Sägs det ofta blir det en sanning

Jag har varit inne på den frågan förut i mina inlägg och försökt få ett grepp på det där med åsikter kontra sanningar. Jag tror att det tål att uprepas eftersom talesättet säger att något som upprepas tillräckligt ofta så småningom blir just en sanning!

Senast i helgen som gick hade jag anledning att diskutera det här med en allt äldre jägarkår och att ungdomar inte vill jaga utan hellre leka med datorer…. Bägge de här påståendena anser jag vara en myt som har upprepats så pass ofta att man börjar tro att det är en sanning. Tyvärr finns ibland risk att vissa påståenden blir mer eller mindre självförverkligande, men det gäller än så länge inte detta!

Låt oss titta på de fakta vi har vad gäller ungdomar och jakt. I de utredningar som är gjorda rörande jägarkåren så ligger medelålderna på runt 47 år, väldigt högt tycker ni kanske? Men först och främst kan vi konstatera att den medelåldern hade jägarkåren i mitten av 50-talet och samma medelålder har vi idag! På dessa 60 år skulle jag tro att det är fler som är 70+ som jagar aktivt nu än då vilket innebär att det också måste vara fler unga som jagar för att behålla medelåldern på samma nivå!

Jägare får man bli när man är 18 år, i alla fall om man ska jaga själv. Det finns en annan grupp som kräver 18-årsgräns, nämigen att få sitta i riksdagen. Intressant nog så ligger medelåldern bland våra riksdagsledmöter på samma nivå som jägarkåren men inga röster har höjts för att denna grupp är lastgammal. Varför då detta ständiga fokus på att vi behöver fler unga jägare? Jag tror att det är en felriktid vilja att locka ungdomar och fokusera på ungdomsverksamheten. Det är positivt, men jag anser att man ska göra det genom att tala om hur kul det är att jaga, inte genom att måla upp ett dystert scenario att jägarkåren blir allt äldre eftersom det inte är sant! Jo, visst det finns problem i bygder där folk måste flytta för att få jobb och utbildning, där kan det kännas som om inga ungdomar kommer in i jakten. Men det beror inte på ointrese utan på att dessa ungdomar flyttar bort och är jaktintresserade på andra orter än födelseorten!

Tar då de etablerade jägarna hand om dessa jaktintresserade ungdomar? På sina håll definitivt ja, på andra håll betydligt sämre. Intressant är att notera att de etablerade jägarna ofta hävdar att kostnaderna för att börja jaga är för höga för ungdomarna. Vi kan analysera även detta lite kort. Jägarskolekurs, litteratur och jägarexamensprov krävs för att bli jägare – dyrt säger man ofta. Allt som allt kanske det rör sig om 3-4 000 kronor under ett år för att klara av detta. Jämför sen med andra intressen och vad dom kostar, ni får räkna själva på era utgifter! Vapen, vapenskåp, kläder och jaktmarker då? Ja, den kostnaden kan ju variera oerhört beroende på var man bor och vad som finns i familjen sen tidigare, men man måste inte ha det nyaste senaste av allt. Men en intressant notering är att många jaktlag, framförallt på älgsidan, kräver att man löser in sig i jaktlaget för ganska stora summor för ”jaktlaget har ju investerat i slakthus och annat”.

Fundera i ert eget jaktlag på några saker. Har vi kostnader för ungdomar som vi kan minska eller ta bort? Har vi plats i jaktlaget som vi inte marknadsför? Kan vi ta in någon ungdom som inte har någon av sina föräldrar i jaktlaget? Det ÄR nämligen en sanning att det hela tiden fyller på med nya ungdomar som vill jaga. Andelen unga medlemmar i Jägareförbundet har aldrig varit högre och det finns mycket vilt att jaga!  Ungdomar vill jaga, ungdomar kan jaga nu gäller det bara att alla som kan och vill också FÅR jaga! Sprid gärna detta budskap vidare eftersom det är som jag sa i början, något som sägs tillräckligt ofta blir till slut en sanning så det är viktigt vad man säger!

GLAD MIDSOMMAR på er, nu åker jag och fiskar långt borta från datorer och telefoner! :D

3 Kommentarer
  1. Björn Sundgren says:

    Det låter väldigt positivt att någon som jobbar med reservatsbildning ser jägarna och jakten som ett positivt inslag! Fler kortmarker på kommunal mark tycker jag också kan vara br, eller att kommunen gör som uppe i norr på flera ställen att de överlåter jakträtten åt en jaktklubb som ska vara öppen för kommuninnevånare. Sen tycker jag inte att de ”gamla stötarna” ska bort från jakten, men däremot vara betydligt frikostigare med att släppa in de yngre! Som du säger Dan så har de en stor kunskap de borde föra vidare!!!

  2. en teori says:

    det e ofta så att de e många gamla revir hävdande stötar som helt enkelt inte vill ha in folk i lagen. Hur många jaktlag tar in folk i 20 års åldern som inte e släkt med nån i laget? det finns nog ungdomar om man bara e beredd att släppa in dom.

  3. Dan Andersson biolog says:

    Detta har ältats till och från ganska länge nu, och visst är det sant att ungdomar vill jaga, men hur ska de få möjlighet till det? för att citera en idag yrkesjägare som jag jagade mycket med på 80-90 talet:”ta bort de där gamla returbockarna så vi yngre får en chans att vara med” han hade rätt tyckte jag då och vete 17 om han inte har det än idag. Själv fick jag vänta i 12 år innan jag kom med i ett jaktlag, dessförinnan jagade jag mycket på kortjakt som ju är det enda alternativet om man är ung och marklös, just marklösheten gör att många som är intresserade tappar intresset och gör något annat, tänk om det skulle vara lätt att komma med i ett jaktlag med äldre som man kan ta lärdom av? Då skulle garanterat fler yngre också jaga, så enkelt är det. Det borde vi alla ta till oss. Förövrigt så handlar det faktiskt mycket om ekonomi också, jaktarrendena är på tok för höga och har alltid varit det? När jag arbetar med naturresservatsbildningar och inventeringar i områden med höga naturvärden där det bedrivs jakt vill jag få ”naturvårdssidan” att se jägare som en resurs som man kan ha nytta av, om man kan styra upp det hela på olika sätt, tex var det på tv nyss om hur vildsvinen ödelägger våra skogshönskullar i sthlm och här kan vi altså få nytta av jägarna inom reservatsgränsen, detta vil jag få med i planeringen. Fast det kanske inte har med ungdomar att göra direkt, men indirekt har det det. Fler kortjakter på kommunal mark!

Kommentering är stängd.