Laglig björnjakt blev jaktbrott?

Med förundran läser jag om björnjägaren i Färila som nu står inför tingsrätten i Hudiksvall åtalad för jaktbrott. Björnen sköts, att tolka av det som framkommit, helt lagligt i överensstämmelse med regelverket. Först dagen efter blev den lagligt fällda björnen ett jaktbrott! Inte för att den sköts vid åtel, inte för att det var en hona med ungar och inte heller var den skjuten på fel tid. Fel tid var det däremot på hans rapportering till länsstyrelsen. Björnen skulle ha rapporterats inom en timme från det att den fälldes, inte som mannen gjorde dagen efter.

Jag är inte jurist. Så min tolkning av fallet kan ha brister. Framför allt gör jag sannolikt det stora misstaget att blanda ihop sunt förnuft och juridik. Men inte ens formellt kan jag förstå varför samhället driver frågan vidare som jaktbrott. Men efter vårens rapportering från WWFs symposium om den illegala jakten kan jag se vinsten. En viss åklagare kan ju fortsätta att ifrågasätta om jakt på stora rovdjur har någon positiv effekt för acceptensen när anmälningarna om jaktbrott ökar!

Kan verkligen en handling som var laglig när den begicks bli olaglig i efterhand? Varje år är det hundratals jaktlagsföreträdare som glömmer att rapportera områdets fällda älgar till länsstyrelsen inom 14 dagar från jakttidens utgång. Hur ofta driver åklagarmyndigheten de ärendena till domstol? Domstolarna lär bli fulla med brottslingar av typen ”glömska älgjägare” om björnjägaren blir fälld. För älgen är, precis som björnen, statens vilt och de fällda älgarna skall rapporteras till länsstyrelsen, enligt 26 § jaktlagen. Dessutom lär polisens vapenkassuner bli överfulla om de skall beslagta ALLA vapen för de nyuppfunna jaktbrottslingarna!

Rovdjurshanteringen blir alltmer absurd. Det finns anledning att ställa sig frågan om polis och åklagare i ren frustration över att inte klara av att sätta dit riktiga tjuvjägare istället tar i med hårdhandskarna mot dem som anmäler sig själva eller de som gör ringa förseelser. Börjar vi få rättegångar i Sverige av rovdjurspolitiska skäl?

Självklart skall en björnjägare följa bestämmelserna. Meddelar man inte björnen i tid till länsstyrelsen får man kanske rent av finna sig i att samhället tar björnen i beslag och att skytten döms till böter för underlåtenhet att rapportera i tid. Jaktbrott däremot kan man, enligt mitt sunda förnuft och lekmannamässiga juridiska kunskaper, bara dömas till om man bryter mot regler som gör att björnen inte är lovlig när jag skjuter den. En lagligt skjuten björn kan inte bli olagligt skjuten i efterhand!

9 Kommentarer
 1. Gunnar Glöersen says:

  Perra Hälsing, det var väntat! Obegripligt att någon drev frågan om jaktbrott! Jag återkommer när jag läst domen.

 2. Perra Hälsing says:

  Jägaren blev idag frikänd från brottsmistanke om grovt jaktbrott av Hudiksvalls tingsrätt. Nu återstår bara att se hur lång tid det tar innan han får tillbaka sina vapen…

