Vindkraft & vilt

Jag får titt som tätt frågor om vindkraftens inverkan på vilt och jakt, både från jägare och från projektörer. Hittills har många hängt upp sig på problemet att det krävs skottlossningstillstånd för att skjuta inom detaljplanerat område (vad som tidigare kallades stadsplanerat område), vilket vindkraftsparker är. Eller åtminstone ska vara, även om man inte följt detta på sina håll… Jägareförbundet har engagerat sig i den frågan, som nu har fått en lösning då nyetablering av verk inte detaljplaneläggs om de inte ligger i miljöer som ändå bör omfattas av detaljplaner. För redan befintliga vindkraftsparker gäller dock samma regler som tidigare.

Vindkraft.JPG

Vilken inverkan vindkraftverk som placerats på detta vis får vet vi ännu inte…

 

När det istället gäller inverkan på viltet är det tyvärr så, att man vet väldigt litet om vilka effekter vindkraftverk har… och när det gäller klövvilt vet man i princip inget alls! Det finns en hel del forskning utförd på risken för att fåglar skall kollidera med vindkraftverk, förmodligen eftersom det är lätt att inse att det kan vara ett problem. De studier som utförts visar att kollisioner är ovanliga, och huvudsakligen är ett problem för fåglar som örnar, vråkar och andra så kallade termikflygare (som utnyttjar luftströmmarna i sin flygning). Däremot är det vanligt att fåglar störs av vindkraftverk, och att flyttvägarna påverkas. Änder, vadare och skogshöns hör till de mest känsliga grupperna, och man har visat att fåglarna aktivt undviker områden upp till en kilometer från verken. För sträckande ejder har man visat att de börjar väja för vindkraftverk redan på ett par kilometers håll, och man kan alltså styra om hela sträcket genom att sätta upp vindkraftverk på regelbundna avstånd i skärgården.

 

Vindkraftverk i skogsmiljö är en så ny företeelse, att det inte finns några publicerade studier på hur vårt klövvilt påverkas ännu. Under uppförandet av verken och all infrastruktur runt dem kommer viltet självfallet att påverkas, precis som vid vilket bygge som helst, men om driften och underhåller stör vet vi alltså inte idag. Här behöver det forskas!!! Visst behöver vi ta krafttag för att komma till rätta med klimatförändringarna, men etablering av vindkraftverk måste rimligen ske med samma typ av miljöhänsyn baserad på kunskap som annan byggnation. 

 

Summa summarum vet vi att etablering av vindkraftverk åtminstone påverkar fågellivet, och därmed bör vindkraftverk inte uppföras i närheten av viktiga fågellokaler. Man kan räkna med en effekt på förekomsten av fågel även i andra miljöer, vilket självfallet kan innebära mindre tillgång till vilt att jaga. Kanske borde uppförande av vindkraftverk därmed också påverka jaktarrendena? Om klövviltet påverkas återstår som sagt att se…

Dela

    8 Kommentarer
    1. Maria says:

      En MKB krävs för tillståndspliktiga vindkraftsparker (lite större) som länsstyrelsen prövar. För anmälningspliktiga parker som kommunen behandlar ska man bedöma behovet av MKB och omfattningen av den i det enskilda fallet. För mig som arbetar med MKB:er är det frustrerande med kunskapsbristen, men det enda man kan göra just nu är att visa på att det finns en kunskapsbrist och utgå från den lilla kunskap man har i dagsläget. Jägare kan bidra till bättre MKB:er genom att lämna uppgifter om djurlivet i det aktuella området. Ta tillfället i akt när ni får remisser och förfrågningar från kommuner och projektörer!

    2. Fredrik Widemo says:

      Hej Karin,
      jag håller helt med dig när det gäller behovet av att samarbeta och, inte minst, utreda effekterna av vindkraftverk i skogsmiljö bättre! Oro över vindkraftsetableringar är något jag möter allt oftare, och detta är en växande fråga tack vare det starka politiska trycket att snabbt etablera mycket vindkraft.

    3. karin Ekeborg, Varberg says:

      Hej! Jag tycker det är viktigt att vi ( Jägarförbundet, Fågelföreningar och Naturskyddsföreningar) samarbetar kring vindkraft och djur/ natur. Storskaliga vindkraftverk i skogsområden är fortfarande ovanliga i Sverige och dessvärre finns inte alls någon forskning kring detta! Vi vet att det kommer explodera av stora vindkraftverksparker och särskilt i inlandet, eftersom det är dyrare att bygga vindkraftsparker till havs.
      Vi borde kräva att man väntar med dessa storskaliga etableringen tills man har mer kunskaper.

