Buttra jägare som inte kan konsten att fira…

Sitter och förundras över jägarnas oförmåga att glädjas, fira och ära de som äras bör. Det kom i förra veckan en historisk rovdjurspropp som borde gett varenda svensk jägare mer eller mindre glädjefnatt. De reaktioner jag själv fått är dock mestadels ”det är för bra för att vara sant”, ”valfläsk” och ”jag tror det när jag sett det”.

Visst finns det detaljer i proppen som är en smula märkliga och kanske också delar som vi inte riktigt förstått vad de innebär men i det stora hela är detta bättre än vad någon med den minsta insikt i frågan vågat hoppas på i modern tid. Att den sedan kommer i valtider och att det som föreslås endast är det som man gick ut med i valmanifasten till förra valet är väl oväsentligt? Skit i varför politikerna gör som de gör, se bara till att de gör rätt saker. Och det är precis vad vi nu gjort! Att en så liten grupp som jägarna varit med och styrt denna infekterade fråga åt rätt håll borde ge såväl rakare ryggar hos jägarkåren som vilda firarscener i varenda fontän värd namnet i detta land. När jag åker runt i landet på ”rovdjursmöten” får man ofta ställa in extra stolar och jag är aldrig hemma före 12 på natten då alla måste få vädra sitt missnöje. Men nu när det äntligen gick som det skulle och allt slit med protestlistor, manifestationer och insändarskrivande gett resultat går luften på något sätt ur.

Vi gnäller istället och letar febrilt efter nästa fråga att förfäras över. Eller är det så att jag bara är ännu en gnällig jägare som gnäller över att jägare är gnälliga?

6 Kommentarer
  1. Daniel Ligné says:

    Pelle: Och när har hesa Fredrik ljudit i denna fråga? Den dagen vi ”spelat klart” lovar jag att jag ska äta upp min hatt och fira 3 dagar i rad i fontänen vid Sergels torg. Vi lär inte under överskådlig tid få precis som vi vill men jag tycker inte det skadar att glädjas åt en stor delseger, fall framåt eller vad man nu vill kalla det.

  2. Pelle says:

    Firar gör jag när beslutet är verkställt och dom första vargarna är fällda!Jag firar aldrig en seger förrän det spelats klart!

  3. Daniel says:

    Ni har mycket kloka synpunkter alla tre… Visst kan vi tillåta oss att låta luften gå ur en smula och jag har förståelse för en viss ”krigströtthet” efter några års hårt debatterande och diskuterande. Jag tror dock att det är extremt viktigt att vi ser varför vi kommit så här långt och fortsätter på den inslagna vägen. Saklig och korrekt argumentation på bred front och ett till dumhet gränsande tålamod kommer alltid att segra till sist.
    Precis som Albert nu påpekar är det dags att börja argumentera och jobba på en mer regional nivå och vi vet redan att motståndet mot vår sak är mycket stort från såväl andra organisationer som vissa Länsstyrelsetjänstemän. En regional förvaltning behöver inte bli bättre än det som varit om vi inte orkar fortsätta argumentera och diskutera även på denna nivå med oförminskad kraft.

  4. Daniel M says:

    Jag tycker absolut förbundet skall berömmas för alla uppfyllda delmål, hur skall dem annars orka jobba vidare i denna underbara pappersvärld..
    Lika väl som förbunden jobbar febrilt med att upplysa allmänheten ser jag det som en självklarhet att samtliga jägare också skall agera ambassadörer i jaktens anda, redan på gymnasiet i göteborg började debatterna hagla, och i stort sett alla fall var det bristen på kunskap som gjorde att debatterna blev ett onödigt irretationselement. Kunskapen är punktvis väldigt låg och den är alla jägares ansvar att andra på, likaså är det upp till alla jägare att angagera sig i sitt lokala förbund!
    Jag tror på sittande regeringen, och är uppriktigt rädd för hur jaktens frågor kommer lösas om det blir en rödgrön-regering i nästa mandatperiod..
    Så njut å samla kraft, ingen annan gör jobbet åt oss..

  5. Albert fridborg says:

    Jag som bor i dalarna,vet inte om det är ide att fira.
    Det kan vara en slump att det mellansvenska förvaltningsområdet
    är det samma som vargens nuvarande utbredning,att man talar i
    termer som ”naturliga utbrednings områden”.
    Man kan lätt få för sig att det är utbredning snarare än tillväxt
    som man vill stävja.(Stockholm hamnar i det södra förvaltningsområdet) Dalarna har två vargföryngringar som mål
    i sin förvaltningsplan.Verkligheten är som bekant lite anorlunda och trots att målen är uppnådda är det nästan omöjligt att få skyddsjakt beviljad.
    ”De södra länstyrelserna”,som gjorde gemensam sak och kritiserade den senaste rovdjurs utredningen,får nu ett lysande tillfälle att visa att det inte bara var ”snack och ingen verkstad”.
    För det är väll så att flytt av/import av varg är synonymt med nyetablering? Det underlättar ju om rovdjuren finns lite närmare sina anhängare,dessutom är det enklare att särskilja genetiskt viktiga individer.Om angelägenheten är nationell,ska inte ansvaret
    att hysa individerna vara lokalt.(Östergötlannd som exempel,skriver i sin förvaltningsplan att man ligger utanför brunbjörnens ”naturliga utbrednings område”.Jag trodde den sydgränsen gick i spanien.Vidare står att man kan tänka sig att på sikt,dela ett vargrevir med ett annat län.Den som inte vill ta något ansvar ska inte vara med och bestämma.)
    Jag skulle bli förvånad om en eventuell vargjakt till vintern,
    skulle överstiga tio indivder.

    .

  6. Torbjörn "Höga Kusten" says:

    Jag tror det är en ganska normal reaktion. Det blir mer som du säger ”luften går ur”. Efter så många år med skrivbordsprodukter från olika statliga verk, är det inte konstigt om man vill avvakta resultaten. Sedan har vi fortfarande många tröga frågor att lösa, och få förståelse för. Ta exempelvis åteljakt på björn. Ett för mig mycket märkligt förbud.
    Vi är inte gnälliga utan bara trötta på att inte bli trodda. Där sitter utbildat folk i fina kontor, med åsikter långt från verkligheten och tycker till. Det finns ett ordspråk som säger ”De okunniga veta medan de lärde tvivlar”. När 30-40 års erfarenhet blir tillrättavisad av en av tidningar beläst, infödd storstadsbo, blir man bara trött. Skulle man sedan få rätt, är det inte så att man hoppar i fontäner och jublar. Okey, en av orsakerna kan vara bristen på fontäner, vi får fira vid något myrhål i stället.
    Visst skall vi glädjas. ”Vi” inom jägarförbundet har gjort ett bra jobb i varg frågan, helt klart. Men de jag tycker har haft ett fruktansvärt, beundransvärt tålamod, är jägarna med flera, i våra vargtäta områden. Att efter så många år med vargproblem kunnat vänta på utredningar och beslut i frågan, utan att ”ta saken i egna händer” skall verkligen berömmas. Att få jakten förstörd, eller en kompis söndertuggad, förstår man nog bara när man upplevt det.
    Man pratar om att jakt är en hobby. Det tror jag inte. Det är mer en livsstil. Du lever och tränar med hundarna dagligen, övningsskjuter och kollar markerna. Man utbyter erfarenheter och njuter av naturens alla årstider. Detta får man inte ta ifrån oss.

Kommentering är stängd.