Det är frisörens fel!

Lite lätt utmattad efter några dagars idogt intervjuande och debatterande i tv, radio och tidningar kan man inte låta bli att reflektera en smula över medias intresse för vargjakten. Hörde på ekot idag att de toppade med jordskalvet på Haiti, fruktansvärd tragedi, sedan kommer nyhet nummer två: en skjuten varg saknade pungkulorna. Fruktansvärt! Här har alltså en besiktningsman, inte jägare, missat lite vid flåningen och inte fått med kulorna in till SVA. Man får väl vara glad att jordskalvet kom före pungkulorna i alla fall…

En snabb genomläsning av gårdagens ledare och krönikor ger en också kalla kårar. Kollega Gunnar har sagt sitt om Höglund och jag tänkte presentera en teori som innefattar denna kvinna och Göran Greider. Den gemensamma nämnaren är givetvis deras lätt, …annorlunda, frisyrer. Det var hos frisören det hände!

Greider skriver i gårdagens metro: http://www.metro.se/se/misc/pdf/2010/01/12/SERIK_2010_01_12.pdf 

att vargjakten var ”grym”, ”blodig” (ja, det blir blod när man skjuter djur) och jämför det hela med napalm över barn eller missiler mot en pakistansk by. Får man fråga om det är någon annan där ute som kan se någon parallell mellan napalmbombning och missiler mot en by och vargjakten? Vidare ömkar han över de ”ensamma” vargarna där ute. Tyvärr Göran, det är ingen som vill vara kompis med vargarna för de bara bits hela tiden, jag har kollat med en älg och en räv. Att sedan den skjutna alfatiken Greider beskriver hade en farfar som var bror med alfahannens far skiter han nog i. För inaveln och vargens fortlevnad i landet är inte intressant. Det är bara krigsmetaforerna som ger resultat. Man kan inte låta bli att undra vem Greider bär ut först om det brinner där hemma, ungarna eller hundarna? Tacka gud att Göran inte direkt har de fysiska förutsätningarna för att bli brandman, han har heller knappast de empatiska eller logiska förutsättningarna.

Min teori är alltså att det var hos frisören Göran och Elisabeth, kanske påverkade av blekmedel eller hårspray, totade ihop sina sällsynt dåligt formulerade krönikor kryddade av rena påhopp och i total avsaknad av fakta. Det är då jag slår upp Expressens ledarkrönika:

http://www.expressen.se/ledare/1.1841483/tommy-hammarstrom-vargjakten-en-riktig-succe

Det finns ändå hopp där ute i etern och jag ska genast erbjuda Göran och Elisabeth mina frisörtjänster gratis framledes för att undvika dylika tilltag. För de som känner mig kan intyga att jag klipper mig själv och det brukar bli förbannat jämnt och fint. Hälsa Greider och Höglund det om ni ser dem.

 

34 Kommentarer
  1. Kerstin says:

    Fast å andra sidan – hellre lite kul skitsnack, än inget snack alls – go, go grabbar!

  2. Daniel Ligné says:

    Rakryggad: Varsågod! Vi har skitsöta spårtatueringar som gnuggisar. En sån bara måste du ha!

  3. Rakryggad says:

    Seså, lite svar till slut, tackar!

    Skicka gärna med lite klisterlappar och dekaler om det inte är till för mycket besvär. Jag ska se till att de kommer att synas:o)

  4. Daniel Ligné says:

    Rakryggad: Nu var det ju faktiskt du som sa att den redan hade stor spridning… Men sprid den gärna mer, den är bra.
    Jägareförbundets Ordförande vill nog ha en något större älgstam än dagens, tror jag. Säkrast att du frågar honom själv om du vill vara säker. Men eftersom samme ordförande också med personal och pengar deltar i NVR tror jag att han, såväl som jag, tror att det inte behöver innebära ökat antal trafikolyckor. Älgstammen ökade ifjol i stort sett i alla län, men inte dödsolyckorna.
    Skillnaden mellan artiklarna är antagligen att den ena beskriver en sjukdom på ett vilt vi vårdar som oroar och att den andra beskriver ett mycket avvikande beteende på ett vilt vi vårdar. De artiklar du vurmar för beskriver något som knappast alls är en nyhet, älgar blir påkörda. Det händer varje dag. Skrev jag inte nyss ungefär det där?
    Nu är det väl inte kanske du som det är mest synd om när det gäller att sakna svar men jag är så snäll så jag skickar en keps ändå…

