Vem får jaga varg?
Jag blev uppringd häromdagen av en man som bad mig skriva ett blogginlägg om den kommande vargjakten. ”Det förekommer så otroligt mycket spekulationer om hur många vargar som kommer att tilldelas, var vi får jaga och vem som kommer att få jaga, att det vore bra om du som är insatt kan ge någon form av besked”, sa han.
Det är roligt att så många ser bloggen som en källa till information. Flera direkta kommentarer har också gett mig uppslag till nya ämnen att ta upp. Jag har t ex lovat signaturen ”Kerstin” att skriva mer om älgförvaltning i vargområden, men det får vänta ytterligare en liten tid.
Riksdagen har alltså beslutat om att frysa vargstammen på maximalt 210 vargar, samtidigt finns etappmålet kvar på 20 föryngringar. Lite förenklat kan vi säga att Naturvårdsverkets uppdrag är att försöka hamna i spannet 200-210 vargar när jakten är slut. Vi jägare som kan viltförvaltning vet att det inte är ett helt lätt uppdrag.
Först och främst får inte länen rätt att besluta om vargjakten själva, det beslutet tar Naturvårdsverket, eftersom riksdagens beslut endast ger rätt att besluta om licensjakt om det finns en miniminivå och någon sådan finns inte. Naturvårdsverket har däremot skickat ut en förfrågan till länsstyrelserna om hur många vargar som bör skjutas i respektive län. En fråga som inte är helt lätt att svara på eftersom forskarna ännu inte är klara med sin rapport om hur stor avskjutning som kan tillåtas för att nå målet 200-210 vargar. Det spekuleras vilt på olika webbsidor om allt från inga vargar alls till flera hundra!
Sanningen torde ligga i spannet 20-40 vargar i Sverige. Ju fler vuxna som fälls ju färre kan skjutas och tvärt om. Från dessa vargar skall alla skyddsjaktsvargar avräknas, d v s de som skjutits efter den 1 oktober och förväntas skjutas fram t o m april månad. Resten skall fördelas ut på de fem län som har haft vargföryngringar minst tre år i rad, enligt riksdagsbeslutet. Det är Gävleborgs-, Dalarnas-, Örebro-, Värmlands- och Västra Götalands län som uppfyller det kravet. Västmanlands län ligger på gränsen, de har haft föryngring tre av fyra år, men inte tre år i rad. Inget annat län kan komma i fråga för licensjakt. Skyddsjakt kommer däremot att kunna beviljas precis som förut.
De tilldelade vargarna skall sen fördelas mellan länen. Ett revir kommer att undantas från jakt, Galvenreviret, eftersom det finns en ”genetiskt värdefulla vargar där”. Hans avkommor från förra året kommer också att skyddas i den mån man vet var de finns. Idag vet vi endast om två-tre sådana, varav två är utanför licensområdet, den tredje kan eventuellt tangera län som har jakt. Riksdagen har också sagt att de län som har mest varg skall få högst tilldelning, det tolkar jag som att antalet vargar/vargpar kommer att vara vägledande för fördelningen av licensen mellan länen. I klartext, huvuddelen av tilldelning kommer att hamna i Dalarna och Värmland!
Vår målsättning, som jag tror delas även av länsstyrelserna, är att jakten skall bedrivas av vanliga jägare på samma sätt som lodjursjakten. Exakt hur tilldelningarna kommer att se ut vet vi inte, men det är möjligt att länens tilldelningar delas upp i olika delar, t ex i en nordlig och en sydlig. Dessutom kan det hända att vissa ”problemrevir” pekas ut där en större andel av vargarna skall skjutas.
Det första årets jakt kommer att fungera som ett försök. Jakttider, jaktformer och tilldelningen kommer att anpassas till kommande år utifrån de erfarenheter som jakten ger. Ett par organisationer har redan sagt att de tänker anmäla jakten till EU. Mot den bakgrunden är det viktigt att den jakt vi får sköts på ett klanderfritt sätt. I annat fall riskerar vi att förlora hela eller delar av den. Därför kommer vi troligen också att få skärpta krav jämfört med lodjursjakten om rapporteringstid och kontroll av avskjutningsläget.
Parallellt med diskussionen om vargjakten förs en om det ”verkliga” antalet vargar. Jag tar inte upp hela den frågan igen, men påminner om att endast de vargar som finns med i den officiella statistiken utgör underlag för vargjakt. Ju fler vargar vi kan hjälpa länsstyrelsen att hitta och kvalitetssäkra, ju fler får vi jaga.
