, men med den definitionen på liv som du säger dig ha ”Definitionen av liv kan man sitta i evigheter med, men kort sagt så lever även växter, bakterier och foster som kan överleva utanför mamman.” skulle jag vilja fråga dig:
  Varför är det mer OK att äta en växt än ett djur?
  Är inte det att diskriminera en viss typ av liv?

 64. Johan says:

  Vill bara poängtera en sak Patrik, Jag känner inte någon jägare som tycker själva dödandet av djur är roligt eller på något sätt tillfredsställande. Det är allt runt omkring jakten som är det roliga.

 65. Patrik says:

  Okej, nu blev det väldigt mycket att svara på men jag ska försöka fatta mig kort och koncist.

  Först lite korta förklaringar och kommenter som kanske klargör en del förvirringar.

  – Det är lika fel att skjuta ett djur i skogen som det är köpa en fläskfilé i affären av samma anledning, men det är uppenbarligen för djuret att föredra ett lyckligt liv och ett snabbt avslut, det hade jag också föredragit. Följaktigen förtjänar därför köttindustrin mer uppmärksamhet än traditionelll jakt. Men det rättfärdigar fortfarande inte mord.

  – Drivkraften bakom en mer rättvist och barmhärtig syn av andra djur är definitivt inte egoism, det är motsatsen altruism. Om man lyckats dra den slutsatsen har man hamnat fel någonstans i sitt resonemang.

  – Att försvara sig själv och sina vänner mot vargar genom att skjuta dem är förståeligt och acceptabelt, inom rimliga gränser. Ska tillägga att vi smarta nog att använda oss av andra sätt för att avvärja det problemet än att skjuta dem, vargar är ju inte riktigt lika klipska som vi är. MEN, när anledningen är att vargar river och äter tamboskap är deras rätt att använda sig av boskapen lika stor som våran rätt att utnyttja dem. Då handlar det helt plötsligt om att vi ska döda eller utnyttja djuren kontra att vargen ska göra det. För djur är egna individer och ska inte behandlas som ägodelar. Att vi är ”snällare” mot boskap än vargen är inget argument för att driva slaveri eller utnyttja dem. Och de enda alternativen här är inte att fortsätta utnyttja dem kontra att låta rovdjur göra hemskare saker med dem, djur i fångenskap behöver inte existera från första början, man kan sluta föda upp djur av fel anledningar.

  Hyckleriet (speciesismen i de flestas fall) består av att man värnar om människors basala rättigheter (i de flesta moderna samhällen) till liv och frihet, i många fall sträcker de sig till att täcka husdjur också, men samtidigt slaktar vi kallblodigt tusentals djur dagligen, i det grövsta, sen yttrar det sig på andra sätt också, som att vi profiterar på djur, misshandlar och uttnyttjar dem för att få det vi vill ha. Det är t.ex kläder, mjölk, försöksdjur, sällskapsdjur (på våra villkor, utan hänsyn till vad djuren vill, kommerisell uppfödning t.ex.) etc.

  Daniel:
  Det är svårt att komma någon vart med dig när du hoppar in i sidospår hela tiden…:
  Nej, du är inte lika rationell som en varg, du har betydligt större möjligheter till logiskt tänkande än så. Det är möjligheten du har att välja något BÄTTRE som ändrar något, inte tvärtom.

  Att du försvarar hyckleri betyder inte att man höjer sig över det, i alla fall inte om du anser att det skulle innebära att det inte var hyckleri längre. Det har ingenting att göra med att vi måste leva som våra förfäder gjorde heller, ett sånt liv skulle inte göra situationen mycket bättre och skulle skapa en hel del nya problem med tanke på människopopulationen idag. Vi skulle inte heller ha samma möjligheter att bekämpa problem som vi har idag.

  Att vi behöver jordens resurser för att överleva betyder inte alls att vi aktivt måste uttnyttja och misshandla andra levande varelser. Att ”minimera” lidande enligt dig är att stanna vid jakt (bonuspoäng för att du insett hur onödig och hemsk den stora köttindustrin är), men det är inte ändhållplatsen för att minimera lidande.
  Om balans finns, är naturligt eller onaturligt eller ej är irrelevant. Men om det är någon som kan skapa en balans mellan förbrukade och tillgängliga resurser utan att långsiktigt utarma jorden så är det vi. Om balansen kräver slaveri och slakt så är det kanske dags att börja förebygga problemen.

  P. Bengtsson:
  Ja, man kan diskriminera djur. Det handlar inte heller om att de får sämre löner, mat eller boplatser utan att vi faktiskt slaktar dem och uttnyttjar dem på mer eller mindre hemska sätt för våran egen skull. Det kanske vore fel att säga att vi dödar dem endast för att de tillhör andra arter, men det är det som legitimerar diskrimineringen. Vi skulle aldrig behandla människor på samma sätt (i alla fall de som skriver här tror jag), just för att det är människor, därav speciesism.

  Anledningen till att de flesta tycker att vi tolkar begreppet annorlunda tror jag mest beror på att de ser andra djurarter som cellklumpar utan känslor, egen vilja eller ens självmedvetande i många fall, det är i varje fall så djur behandlas i många fall. Alla (?) som någon gång träffat eller umgåtts med djur vet såklart att så inte är fallet, men man blundar för det, och visst är det lätt när det verkar som kött växer i ICA-disken, läder i textilfabriker och mjölk kommer från glada kor på gröna ängar.

  Diskriminering behöver alltså inte defineras utifrån subjektet, bara för att lidandet i sig gör det. Diskriminering definieras utav särbehandling på grund utav för behandlingen irrelevanta egenskaper jäntemot andra individer som inte har dessa egenskaper.
  Jag tycker inte heller att massivt motstånd nödvändigtvis innebär rättfärdighet.
  Huruvuda jag står för en dimmig och ogenomtänkt ideologi är nog en annan diskusson och visst är det tråkigt när folk har svårt för att fokusera på sakfrågan för att de irriterar sig på annat.

  Kalle:
  Det är okej att du tycker som du gör, men jag tycker inte att är okej när det i praktiken går ut över andra (om det nu gör det, det vet du bäst själv). Jag tror inte jag kan göra så mycket annat än att visa och förklara verkligheten, om en bestående förändring ska äga rum måste den på något sätt vara förankrad i dig själv och komma inifrån. Det är vad jag tror i varje fall.

  Definitionen av liv kan man sitta i evigheter med, men kort sagt så lever även växter, bakterier och foster som kan överleva utanför mamman.

  Det är dock här många går på grund när de ska försöka idiotförklara rätten till liv. Jag är inte religös, jag tror inte att liv är heligt, jag är inte emot abort (inom rimliga gränser), jag tycker att man har rätt att döda i självförsvar osv. Detta har ingenting att göra med vegansim överhuvudtaget. Att man tycker det är fel att döda djur för nöjes skull innebär inte att man måste föda barn från våldtagna kvinnor och hur du drar den slutsatsen är för mig smått obegripligt.

  Det handlar inte om att allt liv är heligt utan att även andra djurarter ska slippa bli dödade och misshandlade på samma sätt som människor (i teorin) slipper det. Ett utökande av en del av de mänskliga rättigheterna som är relevanta för andra djur. Det betyder alltså att du fortfarande får döda en varg om den försöker äta upp dig, du får fortfarande använda avlusningsmedel och du får fortfarande göra abort om du nu vill göra det. ;)

  Angående rådjuret, ja du, det finns människor till allt, uppenbarligen. Därav ”(i de allra flesta fall)”. Och gud kan inte hjälpa dig!

  Och återigen, jag är inte religiös, men det finns faktiskt religiösa veganer också, jag känner till en som är emot abort t.ex. Men majoriteten är inte det. Om jag fick drömma så skulle det vara fred på jorden, vi behandlar inte djur som ägodelar och det skulle finnas vegetariska ”flamin’ hot Cheez Cruncherz”.

 66. Björn Isaksson says:

  L-J Kroonder!
  Bra skrivet, inlägget platsar också på en annan tråd, nämligen ”Hur stolt är du?”
  Du pekar på problemet med en framtida brist på jägare ur ett samhällsperspektiv, jag är helt enig med dig.
  Vem ska göra jobbet om ingen längre vill vara jägare och dessutom kunna vara stolt över det?

 67. Kalle says:

  Lars Söderberg
  Nu haglar de högklassiga inläggen in. Fantastiskt bra skrivet.
  Tack.

 68. Andreas Mårtensson says:

  Bra skrivet Lars Söderberg.

  Filosofiskt men jag tror du har helt rätt.

 69. L-J Kroonder says:

  Eftersom det här inlägget ”osökt” lett till att debatten handlar om huruvida någon har rätt att ta en annan varelses liv (i varje fall delvist) leder det till vissa praktiska funderingar.
  Låt säga att djur nu skulle må bättre av att deras antal varierade med tillgången på foder, rovdjurstryck, sjukdomar, klimat mm och människans inblandning i det hela, i varje fall av själva dödandet, skulle avskaffas. Vad skulle det få för effekter?
  Jag har inga som helst högskolepoäng eller andra kurser i ekologi, zoologi eller beteendevetenskap. Kort sagt en högst obildad person i CV:t. Jag kan bara gissa.
  Tar vi vildsvin är min gissning att varken varg, björn eller lo kommer att kunna lägga något större tryck på dem i förhållande till deras förökningspotential i varje fall inte så länge det finns andra bytesdjur som inte är så farliga för dem. (De blir en utmaning)
  Då jakten inte längre bedrivs är moroten, som driver jägarna till deras viltvårdsengagemang, borta. Eftersom naturen klarar sig bäst själv, så ska ju å andra sidan ingen stödutfodring ske på vintern eller saltstenar sättas ut eller viltåkrar sås och våtmarksrestaureringar ske. Jägarna får helt enkelt hitta andra intressen.
  Då behövs ju inga jägarförbund, inga viltvårdsområden eller andra organisationer som SRF o SNF heller. Nu sköter sig naturen själv. (Får man förresten avverka skog då?)

  Om detta försök efter ett antal år skulle visa sig inte bli vad man tänkt, utan det kanske visar sig att det faktiskt skulle behöva skjutas bort några hundra vargar och några hundra björnar och kanske några tio tusen vildsvin och älgar (bry er inte så mycket om antalen)
  Vilka ska göra detta, för de som ska göra det får ju inte tycka att jakt är kul.
  Nationella insatsstyrkan eller Anti poaching unit? Försvaret har säkert några tuffingar att sätta in. Man har säkert hunnit utveckla elektroniska nosar som kan spåra .Eller vänta: Först måste vi prova och flytta lite på rovdjuren, de behöver ju inte vara där vi är.

  Att organisera upp något man raserat är inget man gör i en handvändning!