  5. Rakryggad says:

    ”Rakryggad: Om nu den där skriften är så väl spridd är det konstigt att man fortfarande stampar på med samma argument som kan bemötas med samma, väl kända, argument”
    Får väl se till att fler får kännedom om den i så fall:o)

    Fortfarande inget svar: ÄR DET KORREKT ELLER INTE ATT JÄGAREFÖRBUNDETS ORDFÖRANDE VILL HA EN STÖRRE ÄLGSTAM ÄN DAGENS, TROTS ATT HAN VET ATT FLER MÄNNISKOR DÅ KOMMER ATT SKADAS OCH DÖDAS I VILTOLYCKOR MED DESSA DJUR, ÄN OM MAN LÄMNADE DEN PÅ DAGENS NIVÅ ELLER DECIMERADE DEN REELT?

    Fortfarande inget svar från dig: VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN DE ARTIKLAR I SVENSK JAKT SOM HANDLER OM ÄLG I ALLA MÖJLIGA OJAKTLIGA SAMMANHANG OCH DE I DE ANDRA TIDNINGAR SOM ÄVEN DE HANDLAR OM ÄLGEN OCH VAD SÅNA STÄLLER TILL MED FÖR BEKYMMER.

    Jag förstår utifrån de saknade svar på mina frågor att du har lite problem med läsa, så därför lite större bokstaver:o)

    Och skicka gärna en jägareförbundkeps.
    Jag vet PRECIS va en sån kan användas till ASG!!!

  6. Kerstin says:

    Va skönt Daniel! Då behöver jag inte gå och grunna på det längre! Dina ord käns värmande för mig också!

  7. Daniel Ligné says:

    Oroa dig inte Kerstin. Det var jag som klumpigt nog försökte svara två stycken på samma gång, det blev en för mycket. Jag uppfattade det snarare som att du stöttade min teori om vikten av en ocensurerad debatt där även andra åsikter än ens egen får plats. Så vi är överens och jag tackar för dina värmande ord, de behövs nu i kylan och snålblåsten…

  8. Kerstin says:

    Jag hoppas jag inte skrivit något som kan tolkas som att jag inte tycker det fria ordet är viktigt Daniel. Förstod inte varför du riktade dig till mig i senaste inlägget. Förklara gärna, för skriver jag otydligt, så måste jag förståss ända på det.

  9. Daniel Ligné says:

    Kerstin och JJ: Jag tror fortfarande det är viktigt att man tillåter det ”fria ordet”. En hårt redigerad blogg blir en monolog och det är sällan kul… Tyvärr medför anonymitet att den svenska folksjälen blommar ut i en ondska och illvilja som emellanåt tar sig orimliga proportioner. Nu läser jag inte modebloggar men jag har sett ett par fall av bloggar som stängts och jag förstår varför. Men så länge Blondinbella håller ut så tror jag att vi får vara rätt nöjda med nivån här och helt enkelt ta smällen. Det går ju också att scrolla förbi vissa signaturer om man känner igen dem…

  10. Daniel Ligné says:

    Rakryggad: Om nu den där skriften är så väl spridd är det konstigt att man fortfarande stampar på med samma argument som kan bemötas med samma, väl kända, argument… Fantasilöst, eller saknas kanske helt enkelt fel att klaga på?
    Jo, men om vi som du hävdar bestämmer över viltet hade vi väl skaffat oss en sjujäkla vinterstam för länge sedan? Du glömde den detaljen…
    Vad som gör att Svensk Jakt väljer som de gör får du nästan fråga Chefredaktören om. Jag bara antar att de skriver utifrån vad de tror att deras läsare vill läsa. Sjukdomar och avvikande beteenden på viltet intresserar givetvis oss som värnar dem. Att det inträffar viltolyckor är knappast en nyhet för oss som rycker ut på de drygt 40 000 som sker årligen och gör eftersök eller drar undan viltet så att inte ytterligare olyckor sker.
    Du är välkommen på vår sida! Vill du ha en Jägareförbundskeps? Jag bjuder.
    Skillnaden mellan handlingsplanerna för varg och älg är att en mycket bred majoritet i landet vill ha så här mycket älg och en mycket bred majoritet vill ha varg men inte särskilt många fler än idag. Inga konstigheter i det. Jägarna skiljer sig faktiskt inte så mycket från allmänheten i dessa uppfattningar som media idag vill få oss att tro.
    Problemet med Marie var väl annars att hon inte hade ett enda rätt… Förvirrat om du frågar mig.

