Dags att byta ammunition?

I våras lät Jägareförbundet en ekotoxikolog sammanställa den vetenskapliga litteraturen över blyförgiftning hos rovfåglar. Rapporten visar att förgiftning från ammunitionsbly är vanlig hos exempelvis havsörn. Rovfåglarna får i sig bly från kulfragment och hagel när de äter slaktavfall och räntor. Särskilt stora problem blir det om man lämnar predatorer skjutna med så kallade varmintkulor, som nästan helt sönderfaller i blyfragment när de träffar viltet. Även om havsörnen knappast längre kan anses hotad, så måste vi självfallet göra vad vi kan för att örnar och andra rovfåglar inte skall plågas till döds. Blyfragment från en enda kula räcker för att döda flera örnar!

Ett enkelt sätt att minska risken att sprida bly vid jakt med expanderande kulor, är att använda kulor där blyet kemiskt förenats med manteln på kulan. En sådan ”bondad” kula tappar bara några enstaka procent av sin vikt när den expanderar i viltet, medan en traditionell blyspets ofta tappar 30-50%. Viktförlusten beror på att blyspetsen och kärnan sönderfaller i små blyfragment när kulan expanderar. När vi arbetade med blyrapporten sköt jag ett rådjur med traditionell blyspets och ett med bondad kula, för att kunna illustrera skillnaderna i viltet. På röntgenbilden nedan ser man tydligt att blyfragment från en blyspets sprider sig över ett stort område i viltet, även i ett så lättskjutet vilt som rådjur.

 

Rådjur skjutet med 7x57R och traditionell blyspets på 60 meter. Trots att skottet placerats bakom bogarna har kulan gett rikligt med blysplitter.

Jag använde redan tidigare huvudsakligen bondade kulor i mina studsare, eftersom sådana kulor ger säkrare skottverkan. Nu finns det ännu ett gott skäl att välja bondat, och valet av kultyp känns självklart för mig. Jag laddar min egen ammunition och har nu ägnat litet tid under semestern åt att ta fram en ny laddning. Därmed har jag fasat ut den sista laddningen med traditionell blyspets. Jag träningsskjuter upp de sista gamla patronerna inför den stundande jaktsäsongen. Kanske är det dags även för dig att fundera över vilken ammunition du ska jaga med i höst?

Frågan aktualiseras också av den jakt som bedrivs så här års. Tänk på att inte lämna skjutna kråkor, rävar osv tillgängliga för rovfåglarna om ni inte använt blyfri ammunition.

Det är förstås också lämpligt att tänka sig för om man gör hundmat av slaktavfall…

För att minska risken för blyförgiftning rekommenderar Jägareförbundet att man om möjligt använder bondade eller blyfria kulor, inte lämnare de röda organen från bogskjutet klövvilt i markerna och inte heller lägger ut slaktavfall som man misstänker kan innehålla bly. Du hittar hela rapporten om blyförgiftning från ammunitionsbly på http://www.jagareforbundet.se/viltvetande/viltforum/default.asp. Jägareförbundets rekommendationer finns med som bilaga i rapporten, och där kan du även se en bild av ett rådjur skjutet med bondad kula..

Dela

    31 Kommentarer
    1. danne biolog OCH jägare says:

      Nalle, vil minnas att någon gång på 80 talet läste jag i svensk jakt om en drever som blivit blyförgiftad pga att den matats med ”slamsor” en välkänd toxisk ”dubbeleffekt” kan man få när bly intas med koppar eller de tombakrester som finns med i dessa ”slamsor” bly och koppar höjer alltså den toxiska effekten, likaväl minskar den toxiska effekten om man har en legering med järn i blyet.

    2. Fredrik Widemo says:

      Hej Nalle,
      man vet hyfsat mycket om effekter av ammunitionsbly på fåglar, men inte lika mycket när det gäller däggdjur tyvärr… Jag kollade litet i våras och har nu kollat litteraturdatabaser för forskningsartiklar igen; jag hittar inget gjort på hundar. Därmed inte sagt att inte hundar diagnostiserats som blyförgiftade av veterinärer utan att det rapporterats i forskningslitteraturen förstås.

