EU går vidare…

Flera medier, bland annat DN och SVT samt SvD rapporterar nu på eftermiddagen om att EU – kommissionen går vidare i processen med genomlysningen av vår svenska vargjakt. Mycket väntat. Dock kan man ha synpunkter på rubriker som ”… skärper tonen…” och ”… trappar upp kritiken…”. Det gör man inte alls. Nu är det i sig ganska vanskligt att spekulera om vad man egentligen säger från kommissionen, det de skickat är nämligen endast ett pressmeddelande, själva yttrandet kommer i början av nästa vecka… Någon skärpt ton eller upptrappning spårar jag dock inte, snarare tvärtom.

Vi kan dock konstatera att man nu släppt några punkter i sin kritik och kokat ned det hela till fyra punkter där man ännu inte är nöjd:

– Den första punkten är diffus och där får vi nog invänta yttrandet för att se vad de inte är nöjda med i genomförandet av licensjakten. Jag misstänker att det kan ha något att göra med att vi inte tillåter varaktig etablering av varg i renskötselområdet. Det ska bli mycket intressant att se hur EU hanterar avvägningen mellan denna kritik och värnandet av en urbefolkning och deras kultur samt traditionella näring.

– Den andra punkten innebär att de vill se aktiva åtgärder för att stimulera invandring eller flytta vargar för att förbättra genetiken. Jag tror den punkten redan är löst i och med vårens vargflyttar och lyckade försök med flytt av valpar mellan djurparker.

– Dern tredje punkten slår fast att vi behöver en förvaltningsplan för vår svenska vargstam. Där håller jag faktiskt med EU, det händer inte ofta.

– Den fjärde och sista punkten innebär att vi inte kan ha ett ”tak” för vargstammen. Samma diskussion som man förde mot Finland i deras process. Man får helt enkelt inte använda ”tak” i viltförvaltning inom EU… Nivån i sig, på 210 vargar, får vi se om man kritiserar…

Sammantaget alltså en i mina ögon ganska mild och förväntad kritik. Det finns inget i det vi sett så här långt som vi inte kan lösa eller redan har löst. Nu ska vi komma ihåg att man från kommissionen ger Sverige två månader att besvara synpunkterna och om Sverige misslyckas hävdar man att man kanske inleder en process i EU – domstolen. EU – domstolen gör då en helt ny och helt egen bedömning av situationen, vilket gör att det blir betydligt mycket svårare att sia om utgången.

Vi får alltså se i början av nästa vecka exakt vari den fortsatta kritiken består. Jag är dock inte särskilt oroad och den sista meningen i pressmeddelandet från Kommissionen tycker jag visar på en ny och anständigare attityd från deras sida:

”The Commission is keen to pursue this dialogue in view of defining a conservation policy that conforms to EU nature protection rules.”

Det kan alltså fortfarande hända att detta går till domstolen och Sverige blir fällda på någon punkt. Det blev också Finland och vi vet nog alla vad som hänt sedan dess med deras vargstam. Jag kan tycka att det är lite konstigt att EU går samma väg igen, även om jag tror att vi har såväl resurser som kunskap att hantera vår situation annorlunda.

5 Kommentarer
 1. Juristen says:

  Vargkramarna ska nog inte hoppas för mycket på EU. EU-byråkratin vill gärna ge ett intryck av handlingskraft, men i slutändan är det bara ett spel för gallerierna. Finland fälldes, som redan har nämnts, i domstolen för nästan samma slags jakt, men när de hade gjort några smärre anpassningar kunde jakten fortsätta och det dessutom i större omfattning än tidigare.

 2. Tommy Olsson says:

  Daniel som earnie skriver försöker du ta detta med en klack spark bättre vore nog att rusta för det krig som kommer alla har väl sett hur det gick med tex morkullejakten och mycket annat inte minst Skarven längst våra kuster den var som bekant fridlyst inom EU skydsjakt kom för några år sedan men som vanligt allt för sent
  det finns snart inte en holme som man kan gå i land på för fågelskit dessutom är nog dom flesta jägare och folk som bor och verkar i län med Vargrevir förbannat trötta på att höra om taket på 210 vargar det har bara existerat i riksdagen och i press alla vet att det är för länge sedan passerat du skriver om rennäringen och att där inte får finnas varg Varför?
  Är inte jakt med löshund lika uråldrig som renhållningen är det mer legitimt att vargen tar hundar river får och andra tamdjur än när den river ren som bekant får Samerna ersättning från Staten oavsett på vilket sätt Renarna än avlider ( sosialbidrag) andra tamdjursägare måste ha sina djur försäkrade och får då (Kanske) ersättning
  earnie jag förstår att du mår bra nu om Eu lyckas sätta fler käppar i hjulet för den svenska jakten
  jag har en fråga i ditt hemland har ni ju gott om varg och enligt dig så älskar alla vargen
  varför stannade du inte i detta förträfliga land är det möjligen så att det inte finns något sosialt skyddsnät för allmänheten där?

 3. earnie says:

  Daniel. EU skärper tonen eftersom Carlgren och ni inte lyckats övertyga om er förträffliga idé om vargpolitik. Nu är det slutsnackat. Sverige ombeds nu inkomma med lösningar som rimmar med EU:s regelverk inom två månader. Punkt slut.
  Att du tar detta med en klackspark är att gjuta mod i din skara, förståeligt. Denna gång dock mindre raljerande, du börjar nog inse allvaret och att något kanske trots allt är galt, det kanske är dags att revidera och utveckla något nytt, det i sig är klokt.

 4. Daniel Ligné says:

  anders: Du får kortvarianten. Finland fälldes i domstolen på en av fyra punkter. De gjorde en förvaltningsplan och fick, lite förenklat, byta namn på några saker. I det läget hade de 27 föryngringar, idag har de ungefär hälften. Känns ganska bekant och som att EU inte kanske alltid når hela vägen fram…

 5. anders trewe says:

  Hej, du refererar till Finland som om det var allmänt känt vad RUs utfall blev, vad för konsekvenser det fick för den finska vargstammen och varför utfallet blev som det blev.
  Jag är oupplyst i frågorna, utveckla gärna.

  Anders

Kommentering är stängd.