Med sådana vänner behöver vargen inga ovänner…

,

Det börjar bli riktigt otrevlig stämning i Rialareviret, och då syftar jag inte på de numera regelbundna exemplen på att dessa vargar uppträder rätt så oskyggt och närgånget. Nej, jag syftar på stämningen mellan ortsboende och utomstående vargvänner som patrullerar på trakten. Vargdebatten lyfter ofta fram de sämsta och mörkaste sidorna hos folk, det har den alltid gjort, men nu börjar det gå rejält överstyr. Jag får dagligen nya telefonsamtal och mail med den ena historien hiskeligare än den andra. Det värsta är att många av dem visar sig vara sanna.

Senaste exemplet kom i helgen. En älg slogs av vargarna rätt nära en väg och bara timmar efter att den dödats var aktionsgrupper på plats för att ”vakta” kadavret så att inte tjuvjägare kunde vakta vid kadavret. Hur tänkte man då? För det första är det ett solklart jaktbrott att ”ofreda” eller ”störa” viltet vid ett nyslaget byte. För det andra vet alla som någonsin lärt sig det minsta lilla om varg att de aldrig återvänder och käkar så länge det sitter vaktande människor i buskarna. Hur schysst är det egentligen att ”diskvalificera” kadaver för vargarna just då de har all möda i världen att föda nyfödda valpar i en lya någonstans? Jag påpekade detta för några av dessa organiserade kadavervaktare redan på lördagen, tror ni de brydde sig? Näe. Vargen och deras valpar är nämligen inte alls viktig för dessa marodörer, dem skiter de högaktningsfullt i. Dessa människor lever av konflikten och övertygelsen om vikten av deras egen insats.

Man har också gett sig tusan på att jävlas maximalt med folk på trakten genom att blockera vägar, polisanmäla kameror och fällor som inte används. Att man själv antagligen är de enda som är brottsliga genom att göra ”olaga intrång” på jägarnas och ortsboendes anläggningar skiter man i. För man vet att ingen på trakten orkar eller vågar polisanmäla, det är nämligen samma poliser som gör dessa vaninessdåd som senare ska ta emot allmänhetens anmälningar. Läs bara vad en av dessa aktionsgrupper skriver om sig själva: ”Specialisterna: Utbildade och lämpliga för uppdrag mm. De har utbildningar som tracking, polis, militär, väktar/skydd, underrättelse, spaning, foto, mm. De är samtränade och motiverade.”. Man blir ju inte supersugen på att ha dessa filurer rännande runt bakom utedasset… Sjukt.

Jag är den förste att erkänna att det förekommer övertramp och korkade avarter från alla sidor inblandade i den här vargsoppan. Men just i Riala går det nu till överdrift och något säger mig att det har med närheten till större städer och många människor att göra. Om man är beredd att ägna en helg åt att vakta en död älg utan att ta den minsta lilla hänsyn till de vargar man påstår sig värna, då är man illa ute. Inatt försökte samma vargar ta en nötkalv i närheten. Kanske hade vi kunnat undvika den attacken om vargarna fått mumsa älg i lugn och ro i helgen? Kanske är det detta angrepp som får bägaren att rinna över och skyddsjakt beviljas? Nu är det dags för några där uppe att hälla en hink kallvatten över huvudet och stanna upp och tänka till. Och det är definitivt inte de ortsboende som har en hemläxa att göra… Vill man värna vargen måste man nog visa det även genom sina insatser. Annars blir man inget annat än en korkad ”nyttig idiot” som gräver vargens grav.