Naturvårdsverket har aviserat att vargjaktsbeslutet skall vara klart senast 15 december, då har vi facit.
Hej Calle
Jaktkortsregistret är sekretessbelagt så det finns ingen risk att någon får tillgång till uppgifterna som inte skall ha det. Registrera dig du bara, så att du kan jaga varg.
ja du kalle jag registrerade mej i går så det har varit lungt men man vet ju alldrig min drever vaktar mej så kör på du
Hej!
Vågar man registrera sig som vargjägare??? Uppgifterna hos Naturvårdsverket blir väl offentlig handling och då kan djurrättsaktivisterna begära ut dem. Sedan vet man inte vem/vilka de väljer att gå på. En dag kanske huset är nerklottrat, bilen sönderslagen etc. Svara mig gärna på frågan om offentlighet!
Hultet1@telia.com
Gunnar, dina uträkningar är naturligtvis riktiga, men jag tror informationen tidigare kanske inte gått fram riktigt. Ett likhetstecken med vinterstammen på älg blir inte riktigt samma sak då en hel del älgar skjuts i sept. och okt. vargen skjuts i jan.och en tid framåt vilket ju innebär att större delen av året 80% kanske, finns det uppåt 300 vargar. Jag misstänker att de flesta jägare trodde att det inte på någon tid på året skulle finnas mer än 210 och därför känner sig som vanligt överkörda eller förda bakom ljuset. Acceptansen ser vi nog ingen förbättring av då vi kan befara fortsatta angrepp på våra husdjur. Bra att ni fortsätter jobba för ytterligare minskning till 150, först när vi kommer dit anser nog de flesta jägare att 210 målet är uppfyllt.
Kerstin, du har delvis rätt om skyddsjaktsvargar däremot inte om de som dör av annan anledning. De som fälls efter den första oktober kommer att räknas bort. De som fälls före det datumet och de som dör av andra anledningar ingår redan i tillväxtssiffran eftersom inventeringssäsongen sträcker sig från 1 oktober-31 mars.I övrigt delar jag givetvis åsikten om att det är viktigt att rapportera och inventera.
C-J, fullt så enkelt är det inte. Vi börjar med det faktum att vi vill ha maximalt 150 vargar. Det är vårt mål, inte riksdagens så när vi diskuterar vinterns tilldelning måste vi skilja på vad vi vill och vad riksdagens faktiskt har beslutat om. De 150 vargarna fortsätter vi givetvis att driva, inte minst i den grupp som skall ta fram nya förslag på nya mål till 2012.
Riksdagen har sagt 210 vargar som tak, den siffran gäller stammen före föryngringen på våren, precis som när vi räknar vinterstam på älg. Man kan inte räkna som du C-J eftersom vargar också försvinner och dör. Därför får vi använda det bästa vi har dvs medeltillväxten de senaste åren, ca 20 procent. 210 vargar ggr 1,2 ger drygt 250 vargar som skall ner till 210. Men i själv verket kan tillväxten vara både betydligt högre eller lägre. Det får man kompensera för nästa vinter.
Vi har äntligen en regering som för en nyanserad syn på vargfrågan så låt oss se vart det leder. Jag håller fullkomligt med om att den rekommenderade avskjutningen kommer att vara för knappt tilltagen i synnerhet i de revirtäta länen. Vad vi jägare och naturvänner måste bli bättre på är rapportera och dokumentera rovdjursförekomster. Inga rapporter = inga rovdjur = ingen jakt.
Finns det kursmaterial för utbildning av ”rovdjursrapportörer”? Utbildning generellt i rovdjursjakt tror jag ligger i tiden och bör kanske bli ett krav för att få jaga lo och varg.
Eftersom man enbart kommer utgå ifrån de spår som dokumenterats och kvalitetssäkrats av länsstyrelsens personal, så blir det också beroende på hur många spår som kan dokumenteras enligt de regler som gäller. Det finns alltså all anledning för alla som vill skjuta varg att rapportera de fynd man gör. Skulle tro att det inte är något som hindrar att man sedan går med länsstyrelsens personal när de dokumenterar vargförekomsten på platsen.
