Om du störs av vildsvin, flytta till stan och spela bangolf istället!

Häromdagen kunde man i NWT läsa att vildsvin bökat upp golfbanan i Dömle. I Lohärad bökar vildsvinen upp trädgårdar. Krav ställs på avskjutning, vildsvinen är för många!

Den som valt att anlägga golfbana utan elstängsel får skylla sig själv, vildsvinens bök gynnar den biologiska mångfalden och de var här först! Det är inte rimligt att en liten högljudd minoritet överklass yuppies som vill utöva sin hobby skall få bestämma över vilka djur som får finnas eller inte i vår natur. Det konstruktiva sättet vore till exempel att fundera över om man kan ha golfbanor i ett landskap där det finns vildsvin och bland annat fundera över det här med bangolf istället.

I Sverige lever ett obegripligt hat mot och rädsla för vildsvinen, ett hat och en rädsla som innebär att varje naturligt möte mellan människa och vildsvin blir till ett argument för att få skjuta dem.

Ett hat som närs av individer som uppenbarligen inte borde bo eller röra sig någon annanstans än i stan. Där det garanterat är vildsvinsfritt.

 

Är det så man för en konstruktiv dialog med de människor som påverkas negativt av en ökande vildsvinstam? Självklart inte, men det är en travestering på exakt de argument som används i vargdebatten. Mikael Karlsson, SNF, tycker att varg-hund problemet skall lösa genom att förbjuda löshundsjakt. Andra, som ledarskribenten Jenny Wennberg, vill hellre se de vargdrabbade flytta till staden istället för att begränsa vargstammen.

Det intressanta är att vi jägare som förväntas lösa golfarnas problem och villaägarens önskemål om decimerad vildsvinstam fullständigt idiotförklaras när våra egna problem med varg diskuteras. Våra intressen av jaktbara viltstammar och meningsfull jakt, inkluderat vårt traditionella sätt att jaga med lös hund, får inget eller mycket lite gehör. Istället ifrågasätts inte sällan hela jakten och vårt intresse. Men när ”vanligt folk” kör på en älg som med brutet ben drar till skogs då förväntas vi ställa upp, dag och natt, året runt. Samma sak när vildsvinen bökar upp golfbanan eller villaträdgården, då förväntas vi vakta hela nätterna oftast helt utan ersättning.

Det måste till en förändring. Betraktar organisationernas argument måste synas i sömmarna. Varför är stora rovdjur som orsakar stora problem heliga, medan annat ”nyttigt” vilt skall hållas långt under den naturliga bärförmågan. Vi jägare ställer gärna upp för andra, men kräver faktiskt att andra ställer upp för oss när våra intressen hotas. Jag tänker inte flytta till stan eller acceptera löshundsjaktens död! Det är min livskvalité som står på spel.

31 Kommentarer
 1. MJ says:

  Gunnar Glöersen:
  Hur var det svar på något jag skrev?

  Du skjuter dig själv i foten helt oavbrutet.

 2. Gunnar Glöersen says:

  Björn, nu var de texter jag använda direkt hämtade från ledande vargdebattörer. Jag har väl aldrig sagt att ALLA vargförespråkare använder sig av den typen av argumentering? Däremot ser jag sällan vargkramare gå i polemik med dem som för debatten på det sättet. Gör du det?

 3. jörgen bergmark says:

  Ha ha, Björn tycks slå rekord i tokigheter alla kategorier! Hur kan man ge sig in i en debatt utan att ha ens den minsta kunskap i ämnet! För det första så har människan jagat i alla tider och människan har funnits minst lika länge som vargen i Sverige, för det andra så är ditt påstående att golf skulle ha längre anor än löshundsjakt med skjutvapen det dummaste jag någonsin har läst! Löshundjakt med skjutvapen har funnits sen skjutvapnen uppfanns och före det användes armborst och pilbåge och säkert spjut. Tror du att det finns hällristningar som avbildar golfare? Din stackare!

