Päls är hett och jag är ett modeorakel!

Jag har en trendspaning. Päls är superhett igen. Denna tes drev mig ikväll ut på surfning bland modebloggar där ute i cyberspace. Av det lärde jag mig 3 saker:

1. Päls är verkligen superinne igen.

2. Jägare är nog det närmsta vi kommer höstens modeideal med flanellskjortor, buskiga älgjägarskägg och grova skor.

3. Det finns förbannat gott om modebloggar.

När jag var ung, på det glada 90-talet, stod alla modeorakel som Madonna, Naomi Campbell och Cindy Crawford på barrikaden och fördömde päls. I höst poserar de allihop tillsammans med dagens modeikoner Jennifer Lopez, Beyoncé, Lindsay Lohan och Mary J Blige i päls helt obekymrat. Många av dem stöttar också pälsindustrin och hävdar att päls är det mest miljövänliga vi kan klä oss i. Jag snubblade faktiskt över ett bråk mellan Blondinbella och några andra ”kulturpersonligheter” där Bella faktiskt briljerade med sin sakliga argumentation för päls. Jag hade tamigtusan inte kunnat argumentera bättre själv för detta miljövänliga alternativ till energiintensiva konstmaterial eller bekämpningsmedelsintensiva bomullsodlingar.

Fakta är att päls är mycket hållbart, ekologiskt producerat och helt nedbrytbart. Tar vi pälsen från vilda djur så är den dessutom garanterat fri från lidande, synnerligen klimatsmart och förhoppningsvis närproducerad.

Enligt IFTF, en branschorganisation för pälshandlare, kunde man på modevisningarna för 5 år sedan se 148 pälskreationer från 37 designers. I höst har man kunnat se 1639 pälsplagg av 187 olika designers. Till och med jag fattar att päls är inne.

Nu är frågan snarast hur vi marknadsför den riktiga ”naturpälsen” från frilevande minkar, rävar och mårdar. Kanske ska vi satsa på ”viltpäls” precis som vi satsar på att marknadsföra viltmat? Jag minns ännu idag hur jag och Pappa, med god förtjänst, vittjade våra mårdfällor för 20 år sedan. Tänk om det kommer igen? Jag tror i vilket fall som helst att vi måste inse att päls inte längre är ”fult”. Alla, och då menar jag alla, stora klädkedjor och snart varenda kändis, inklusive mer intellektuella och trovärdiga, har päls i höst.

Det ultimata plagget jag surfade in på var faktiskt en lodjurspäls, designad av Karl Lagerfeld på det italienska modehuset Fendi. Ganska snygg om ni frågar mig. Och jag är ju numera att beteckna som något av ett modeorakel, jag ska bara tvätta bort brandröklukt och lite skumma kroppsodörer från mina jaktskjortor i flanell så ska ni få se…

17 Kommentarer
  1. Daniel Ligné says:

    Jo, 300:- / hektar åkermark. Nu får man ju intäkterna för ett jaktarrende / hektar mark. Räknar man således om siffrorna till kostnad / hektar registrerad älgmark hos Lst så får man en kostnad på 30:- / hektar. Nu blir det en överskattning eftersom vi har mer jaktmark än registrerad älgmark men ändå… Man måste jämföra äpplen med äpplen.
    Jag förstår att det hade kommit in mer rapporter som du anger men det måste väl ändå ligga i markägares och bönders intresse att belysa problemet? Inget kommer hända om vi inte får grepp på skadornas omfattning och kostnad, pengar är det enda sråk alla förstår.
    I mina ögon är detta en klockren parallell till älg – skog problematiken. En markägare med ungtallskog vill inte ha mycket älg precis som en markägare med mycket vall eller spannmål inte vill ha mycket vildsvin. Nu har vi en situation i Sverige där de flesta markägarna har varken ungtallskog eller spannmål och dessutom i hög utsträckning äger sin mark av rekreationella skäl. Då får vi snabbt en situation med ”majoritetens diktatur” som är mycket svårlöst.