På bifogade länk kan ni själva se vad det är som krävs för att t ex ett vargspår ska betraktas som kvalitetssäkrat. http://www.naturvardsverket.se/Documents/foreskrifter/nfs2007/nfs_2007_10.pdf
Det finns en joker i leken nästa år, det som Gunnar nämnde, alltså valet. Jägare och landsbygdsbefolkning har ingen pardon att vänta vad beträffande rovdjurs- politiken om vi byter regering
Ja, en rättelse från min sida. Jag tror att avskjutningen nu till våren kommer att landa omkring 20-30 st vargar. Däremot nästa vår, dvs. 2011, måste ju räntan från 2010 skjutas bort. Alltså ungefär 90 vargar, och ungefär 75-80 st på licensjakt. Något annat vore ju som ett hån. Om inte detta ska inträffa så borde inventeringen av varg visa på kanske 10 förynringar, vilket är högst osannolikt och en ännu större misstro mot forskarsidan ökar.
Jag tror att vi kommer ha minst 25 föryngringar våren 2010, när dessa är konstaterade och antalet valpar är räknade borde avskjutningen ligga runt 95-100 st vargar. När sedan skyddsjakt, trafiken och övrigt har tagit ut sin del så borde avskjutningen ligga kring 75-80 st vargar våren 2011.
Detta kan ju omöjligt göras på något annat sätt. Får det skjutas 20-30 vargar nu till våren för att komma ner till dom överenskomna 210 st vargar så måste räntan bli lovlig 2011. Det är väl ganska självklart? Och antalet föryngringar kommer säkert att ligga kring 25.
Gunnar, hur ser Jägareförbundet på detta?
Helt rätt C-J, vargstammen borde åtminstone ned till 150 djur för att med föryngringen nästa år komma upp till taket på 210, vidare skyddsjakten har visat att det är väldigt få som skjuts på detta sätt och det kan man nog bortse ifrån men det finns ju andra orsaker till att vargar försvinner.
Vi vet tyvärr inte vilka direktiv de fick, som tar fram underlaget, men det blir försiktiga beräkningar. Hur många som skall skjutas kan vi bara gissa om det nu är någon idé. Själv tror jag att det blir 30 – 35.
givetvis, borde bli kring 75 vargar som skall skjutas då, eller hur?
Minus de vargar som skjutits vid skyddsjakt eller dött på annat sätt då förståss – eller?
jag håller med dej c-j vi får se vad gunnar säger??
Om man skall frysa stammen på 210 vargar, och vi får skjuta 20 för att landa på den nivån. Då borde vi alltså få skjuta bort räntan nästa vinter? Dvs. de valpar som föds, 23 revir och 3-5 valpar i varje kull blir ungefär 90 vargar. Kommer det att fungera såhär? Jag kan inte förstå hur myndigheterna skulle kunna komma med något annat. Det är simpel mattematik, skjuter vi ner stammen till 210 st i år med en tilldelning på 20 st borde avskjutningen nästa år bli räntan, dvs. antalet födda.
Om tilldelning nu blir så låg som 20 vargar, får absolut inte hoppas på det, hur kommer då Jägareförbundet att jobba för att öka antalet på tilldelningen. Har för mig att ert mål är 150?
Mvh,
Tack Gunnar, då vet jag vad som gäller med antalet vargar. Då hoppas jag på att generna håller i sig så att vi kan ha en så liten stam som möjligt, så att vi slipper för mycket blodutgjutelse hos våra tamdjur och även bandmasksjukdomar som dom börjat få problem med i Finland!
Forcy77, ja riksdagen har beslutat om en ”tillfällig” frysning. Vad som skall hända sen kommer att bestämmas av den grupp som skall utvärdera hela rovdjursläget. De skall försöka enas om hur hur många individer av en art som är gränsen för gynnsam bevarandestatus (GYBS) och utifrån det sätta nya mål. Det innebär ”inte” med automatik att vargstammen skall öka, efter 1 juli 2012. Det är upp till den då sittande regeringen (riksdagen?) att besluta om det.
Om det kommer in tillräckligt med nya gener finns ingen som helst anledning för någon att kräva fler vargar. Min bestämda uppfattning, efter att noga ha satt mig in i ämnet, är att vi i så fall kan nå GYBS även med färre vargar än de 210. Men märk väl, det är politiker som sätter gränsen för GYBS, inte forskarna. Det innebär att målet för antalet vargar kan avgöras av vilken politisk majoritet vi får i valet 2010.
Jag har varit ledig några dagar och har därför inte följt bloggen, därför har jag heller inte kunnat kommentera och svara förän nu, jag betar av er i tur och ordning.
Jan Bratt, nej jag tror inte att det kommer att bli något organiserat motstånd mot jakten. Den norska jakten var speciell, med utsedda jägare som t o m använde helikopter. ”Vår jakt” utförs av vanligt folk över ett helt län, inget vet i förväg var.