      Man har ett tag diskuterat om det förekommer sekundär blyförgiftning hos människor. Litet trixigt att analysera, eftersom man kan få i sig samma blyisotoper bara genom att skjuta… I en ny amerikansk studie analyserade man vitsvanshjortar skjutna med vanlig blyspets. Blyfragmenten satt i extremfall så långt isär som 45 cm. Man lämnade in de urtagna hjortkropparna till professionella slakterier, och beställde urbenad stek och köttfärs tillbaka. För 80 % av hjortarna (24/30) hittade man blyfragment i köttfärsen. Den matade man i sin tur grisar med, och visade att alla grisar som fick ”blyfärs” också fick höjda blyhalter. I en annan amerikansk studie visar man att det finns rikligt med blyfragment i ett område med 12 cm diameter runt sårkanalen. Använder man bondade kulor minskar fragmentvikten med en faktor 10 (från 30-50 % av kulvikten till några procent).

      Jag är nu varken toxikolog eller veterinär utan ekolog, men min slutsats är att man bör skära bort mer än många gör, och att de resterna inte bör användas som hundmat.

    3. Nalle says:

      Ett par små funderingar……

      – Det är rätt vanligt att bortskurna ”slamsor” används till hundmat – hur mår våra hundar?

      – Blyresterna hamnar inte enbart i räntan eller precis vid ”kulbanan” genom kroppen, utan även i annan muskelatur – hur mår vi som viltköttskonsumenter?

    4. Sven-Erik Nielsen says:

      Visst är det viktigt att redovisa alla resultat av samtliga tester mm. Dock är det till syvende sist de som betalar för rapporten, arbetsgivare, sponsor eller myndighet, som bestämmer vad den slutgiltiga rapporten innehåller vid publicering. Dvs Man säger sanningen men inte hela sanningen. Jag kan hänvisa till tobaksindustrin..!
      Det finns en rad olika problemområden inom jakten och jägarkåren och personligen tycker jag att bly-frågan är inte att prioritera.

      Lycka till med jakten under säsongen!

      // Sven-Erik

    5. Fredrik Widemo says:

      Våra kunskapsöversikter skrivs som sagt av disputerade, oberoende forskare med god översikt över sina respektive fält. I forskarnas ”kravspec” ingår att ge en objektiv översikt över litteraturen; ingen forskare värd namnet skulle heller gå med på att göra något annat.

      Självfallet tycker inte alla forskare lika, och man kan välja att trycka mer på betydelsen av somliga resultat än andra. Även de resultaten måste dock redovisas, och tolkningen motiveras. Att välja att bortse från resultat som inte ”passar” forskaren, eller uppdragsgivaren, vore att jämföra med forskningsfusk. Med ett sådant rykte är man ganska död i forskningsbranschen, om vi säger så… och vårt anseende skulle få sig en motsvarande knäck.

      I det här fallet kan man väl dessutom knappast kalla resultaten bekväma för oss, och därmed knappast heller tillrättalagda?

      Jägareförbundet finansierar forskning, och låter forskare ta fram kunskapsunderlag, helt utan att styra resultaten; det är en grundförutsättning för att verksamheten skall ha något värde. Däremot väljer självfallet vi hur vi går vidare med resultaten, exempelvis när vi utformar våra rekommendationer.

    6. danne biolog OCH jägare says:

      Hej Bosse! jag tror inte att man sammanställer en rapport och tar med det man vill ha, jag tror att man tar hänsyn till alla resultat, åtminstone gjorde jag det när jag gjorde mitt examensarbete, sen kan man ju fundera över hur stort problemet är egentligen, men de resultat vi har fått genom forskning, att tex ha matat olika arter med bly och sedan analyserat de biokemiska resultaten ger oss en vägledning ändå. Bly är inte nyttigt det vet vi alla men frågan är om vi inte kan använda det ändå i vissa jaktliga sammanhang, som du själv kom på: gräva ner räntan eller byta kula, varför inte både och? Jag var själv upp till jordbruksdepartementet och informerade om blyets toxiska effekter och om jakt och jaktprojektiler av olika slag för flera år sedan och de tjänstemän jag talade inför där var inte dumma, de lyssnade och förstod att man måste ta hänsyn till ganska många aspekter i den här frågan, låt oss göra vad vi kan allesmmans och samla de kunskaper på alla plan så går det här bra, och vi kommer att få fortsätta jaga i framtiden också