  Personligen skulle jag nog inte stå först i kön att bli nationalhjälte och göra min plikt.
  Om frugan kom tillbaka och svassade för mig efter en liten utflykt på vänsterkanten, skulle jag nog vara lite ljummen ett tag…även om hon bedyrade att det inte var mig det handlade om…
  Om vi väl hittade tillbaks till något man kan kalla förvaltning, är mycket kompetens borta. Kartan är ändrad! Dugliga hundar ska avlas fram. Organisationer ska byggas upp. Jägare ska rekryteras (många) Skyttet återupptas med allt vad de organiseringarna innebär.

  Ett sådant här ytterlighetsexempel krävs för att visa på frågans spets.
  Jakt bygger på intresse och frivilliga insatser. Man kan inte kräva att jägaren ska ställa upp om den inte finner det meningsfullt! Engagemang kommer ifrån vilja och lust.
  Tar man bort mening och lust återstår ingen vilja.

  Vi utnyttjar viltet och viltet utnyttjar oss!
  Den fördel viltet drar av jägare är: Vi avlastar dem från ett visst rovdjurstryck (t. ex. räv).
  Vi avlastar dem från allt för hård konkurrens om foder (för t. ex.räven konkurrensen om bytesdjur). Vi tillför dem foder när det är som svårast att komma åt det, faktiskt redan innan för att inte magarna ska haverera.
  Vi gör andra foderskapande åtgärder (utan att precisera några).
  Även om många åtgärder är riktade mot de t vilt vi jagar, drar andra arter nytta av dem också. Detta är för jägaren meningsfullt. Det är viltvård och skapar förutsättningar att ge utlopp för vår jaktlust.
  Tyvärr kan vi inte göra så mycket åt snö och kyla.
  En del av viltet faller för våra kulor eller svärmar, andra för predatorernas käftar eller sjukdom. De andra lever tack vare det ett drägligare liv. Är det ansvarslöst och själviskt?
  Jag är övertygad om att vi som är jägare har ett medfött intresse för detta av den enkla anledningen att det fyller en funktion, nu som förr.

 70. Tommy Olsson says:

  Bra skrivet Söderberg skulle önska jag kunde uttrycka mig så i skrift och tal

 71. Göteborgaren says:

  Mycket bra skrivet Lars Söderberg. Till alla er här som ”hatar människan”. Räkna till tio, läs Lars inlägg en gång till och verkligen fundera över om det inte ligger i alla fall lite i det han skriver.
  Till alla journalister som ev läser här, kan ni inte ta med dessa tankar i ert media på något sätt? Dom är tyvärr så fruktansvärt sanna.

 72. Lars Söderberg says:

  Hyckleriet är bara ett symtom.
  Hur skall man förhålla sig till en värld där vi alltmer fjärmar oss från naturen, bedriver rovdrift på dess resurser och ständigt matas med klimatkatastrofer, regnskogsskövling, svält och ofred?
  Jag har respekt när människor försöker påverka världen till det bättre.
  En del förenklar lösningarna och flyr idémässigt till det förgångna, idealiserar naturfolkens livsstil och en av människohand opåverkad natur.
  Problemet uppstår när de inte har möjlighet att leva efter drömmens ideal. De är fast i verklighetens asfalt.
  Det är här en del går vilse. De ser en lösning i att människan skiljs från naturen. Naturen skall få råda sig själv och skyddas från den onda människan. De vill ha landsbygden som en ställföreträdande värld, ett reservat från verkligheten. Att besöka och betrakta. Att beundra och idealisera, en “samvetsvärld“.
  Alla djur är lika värda (fast en del lite mer lika än andra).
  För där blir vargen en namngiven individ och deras egen ställföreträdande frihetssymbol.
  Där ryms bara människan som betraktare.

  I det perspektivet betyder andra människors behov ingenting. Jägaren blir en mördare medan vargen jagar för överlevnad. Där har de som äger marken inga rättigheter, generationers brukande av jorden förringas och skogsbruk betraktas som miljöförstöring. Djurhållare som fått sina djur rivna skuldbeläggs. Barns rädsla och otrygghet förringas . De är helt känslokalla när en familj fått sin bästa vän hunden vargdödad.
  På bloggar och i facebook kan man följa hur de skapar en ”vi och dom värld” efter samma mönster som man normalt ser i de flesta extremistgrupperingar.
  Djurhållare och jägare som bor och hävdar sina intressen på landsbygden blir deras måltavlor, de får symbolisera någon slags ställföreträdande världsförstörare.

  Vad är det för en stark drivkraft som driver dem till detta?
  Omtanke om människan?
  Omtanke om djuren?
  Omtanke om naturen?
  Nej, drivkraften är egoism.
  Tänk att en från början god vilja kan gå så vilse.

 73. Tommy Olsson says:

  Till alla er jakthatare jag vill påstå att det finns nog inga mäniskor på jorden som är så måna om de vilda djuren och naturen som jägare och bönder
  Och hur är statsbor funtade när man vill ha tusentals vargar men skriker efter avlivning när en pittbulll morrat åt ett fyllo i Malmö varpå 9 beväpnade ihjälskrämda poliser skjuter tårgas och avlossar ett 50 tal skott på hundstackarn innan den dör med kulhål över allt än där det skall sitta
  ni lever allt i en väldigt liten bubbla
  Detta Daniels inlägg hade avsedd verkan tänk så mycket skit det finns i hörnen Kanon Daniel

 74. jörgen bergmark says:

  Per Bengtsson, ditt kommentar var bland det bästa som jag har läst! Fantastiskt bra sammanfattning. Du skrev precis det jag tänker i dom här frågorna, men jag har inte lyckats formulera mina tankar på ett så träffande sätt.

 75. Uffe B says:

  Jonas vad menar du med att man utrotat alla topppredatorer? Det finns både lo och örn på många marker och dessa är det inga problem att leva med. Jag förstår inte heller hur alla djurarter har kunnat överleva utan varg i skogen.

 76. Bjorn says:

  Hej Jeanette

  När du skriver att du ” befinner mig i skog och mark med att städa upp, plantera och återställa och vårda terrängen” vad menar du då?

  Det lär vara din egen mark då?

  Alltså betalar du dig själv och redovisar för oss detta som kostnader?

 77. Håkan H says:

  Jonas Fransson,
  Var har du fått uppgiften att jägarna vill utrota Topppredatorer från? Kan det vara från någon liten vargkramar sajt eller kanske på Facebok? Ganska roligt också
  ”köttet smakar riktigt illa när jag vet att klövviltstammen på sikt blir svagare och sämre när man utrotat sina marker på toppredatorer, bara för att jag och några vänner ska få ha kul på fritiden och äta gott ibland”. Så du har erfarenhet av att utrota stora rovdjur? Du vet väl att tjuvjakt kan ge långa fängelsestraff?

 78. Daniel Ligné says:

  Lars: konkurrens om älgen är inget stort problem och går inte att motivera skyddsjakt med. Jägarna kan hantera detta med förvaltning. Problemen som föranleder skyddsjakt är alltid kopplade till tamdjur. Hundar, får eller ren.

 79. Lalle-bonde says:

  Tror att en stor del i problemet ligger i att vi tycker att det är roligt att jaga.
  Jag som Daniel har inte köpt kött på väldigt länge.
  Antingen har jag fått det genom att jaga eller själv föda upp.

  Jag skulle aldrig be om ursäkt för att jag tycker det är kul och många gånger rofyllt att jaga.

  Debatten om lika värden lägger jag mig i med annat än att vi borde acceptera att alla inte tycker lika.
  Det är, vilket båda ”sidor” borde insett för länge sedan, helt meningslöst och tidsödande att försöka omvända varandra.
  Använd istället lite vidsynthet och ödmjukhet.

 80. Lars Persson says:

  Daniel: Jag förstår ju också att inte alla jägare tänker likadant, men en hobby är det för de allra flesta.

  Visst behövs kanske viss jakt på älg men samtidigt vill jägareförbundet att man ska ha skyddsjakt på varg. Man vill minska vargarna för att de tar de djur som jägarna själva vill skjuta.

  Enligt dig har vi alltså för lite varg!

  Denna logik går inte ihop med vad de som är för skyddjakt kommer med.

 81. Peter S. says:

  Jeanette!
  Man blir mörkrädd bara när man läser om ditt hat mot alla jägare som är AVSKUM i din värld! Hur får du ut alla dina aggressioner för detta hat, terapi?

  Jag undrar om inte dina 170.000:- och 90tim./månaden är helt bortkasstat om du inte har fått en mer förståellse för hur den Svenska naturen och de Svenska djuren fungerar!

  Vad ger dig tron att vargen och våra rovdjur skulle sköta en naturlig balans i ett modernt Svenska samhälle där de ca. 350st vargar som vi har idag redan påverkar många människor negativt som lever med jordbruk, natur och egen mark i vargland ? Skall vi alla Urbaniseras och bara få köpa kött på ICA (Vem ser till att köttet kommer dit, jo de som kommer att få lägga ner sin ”Svenska” tamdjurs produkion med tusentals vargar som du så gärna vill ha!).

  Med du måste lära dig se till den ”lilla” människan som blir drabbat av att du är egoistisk i ditt tänkande och till ”varge” pris vill ha en stor vargstam! För i naturen så finns det bara ett sätt att hålla nere djur poppulationerna och det är genom sjukdomar som kommer att plåga djuren till en lidelsam död! Är det så du vill att djuren skall få det när den skall sköta sig självt utan människans inblandning??

 82. Andreas Mårtensson says:

  Jeanette,

  Jag tror inte det är många jägare som jagar för att sedan slänga bort det fina ekologiska köttet jakten frambringat!?
  Känns nästan som du hamnat i fel forum…

  Om det nu är som du skriver att det dödas alldeles för mycket djur i köttindustrin för att sedan skeppas till tex ICA. Borde du då inte ge oss jägare en eloge för att vi begagnar oss av en ekologisk resurs och tar av överskottet som naturen ger?

  Ta och lägg ditt engagemang på den industri du menar är fel, istället för på
  jägarna!

  Och din uppfattning att vi/jägarna främst vill döda dom djur som konkurer (läs vargen) om viltet kan nog inte vara mer fel.
  v

 83. Johan N says:

  Att se ett djur i ögonen innan man skjuter det är en rätt tung sak egentligen som alla borde lära sig. Det är nyttigt att ta konsekvenserna av sitt handlade och stå för vad du har gjort istället för att bara hämta ett paket i affären på vägen hem. Jag stödjer hellre en jägare som medvetet tar ut ett överskott från naturen än gemene man som stödjer en i mina ögon vidrig köttproduktion. Ni må tycka att jag är knasig men kan man inte tänka sig att föda och döda djur så borde man inte heller ha rätten att äta dem.

 84. Johan says:

  Att se ett djur i ögonen när man skjuter det är en tung bit som är nyttig att lära sig, man får en respekt för djur på ett annat plan. Och du får ta ansvar och konsekvensen av ditt handlande. Jag personligen har aldrig gillat att folk kan hämta ett fint färdigpackat paket i affären, för de kan så lätt slå i från sig och förbise vad köttätande medför. Jag gnäller hellre på gemene man för att de stödjer en horribel köttproduktion än jägare som tar del av naturens överskott.