Kerstin, du frågar om det finns någon ny hndersökning av hundanvändningen och dödsorsaker i vargrevir. Svaret är nej! Viltskadecenter hade ambitionen att göra en men svarsfrekvensen blev för dålig. Varför vet jag inte, men jag det kan ha att göra med att många upplevde att den förra undersökningen ”missbrukades”. Vad innebär det t ex att man kan jaga i 8 000 dagar i ett vargrevir utan att hunden dödas. Är det en stor eller liten risk? Ingen kan förhålla sig till siffran om man inte kan jämföra med andra risker. Min förhoppning är att vi inom kort på något sätt skall kunna se om riskerna förändrats.
Tycker det blir lite missvisande siffror när stora stadskommuner får vara med och göra undersökningar.
Kollar man vilka som fortfarande är MER positiv till rovdjur så är det just i dessa kommuner! Och då drar ju den sammanställningen för hela länet ganska fel?
Tar man bort umeå,östersund,luleå m.m och bara räknar in dom små kommunerna så ser man ju den verkliga verkligheten.
Ja om nu myndigheter kunde ta sitt sunda förnuft och börja lyssna på dom som tycker det här är ett problem så¨kan det ju kanske börja fungera.
Så en vargjakt ligger i tiden….
Jerry!
Jag har ju aldrig förnekat att ju närmre man bor de större rovdjuren, ju mindre tenderar man att gillar man dom. Totalt finns det ändå en majoritet i varglänen som accepterar rovdjuren, och som INTE vill ha färre än det som en gång satts upp som minimimål. Det är först när du går ner på kommunnivå man ser majoritet mot rovdjur i några kommuner.
Sedan tror jag att det finns möjlighet att skapa större acceptans om människor i områden med mycket rovdjur känner att myndigheterna verkligen lyssnar på dom. För det behövs antagligen en förändrad attityd bland dom som arbetar inom t ex länsstyrelserna.
Vad skulle du själv tycka om jaktledaren för ditt jaktlag fick löpande information om områden där vargen INTE befinner sig i, och snabbt fick veta om vargarna närmade sig området där jakten pågick? Det borde väl underlätta – om än inte till 100% garantera vargfria områden. Jag tror ju inte att samtliga vargar i ett revir kan märkas, men med mer kunskap om hur flocken rör sig – splittras och samlas igen, så kan man få en ganska god bild av läget.
Kerstin,
Man kan acceptera det fyra stora rovdjuren, men man accepterar inte dom mål regeringen har satt.
Plus att dom flesta har blivit mindre positiv till björn och varg, alltså så är det här verkligheten på landsbygden.
Nu kan alla bevarade anhängare sluta säga att folk accpeterar att leva med varg och björn. Och sen kan man hjälpa 08 området att få en etablerad rovdjurstamm för det är där man är mest positiv.
Själv tycker jag 64 % är en ganska hög siffra, frågan gällde också 200 vargar dvs betydligt färre än vad som finns i dagsläget. I de kommuner där där man har som mest varg vill mer än hälften av innvånarna att riksdagsmålet skall sänkas. Med andra ord vill alltså en majoritet i dessa kommuner att de ska vara färre än 200 vargar i Sverige. Hade undesökningen genomförts idag hade förmodligen en ännu större andel varit än mer negativ med tanke på alla hundar som har strykit med under hösten.. Detta är dock rena spekulationer från min sida men högst troligt.
Tack för länken Jerry! Åter igen kan man se att de flesta ändå accepterar de större rovdjuren. Inte ens i en kommun som Älvdalen i Dalarna, är det fler än 64% som vill ha miskat antal vargar. 0-visionärerna lär få det svårt att övertyga sina anhängare om att de är i majoritet annat än i några få kommuner i Dalarna.
Acceptansen har inte ökat….
http://www.slu.se/?ID=559&Nyheter_id=11890
Så det ligger verkligen i tiden för en vargjakt….
Ha en trevlig helg alla flitiga debattörer
Gunnar, jag läste en artikel från i november där Olof liberg skulle ha sagt att 210 vargar är ett temporärt tak som sedan skall utökas när acceptansen ökat, att vi är tvunga att öka på stammen på senare år. Stämmer detta?
kerstin f nu får du sluta du vet ju att det är väldigt många hundar tagna av vargen vill du reta hundägarna? det enda rätta är att skjuta bort eländet
Visst Forcy77. Nu väntar jag bara på svar från Gunnar, och om det finns någon senare studie kring hundar som jagar i vargrevir.
