Daniel flyger och är modern

Jag älskar att flyga, av två skäl. Dels har en nödlandning i Alaska och en flygtur nere i Grand canyon samt en del tveksamma manövrar under flyginventering av älg på 90 – talet gjort mig lite flygrädd. Det gör att varje gång jag flyger och faktiskt överlever så känner jag mig lite extra stark och modig. Patetiskt, jag vet. Dels ger också flygturer nästan alltid möjligheten till mycket intressanta samtal med människor man aldrig annars skulle mött eller träffat.

Igår flög jag hem från en synnerligen trevlig älgexkursion i Skellefteå och hamnade bredvid en riksbekant ”PR – människa” på planet. Samtalet inleddes med att han tyckte min gamla jaktväst var extremt inne och moderiktig. Gissa om jag blev misstänksam. Det ledde dock till att vi började prata jakt och när vi landade en timme senare hade vi kommit fram till att hela jag tamigtusan var något av det modernaste och mest ”rätta” som går i ett par skor just nu. Nu kan ju killen helt enkelt lurats eller bara satsat en timme på att glädja en medmänniska, men jag tycker ändå vårt samtal var tänkvärt. Även om jag inser att man om man konsekvent är extremt ”ute” till sist blir extremt ”inne”…

Den nya ”retrotrenden”, där jakt är självklar, inleddes enligt PR – gurun med Internets intåg. Innan Internet kunde nördarna härja fritt och alla kunde snöa in på sin nisch och bli ”världsbäst” på sin sak. Vissa kunde lära sig alla namn på suspekta bifigurer i Star Wars, andra samlade på t-shirtar från Österrike med kommunisktiska motiv och ytterligare någon annan snöade in på undergroundpop från västafrika. Idag är det kört för nördarna. På Google och Wikipedia kan man med några knapptryck lätt får fram en lista på de där Star Wars gubbarna, man hittar alla kommunisttröjor som någonsin tryckts på e – bay och kan lyssna in sig på all afrikansk undergroundpop på Youtube hemma i soffan.

Eftersom vi alla, enligt gurun, drivs av en längtan efter bekräftelse och att få vara bra samt speciella letar nutidsmänniskan idag desperat efter nya områden att behärska och utforska som inte alla andra fixar på en halvmiss genom Internet. Det är då vi vänder blickarna mot historien och naturen. Mot företeelser som man inte kan utforska på nätet eller lära sig i ett livsstilsmagasin. Handarbete är tydligen extremt inne, matlagning av olika slag är ett annat exempel, fågelskådning, svampplockning, surdegsvård, fiske, snickring samt jakt är andra trendiga företeelser som man måste lära sig ”för hand”. Listan kan göras lång men jag tror ni förstår guruns spaning.

Vi har också sett detta. I alla de studier och SIFO – undersökningar vi gör ser vi ett snabbt och starkt ökande intresse för t ex jakt, på papperet. Problemet är att verkligheten inte talar riktigt samma språk. Allt färre besöker faktiskt skogen idag. Allt fler vill bo på landet men urbaniseringen skenar. Alla vill äta närodlat och klimatsmart men försäljningsstatistiken talar sitt tydliga språk, priset styr fortfarande. Nu trodde jag att jag satt gurun på pottkanten men det var då han outade att jag är en katalysator. Det kändes först inte så sexigt att vara en katalysator men jag ska försöka förklara. Du kan nämligen också bli en katalysator.

För att nutidsmänniskan ska göra slag i saken och flytta ut på landet, ta sig ut i skogen på jakt eller börja odla egen mat i eget land behövs nämligen förebilder som man gillar och tror på som visar vägen. Katalysatorer. Det är där just du kommer in i guruns resonemang. Ta plats, visa att du står för jakt och hela den livsstil som följer med på köpet. Inte bara ute i jaktlaget utan också på snabbköpet, vid fikabordet på jobbet eller hemma på gatan. Det är då folk ser att du, som vare sig är kungabarn, Per Moberg eller snusande skogsgubbe från inre Norrland, vet hur man gör när man lever nära och av naturen som de själva vågar ta steget. Ska vi tro gurun så har vi just nu ett gyllene läge att förankra jakten i Sverige för många år framöver och vi har inget där ute att vara rädda för.

Vem kunde tro att lilla jag var en sådan innekille och extremt rätt med min jakt, min snickring, mina hundar, mitt trädgårdsland, mitt suspekta matlagande och typ allt annat. Bäst jag börjar jobba innan jag får hybris och börjar printa idolbilder…

2 Kommentarer
  1. Anders T says:

    Gôtt så! Det blir NK i ännu ej från septemberjakten tvättade jaktbyxor (med spår av älg). Undrar om de har närmalt kokkaffe tillagat på vedspis?

  2. Fjollträsk says:

    Nästa gång du är i Stockholm tycker jag du skall besöka Espressohouse i ”källarplanet” på NK, åt Sergels Torg/T-planet och beundra biblioteksinredningen, dov- och kronhjortstrofén, läsa ”Jakt i Norden”, ”viltvård åt fältviltet” och annan jaktlitteratur som finns där, titta på räv- och fasanfotografierna m m. Klädd som på planet.

Kommentering är stängd.