  11. Rakryggad says:

    ”Det finns också ett värde i att se motståndarsidans argument och hur man kan bemöta dem.”
    Ja visst är det så. Därför är Jägareförbundets argumentsamling, Attacker mot jakten som kan beställas hos Daniel, värd en del för alla som är kritiska mot jakten, och därför den har fått så stor spridning i de kretsar.

    Förtydligare tankekedjan?
    Jägarna vill ha fler älgar i vintestam så att de kan skjuta fler kommande hösten. Är det något som brister?
    Är det inte det som Torsten Mörner Jägareförbundets ordförande vill ha, trots de uppenbara problem och lidande det ställer till med?
    ÄR DET INTE KORREKT

    Vad är det som gör de två artiklar från Svensk Jakt mer jaktrelaterat än de andra två artiklar som även de handlade om älg och vad älg ställer till med för problem.
    DEN FRÅGAN HAR DU INTE SVARAT PÅ
    Viltolyckor med älg har väl lika mycket med jakt att göre som smink, torkvindar, stockholmare och sågverksindustrien, speciellt eftersom vi ju har slagit fast flera gångar nu, att en stor älgstam är grunden för en meningsfull älgjakt men samtidig betyder många döda och skadade människor i viltolyckor med dessa älgar.

    ”Alltså står vi på viltets och jägarnas sida ”
    Har du missat att även jag med den breda definitionen du använder dig av, också står på din och jägarnas sida, när jag som ni skjuter vilt omkring mig på allt som rör sig:o)

    Du vill ha svar på hur många älgar jag tycker är rimligt.
    Svar: Mindre än dagens stam, egentligen så få som det är möjligt, en maximinivå som utgår från tolerancenivå med hänsyn till de som drabbas av dessa djur och inte som i dag, som utgår från de som vill ha så många av dessa som möjligt, alltså såna som du.
    Känner du möjligen igen ett par av dessa termer från Jägareförbundets handlingsplan och allmänt prat om varg?

    Som ni sagt tidigare, beslutsfattare och andra opinionsbildare är mottaglig för fakta, och där tycks ni i alla fall att ha fått en rätt :o)) http://na.se/opinion/ledarkronika/1.705882-nu-gar-svinen-till-attack

  12. Kerstin says:

    Viss JJ, och jag försvarar inget av det, samtidigt har vi ett fritt val hur vi vill lägga upp våra bloggar, förutom att det finns juridiska aspekter att ta hänsyn till också.

    Annars anser jag att det krävs viss styrka att inte fastna vid det personliga – dvs ta kritik mot ens åsikt personligt – utan hålla sig till sakfrågan.

  13. JJ says:

    kerstin: Ja framförallt dom bloggar och hemsidor som förespråkar stora stammar av rovdjur! Du har stora rovdjursbloggare som tar bort inlägg som kan syna deras berättelser, och du har föreningar och hemsidor som väljer att inte ha ett öppet forum så som här och andra jaktsidor! Tycker du inte det är konstigt? MVH // JJ

  14. Kerstin says:

    Daniel, med anledning av ditt sista inlägg, så vill jag passa på att säga att det är nog lite olika där, beroende på vem som ”äger” bloggen. På vissa ställen tas inlägg frekvent bort, och t o m möjligheten att kommmentera stängs av.

    Du visar på ett bra sätt att du klarar av att bemöta ”motståndare” i sakfrågan, och förhållningssättet som ditt: ”Det finns också ett värde i att se motståndarsidans argument och hur man kan bemöta dem.” är en klok insikt tycker jag.

