Jakt och skytte = livskvalité

Det kan inte hjälpas att jag med jämna mellanrum reagerar på tonen och ingångsvärdena när vi pratar jakt och skytte internt och ut mot allmänheten! Självklart spelar tonen på denna blogg in i mina tankar, i alla fall så fort rovdjursfrågan kommer upp. Men även på helgens möte med länets skjutbaneansvariga så kom frågan upp. Fokuserar vi på rätt saker? Jag menar att vi allt för ofta inte gör det utan fastnar i problem och försvar av alla möjliga anledningar. Rovdjursdebatten tror jag att alla kan, annars är det bara att fördjupa sig i mina kollegors bloggar på denna sida. Men i övrigt när det gäller jakt och skytte, vad pratar alla så övertygat om? Jo, att det är viktigt att få med de yngre ut i skogen och ut på skjutbanorna. En självklar syn när man ser jakten som ett fantastiskt inslag i livet. Men hur kommunicerar vi ut detta budskap?

Jag ska lägga några ord i munnen på er och se om ni känner igen det:
– Det kostar för mycket att bli jägare
– Det finns ingen föryngring i jaktlagen
– Ammunitionen har blivit så dyr att man inte vill skjuta på skjutbana längre
– Reglerna är så krångliga
– Jakten visas upp på ett fel sätt i medierna

Listan kan göras mycket längre, men är detta sant eller håller vi på att skapa en sanning själva? Om vi tittar på lite fakta som jag nämnt tidigare men som uppenbarligen tål att lyftas fram igen.

– Medelåldern bland landets jägare har bara ökat obetydligt sedan 50-talet, troligen i samma takt som medellivslängden. Snittåldern bland jägarna är densamma som för våra riksdagsledamöter…
– Ungdomarna själva har inte så mycket synpunkter på kostnaderna för examen, i förhållande till andra utgifter så är kostnaden för att bli jägare överkomlig.
– Priset när man väl är jägare varierar betydligt över landet och är på sina håll definitiv en begränsning, men kanske en lika stor begränsning är de etablerade jägarnas inställning till att släppa in nya jägare. Det gäller särskilt yngre jägare de inte känner.

Nåja, oavsett det så tycker jag att man både inom jaktlag och på skjutbanor ska tänka till. Om jag vill attrahera nya medlemmar hur gör jag då? Ska jag beskriva jakten så som jag själv upplever den med allt det positiva den för med sig eller ska jag högljutt förklara att allt är pest och pina? Välj själv vilken ”försäljare” du själv skulle gå till!
Visst kan det vara bra att man inför hårdare krav på årligt skytte med mer eller mindre tvingande regler från markägare, men grunden i jaktskyttet på banorna runt om i Sverige måste ju ändå vara att det är roligt att gå dit! Skjutbanan ska vara en samlingsplats där man möter kamrater med liknande intressen och delar åsikter och erfarenheter med, inte ett ställe som liknas vid bilprovningen dit man måste en gång per år för att få fortsätta köra…

Nä, stå upp för jakten som ett positivt inslag i ditt liv och sprid detta bland alla du möter. Det ligger nog mycket i det gamla talesättet att något man säger tillräckligt många gånger blir tillslut en sanning. Se därför till att det du upprepar ofta är det du vill att människor ska tycka. Jag själv vill att fler ska upptäckta det positiva i att vara en jägare!

10 Kommentarer
  1. JJ says:

    Sen kan vi ta det här med att mätta magarna. Om du ser till hela norrlands inland så lever i stort sett alla på vilt främst då älgkött. Så det mättar många magar och gör norrlänningarna till ett friskt folk. Om vi nu skulle sluta ”nöjesjaga” så skulle Sverige behöva importera en hel del annat kött för du tror väll inte älgkött ätarna helt plötsligen skulle sluta äta kött? Begriper du inte då att vi skulle måsta öka köttproduktionen och skapa ännu mer ruttna förhållanden som finns idag hos de stora köttproducenterna. Ser du inte till alla djurs bästa? Eller tänker du bara att rovdjuren ska leva bra?