  2. Luden says:

    I Jordbruksverkets studie uppges skadorna vara i storleksordningen 300:-/hektar så du har nog glömt en nolla. Hade markägarna fått ersättning för vildsvinsskador hade Viltskadecenter fått in fler rapporter.Jag har god kontakt med min jägare och även den bonde som arrenderar mina marker så jag är välinformerad om traktens vildsvinsstam. Ingen av oss tjänar pengar på grisarna. Jägaren är en skicklig skytt och kötthanterare så då och då får jag en halv gris.
    Visst är det så att en del tjänar pengar på grisodling och det är just därför stammen vuxit så okontrollerat.

  3. Daniel Ligné says:

    Jo, jag har redan ställt den till en hel del markägare… Även Viltskadecenter söker med ljus och lykta efter vildsvinsskador men har svårt att få in några. Nu tycker jag själv Jordbruksverkets studie har många brister men ligger kostnaderna på 30:- / ha mark så kompenseras de med råge av jaktarrendeintäkterna här i Sörmland. Situationen kan givetvis vara en helt annan någon annan stans.

    Det verkligt intressanta i den studien tycker jag för övrigt var att 80% av arrendatorerna upplevde problem medan bara 25% av markägarna gjorde det. Där har du lösningen, direkt och lokal dialog. Varken vi (nationellt), Eskil eller SVT kan göra något åt detta. Det är bara att sätta sig ned och prata med, istället för om, varandra lokalt.

    Jag förnekar på intet sätt att det förekommer problem med vildsvinsskador, men man måste se till konstruktiva lösningar. Det här är ingen raketvetenskap, vi vet vad som fungerar efter att ha jobbat med viltförvaltning i 180 år…

  4. Luden says:

    Den avslutande frågan får du väl ställa till markägaren. Återkom gärna med beloppet när markägaren svarat.
    Göran Frisk gav helt andra värden i sek/hektar när
    han synade skadorna på mina och grannarnas ägor.
    Vad G F sa i TV-inslaget kan du hitta på svt.se/Sydnytt. Han är nog sakkunnig eftersom han anlitas av Länsstyrelsen. Vildsvinen genererar nog ännu mer intäkter om vi använder deras päls också.

  5. Daniel Ligné says:

    Luden: Nu var inte detta ett vildsvinsinlägg, det finns gott om sådana där du kan ventilera dina teorier.

    Så allt som sägs på tv är objektivt, sant och vetenskapligt belagt? Vad baserade de sina antaganden på för fakta?

    Eskils anvisningar må vara kända av allmänheten, men jag känner inte till dem så du får gärna visa mig dem.

    Oacceptabla skador var intressant… Den färska studien av Jordbruksverket visar på kostnader för vildsvinsskador i Sörmland på cirka 30:- / hektar, är det oacceptabelt? Hur mycket genererar vildsvinen på intäktssidan för samma markägare?

  6. Luden says:

    Kanske ska vi satsa på ¨viltpäls¨precis som vi satsar på att marknadsföra viltmat ? Det var de raderna som gjorde att jag skrev ett inlägg i din blogg.Att SJF tappat kontrollen över grisstammens tillväxt har svt.se dokumenterat så det kan du ju inte förneka. Likaså är Eskil E:s anvisningar välkända bland allmänheten. Ett konstaterande är ingen anklagelse varken mot dig , T M eller G B. NVV får väl skaffa sig en annan samarbetspartner än SJF så Sveriges bönder blir av med de oacceptabla skador grisarna orsakar.