    7. Fredrik Widemo says:

      Hej igen Bosse,
      jag håller som sagt med om att exempelvis bilkörning, självfallet även i anslutning till jakt, generellt är ett större miljöproblem än användandet av bly i ammunition. För vissa arter, exempelvis havsörn, är jag däremot övertygad om att de direkta negativa effekterna av ammunitionsbly är större än de indirekta effekterna av bilkörning.

      Jag är samtidigt övertygad om att merparten av jägarkåren inte vill att örnar och andra rovdjur skall plågas ihjäl av blyförgiftning, inte heller när det gäller de arter där vi har jakt som exempelvis räv. Därför informerar vi och går ut med rekommendationer. Vill vi värna om vårt anseende, och möjligheten att använda blykulor, måste vi dessutom visa att vi gör vad vi kan. Vi har redan varit snubblande nära ett blyförbud… Tar vi inte ansvar för vår egen verksamhet lägger vi dessutom upp både till straffsparkar och smashbollar för dem som kontinuerligt arbetar för att förbjuda jakten helt eller begränsa den. Gäller det symbolarter som havsörn blir det självfallet extra tacksamt att angripa för jaktmotståndarna.

      Vi har börjat låta ta fram rapporter i frågor där vi upplever att det behövs, och saknas, kunskapssammanställningar. Ofta gäller det frågor där vi ser att det är på gång att hetta till, eller där det i våra ögon finns utbredda missuppfattningar bland myndigheter, intresseorganisationer och allmänhet. Det kommer säkert fler rapporter…

    8. Bosse says:

      Man kan väl sammanfatta kommentarerna som så, en del av oss hör vad jägarförbundet säger men vi ställer oss tveksamma till om det verkligen är ett problem i förhållande till andra problem inom jakten som kan ha icke-naturvetenskapligt ursprung. Gurra har en klar poäng, vi tjafsar om lite bly när exportföretag och fabriker spyr ut tonvis med miljöfarligt avfall och allt till syvene och sist handlar om pengar.

      Varför handlade inte artikeln här om att vara noga med att gräva ner räntan istället för att byta kula? (retorisk fråga)

      Jag ställer mig inte tveksam till sakinnehållet i rapporten (förutom att man väljer skriva rapporten med de resultat som man vill ha precis som inom många andra områden, t ex läkemedelsindustri) eller att vem som helst skrivit den, kanske snarare till varför man ser så lite andra rapporter inom andra områden.

      Bosse tekn dr kemi OCH jägare

    9. danne biolog OCH jägare says:

      gurra, jakten styrs av det vi kallar sunt bondförnuft, sunt bondförnuft säger att om alla gör så gott de kan ökar förtroendet utifrån och om jägare visar en mycket god vilja ökar förtroendet utifrån vilket alla jägare skulle tjäna på, alltså om vi visar en god vilja i denna fråga får andra mer förtroende för oss och alla blir lyckliga och glada, därför vore det dumt att ”lägga ner”

    10. Fredrik Widemo says:

      Gurra,
      självfallet kommer klimatförändringarna att påverka vår flora och fauna mer än användningen av bly i ammunition. När det gäller koldioxidutsläppen har vi dock alla i samhället ett kollektivt ansvar, jägarkåren liksom alla andra. Jag har väldigt svårt att se varför vi jägare inte skulle göra en liten extra ansträngning på ett område där enbart vi har ett miljöansvar, bara för att det finns andra områden som är viktigare och där vi alla har ett ansvar?