 85. Madde says:

  Jeanette, lastar du mig som jägare för köttöverskottet i butikerna?? Då lastar du alla veganer och vegetarianer och övriga som inte äter det köttet. Tror du hackar på fel personer här. Viltkött är nyttigt, jag väljer det köttet alla dagar. Och lidandet, ICA-grisens kontra rådjurets, glömde du visst bort helt…

 86. Kalle says:

  Patrik.
  Ok, vi har olika åsikter. Om jag frågar dig så här, är det ok för dig att jag tycker som jag gör? Om inte, vad vill du då göra för att förändra mitt och alla andras synsätt?

  Jag ber dig också definiera ordet LIV, när och var börjar livet, vad ska räknas som levande? Är gräs levande? Morötter? Influensavirus? ett ofött foster? allt har samma värde, sa du inte så? Ska vi förbjuda abort? Är det verkligen ok för dig att våldtagna kvinnor aborterar sina foster? Det handlar trots allt om liv, eller hur?

  Jag utgår från att du är vegan, och därigenom tycker att du gör allt du kan för att moraliskt skydda allt levande från ”mord” . Men är det verkligen sant att man som vegan kan leva så ”rent”?

  Tala också om för mig vems värdeskalor som är de rätta? Dina?

  En mening i ditt inlägg skrämmer mig mer än allt. ”Det är klart att även ”djurvänner” som du kallar dem hade valt sitt eget barn framför ett anonymt rådjur (i de allra flesta fall). ” Du menar att du har exempel på människor som är så maniska att de räddar rådjuret framför sitt eget barn? Gud hjälpe mig och alla oss andra.

  Allvarligt talat Patrik, jag respekterar att du har dina åsikter, men i mina ögon är de sjuka, fullständigt förvirrade och icke trovärdiga.

  Hela din åsiktsbank lägger skulden på människosläktet, att vi är som vi är, och att vi kommit dit vi kommit. Evolutionen har fört oss hit, bl.a. tack vare att vi är jägare.
  Tycker du att kollektivt självmord vore ett alternativ för mänskligheten? Då kan vi inte göra mer skada, då kan ”naturen” sköta sig själv.

  Vad är ditt mål med din religon? Vart vill du föra mänskligheten? Hur ser världen ut om låt oss säga hundra år i din värld?
  Många frågor Patrik, och förmodligen väldigt få svar, men gör ett försök.

  Av någon outgrundlig anledning så har Daniels blogginlägg samlat hjärntrusten av jägarhatarna här på forumet. En liten försynt fråga bara, vad vill ni med era jägar/landsbygdshatande spyor? Tänker ni omvända jägarkåren till veganer?

  Jeanette, du är nog det värsta exemplet, ditt hat mot dina medmänniskor är äcklande.
  Svamlet är av det mer eroderande slaget, lyssna här:
  ”Jo Daniel, Vad gör jag för naturen? Jag kan väl säga så här att jag spenderar ungefär runt 170.000kr årligen ur egen ficka till och för bevarandet av vår natur. Jag har däremot inte räknat timmarna jag befinner mig i skog och mark med att städa upp, plantera och återställa och vårda terrängen, men vi pratar kanske om 70-90 timmar i månaden. Året runt. Är jag godkänd eller?”

  Vill du förklara för oss vad du gör när du vårdar terrängen? Eller när du städar upp? Vad planterar du? Dadelpalmer? 170 000 spenderar du alltså på att vårda terrängen, det är mer än vad en småskalig djurhållare/bonde tjänar på ett år, 70-90 timmar i månaden, året runt, med snö till halsen. Gör dig inte löjlig, du är ingen miljöhjälte, kontrollera trovärdigheten i dina siffror, och återkom.

  Avslutningsvis till er alla betongbarn som dök upp ur asfalten när det blev tal om hyckleri, blev det känsligt? Blev det ömma tår?

 87. Per Bengtson says:

  Patrik och Laks

  Jag tolkar era inlägg som om ni ser er själva som föregångare på samma vis som en del var föregångare vad det gäller diskriminering beroende på ras, kön eller sexuell läggning. Nästa logiska steg blir då att vi slutar diskriminera andra arter? Heder åt er för att du vill minimera lidandet i världen och tänker på djurens väl, men kan man verkligen diskriminera djur? I så fall tror jag att ni tolkar begreppet på ett väldigt annorlunda sätt än vad de flesta gör. En människa som till exempel inte får ett jobb eller har lägre lön på grund av kön, ras eller sexuell läggning, trots att de har likvärdiga meriter, diskrimineras. En människa som inte får ett jobb eller har lägre lön på grund av att någon mer kvalificerad fick jobbet/den höga lönen diskrimineras inte. I det fallet har deras kön, ras eller sexuella läggning absolut ingenting med saken att göra. Med tanke på detta har jag vad det gäller relationen mellan människan och andra arter ytterst svårt att föreställa mig en situation där den ena diskriminerar den andra. Det enda sätt jag får ert resonemang att gå ihop är om ni definierar diskriminering utifrån subjektets upplevelse av situationen. Gör man det blir begreppet så allomfattande att det förlorar det sin mening och sitt värde som moralisk kompass.

  Speciesism kallar ni det, och jag antar att ni i och med det likställer det med rasism, sexism och andra otyg som inte hör hemma i ett modernt och mänskligt samhälle. Förkämparna i kampen mot dessa orättvisor möttes även de av oförståelse och ett kompakt motstånd från den stora massan. Jag upplever det som om många inom kampen mot speciesismen känner igen sig i detta. Problemet är bara att ett massivt motstånd i sig själv inte ett bevis på att ni har lika rätt som föregångarna inom dessa mycket viktiga frågor.

  Jag har under 1-2 års tid skrivit många kommentarer och ”käftat” med många jägare på denna blogg. Du Patrik hade kunnat bistå med välbehövlig hjälp i den debatten. Du är vältalig, en god debattör, har uppenbarligen något innanför pannbenet, och menar helt säkert väl. Men istället för att använda de förmågor du begåvats med för att faktiskt påverka lindar du in dina argument i en dimmig och dåligt genomtänkt ideologi som gör att folk tar det du vill föra fram på ungefär lika stort allvar som jag tar en vältalig noll-visionärs (vad det gäller antal vargar) försök att rättfärdiga sin åsikt med att vargarna i Sverige egentligen är hundhybrider och därför inte har någon berättigad plats i vår natur.

  Till dig Laks vill jag säga att ska man hysa så starka och vad många uppfattar som kontroversiella åsikter som du gör och argumentera så hårt så tycker jag att man måste ha rejält på benen. Det räcker inte med att läsa ett antal böcker som konfirmerar ens egen tro utan att samtidigt skaffa sig gedigna baskunskaper inom biologi och etologi. Var i allsin dar har du fått ”Alla arter värderar just sin art högst” ifrån? Från det gamla klyschan ”bra för arten”? Det var ett antal årtionden sen den teorin omkullkastades kan jag säga, om den ens någonsin existerat annat än i naturprogram på TV.

  Till sist: Om man har som syfte att minimera det sammanlagda lidandet här i världen inte bara för stunden utan även in i framtiden, och inkluderar djuren i detta, kan jag säga att det absolut enklaste sättet hade varit att skjuta så många som möjligt av våra vilda djur i morgon dag och sen se till att hålla populationerna så små som möjligt. Vildlevande djur har ett helvete. De plågas av sjukdomar, parasiter, svält och massor med annat elände. Få om ens några dör av hög ålder.

 88. Jonas Fransson says:

  Går det verkligen bra? Senast jag kollade pekade medlemsantalskurvan ganska brant neråt. Vad jag menar är jägarförbundets inställning till ekossytem, natur i allmänhet och skogsvård. I min jägarutbildning fick jag material där det huvudsak stod hur en jägare skulle vårda naturen och dess innevånare, inte utrota dem för att bedriva nån slags klövviltvård? Det ägör ju att hela ekosystem rubbas i grunden. Det är både oetiskt, dubbelmoraliskt och total idioti. Jag håller med om att det är kul att jaga och oftast mycket gott att äta. Men köttet smakar riktigt illa när jag vet att klövviltstammen på sikt blir svagare och sämre när man utrotat sina marker på toppredatorer, bara för att jag och några vänner ska få ha kul på fritiden och äta gott ibland? Att jägarförbundet, helt öppet, väljer att stå för att utarma Sveriges natur gör att jag inte vill förknippas med dom. Men det gör man för att man är seriös jägare, vilket inte heller är ok.

 89. Tommy Olsson says:

  Jeanette Du vet inte mycket om jägare dom flesta av oss är inte ute efter att döda allt vi ser
  vi jagar för att vi tycker om att jobba med våra hundar och åtminstone för min del är det mest intresant naturligt vis skjuter jag något Rådjur och någon Älg varje år men om jag ser till vad jag lägger i frysen och vad jag spenderar i pengar vore det billigare att åka till USA och köpa kött i våra områden går det mellan 150-200 timmar på varje Rådjur som fälls dom flesta av oss jägare sitter på sommaren och tidig höst o kollar in vad vi har för djur i markerna för att därefter kunna bedriva en urvalsjakt där vi söker skjuta gamla djur och¨djur med dåliga anlag vi försöker hela tiden få till en så bra stam som möjligt Jag har ett exempel jag vill du skall studera För 4 år sedan fick jag möjligheten att arrendera en mark nära min bostad det första året hade jag 4 Rådjur på marken jag skjöt 2 av dem de gamlaste djuren sedan dess har jag halverat min stam av rådjur och alltid skjutit bort dom älsta djuren idag hyser den marken ett 20 tal djur så att spara vilka djur det än gäller är ett säkert sätt att få dom att minska och till slut försvinna helt i våra trakter har stövar jägarna sparat Svensk hare i 20 år nu finns inte en enda det är så att när djur blir tillräkligt gamla kan dom inte längre reprodusera sig och dom får större o större revir den endaa chansen att få en stark stam är att skjuta bort dom älsta djuren

 90. Anton says:

  jeanette: Det finns så otroligt många ”godbitar” som helst i din argumentation att kasta sig över och slita i stycken men jag nöjer mig med din böjelse för ”de naturliga”. Som du kanske känner till finns det en ”naturbefolkning” i Sverige, nämligen samerna. Hur ställer de sig till exempelvis vargen? Om de fick bestämma; hur många vargar skulle vi då ha i Sverige? Om du söker kunskap kan jag rekommendera boken ”Vargen är värst” (titeln ger en vink om budskapet).
  Sedan kan jag föreslå för dig den självklara arbetsgången när det kommer till att framkalla animalier för mänskligheten: Först äta det naturliga (det som naturen ger, dvs det vi kan jaga och fiska), sedan odla (kött och grönt via jordbruk). Ditt resonemang om att först mätta magen efter vad ladugårdarna producerar och sedan reglera jakten efter hur sugna vi är på efterrätt är helt bakvänd!
  Du tycks vara väldigt bitter och allmänt hatisk till jägare. Jag föreslår att du skaffar dig en jägarexamen och istället lär dig vad det handlar om! Eller varför inte fråga någon av de fem (din utsago, känner du alla fem och – framförallt – känner du alla andra?) jägarna som ”ser naturen som den är” om du får följa med?