  15. Daniel Ligné says:

    JJ och ögat: Jag förstår att det förefaller rätt märkligt att vi låter enskilda och kanske inte alltid så konstruktiva och seriösa skribenter hållas. I min värld är det dock extremt viktigt att inte censurera då man så fort man börjar med det får problem med var man ska dra gränsen. Det finns också ett värde i att se motståndarsidans argument och hur man kan bemöta dem. Det kräver dock en viss seriositet hos motståndaren vilket internets anonymitet inte alltid befrämjar…

  16. Daniel Ligné says:

    Rakryggad: Debattera hederligt? Jag visste inte att vi hade en debatt. Definitionen på debatt torde vara någon form av ömsesidigt utbyte av åsikter och information, jag har lite svårt att se dina bidrag. Detta liknar nog mer en intervju…
    Du förstår vidare inte den ekonomiska teorin bakom de studier jag hänvisar till. Om inte marginalnyttan av en älg förändras om stammen halveras är det något som är väldigt konstigt.
    Vidare saknar jag ditt förslag på hur många älgar vi ska ha…
    Sist men inte minst så måste jag nog be dig förtydliga din tankekedja här. Du hävdar att jägarna bestämmer hur många älgar vi ska ha men de är inte nöjda och vill ha fler samtidigt som vi bara vill skjuta så mycket som möjligt av allt möjligt. Du tycker inte själv att det brister på ett par punkter där?

  17. JJ says:

    Haha, att du orkar Rakryggad! Vore det inte bättre att du ägnade dig åt att skriva på din egen hemsida? Och jag har ett förslag till den, kan du inte öppnat ett forum? Skulle vara intressant och följa debatterna där… MVH// JJ

  18. Rakryggad says:

    Nu är vi där igen med ditt problem med att debatterar på ett hederligheten sätt, Daniel.
    ”Dagens älgstam skulle nog konstanthållas av en avskjutning på drygt 100 000 älgar, även om rovdjuren komplicerat beräkningarna rätt rejält. Så Torsten är nog ganska bönhörd”

    Är det inte korrekt att Torstem Mörner har sagt att han kan tänka sig en så stor älgstam att den möjliggjorde en årlig avskjutning på 140 000?
    http://www.nwt.se/filipstad/article24679.ece

    Va får det för effekt:
    Se fig 1, sida 263 i Skogsvilt lll
    Där ser man möjligen även lite av den effekt med att vargen komplicerar bereckningen av hur många som ska skjutas:o)

    Turistvärdet, ja:o))
    Enligt såna som dig så är den enda grund till att tyskare ens tänker tanken om att resa till Sverige på semester, möjligheten att få se en ful hästliknande djur.
    Och kostnaden för människoliv och livslånga handikapp, har ju utgått från något schablonvärde och skulle vare helt annorlunda högre om man gjort en undersökning om detta, liknande den om vad den enskilda jägaren tyckte jakten var värd för honom i kronor och ören.
    Vad har jakten för värde för dig i kronor och ören, vad skulle det vare värd för dig att inte ligga här som ett vårdpaket och veta att kommer att ligga här resten av ditt liv.
    Ska kostnader och utgifter jämföras, så bör man använda samma ”valuta”.

    ”och förutsatt att det är lika många som jagar då det är hälften så många älgar.” Vilket inte förändrar skit!

    ”Inte världens mest briljanta slutsatser”
    ”Där fall det argument”
    Många sådana både från du och de andra på SjF. Vilket kurs var det ni gått:o))

  19. Daniel Ligné says:

    Rakryggad: Du har bevisligen missuppfattat allt. Vi är ett Jägareförbund. Alltså står vi på viltets och jägarnas sida och vår tidning rapporterar om vilt och jakt. Inte trafikolyckor och smink eller beskärning av rosbuskar.
    Dagens älgstam skulle nog konstanthållas av en avskjutning på drygt 100 000 älgar, även om rovdjuren komplicerat beräkningarna rätt rejält. Så Torsten är nog ganska bönhörd och vi är rätt nöjda.
    Läs Karin Fällmans avandling från SLU och läs LRF´s medlemsundersökningar.
    Skogsstyrelsen hade ”glömt” turismvärdet och symbolvärdet. Vidare hade de glömt att räkna på värdet av att älgen betar sly och annan för gagnvirket konkurrerande vegetation och förutsatt att det är lika många som jagar då det är hälften så många älgar. Inte världens mest briljanta slutsatser om du frågar mig. Kanske ingen slump att rapporten aldrig trycktes?
    Sjukt roligt får stå för dig. Men låt höra nu, hur många älgar, rådjur och älgar är enligt dig acceptabelt? Jag har stället den frågan några gånger…

  20. Ögat says:

    Snälla Daniel, kan du inte radera Rakryggad, ingen orkar med honom. Både din och Gunnars blogg blir hans klotterplank. Ni verkar trots allt vilja föra en debatt även med personer som har andra åsikter. Men låt oss slippa Rakryggad!