    11. gurra says:

      om det nu är miljö som artikel författaren håller på att diskutera så tycker jag att han skall fråga sig hur många ggr han själv kör sin bil eller sätter sig på ett flygplan eller dyligt. det här med att bly skulle vara värre än svinpesten kan ni lägga ner o försöka bry er om saker som verkligen är relevanta för oss jägare. sluta med tramset

    12. Fredrik Widemo says:

      Våra rekommendationer om hur man kan minska risken för sekundär blyförgiftning är ett resultat av diskussioner mellan tjänstemän och förtroendevalda inom förbundet. Vi som arbetat med dem har i detta fall haft forskarkompetens inom ekotoxikologi, veterinärmedicin och ekologi samtidigt som vi har en god kunskap om jaktfrågor och jägarkårens intressen för ögonen. Självfallet har arbetet här liksom annars skett med utgångspunkt från att ta fram rekommendationer som ger ett resultat som ligger i allas vårt intresse.

      Jägareförbundet anser att det i dagsläget i flera fall saknas fullgoda alternativ till bly i ammunition. Det finns problem med blyet, men dessa problem kan minskas med relativt enkla grepp. Vill vi kunna fortsätta att använda ammunition med bly är det vår bedömning att vi måste göra vad vi kan för att minska problemen. Genom att frivilligt vidta dessa mått och steg minskar vi risken att få en lagstiftning på halsen som skjuter över målet och helt i onödan totalt förbjuder användandet av bly i ammunition.

      Visst finns det andra minst lika viktiga frågor att arbeta med, men det är viktigt att vi visar att vi tar eget ansvar för vår verksamhet över hela linjen. Det är i mina ögon en ren trovärdighetsfråga.

    13. Fredrik Widemo says:

      Bosse & Sven Erik,
      när det gäller objektivitet och kunskap så är det något vi av tradition håller hårt på inom Jägareförbundet . Sammanställningarna av vetenskaplig litteratur i Viltforumserien utförs av fristående forskare, som har som uttalat uppdrag att skriva objektiva sammanställningar; om så inte vore fallet vore rapporterna av mycket ringa värde.

      I de rapporter som tagits fram sammanfattas den internationella vetenskapliga litteraturen av svenska forskare med fackkompetens inom området, vilket väl knappast kan anses vara ”hobbytyckande”… Rapporterna är tänkta att bistå oss i vårt arbete gentemot myndigheter och intresseorganisationer, utöver att ge information till medlemmar och andra särskilt intresserade. De är dock inte i första hand skrivna för lekmän, och vi arbetar därför ofta vidare med att föra ut budskapen så att man slipper sitta och plöja rapporter om man inte vill.

      Självfallet ”styr” vi alltså inte innehållet i rapporterna, som är tänka att fungera som objektiva kunskapsunderlag för oss, myndigheter och andra. Jägareförbundets ställningstagande i den här frågan, liksom andra frågor, grundar sig sedan dock självfallet även på andra avgöranden.

    14. Fredrik Widemo says:

      Fortsättningen…

      Hur stor den faktiska andelen blyförgiftade havsörnar är vet vi inte, men vi kan rimligen inte påstå att det inte finns någor problem när nästan var fjärde örn som påträffas död har så höga halter av bly i sig att det är direkt dödligt. Utöver detta tillkommer förstås de som ”bara” har så höga halter att de potentiellt lider, men inte dör.

      Det är vetenskapligt belagt att inte bara blyhagel, utan även kulfragment är en viktig förgiftningskälla för rovfåglar. När vi med relativt enkla medel kan minska problemen är det vår åsikt att man bör göra det.

    15. Fredrik Widemo says:

      Hejsan,
      just åter från Norge och här har det hänt litet medan jag varit vid fjäll och kust ser jag; kul!

      Bosse- för det första är det viktigt att vi inser att även ett ”politiskt problem” ÄR ett problem för oss, eller snabbt kan bli det. Tar inte vi ansvar för vår verksamhet, och visar att vi gör det, så finns det andra som gärna åtar sig detta jobb… och det ligger verkligen inte i vårt intresse!

      För det andra så är det helt klart vår uppfattning att det när det gäller sekundär blyförgiftning även finns ett reellt problem. Av de havsörnar som påträffas döda i Sverige, oavsett orsak, uppvisar enligt de senaste (ännu opublicerade) siffrorna jag fått c:a 23% så höga blyhalter i blodet att man kan dra slutsatsen att de antingen dött av blyförgiftning eller hade gjort det om de inte först blivit påkörda av ett tåg, flugit in i en kraftledning eller ett vindkraftverk osv. Blyförgiftningen kan förstås i sig ha lett till att örnarna förolyckats, eftersom de flyger sämre, får svårare att jaga och blir mer orädda. Sifforna i vår rapport (13,5 %) bygger på ett äldre material, då inte fallvilt med uppenbart andra direkta dödsorsaker undersöktes.