 91. Uffe B says:

  Jeanette: Vad är det för forskare som levt där ute på ”riktigt” och som undgått att se att det ständigt råder konkurens om resurserna? Varför skulle det räcka med att köpa köttet på ICA, skulle det innebära att djuren i skogen får det bättre? Är ett jagat djur mer utsatt när det jagas av rovdjuret människa än av rovdjuret varg? Är det skillnad på död och död? Jag förstår inte heller vad som är nödvändigt dödande och onödigt dödande, jag ser fram emot att få lära mig skillanden.

 92. Uffe B says:

  Patrik: Låt oss en gång för alla slå fast att det existerar ingen ”balans” i det du kallar naturen. Skulle det existera balans så kulle inte något i naturen utvecklas. Jakt är i det moderna samhället oftast för nöjes skull men det skapar absolut ingen motsättnig då jakt alltid existerat och alltid på de arters vilkor som befolkar jorden vid en viss tidpunkt. Varför skulle vi inte fortsätta att jaga? Vargen är i de frågan ett problem, det är inget konstigt med det. Man kan då säga att vargen var här först. Frågan är hur vet vi det? Skall i så fall både kanin, fälthare, fasan och några till utrotas då de inte var här först. Skall vi bruka och bebygga jord som kan användas som bete för olika djur och som dessutom kanske är en livsmiljö för flera arter? Hur vi än vänder så har vi alltså rumpan bak, varför komplicera det mera? Producerat kött eller producerade grönsaker tar resurser i anspråk, det gör jakten också, det gör alltså människan likaväl som alla andra arter.

 93. jeanette says:

  Oavsett hur vissa vill vinkla det jag säger och lägger ord i min mun så återstår ändå bara jägarkårens onödiga lust att döda och få bort djur som först och främst konkurerar med dem, alltså då vargen. Det spelar ingen roll hur ni försöker att försvara erat agerande så är det ändå bara i grund och botten ett nöje ni har. Rena rama nöjet att skjuta ett djur!
  Sedan så imponerar inte siffror på mig, för det finns andra som oxå har siffror att visa upp och som inte går hand i hand med dina, så vad ska man då tro på egentligen? Jag väljer naturligtvis att tro på det mest ”naturliga”. Jag väljer sedan helst att tro på de vetenskapsmän och forskare som har levt i naturen med djuren under långa tidsperioder för att kunna presentera en klar och sann bild på hur det verkligen ”funkar” därute.

  När jag säger att det finns kött att handla på ICA så menar jag naturligtvis att det finns TILLRÄCKLIGT med kött där och att vi inte behöver springa ut i naturen för att skjuta ner ännu fler djur. Och jo Madde, jag vet mer än väl vart köttet kommer ifrån.

  Saken är ju den att vi dödar i överflöd, så ursäkta mig för att jag inte sa det. Men jag trodde inte att det skulle vara nödvändigt. Men jag förstår ju nu att man inte kan begära att en person som inte är emot detta onödiga dödandet ska fatta galoppen? Du är säkert inte ett dugg emot alla de tusentals kg överblivet kött som bara kastas heller, huvudsaken är att du /ni får fortsätta slakten i skogen. Vi dödar långt mer än vi förbrukar, och DET är inte ok, oavsett vad du/ni kommer med för försvar.

  Jo Daniel, Vad gör jag för naturen? Jag kan väl säga så här att jag spenderar ungefär runt 170.000kr årligen ur egen ficka till och för bevarandet av vår natur. Jag har däremot inte räknat timmarna jag befinner mig i skog och mark med att städa upp, plantera och återställa och vårda terrängen, men vi pratar kanske om 70-90 timmar i månaden. Året runt. Är jag godkänd eller?

  När jägare pratar om att de är DE som håller balansen i naturen vill jag bara fråga; vad i helskotta tror ni att ni är? Ni är inte lite arroganta i ert sätt att dividera fram och tillbaka och få det att låta som om mänskligheten och djurlivet skulle kolappsa om inte ni fanns. Det är ju skrattretande! ”Balans i naturen är det mest onaturliga som finns” säger du. Herregud människa! Vem är du? Har du över huvudtaget befunnit dig i områden där naturen och det vilda just sköter sig självt? Utomlands t ex? Även områden där människa och natur mer än väl klarar av att leva i balans med varann? Områden där människan fortfarande känner respekt för det levande och varken tar för mycket eller har för att utrota.

  När det gäller ”animaliska Gudasymboler” och liknande så är du inte speciellt påläst heller Daniel, men det gör ingenting.

  Det är synd att den genuina jägaren/naturvårdaren snart är ett utdött släkte. De försvinner ju lika fort som vargarna och annat vilt. Tyvärr så finns det ju bara en handfull mängd jägare som ser naturen och allt levande i den som den är.

 94. Johannes Glännman says:

  Fredrik – Du missförstår mitt inlägg grovt. Jag skriver att alla arter och individer från början har rätt till ett gott och tacksamt liv. Däremot så betyder dom olika mycket för olika individer. Två olika saker enligt mig och därför inget hyckleri.

  Daniel – Givetvis måste vi prioritera och det hänger ju ihop med det jag skriver. Om en nära vän till mig håller på att drunkna och en främling drunknar bredvid, bara en går att rädda. Då räddar jag ju såklart min gode vän. Men det är INTE pga de skulle ha olika värde utan för att dom betyder olika mycket just för mig..

  Om din hund (om du nu har hund) och en annan hund springer ut på en järnväg och tåget kommer. Vem räddar du ? Svaret är givet, du räddar såklart din egen hund. Men betyder det att du tycker att den andra hunden har mindre rätt till ett gott liv ?

  Jag tror i grunden vi tycker samma sak men att du väljer att prata om ett generellt värde som jag tycker man ska undvika.

  mvh // johannes

 95. Tommy Olsson says:

  Daniel du har helt rätt Till Patrik o Jeanette kan jag bara säga tänk om alla skulle levt som ni tycker då hade inte mänskligheten existerat ni och jag hade aldrig blivit födda
  Jeanette tycker du att Hinduismen är så fantastisk där man låter barn dö av svält istället för att slå koskrället i skallen och använda den som mat Djur har ingen förmåga att tänka rationelt
  om ett djur ser en artfrände som är skadad sparkar eller biter dom ihjäl sin artfrände just för att dom på så sätt får störe fördelar så som mindre konkurens om mat eller möjlighet till fortplantning Att vara gris eller nötdjur och hamna på ICA är ingen lätt resa dom hämtas i en lastbil där dom knös ihop till en stor levande klump hälften är skadade innan dom når slakteriet efter nästan ett dygnd åkande dom står och ser sina artfränder avlivas en efter en dom känner blodlukten och hör skriken varför tror ni kottletterna på Ica skimrar i flertalet färger och där själva köttfärgen är rödgul jo för att köttet är fullt av Adrenalin som orsakas av stress och rädsla
  ett djur som skjuts av jägare dör oftast direkt eller inom 10 sek ett Rådjur kan i prinsip gå ifrån en jakthund jag har inte köpt kött på någon affär på 25 år jag har jobbat som slaktare och styckare och att vara slaktare är inget trevligt arbete men nödvändigt
  Ett rovdjur dödar sitt bytesdjur oftast på ett barbariskt sätt ( i Mäniskans Ögon ) dom äter bytesdjuret levande och börjar oftast i baken En Björn som river Får tar oftast bara djuvret från tackorna och Tackan kan leva i flera veckor under ett fruktansvärt lidsande om den inte avlivas av oss mäniskor
  OK Jeanette du har rätt i att katten var helig i det gamla kina samtidigt som hundar flåddes levande och gör så fortfarande idag man binder hunden och börjar fålningen vid baktassarna hunden lever ganska länge efter skinnet avlägsnats alldeles oavsett vad du väljer att dra upp för
  argument så finns det motargument som slår din värd i spillror
  Daniel din mening att få igång hycklarna har lyckats fullständigt
  och det är med fasa man ser hur värden skulle se ut om det blir för många sådana
  En vegan är ingen djurvän han ser helre att tex minkar svälter ihjäl eller blir ihjälkörda än att dom avlivas på bråkdelan av en sekund
  en tanke slog mig att Egentligen behövs inte bönder heller det finns ju mjölk på Ica

 96. Håkan H says:

  jeanette,
  asgarv!!! särskillt stor erfarenhet av att bo i område med strora rovdjur har du inte!
  Konstigt också att det finns så många extrema jägare som hatar alla rovdjur och bara dödar för nöjes skull och som bara verkar ha jaktmotståndare i sin bekantskapskrets :) själv så känner jag bara jägare som har respekt för djur och natur, jag har väl bara tur…

 97. Bjorn says:

  Bra skrivet Daniel!

  Man blir oroad/road när man hör människor som ”Suzanne” med sin minst sagt snurriga logik.

 98. Anders Åberg says:

  Begreppet värde är naturligtvis subjektivt.
  I det stora kosmiska perspektivet är ju allt värdelöst, det bara finns där.
  Diskussionen känns ibland aningen religiös, att ”någon” gud eller hans avbild ger något ett abstrakt allmänt värde.
  Vi människor kan bara se värde utifrån vår position, som en djurart bland andra arter.
  Tidigare i historien har vi trott att naturen var oändlig och att vi kunde döda hur mycket som helst eller förstöra vad vi ville utan att det gjorde något.
  Numera fattar väl dom flesta att naturen och dess innevånare är begränsad och vi har kunskaper som gör att vi förstår att hela naturen, även fästingar och mördarsniglar ingår i ett större ekologiskt samband som har ett avgörande värde även FÖR OSS.
  Kultursamhället har vi skapat , för att vi kan och för att det gynnar oss som art.
  Skulle vi ha så mycket stora rovdjur så dom stod för hela uttaget av bytesdjur, blev det mycket svårt att ha tamdjur och tillvaron på landet skulle bli så otrygg så få skulle vilja bo där.
  Grunden för kultursamhället skulle då försvagas betydligt.
  Vi skulle då producera för lite mat och det vill vi inte, alltså väljer vi att reglera djurstammarna med jakt och fortsätter att hävda kultursamhället.
  Allt utifrån den gamla subjektiva och egoistiska ståndpunkten att det gynnar oss själva, men numera då med ett kunskapsbagage som gör att vi inser värdet, återigen för oss själva, av ett så intakt ekosystem som möjligt, vilket då ger dom ingående arterna ett stort värde, även för oss, men inte något slags övergripande värde för varje enskild individ, som ens kan komma i närheten av det subjektiva värde vi ger oss själva som individer, det vore att göra religion av det och upphöja oss själva till gudar.

