Åter i tjänst
Så ska man då anses vara utvilad och ”återställd” inför ännu ett års arbete. Nåja, lite semester är naturigtvis sparad inför hösten jakter, men den långa återuppladdningen är avklarad. Har just klarat av den första förmiddagen och gjort en rensning av brevlådan i datorn samt klarat av några telefonsamtal. Liksom alltid så är juli och augusti en tid då frågor runt viltvårdsområden och deras årsmöten duggar tätt. På de flesta håll så rullar allt på i samma lugna tempo som alltid, men dom hör man ju väldigt sällan från. Det man får höra om är de områden som har någon form av konflikt under uppsegling. Inte många, men oftast desto mer infekterade. Har konflikterna väl kommit till ytan brukar det också spilla över på annan samverkan inom byarna med vägföreningar och annat. En olycklig utveckling och jag ser ett ganska stort orosmoln i detta. Den älgutredning som nu är ute på remiss talar ju om en ny modell av älgskötselområde som visserligen inte behöver vara större än en avskjutning av 10 älgar per år, men ska vara sammanhängande geografiskt. En helt riktig tanke om man vill förvalta älgstammen. Men om man under något år har stridit internt för att upplösa ett viltvårdsområde och lyckas få mer än 20% av arealen med sig, hur ska ett samarbete mellan jaktgrannar kunna leda till ett älgskötselområde ur den konflikten. Många områden i Norrbotten som har ett A-licensområde är också oerhört splittrade och lever inte upp till Länsstyrelsens egna riktlinjer om hur stor del som ska vara sammanhängande för att få en licens. Dessa kommer också att hamna i ett läge där de måste samarbeta med grannarna på ett helt annat sätt i framtiden. Samarbetet är av godo, men min oro består i det att dagens och gårdagens konflikter omöjliggör ett konstruktivt samarbete i älgförvaltningen framöver när dessa nya älgskötselområden ska bildas. Något att tänka på under den tid det tar för remiss och regeringsbeslut att slutligt lägga fast riktlinjerna för älgförvaltningssystemet framöver! Om slutresultatet blir att alla som hamnar utanför ett älgskötselområde får kalvjakt på max fem dagar, då förstår alla vikten av goda grannrelationer, börja odla dessa redan nu!
Ja du, anonym. Nu när förslaget till ny modell för älgförvaltningen ligger ute på remiss så är det naturligtvis fritt fram för alla goda förslag för att samtliga inblandade ska bli så nöjda det går. Utredningen är det ju inte Jägareförbundet som har gjort. ”Vi på Jägareförbundet” samordnar våra medlemmars synpunter (av vilka många är markägare och de absolut flesta också bilförare) till ett remissvar under hösten. Jag gissar att det blir fler intressenter än vi som lämnar synpunkter på förslagen! Hur framtiden blir får vi se. Jag delar Gunnars uppfattning att förvaltningen ska utgå från de som drabbas, vilket ju också älgutredningen pekar på med ökat inflytande för i första hand de lokala markägarna. Samtidigt måste alla inse att vi har vilt i våra marker och planera och lägga upp sin verksamhet utifrån det. Älgar, hjortar, vildsvin och rådjur kommer även i framtiden att äta på någonting och då och då komma upp på de vägar vi trafikerar. Vi kan arbeta gemensamt för att minska problemen, men inte med utgångspunkten att vår verksamhet alltid ska vara opåverkad av viltet.
Litet svar till ”grovjobbaren” – även jag har nära bekanta som har förslitningsskador från jobbet och det är alltid lika tråkigt vem som än drabbas. Men jag tar mig ändå friheten att få känna ett visst behov av att koppla av från jobbet ibland!
ja du björn jag tror inte att du behöver ta i så du spricker direkt, min jaktkompis som jobbar som flyttgubbe däremot har sådana förslitningar i axeln att han inte ens kan skjuta med 6,5 an och han är knappt 50 fyllda
Och hur enligt nya utredningen får de som drabbas hårdast av älgplågan någon inflytelse över den i framtiden om ni på jägareförbundet får det som ni vill?
Det är ju de som drabbas och får leva med problemen som förvaltningen ska utgå ifrån, trafikanterna, säger ju i alla fal den rakryggade Gunnar Glöersen eller är det bara en sanning om det är fråga om rovdjuren?