      Den riktigt intressanta frågan är förstås hur stor andelen blyförgiftade andelen örnar är i den vilda populationen. För att besvara detta måste man dra igång ett storskaligt projekt där man fångar en tillräckligt stor andel av de existerande örnarna och tar blodprov på dem. Inte omöjligt, men klart kostsamt. Utgår man från fallvilt, vilket självfallet är betydligt enklare, så måste man å ena sidan räkna med att de blyförgiftade örnarna är överrepresenterade bland fallviltet helt enkelt eftersom blyförgiftning kan vara dödligt för örnarna. Å andra sidan är det ett känt fenomen att blyförgiftade fåglar drar sig undan när det blir riktigt dåliga och inte längre kan fly från ett hot. Därmed minskar sannolikheten att man finner dem, och blyförgiftade örnar skulle kunna vara underrepresenterade i materialet.

      Hur stor den fak

    16. danne biolog OCH jägare says:

      daniel! tröttna inte! jakten är något av det finaste vi har men vi borde bli bättra på att dela med oss av den glädjen till andra så att man kan öka förståelsen för jakten på ALLA plan, jakten kommer aldrig att förbjudas, gud förbjude! men låt också de som vill jaga med annat få göra det pil&båge tex, eller bondad kula spelar ingen roll bara vi håller oss medvetna om hur saker och ting kan påverka allmänheten, KÄMPA PÅ!

    17. danne biolog OCH jägare says:

      hej på er, jag kan tydligt se att ni inte läst HELA pdfen och ni kan gärna läsa mitt examensarbete också det finns på institutionen för kvartärgeologi och heter jaktprojektilers toxiska verkan på miljön och dess organismer, jag kan hålla med om att det kan verka som ett litet problem, och det är säkert inget problem om man hanterar det hela på rätt sätt, visst finns en del förgiftningsfall hos örn i sverige och mycket väl belagda uppgifter av förgiftning hos kalifornisk kondor, och där har problemet varit att räntan lagts ut åtkomligt till asätare vilka fått i sig blyfragment den vägen, därför är det bra att man tagit upp detta med bondade kulor och de positiva restvikter som följer med dem, bly är ett problem i vissa fall men inte alltid, men det finns alltid en risk att predatorer kan få i sig det på ett eller annat sätt, sen funkar det nog inte som Jimmy hoppas på att man ska kunna förgifta de lite större predatorerna eftersom blytoxisitet slår lite olika för olika arter, simänder tex är känsligare än dykänder osv, kontentan skulle man kunna säga är att det är positivt om man kan få fram bättre alternativ utan att för den skull tulla på ballistisk koefficient, eller säkerhet.

    18. daniel says:

      jag börjar tröttna på det eviga tjatet om bly hit och dit…va tusan tror att vi är färre som jagar nu än förr och då var det ju inte ett problem…men håller ändå med att man kan ta och kanske till och med ska använda sk bondad kula..typ orox mfl. tycker till och med att de är bättre ..pga att d behåller hela sin vikt vid träff hela vägen in i djuret..jagar själv endast med den typen av kula sedan flera år. men jag är helt emot bly förbud totalt och det finns ju inga bra andra alternativ att använda vid jakt …tänk om de kunde ta upp en vettigare fråga o lägga ner tid och pengar på istället…
      vi jägare hets jagas hela tiden känns det som…av alla instanser…fy fan va less man blir,,,suck

    19. Bosse says:

      Danne, precis som när man läser vetenskapliga artiklar måste man fundera inom vilken kontext som den är skriven inom. Som jag skriver så finns där säkert en agenda bakom varje artikel som jägareförbundet skriver även om sakinnehållet i sig säkert är korrekt. Sen är det artikeln *här* som ligger som grund för kommentarerna och egentligen inte den ursprungliga artikeln. Däremot finns säkert viktigare saker att diskutera än just användandet av blyammunition precis som Sven-Erik skriver. Men just bly är en het potatis politiskt sett men rent praktiskt ett icke-problem med de regler som vi har idag beträffande våtmarker och vid övningsskytte.