Så länge man inte vet hur många hundar som verkligen släpps i områden med varg, så kan man inte heller säga något säkert om riskerna. Därmed INTE sagt att det är riskfritt i jämförelse med annat, och jag medger att det är ett problem. (Så att ingen missförstår mig)
Kerstin, från början handlade det bara om att jag trodde jag läst samma studie som dig, låt oss lämna det vid detta och inte dra igång en jäkla karusell !
Forcy77! Syftet med ”din” studie var att ta reda på om vargar söker upp skällande hundar.
Syftena med ”min” studie hade inte ett dugg med detta att göra, utan där ville man undersöka om tex revirsammansättningen påverkade risken för hunden att bli angripen, vilka hundraser/kön på hundarna löper större risk att bli angripna, hur stor del av dödsorsaken i samband med jakt utgjorde rovdjursangrepp, hur mycket har jakt med hund minskat i vargrevir, vilken typ av förebyggande åtgärder användes, och i hur hög grad.
Studierna handlar definitivt inte om samma sak, det enda de har gemensamt, är hundar som skäller.
Kan du verkligen inte se skillnaden mellan dessa studier, jag då är det inte mycket vi har att diskutera.
Framöver tycker jag du ska ta reda på i vilket syfte man gjort en studie, annars har du ingen möjlighet att förstå vad resultaten visar heller!
Kerstin, om du inte kan se den nästan exakta likheten i båda studierna och att dom handlar om samma sak är det inte mycket att diskutera. Det är ju två studier som bygger på varför vargar attackerar hundar på ett eller annat sätt, och i olika situationer.
Detta är för min del färdigdiskuterat…
Forcy77! Den studien du hänvisar till handlar ju om helt andra saker än hundar som JAGAR i vargrevir.
Det är riskerna för hundar som jagar i vargrevir jag har talat om hela tiden, inget annat.
Kerstin, innan du vet vad jag pratar om så ska du inte va så jäkla säker på att jag inte vet vad jag pratar om, eller vad jag läst!
”Har du inte ens tittat på länken jag gav dig innan du kom med ditt inlägg?” (Nej det hade jag jag inte för frågan var om jag hade läst en annan studie!) Jag har läst din nu och det är en annan.
Här har du den andra studien varsågod, den verkar faktisk vara färskare än din!?
http://www.viltskadecenter.se/images/stories/Publikationer/soker_vargar_upp_drivande_hundar.pdf
Vad pratar du om Forcy77??
Har Viltskadecenter gjort en studie med hundar i bur??
Då får du ge en länk till en sådan, där man försökt utröna om hundar blir dödade av varg!
Jag tror mig hört om en studie där man läst av märkta vargar för att se om de dras till hundskall, men det är INTE den studien jag hänvisar till, vilket du borde förstå. Vi talar ju om vargDÖDADE hundar – eller hur!
Har du inte ens tittat på länken jag gav dig innan du kom med ditt inlägg?
Det är få hundar, få jaktdagar och få hundar som blivit dödade av varg i den studien, så jag påstår lika lite som VSC att det går att utläsa ”sanningen” från den studien.
Vad jag försökt få Gunnar Glöersen att svara på, är om det finns färskare och bättre studier rörande detta – men han tycks inte vara intresserad av att svara på den frågan.
Kerstin, jag har inte gått på någon länk du har postat. Den studie jag läste använde dom hund i hundbur och även bandspelare och den var gjord av viltskadecenter om jag inte minns fel. Men dom kan ju gjort en ny. Ska kolla din länk om det finns en bättre.
Men som sagt den bästa studien har vi stått för själva tycker jag. Eller fått utstå rättare sagt!
Va med att träna lite inför jakten genom att släppa några vargliknande hundar i något hägn och sedan använda dessa för skjutövningarna.
En parallel till att skjuta på den rullande pappälg, men mycket mer realistiskt.
Det kan ju samtidig vare en utbildningsinsats gen emot journalistkåren och allmänheten som på nära håll kan studera hur kommande vargjakt kommer att bli, och det på mycket närmare håll än vad som är praktiskt möjligt med annat vilt.
Att visa upp jakten och alla aspekter med den, har ju alltid varit jägareförbundet mål, så här har ni en riktig bra resurs, nu när hunddjur blir lagligt byte även här i Sverige.
Det skulle även kunna användas för att träna nya jägare. Det är ju mycket bättre att skadeskjuta en hund i hägnet än en räv utanför.