    4. Fredrik Widemo says:

      Sorry,
      fortsatta bara på deninslagna vägen utan att reflektera…

      Miljökonsekvensbeskrivning. Fast jag var nog förresten för snabb; en MKB krävs nog fortfarande, även om mindre anläggningar inte längre är tillståndspliktiga utan endast anmälningspliktiga.

      Tidigare har uppförande av grupper av vindkraftverk både prövats enligt Plan och bygglagen och enligt Miljöalken. Nu har man förenklat förfarandet för att det skall gå snabbare att pröva en ansökan, och ta bort möjligheterna att överklaga beslut i ”parallella spår”. Nu prövas ansökningar bara enligt Miljöbalken, och det finns därmed inte heller längre något krav på detaljplan.

    5. Fredrik Widemo says:

      Fast… nu krävs det väl inte längre en MKB för att anlägga vindkraftsparker sedan 090801 (utom i områden som ändå bör detaljplaneläggas, eller ligger under hårt exploateringstrycka av andra skäl)… apropå politisk vilja då ;-)!

      Leif- jag håller HELT med dig om att man inte gjort utvärderingar av etableringarnas faktiska effekter i tillräckligt stor utsträckning. Detta är tyvärr ett generellt problem, även när det gäller sådana saker som restaureringar och andra naturvårdsåtgärder. Vi skulle kunna lära oss mycket genom att utvärdera de storskaliga experiment som varje etablering/restaurering innebär. För att göra det så krävs det dock ett vetenskapligt arbetssätt och resurser och kompetens som ofta inte finns och som man inte är beredd att betala för.
      I fallet vindkraft kan det innebära att vi antingen förstör värden utan att förstå det, eller att vi låter bli att bygga vindkraft i onödan eller åtminstone på fel grunder. När det gäller naturvårdsåtgärder så är det i värsta fall många skattemiljoner som kunde utnyttjats bättre…

    6. biogeodanne says:

      Klokt skrivet både Fredrik och Leif. man kan ju tolka det som att en mkb inte kan bli komplett eftersom så många konsekvenser inte är fullt utredda. Jag tycker att det är lite konstigt att det inte finns några utredningar angående klövviltet men mycket tyckande och även undersökningar om fågel. Mkb är krångligt och svårt ibland, tack och lov känner jag en docent som varit med och skrivit regelverket för mkb, han brukar kunna nysta up en del knutar på kunskapstråden.

    7. Leif says:

      Vårt landskap befinner sig i ständig förändring. Anläggandet av vindkraftverk är en sådan förändring vars effekter på t.ex. klövvilt vi vet mycket lite om. När man kikar på vad som görs angående vilt så forskas det mest på fåglar och vindkraft. Fågelförekomststudier kan man se i stort sett varenda mkb som skrivs inför vindkraftetableringar. Ljudnivåanalyser likaså. Aldrig (?) ett ord om klövvilt och mycket sällan ens en kommentar om jakt. Sedan skall man vara medveten om att vi har ett drygt 1000-tal vindkraftverk ännu så länge i sverige, den mesta forskning som gjorts har varit inför etableringar och därigenom antagit vissa effekter. Mycket lite har gjorts i fråga om utvärderingar av etableringarnas faktiska effekter….

      Personligen så tycker jag att vi kanske skall ändra perspektivet något. Hur kan man som jägare utnyttja vindkraftetableringar? Ett givet svar är att infrastrukturen in i skogsmarken iom vindkraftetableringar förbättras högst avsevärt vilket förbättrar transportmöjligheterna. Kanske kan man genom samtal med exploatören förhandla fram kompensationsåtgärder (jfr miljöbalken) som gynnar jakten? Skjutgator? Torn? Åtelplatser? Viltvårdsinsatser?

      Vi kan skrika hur mycket vi vill, men den politiska viljan att vindkraften skall byggas ut är oerhört stor vilket gör att vi jägare måste börja se möjligheter och inte bara hot när dessa förändringar sker.

      /Leif Häggström, projektledare för vindKRAFT & KULTURmiljö, http://vindkraft-kultur.blogspot.com/

    Kommentering är stängd.