      mvh,
      Bosse

    20. Sven-Erik Nielsen says:

      Hej Fredrik!
      Tyvärr håller jag nog med Bosse som tidigare kommenterade din blogg för dagen.
      Finns det statistik på hur många örnar som dött av blyförgiftning just i Sverige?
      Jag tror nog räven och andra djur hinner äta upp slaktavfallet i de flesta fall. Jag tror oxå att örnar och andra rovdjur, som kan vara intresserade av slaktavfall i brist på annat, även de hellre jagar det byte de föredrar för dagen samt utfodrar sina avkommar.

      All denna fokus på problem som dyker upp från hobbyanalyserande ”vet bäst, kan mest” teoretiker börjar trötta ut mig och säkert många andra.
      Finns det någon som helst vetenskaplig grund för detta problem?

      Problemet med alkohol under storjakterna, i alla samhällsklasser, är på tok för stort för att ignoreras. Fokusera på det istället!

      Jakt, Jägare & Samhället tillsammans!

    21. danne biolog OCH jägare says:

      alla: läs HELA pdf:en och ta ställning därefter, och jimmy du skämtar väl? Om inte bör du fundera en gång till, och fundera inte så slarvigt den gången.

    22. Jimmy says:

      Skall genast gå tilbaka till traditionell blyspets.
      Det är väl enda sättet man kan påverka rovdjursstammarna ny för tiden, oppas på sekundär blyförgiftnig.

    23. anders says:

      självklart använder jag en bondad kula, den håller ihop bra även
      om den träffar ben.har under älgjakt sett flera fall där blyet delat sig från manteln och gått rakt genom bla. magsäck.även på rådjur med billiga kulor.blyfritt gillar jag inte även om jag var inne på den linjen först men ricoschett risken blir för farlig. ta lärdom från tyskarna som redan provat blyfritt

    24. Bosse says:

      Glömde skriva, det är klart som korvspad att jägareförbundet vill skriva så att politikerna stryks medhårs och den allmäna opinionen smörjs genom att vara negativt inställda till bly ammunition. Det är helt naturligt att rapporterna formas utifrån detta. Vetenskapligt objektiva? Kanske men den röda tråden är ganska uppenbar.

      /Bosse

    25. Bosse says:

      Hej Fredrik!

      Intressant att läsa, men är det verkligen ett riktigt problem eller snarare ett politiskt problem? Jag har aldrig varit men om en annan grupp som liksom jägarna slår sig i baken med piskan för jämnan. Det är blyhagel, långa skotthåll, övningsskjutning, krav hit och krav dit och råkar du ut för en depression så riskerar man att polisen hämtar ens vapen. Det får väl för fan vara nog nu. Att just blyfragment från studsarkula hamnar i räntan känns som ett icke-problem i förhållande till användning av blyammunition vid hageljakt. Är inte en bondad kula ofta väl ”hård” för ett litet rådjur? Kanske skall vi jaga med helmantlad kula istället? Kanske rent av samma effekt som en bondad kula på ett litet rådjur? För att inte tala om att en bondad kula ger ett pris på 250-300 kr mer på en 20 ask. Kulan skall göra jobbet!!!! Dvs döda djuret så snabbt som möjligt och det gör en blyspets bättre än en bondad kula på ett rådjur även om köttförstöring kan bli större. Det är det jaktlagen föreskriver, orsaka så lite lidande som möjligt, dvs omedelbart dödande. Den säger inget om att djuret bhit eller djuret dit äter räntan.

      mvh,
      Bosse (som är urbota trött på alla politiska utspel och upplyft av icke-problem och som gladeligen laddar med blyspets tills det är absolut förbjudet… och skjuter med blyhagel så att gränserna tänjs till max)

    26. Fredrik Widemo says:

      Hej igen Kerstin,
      eftersom man ständigt överöses med massor av information är det inte lätt att ta till sig allt! Vi som arbetar med att förmedla information försöker så gott vi kan hitta olika vägar att nå ut, och jag tyckte det var dags att lyfta frågan igen den här vägen. Samtidigt som det kan vara svårt att nå fram i informationsbruset är det onekligen inte dumt att ha många olika parallella kanaler; på så sätt kan man nå fler och utan att det känns lika tjatigt.