 99. JJ says:

  jeanette:

  Är ju kul att du tror på dina egna historier, vi här inne gör tyvärr inte det. Varför? För att det inte är sanna. Du må ha rest jorden runt och sett mycket av världen. Men som du beskriver Sverige så tror jag inte du besökt tillräcklit många ställen för att kunna uttala dig på det sett du gör. Först och främst så är inte jägare avskum, jag har aldrig mött en jägare som är otrevlig. Du kanske bemöter jägare på ett otrevligt sätt därför kanske du blir bemött med samma medecin? Du kanske inte har tänkt i dom banorna? Sen är rädslan för rovdjur inget man förlöjligar som du gör. Min farmor som levt ute på fäbod hela sitt liv och mött björn x-antal gånger är fortfarande rädd för att möta björn trotts att hon aldrig blivit uppäten. Men hon är väll ett avskum som oss jägare? Sen vart din ”släkt” har lösgående djur hela året vet jag inte men jag skulle inte tro att det ligger i de rovdjurstätaste områdena eftersom där tar man in djuren när det börjar bli sen höst och dåligt bete. Men i södra delarna av Sverige kanske det går att behålla djuren djuren ute på bete längre?

 100. Jan Bratt says:

  Egentligen skulle jag inte lägga mig i denna diskussionen då den rymmer värderingar som är mer åt det filosofiska hållet, men jag måste ändå få kommentera en del av det Patrik skriver och som är en gängse uppfattning bland de som inte jagar.
  Han skriver nämligen 23:30: Skillnaden mellan dig och vargen är att du inte dödar för att du måste utan för att du kan och för nöjes skull. Lite längre med kan vi läsa: För de allra flesta rovdjur stannar det vid ett mål mat.
  Det är fel att tro att inte ett rovdjur dödar för nöjes skull. I alla rovdjur finns något som vi kallar jaktlust, den finns i våra hundar, den finns hos vargen, ju större jaktlust ju bättre jägare. En varg dödar lätt 20 får, inte för att han behöver detta utan för att jaktlusten tar överhand. Att inte vargen dödar 20 bytesdjur på kort tid i det fria beror ju på att i naturen hinner övriga fly undan. Nöjet och lusten att döda är det som gör den framgångsrika jägaren hos alla rovdjur, den gör att rovdjuret blir stark, snabb och koncentrerad för uppgiften.

 101. jörgen bergmark says:

  Ja du Daniel, ditt blogginlägg har lockat fram många hycklare som har blivit indignerade och provocerade. När dom så småningom har lugnat sig och fått tänka igenom det flera gånger så tror jag nog att dom inser att verkligheten faktiskt är som du säger, och att dom i onödan har blivit förargade på budbäraren. Upprördheten tror jag beror på att dom innerst inne VET att du har rätt men att dom inte vill att det ska vara så.

 102. Daniel Ligné says:

  Patrik: Jag har inte köpt kött på 10 år. Om jag väljer viltkött för att det minimerar lidandet så gör det väl mig lika rationell som en varg. Att jag har möjligheten att välja något sämre ändrar väl inget?

  Om man tar fullt ansvar för allt man gör och lever efter detta kan jag tycka att man höjt sig över hycklandet. Men, då krävs nästan att man flyttar ut i skogen och lever helt som våra förfäder gjorde för + 10000 år sedan. Före husdjurens och jordbrukets tid. Lever du så hyser jag full respekt men du har åtminstone bevisligen en dator. Hur många liv har byggandet av den skördat? Vad äter du? Du har väl inte bomullskläder på dig?

  Vi kommer aldrig ifrån att vi lever av naturen och djuren. Då kan man erkänna detta och leva för att minimera lidandet och resursslöseriet, t ex genom att jaga och odla sin egen mat småskaligt, eller kan man linda in sig i diverse filosofiska resonemang och sticka huvudet i sanden.

  Balans i naturen är det mest onaturliga som finns. Balans har aldrig existerat. Vårt samhälle idag strävar däremot ständigt mot balans eftersom vi vill bevara alla arter och måste nyttja naturen, det går inte utan jakt. Såtillvida du inte uppfunnit någon ny revolutionerande metod? Jakt är dessutom det ultimata långsiktiga och ekologisakt riktiga brukandet av naturen, du tar ständigt bara räntan… Vilken annan näring kan fungera så?

 103. Daniel Ligné says:

  Lars: Läs nedan kommentar. Jakt är en förutsättning för den natur vi skapat och vill ha. Vi kan sluta jaga, men då kommer det hända en hel del och arter kommer utrotas. Jakt är vård av naturen, konstigare än så är det inte.

 104. Daniel Ligné says:

  jeanette: Det finns massor av djur som utnyttjar, eller drar nytta av mig och det jag gör. Jag utfodrar, sköter skogen så att det ska passa dem, avlivar skadade djur mm mm. Dessutom har jag hundar som jag tror föredrar mitt sällskap…

  Heliga djur är väl endast symboler? Precis som offeraltare, gudabilder eller totempålar. Tv-ekar kanske också kvalar in där…

  Vargskepticism har inget med rädsla för att de ska äta barn att göra för de allra flesta. Det är endast en nidbild. Det är främst i storstäder och där det inte finns varg som man är rädd. Precis som för t ex björn och vildsvin. Unga kvinnor i storstad tenderar i de flesta undersökningar att vara räddast.

  Vad gäller vem som gör mest så kanske du bidrar storstilat? Jag lägger minst 100 dagar i skog och mark och tiotusentals kronor varje år på viltvård. Vad gör du?

  Naturen klarar sig säkert jättebra utan jakt. Men den naturen blir helt annorlunda och inget någon önskar sig. Ta bara vargen som exempel. I år skjuter jägarna 90 000 älgar. Ett vargrevir tar årligen cirka 120 älgar. Då skulle det krävas 750 vargrevir för att hålla älgstammen på denna nivå. Med en omräkningsfaktor på 10 vargar / revir (Skandulv) ger detta 7500 vargar. Du tycker säkert det låter jättebra men jag tror de flesta andra inser att det är omöjligt. Det skulle dessutom drabba en massa andra rödlistade arter som är beroende av t ex bete… Det samhälle vi skapat är helt beroende av jakt.

 105. Daniel Ligné says:

  Johannes: Jag tror jag förstår dig men jag tycker fortfarande du tänker ”vackert” och inte realistiskt. Vi lever i en värld med begränsade resurser. Då hamnar vi ofrånkomligen alltid i prioriteringar. Då måste man börja värdera. Med obegränsade resurser skulle alla kunna få allt.

  Givetvis ska vi alltid värna allt liv så långt det går. Men, om du tänker efter, så hamnar du dagligen i massor med avvägningar där dina värderingar kommer att styra över andra varelsers liv…

 106. Patrik says:

  @Kalle:

  Jag är ledsen men du är helt ute och cyklar, delvis. Du drar konstiga slutsatser. Visst är det så att vi alla har personliga känslor för andra individer och ”värderar” dem mer eller mindre.

  Men huruvida det är rätt att ta någons liv har ingenting att göra med löjliga dilemman i brinnande bussar. Det är klart att även ”djurvänner” som du kallar dem hade valt sitt eget barn framför ett anonymt rådjur (i de allra flesta fall). Men hur sjutton får du det till att det är hyckleri att inte vilja mörda rådjuret för att det smakar gott i en helt annan situation?

  Det finns ingen objektiv värdeskala (om man inte är religiös) som bestämmer ett fast värde till alla levande individer. Alla har sina egna åsikter, så länge är både du och Daniel med. Felet ni gör är att rättfärdiga vissa handlingar utifrån era egna värdeskalor. Om det ni säger är sant för alla, och inte bara för de som delar era värderingar och rangordningar på alla djurarter, skulle det vara helt rätt för rasister att mörda andra raser, för sexister att mörda andra kön osv.

  Det jag anser är att man inte bör trycka ner individers intressen till gagn för sina egna i onödan. Självklart är det en gråskala. Men att döda någon som inte vill bli dödad på grund utav arttillhörighet är ett ganska solklart fall av grov diskriminering som jag inte tror att varken du eller Daniel vill bli utsatt för, speciellt för så fåniga anledningar som smak, profit eller ”naturupplevelse”. Etc..

 107. Patrik says:

  Ja, du är ett djur. Det är jag med. Vi tillhör arten människa (Homo Sapiens), ordningen primater och klassen däggdjur.

  Jag vet inte riktigt vad du har för definition av ondska, men skillnaden mellan dig och vargen är att du inte dödar för att du måste, utan för att du kan och för nöjes skull. Sen tror jag knappast på att de enda animalierna du utnyttjar under ett år kommer från 10 stycken älgar. Du kan lägga till alla mord du har betalat för genom övrig mat, klädsel osv. Nu räknar jag bara med vad jag anser vara grova snedsteg (som att ta liv), men det ligger väl lite i människans (och de flesta andra djurs) natur att vara rätt själviska, men just i människans fall får det mycket större konsekvenser eftersom vi har större makt, inflytande och är mer intelligenta (för det mesta). I de flesta rovdjurs fall stannar det vid ett mål mat, som de dessutom inte riktigt kan avstå ifrån, till deras försvar.

  Du kan skippa viltvårdsargumentet om du hade tänkt dra det, finns andra sätt att hålla en balans av djur i naturen (om man nu tycker att det är viktigt), ni kan t.ex börja med att sluta döda massa rovdjur. Sen tror jag det är ganska få jägare som ärligt tror att den enda anledningen till deras jakt är för att de bara försöker rädda världen genom att döda djur. Det känns som en vanlig undanflykt (som inte ens håller).

  Har aldrig påstått att du har mördat människor, det var inte meningen att förvirra dig med mitt språkbruk, jag försöker bara medvetet att inte skilja på likadana handlingar i ord bara för att offret är av en annan art.

 108. jeanette says:

  Peter: Vem är du som tror att du vet vart jag kommer ifrån och vad jag har för bakgrund? Vem är över huvudtaget du som säger att jag, med andra här i tråden har kommit längre och längre bort ifrån naturen ochverkligheten? För information så bor jag mitt i naturen och har gjort så i länder som här hemma i Sverige, Tyskland, Schweiz, USA och Spanien, och ingenstans i dessa länder är man så hysteriskt rädd för det vilda djurlivet som här. Vargen i detta fallet. Sagorna man pumpar i de ”mindre vetande” folket här är ju värre än sinnesrubbad. Det största hotet för både människa, djur och natur är människan själv, och det finns det ju bevis på vart du än vänder blicken, eller hur?

  Vidare så har jag nog fler släkt, vänner och bekanta som bor ”granne” med vargen än vad du vill tro, och konstigt nog så vill ingen utav dessa ha bort vargen. Ett fåtal utav dessa mina bekanta har även djur som går ute näst intill hela året, men har aldrig haft problem med varken varg, lo, björn eller annat. Dom har däremot blivit tvingade att handskas med arroganta jägare som tror att de är kung och äger skogen.
  Själv har jag mer erfarenheter utav avskum till jägare än vad jag önskar jag hade, och ALLA de vill ha bort vargen. Hälften av dessa bor inte ens i vargområden, så kom inte och snacka din smörja.