 4. björn says:

  Jag förstod mycket väl.
  Riktigt kul hur många självmål du gjorde bara.
  Flera av de infallsvinklar du gör dig lustig över i just detta inlägget färgsätter JÄGARENS dåliga argumentation och ej vargföreträdarna.
  Nu finns det vargföreträdare bland jägare oxå så all generalisering typ ditt inlägg är svårbalanserat.

 5. Gunnar Glöersen says:

  Björn, jag tyckte att jag var synnerligen tydlig i mitt inlägg med att jag travesterade vargkramarnas argument och att jag tycker den typen av argumentation är fel. Försök förstå inlägget, alla andra förstod!

 6. Björn says:

  Kanske dags att införa anställda statliga jägare så slipper ju fritidsjägare att störa sig på eftersök, bortskjutning av djur med fel beteende, skadedjursbekämpning ( hur kan ett däggdjur vara skadedjur egentligen ), m.m.

 7. Björn says:

  Gunnar vad kostar det per år att jaga? 3- 100 000 kr?
  Vad kostar det att ta jägarexamen? 10-20 000 kr?
  Vad kostar startuppsättningen med vapen, vapenskåp m.m? 5- 100 000 kr?
  Vad kostar det att hålla hund per år? 5- 20 000 kr?

  Undrar ifall inte det är jägare som är yuppiesarna i detta fallet.
  Ett genomsnitt av medlemmarna i Dömle golfbana lägger nog ner bråkdelen av kostnader på sin hobby om man jämför med löshundsjägaren gör på sin hobby.

 8. Björn says:

  Jägare och markägare är väl dokumenterat inblandade i utplanteringar av vildsvin.
  Lika väldokumenterat är problemen som vildsvinen är inblandade i.
  Så om vi kopplar ihop detta med Gunnars inlägg så kan jägare inblandade i vargdebatten knappast ha några synpunkter på inplantering av friska vargar?
  Om man som jägare tycker att vargarna inte hör hit så fanns varg här innan vi började jaga.
  Om vargar / vildsvin påverkar vår hobby så får väl löshundsjägare börja med agility eller utställningshundaktiviteter? Chihuahua-ägare snöar ju inne på kläder och accesoarer så det räcker till.
  Allt enligt Gunnars inlägg.

  Om en pengastinn grupp av löshundsjägare tycker att de har problem med att deras hundar skadas av vargar får de väl skaffa utrustning som minimerar skadorna?
  Västar till hundarna, undvika löshundsjakt i vargrevir, hålla hundjäveln kopplad, m.m. ( kopplat till argumenten om elstängsel runt golfbanor ) Allt enligt Gunnars inlägg.

  Golf har anor tillbaka mer än flera 100 år. Längre än löshundsjakt med skjutvapen i alla fall. Dömle golfbanan hade inga problem att skaka fram ”frivilliga” jägare till vildsvinsjakten på hål 2-3.

  Ingår inte varg och alla andra rovdjur i den biologiska mångfalden? Allt enligt Gunnars inlägg.

 9. Gunnar Glöersen says:

  mj. en gång till. Dina kunskaper om viltförvaltning är obefintliga och du styrs av dina värderingar, inte av fakta. Du förstår inte skillnaden mellan en viltstam som förvaltas utifrån samhällets krav och på ”naturliga” älgstammar.

 10. mj says:

  Jo jag fattar poängen. Ni är en liten grupp som vill utrota vargen, sen finns det en liten grupp som vill utrota vildsvinen, en grupp som vill utrota rådjuren, en grupp som vill utrota älgen osv osv osv. Du tycker att de andra ska hålla käften om inte ni får utrota.

  Hur kommer det sig att jägarna inte lyckats höja medelåldern på älgarna trots att man tjatat om detta i 50 år? Det är för att de (en tillräckligt stor grupp av dem) inte fattar och fortsätter skjuta älgar i sin mest produktiva ålder. Släppte man älgjakten fri så skulle älgstammen halveras varje år.