      Vi har helt säkert inte hört det sista i den här frågan.

    27. Kerstin says:

      Tack Fredrik!

      Nu får jag väl ställa mig i skamvrån och skämmas, ;-) för jag har uppenbarligen inte läst det som stått om detta i Svensk Jakt Nyheter! (Jag går sällan in och tittar på hemsidan, men får ju tidningen hem med jämna mellanrum)

      Jag får istället säga (och inse) att det var jättebra att du tog upp det i din blogg, så att jag blev observant på det!

      Hoppas samtidigt att jag tillhör undantagen, men jag ska göra vad jag kan för att göra andra uppmärksammade på detta!

    28. Fredrik Widemo says:

      Hej Kerstin,
      vi har som sagt tagit fram rapporten, tryckt den och lagt ut den på hemsidan. Rapporten skickas dessutom ut till myndigheter och intresseorgansationer, och kan beställas gratis från oss. Nyheten låg på förstasidan på vår hemsida relativt länge under våren, vi hade en helsida i Svensk jakt Nyheter, och jag har lagt ut det hela på de två största internetforumen som behandlar jakt. Därutöver planerar vi som sagt att trycka upp rekommendationerna som en informationsfolder. Förhoppningsvis sker det under hösten, men det är inte helt klart.

      Mvh

      Fredrik

    29. Kerstin says:

      Jag är verkligen inte duktig på det här med ammunition, men av det jag läser här, så finns det alla anledning att gå ut bredare med informationen än ”bara” i en blogg.

      Kommer det att göras?

    30. Fredrik Widemo says:

      Hej Dan,
      visst informerar vi såväl om resultaten som om rekommendationerna. Det är förstås det som är meningen! Så långt genom rapporten, Svensk Jakt Nyheter, internetforum och nu här. En tryckt version av rekommendationerna är också planerad.
      Klart man kan fortsätta att använda obondade kulor, men det krävs då att man tänker sig litet mer för både när det gäller skottvinklar och hur man hanterar räntor och slaktavfall. Visst är bondade kulor litet dyrare, men de slår sönder mindre och man måste därmed inte skära bort lika mycket. Dessutom ger de säkrare skottverkan. Redan där tror jag man har tjänat in skillnaden. Jag får mycket god precision även med bondade kulor.

    31. Dan Andersson biolog OCH jägare says:

      Hej Fredrik! Detta ämne ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag gjort ett examensarbete som heter ”jaktprojektilers toxiska verkan på miljön och dess organismer”

      Jag har nog missat lite av de bondade kulornas effektivitet att hålla ihop fragmenten, de har ju trots allt en hög restvikt. Blytoxisitet är komplicerat eller vad sägs om deltaaminolevulinsyradehydrats? Det är en av de två enzymvägar som blockeras vid hemoglobintillverkningen.

      Det vore ju bra om ni på förbundet informerade jägare om att man inte ska lämna räntan hursomhelst i skogen. Jag är inte direkt förvånad över röntgenbilden du visar men jag kommer i alla fall att ladda min 30-06 med sierras 180 grainskula eftersom den är billig, effektiv, och har bra precision. Jag är noga med att inte lämna räntan i skogen och jag skär rent kring skottskadan, men bondade kulor är bra, testade själv en bondad 165grainskula från speer som jag blev positivt överraskad av, testade även de finska kopparkulorna men de var inte riktigt ok.

      Till hagel har jag testat det mesta under mitt exjobb allt från silverhagel från boliden till egenladdade stålhagel. Stålhaglen är helt ok, silverhaglen också, men silver är inte så nyttigt de heller…

      Man kan ju alltid hoppas att det forskas fram lite bättre material i framtiden för jakten kommer nog inte att försvinna i första taget.

    Kommentering är stängd.