  7. Daniel Ligné says:

    Luden: För det första har vi ingen uppdrag att ”ta kontroll” över vildsvinen. Vildsvinen ska förvaltas i en lokal dialog mellan jägare och markägare. Vi kan hjälpa till men knappast tvångsförvalta. För det andra har Eskil mig veterligen inte gett oss något dylikt uppdrag.
    För det tredje kan du knappast anklaga mig för vad varken Torsten eller Göran uttalar sig om, vi lever i ett fritt land…
    För det fjärde ser jag inte riktigt tillämpningen för den modell du föreslår…

  8. Luden says:

    Sv Jf har tappat kontrollen över vildsvinsstammens tillväxt. Eskil E har gett er i uppgift att minska stammen så att skadorna på grödorna minskar. Men ni lyder väl hellre Torsten Mörner ,som enligt sin hemsida ser framemot när vi har en halv miljon grisar
    i naturen. G Bergqvist tror också att vi om några år har en halv miljon vildsvin i Sverige. Jag tycker du ska studera Gårdings modell för populationstillväxter.

  9. Calle F Johansson says:

    Jag har en pennhållare gjort av tassarna på en strävhårig tax som råkade korsa min väg och jag sitter bra och varmt på min toasits med skinn från en finnstövare som även den råkade ut för en liten ”olycka”.

    Djur är djur och det är bara att låta fantasien sätta gränsen :o)

  10. Daniel Ligné says:

    Perra: Jag vet ärligt talat inte riktigt hur priserna ligger, särskilt inte som de varierar enormt med kvalitet på skinnet och tillvaratagandet. Jag tror du hittar en del aktuella priser på nätet om du söker på ”skinnauktioner”

    Luden: Intressant. Exakt vad är det vi tappat kontrollen på?

    Bjärven: Tyvärr är inte älgskinn från södra och mellersta sverige särskilt intressanta längre pga älglusflugan. Där jag jagar i norra sverige säljer vi fortfarande älgskinn varje år…

  11. Bjärven says:

    En lysande luden idé, ta vara på allt från djuret!
    Handskar och andra produkter i svinläder har ju alltid hållit hög klass. Var säljer jag mina skinn, på åttiotalet fick vi lite betalt för älgskinnen, varför ser jag inte några annonser från uppköpare längre?

  12. Luden says:

    Ni kanske ska satsa lite på svinpäls också. Det lär finnas gott om
    grisar i skogen nu när Sv Jf tappat kontrollen över sitt högvilt.

  13. Perra says:

    Man kanske skulle satsa på lite pälsjakt i vinter.
    Vad betalar man för olika skinn idag?

  14. Ligné says:

    Calle: Du känns så begränsad… Älgtanga är ute.

    Du har för övrigt helt rätt i att vi borde vara tydligare med skillnaden mellan ”naturpäls” och odlad päls. Idag har vi dock svårt att konkurrera eftersom jägarna har svårt att leverera tillräckligt med päls vid rätt tidpunkt. Vi får, precis som med viltköttet, jobba med inköpare och distributionskanaler för att göra ”naturpälsen” till ett alternativ som är möjligt såväl logisktiskt som ekonomiskt. Du får väl helt enkelt se detta blogginlägg som ett steg emot en ökad drivkraft i frågan. Självklart är jag djurvän, det är vi väl alla…

  15. Calle F Johansson says:

    Ut på catwalken med dig i rävpäls och stringtrosor med älgmotiv.

    En liten undran bara, varför går ni inte ut mer aggressivt och reklamerar för päls från frittlevande djur som ett alternativ till päls från minkar i bur.
    Med de vidriga förhållanden för djuren som bevisligen finns inom pälsindustrien borde ni kunna ta hem inte så lite poäng på det.
    Du är ju ”djurvän” eller hur?

  16. Daniel Ligné says:

    Jag ska ringa någon ball modeagentur på eftermiddagen så får vi se… Men skämt åsido, jag tror inte att jägarna i gemen är särskilt intresserade av catwalken, vi måste nog dock lite till mans börja förstå att päls, med rationella argument, är rumsrent igen. Många reagerar som jag med ryggmärgen och får kalla kårar bara päls nämns…

  17. Lalle says:

    Vet inte om du riktigt passar in på Catwalken… men prova för all del! :-)

    I övrigt instämmer jag till fullo i ditt resonemang.

Kommentering är stängd.