24 Kommentarer
 1. Tuben says:

  Kolla länken ….http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/nyheter/2011/Vargyttrande-27-maj-2011.pdf

  Denna varg ska vi inte skjuta bort ..En riktig kramar varg
  Och vi ifrån jägarhåll ska inte bidra till en eventuell skyddsjakt på denna varg utan sparas som en reklam varg.. Detta är ju den bästa vargen vi haft på länge.. nära storstan och massor av tamdjur och mäniskor ger hela tiden nya oönskade möten och incidenter som kommer att kunna vrida över debatten på en annan nivå

  våga stå över en eventuell skyddsjakt ..känns jobbigt men der ger oss betydligt mer att spara denna individ än att snabbt skjuta bort den
  Ungefär som att kissa i brallan varmt en stund men……..!
  Nej låt den leva ..Och ska den bort så är det inte vi som ska vara bödeln ? det ger oss bara en massa badwill

 2. Anton says:

  Jag tycker att det hela låter som ännu ett exempel på där vargvänner efterhandskonstruerar händelseförlopp under den falska rubriceringen ”fakta”. Vi såg det exempelvis vid ”barnvagnsincidenten” härförleden och i den efterföljande debatten spelade den kvinnliga biologen ut kortet om ”en skogvaktare i Baltikum skrattade åt svenskarnas vargrädsla och frågade om vi är rädda för rävar också”. Denna sistnämnda sagan låter som tagen ur Bengt af Klintbergs ”Råttan i pizzan”. Sådana argument bygger denna klan sin argumentation kring! Minst sagt tunnt!

 3. Kerstin Fredin says:

  Ja Kurt, man häpnar verkligen.

  Älgen var slagen så att den sågs ifrån vägen vilket naturligtvis fick folk att stanna. Polisen kom också så småningom, och enligt vad som sades, gick poliserna själva fram till kadavret istället för att köra bort folk därifrån.

 4. Kurt says:

  Fredins kommentar om att när man hittar en slagen älg ska man omedelbart ringa polis och länsstyrelse så att de kan förhindra folksamling säger det mesta. Vakna upp ur koman Kerstin! Tror att polisen har viktigare saker att syssla med än att förhindra folksamlingar vid vargslagna älgar. Med tanke på att varje vargrevir tar i snitt 120 älgar per år blir detta helt absurt, men säger en hel del om vad Kerstin Fredin tycker är viktigt här i världen. Man häpnar!

 5. Tommy Olsson says:

  Om det nu är poliser inblandade i denna händelse så ser jag med fasa fram emot dagen då det nya lagförslaget om misstanke om planerat jaktbrott träder i kraft som SJF så glatt bejakat
  det innebär att poliser som är emot jakt och jägare kan när som helst gripa jägare och delge dem misstanke om brott varpå vapnen beslagtas och man får vänta tills utredningen är klar som bekant kan ta allt från tre månader till två år med andra ord en seriös och laglydig jägare kan
  bli tvingad att avstå sin jakt under lång tid och blir med all säkerhet uthängd i media
  Rättssäkerheten för oss jägare går åt helvete med rasande fart och SJF hänger på

 6. Tommy Olsson says:

  Daniel så du menar att om man jobbar för SJF så kan man inte anmäla mistänkt brotslighet OK jag viste inte att så var fallet i vilket fall som helst så lär det inte stoppa med detta
  Om det nu var poliser inblandade i detta så borde dom bli fråntagna sitt arbete eftersom dom inte FÅR låta sin egen uppfattning styra sitt agerande utan skall vara neutrala presis som i fallat med den avskedade Eftersöksjägaren som lämnat in en motion om att vägra eftersök i vargrevir
  han fick enligt Rikspolis chefen inte ha en egen uppfattning om det
  nåväl mycket värre saker kommer att hända innan 2011 är slut för dessa mäniskor har ingen anknytning till verkligheten och tvekar säkert inte att skada någon som inte tycker som dom
  I min ungdom gavs sådana typer stryk så dom inte gick ur hus på tre år

 7. Daniel Ligné says:

  Kerstin: Jag är mycket försiktig med dylika uppgifter och som jag skrev får jag dagligen liknande historier berättade för mig, inte alla är sanna. Den här är jag övertygad om är sann, så mycket bild- och ljudbevis har jag sett. Sedan kan jag omöjligt hävda att det här är en APU-aktion, av den enkla anledningen att de är hemligare än SÄPO och kan välja själva i vilken sekund de är privatpersoner eller ”officiella” företrädare. Därför hittar du heller inte ”APU” i det ursprungliga inlägget. Att dömma av kommentar- och mailreaktionerna (som jag inte vill publicera) så känner de sig utpekade, erkänner att de var där men bara en bit ifrån. Det räcker för mig.