 109. Madde says:

  Kött på ICA tycker Jeanette att vi ska äta. Och sluta jaga. Att värna om djuren handlar väl om att minska lidandet? Det är en viktig anledning till att jag jagar men bara en. Det finns många andra goda skäl att jaga.
  Jag tar ansvar för mitt köttätande. Jag VET att rådjuret jag sköt dog i skottet. Jag VET att det inte behövde lida. Vad vet vi om grisen på ICA?
  Här säger Jeanette själv att hon tycker att ett vilt djur i skogen är mer värt än en tamgris.

 110. Per Fredriksson says:

  Rolig och intressant läsning. Kan inte mer än hålla med dig ang djuren. Jag har alltid tyckt fåglar har en lägre status än tex högvilt. Samma sak på hemma plan, hönsen producerar äggen. Mer än så betyder dem inte medans hundarna är med på de flesta dagliga aktiviteterna och står mycket högt i grad under vårat tak. Djur som används som verktyg har en väldig hög status medans djur som producerar ägg, mjölk, kött mm är inte mer än en tillgång. Med detta menar jag inte att dem ska behandlas illa under sin produktivitet. Det skulle bara leda till sämre avkastning.

  Att jämföra människor och djur är patetiskt! Djur är inga människor och vise
  versa. När barnen tror att man gör toapapper av lamm inser man allvaret. Förklara istället varför och vad djuren används till…

 111. fredrik j says:

  Johannes Glännman
  om jag förstår ditt inlägg rätt (20 november, 2011 kl 20:16)
  så anser du att alla har samma värde men vissa är värda mer ?
  är inte det hyckleri om nått så v-f vad som är för antingen så är alla lika värda eller så är dom inte det

 112. jörgen bergmark says:

  Till er som hycklande, ljugande eller känslomässigt avtrubbat påstår att ni tycker att djur har samma värde som människor, den dagen en av era närstående eller ni själva skulle drabbas av en svår sjukdom…den dagen är ni ytterst tacksamma för alla djurförsök som bidrar till den medicinska forskningen, och som ni säkert redan flera gånger har dragit nytta av efter som ni säkert aldrig har tackat nej till medicin för era åkommor och sjukdomar, även om ni så naivt och OGENOMTÄNKT säkert är emot djurförsök.

 113. jörgen bergmark says:

  Jeanette, köttet på ICA kommer också från djur! Tro mig jag har jobbat som slaktare, och djuren vi dödade skickades till bla ICA för att ätas av personer som kanske tyckte att det är fel att jaga och döda djur!

  Självklart så är människan mer värd för oss människor än djur, om grisar kunde tänka abstrakt så är det lika självklart att deras artfränder är mera värda än människor för dom. Men vi ingår ju alla i samma ekosystem och är beroende av djuren så för vår egen skull måste vi ju värna dom!

 114. Lars Persson says:

  Jo, djur är lika mycket värda som människor. Bara för att vi är överlägsna djuren innebär det inte att vi kan göra som vi vill med dom . Vi har en skyldighet att ta hand om djuren och behandla dom väl.

  Tamboskap är inte mindre värda än djuren men det är upp till ägarna att sätta upp staket och annat. Att vargen försöker skaffa mat är bara naturligt.

  Det är ni jägare som är hycklare. Ni säger att ni jagar varg för att den tar era hundar t.ex. Varför har ni då hundar med er alls på jakt, åtminstone lösa.

  Ni säger att ni vill jagar för att komma ut i skogen men då kan ni lika gärna plocka bär.

  Sanningen är att ni bara jagar för att det är ert nöje. Det kanske är ditt jobb nu men varför började du jaga?

  Människan har inte behövt jaga sedan många år tillbaka.

  Så sluta hyckla med ert nöjesjagande.

 115. L-J Kroonder says:

  Kalle 20:23: Som skrivet av mig…. eller som jag hade önskat att jag kunde skriva!
  Klockrent!

 116. jeanette says:

  Daniel: Jag har inte bestämt mig för hur du tycker eller tänker. Jag undrar, och det är skillnad. Sedan är det väldigt intressant när du säger att du utnyttjar djuren och de dig (???) På vilket sätt utnyttjar de dig?

  Du frågar efter heliga djur och då är det väl kon inom hinduismen som poppar upp först. Men det vet du väl hoppas jag. Gör en ko illa därborta och saftiga böter eller fängelsestraff står på dagordningen. Vidare så har vi Wagleriormen i Malaysia som anses helig.
  Katten har i det gamla Egypten ansetts som helig. Senare även i Kina. Dödade du en katt misste du själv livet.
  På senare tid sattes ju dock en hetsjakt igång på katter, liksom dagens hetsjakt på varg kan man väl säga, men då var det katolikerna som ville ha bort den för att prästerna trodde att katten hade samröre med djävulen. Här är det jägarna som vill få alla att tro att vargen förvandlas till en Godzilla som kommer och käkar upp alla barn vid skogskanten. Båda är naturligtvis lika absurda.
  Även hunden (Lhasa apson) sågs som helig vid en tidpunkt.
  Vill du ha fler ex på ”heliga djur”?

  Jag sa aldrig att Ica:s kött är bättre än viltkött. Jag sa att det finns kött på ICA.

  Intressant att du beskyller mig för att ha bestämt vad du tycker och tänker förresten. Samtidigt som du är synnerligen säker på att du är mer intresserad av skydd av det vilda än vad jag är och lägger ner mycket mer tid, pengar och kraft på att bevara och vårda. Vet du det med säkerhet? Du ska kanske vara försiktig med att ”bestämma” dig för vad eller vem JAG är, eller hur?

  Viltstammen och naturen klarar sig bra utan jägarnas inblandning. Men det låter ju bra och det är just det ni vill att alla ska tro. Dessutom så har ju jägarkåren ”rätt” folk s a s som ränner i statens korridorer.

  För att nu ”exemplifiera…” samklang förresten; det är att leva i harmoni med djur i/med naturen. Att inte förlora respekten för det levande. För när allt kommer omkring är du och jag inte mer värda än djuren. Människan är väl det värsta skadedjuret genom tiderna dessutom. Ta du och tänk på det en stund istället…

 117. Peter S. says:

  Ja Daniel,
  Här får man se flera ”människor” ( Linnéa, Janette, Linda mm.) kommentera och som jämför djuren som lika högt stående som människor! Det blir tyvärr så när man kommer längre och längre bort från naturen och verkligheten (även om de själva inte ser eller förstår det!)! Och dessa ”människor” är vårt största hot i vargfråga när man kommer till jämförelser mellan vargen och människan! Det är viktigt att ha med sig när inte de ser problemet med dem som har problem med varg utan bara ser till djuret i sitt engagemang!

 118. Kalle says:

  Hahaha :-)
  Jag måste börja detta inlägg med ett gapskratt. Du är allt en riktigt klockren provokatör du Daniel. En härlig och tvättäkta provokation, som inte ens är en provokation, det är ju dagens sanning.
  Alla djur är naturligtvis inte lika värda, det är ju inte ens alla människor.

  Om man tittar över världen så ser man snart vilka djur som är mest värda för de sk.djurvännerna. Som t.ex. vithaj, tiger, varg, och möjligen hästar, alla arter är exempel på i människans ögon fulländade skapelser, och det håller jag med om, vackra mystiska, snabba, ståtliga och ofta farliga. Ingenstans läser man om pungdjävulen från Tasmanien, eller vinkarkrabbor i söderhavet, absolut inte om spansk skogssnigel.

  Indianerna i Nordamerika hade ofta sk. totemdjur, men det var inte många av dem som hade en myra som totemdjur, eller en råtta, eller ens en präriehund. Totemdjuren var björn, varg, puma osv. Alltså djur valda för att människan respekterade dem som motståndare, och det var väl vackert, men inte avstod de för att döda dem för det, och inte valde de att rädda en varg framför en människa. De hade också ofta i sin tro en devis som löd: Det tionde, ja, det löd förstås inte så, men liknande. Det innebar att man aldrig dödade mer bytesdjur än man kunde ta tillvara, man plockade aldrig rent för bär, inte ens plockade man rent för blommor på en plats, man lämnade allt id nådot kvar. Smart, eller hur? Med andra ord var de lika moderna som oss, de visste att om de gjorde slut på bytesdjuren var det liksom kört. De sk.djurvännerna idealiserar ofta ursprungsbefolkningar i deras förhållningssätt mot djuren. Men egentligen är det oss jägare de skulle idealisera, vi gör ju precis så, vi vill inte utrota några arter, vi vill ju jaga nästa år, och nästa år.

  Vissa djurarter är mer värda än andra, javisst så är det, kriterierna att välja ut dem skiftar, men finns i varje människa. Vissa människor är värda mer än andra, kriterierna att välja ut dem växlar men även det gäller alla människor.
  Min gamla svärfar jobbade för SIDA för många år sedan, han är en mycket rättrogen man på vänsterkanten, han predikar alltid alla människors lika värde. På en resa i Kenya körde bussen av vägen, bussen var full av kenyaner plus svärfar och en amerikansk turist. I den brinnande bussen lyckades svärfar krypa ut ur en ruta, men innan dess lyckades han krypa bort till en halvt medvetslös vit amerikansk turist och få med honom ut. I bussen låg högar med skrikande brinnande människor. Utanför står det till sist två vita män som överlevde mirakulöst. Svärfar blev en hjälte. Var det en tillfällighet? Varför valde svärfar att rädda amerikanen. Det har med identifikation att göra, tror jag. Om man reflexmässigt måste avgöra värde, så väljer man det som är mest lika eller närmast en själv. Ens egna barn är värda mer än andra, föräldrar, syskon, kanske svenskar osv osv. Vid prioriteringar åker man dit som hycklare om man inte ser verkligheten som den är. Jag skulle aldrig välja Jan Guillio framför min egen far, eller Mikael Karlsson (SNF) framför mina egna barn, aldrig.

  Så alla hycklande Jonasar, Linneor, Patrikar m.fl, ni är ute på SÅ djupt vatten, alla djur är inte lika värda, inte en chans, inte hos er, inte hos någon. Vargen är just nu det djur som har den största spännvidden av popularitet av djuren i Sverige, mest är den hatad hos alla som drabbas, men den är också älskad av dem som valt det sanna hyckleriet som filter i sina åsikter. Det är människor som inte berörs det minsta, de behöver egentligen inte ens ta ställning, men de behöver ett totemdjur, de behöver ett vi och dom, de vill förena sig med andra på vargkultens barrikader. Somliga gör det för att i ett något grumligt miljömedvetande ta ställning för ett gott syfte. Det kan just vara att återetablera vargen på dess ”normala” utbredningsområde, att vargen ska ha ”gynnsam bevarandestatus” osv osv. Följderna är bara obekväma och ovidkommande. Men jag är säker på att alla dessa människor skulle välja att dra ut tom med både dig Daniel och mig ur en brinnande buss, framför en varg.

