Färre och utspridda vargar ger bättre älgjakt

Älgjakt Foto: Gunnar Glöersen

Jag har skrivit tidigare om älg-varg förvaltning, men gör det än en gång. Inte minst för att jag för en tid sedan lovade signaturen ”Kerstin” att svara på några av hennes frågor. Grundfrågan är, hur älgjakten/älgstammen påverkas av att det finns varg? Mera specifikt vill hon ha svar på hur älgtillgången påverkar revirstorleken och om en flock dödar fler älgar än en ensam varg?

De två viktigaste sakerna att känna till för älgförvaltningen i vargrevir är älgtäthet och revirstorlek. Utvandring, invandring, övrig dödlighet och reproduktion spelar också in, men är inte alls lika viktiga som de två först nämnda. Grimsö forskarna har genom predationsstudier kommit fram till att en vargflock/vargpar dödar 110-140 älgar per år. Några vargkramare har gjort sig lustiga över detta när jag skrivit om det tidigare, de har raljant räknat ut hur många kilo en varg skulle behöva sätta i sig per dag. Vad de glömmer bort i sin iver att försvara vargen är att älgar föds små, ca 10 kg. Utgår man från att alla älgar är vuxna blir det givetvis många kilo per varg och år i beräkningen. Men eftersom huvuddelen av älgarna som tas, ca 75 procent, är just kalvar krävs faktiskt så många älgar för att föda vargarna. När jag nämner den siffran i olika sammanhang för männsikor som inte alls deltar i debatten blir de alltid lika förvånade. – Är det sant, det hade jag ingen aning om!!!

Det har också visat sig att ett vargpar dödar lika många älgar som en hel flock. Flocken tillgodogör sig bytet bättre än paret, men de dödar alltså inte ett större antal älgar för att de är fler. Hittills har liten kunskap om predation i områden med gott om alternativa bytesdjur som t ex rådjur och hjort. Men man kan anta att vargarna i hög grad kan komma att äta dem istället. Men de i sin tur är små även som vuxna, vilket ökar predationstakten i förhållande till älg.

Frågan om bytesdjurens täthet påverkar revirstorleken är också intressant. Än så länge verkar inte tätheten av bytesdjur ha haft någon större inverkan på vargrevirens storlek. Revirstorleken verkar främst påverkas av hur många andra vargar det finns i närområdet. Vi ser att antalet revir ökar även i områden där reviren ligger i det närmaste vägg i vägg. Helt enkelt genom att reviren blir mindre och fler flockar/par samsas om samma yta. Det i sin tur kommer givetvis att leda till att påverkan på älgstammen blir allt större, även vid höga älgtätheter. Det finns givetvis också en gräns för hur små vargreviren kan bli, det måste ju finnas tillräckligt med bytesdjur för vargarna. För att föda ett vargpar eller en vargflock, måste det finnas 400 – 500 älgar i reviret och då finns det inget utrymme för jakt för oss jägare! Något som vi självklart inte kan acceptera.

Som jag ser det finns det bara en lösning på problemet som inte kostar en massa pengar, nämligen att ha färre vargar spridda över en större yta. Möjligen kan någon invända att vargjakt också kostar pengar, men det är smällar vi får ta.

1 svara

Kommentering är stängd.