  2. JJ says:

    Earnie:
    Nöje? Ett nöje är när man går på bio eller går ut på en krog eller far på dyra jaktresor utomlands. Jakt som jag bedriver i Sverige är något helt annat. Det är en del av mitt liv. Du behöver heller inte förstå mitt sätt att leva jag klarar mig bra utan dig. Jag tycker det bara är synd att du inte kan begripa att jag jagar. Vad du äter är väll en stor del i hela debatten? Du äter heller djur som växer upp från dåliga förhållanden än jägarnas skjutna vilt? Jag förstår inte hur du tänker där? Sen så tror jag ingen som jagar varg är speciellt stolt över ”trofén” det handlar lite om trofé jakt tror jag. Det är ungefär som när man skjuter en räv. Man gör lite viltvård och får ett skin? Skillnaden är att inte räven äter upp min hund det gör vargen. vad är det för ”behov” du tänker på? Finns ju plats för en hel del massa saker när man inte sitter i möte eller i skogen. Så du kan vara lugn jag täcker ALLA mina behov.
    Janne: i min generation så har inte kvinnorna jagat fören nu på senare år. Men dom har ju alltid varit med när det vankast älgjakt. Min mor har då varit en klippa när det gäller att hålla i alla valppassningar under åren plus all den goda mat hon gjort när vi kommit hem från skogen. Nu har vi en hel del yngre tjejer som är med i jakten. Och det tycker jag bara är kul.

  3. earnie says:

    Björn. Givetvis, men som bekant har jag svårt för förhärligande av jakt om nu det skulle vara syftet, därav min kommentar.
    JJ. Missunnar dig inte din hobby, tänker inte omvända dig, förstår den bara inte, nöjet alltså, svårare än så är det inte. Jag å min sida har lärt mig allt om naturen utan bössa o utan jakt som förutsättning och mentalt utgångsläge för att vistas i naturen. Ditt utgångläge är som du beskriver jakt till större delen, du andas-du pratar-du tänker jakt hela dagarna. Det är inte jag skapt med, jag njuter av naturen som den är, betraktare om du så vill, (tydligen något slags skällsord bland jägare…??) även om jag i högsta grad är brukare av skogen. Brukare i din mening är liktydigt med jakt.
    Självklart har jag en gammal bössa och tvekar inte att använda den ifall nöden så kräver, men den är inte till för att förnöja mig på annat än skjutbanan.
    Är stupsäker på att du är en seriös jägare och att få slår dig på fingrarna när det kommer till kunskapen om jakt. Att jakt under vissa omständigheter är nödvändigt är självklart, men att jaga för nöjes skull, framförallt direkt motbjudande troféjakter typ varg, hamnar inte under dessa kriterier. Hade du sagt att du jagar för att du MÅSTE, för att mätta din mage, så skulle jag köpa det utan snack. Men eftersom ditt liv uteslutande kretsar kring jakt så tror jag det är något annat behov du behöver täcka.
    Ja jag äter all slags kött, begriper inte vad mina matvanor har med min aversion emot de obegripliga nöjesjakterna att göra!?

  4. Janne says:

    jj: Din släkt har jagat i flera generationer?
    Består din släkt inte även av kvinnor, eller räknas dessa inte med i släkten?