  Jag vill som avslutning bara säga vad jag tror är orsaken till det stora hyckleriet: I vår vilja och tidens ideal, tar vi människor på oss ett för stort ansvar, på grund av att vi flyttat från det lilla. Vi surfar omkring på nätet över hela världen, vi reser vart som helst, vi kan lätt förenas med meningsfränder på andra sidan jordklotet. De flesta bor i sina betonghus, eller villor i städer. Vi studerar halva våra liv. Vi käkar färdig mat, som vi inte vet varifrån den kommer, vi dejtar på nätet, inte på granngården och vi väljer och vrakar, och konsumerar både åsikter, nyheter mm i en rasande fart. Vi tror helt plötsligt att vi nått sanningen, den som inte alla sett ännu, men vi upplysta vet att ALLA är lika värda. Denna sanning MÅSTE vi nu förmedla till vår omgivning även om det måste ske med våld. Vi ska TVINGA varenda jägare, djurhållare i Sverige att fatta att ALLA är lika värda, djur som människor. Vi ska tvinga alla politiker, EU parlamentariker, Vi ska tvinga varenda bonde i Provance, på Madagaskar, på Nya Zeeland, att alla är lika värda.
  Sanningen är den att vi inte längre tänker nära, tänk stort skriker man ut i varenda föreläsningssal, tänk globalt, och jag kan hålla med, men glöm för f-n inte tänka nära, tänk på dina kära, tänk noga, och framför allt tänk själv.

  Så Daniel, det är helt sant, vi lever i Hyckleriets tid, inte av ondska eller illvilja, utan pga okunnighet om det lilla, det nära och det verkliga.

 119. Johannes Glännman says:

  Självklart ska jag förklara.

  Alla arter och individer har enligt mig samma grundvärde och är från början lika mycket värda. Jag vill egentligen inte snacka värde men då jag ska förklara så måste jag.. Allt och alla har enligt mig från början rätt till ett gott och tacksamt liv. Detta oavsett om du är människa eller fluga.

  Däremot så betyder ju inte alla arter och individer lika mycket för just mig, eller kanske dig.

  De katter, hundar och hästar i min närhet betyder mycket mer för mig än vad en annans barn gör. Min familj och mina nära vänner betyder mycket mer för mig än vad någon annans boskap gör.

  Myggor betyder mycket mer för vissa arter fladdermöss än vad vi gör.

  Din familj betyder mycket mer än min familj, för dig.

  Trots att min familj betyder mer för mig än någon främlings familj så betyder ju inte det att de är mer värda. De har samma rätt till ett gott liv och har samma rättigheter. (Något som enligt mitt tycke ändras om man gör grova brott men det är en annan diskussion).

  En annan diskussion är ju människan som art. Långt ifrån utrotningshotad. Snarare tvärtom.. För människan som art så gör det inget om en miljon människor plötsligt dör. Jämför med pandorna i kina. Dör 200 stycken där så är det bra mycket värre för pandan som art.

  Men fortfarande så har alla rätt till ett gott liv och är ”värda” lika mycket.

  Jag skulle kunna fortsätta i evigheter med exempel men jag hoppas du förstår vad jag nu menar. Om inte ska jag försöka förklara igen men försök då gärna beskriva vad det är du inte förstår.

  mvh // Johannes

 120. Mats S Johansson says:

  Det här blev visst svårt. Så här skriver en av kommentatorerna i ett annat forum:
  ”Jag har sagt det förut och jag säger det igen – JAG är viktigast i mitt liv. Även om jag är emot att man torterar ihjäl djur för att skapa olika produkter så använder jag mig ändå ibland av dessa.”
  Enligt Daniels definition: inte hycklare.
  Enligt sin egen definition: hycklare(?)
  Protesterar här kraftigt mot Daniels inlägg.
  Förklara den som kan.

 121. Daniel Ligné says:

  Jonas: Ehh, var har du läst nu? Min hela grundpoäng är att vi inte kan, bör eller ska jämföra fästingar med lejon eller våra egna hundar. Jag förstår ärligt talat inte vad du menar och jag kan våra stadgar, kan du? Du får gärna tala ur skägget eller sluta kasta skit och hålla dig till de där föreningarna som du gillar. Det går rätt bra för oss trots allt, eller?

 122. Daniel Ligné says:

  Linnea: Jag har faktiskt pluggat en del miljöetik och typ 20 poäng allmän etik där det nog ingick metaetik. Vad missade jag?

 123. Daniel Ligné says:

  jeanette: Snälla, bestäm dig inte för vad jag tycker och tänker. Jag konstaterade att Bibeln ligger till grund för vår moral och etik. Jag har inte ens läst den särskilt noga… Men, 10 guds bud har jag läst och fattat att de ligger till grund för mycket i vårt samhälle. Vilka kulturer hyllar djur mer än människor eller ”gud”?

  Visst har människor levt i samklang med djur, jag gör det varenda dag. Jag utnyttjar dem och de utnyttjar mig. Men, jag misstänker att du menar något annat, exemplifiera…

  Din uppfattning om jakt lämnar en del övrigt att önska. Läs på.

  Så, ICA-kött är bättre än viltkött? Det där var roligt…

  Jag är rätt säker på att jag är mer intresserad av skydd av det vilda än du och lägger mycket mer tid, pengar och kraft på att bevara och vårda. Helt enkelt eftersom jag gillar djur och om jag enbart sköt djur utan att vårda dem skulle jag få skaffa mig en ny livsstil ganska snart då djuren skulle vara slut. Nu har vi rikare viltstammar i Sverige än någonsin och det är jägarnas förtjänst. Tänk en stund på det…

 124. Daniel Ligné says:

  Linda: Det finns nog inga sådana jämförelser, de skulle nog bli väldigt kontroversiella…

  Jag vet dock att det årligen anordnas ett stort antal välgörenhetsprojekt av t ex våra jaktvårdskretsar på lokal nivå. Jag tror nog också jägare är överrepresenterade bland dem som skänker pengar till bevarandeprojekt, av djur.

  Pelles bok har jag läst och jag gillade den inte. Pelle och jag delar helt enkelt inte samma värdegrunder och hans jämförelser haltar ganska ordentligt i mina ögon…

 125. Daniel Ligné says:

  Patrik: Men, så trevligt. Då är vi i alla fall överens om att alla djur inte är lika mycket värda. Om jag nu är ett djur…

  Ehh, jag har aldrig misshandlat eller mördat en människa.

  Ska vi jämföra mig och en varg? Jag skjuter cirka 10 älgar / år och ett vargpar dödar 120. Jag gör det i genomsnitt betydligt mycket snabbare, effektivare och med mindre lidande. Är jag schysstare än en varg nu då?

 126. Daniel Ligné says:

  Johannes: Du får gärna förklara hur alla är lika mycket värda men inte för dig, eller mig. Jag tycker nog du lurar dig själv och omöjliggör en diskussion.

  Suzanne: Det här handlar inte specifikt om vargen och definitivt inte om att de skulle döda massa människor. Det är en helt annan diskussion. Vad gäller vem som lever i verkligheten så kan du väl fundera en stund över att de mest vargnegativa bor där det finns mest varg. Vem bor i verkligheten?

  Laks: Klart alla vill leva. Men att värna sin art vetitusan. Survival of the fittest och genmaximering? En gris skiter i andra grisar och en fästing delar inte med sig i onödan. Djur förmår knappast dela med sig och gilla artfränder om det inte gynnar dem själva. Vissa människor förmår detta…

 127. Jonas Fransson says:

  Så du jämför fästingar med vargar. Eller Lejon med fästingar? Ja, otroligt klarsynt av dig, verkligen! Det fins en anledning till att jag inte längre är medlem i SJF och kommer heller aldrig att bli det igen förrän SJF lever som dess stadgar lär. Det är sorgligt att få ha varit med om ett föredetta stort förbunds stora fall och kanske död. Som tur är finns det andra föreningar där vi jägare kan dela med oss av erfarenheter utan att vara rädda för att bli utfrysta eller idiotförklarade.

 128. jeanette says:

  Daniel, du pratar om hur det ser ut i din värld. Och det är väl ok. Du läser oxå bibeln förstår jag (världens största och mest publicerade sagobok), eftersom du säger att människan står över djuren. För det är väl ändå där du har snappat upp detta. Tror du för övrigt och lever efter allt som står däri eller plockar du bara ut ur de kapitel som klingar bra i dina öron?

  I vissa kulturer är just djuren det heligaste, alltså större än du och jag, hur förklarar du det? Förkastar du det med att de läser fel bibel? Vidare så har människan dessutom klarat av att leva i samklang med djuren förr, men det var ju förstås långt innan moralbegreppet försvann och Mega-Girigburk tog över och började hjärntvätta folk. Mega-Girigburk vill ju inte ha konkurens ute i skogen där vargen, som ju tråden här egentligen handlar om, ju är den allra bästa jägaren. Eftersom då får ju du med andra mindre hjort/rådjursadel och älg på matbordet, mindre trofeér på väggar och golv och mindre päls till pälsindustrin.
  Vidare så ska man ju egentligen lämna kvar inälvor och dyl till just rovdjuren när man skjutit ett djur. Följs de reglerna?

  Sedan så skulle jag nog inte vara så snabb att skydda dessa skitstövlar rent ut sagt, och på det sättet de går tillväga för att få som dom vill i rovviltfrågan. Alla medel är tydligen tillåtna. Men det står väl så i din och deras bibel att det är rätt, eller hur? Annars hade väl detta urbota korkade och arroganta varghat och vilja till utrotning inte tagit plats.

  Människan jagade förr i syfte av att överleva (precis så som rovdjuren fortfarande gör och alltid kommer att göra) men det behövs inte längre. Du kan gå in och handla allt vad kött heter på ICA. Dessutom så är det väl förresten en gyllene regel i gammal jägaretik att inte skjuta eller döda något som man inte tänkt att äta, eller hur?

  Moralen du nämner om att värna om våra djur blir lite luddig för mig. För du är ju egentligen helt ointresserad av att skydda djurlivet vad det än kan röra sig om för djur, med tanke på din kommentar och svar till Suzanne här nedan, nämligen; ”Det finns ju gudbevars folk som hellre skänker pengar till vargar, hackspettar eller orangutanger än till svältande barn eller krigsoffer. Eller hur?”

  Du kan ju ta dig en titt på hur mycket pengar och bistånd som kastas ut till just svältande barn, krigsoffer och fattiga länder. Då pratar vi om miljardbelopp årligen. Skulle det då vara fel att vilja skänka pengar till djurskyddet för att i bästa mån kunna bevara djurlivet? För oavsett vad du säger eller tänker, så har djuren precis samma rätt som du till liv. Och det är inte bara ”snudd på en skyldighet att så långt som möjligt värna djuren.” som du säger, Utan det ÄR en skyldighet!

