Heja Naturvårdsverket!

,

Det är inte alltid undertecknad ger Naturvårdsverket ros här på bloggen, särskilt i rovdjursfrågan har det tvärtom utdelats en del ris och okvädingsord på sista tiden. Men det är inte mer än rätt att i konsekvensens namn också dela ut beröm och en dunk i ryggen när man faktiskt gör något bra och det gjorde man igår.

Naturvårdsverket beslutade igår att delegera rätten att besluta om björntilldelning och björnförvaltning till de 6 nordliga länen de närmsta 3 åren. Det är jättebra och jätteviktigt. Nu får Viltförvaltningsdelegationerna själva ta ansvar för björnförvaltningen i respektive län och man kan dessutom göra det relativt långsiktigt och behöver inte besluta om tvära kast på årsbasis. Man har heller inte beslutat om något ”tak” som man använt tidigare utan litar på att länen själva kan hantera frågan och hålla sig ovanför de beslutade miniminivåerna. Dessutom har man heller inte tagit hänsyn till att vi faktiskt har en pågående rovdjursutredning som ska redovisas nästa år. Man litar på att länen kan hantera eventuella konsekvenser av den själva. Sist, men inte minst, sänder beslutet också en mycket viktig signal ut till alla som lever och bor med de stora rovdjuren. Det här är det första riktigt handfasta beviset på att man nu får reellt inflytande på rovdjurspolitiken och att myndigheterna litar totalt på dem där ute.

Jag har skrivit det förr och kan skriva det igen, viltförvaltning har väldigt lite med vilt och biologi att göra. Det handlar snarare om människor och deras värderingar och preferenser. I viltförvaltningsfrågor där det finns konflikter, t ex älgfrågan, vildsvinsfrågan eller rovdjursfrågan är också tillit och förståelse absoluta grundfundament för en fungerande förvaltning. Därför var det förödande när Naturvårdsverket i 10 års tid hävdade att björnstammen var konstant runt 1000 björnar trots att alla visste att den ökade. Vi har än idag väldigt svårt att övertyga många om att Naturvårdsverket inte mörkar eller luras om antalet stora rovdjur, 10 år senare… Ett utmärkt exempel på att tillit måste förtjänas och att folk är långsinta.

Av den enkla anledningen var gårdagens beslut jätteviktigt och bra. Björnförvaltningen är inte särskilt komplicerad egentligen, vi har många fler björnar än vad som ”behövs”, men signalerna delegeringen sänder bygger förtroende för såväl Naturvårdsverket som rovdjurspolitiken. Det är nog många där ute som idag börjar fundera på om inte Carlgren och Naturvårdsverket faktiskt menar allvar med alla ord som florerat de senaste åren. ”Regional förvaltning”, ”lokalt medbestämmande”, ”förtroende för de som bor med rovdjuren”, listan kan göras lång.

Det finns fortfarande en del betydligt svårare beslut kvar att fatta, i bland annat lo- och vargförvaltningen, men det här var det första stapplande steget på en ny era i förvaltningen av våra stora rovdjur och det är värt att uppmärksamma och berömma. Så skicka en tacksamhetens tanke till Naturvårdsverkets kloka tjänstemän. Den här veckan har de definitivt förtjänat ett rejält fredagsmys.

15 Kommentarer
 1. Daniel Ligné says:

  Perra: VFD är beslutande, sedan lär de inte ha varken tid eller lust att besluta i varje enskilt ärende men att de är de som beslutar om jaktens inriktning så länge stammen håller sig över minimninivån står nog rätt klart. Som all förändring kommer denna inte ske över en natt, det tar tid att förändra djupt rotade kulturer. I min värld är det dock värt mödan och jag ser gärna att förändringen skyndas på genom glada tillrop. Men det står dig fritt att vara sur över all förändring, kom bara inte och klaga sedan om du inte bidragit själv eller har en egen realistisk lösning.

 2. Perra Hälsing says:

  Dream on Daniel. Viltförvaltningsdelegationens roll är att vara rådgivande åt länsstyrelsen som fattar beslut på direktiv av naturvårdsverket. Viltförvaltningsdelegationerna är inget annat än ett spel för galleriet!

 3. Daniel Ligné says:

  Perra: Det var väl du som nuss raljerade över att vi jobbade med Dvrägbandmasken? Vidare har jag nog skrivit mer än en gång att det inte hadlar om enskilda tjänstemän som ska besluta, det är Viltförvaltningsdelegationens roll.

  Men vill du fortsättningsvis att Naturvårdsverket ska besluta om rovdjursfrågan utan lokalt inflytande så står det dig fritt.

 4. Perra Hälsing says:

  Daniel. Nu är ju inte jag avlönad av 180 000 medlemmar och av staten för att sköta dom här frågorna men ok. Löshundsjakten är över på stora områden i mellan Sverige och dvärgbandmasken sprider sig över landet. Men du tycker vi ska vara nöjda över att lirare som Stig-Åke Svensson i dalarna får besluta över björn jakten… Bra Jobbat!!