 11. Gunnar Glöersen says:

  mj, det är uppenbart att du inte kan något om jakt. Att du tror att jägarna skulle utrota älgstammen om de fick möjlighet visar på stor okunskap om vad jakt går ut på. Dessutom missade du hela poängen med inlägget! Men argumentationen och det hätska språkbruket känner jag igen!

 12. Tobba says:

  Ja Nisse har du läst om senaste vargattacken i Västmanland?
  Har för mig att dom fåren gick innanför Rovdjursstängsel!!

  För övrigt Gunnar, det här är det bästa jag läst på länge.

 13. mj says:

  Vilken osedvanligt dum bloggpost.
  Det är knappast så att det är problem att få jägare att ställa upp, det är inget som ”förväntas”. En majoritet av jägarna är inte varghatande banjospelare och är jägare för att de gillar djur och natur. Får de möjligheten att jaga vildsvin åt en golfbana så tackar de och tar emot.

  Det finns inget vilt i Sverige som orsakar mer skada än älgen, som ju dessutom har ihjäl människor. Vi föräldrar, hundägare, jordbrukare, skogsägare, bilister m.m. kanske borde förvänta oss att man skjuter ner älgstammen så kraftigt att skadorna halveras. Men då är det fan inte intressant att prata om skador, faror eller ansvar längre eller hur?
  Det skulle inte ens krävas någon tjänst från jägarna, fördubblade man tilldelningen på älg eller släppte jakten fri så skulle älgen vara utrotad på några fåtal år. Det beror på den del av jägarkåren som Glöersen representerar.

 14. Gunnar Glöersen says:

  Nisse, jag vet inte hur jag skall tolka ditt inlägg. Antagligen förstår du inte inlägget överhuvudtaget, läs igen. Men fortsätt gärna med vulgär argument om du tror att det gynnar saken!

 15. Nisse says:

  Gunnar Glöersson, störs du av varg flytta till stan. Den som valt att hålla djur utan rovdjursäkert stängsel får skylla sig själv, eller hur?
  I Sverige lever ett obegripligt hat och rädsla mot varg, ett hat och rädsla som innebär att varje naturligt möte mellan människa och varg blir ett argument att skjuta vargen.

  Gunnar, efter ni har intragit en taliban likanande oresonlig hållning så har inte människor några förväntingar på SJF.

 16. Björn Isaksson says:

  Jaha, Torbjörn, du har alltså inte läst Gunnars artikel. Du har i alla fall inte förstått ironin i den.
  Då ska jag inte spilla mer krut på att försöka få dig att förstå, du vill ju helt enkelt inte.

 17. Torbjörn Eriksson says:

  Nu var det vildsvinens framfart det gällde. Man ska väl hålla sig till vad den här artikeln gällde. Varg och Älg stod det inget om. Vildsvin kan man skydda sig emot.

 18. Sören Lundberg says:

  Det är precis som du beskriver, visst är det en konstig värld vi upplever runt jakten just nu.
  Sören

 19. Tommy Olsson says:

  Jonas Mejer tycker presis som du väldigt många gnäller över alla skador vildsvinen ställer till
  och vilka enorma kostnader det är men säger man att vi kan komma och skjuta ett antal grisar då skall dom plötligt ha 6000 kr om dagen för det jag hoppas grisarna äter upp allt dom äger och har
  Björn Isaksson jag håller helt med dig vi skall sluta ställa upp betalningen vi får är ändå bara en spark i skrevet

 20. Björn Isaksson says:

  Ja du Torbjörn, vad säger du om älgarna som invaderar villatomterna i Grycksbo, polisen överväger att avliva dom, är inte det upprörande? Tycker inte du som jag, att villaägarna måste acceptera att älgarna tar för sig av godsakerna i trädgården?
  Jag menar, hålla på att skjuta bort älgar bara för att folk är lite rädda för dom och att dom ställer till lite skada i trädgårdar kan ju inte vara rimligt. Är det inte bättre att sätta upp viltstängsel runt alla villatomterna än att skjuta älgarna? Ska man bo nära naturen måste man anpassa sig.
  Hör du hur dumt det låter, jag har bara översatt dina argument till en annan situation, här rörande älgar i stället för vargar.
  Ha en trevlig jaktsäsong!