 129. Linda says:

  Läs gärna Jordens Herrar från Pelle Strindlund: http://www.karnevalforlag.se/bocker/jordens-herrar

  I Jordens herrar jämför han argumenten för slaveriet på 1700- och 1800-talet med dem för ­dagens djurförtryck. Han visar på omfattande och djup­gående likheter: i hur slavarna och djuren hanteras, hur förtrycket av de båda grupperna legitimeras och hur de som kritiserar exploateringen bekämpas.

  De slående parallellerna konfronterar oss på ett påtagligt sätt med frågan om de moraliska­ grunderna för utnyttjandet av andra levande varelser.

  ”Med sin ytterst välskrivna bok lyfter han debatten om djurens väl och ve till en högre nivå … Jordens herrar är ett respektingivande verk. En användbar bok, inte minst för jägare, bönder och andra som vill gymnastisera sin självbild. Det kan göra ont, men det får man tåla, eller tänka om.” Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet

 130. Linda says:

  Daniel, här får du nog förklara vad du menar: ”Självklart är människor olika mycket värda för oss. Det finns ju gudbevars folk som hellre skänker pengar till vargar, hackspettar eller orangutanger än till svältande barn eller krigsoffer.”

  Menar du att den som skänker pengar till vargar, hackspettar eller orangutanger per automatik inte skänker pengar till svältande barn eller krigsoffer? Det är nog snarare tvärtom. Den som känner empati för djur känner oftast även empati för människor som behöver hjälp. Det vore faktiskt intressant att få veta hur i vilken utsträckning just jägare skänker pengar till svältande barn eller krigsoffer i jämförelse med de som även skänker pengar till djur.

 131. Patrik says:

  Nej. Du har fel. Jag känner flera katter och kaniner som är mer värda än du.

  ..

  Du har redan insett att olika individer värderar andra individer på helt olika sätt och utifrån olika grunder. Du borde också kunna inse att detta inte nödvändigtvis måste innebära praktisering av diskriminering på grund av irrelevanta egenskaper som ras, trosuppfattning, sexuell preferens eller art.

  Att du utövar speciesism är din ensak – utöver att det går ut över hundratals/tusentals oskyldiga individer. Inte bara som en käftsmäll, hårda ord på stan eller social isolering, utan i de allra flesta fall som grov misshandel och mord.

  Om det är någon art som borde särbehandlas bara på grund av att de tillhör en viss art så är det utan tvekan människan. Den genomsnittlige människan orsakar ofantligt mycket mer lidande och ondska än det genomsnittlige rovdjuret. Men du värderar uppenbarligen ondska och lidande ganska högt på din egna lilla skala. Men nej, jag sätter mig emot diskriminering. Men lusten och nödvändigheten att sätta vissa människor i vissa situationer de själva utsätter andra för känns ibland överväldigande och som den enda och sista utvägen att få denne att förstå vilket helvete de själva skapar.

 132. jörgen bergmark says:

  Ja men Suzanne… har allt liv samma värde för dig? Det var ju det som blogginlägget handlade om. I bla rovdjursdebatten så är det ju just det som påstås av jaktmotståndarna, att för dom har allt liv samma värde. Säger man det så är man ju en hycklare, eller möjligen gravt känslostörd!

 133. Laks - Genusmedveten vegan says:

  Jag tycker att allt du skrivit i ditt inlägg är helt befängt. Det är konstigt att det finns människor som inte ser saker ut något annat perspektiv än deras eget. Tänk om. Ganska rejält.

  För visst skulle nog ingen människa på jorden hellre döda en annan människa än en gris. Men likväl måste du (och alla andra speciesister) förstå att en gris antagligen hellre vill att en artfrände lever vidare än ett människodjur. Alla arter värderar just sin art högst. I förmågan att ha viljan att leva är vi alla jämlikar, du, jag, en råtta och en häst. Ingen vill dö, alla vill leva. Svårare än så är det inte.

  Tänk större så kanske du kan förstå.

 134. Suzanne says:

  Jag tycker att det är enkelspårigt och ovidkommande att i en debatt använda sig av argument som handlar om vem som är mest värd. Det för knappast debatten framåt.
  Jag är fullt medveten om att vargmotståndare vill göra gällande att det handlar om varg eller människa. Och även om många vargmotståndare aldrig skulle erkänna det, så är jag övertygad om att alla, nu år 2011, vet att så är inte fallet. Vargarna kommer inte att döda oss alla. Jag har även läst uttalanden om att folk inte törs låta sina barn gå ensamma till bussen och snart inte törs bo kvar på landet. Jag kan inte låta bli att tycka att dessa människor måste leva i en väldigt skyddad värld om det största hotet mot deras barn är vargen. Jag känner många människor som aldrig i livet skulle komma på tanken att låta sina barn gå ensamma till skolan, och jag lovar att om det bara var vargar dom behövde oroa sig för så skulle dom vara betydligt lugnare.
  Kanske dags för vargmotståndare att komma ut i verkligheten.

 135. Johannes Glännman says:

  Hejsan.

  Jag tycker inte man ska tala om värde. Om man istället ser till att alla faktiskt är värda lika mycket, oavsett art och individ och istället pratar om vilka arter eller individer som för mig betyder mer eller mindre än andra så blir det nog betydligt mer rätt och lättdiskuterat.

  mvh // Johannes

 136. Daniel Ligné says:

  Suzanne: ? Självklart är människor olika mycket värda för oss. Det finns ju gudbevars folk som hellre skänker pengar till vargar, hackspettar eller orangutanger än till svältande barn eller krigsoffer. Eller hur?

  Jag ser dock inte hur detta faktum gör mig inskränkt…

 137. Suzanne says:

  Självklart har du rätt, men samtidigt är det ett helt meningslöst resonemang.
  Självklart är människan värd mer än ett djur om det ställs på sin spets och för mig är självklart min hund värd mer än din hund. Det du missar är att detta gäller även människor. Skulle någon ställas inför en situation där två barn håller på att omkomma och bara det ena barnet kan räddas. Ett av barnen är ditt och du får frågan vilket av barnen skall vi rädda? Det vore väl hyckleri att påstå att man skulle svara att det inte spelar någon roll? Vilket innebär att även människor är olika värda.
  För att hårddra det ytterligare så vete tusan om t.ex Bin Ladin var värd mer för mig än min hund.
  Som sagt du kommer med en argumentation som på ytan kan verka relevant och klok, men är ogenomtänkt och inte så lite inskränkt.

 138. Daniel Ligné says:

  jan: Faktum är att de nog dödar en bit över 50 000 tamdjur årligen. Renar är tamdjur vet du… Det finns många beräkningar men utan tvekan landar vi runt dessa siffror om vi är realistiska.

 139. jan says:

  Dödar rovdjuren tiotusentals tamdjur varje år ? Jag har svårt att tro det. Det är mycket viktigt att bara återge korrekt fakta i rovdjursdebatten, annars befinner vi oss strax på den nivå som bl a vissa befinner sig på när de säger att man kan hägna in renarna för undvika konflikt.

 140. Kenneth Erikson says:

  Daniel.
  Du beskriver självklarheter, så var alla åsikter och mening före rovdjurspropagandan började ge effekt. För med den nya rovdjurspolitiken, som nu har ca. 40 år på nacken, började en annan bild av vårt synsätt ges och många har gått i den fällan. Allt fler som är öppna och kritiska, av dem som låtit sig luras, börjat nu själva förstå att de blicit vilseförda. För dessa är dina rader viktiga och värdefulla. Mitt främsta önskemål i denns cirkus om rovdjuren är att regeringen sättet stopp för denna falska propaganda och hjärntvätt av småbarn.

 141. Tomas Brynils says:

  Alldeles riktigt. Ett smart sätt att bilda opinion i den här riktiningen är ju att kosekvent kalla alla avkommor för barn. Barn är väl människns avkomma, kattor får kattungar, hundar valpar, hästrar föl, kor kalvar o.s.v. Jag reagerar våldsamt när framför allt kvinnor (men numer även män) säge ”O lilla Tusse, kom till mamma).
  Ett annat utslag i samma riktning är när tidningen Land m.fl. drar igång en kampanj för att sticka tröjor till oljeskadade pingviner! Trots att forskarna protesterade, man tar hand om djuren på ett mer ändamålsenligt sätt. Kan detta kallas ”Ekoimperialism” – när vi utgår från våra värderingar i Sverige och försöker mot allt förnuft prssa på anddra vår åsikt och handlaande?
  Vi måste nog sluta jollra och börja visa både medmänniskor, djur (vilda och tama) och naturen/ekosystemen respekt. Låt adjur fara djur, ekar vara ekar och låt oss för allt ivälden vara människor.

 142. Björn says:

  Mycket bra skrivet!
  Jag tror inte ens en rovdjursfanatiker skulle stå lungt å titta på när räven smet in i hönshuset, fastän räven va vrålhungrig…..

 143. Birgitta Ederyd says:

  Ja du, jag håller med dej och nu har det t.o.m. sällat sig en ek utanför SR-huset i Sthlm till samlingen ”alla är lika mycket värda”
  Birgitta

 144. Tobbe J says:

  Vill bara ge mitt fulla stöd i ditt resonemmang, det är ju exakt som du skriver som jag och de flesta människor uppfattar djuret kontra människan. Det är så självklart att man inte tycker det skulle behöva skrivas om men tyvärr håller det på att spåra ur för vissa som inte bor och lever med naturen. Tack Daniel!

 145. Leif says:

  Ha ha ha, jag var precis inne på liknande tankegångar helt oberoende av dig Daniel och SMP. Jag utgick helt enkelt i från det bizarra att ge vilda djur namn. Men det är inte vilka vilda djur som helst som får namn. Hur många hotade fjällrävar har fått namn i media? Näe, det skall vara karismatisk megafauna för att få namn. Helst top-predatorer som hamnat i miljöer som vi känner igen oss i (helst det sydsvenska kulturlandskapet). Då blir uppmärksamheten stor och de får plötsligt ett oproportionerligt stort värde (intresse). Ni minns väl Bruno (brunbjörnen som förvirrade sig in i Tyskland för några år sedan)? Samma fenomen. Eller för den delen älgen Vilse som råkade simma över sundet till Danmark, den tillhör samma fenomen trots att den inte är en top-predator.

  Ja ja, jag utvecklar tankarna lite mer på:
  http://lipoptena.blogspot.com/2011/11/hjalp-mig-att-fundera.html

 146. Anton says:

  Smålandsposten levererar! Igen!! Kynna-avkommans vandring gav verkligen frukt:
  1) Kvitto på att vargen inte kan få finnas i Götaland (orättvist, men ett gammalt frågetecken rätades ut och klargjorde att vargen endast ska få förstöra livet för mindre värda människor (Naturvårdsverkets åsikt, givetvis) i främst Värmland och Dalarna).
  2) Kvitto på att vargen väcker avsky vartän den än nyetablerar sig.
  3) En ny lokaltidning kom på fötter och började opinionsbilda i en mycket positiv riktning!

Kommentering är stängd.