Dags att intesifiera jakten och ta in nya jägare i jaktlagen?

Så här halvvägs in på jaktens högsäsong börjar vi få ordning på älgobs, avskjutningsdata och andra inventeringar och rapporter från jägarna. I år är bilden tämligen entydig, allt ökar!

Älgstammen ökar av allt att dömma i stort sett i hela landet, rådjuren uppvisar ett trendbrott och verkar öka igen, vildsvinsstammarna ökar jättesnabbt och avskjutningen bromsar på intet sätt tillväxten, såväl dov- som kronhjort ökar såväl i antal som utbredning.

Givetvis är detta glädjande för många jägare men myntet har som bekant också en baksida. Risken är nu uppenbar att vi får kritik för att detta går oss ur hand och att vi inte klarar av att bemästra situationen. Av erfarenhet vet vi att jägarna är såväl en smula konventionella som inte alltid blixtsnabba i reaktionerna på viltstammarnas utveckling. Typiskt så brukar det ta 2-3 år innan man reagerar på en tydlig upp- eller nedgång. Det är därför vi får de så typiska svängningarna i t ex älgavskjutningen. När nu allt ökar och vi dessutom har vilt, som t ex vildsvinen, som har en helt annan reproduktionspotential än älg och rådjur, så är jag en smula orolig för konsekvenserna. Jag känner redan av reaktionerna från media och makthavare att det nog är dags att ta ansvar om vi fortfarande ska kunna hävda vår förvaltning och ”frihet under ansvar”.

Givetvis ska viltet förvaltas lokalt där kunskap och erfarenhet finns men det är ingen hemlighet att det nu är dags att intesifiera avskjutningen av klövviltet på väldigt stora områden och jag tror att det enda sättet att verkligen nå snabba och ändamålsenliga resultat är att ta in nya jägare i jaktlagen. Jag tror faktiskt jag vågar påstå att den absoluta majoriteten av våra svenska jaktlag gör klokt i att fylla på så snart som möjligt. Annars lär det snart komma rop på att andra ska vara med och förvalta viltet, jägarna klarar inte av det ansvaret ensamma… Så ta en diskussion runt korvbrasan i helgen om ni inte skulle behöva lite fler friska jägare eller hundar som passar för det nya viltet.

Dela