  21. Rakryggad says:

    Vad är det som gör de artiklar i Svensk Jakt jag klistrade in i mitt förra inlägg JAKTRELATERADE och inte de andra från SVD och TTELA?

    ”Jägarna bestämmer inte ensamma varken avskjutning eller vinterstam.”
    Men det är ju ni som klagar och skriker som små barn när skogsbolagen eller skogsvårdsstyrelsen vill ha mindre älg!
    Annars står ni ju på de DRABBADES sida när dessa drabbas av andra mer otrevliga djur som varg och lo:o)

    ”Jag känner ingen jägare som vill ha särskilt mycket mer älg än idag. Ingen jägare vill ha för mycket älg.”
    Öjdå, var det inte din egen ORDFÖRANDE Torsten Mörner som tycket att vi kunna släppa upp älgstammen reelt?

    ”Sveriges invånare är mycket nöjda med dagens älgstam.”
    Vilka undersökningar kan du i vanligt svepande sätt hänvisa till denna gången som visar att befolkningen är, inte bara nöjda men mycket nöjda med storleken på dagens älgstam.
    Tror du att de även är det om de får ta del av Skogsstyrelsens förslag om en halvering och hur detta kan generera sådär 500 mille extra till staten?

    ”Decimering brukar vi kalla jakt. Är det inte det vi sysslar med när det gäller älgar, rådjur och vargar?”
    Ja så klart förstår du inte frågan, eller hur. Du har ju så klart aldrig tänkt att det är en generell decimering av älgstammen som det syftas till, så att det vare sig före eller efter jakten finns så många älgar som tidigare år.
    Sjukt roligt för att låna ett uttryck från en av dina vänner från du lekte inne på ungdomsiten Vegan.nu :o)

    Härmed har onelinerserna inte bara lästs men även kommenterats.

  22. Arschtingen says:

    Rakryggad, Allt sänna jä va på vargjakt ha jä läst dä du ha skreve å dä vôre jamt gôtt om du finge ryggskôt å att dä vôrte töst jamt e litta stônn. Finns dä inge ane å järe än å anture sa över allt å litt därte som itte har mä jakta å järe? Ä dä itte lôv å tökke ulike å att dä sänna får väre bra mä dä? Jägare dä ä fôlk dä å! Översatt till svenska – trött på att läsa dina inlägg och vänligen skriv i något lämpligt ”anti-anti-anti” forum!

  23. Daniel Ligné says:

    Rikard: Tack förbekräftandet. Nu måste de väl ändå bli sugna på en klippning eller två? Ska tipsa Janne imorgon, han kommer bli skitglad för tipset.

    Rakryggad: Suck. Har du verkligen INGA andra argument än det där med trafiken? Räcker det om jag skriver se tidigare eller ska vi ta ett varv till?

    Jägarna bestämmer inte ensamma varken avskjutning eller vinterstam.

    Jag känner ingen jägare som vill ha särskilt mycket mer älg än idag. Ingen jägare vill ha för mycket älg.

    Sveriges invånare är mycket nöjda med dagens älgstam.

    Decimering brukar vi kalla jakt. Är det inte det vi sysslar med när det gäller älgar, rådjur och vargar?

    Jag ser faktiskt trafikargumentet som hyfsat genomkört. Har du inget annat än det att komma med nästa gång så kanske du kan göra något annat istället. Funderar du ändå på att skriva ett om trafik så var vänlig att först läsa ”onelinerserna” här ovan och begrunda dem…

  24. Rakryggad says:

    ”Nu finns det en rätt fundamental skillnad mellan ekot och Svensk Jakt, man kan nästan gissa av namnet att Svensk Jakt rapporterar om jakt.”