  Avslutningsvis känner jag själv igen minst två personer som bevisligen var där som inte kommer från varken aktuell socken eller kommun. Om de sedan vaktade framme vid kadavret vet jag inte.

  Oavsett vem som satt ute och vaktade och vilka de eventuellt företrädde så har några gjort det och det är fel, snett, taskigt mot vargarna och kontraproduktivt. Sedan har vi alla våra källor och kommer aldrig få exakt lika versioner…

 8. Daniel Ligné says:

  Janne: Jag har migb vterligen inga vänner bakom något skrank och om brott har begåtts ska det givetvis beivras, det är jag den förste att stödja. Så anmäl du, ingen fara.

  Tommy: För det första sysslar jag inte i min yrkesroll med att polisanmäla till höger och vänster. Det skulle snabbt bli ohållbart. Jag får nog i genomsnitt ett påstående om brott dagligen per telefon eller mail. För det andra har jag bara kontaktat företrädare för de som var på plats, jag har inga namn på de som varit ute i skogen. Jag vet att det finns men de vågar inte anmäla och jag kan varken tvinga dem eller låta bli att respektera att det ligger till på detta sätt. För det tredje har jag fått bilder och ljud i största förtroende och vägrar att sprida detta vidare utan medgivande… Det ska betonas att jag fått minst tre från varandra oberoende bevis på vad som försiggick.

 9. jörgen bergmark says:

  För att förstå dessa ”vargvänner” så rekommenderar jag Verner Herzogs dokumentär om Grizzlymannen och hans tragiska öde. Den filmen förklarar hur urbaniserade personer utan förankring i verkligheten tänker och agerar kring rovdjur. Den filmen borde visas i riksdagen!

 10. Kerstin Fredin says:

  Daniel!

  Både du och jag verkar ha tagit den initiala berättelsen som varandes sanningen, men efter att ha lyssnat av med andra vad som verkligen hände, så har jag fått följande bild:

  En markägare och jägare får under bilfärden till jobbet tidigt på morgonen syn på den slagna älgen (fjoling om jag uppfattat rätt) och det finns uppgifter som säger att han även såg vargar vid kadavret. Han ringer då ett antal samtal, och efter ett tag finns det fullt med människor i området, nära kadavret. Andra identifierar många av dom som jägare, och kontaktar rovdjursvänner i området, eftersom dom är oroliga för att det ska hända vargarna något.

  Det hela är alltså INTE någon APU-aktion, utan enbart en reaktion ifrån människor som bor och verkar inom själva reviret. Det är alltså INTE utsocknes rovdjursvänner som är där först, utan jägare och andra nyfikna. Några utsocknes vargvänner verkar överhuvudtaget inte ha varit på platsen.

  Jag kan alltså konstatera att vi båda verkar ha dragit förhastade slutsatser om det inträffade, och det jag själv hoppas ha lärt mig av detta, är att vänta med att kommentera tills jag har lite mer fakta – gärna från båda lägren – innan jag gör mina egna uttalanden.

  F ö hade nog det bästa varit att den som först gjorde upptäckten hade ringt till polis och länsstyrelse så att några därifrån kunnat förhindra en folksamling från början.

 11. Lars Dahlén says:

  Janne personerna ifråga satt inte i närheten av något vargkadaver.

  De satt & bevakade ett älgkadaver för att enligt egen utsaga hindra tjuvjägare att sätta sig vid det för att vänta på att vargarna skulle komma tillbaka.

  De var inte direkt diskreta ….

 12. Lady Anne says:

  Ja, människorna går över till att bli allt mer som odjur – jag gillar inte människor för dom har inget som helst förnuft och tanke på att ALLA djuren är rätt att få vara ifred – dom vara kör över allt och alla. Fy fan säger jag – ge dom jävlarna så att dom vet till plats. Nej, tacka vet jag djuren – vi har mycket att lära av djuren för dom är inte så hemska som vi människor är

 13. Tommy Olsson says:

  Daniel du skriver att du påpekat för vissa av kadavervakarna olämpligheten av deras agerande
  eftersom du själv påpekar att deras handlingar inte är lagliga eller kan jämföras med jaktbrott och olaga intrång har du gjort någon polisanmälan på berörda personer och om inte Varför?