Hunden i hägnet kommer ju bara att lida några få timmer, man riskerar inte såsom utanför att djuret plågas i dagar och veckor när man inte lyckas, skiter i att lyckas, med att spåra upp och avliva det.
ja du kerstin F.vi kan ju diskutera dej du är vell medlem i rovdjursföreningen ?så jag undrar hur du kan vara medlem i jägareförbundet konstigt en sak till dú skriver fattar något så enkelt! vad menardu?
Gunnar! Det skulle vara kul om du kunde svara på min fråga från igår kl 23:35. Själva frågan hittar du i inlägget ”Älgexplosion i vargens spår” 23/11 kl 13:19.
Kort så är det en fråga om det finns fler studier kring jakthundar i vargrevir än den som lades fram i början av 2001.
Inge, är det mig du vill diskutera, eller jakt med hund?
Visst, jag har labbar, men det är inte den typen av hundar jag tänker på när jag diskuterar jakt med hund och faror med varg. Det är inte heller labbarna jag tänker på när jag säger att jag värnar om jakt med löshund. Det tror jag de flesta förstår – tråkigt om du tillhör dom som inte fattar något så enkelt!
DU kerstin fredin du säger att du värnar om löshunds jakten. du har vell jakt labbar som går vid fot knölarna så är det du o pernilla o torbjörn o gänget är nog emot löshundsjakt hur går det med namn insamlingen?
Forcy77, visst använde dom drivande hundar i den pilotstudie som finns. Du tror väl inte att de använde hundar som skäller i en hundgård????
Jag gav en länk till studien vid ett annat inlägg, men här har du den igen: http://www.viltskadecenter.se/images/stories/Publikationer/jakthundar_i_vargrevir.pdf
I studien finns följande hundraser: Stövare, Jämthund, Drever, Tax, Gråhund, Basset, Finnspets, Beagle, Hälleforsare.
Du Inge, det är inte så där jättelätt att förstå vad du vill säga – varken här eller i de två andra inläggen. Vad jag efter en stund kunde utläsa är att du undrar om jag är ute efter att djävlas med hundägare, och så är det självklart INTE. Jag är själv hundägare, och värnar självklart om jakt med löshund – men då under förbehåll att hundägaren själv tar fullt ansvar för det som kan hända. Det övriga du skriver är helt omöjligt att reda ut – möjligen då att du fått för dig att folk från Skansen och andra ställen är ute och kör med sina bilar.
Vad är det du vill föra fram?
Ja ha du kerstin rmm du skriver studier om hundar i varg revir du vet ju att det inte funkar skriver du bara för att djävlas med hund ägare vi sköt 19 rävar 07 08 på cirka 2000 hektar man kan ju fatta vart vargen är på väg jag jagade i dag med min drever han överlevde idag jag har pratat med en hel del jägare dom är för bannnade efter varg en plopp sa det så var det varg här med en hel del bil åkande från vissa håll typ skansen o dylika föreningar
Jag har också läst studien om hund i vargrevir den från 2001 om jag inte minns fel!?
Men så länge dom inte använder en drivande/rörlig hund så tar jag inte detta på fullt allvar. Det finns många hundgårdar som det skäller ifrån hela dagar dom känner nog skillnaden. Sen är det väl skillnad på skallet också!
Den bästa studien har vi nog fått stå för själva med 100-tals dödade hundar!
Men just hur det ser ut när dom blir triggade och när/vad/var som gör det, krävs det nog att man triggar attacken på egen hand. Men på ett mer verkligt sätt måste det nog vara, dom är ju inte helt dumma direkt!?
Gunnar, det var ju trevligt att du tänker skriva något om älgförvaltningen i vargrevir så småningom, men du skulle inte kunna tänka dig att svara på de frågor jag har ställt tid dig i ditt tidigare inlägg först? Det handlar bl a om studier på jakthundar i vargrevir.
Gunnar, tror du att jägarna får sköta sin jakt på vargen ifred eller finns det indikationer om störningar från div. djurrättsorganisationer, jakten blir ju ganska uppmärksammad och jag har för mig att Norge hade en del problem för några år sedan med sin vargjakt.
Gunnar, när man hör att jakten går att anmäla till EU så blir man ju mörkrädd. Varför är dom med och bestämmer överhuvudtaget?
Detta känns som prostitution, vi säljer oss själva!
Dåligt insatt men det verkar ju inte klokt!
Jag tror o vet att vargen måste jagas lika som räven snart är det för sent