 21. Gunnar Glöersen says:

  Torbjörn Eriksson, visst finns det flera sätt att minska problem med vilt. Men ditt problem är att du inte ser begränsning av vargstammen som ett av dem. Att leva med naturen betyder inte att man skall låta den styra ditt liv utan möjlighet för dig att påverka. Ett sådant liv vore hemskt att leva. Det vi kallar civilisation bygger på att vi brukar naturen. Vissa verkar ha missat det.

 22. Per says:

  Torbjörn, nämn gärna dessa ”andra sätt”. Ju mer noggrant, desto bättre.

 23. Torbjörn Eriksson says:

  Bor man där risken för skador från olika vilda djur finns får man acceptera
  djuren och skydda det man har. Bor man i eller nära naturen så måste man
  leva med naturen och dom djur som finns där. Det finns många olika sätt att skydda
  sig och då menar jag inte att skjuta djuren utan det går att lösa på annat sätt.
  Ha en fin höst i svampmarkerna.
  Torbjörn Eriksson.
  Kilsmo

 24. Lars Dahlén says:

  Det lite roliga här är att Jenny W vad hon nu heter faktiskt erkänner något som ingen annan vargkramare erkänt tidigare nämligen att människor & varg inte går ihop.
  Lars D.

 25. Björn Isaksson says:

  Ha ha, bar skrivet, precis så är det. Jag har själv använt motsvarande argumentation, fast jag har valt fotbollsplaner i stället.
  Svaret man får är att det berör så många.
  Jag är inte helt övertygad om att det finns fler fotbollsspelare än jägare, men det kvittar, diskussionen sätter fokus på orättvisan i den sk naturvårdens argumentation.
  Jägare och andra lantisar ska helt enkelt anpassa sig, jägare ska snabbt rätta till problemen med viltarter för samhället i stort utan att kräva motprestationer.

  Det är dags för oss att sluta vara ”nyttiga idioter”.
  Det är dags att staten tar ansvar för eftersök, skyddsjakt mm.
  Hur mycket av detta ingår i det allmänna uppdraget och hur mycket är självpåtaget?
  Naturvårdens mål är att stoppa all jakt, låt dom få som dom vill, vi slutar jaga älg i ett år, ingen eftersöksjakt vid trafikolyckor och ingen skyddsjakt.
  Låt oss se resultatet, jag lovar att det blir annat ljud i skällan.

 26. Rikard says:

  Kanske dags att skippa infångandet av alla dessa grävlingar som beslutar sig för att övervintra under div sommarstugor? Det är ju samma typ av värdeminskning, svårt att sälja en kåk som lutar på samma sätt som det är svårt att få en mark utarrenderad där det inte finns vilt.

 27. Jonas Meijer says:

  Det jag tycker är så intressant är att det verkar vara en himla massa som
  har problem med vildsvin men det är ett större problem att försöka få tag
  på dem som har problemen verkar det som. Vi är ett gäng glada jämtar som har letat förgäves
  efter någonstans att komma och jaga dem men icke.

  Tycker det är kul att du tar upp detta iallafall, att det är ett problem. Det ter
  sig märkligt för en som bor i vildsvinsfritt landskap :)

 28. Mats S Jphansson says:

  Anders T. Jag frågar här också. Vad tycker du om bevarandesidans argumentationstteknik?

 29. Quirinus says:

  De säger även att majoriteten av vargvärnarna bor på landet och hatar jägare och jakt,säkert,flytta då fär F*N till staden,för visst va väl jägarna på landet före vargkramarna?

 30. Anders T says:

  Tänk om Daniel Ligné, med sin doktorshatt, kunde argumentera lika nyanserat om vargstammen. Men det är väl skillnad på yuppies och allmoge när det kommer till att bestämma.

Kommentering är stängd.