 3. Tommy Olsson says:

  Perra Hälsing det är vad det hela handlar om från myndigheternas sida är man blixt snabba att starta utredningar om jaktbrott vare sig man hittar hudar efter Älgar eller om man inte anmält den skjutna björnen i tid dessa tilltag om man kan kalla dem så skulle varit kvävda i sin linda just av Våra förbunds jurister vad gäller SJF så är det allt för ofta man behandlar sina medlemmar eller andra nedlåtande en av anledningarna till varför jag inte längre är medlem jag är för övrigt inte medlem i något jägarförbund däremot anser jag att björn jägaren skall åtalas för försumlighet
  lagar o regler är till för att följas om alla skulle agera godtyckligt skulle det bli kaos
  jag anser att vi jägare inte är värda fem öre bland icke jägare och då skall vi inte heller ställa upp för fem öre för dom vill dom ha Dvärgbandmask eller vill dom betala för Eftersök och skydsjakt så gud välsigne det är inte vår skyldighet att tvätta andras byk ersätningen Sjf och alla jägare fick var en Hånleende Carlgren som talar om att han just blåst oss rejält i vargfrågan
  Sanna mina ord det är många som kommer få sina vapen beslagtagna dom kommande åren
  till Gunnar vill jag säga att alla är saliga i sin tro i mina trakter får man 2 Ha jaktmark för samma pengar som medlemsavgiften då har man åtminstone fått något för pengarna

 4. Perra Hälsing says:

  Tommy Olsson.
  Jägaren i fråga var medlem i både SJF och JRF tills han kontaktade juristerna på respektive förbund efter händelsen med Björnen. Bemötandet han fick var minst sagt blandad så nu för tiden är han bara medlem i JRF kan jag meddela.

 5. Kenneth Erikson says:

  Adjöss med dig Carlgren!

  Att rovdjurshanteringen är absurd har synts länge och inte har det blivit bättre med tiden, tvärtom. Tack för observanta, relevanta och ifrågasättande kommentarer. Sent ska syndaren vakna men med oresonabla individer vinner man inget gehör, eller får något tillbaka och då återstår endast öppen konflikt. Våra makthavare har styrt det dithän.

  Vi har fått nog av Carlgrens ”löften”! Den ende som inte har förstått det har varit han själv. Vi har även fått nog av Carlgrens självgoda ministerstyre. Nu återstår att se om Centerns nya miljöminister förstår att stärka Centerns positioner bland landsbygdsväljarna genom en förnuftig politik som värnar landsbygdens framtid och fortlevnad.

 6. Johan says:

  Det är större risk att bli åtalad för jaktbrott om man skjuter en björn lagligt jämfört om man skjuter den olagligt

 7. Tommy Olsson says:

  Gunnar jag håller med dig fullt ut om att det inte borde rubriseras som jaktbrott över huvet taget
  tyvärr kommer jaktbrott o grova jaktbrott bli vardags mat i framtiden
  ( Varför?) Jo av den enkla anledningen att myndigheter har blivit vanda vid att jägare kan man behadla hur som helst vi har ingen som backar upp oss jag vet inte om Björn jägaren var medlem i ert förbund eller konkurenterna men om han är medlem i något av förbunden så har han väll rätt till juridisk hjälp
  Som jag ser det så är det väl dags att Sjf börjar agera å det starkaste sluta fjäska för myndigheter o regering tala om var skåpet skall stå om vi jägare skall ställa upp på något alls i framtiden
  Om utveklingen fortsätter som den gjort dom senaste 2 åren så lär Sjfs medlemsantal sjunkit med 50% inom ett par år Inget blir bättre för att vi sitter här o tycker vi måste agera ha en färdig plan om vårt tillvägagångsätt en plan på hur vi skall agera om vi inte får som vi vill i rovdjurs frågorna. När vi har klargjort för regering och berörda myndigheter vad som gäller i framtiden för att vi skall ställa upp så kan man ochså så smått lämna eftergifter
  Om man får en smäll och ger två tillbaks så trötnar motståndaren ganska snart

 8. Magnus oskarsson says:

  Bra skrivet bra och tänkvärd fundering om vad som skall bli nästa steg
  Betala fällavgift för älgar rivna på din egen mark
  Stora skadeståndkrav plus fällavgift på en bilförare som råkar köra på ett rovdjur
  Om det är rubricerat som jaktbrott mot rovdjur
  Om man nu skall hårdra händelsen
  Borde inte alla som var med och jaga eller sett eller hört talas om den döda björnen anmälas för medhjälp till jakt brott
  Hälsar Magnus oskarsson

Kommentering är stängd.