    Här kommer lite ”jaktrelaterade” nyheter Svensk Jakt:
    Älg fastnade med hornen i torkvinda
    Små värdeminskningar på grund av älgskador
    Älg attakerade två stockholmare
    Älg med elefantsjuka
    http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/

    Vad är det som gör dessa mer jaktrelaterade än:

    ” Många viltolyckor – inget görs
    Mellerud 13 viltolyckor hittills i år, varav en dödsolycka.
    Så ser det ut på väg 166 mellan Mellerud och Bäckefors.
    Nu efterlyses viltstängsel men Vägverket känner inte ens till olyckorna. ”
    http://ttela.se/start/mellerud/1.595186

    ”Älg orsakade dödsolycka nära Mullsjö
    En man har avlidit och fem andra är svårt skadade efter en älgolycka i Västergötland, tidigt på fredagsmorgonen. Olyckan inträffade på väg 26 i närheten av Mullsjö.”
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/alg-orsakade-dodsolycka-nara-mullsjo_3539405.svd

    Frågan är om inte Greider har större empatiska förutsättningar än de flesta jägare som bara skriker efter så många älgar som möjligt, kosta vad det kosta vill i mänskligt lidande?
    Jag tror även hans logiska kapacitet vida överstiger allt vad du Daniel kan prestera, i alla fall om man läser ditt försvar av älgstammen och att det inte finns några kopplingar mellan storleken på älgstammen och antal viltolyckor.
    Tror även att förstår det ologiska i att älg, vildsvin och rådjur tydligen är de enda djur där lösningen på problemen inte är decimering av aktuella population, när detta annars är standard lösning för alla andra arter från ni jägare:o)

  25. Rikard says:

    *ASG*

    Japp, är du ojämt klippt någongång så är det hakspetsen knappast skalpen..

    Köper även tanken i inlägget nedan, säg åt Jan att jag vill se en relationsspalt i tidningen framöver och Jan ska hålla i den!

  26. Daniel Ligné says:

    Ögat: Vad man gör i praktiken för djur och natur är inte intressant för dessa personer. De är bara intresserade av att synas, märkas och känga till. Jag blir faktiskt häpen när jag ser hur vanligtvis kusligt politiskt korrekta mediepersonligheter slår på jägarna. Byt ut ordet ”jägare” mot invandrare, kvinna eller homosexuell i valfri ledare och krönika den senaste veckan så ska du få se på fyrverkeri…

  27. Daniel Ligné says:

    Rakryggad: Nu finns det en rätt fundamental skillnad mellan ekot och Svensk Jakt, man kan nästan gissa av namnet att Svensk Jakt rapporterar om jakt. Jag tror faktiskt inte ens jordskalvet på Haiti platsar där. Varför skulle Svensk Jakt rapportera om trafikolyckor? Ska de börja ge sminktips, testa snowboards och ta upp relationsproblem också? Jag säger det nu för sista gången, jägarna kan knappast lastas för att folk kör in i saker. Ska vi anklaga skogsägarna för att det finns träd och fotgängarna för att de är i vägen också? Vi kanske förresten skulle förbjuda alla bilar utom en åt gången? Då skulle vi ju bara få singelolyckor i alla fall!

  28. Ögat says:

    Daniel, hurmycket tror du att deras frisyrer påverkat miljön? Tillfällig napalmbombning lär ha påverkat miljön mindre än våra vänner har påverkat ozonskicktet!

  29. drever says:

    rakryggad sänkta pensioner arbetslöshet sämre sjukvård men vargen får kosta vad säger du om det

  30. Rakryggad says:

    ”Hörde på ekot idag att de toppade med jordskalvet på Haiti, fruktansvärd tragedi, sedan kommer nyhet nummer två: en skjuten varg saknade pungkulorna.”

    Ja lite som Svensk Jakt prioriterar.
    Allt som har med älg att göre, från ett konstigt huvudprydnad till en stackars älg som drunknad det får gå före mer viktiga nyheter som även de handlar om dessa djur, som när en älg var orsak till att en 17 åring blev dödad i en viltolycka med en älg utanför Stöllet i Värmland eller när en busslast med 7 barn kolliderade med en älg i Örebro län och där en person dödas de syns aldrig i den tidningen.
    Är det inte konstigt hur man prioriterar nyheterna.

Kommentering är stängd.