  5. JJ says:

    Earnie:
    Vad du inte förstår är att jakt är en STOR del av mitt liv. Jag har två jakthundar som dagligen behöver träning. Jag har flera förtroende uppdrag i olika föreningar som är jakthunds relaterad. Jag pratar,andas och tänker jakt i stort sett hela dagarna. Och hur kan jag då försvara det? jo, jag är uppvuxen med en släkt som jagat i flera generationer jag har haft jakthundar runt omkring mig hela min uppväxt. Jag har aldrig fått ett ”normalt” sommarlov med bad, utlandsresor, minigolf, sandstränder m.m.! istället drog mamma och pappa mig och min bror till fjällen på sommaren för att vandra och fiska, hösten så fick vi fara på älgjakt och bärplockning. Och på vintern så var det toppjakt,skoter och pimpling som stod på schemat. Allt detta skulle jag aldrig byta bort, jag har fått lära mig allt om naturen. Jag kan ta vara på kött,fisk, bär och svamp och kan fylla min frys med bra mat utan att gå till ICA. Jag uppskattar vad min far och mor lärt mig och min bror och jag hoppas verkligen fler barn och ungdomar får den uppväxten. Jakt och natur är en del av mitt liv och kommer även i framtiden vara det. jag kommer uppfostra mina barn, mina små kusiner och brorsbarn till att bli jägare och jakthundsägare och föra vidare jakten i vår släkt. Och som tur är så kommer jag att lyckas för jakten är ingen man bara byter bort mot något annat utan den finns där och kommer alltid att göra det. En fråga, äter du kött överhuvudtaget och om du gör det vad äter du och vart kommer den ifrån? Äter du inte kött så kan jag mer och mer förstå varför du hela tiden är inne på internet och försöker sprida din tro på en icke köttätande värld och att vi ska betrakta naturen och inte bruka den.

  6. jörgen bergmark says:

    Hur lyckas du earnie med att fiska strömming (som du har sagt att du brukar göra) utan inblandning i naturens liv?

  7. Björn Sundgren says:

    Det har aldrig föresvävat mig att jag skulle få dig earnie till att locka ungdomar ut på jakt, tro mig! Men vi som ser det positiva i jakten måste självklart förmedla detta positiva i vår framställning. Sen får du mer än gärna få med ungdomar ut i naturen också. Ju fler som kommer ut desto bättre! :-)

  8. earnie says:

    Björn. Ge mig en enda anledning varför jag skall locka ungdomar till att jaga för nöjes skull? Vad är det du vill förmedla? Jag tycker det är helt rätt att ni möts och har samkväm och trevligheter på skjutbanan, helt ok med prickskytte, dessutom roligt.
    Allt är bra att få ungdomar att fastna för något intresse, men sedan till att lära ut att döda djur, utan nödvändiga eller egentliga skäl och för ens egna egoistiska tillfredställelse som dessutom skänker någon sorts livskvalité är för mig obegripligt. Varför känns det särdeles viktigt att förmedla, odla just detta intresse månne?
    Lyckligtvis njuter både jag och mina ungar naturen så som den är utan inblandning i dess liv, nåja vi bråkar med skogsvård för att återskapa/skapa förutsättningarna för nytt liv (din kollega Fredrik inspirerar faktiskt med sina inlägg i just det avseendet). Jag tar dina kloka tre sista meningar ad notam, med en liten förändring. Jag själv vill att fler ska upptäckta det positiva i att vistas i naturen och betrakta och förstå den utan bössa.

  9. Per C says:

    Det är ju lusten som driver verket!
    När man läser debatten kring jakt och i synnerhet rovdjursjakt slås man av hur ofta det framhålls, i negativa ordalag, att vi är sugna på jakt.
    Hur i hela friden har man någon gång någonsinn fått någon att utföra ett bra jobb av något slag om de inte haft lust?
    Självklart måste jägarna ha lust annars skulle vi vara hur dåligt skicka som hellst att utföra det vi gör.

    Lusten driver verket!

  10. Tommy Olsson says:

    Björn det du säger håller jag helt med om när jag för många år sedan gick till vår skjutbana fick man veta att du som inte kan skjuta får vänta ibland satt man 4 tim. o väntade men fick aldrig chansen nu har jag under flera år varit skjutledare på samma bana och genom just positivitet och glädje ökat omsättningen på bara lerduve skytte från ynka 17000 till lite över 100,000 på dom första tre åren vi har på vår lilla ort 10-12 nya jägare varje år och i mitt jaktlag har 4 nya jägare kommit in 2 tjejer o 2 killar
    men det behövs fler platser och vi försöker få in nya jägare överallt men det är trögt särskilt i lag med mycket äldre jägare så alla som läser detta ge nya jägare en chans dom är oftast ödmjuka och goda skyttar

Kommentering är stängd.