 14. Fjollträsk says:

  Det känns (föga förvånande) som om det är Rialareviret som blir den stora ögonöppnaren för allmänheten, både vilka typer det finns på betraktarsidan och deras argument för ”sin” sak samt vad det innebär för boende att ha ett stort rovdjur nära inpå sig. Lite cyniskt, men det beror antagligen inte bara på närheten till Stockholm utan även på att reviret är såpass litet.

  (När) kommer det ett reportage från Rialareviret i Svensk Jakt?

 15. Janne says:

  Hur långt från detta vargkadaver satt dessa personer och vågar man som jaktmotståndare göre an anmälan om jaktbrott när man VET att den som sitter där bakom skranken, är en inbiten jägare och vän med biträdande riksjaktvårdskonsulent?

 16. Tommy Olsson says:

  Daniel nu äntligen tycker jag mig höra lite jävlar annama från dig men du skall ha klart för dig att om man kallar sig Rovdjurs vänn så är alla medel tillåtna även olagliga alldeles oavsett vad dessa Dårar hittar på så kommer aldrig någon myndighet att göra nåt åt saken dom kan i lugn och ro fortsätta med sina vansinnes dåd och förmodligen är det samma Dårar som mordhotar vargjägare och andra Det talas i press och andra medier om dom kriminella MC gängen
  men dom vågar åtminstone stå för vad dom gör

 17. Renate Larssen says:

  Som veterinärstudent, jägare och rovdjursvän kan jag inte annat än beklaga den svenska varg”debatten”. Det är bra att det finns vettiga röster – som ovan skribent – som orkar fortsätta belysa alla oegentligheter och försöka återföra lite sans och reson i frågan. Kämpa vidare!

 18. Anders Åberg says:

  Ursäkta, Daniel menade jag naturligtvis, du får gärna ändra i inlägget och stryka detta om du vill

 19. Anders Åberg says:

  Bra skrivet Gunnar, tänk om det tillslut skulle beviljas skyddsjakt på någon av vargarna, då får dom väl kalla in militär för att skydda jägarna från extremister.
  Egentligen är det väl sådant här som kallas överloppshandlingar, som då bottnar i någon annan frustration med livet som inte kan komma till uttryck.

 20. Janne S says:

  Vad är det för okunniga tomtar med i den där klubben egentligen ?
  Nog för att man läst en del av deras bröstande med sina ”yrkestitlar” osv, men att de var så korkade kunde jag inte tro..vuxet folk som beter sig som hormonstinna studentungdomar, bedrövligt !!
  Som jag kunde förstå på SRF:s FB-sida, så var väl några av dem inblandade i älgkadaver-vaktandet också, fast där måste jag faktiskt ge KF en eloge för att hon sa ifrån och påtalade det olämpliga i det.
  Angående MÖP:arna i den andra klubben, så är det nog dags för deras arbetsgivare att ta dom i örat, och påtala olämpligheten i deras agerande, allt annat vore fel från RPS mfl.
  Och precis som du säger, om dom tror att det här gynnar vargen, så tror dom fruktansvärt fel, för det kommer att bli precis tvärtom.

 21. Daniel Kvarnström says:

  Instämmer med dig Daniel !! De visar ju gång på gång den där gruppen APU hur liten o bristande kunskap de har i själva verket! Och de har poliser med o denna mer militanta gruppen, vilka de oxå verkar brista i kunskap av lag o rätt.. Det är ett jaktbrott som de gjorde i helgen… Och ännu mer oro väckande är ju att de ska även i sin yrkes roll handlägga o utreda jaktbrott.. Och hur kompetent kan dessa personer vara om de inte ens själva vet att de gjort är ett jaktbrott.. Jag skulle inte vilja ha dessa filurer på mina marker!!! De verkar ju vara väldigt sjuka i sina handlingar

 22. Eva Gustafsson says:

  Absolut det bästa jag läst på länge. Detta skulle bli publicerat i NT eller någon annan. Klockrent!

Kommentering är stängd.