 5. Daniel Ligné says:

  Inge: Vi får väl inte en krona från NV? Däremot får de en hel del pengar att fördela från dig…

  K-G: Det är inte tjänstemännen som ska ta beslut i denna fråga, det är Viltförvaltningsdelegationen. Har ni gjort ett gott jobb lokalt att påverka dem så tror jag ni kan förvänta er en förbättring.

  Perra: Och vad har du gjort? Finns det över huvud taget någon annan organisation än Jägareförbundet som stridit för lokal förvaltning av våra stora rovdjur på allvar? Du får gärna presentera din egen tes om varför vi nu för första gången fått en lokal / regional förvaltning av rovdjur, är det en slump? Tills du gjort det tror jag förbundet ska fortsätta vara en smula självgoda…

 6. Perra Hälsing says:

  Daniel.
  Vad har jägareförbundet gjort för skillnad denna vår menar du? Sammlat rävskit och flashat runt på tv? Vi har inte sett några resultat alls än så länge så droppa självgodheten är du vänlig!

 7. Karl-Gustav Andersson says:

  Man kunde kanske applådera Naturvårdsverkets beslut ,om jag inte råkade bo i Dalarna.Med tanke på alla lögner och falsarier som kommer från tjänstemännen på länstyrelsen här.Vissa av dem gör ju allt för att förvanska sanningen om rovdjuren ,och sätta käppar i hjulen för en vettig förvaltning av dem.Lo djursspåren har den gångna vintern varit flera än något år tidigare.Men enligt länstyrelsen är stammen vikande! För att inte tala om alla underliga turer kring vargen,med alla krystade lögner om var den släpptes efter flytten.Så att tro att det skulle bli bättre när tjänstemännen på länstyrelsen får hand om besluten är nog att hoppas på för mycket,säskilt med tanke på överkörningen av viltförvaltningsgruppen och den totala oviljan att inse den allvarliga sitvationen för befolkningen i Dalarna

 8. inge johansson says:

  Ja vad ska man säga man biter inte den hand som föder en ! jag håller med Tommy.

 9. Daniel Ligné says:

  PO: Muttra på du. Världen har förvånansvärt ofta blivit som ”muttrarna” tänkt sig…

  Anton och Tommy: Ni har rätt, det här är bara vad en bred majritet av Riksdagen redan bestämt. Icke desto mindre är det nog ett svårt beslut och en milstolpe, gläds åt det…

  Nordjämten: Det fina nu är att MÅLET sätts av de som ska bo med MÅLET. Det är stort…

  Calle: Ingen vill hänga med en gnällspik… Det är en lång väg att vandra men vi ska nog alla glädjas när det går åt rätt håll och förvaltningen börjar likna något som Jägareförbundet drivit i alla år…

  Vad gäller piskor, lobbyister och direktiv ”uppifrån” så tror jag vi alla ska ta oss en funderare på om inte Jägareförbundet faktiskt gjort skillnad denna vår… Ibland bullrar vi och det har vi definitivt gjort sedan nyår, kanske ger det resultat?

 10. Calle Seleborg says:

  Jag skulle nog vänta med berömmet. Länsstyrelsernas miniminivåer motsvara dryg 1000 björnar. NVV anser att det behövs 1800. Nuvarande antal är ca 3200. Kommer vi att få lägga en jakt på 1400+ björnar hösten 2011? Knappast.

 11. Nordjämten says:

  Själv så tycker jag ändå att det äntligen är dags att INTE ge Naturvårdsverket svidande kritik, de har nu äntligen gjort det som de är tänkta att göra. Här i Jämtland har vi kring 450 fler björnar än vad som är målet, att det brustit i något led är en självklarhet och samtidigt jävligt tydligt. Rovdjurspolitiken har varit ett skämt, hade vi med andra ord inte fått en sådan bra regering som vi i nuläget har så hade det fortfarande varit ett skämt, om inte ett större, allvarligare.
  Nordjämten

 12. Tommy Olsson says:

  Daniel om vi andra dödliga skulle missköta vårt arbete som dom gjort på Nv i många år hadde vi varit svartlistade från arbetsmarknaden jag kan inte se att dom skall ha något beröm
  men en rejäl piska hängande över ryggen så dom inte hittar på något mer jävulstyg

 13. Anton says:

  Jag tänker inte vara tacksam för att de omsätter de politiska besluten i handling eftersom att det för mig är en absolut självklarhet att det ska vara så. Snarare är det väl så att någon tagit dem i örat för att de av egenintresse stulit mandat år efter år?
  Den/de som till sist tog Naturvårdsverket i örat förtjänar dock en eloge! Om detta är en minister eller en lobbyist vågar jag inte svara på, men någon gjorde till sist en skillnad vilket gav ett resultat i rätt riktning.

 14. PO Kullman says:

  Då långsinthet av förklarliga skäl sitter i ett tag känns steget långt för mig personligen, att plötsligt berömma obstruerande människor som efter svidande kritik och med kraftiga maktmedel tvingats att sköta sitt jobb!
  Detta kan jag gå och muttra ett tag till om, då jag som tur är har en betydligt tolerantare och mindre långsint företrädare som blickar framåt..

Kommentering är stängd.