Jägarbloggen

Nya turer i fjälljakten

I denna tid av upprörda röster runt rovdjursförvaltningen (med all rätt) så seglar ytterligare dimensioner in även i debatten om jakten i fjällen. Inte bara den omtalade och numera ökända omröstningen i riksdagen och regeringens försäkran om att ta fram förslag på nya regler inom ett år som ”alla ska bli nöjda med”. Nu tillkommer en osäkerhetsfaktor till i den framtida jakten. Girjas sameby har stämt staten för ”intrång i jakträtten” och Gällivare tingsrätt har gett klartecken till denna stämningsansökan. Processen räknas komma igång under våren. Utfallet lär säkert dröja rätt länge, men det skapar under tiden en osäkerhetsfaktor som troligen kommer att påverka politikerna i deras ställningstaganden. Frågan om vem ska jaga och fiska i fjällen är egentligen en större fråga än vad många inser, det gäller rätten till nyttjandet av marker som täcker nära hälften av Sveriges areal. Jakten blir i detta sammanhang mer en princip eller symbolfråga. Tyvärr drabbar det alla intresserade jägare vars största önskan är att kunna bedriva en trevlig jakt i en underbar miljö. Fortsättning lär följa i frågan!

Om man ser går över till det som verkligen engagerar jägarna här uppe, nämligen älgen, så kan jag konstatera efter några kvällsmöten att de flesta som nu börjar inse hur den nya förvaltningen ska se ut har samma funderingar som jag. Hur ska ekonomin hanteras i detta!? Att dela in län i förvaltningsområden kan man leva med och i ärlighetens namn så händer inte så mycket för den enskilda jägaren. Men att man har beslutat om ett system med så lite på fötterna vad gäller kostnaderna är fortfarande lika förvånande. När man sen ser och hör frågeställningarna runt detta nu så inser man till och med att dessa frågor inte fick sitt svar under utredningen och vad ännu värre är, vissa frågor verkar inte ens ha ställts under utredning och propositionsskrivande! Fast med tanke på mycket av dagens ekonomiska situation runt om i världen kanske man inte ska bli förvånad! Många verkar ju ha attityden att ”det ordnar sig” utan att riktigt vilja eller kunna se konsekvenserna av sina beslut. Det ska bli spännande att se Naturvårdsverkets lösningar på detta problem som de har blivit pålastade!

0 Shares
Kommentarer är stängda.